Olyan nagy bajban van Karácsony kampánya, hogy a legesélytelenebbekkel kezdett szövetségépítésbe

Olyan nagy bajban van Karácsony kampánya, hogy a legesélytelenebbekkel kezdett szövetségépítésbe
 • Ugyan Karácsony minden, a kampányának sikertelenségéről szóló kutatást cinikusan leseper az asztalról, a jelek arra mutatnak: ő is pontosan tudja, hogy a kampánya gyengélkedik.
 • Előbb az IDEA-Závecz, majd a Századvég és a Nézőpont is arra jutott, személyes miniszterelnök-jelölti kampánya nem hoz eredményeket a Főpolgármesternek.
 • Az IDEA-Závecz azt közölte, csak a harmadik helyezett jelenleg Jakab és Dobrev mögött.
 • A Századvég szerint a választók közel kétharmada elutasítja a személyét, és sem a bizonytalanok, sem a centrumszavazók között nem népszerű.
 • A Nézőpont pedig négyszeres különbséget mért Orbán javára, ha az a kérdés, hogy Karácsony vagy Orbán.
 • Minden jel szerint tudja ezt Karácsony is, és a saját közvélemény-kutatásai is azt támasztják alá, a Főpolgármester miniszterelnök-jelölti kampánya nem hozza a várt eredményeket.
 • Ezért utolsó elkeseredett lépésként szövetségre akar lépni a második forduló előtt Márki-Zay Péterrel és Pálinkás Józseffel, hogy a két utolsó jelölt támogatói a második fordulóban majd rá szavazzanak.
Hogy Karácsony kampánya még a benne bízók számára sem egy átütő siker, arról itt írt a BENNFENTES.

A cikkben az IDEA-Závecz felmérés is megtalálható, amely szerint Karácsony már csak a harmadik Jakab és Dobrev mögött, és Fekete-Győr András a negyedik, illetve Márki-Zay Péter és Pálinkás József 5% alatt teljesítenek jelenleg.
Pulai András, a baloldali Publicus elemzőintézet vezetője a Népszavának pár napja azt nyilatkozta, Karácsony elsőségét Jakab és Dobrev is cibálja.
A Századvég mélypontra mérte Karácsony népszerűségét, és megállapította, hogy az ellenzéki összefogás népszerűbb Karácsonynál.
A Nézőpont pedig kutatásában megállapította, hogy ha az a kérdés, hogy Orbán, vagy Karácsony, akkor a miniszterelnöknek négyszeres előnye van a Főpolgármesterrel szemben.
Karácsony ezeket a felméréseket cinikusan lesepri, és a Facebookján élcelődik azzal, hogy 2019-ben is azt mérte a Nézőpont és a Századvég, hogy Tarlós vezet, de lám, mégis ő nyert.

Csakhogy cinikuskodásában is hazudik, pont úgy, ahogyan mindig. "Lubickol a hazugságokban", ahogy Puzsér Róbert mondogatja róla. A kritikus-publicista azt is szokta Karácsonyról mondani, hogy akkor hazudik, ha mozog a szája.

Ugyanis a politikai közvélemény-kutatásokat végzők között köztudomású tény, valóban Tarlós vezetett végig Karácsonnyal szemben 2019-ben, ám a szeptember végén berobbanó Borkai-botrány felülírta a papírformát.

Mivel azonban a közvélemény-kutatásoknak van egy időbeli csúszása - adatfelvétel, adatrögzítés, kiértékelés, elemzés - a Borkai-hatás nem látszott az aktuális számokban. Ha nincs a Borkai-ügy, ma is Tarlós István vezethetné a Fővárost.
Csakhogy a politikában lehet, hogy a szájak gyakran, de a tettek sosem hazudnak.

Márpedig Karácsony pénteken - ezeken a napokon rendszeresen nincs a Főpolgármesteri Hivatalban, hanem elmerészkedik vidékre -, Siófokon Márki-Zay Péterrel és Pálinkás Józseffel tartott közös sajtótájékoztatót.

Az apropó az volt, hogy Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere bejelentette, hogy ha Pálinkás Új Világ Néppártja nem jut be az Országgyűlésbe, akkor ő a Párbeszéd frakciójába, azaz Karácsony Gergely pártjának képviselőcsoportjába ül be - feltéve, hogy bejut az Országgyűlésbe.

Karácsony a Facebookján így kommentálta a bejelentést: "2022-ben arra van szükség, hogy újraegyesítsük Magyarországot, ebben pedig attól függetlenül mindenkinek meg kell találnia a helyét, hogy baloldali vagy jobbközép gondolkodású. A kiváltságos 1 százalék helyett a 99 százalék képviselete azt jelenti, hogy különféle helyről érkező politikusok közösen dolgoznak a változásért. A kezdetek óta szorgalmaztam az együttműködés bővítését, hiszen az ellenzéknek minden, a polgári Magyarországot képviselő párt természetes szövetségese."

A politikában ez pedig azt jelenti, hogy Karácsony jó előre nyitott Márki-Zay és Pálinkás támogatói felé.

