Kiszorítósdi: Márki-Zay "mocskos hazudozással" vádolja az ellenzéki pártokat

Kiszorítósdi: Márki-Zay "mocskos hazudozással" vádolja az ellenzéki pártokat
  • Hódmezővásárhely polgármestere amiatt fakadt ki, mert az ellenzéki pártok nem adnak befogadó nyilatkozatot jelöltjeinek, így azok nem tudnak indulni az előválasztáson.

Nem elég, hogy egy egyéni jelölt pártot választ: a pártnak be is kell fogadnia őt. Akit a hat ellenzéki párt közül senki sem fogad be, az nem indulhat el az előválasztáson - írja az Azonnali.

Jelenleg a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalomnak hat ilyen jelöltje van és így jártak egy libertárius kispárt jelöltjei is.

A Momentumnál azt mondták: az MMM egyik jelöltjét helyi konfliktusok miatt nem fogadták be.

A múlt pénteki, Karácsony Gergellyel és Pálinkás Józseffel közös sajtótájékoztatóján Márki-Zay Péter arról beszélt: vannak olyan jelöltjeik, akik még nem kaptak befogadó nyilatkozatot, elmondása szerint ez azt jelenti, hogy az összefogásban szereplő hat párt nem engedi őket elindulni az idei ellenzéki előválasztáson és ezzel kapcsolatban egyre türelmetlenebbek.

Az Azonnali megkeresésére Hódmezővásárhely polgármestere elmondta: hat olyan jelöltjük van összesen, aki indulása egyelőre függőben van az előválasztáson. A jelöltek elmondása alapján bármelyik ellenzéki párt frakciójába beülnének a hatból, ha jövőre nyernek egyéni körzetben, ám ennek a vonzalomnak kölcsönösnek kell lennie. A Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) hat jelöltjét azonban eddig egyik párt sem fogadta be a majdani frakciójába. Ha ez nem változik, nem tudnak elindulni az előválasztáson.

"A pártok mocskos módon hazudoztak erről, azt mondták, hogy mindenkit be fognak fogadni, valójában olyan megállapodások vannak, hogy például a Momentum adna Popovics Juditnak befogadó nyilatkozatot, de ő szövetségben van az MSZP-vel, az MSZP meg nem engedi. A Momentum arra hivatkozik, hogy a megállapodásukban benne van, hogy az MSZP engedélye nélkül nem adhat" – nyilatkozta Márki-Zay Péter.

Az Azonnali kérdésére, hogy ennek mi lehet az értelme, azt felelte: a Momentum a tatabányai képviselőjelölt körzetében az MSZP-s Gurmai Zitát támogatja és erre vonatkozik a megállapodás. Hozzátette: az LMP a befogadó nyilatkozatért cserébe azt kérte, hogy az MMM a hatpárti ellenzékből öt párt által támogatott Ungár Pétert támogassa Szombathelyen.

Ezt egyébként egyelőre nem tették meg, bár kérdésünkre azt mondta Márki-Zay, nem is utasították el ezt a lehetőséget, így még az is lehetséges, hogy végül az LMP frakciójába ülhet be a hat MMM-es képviselő egyéni győzelem esetén. Az LMP sajtóosztálya az Azonnali megkeresésére azt közölte: ők minden körzetben kérték az MMM támogatását, ezekre bizonyos körzetekben pozitív választ kaptak, máshol elutasítót. Azt ugyanakkor cáfolják, hogy Ungár támogatásához kötöttek volna bármit.

"Az LMP országos elnöksége ennek tudatában szavazott pozitívan több MMM-es jelölt támogatásáról, tehát az LMP nem kötötte sem Ungár Péter, sem más jelöltek támogatásához a befogadó nyilatkozatok kiadását" – írták megkeresésünkre.

Az előválasztási jelölő szervezetek közé azóta egyébként a DK, a Jobbik, a Momentum, az MSZP és az LMP mellett felvették az Új Világ Néppártot (ÚVNP) és a Magyar Liberális Pártot is egy Vas megyei civil szervezettel egyetemben, azonban mindenkinek, aki hozzájuk csatlakozna, egy második pártot is választania kell, ha nem tudnak frakciót alakítani – így a Márki-Zayékkal láthatóan jó viszonyt ápoló ÚVNP önmagában nem tudja kisegíteni a bizonytalan státuszban lévő jelöltjeiket.
Az Azonnalinak arra a kérdésére, hogy ha nem kap a hat jelöltjük befogadó nyilatkozatot, mit tesznek, Márki-Zay Péter azt felelte: sajtótájékoztatót tartanak és tiltakoznak.

