Olyan nagy bajban van Karácsony kampánya, hogy a legesélytelenebbekkel kezdett szövetségépítésbe

Olyan nagy bajban van Karácsony kampánya, hogy a legesélytelenebbekkel kezdett szövetségépítésbe
 • Ugyan Karácsony minden, a kampányának sikertelenségéről szóló kutatást cinikusan leseper az asztalról, a jelek arra mutatnak: ő is pontosan tudja, hogy a kampánya gyengélkedik.
 • Előbb az IDEA-Závecz, majd a Századvég és a Nézőpont is arra jutott, személyes miniszterelnök-jelölti kampánya nem hoz eredményeket a Főpolgármesternek.
 • Az IDEA-Závecz azt közölte, csak a harmadik helyezett jelenleg Jakab és Dobrev mögött.
 • A Századvég szerint a választók közel kétharmada elutasítja a személyét, és sem a bizonytalanok, sem a centrumszavazók között nem népszerű.
 • A Nézőpont pedig négyszeres különbséget mért Orbán javára, ha az a kérdés, hogy Karácsony vagy Orbán.
 • Minden jel szerint tudja ezt Karácsony is, és a saját közvélemény-kutatásai is azt támasztják alá, a Főpolgármester miniszterelnök-jelölti kampánya nem hozza a várt eredményeket.
 • Ezért utolsó elkeseredett lépésként szövetségre akar lépni a második forduló előtt Márki-Zay Péterrel és Pálinkás Józseffel, hogy a két utolsó jelölt támogatói a második fordulóban majd rá szavazzanak.
Hogy Karácsony kampánya még a benne bízók számára sem egy átütő siker, arról itt írt a BENNFENTES.

A cikkben az IDEA-Závecz felmérés is megtalálható, amely szerint Karácsony már csak a harmadik Jakab és Dobrev mögött, és Fekete-Győr András a negyedik, illetve Márki-Zay Péter és Pálinkás József 5% alatt teljesítenek jelenleg.
Pulai András, a baloldali Publicus elemzőintézet vezetője a Népszavának pár napja azt nyilatkozta, Karácsony elsőségét Jakab és Dobrev is cibálja.
A Századvég mélypontra mérte Karácsony népszerűségét, és megállapította, hogy az ellenzéki összefogás népszerűbb Karácsonynál.
A Nézőpont pedig kutatásában megállapította, hogy ha az a kérdés, hogy Orbán, vagy Karácsony, akkor a miniszterelnöknek négyszeres előnye van a Főpolgármesterrel szemben.
Karácsony ezeket a felméréseket cinikusan lesepri, és a Facebookján élcelődik azzal, hogy 2019-ben is azt mérte a Nézőpont és a Századvég, hogy Tarlós vezet, de lám, mégis ő nyert.

Csakhogy cinikuskodásában is hazudik, pont úgy, ahogyan mindig. "Lubickol a hazugságokban", ahogy Puzsér Róbert mondogatja róla. A kritikus-publicista azt is szokta Karácsonyról mondani, hogy akkor hazudik, ha mozog a szája.

Ugyanis a politikai közvélemény-kutatásokat végzők között köztudomású tény, valóban Tarlós vezetett végig Karácsonnyal szemben 2019-ben, ám a szeptember végén berobbanó Borkai-botrány felülírta a papírformát.

Mivel azonban a közvélemény-kutatásoknak van egy időbeli csúszása - adatfelvétel, adatrögzítés, kiértékelés, elemzés - a Borkai-hatás nem látszott az aktuális számokban. Ha nincs a Borkai-ügy, ma is Tarlós István vezethetné a Fővárost.
Csakhogy a politikában lehet, hogy a szájak gyakran, de a tettek sosem hazudnak.

Márpedig Karácsony pénteken - ezeken a napokon rendszeresen nincs a Főpolgármesteri Hivatalban, hanem elmerészkedik vidékre -, Siófokon Márki-Zay Péterrel és Pálinkás Józseffel tartott közös sajtótájékoztatót.

Az apropó az volt, hogy Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere bejelentette, hogy ha Pálinkás Új Világ Néppártja nem jut be az Országgyűlésbe, akkor ő a Párbeszéd frakciójába, azaz Karácsony Gergely pártjának képviselőcsoportjába ül be - feltéve, hogy bejut az Országgyűlésbe.

