Olyan nagy bajban van Karácsony kampánya, hogy a legesélytelenebbekkel kezdett szövetségépítésbe

Olyan nagy bajban van Karácsony kampánya, hogy a legesélytelenebbekkel kezdett szövetségépítésbe
 • Ugyan Karácsony minden, a kampányának sikertelenségéről szóló kutatást cinikusan leseper az asztalról, a jelek arra mutatnak: ő is pontosan tudja, hogy a kampánya gyengélkedik.
 • Előbb az IDEA-Závecz, majd a Századvég és a Nézőpont is arra jutott, személyes miniszterelnök-jelölti kampánya nem hoz eredményeket a Főpolgármesternek.
 • Az IDEA-Závecz azt közölte, csak a harmadik helyezett jelenleg Jakab és Dobrev mögött.
 • A Századvég szerint a választók közel kétharmada elutasítja a személyét, és sem a bizonytalanok, sem a centrumszavazók között nem népszerű.
 • A Nézőpont pedig négyszeres különbséget mért Orbán javára, ha az a kérdés, hogy Karácsony vagy Orbán.
 • Minden jel szerint tudja ezt Karácsony is, és a saját közvélemény-kutatásai is azt támasztják alá, a Főpolgármester miniszterelnök-jelölti kampánya nem hozza a várt eredményeket.
 • Ezért utolsó elkeseredett lépésként szövetségre akar lépni a második forduló előtt Márki-Zay Péterrel és Pálinkás Józseffel, hogy a két utolsó jelölt támogatói a második fordulóban majd rá szavazzanak.
Hogy Karácsony kampánya még a benne bízók számára sem egy átütő siker, arról itt írt a BENNFENTES.

A cikkben az IDEA-Závecz felmérés is megtalálható, amely szerint Karácsony már csak a harmadik Jakab és Dobrev mögött, és Fekete-Győr András a negyedik, illetve Márki-Zay Péter és Pálinkás József 5% alatt teljesítenek jelenleg.
Pulai András, a baloldali Publicus elemzőintézet vezetője a Népszavának pár napja azt nyilatkozta, Karácsony elsőségét Jakab és Dobrev is cibálja.
A Századvég mélypontra mérte Karácsony népszerűségét, és megállapította, hogy az ellenzéki összefogás népszerűbb Karácsonynál.
A Nézőpont pedig kutatásában megállapította, hogy ha az a kérdés, hogy Orbán, vagy Karácsony, akkor a miniszterelnöknek négyszeres előnye van a Főpolgármesterrel szemben.
Karácsony ezeket a felméréseket cinikusan lesepri, és a Facebookján élcelődik azzal, hogy 2019-ben is azt mérte a Nézőpont és a Századvég, hogy Tarlós vezet, de lám, mégis ő nyert.

Csakhogy cinikuskodásában is hazudik, pont úgy, ahogyan mindig. "Lubickol a hazugságokban", ahogy Puzsér Róbert mondogatja róla. A kritikus-publicista azt is szokta Karácsonyról mondani, hogy akkor hazudik, ha mozog a szája.

Ugyanis a politikai közvélemény-kutatásokat végzők között köztudomású tény, valóban Tarlós vezetett végig Karácsonnyal szemben 2019-ben, ám a szeptember végén berobbanó Borkai-botrány felülírta a papírformát.

Mivel azonban a közvélemény-kutatásoknak van egy időbeli csúszása - adatfelvétel, adatrögzítés, kiértékelés, elemzés - a Borkai-hatás nem látszott az aktuális számokban. Ha nincs a Borkai-ügy, ma is Tarlós István vezethetné a Fővárost.
Csakhogy a politikában lehet, hogy a szájak gyakran, de a tettek sosem hazudnak.

Márpedig Karácsony pénteken - ezeken a napokon rendszeresen nincs a Főpolgármesteri Hivatalban, hanem elmerészkedik vidékre -, Siófokon Márki-Zay Péterrel és Pálinkás Józseffel tartott közös sajtótájékoztatót.

Az apropó az volt, hogy Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere bejelentette, hogy ha Pálinkás Új Világ Néppártja nem jut be az Országgyűlésbe, akkor ő a Párbeszéd frakciójába, azaz Karácsony Gergely pártjának képviselőcsoportjába ül be - feltéve, hogy bejut az Országgyűlésbe.

