Olyan nagy bajban van Karácsony kampánya, hogy a legesélytelenebbekkel kezdett szövetségépítésbe

Olyan nagy bajban van Karácsony kampánya, hogy a legesélytelenebbekkel kezdett szövetségépítésbe
  • Ugyan Karácsony minden, a kampányának sikertelenségéről szóló kutatást cinikusan leseper az asztalról, a jelek arra mutatnak: ő is pontosan tudja, hogy a kampánya gyengélkedik.
  • Előbb az IDEA-Závecz, majd a Századvég és a Nézőpont is arra jutott, személyes miniszterelnök-jelölti kampánya nem hoz eredményeket a Főpolgármesternek.
  • Az IDEA-Závecz azt közölte, csak a harmadik helyezett jelenleg Jakab és Dobrev mögött.
  • A Századvég szerint a választók közel kétharmada elutasítja a személyét, és sem a bizonytalanok, sem a centrumszavazók között nem népszerű.
  • A Nézőpont pedig négyszeres különbséget mért Orbán javára, ha az a kérdés, hogy Karácsony vagy Orbán.
  • Minden jel szerint tudja ezt Karácsony is, és a saját közvélemény-kutatásai is azt támasztják alá, a Főpolgármester miniszterelnök-jelölti kampánya nem hozza a várt eredményeket.
  • Ezért utolsó elkeseredett lépésként szövetségre akar lépni a második forduló előtt Márki-Zay Péterrel és Pálinkás Józseffel, hogy a két utolsó jelölt támogatói a második fordulóban majd rá szavazzanak.
Hogy Karácsony kampánya még a benne bízók számára sem egy átütő siker, arról itt írt a BENNFENTES.

A cikkben az IDEA-Závecz felmérés is megtalálható, amely szerint Karácsony már csak a harmadik Jakab és Dobrev mögött, és Fekete-Győr András a negyedik, illetve Márki-Zay Péter és Pálinkás József 5% alatt teljesítenek jelenleg.
Pulai András, a baloldali Publicus elemzőintézet vezetője a Népszavának pár napja azt nyilatkozta, Karácsony elsőségét Jakab és Dobrev is cibálja.
A Századvég mélypontra mérte Karácsony népszerűségét, és megállapította, hogy az ellenzéki összefogás népszerűbb Karácsonynál.
A Nézőpont pedig kutatásában megállapította, hogy ha az a kérdés, hogy Orbán, vagy Karácsony, akkor a miniszterelnöknek négyszeres előnye van a Főpolgármesterrel szemben.
Karácsony ezeket a felméréseket cinikusan lesepri, és a Facebookján élcelődik azzal, hogy 2019-ben is azt mérte a Nézőpont és a Századvég, hogy Tarlós vezet, de lám, mégis ő nyert.

Csakhogy cinikuskodásában is hazudik, pont úgy, ahogyan mindig. "Lubickol a hazugságokban", ahogy Puzsér Róbert mondogatja róla. A kritikus-publicista azt is szokta Karácsonyról mondani, hogy akkor hazudik, ha mozog a szája.

Ugyanis a politikai közvélemény-kutatásokat végzők között köztudomású tény, valóban Tarlós vezetett végig Karácsonnyal szemben 2019-ben, ám a szeptember végén berobbanó Borkai-botrány felülírta a papírformát.

Mivel azonban a közvélemény-kutatásoknak van egy időbeli csúszása - adatfelvétel, adatrögzítés, kiértékelés, elemzés - a Borkai-hatás nem látszott az aktuális számokban. Ha nincs a Borkai-ügy, ma is Tarlós István vezethetné a Fővárost.
Csakhogy a politikában lehet, hogy a szájak gyakran, de a tettek sosem hazudnak.

Márpedig Karácsony pénteken - ezeken a napokon rendszeresen nincs a Főpolgármesteri Hivatalban, hanem elmerészkedik vidékre -, Siófokon Márki-Zay Péterrel és Pálinkás Józseffel tartott közös sajtótájékoztatót.

Az apropó az volt, hogy Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere bejelentette, hogy ha Pálinkás Új Világ Néppártja nem jut be az Országgyűlésbe, akkor ő a Párbeszéd frakciójába, azaz Karácsony Gergely pártjának képviselőcsoportjába ül be - feltéve, hogy bejut az Országgyűlésbe.

Karácsony a Facebookján így kommentálta a bejelentést: "2022-ben arra van szükség, hogy újraegyesítsük Magyarországot, ebben pedig attól függetlenül mindenkinek meg kell találnia a helyét, hogy baloldali vagy jobbközép gondolkodású. A kiváltságos 1 százalék helyett a 99 százalék képviselete azt jelenti, hogy különféle helyről érkező politikusok közösen dolgoznak a változásért. A kezdetek óta szorgalmaztam az együttműködés bővítését, hiszen az ellenzéknek minden, a polgári Magyarországot képviselő párt természetes szövetségese."

A politikában ez pedig azt jelenti, hogy Karácsony jó előre nyitott Márki-Zay és Pálinkás támogatói felé.

Mivel minden hitelesnek tűnő felmérés szerint se Márki-Zay, se Pálinkás nem fog túljutni az első fordulón - a jelenlegi számok szerint az utolsó előtti és az utolsó helyet foglalják el -, Karácsony a második fordulóra igyekszik begyűjteni Márki-Zay és Pálinkás támogtóit.

És azért nem Fekete-Győrrel lépett előzetes szövetségre, mert a Publicus Intézet számai szerint a momentumosok közel kétharmada így is rá szavaz Fekete-Győr helyett.

