Kiszorítósdi: Márki-Zay "mocskos hazudozással" vádolja az ellenzéki pártokat

Kiszorítósdi: Márki-Zay "mocskos hazudozással" vádolja az ellenzéki pártokat
  • Hódmezővásárhely polgármestere amiatt fakadt ki, mert az ellenzéki pártok nem adnak befogadó nyilatkozatot jelöltjeinek, így azok nem tudnak indulni az előválasztáson.

Nem elég, hogy egy egyéni jelölt pártot választ: a pártnak be is kell fogadnia őt. Akit a hat ellenzéki párt közül senki sem fogad be, az nem indulhat el az előválasztáson - írja az Azonnali.

Jelenleg a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalomnak hat ilyen jelöltje van és így jártak egy libertárius kispárt jelöltjei is.

A Momentumnál azt mondták: az MMM egyik jelöltjét helyi konfliktusok miatt nem fogadták be.

A múlt pénteki, Karácsony Gergellyel és Pálinkás Józseffel közös sajtótájékoztatóján Márki-Zay Péter arról beszélt: vannak olyan jelöltjeik, akik még nem kaptak befogadó nyilatkozatot, elmondása szerint ez azt jelenti, hogy az összefogásban szereplő hat párt nem engedi őket elindulni az idei ellenzéki előválasztáson és ezzel kapcsolatban egyre türelmetlenebbek.

Az Azonnali megkeresésére Hódmezővásárhely polgármestere elmondta: hat olyan jelöltjük van összesen, aki indulása egyelőre függőben van az előválasztáson. A jelöltek elmondása alapján bármelyik ellenzéki párt frakciójába beülnének a hatból, ha jövőre nyernek egyéni körzetben, ám ennek a vonzalomnak kölcsönösnek kell lennie. A Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) hat jelöltjét azonban eddig egyik párt sem fogadta be a majdani frakciójába. Ha ez nem változik, nem tudnak elindulni az előválasztáson.

"A pártok mocskos módon hazudoztak erről, azt mondták, hogy mindenkit be fognak fogadni, valójában olyan megállapodások vannak, hogy például a Momentum adna Popovics Juditnak befogadó nyilatkozatot, de ő szövetségben van az MSZP-vel, az MSZP meg nem engedi. A Momentum arra hivatkozik, hogy a megállapodásukban benne van, hogy az MSZP engedélye nélkül nem adhat" – nyilatkozta Márki-Zay Péter.

Az Azonnali kérdésére, hogy ennek mi lehet az értelme, azt felelte: a Momentum a tatabányai képviselőjelölt körzetében az MSZP-s Gurmai Zitát támogatja és erre vonatkozik a megállapodás. Hozzátette: az LMP a befogadó nyilatkozatért cserébe azt kérte, hogy az MMM a hatpárti ellenzékből öt párt által támogatott Ungár Pétert támogassa Szombathelyen.

Ezt egyébként egyelőre nem tették meg, bár kérdésünkre azt mondta Márki-Zay, nem is utasították el ezt a lehetőséget, így még az is lehetséges, hogy végül az LMP frakciójába ülhet be a hat MMM-es képviselő egyéni győzelem esetén. Az LMP sajtóosztálya az Azonnali megkeresésére azt közölte: ők minden körzetben kérték az MMM támogatását, ezekre bizonyos körzetekben pozitív választ kaptak, máshol elutasítót. Azt ugyanakkor cáfolják, hogy Ungár támogatásához kötöttek volna bármit.

"Az LMP országos elnöksége ennek tudatában szavazott pozitívan több MMM-es jelölt támogatásáról, tehát az LMP nem kötötte sem Ungár Péter, sem más jelöltek támogatásához a befogadó nyilatkozatok kiadását" – írták megkeresésünkre.

Az előválasztási jelölő szervezetek közé azóta egyébként a DK, a Jobbik, a Momentum, az MSZP és az LMP mellett felvették az Új Világ Néppártot (ÚVNP) és a Magyar Liberális Pártot is egy Vas megyei civil szervezettel egyetemben, azonban mindenkinek, aki hozzájuk csatlakozna, egy második pártot is választania kell, ha nem tudnak frakciót alakítani – így a Márki-Zayékkal láthatóan jó viszonyt ápoló ÚVNP önmagában nem tudja kisegíteni a bizonytalan státuszban lévő jelöltjeiket.
Az Azonnalinak arra a kérdésére, hogy ha nem kap a hat jelöltjük befogadó nyilatkozatot, mit tesznek, Márki-Zay Péter azt felelte: sajtótájékoztatót tartanak és tiltakoznak.

Megkérdezte az Azonnali azt is, hogy a pénteki sajtótájékoztató után az ügyben megszólított Karácsony Gergely (aki a Párbeszéd, az MSZP és az LMP miniszterelnök-jelöltje) reagált-e valamit az ügyben, és Márki-Zay azt mondta: igen, azt ígérte, rákérdez és igyekszik ebben segíteni.

A Momentum nem tudna együtt dolgozni a tatabányai MMM-es jelölttel

A Márki-Zay által említett MSZP-Momentum-megállapodásról megkérdezte az Azonnali a két párt sajtóosztályát. Arra voltak kíváncsiak, tényleg kötöttek-e ilyeneket és ez jelenti-e azt, hogy nem adnak befogadó nyilatkozatot olyan körzetekben, ahol támogatnak valakit.