Karácsony a Facebookján így kommentálta a bejelentést: "2022-ben arra van szükség, hogy újraegyesítsük Magyarországot, ebben pedig attól függetlenül mindenkinek meg kell találnia a helyét, hogy baloldali vagy jobbközép gondolkodású. A kiváltságos 1 százalék helyett a 99 százalék képviselete azt jelenti, hogy különféle helyről érkező politikusok közösen dolgoznak a változásért. A kezdetek óta szorgalmaztam az együttműködés bővítését, hiszen az ellenzéknek minden, a polgári Magyarországot képviselő párt természetes szövetségese."

A politikában ez pedig azt jelenti, hogy Karácsony jó előre nyitott Márki-Zay és Pálinkás támogatói felé.

Mivel minden hitelesnek tűnő felmérés szerint se Márki-Zay, se Pálinkás nem fog túljutni az első fordulón - a jelenlegi számok szerint az utolsó előtti és az utolsó helyet foglalják el -, Karácsony a második fordulóra igyekszik begyűjteni Márki-Zay és Pálinkás támogtóit.

És azért nem Fekete-Győrrel lépett előzetes szövetségre, mert a Publicus Intézet számai szerint a momentumosok közel kétharmada így is rá szavaz Fekete-Győr helyett.

Az előzetes szövetségkötés természetesen egy legitim törekvése a Főpolgármesternek.

Azonban az, hogy az ellenzéki miniszterelnök-választás első furdulója előtt arra törekszik, hogy a második fordulóba jó eséllyel be nem jutó Márki és Pálinkás támogatói felé gesztust tegyen, az a facebookos cinikuskodás ellenére nyílt beismerése annak, hogy Karácsony a várakozásaival szemben nagyon rosszul áll.

Vagyis a beismerésnek megfelelően mind az IDEA-Závecz, a Századvég, a Nézőpont mérései, mind a BENNFENTES értesülései helytállóak voltak: Karácsony személyes kampányából kiment az erő, és nem hozza azt az átütő népszerűséget, amit a támogatói és a finanszírozói vártak tőle előzetesen.

Mindezzel tisztában lehet a Főpolgármester is, hiszen folyamatosan méreti a saját népszerűségét, és az adatokat látva kezdett el nyitni az összesen 5-6%-os támogatottsággal rendelkező jelöltek támogatói felé.

Abban bízhat, ha őket maga mellé tudja állítani a második forduló előtt, akkor talán megnyerheti a miniszterelnök-jelölti versenyt Jakab vagy Dobrev előtt.

 

 

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-10-08 | 10:47
Kiszivárgott Karácsony belső levele: "tudom, sokaknak csalódást okozok", magyarázza bukását

Kiszivárgott Karácsony belső levele: "tudom, sokaknak csalódást okozok", magyarázza bukását

 • A Főpolgármester elismerte, hogy nem tud nyerni.
 • Kicsit sajnáltatja magát amiatt, mert "méltatlanul" kiszivárgott a döntése.
Bel 2021-06-14 | 17:40
Kész csoda: 111 nappal a kórházba kerülését követően Bányai Gábor köszönetet mondott, hogy túlélte a koronavírus-fertőzést

Kész csoda: 111 nappal a kórházba kerülését követően Bányai Gábor köszönetet mondott, hogy túlélte a koronavírus-fertőzést

 • "Sem magasság sem mélység nem rettent" - posztolta Facebook oldalára Bányai Gábor fideszes képviselő.
Bel 2021-10-26 | 12:24
Körbeárulás: Márki-Zay Karácsonyt, Karácsony a jelölő pártjait, a bukott Fekete-Győr és a Momentum Karácsonyt árulta el az előválasztáson

Körbeárulás: Márki-Zay Karácsonyt, Karácsony a jelölő pártjait, a bukott Fekete-Győr és a Momentum Karácsonyt árulta el az előválasztáson

