Összeomlott Karácsony kampánya: már csak a harmadik legnépszerűbb miniszterelnök-jelölt-jelölt

Összeomlott Karácsony kampánya: már csak a harmadik legnépszerűbb miniszterelnök-jelölt-jelölt
  • Az IDEA-Závecz legfrissebb közvélemény-kutatása megerősíti azt a hetek óta terjedő szóbeszédet, hogy Karácsony kampánya megfeneklett.
  • Kitartóan tartja magát ugyanis politikai körökben, hogy Karácsony kampányából elillant az erő, és ezzel egyre messzebb kerül az áhított előválasztási győzelemtől.
  • A BENNFENTES körüljárta a kialakult helyzetet.

"A hátam közepére sem kívánom a miniszterelnökséget", majd máskor Budapest Főpolgármestereként hivatkozott magára, akinek a várossal van dolga, és megszolgálja a bizalmat, amit a választóktól kapott - így érvelt Karácsony a jelöltsége előtti hónapokban, majd hirtelen mégis a pástra állt, és bejelentette indulását. A BENNFENTES információi szerint nem pont úgy számolt, hogy az előválasztás előtt csak a harmadik lesz a versenyben.

"Sorozatos hibákat vétett a személyes kampányában. Kezdve azzal, hogy túl sokáig lebegtette az indulását és leplezte ambícióit, majd tagadta, hogy miniszterelnök akar lenni, aztán egyszercsak mégis bejelentette" - mondták a BENNFENTES-nek az őt közelről ismerők. Nyelvvizsgabotránya sem tett jót neki, de ami igazán visszavetette a népszerűségét, az az, hogy az általa vezetett Budapest közlekedési káoszba fulladt.

"Az állandósult közlekedési dugók miatt nagyon jelentős méretű csoportok fordultak el tőle a Fővárosban, a külvárosokban, és különösen az agglomerációban, és a tendencia folyamatos, esésben vannak a számai" - fogalmazott a BENNFENTES-nek egy, a közvélemény-kutatásokat jól ismerő szakember. "Ők azok, akiknek létszükséglet az autó: be kell vele járni a városba dolgozni, és ha ők a szokásosnál is több időt töltenek a dugóban, az ellenérzéseket szül bennük" - fogalmazott.

Az sem tett jót Karácsonynak, hogy saját jelentőségét és aktuális népszerűségét túl-, az ellenfeleit pedig lebecsülte: sem Dobrev Klára szívósságával, sem Jakab egyszerű elszántságával nem számolt sem ő, sem a stábja. Egy őt ismerő forrás szerint a miniszterelnök-jelölti versenybe történő beszállása előtti közvélemény-kutatások reménykeltőek voltak számára, és a fővárosi értelmiségi közeg is bizakodással és hatalmas reményekkel tekintett esetleges jelöltségére.



A BENNFENTES forrása szerint ahogyan Karácsony mindig sokat ad a közvélemény-kutatásokra - ez a szakmája - úgy a jelöltségének lebegtetésekor is árgus szemekkel figyelte az aktuális számokat, és folyamatosan szondázta a felé irányuló reményeket. "Igyekezett egy jó pillanatot kivárni, hogy bejelenthesse jelöltségét, amikor mindent leural az, hogy megérkezett Orbán Viktor igazi, szerethető, valódi kihívója, aki vezeti a népszerűségi listát" - mondta forrásunk.

"De ez a pillanat gyorsan összeomlott, mert túl nagy elvárásokat épített Gergő az indulás lebegtetésével" - tette hozzá.

Hogy a versenybe végül benevezett, nagyrészt a fővárosi értelmiségi kör nyomására történt. Ők egy olyan jelöltet akartak, aki nem a Jobbikhoz, és nem szorosan a DK-hoz, azaz Gyurcsány Ferenchez köthető. A jelöltségével kapcsolatban Karácsony maga is elismerte egy interjúban, hogy a felesége hamarabb döntötte el, hogy ő benevez, mint ő maga.


A bejelentés okozta eufóriát azonban hirtelen megtépázta a kipattant nyelvvizsga-botrány és az önéletrajzba valótlanul beírt PhD-fokozat.