Az MSZP sajtóosztálya azonban kérdéseikre nem adott egyértelmű választ, ugyanis az Azonnalinak küldött reakciójukban a jelöltek támogatásáról írnak, azaz arról, hogy valaki mögé beállnak logóval az előválasztáson, nem pedig a befogadó nyilatkozatokról. "Az MSZP kötött megállapodásokat, többek között a Momentummal is. Ezek a megállapodások alapvetően arról szólnak, hogy mely jelölteket támogatják a megállapodást aláíró pártok. Ami a konkrét kérdést illeti, Tatabányán Gurmai Zitát támogatja az MSZP, Párbeszéd, LMP és a Momentum is, ebből adódóan nem támogatnak ezek a pártok más jelöltet az adott választókerületben" – írta a párt sajtóosztálya megkeresésükre.

Válaszuk egyértelműen tehát nem ad választ arra, hogy a támogatott jelöltek kizárják-e a többi jelöltnek adott befogadó nyilatkozatot, hogy ők is elindulhassanak az előválasztáson, de semmiképpen nem cáfolja azt egyértelműen.

A Momentum azt írta: "A hatpárti szövetség tagjai sok tekintetben működnek együtt, sőt, akár megállapodásokat is kötnek – akár párosával, akár csoportosan. Az MSZP-vel is vannak ilyen közös irányvonalaink, ahogy vannak az együttműködés többi pártjaival."

Hozzátették emellett, hogy Popovics Judit nem emiatt nem kapott befogadó nyilatkozatot a Momentumtól. A válaszuk után az Azonnali felhívta Németh Gyöngyvért, a Momentum sajtófőönökét, aki kérdésükre azt mondta: több helyi konfliktust nem sikerült feloldaniuk Popoviccsal, így vélhetően nehezen tudnának vele együtt dolgozni a frakcióban, ezért nem kapott befogadó nyilatkozatot.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-09-21 | 17:06
DK-s polgármester előterjesztése szerint a fővárosi FKF nem takarítja a tulajdonában álló járdákat és közterületeket

DK-s polgármester előterjesztése szerint a fővárosi FKF nem takarítja a tulajdonában álló járdákat és közterületeket

  • Niedermüller Péter előterjesztése szerint több lakossági panasz is érkezett az önkormányzathoz a köztisztaság miatt.
  • Ezért egy olyan előterjesztést készítettek és fogadtak el a testületi ülésen, mely szerint a kerületi önkormányzat inkább elvégzi a budapesti helyett a munkát.
Bel 2021-12-22 | 20:32
A rezsicsökkentés mellett a 13. havi nyugdíjat is veszélyesnek tartja Márki-Zay

A rezsicsökkentés mellett a 13. havi nyugdíjat is veszélyesnek tartja Márki-Zay

  • Márki-Zay mindennel szemben áll, ami a magyaroknak jó és hasznos.
Bel 2021-07-22 | 16:03
Schiffer mértéktartást javasol az állítólagos lehallgatási ügyben

Schiffer mértéktartást javasol az állítólagos lehallgatási ügyben

  • "Jó volna, ha Pegasus-ügyben nem járnánk úgy, mint a 2013-as NSA-botrány esetleges magyar leágazásánál" – írta az ügyvéd.
     
Bel 2022-01-21 | 20:03
Szánthó Miklós: legesleghamarabb április 26-án lehetne a referendum

Szánthó Miklós: legesleghamarabb április 26-án lehetne a referendum

  • Az Alapjogokért Központ vezetője szerint a referendumra az elképzelhetetlenségig felgyorsított eljárásrendben is leghamarabb csak április 26-án kerülhetne sor.
Bel 2022-03-31 | 07:57
Hármas elfogás: 3 embercsempészt és több tucat illegális migránst fogtak el

Hármas elfogás: 3 embercsempészt és több tucat illegális migránst fogtak el

  • A Győr-Moson-Sopron megyei rendőrök az NNI munkatársainak jelzése alapján állították meg az embercsempészek által vezetett gépkocsikat.
Bel 2021-10-26 | 12:51
Friss felmérés: minden második budapesti megszabadulna már Karácsonytól

Friss felmérés: minden második budapesti megszabadulna már Karácsonytól

  • A budapesti ellenzékiek 30 százaléka a Gyurcsány Ferenc vezette DK táborát erősíti, 2020 év elején még ez az arány 21 százalék volt.
  • Elvesztette támogatóinak harmadát a Momentum, mely 2020 februári, 34 százaléka után jelenleg csak az ellenzéki választók 22 százalékának támogatását bírja.
  • Karácsony kampánya után a támogatottsága is összeomlott: 54-44 arányban vannak azok, akik kedvezőlen véleménnyel vannak a Főpolgármesterről.
  • A fővárosiak közel kétharmada úgy gondolja, Karácsony csalódást okozott az embereknek, 52 százalék pedig valaki mást akar Karácsony helyett.
  • Két évvel megválasztása után a Karácsonyt övező optimizmus jelentősen alábbhagyott.
  • A választók fele úgy gondolja, Tarlós alatt jobban mentek a Főváros dolgai, és csak 40 százalék azok aránya, akik szerint Karácsony "munkáját" eredményesebbnek ítélik Tarlósénál.
Bel 2021-07-01 | 12:51

Orbán: Köszönet az egészségügyi dolgozóknak a helytállásért és a szolgálatért! 🙏

  • Semmelweis-napon mondott köszönetet a magyar egészségügyi dolgozóknak a kormányfő.
Bel 2021-06-07 | 17:54

Egert is a DK-nak adta a Jobbik

  • Újabb választókerületben szállt ki az előválasztásból a Jobbik a DK javára.