 • Kibuktak régi sérelmek is, Botka László és Juhász Péter arról győzködték Márki-Zayt, a fővárosi baloldal, élükön Karácsonnyal, csak blöffölnek, korántsem olyan erős Karácsony, mint állítja magáról.
 • A szegedi polgármester azért haragszik Karácsonyra és az MSZP vezetésére, mert 2017-ben félreállították, és helyette Karácsony listavezetésével kampányoltak 2018-ban.
 • Juhász is egy régebbi sérelme miatt fúrta Karácsonyt, ő amiatt van kiakadva a Főpolgármesterre, mert a megállapodásuk ellenére az EGYÜTT-Párbszéd közös lista helyett az MSZP-Párbeszéd közös listáját vezette.
 • Fekete-Győr és Márki-Zay még az első forduló előtt ígéretett tettek Karácsonynak, hogy visszalépnek a javára, majd Márki-Zay állva maradt, még ezt követően is hitegette Karácsonyt, bukása után Fekete-Győr pedig Márki-Zay támogatására hívta fel  momentumosokat.
 • Azonban nem önszántából tette ezt, Orosz Anna, aki a motorja volt a pártelnök megbuktatásának, motorja volt annak is, hogy határozottan Márki támogatására vegye rá a Momentumot.
 • A 444 összefoglalója szerint Karácsony enervált volt és fáradt, a viták után be is vallotta, hogy "unta", és kampányának gyengeségéért a gyurcsányista Gál J. Zoltánt okolják Karácsony stábjának tagjai.
 • Elbizakodottságát és a mikromenedzsmentet hányják a szemére utólag, pedig a nyáron a BENNFENTES is úgy értesült, és a 444 is utal most rá, hogy Karácsony stábjában nem supán Gál J. volt elbizakodott Karácsony esélyeit tekintve, hanem Karácsony teljes környezete: mindenki azt gondolta közülük, csak Karácsony lehet a befutó.
 • Az írásból az is kiderül, Karácsony a teljes megsemmisülés elől menekült bele a visszalépésbe, és ahogyan minden, számára kínos helyzetből, ezzel a lépéssel is csak a saját bőrét mentette, nem akart harmaik helyezettként befutni.
 • Miközben az összes ellenzéki szereplő körbeárulta a másikat és a pártjaikat, jelentős sebeket okozva ezzel egymásnak, továbbra is azt hazudják a választóknak, hatalmas az egység a kormányváltók között.
 • Márpedig ha valahol egység van, az a Demokratikus Koalíció, Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc szervezeti és választói hátországa, mely az első forduló alapján a legnagyobb kis párt lehet az új Országgyűlésben.
 • Ezzel pedig továbbra is ők diktálnak majd Márki-Zay Péternek is, akinek mindenben meg kell alkudnia Gyurcsány Ferencékkel.
Bel 2021-06-30 | 16:26
Hadházy aggodalmaskodik: "Kiket és mivel fenyegetett még meg ez az ember?"

Hadházy aggodalmaskodik: "Kiket és mivel fenyegetett még meg ez az ember?"

 • A zuglói előválasztás előtt sistereg a levegő, Tóth Hadházynak szólt be, az meg visszaszólt a szocialista képviselőnek.
 • Tóth Csaba tegnap kijelentette Hadházyra utalva, hogy "mindenkinek lehetnek sötét foltok a múltjában".
 • Korábban Karácsony Gergely állította egy kiszivárgott hangfelvételen, hogy Tóth megfenyegette őt, és személyesen a családjával fenyegette.
 • A Főpolgármester ennek ellenére Tóthot támogatja a zuglói előválasztás során.
Bel 2021-12-17 | 09:29
Különlegesen átalakított teherautóban csempészett 16 illegális migránst

Különlegesen átalakított teherautóban csempészett 16 illegális migránst

 • A rendőrök az M1-es autópályán, Ács térségében elfogtak egy 52 éves bolgár férfit, aki 16 migránst akart külföldre juttatni.
Bel 2021-07-11 | 13:08
Magyarország továbbra is második az uniós országok védettségi rangsorában

Magyarország továbbra is második az uniós országok védettségi rangsorában

 • Magyarországon 5 145 484 fő már teljes védettséggel rendelkezik, vagyis a 9,7 milliós lakosság 52,67 százaléka felvette a második koronavírus elleni vakcinát is.
 • Ennél jobb arány csak Máltán figyelhető meg, ahol jelenleg a népesség 67,38 százaléka védett a vírus ellen.
Bel 2021-07-02 | 17:10
Végre fellélegezhetünk: Maszkot le! - megvan az 5,5 millió beoltott

Végre fellélegezhetünk: Maszkot le! - megvan az 5,5 millió beoltott

 • Így szombattól életbe lépnek a könnyítések.
Bel 2021-10-08 | 09:18
Tovább alkudoznak: 10 helyett csak 11-kor lép a sajtó elé Karácsony és Márki-Zay

Tovább alkudoznak: 10 helyett csak 11-kor lép a sajtó elé Karácsony és Márki-Zay

 • A hvg.hu szerint itt jelenti be visszalépést Karácsony Gergely, a bukott ember.