"Nem az a gond, hogy Gergő nem beszél angolul, Tarlós sem tudott, mégis elvezette ezt a várost. A baj az, hogy őszinteség helyett Gál J. Zoltán sugallatára azonnal visszatért a Gyurcsány-kormányzásból ismert sumákolás, kenegetés, a rengeteg apró kis hazugság, a totális őszintétlenség, ami előbb vagy utóbb, de lelepleződik" - mondta a BENNFENTES-nek egy újbaloldali forrás, aki kritikusan szemléli Karácsony környezetének kommunikációs stílusát.

"Óriási szerencsénk, hogy a Telex, a HVG és az RTL kritika nélkül felszínen tartják Gergőt, pedig a BKV-nál és a városüzemeltetésben hajmeresztő dolgok történnek. Ha ez a jelentős médiatámogatottságunk nem lenne, sokkal rosszabb helyzetben lennénk" - mondta a városházi stábtag.

A Főpolgármester tökéletesen tisztában van azzal, hogy ő csak mint személy, mint politikai karakter létezik, de nincs mögötte jelentős politikai struktúra, márpedig enélkül képtelenség a politikai térben hosszútávon életben maradni. Már csak azért is, mert a pártok kerülnek be az Országgyűlésbe.

"Ezért kezdett mozgalomépítésbe, de ez sem egy sikertörténet" - mondta forrásunk.

"Jelenleg a 2018-hoz képest jelentősen megtépázott Jobbiknak, és a tudatosan, professzionálisan felépített Demokratikus Koalíciónak vannak szervezetei, vidéki beágyazottsága, hálózata. A többi kicsi élő-halott zombiüzemmódban vegetál, márpedig Gergő ezeknek a zombiknak a hivatalos jelöltje. Ezért lett volna szüksége egy saját hátországra, de értelmiségiekkel nem lehet mozgalmat csinálni, ez egy másik műfaj."

Mozgalomépítési törekvése egyelőre tehát nem hozta meg a remélt sikert: a 99Mozgalom értelmiségi klub, amellyel a szervezeti hiányosságait igyekszik pótolni, és eközben megrekedt az MSZP, a P, és az LMP remélt egyesülése is. "A szocik még mindig abban élnek, hogy ők egykor nagy párt voltak. Egykor igen, de most már csak törpepártok" - élcelődött a BENNFENTES-nek a forrásunk.

A Karácsony kampányának finanszírozási hátterét ismerő forrás szerint pedig azok a kormányellenes nagyvállalkozók, "akik beszálltak Gergő kampányába, elégedetlenek, mert ők sem erre számítottak".

Karácsony a 99Mozgalom egyik rendezvényén elkövette azt a hibát is, hogy bejelentette a progresszív adózást, azaz a többkulcsos SZJA visszavezetését. Ez még a saját Facebook-oldalán sem aratott nagy sikert, és a vele feltétlenül baráti online média tudósításai alatt is sorjáztak az elégedetlenkedő hozzászólások.

"Hatalmas hiba volt Karácsony többkulcsos SZJA-bejelentése, mert van egy több százezeres, nagyon kormányellenes városi felső-középosztály, aki az egykulcsos igazi nyertese, és Karácsony volt náluk a favorit. De azzal, hogy Karácsony bejelentette, súlyosan megadóztatja a saját potenciális szavazóit, ezek a támogatók leváltak róla. 2010 óta ugyanis az embereknek van egy felzárkózás-élménye. Sokan csak a szüleiktől hallották, hogy ők is úgy szerettek volna élni, mint a '80-as évek végén az osztrákok, de nekik ez nem adatott meg. A gyerekeik viszont most megtapasztalták, hogy megengedhetik maguknak a síelést évente, a tengerparti nyaralást, és nem gond egy hosszú hétvége Milánóban, és közben szép helyen élhetnek, és a megtakarításaik is növekednek, miközben a hazai wellness-szállók, vagy a férfiaknak a technikai kütyük mind elérhetőek - vagyis elérték azt, amiről a magyarok nagy többsége, és a saját szüleik is csak ábrándoztak korábban. Ha ezt a felzárkózást és ezt az elért életnívót politikusként veszélyezteted, vagy bejelented, hogy elveszed az emberektől, akkor véged van" - mondta egy jobboldali kutatóintézet elemzője a BENNFENTES-nek.