Karácsony a Facebookján így kommentálta a bejelentést: "2022-ben arra van szükség, hogy újraegyesítsük Magyarországot, ebben pedig attól függetlenül mindenkinek meg kell találnia a helyét, hogy baloldali vagy jobbközép gondolkodású. A kiváltságos 1 százalék helyett a 99 százalék képviselete azt jelenti, hogy különféle helyről érkező politikusok közösen dolgoznak a változásért. A kezdetek óta szorgalmaztam az együttműködés bővítését, hiszen az ellenzéknek minden, a polgári Magyarországot képviselő párt természetes szövetségese."

A politikában ez pedig azt jelenti, hogy Karácsony jó előre nyitott Márki-Zay és Pálinkás támogatói felé.

Mivel minden hitelesnek tűnő felmérés szerint se Márki-Zay, se Pálinkás nem fog túljutni az első fordulón - a jelenlegi számok szerint az utolsó előtti és az utolsó helyet foglalják el -, Karácsony a második fordulóra igyekszik begyűjteni Márki-Zay és Pálinkás támogtóit.

És azért nem Fekete-Győrrel lépett előzetes szövetségre, mert a Publicus Intézet számai szerint a momentumosok közel kétharmada így is rá szavaz Fekete-Győr helyett.

Az előzetes szövetségkötés természetesen egy legitim törekvése a Főpolgármesternek.

Azonban az, hogy az ellenzéki miniszterelnök-választás első furdulója előtt arra törekszik, hogy a második fordulóba jó eséllyel be nem jutó Márki és Pálinkás támogatói felé gesztust tegyen, az a facebookos cinikuskodás ellenére nyílt beismerése annak, hogy Karácsony a várakozásaival szemben nagyon rosszul áll.

Vagyis a beismerésnek megfelelően mind az IDEA-Závecz, a Századvég, a Nézőpont mérései, mind a BENNFENTES értesülései helytállóak voltak: Karácsony személyes kampányából kiment az erő, és nem hozza azt az átütő népszerűséget, amit a támogatói és a finanszírozói vártak tőle előzetesen.

Mindezzel tisztában lehet a Főpolgármester is, hiszen folyamatosan méreti a saját népszerűségét, és az adatokat látva kezdett el nyitni az összesen 5-6%-os támogatottsággal rendelkező jelöltek támogatói felé.

Abban bízhat, ha őket maga mellé tudja állítani a második forduló előtt, akkor talán megnyerheti a miniszterelnök-jelölti versenyt Jakab vagy Dobrev előtt.

 

 

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2022-03-21 | 15:49
Ma dél körül 77 illegális migránst tartóztattak fel Bács-Kiskun megyében

Ma dél körül 77 illegális migránst tartóztattak fel Bács-Kiskun megyében

 • A Bács-Kiskun megyei egyenruhások 2022. március 21-én 10 óra 40 perckor Hódunánál 77 külföldit tartóztattak fel.
 • Magukat szír, török és tunéziai állampolgárnak valló illegális migránsok jogellenesen jutottak be Magyarország területére.
 • A határsértők sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.
 • Ezért a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
Bel 2021-10-20 | 11:38
Márki-Zay még a legszorosabb szövetségese szerint is egy akarnok

Márki-Zay még a legszorosabb szövetségese szerint is egy akarnok

 • A BENNFENTES több forrásból is úgy értesült, sorra szeretnek ki Márki-Zayból a hirtelen jött barátai.
 • Az ok, amit a BENNFENTES hallott, hogy Márki-Zay személyes tárgyalásokon "egy erőszakos akarnok".
 • A VálaszOnline interjút készített Kész Zoltánnal, aki az egyik legszorosabb szövetségese a hódmezővásárhelyi polgármesternek.
 • Az egykori országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, "A végén mindig az van, amit Péter akar".
 • További érdekessége az interjúnak, hogy Kész Zoltánnak nem sikerült elvarrnia azt a szálat, mely szerint Márki-Zay az Egyesült Államok támogatását élvezi magyarországi projektjének megvalósításához.
 • Kész saját, amerikai bekötöttségeivel dicsekszik, és arra hivatkozik, neki jó diplomáciai kapcsolatai vannak a Tengerentúlon.
 • Azt is elárulja, Amerikában már a 2018-as hódmezővásárhelyi győzelme után is "a jövő egyik lehetséges ellenzéki vezetőjét" látták Márki-Zayban.
Bel 2022-05-03 | 10:10
MigránsTaxi: Szír embercsempész rendőr kézen