Megkérdezte az Azonnali azt is, hogy a pénteki sajtótájékoztató után az ügyben megszólított Karácsony Gergely (aki a Párbeszéd, az MSZP és az LMP miniszterelnök-jelöltje) reagált-e valamit az ügyben, és Márki-Zay azt mondta: igen, azt ígérte, rákérdez és igyekszik ebben segíteni.

A Momentum nem tudna együtt dolgozni a tatabányai MMM-es jelölttel

A Márki-Zay által említett MSZP-Momentum-megállapodásról megkérdezte az Azonnali a két párt sajtóosztályát. Arra voltak kíváncsiak, tényleg kötöttek-e ilyeneket és ez jelenti-e azt, hogy nem adnak befogadó nyilatkozatot olyan körzetekben, ahol támogatnak valakit.

Az MSZP sajtóosztálya azonban kérdéseikre nem adott egyértelmű választ, ugyanis az Azonnalinak küldött reakciójukban a jelöltek támogatásáról írnak, azaz arról, hogy valaki mögé beállnak logóval az előválasztáson, nem pedig a befogadó nyilatkozatokról. "Az MSZP kötött megállapodásokat, többek között a Momentummal is. Ezek a megállapodások alapvetően arról szólnak, hogy mely jelölteket támogatják a megállapodást aláíró pártok. Ami a konkrét kérdést illeti, Tatabányán Gurmai Zitát támogatja az MSZP, Párbeszéd, LMP és a Momentum is, ebből adódóan nem támogatnak ezek a pártok más jelöltet az adott választókerületben" – írta a párt sajtóosztálya megkeresésükre.

Válaszuk egyértelműen tehát nem ad választ arra, hogy a támogatott jelöltek kizárják-e a többi jelöltnek adott befogadó nyilatkozatot, hogy ők is elindulhassanak az előválasztáson, de semmiképpen nem cáfolja azt egyértelműen.

A Momentum azt írta: "A hatpárti szövetség tagjai sok tekintetben működnek együtt, sőt, akár megállapodásokat is kötnek – akár párosával, akár csoportosan. Az MSZP-vel is vannak ilyen közös irányvonalaink, ahogy vannak az együttműködés többi pártjaival."

Hozzátették emellett, hogy Popovics Judit nem emiatt nem kapott befogadó nyilatkozatot a Momentumtól. A válaszuk után az Azonnali felhívta Németh Gyöngyvért, a Momentum sajtófőönökét, aki kérdésükre azt mondta: több helyi konfliktust nem sikerült feloldaniuk Popoviccsal, így vélhetően nehezen tudnának vele együtt dolgozni a frakcióban, ezért nem kapott befogadó nyilatkozatot.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-07-19 | 15:08
Őrült konteóval és bizonyítékok nélkül rángatja a kormányellenes média az ellenzéket

Őrült konteóval és bizonyítékok nélkül rángatja a kormányellenes média az ellenzéket

  • Továbbra is a liberális sajtó játssza el az ellenzék szerepét, a hivatalos ellenzék csak fut a liberális propagandamédia után.
  • Ez rajzolódik ki abból a botrányocskából is, amely szerint prominens ellenzéki újságírókat figyeltek meg egy szupermodern titkosszolgálati eszközzel, csak azért, mert kritikusak a kormánnyal.
  • A cikkek szerint idehaza 300 érintett van, de ebből csak 10 főt hoztak nyilvánosságra, mindenféle bizonyítékok nélkül.
  • Roppant látványos a Soros-hálózat tevékenysége ebben az ügyben is: a botrányt Soros-közeli médiumok dagasztják, és arra hivatkoznak, a megfigyeltek telefonjait az Amnesty ellenőrizte le.
  • Ez a szervezet Soros György finanszírozásából működik, és nagy kérdés, "civil szervezetként" honnan van pénze és technológiája ahhoz, hogy csúcsszoftvereket szűrjön ki.
  • A kormányzat, és a szoftverfejlesztő tagadja a vádakat, az ellenzéki propagandamédia viszont bármilyen bizonyíték felmutatása nélkül szajkózza: őket bizony megfigyelte a magyar kormány.
  • Az érintett újságírók egyébként kritikus nemzetbiztonsági ügyek, bűnügyek, és nagy port kavart migrációs problémák környékén szaglásztak és dolgoztak évek óta.
  • Szinte természetes - ha igazak a bizonyítékokat nélkülöző vádak -, hogy szembetalálkoztak a magyar nemzetbiztonsággal.
  • Ez a világon mindenhol így történt volna, mert a nemzetbiztonságnak bárhol a világon tudnia kell, az újságíró milyen célból kutakodik: netán egy adott esetben szövetséges, vagy ellenséges állam megbízásából?
  • Sőt, Németországban nemrégiben döntöttek arról, a titkosított Telegram alkalmazásra is ki akarják terjeszteni a "szűrést". Azaz minden üzenetet át akarnak vizsgálni.
  • Az Európai Parlament pedig a napokban fogadott el egy gyermekvédelmi ajánlást, mely szerint hamarosan a kontinens összes üzenetét átszűrik pedofiltartalmak után kutatva.
Bel 2021-12-23 | 12:56
A kormány a távhős lakásokban élő embereket is megmenti a rezsi elszabadulásától