"Én olyan kormányellenes baloldalit nem ismerek, aki örömmel kiforgatná a saját zsebeit Karácsony kérésére, hogy Karácsony szétosztogathassa a pénzét másoknak" - fogalmazott a BENNFENTES-nek ugyanez az elemző, aki hozzátette: nem véletlen, hogy az utóbbi időkben már semmi konkrétumot nem mond a programjáról, csak az általánosságok mellett arról győzködi az embereket, minden jobb lesz.

Konszenzus van a BENNFENTES által megkérdezettek között abban, hogy Karácsony és környezete diadalmenetet akart faragni a jelöltségéből: jött, látott, győzött - ez volt a terv.

Na és az, hogy Karácsony maga mögé utasítja a többieket, és egy délceg hősként beveszi a Karmelita Kolostort. Azonban a friss IDEA-Závecz friss felmérése szerint jelenleg nem ő az előválasztás esélyese, hanem Jakab Péter, második helyezett pedig Dobrev Klára.

De az is intő jel Karácsonynak, hogy Jakab kevésbé ismert, mint ő. Vagyis nagyobb tartalékokkal rendelkezhet a későbbiekben.

Akinek ez a helyzet tökéletesen megfelel, az Gyurcsány Ferenc.

Róla régóta köztudott, hogy nincs oda Karácsonyért, "határozatlannak és puhának" tartja, aki úgy akar felmászni a grádicsokon, hogy nincsen mögötte valódi struktúra, azaz nincs mögötte igazi politikai teljesítmény.

Köztudott az is, hogy egy Gyurcsány-Karácsony megállapodásból kitáncolva végül Kálmán Olga személyében főpolgármester-jelöltet indított a DK Budapesten 2019-ben.

Gyurcsány akkor azzal érvelt, "Gergőből elfogyott az erő".

A BENNFENTES-nek városházi források megerősítették, hogy Gyurcsány korábban rendszeresen járt be a Városházára egyeztetésekre - eligazításokra, ahogyan forrásunk fogalmazott -, ahol többeket kiosztott és megalázott. A kedvenc szavajárása a 2022-es választásokra utalva az volt, hogy "azt gondoljátok, hogy ti jöttök, mi?" Majd maga felé mutogatott, és azt mondta, "Nem, én jövök!" - mondta az egyeztetéseken részt vevő szereplő a BENNFENTES-nek.

Vagyis Gyurcsány a jelenlegi helyzetben csak egy kávét kér: most Jakab vezeti a jelöltek versenyét, szorosan mögötte pedig Gyurcsány felesége, Dobrev Klára áll.

A volt miniszterelnöknek ez ideális állapot: vagy a lábhoz szoktatott Jobbik elnöke lesz az ellenzéki miniszterelnök-jelölt, vagy a felesége. Gyurcsány pedig kényelmesen, egy nagy baloldali frakciót uralhat, akár ellenzékben, akár kormányon.

De az sem gond neki, ha végül mégis Karácsony fut be elsőként: a Jobbik-DK paktum Karácsonyt önálló szervezeti és politikai háttér hiányában igazi fogollyá tenné, márpedig ez a Medgyessy-Gyurcsány miniszterelnöki csere ismeretében nem jó előjel. Gyurcsány és Jakab azt is elérték a paktumukkal, hogy jó előre kiszorították a kicsiket a versenyből és ezzel a politikai térből is: a BENNFENTES úgy tudja, az egykor szebb napokat látott Momentum 5, maximum 8 mandátummal számol az új Országgyűlésben.
Az LMP, P, MSZP-nek pedig - mely pártok hivatalos miniszterelnök-jelöltje Karácsony - összesen lehet ennyi képviselője a 2022-ben felálló új Országgyűlésben.

A többi képviselői helyet pedig Gyurcsány akarata alapján viszi a DK és a Jobbik.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2022-01-18 | 19:08
Berobbant az omikron Budapesten - a baloldal aláírásgyűjtése miatt történt ez?

Berobbant az omikron Budapesten - a baloldal aláírásgyűjtése miatt történt ez?