MigránsTaxi: Szír embercsempész rendőr kézen

 • Az egyenruhások 2022. május 3-án, a reggeli órákban, Sé térségében állítottak meg egy német forgalmi rendszámú gépkocsit, amelyet egy szír állampolgárságú férfi vezetett.
 • A gépkocsiban a sofőrön kívül kilenc, magát török állampolgárnak mondó személy utazott.
 • Rendőri intézkedés során az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni, ezért őket a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
 • A szír állampolgárságú sofőrrel szemben – őrizetbe vétele mellett – embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárás indul.
Bel 2021-12-10 | 07:29
Csütörtökön 254 határsértőt tartóztattak fel és 83 főt megakadályoztak az illegális belépésben

Csütörtökön 254 határsértőt tartóztattak fel és 83 főt megakadályoztak az illegális belépésben

 • Bács-Kiskun megyében a rendőrök 11 esetben összesen 45 határsértőt tartóztattak fel Balotaszállás, Tompa, Dávod, Rém, Gara, Kiskunfélegyháza, Homorúd, Katymár és Mohács-Sárhát közigazgatási területén.
 • Csongrád-Csanád megyében a járőrök 21 esetben összesen 138 határsértőt tartóztattak fel Öttömös, Röszke Ásotthalom, Kiszombor, Szatymaz, Mórahalom, Ruzsa, Kübekháza és Szeged  közigazgatási területén.
 • Fejér megyében 1 esetben 12 határsértőt tartóztattak fel Bodajk külterületén.
 • Győr-Moson-Sopron megyében 1 esetben 1 határsértőt tartóztattak fel Lébény belterületén.
 • Pest megyében 2 esetben 20 határsértőt tartóztattak fel Inárcs külterületén.
 • Vas megyében 4 esetben 38 határsértőt tartóztattak fel Szombathely, Ólmod, Körmend és Horvátzsidány közigazgatási területén.
 • Az elmúlt 24 órában 7 esetben embercsempészés, 1 esetbegn pedig közokirat-hamisítás miatt indult büntetőeljárás.
Bel 2021-07-13 | 10:12
17 új fertőzöttet találtak, elhunyt 3 beteg

17 új fertőzöttet találtak, elhunyt 3 beteg

 • 86 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 12-en vannak lélegeztetőgépen.
 • A beoltottak száma 5 543 891 fő, közülük 5 202 925 fő már a második oltását is megkapta.
Bel 2021-12-06 | 13:39
Újabb 22 illegális határátlépő migráns

Újabb 22 illegális határátlépő migráns

 • A Szeged Határrendészeti Kirendeltség járőrei a cseh rendőrökkel és az ásotthalmi mezőőrökkel együttműködve 2021. december 6-án 9 óra 30 perckor egy csoportban újabb 22 illegális migránst tartóztattak fel Ásotthalom külterületén.
 • Ellenőrzésük során a csoport török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.
Bel 2021-06-28 | 16:45
Meredek pornós utalásokkal szavaztatja közönségét az Ezalényeg az ellenzéki politikusnőkről

Meredek pornós utalásokkal szavaztatja közönségét az Ezalényeg az ellenzéki politikusnőkről

 • Ki a legdögösebb? - tette fel a kérdést az ellenzéki propagandaoldal, az Ezalényeg.
 • Cseh Katalin megúszta a "decens egykori rezidens" jelzővel, de párttársa, Dontáth Anna "az elbűvölő szomszédlány" jelzőt kapta meg.
 • Ez nem más, mint az angolszász pornóban a 'girl-next-door' szinte tükörfordítása.
 • A "Modern kori Hófehérke" jelzőt Kunhalmi érdemelte ki a propagandaszájttól.
 • Míg Szabó Tímeát "a legtüzesebb aktivista" jelzőkkel illették.
Bel 2021-08-20 | 14:50
Szabó Tímea, az afgán ügynök a magyar államalapítást gyalázza

Szabó Tímea, az afgán ügynök a magyar államalapítást gyalázza

 • Kicsit visszafoghatná magát, hiszen Afganisztán nemrég bukott el, ahol ő is ügynökösködött korábban a demokráciaépítés jelszavával, mielőtt áthelyezték tartótisztjei a magyar közéletbe.