Mivel minden hitelesnek tűnő felmérés szerint se Márki-Zay, se Pálinkás nem fog túljutni az első fordulón - a jelenlegi számok szerint az utolsó előtti és az utolsó helyet foglalják el -, Karácsony a második fordulóra igyekszik begyűjteni Márki-Zay és Pálinkás támogtóit.

És azért nem Fekete-Győrrel lépett előzetes szövetségre, mert a Publicus Intézet számai szerint a momentumosok közel kétharmada így is rá szavaz Fekete-Győr helyett.

Az előzetes szövetségkötés természetesen egy legitim törekvése a Főpolgármesternek.

Azonban az, hogy az ellenzéki miniszterelnök-választás első furdulója előtt arra törekszik, hogy a második fordulóba jó eséllyel be nem jutó Márki és Pálinkás támogatói felé gesztust tegyen, az a facebookos cinikuskodás ellenére nyílt beismerése annak, hogy Karácsony a várakozásaival szemben nagyon rosszul áll.

Vagyis a beismerésnek megfelelően mind az IDEA-Závecz, a Századvég, a Nézőpont mérései, mind a BENNFENTES értesülései helytállóak voltak: Karácsony személyes kampányából kiment az erő, és nem hozza azt az átütő népszerűséget, amit a támogatói és a finanszírozói vártak tőle előzetesen.

Mindezzel tisztában lehet a Főpolgármester is, hiszen folyamatosan méreti a saját népszerűségét, és az adatokat látva kezdett el nyitni az összesen 5-6%-os támogatottsággal rendelkező jelöltek támogatói felé.

Abban bízhat, ha őket maga mellé tudja állítani a második forduló előtt, akkor talán megnyerheti a miniszterelnök-jelölti versenyt Jakab vagy Dobrev előtt.

 

 

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-06-24 | 13:39
Egy külföldön elfogott laptop segítségével buktatta le a CIA a magyar iszlamista terrosristát

Egy külföldön elfogott laptop segítségével buktatta le a CIA a magyar iszlamista terrosristát

 • A Blikk ír arról, a CIA fülese segített a TEK-nek, akik végül elfogták a magyar fiatalt, aki terrorista cselekményekre készült.
Bel 2021-06-22 | 17:34
Mint az M4-es metrónál: egyre csak kúszik fel az M3 felújításának ára

Mint az M4-es metrónál: egyre csak kúszik fel az M3 felújításának ára

 • Az ITM nem járult hozzá az újabb, összességében 9,5 milliárdos költség-emelkedés elszámolásához.
 • A minisztérium csak a költségek kétharmadának elszámolását látja indokoltnak.
 • Ez azt jelenti, hogy a BKV-nak kell előteremtenie 2,6 milliárd forintot és 5%-nyi plusz költségkeretet.
 • A Swietelsky tavaly nyáron is megfogalmazott egy 18 milliád forintos pluszköveteléssel.
 • Végül a cég beérte 9,5 milliárddal is.
Bel 2021-05-26 | 08:49

A beoltottak száma 5 040 222 fő, közülük 3 196 604 fő már a második oltását is megkapta

 • 213 az új fertőzöttek száma, elhunyt 41, többségében idős és krónikus beteg.
 • 1373 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 148-an vannak lélegeztetőgépen.
 • Jelenleg Pfizer, Sinopharm és korlátozott mennyiségben még Szputnyik és AstraZeneca oltás foglalható.
Bel 2021-05-21 | 07:56
Orbán Viktor: 5 millió beoltottnál megszűnik a köztéri maszkviselési kötelezettség

Orbán Viktor: 5 millió beoltottnál megszűnik a köztéri maszkviselési kötelezettség

 • Megszűnik a kijárási tilalom, eltörlik a közterületi maszkviselést – jelentette be a miniszterelnök.
 • Mutatjuk a további enyhítéseket, valamint azok részleteit!
   
Bel 2021-08-24 | 12:19
Orbán: Magyarországon mindenkit be tudunk oltani, aki kéri az oltást

Orbán: Magyarországon mindenkit be tudunk oltani, aki kéri az oltást

 • A miniszterelnök arra biztatja az embereket, győzzék meg azokat, akik még nem oltatták be magukat.
Bel 2021-09-29 | 23:24
Az alufóliasisakos DK-s lesz a debreceni ellenzéki jelölt

Az alufóliasisakos DK-s lesz a debreceni ellenzéki jelölt

 • Varga Zoltán 2758, Pálinkás József 1665, Szabó Bence 1586, míg Illés-Rácz Mariann 173 szavazatot szerzett a Gyurcsány-showban.
 • Így az alufóliasisakban hoppárézó DK-s jelölt fogja boldogítani a debrecenieket.
 • Mondjuk legalább az elektromágnesese sugárzás nem fogja bántani az agyát.
Bel 2021-09-20 | 15:57
Budapesti önkormányzati főtanácsadó: nulla százalék esélyt adok arra, hogy Kínából vagy a Karmelitából avatkoztak volna be

Budapesti önkormányzati főtanácsadó: nulla százalék esélyt adok arra, hogy Kínából vagy a Karmelitából avatkoztak volna be

 • Az IDEA Intézet vezetője, budapesti önkormányzati főtanácsadó, Böcskei Balázs mondta ezt.