  • A 3. hullámot is meghaladó fertőzésszámok jellemzik Budapestet, erről tanúskodnak a múlt heti fertőzésszámok.
  • A magas kontaktusszám ennek az oka, mondják szakértők.
  • A legtöbb kontaktus pedig a hétköznapi élet mellett a budapesti baloldal népszavazási aláírásgyűjtése miatt történhetett a budapesti emberek között.
Bel 2021-07-04 | 13:52
Újabb szállítási útvonal garantálja Magyarország gázfüggetlenségét

Újabb szállítási útvonal garantálja Magyarország gázfüggetlenségét

  • Az osztrák, a szlovák, a román, a horvát és az ukrán irányok mellett októbertől szerbia felől is érkezhet földgáz a földközi-tenger délkeleti térségéből.
  • Ez Magyarország energiapozíciói és az energiabeszerzés diverzifikációja miatt fontos fejlemény.
  • Vagyis egyre kevésbé lesz az ország arra rászorulva, hogy csak egyetlen irányból és forrásból vásároljon földgázt.
Bel 2021-05-22 | 09:57

4 millió 969 ezer a beoltott, 647 az új fertőzött és elhunyt 48 beteg

  • A beoltottak száma 4 969 321 fő, közülük 2 967 350 fő már a második oltását is megkapta.
  • 1500 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 183-an vannak lélegeztetőgépen.
  • Mostantól annak sem kell lemondania az utazásról, aki még nem kapta kézhez védettségi igazolványát.
  • Agy friss, rendelet alapján a szálláshelyek, vendéglátóhelyek, fürdők és attrakciók is elfogadhatják a védőoltást igazoló applikációt.
Bel 2022-03-14 | 07:26
Árokba borult a 11 illegális migránst bújtató román embercsempész

Árokba borult a 11 illegális migránst bújtató román embercsempész

  • A Bácsbokod Határrendészeti Kirendeltség járőrei 2022. március 14-én 2 órakor Bácsalmás közigazgatási területén egy román férfival szemben intézkedtek, aki gépkocsijával lesodródott az útról és árokba borult.
  • A járműben 11 – magát szír állampolgárnak valló – külföldi utazott, akik mindannyian megsérültek a balesetben.
  • A 23 éves férfi a gyanú szerint a határsértőknek segítséget akart nyújtani abban, hogy Nyugat-Európába jussanak, ezért vele szemben - őrizetbe vétele mellett - a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indít.
  • Az illegális migránsokat további ellátás céljából kórházba szállították.
Bel 2021-09-13 | 10:24
Magyarország kifosztására szövetkezett az ellenzék

Magyarország kifosztására szövetkezett az ellenzék

  • Egyetértési versenyt rendeztek vita címszóval az ellenzék miniszterelnök-jelölt-jelöltjei.
  • Mindenkit megfenyegettek, hogy lesz nemulass.
  • Jakab Péter egyszerűen lecsukatná Polt Pétert a jogállam legszebb hagyományait követve.
  • Dobrev szerint alkotmányellenes az Alaptörvény.
  • Karácsony zárolná a neki nem tetsző emberek bankszámláit.
  • Miután mindenkit megfenyegettek, aki él és mozog ebben az országban, egyetértettek abban is, adóemelésekkel szipolyozzák ki a magyar társadalmat.
  • Dobrev migránsokat hozna az egészségügybe, és mindenki ódákat zengett az Európai Ügyéségről és az Euróról.
  • Karácsony egy higgadtabb pozíciót vett fel a vita elején, de látva a bolsevik gyűlölködést, hamar felzárkózott ő is, és ledobta jókisfiú álarcát.
Bel 2022-07-28 | 14:22
A rendőrök 17 illegális migránst tartóztattak fel Csongrád-Csanád megyében

A rendőrök 17 illegális migránst tartóztattak fel Csongrád-Csanád megyében

  • A Szeged Határrendészeti Kirendeltség járőrei a cseh rendőrökkel együttműködve 2022. július 28-án 12 óra 30 perckor 17 határsértőt tartóztattak fel Mórahalom külterületén.
  • Ellenőrzésük során a csoport tagjai tunéziai állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.
  • A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.