Az előzetes szövetségkötés természetesen egy legitim törekvése a Főpolgármesternek.

Azonban az, hogy az ellenzéki miniszterelnök-választás első furdulója előtt arra törekszik, hogy a második fordulóba jó eséllyel be nem jutó Márki és Pálinkás támogatói felé gesztust tegyen, az a facebookos cinikuskodás ellenére nyílt beismerése annak, hogy Karácsony a várakozásaival szemben nagyon rosszul áll.

Vagyis a beismerésnek megfelelően mind az IDEA-Závecz, a Századvég, a Nézőpont mérései, mind a BENNFENTES értesülései helytállóak voltak: Karácsony személyes kampányából kiment az erő, és nem hozza azt az átütő népszerűséget, amit a támogatói és a finanszírozói vártak tőle előzetesen.

Mindezzel tisztában lehet a Főpolgármester is, hiszen folyamatosan méreti a saját népszerűségét, és az adatokat látva kezdett el nyitni az összesen 5-6%-os támogatottsággal rendelkező jelöltek támogatói felé.

Abban bízhat, ha őket maga mellé tudja állítani a második forduló előtt, akkor talán megnyerheti a miniszterelnök-jelölti versenyt Jakab vagy Dobrev előtt.

 

 

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-07-28 | 12:02
Újra a déli határnál dübörög az álprobléma: 15 fős migránsbanda katonákat sebesített meg Ásotthalomnál

Újra a déli határnál dübörög az álprobléma: 15 fős migránsbanda katonákat sebesített meg Ásotthalomnál

  • Gázspray-vel támadtak katonáinkra és rendőreinkre az illegális migránsok.
  • Négy magyar katona megsérült kedden este Ásotthalomnál, amikor 15 illegális migráns erőszakkal próbált meg betörni Szerbia felől az országba.
  • A bűnözők gázspray-vel fújták le a határt védőket, de nem sikerült átjutniuk.
Bel 2021-06-02 | 15:39
Újabb körzetet mutyizott le az ellenzék - A Momentum jelöltje visszalépett a kedvéért, most a DK jelentette be, hogy az egyik legkeményebb ex-radikális jobbikost is támogatják

Újabb körzetet mutyizott le az ellenzék - A Momentum jelöltje visszalépett a kedvéért, most a DK jelentette be, hogy az egyik legkeményebb ex-radikális jobbikost is támogatják

  • Szilágyi György a Fradi B-középben volt ismert 2010 előtt, a rettegett II-es szektor huligánjainak egyik fő alakja volt.
  • A napokban a momentumos jelölt visszalépett a javára, most a DK jelentette be, hogy őt támogatják.
  • Újabb szöget vertek ezzel az előválasztási csodafegyver koporsójába.
Bel 2021-10-18 | 09:57
Pár óra alatt 113 illegális migránst kaptak el a magyar rendőrök

Pár óra alatt 113 illegális migránst kaptak el a magyar rendőrök

  • Jogellenesen próbált meg bejutni az országba 113 határsértő Csongrád-Csanád megyében.
  • A rendőrök feltartóztatták őket.
Bel 2021-10-29 | 09:35
Irányított kérdésekkel próbálta lejáratni a fideszes politikust a Medián

Irányított kérdésekkel próbálta lejáratni a fideszes politikust a Medián

  • Felháborodott interjút adott a hvg.hu-nak Hann Endre.
  • Szerinte az Elkxrtuk című filmnek az egyik főszereplőjét ő ihlette.
  • Az interjúban megvédi közvélemény-kutató cégét, a Mediánt, hogy mindig is független volt.
  • Mi is emlékszünk, amikor 2006-ban irányított kérdésekkel próbálta lejáratni Lázár Jánost.
Bel 2021-12-10 | 14:00
A rendőrök 11 illegális migránst tartóztattak fel Csongrád-Csanád megyében

A rendőrök 11 illegális migránst tartóztattak fel Csongrád-Csanád megyében

  • A Szeged Határrendészeti Kirendeltség járőrei a cseh rendőrökkel együttműködve 2021. december 10-én 11 óra 40 perckor 11 illegális migránst tartóztattak fel Ásotthalom külterületén.
  • Ellenőrzésük során a csoport tagjai szír állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. 
  • A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.
Bel 2021-07-12 | 20:12
Karácsony szerint csak "hergelés", hogy minden pesti autós a dugóban és a kánikulában rostokol

Karácsony szerint csak "hergelés", hogy minden pesti autós a dugóban és a kánikulában rostokol

  • Ő könnyen beszél, klímás szolgálati kocsi hurcibálja mindenhova.
  • A sajtótájékoztatóján kedvenc eszközéhez nyúlt a Főpolgármester: áldozati pózba vágta magát, majd a felkészült és jó városirányító Tarlósra mutogatott.
Bel 2021-10-15 | 10:48
Orbán Viktor: Delta-variáns sokkal agresszívabb, mint a korábbiak voltak

Orbán Viktor: Delta-variáns sokkal agresszívabb, mint a korábbiak voltak

  • Az új megbetegedéseket a delta vírusmutáns okozza.
  • Legnagyobb veszélyben a beoltatlanok vannak, 
Bel 2022-03-21 | 15:46
Magyar MigránsTaxi bukott le az autópályán

Magyar MigránsTaxi bukott le az autópályán

  • A sofőr 7 illegális migránst akart Ausztria területére juttatni.