A kormány a távhős lakásokban élő embereket is megmenti a rezsi elszabadulásától

  • Megtiltják a gázkereskedőknek a közszolgáltatókkal kötött szerződések módosítását.
Bel 2021-06-28 | 12:57
Hadházynak nem tetszik, hogy a Jobbik ismét a tetűcsúszdázó Bírót indítja Szerencsen

Hadházynak nem tetszik, hogy a Jobbik ismét a tetűcsúszdázó Bírót indítja Szerencsen

  • A Zuglóba ejtőernyőzetett képviselőnek, aki megjárta már a Fideszt, az LMP-t, a Mindenki Magyarországa Mozgalmat is, és most éppen momentumos, nem tetszik Bíró jelölése.
  • Eisteint közismert mondását idézi, aki szerint őrültség az, ha mindig ugyanazt tesszük, de közben más eredményt várunk.
  • Hadházy korábban korrupciós ügyekkel is megvádolta a jobbikos Bírót.
  • Jakab nemrégiben úgy fogalmazott Hadházyról, hogy őt azért nem támogatják Zuglóban, mert bebizonyította, hogy a fronton, a csatában nem lehet rá számítani.
Bel 2022-01-02 | 12:01
Jogellenesen próbált meg bejutni az országba 20 migráns Ásotthalomnál

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba 20 migráns Ásotthalomnál

  • A Szeged Határrendészeti Kirendeltség és a Készenléti Rendőrség járőrei lakossági jelzésre Ásotthalom külterületén 2022. január 2-án 9 óra 30 perckor 20 illegális migránst tartóztattak fel.
  • Ellenőrzésük során a csoport tagjainak egyike török, a többiek szír állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.
  • A határsértőkkel szemben a rendőreink a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.
Bel 2021-09-29 | 13:48
120 mandátumot szerezne a Fidesz most vasárnap

120 mandátumot szerezne a Fidesz most vasárnap

  • A Nézőpont szerint szinte nincs hatással a pártpreferenciákra az előválasztási kampány.
  • A Fidesz július óta folyamatosan emelkedik, igaz, hónapról-hónapra hibahatáron belül.
  • Jelenleg 53-45 százalék az állás a Fidesz javára.
Bel 2021-06-07 | 18:26
Telex: "Visszalép. El se indul. Támogatja. A dékás a jobbikos javára. A Jobbik a dékást. Mindkettő az MSZP-st"

Telex: "Visszalép. El se indul. Támogatja. A dékás a jobbikos javára. A Jobbik a dékást. Mindkettő az MSZP-st"

  • A Telexnek is föltűnt, hogy a baloldai ellenzék előválasztása egy bohóctréfává vált.
  • A napokban a számtalan visszalépés miatt Márki-Zay, Puzsér, és egyéb baloldali véleményformálók is kritizálták az előválasztás "lezsírozását".
Bel 2021-09-23 | 17:08
Orbán Viktor: a legfontosabb, hogy az életünket folytatásra érdemesnek találjuk, és ezt csak a gyermekek révén lehet elérni

Orbán Viktor: a legfontosabb, hogy az életünket folytatásra érdemesnek találjuk, és ezt csak a gyermekek révén lehet elérni

  • A IV. Budapesti Demográfiai Csúcson, a Várkert Bazárban beszélt a miniszterelnök.