Összeomlott Karácsony kampánya: már csak a harmadik legnépszerűbb miniszterelnök-jelölt-jelölt

Összeomlott Karácsony kampánya: már csak a harmadik legnépszerűbb miniszterelnök-jelölt-jelölt
 • Az IDEA-Závecz legfrissebb közvélemény-kutatása megerősíti azt a hetek óta terjedő szóbeszédet, hogy Karácsony kampánya megfeneklett.
 • Kitartóan tartja magát ugyanis politikai körökben, hogy Karácsony kampányából elillant az erő, és ezzel egyre messzebb kerül az áhított előválasztási győzelemtől.
 • A BENNFENTES körüljárta a kialakult helyzetet.

"A hátam közepére sem kívánom a miniszterelnökséget", majd máskor Budapest Főpolgármestereként hivatkozott magára, akinek a várossal van dolga, és megszolgálja a bizalmat, amit a választóktól kapott - így érvelt Karácsony a jelöltsége előtti hónapokban, majd hirtelen mégis a pástra állt, és bejelentette indulását. A BENNFENTES információi szerint nem pont úgy számolt, hogy az előválasztás előtt csak a harmadik lesz a versenyben.

"Sorozatos hibákat vétett a személyes kampányában. Kezdve azzal, hogy túl sokáig lebegtette az indulását és leplezte ambícióit, majd tagadta, hogy miniszterelnök akar lenni, aztán egyszercsak mégis bejelentette" - mondták a BENNFENTES-nek az őt közelről ismerők. Nyelvvizsgabotránya sem tett jót neki, de ami igazán visszavetette a népszerűségét, az az, hogy az általa vezetett Budapest közlekedési káoszba fulladt.

"Az állandósult közlekedési dugók miatt nagyon jelentős méretű csoportok fordultak el tőle a Fővárosban, a külvárosokban, és különösen az agglomerációban, és a tendencia folyamatos, esésben vannak a számai" - fogalmazott a BENNFENTES-nek egy, a közvélemény-kutatásokat jól ismerő szakember. "Ők azok, akiknek létszükséglet az autó: be kell vele járni a városba dolgozni, és ha ők a szokásosnál is több időt töltenek a dugóban, az ellenérzéseket szül bennük" - fogalmazott.

Az sem tett jót Karácsonynak, hogy saját jelentőségét és aktuális népszerűségét túl-, az ellenfeleit pedig lebecsülte: sem Dobrev Klára szívósságával, sem Jakab egyszerű elszántságával nem számolt sem ő, sem a stábja. Egy őt ismerő forrás szerint a miniszterelnök-jelölti versenybe történő beszállása előtti közvélemény-kutatások reménykeltőek voltak számára, és a fővárosi értelmiségi közeg is bizakodással és hatalmas reményekkel tekintett esetleges jelöltségére.A BENNFENTES forrása szerint ahogyan Karácsony mindig sokat ad a közvélemény-kutatásokra - ez a szakmája - úgy a jelöltségének lebegtetésekor is árgus szemekkel figyelte az aktuális számokat, és folyamatosan szondázta a felé irányuló reményeket. "Igyekezett egy jó pillanatot kivárni, hogy bejelenthesse jelöltségét, amikor mindent leural az, hogy megérkezett Orbán Viktor igazi, szerethető, valódi kihívója, aki vezeti a népszerűségi listát" - mondta forrásunk.

"De ez a pillanat gyorsan összeomlott, mert túl nagy elvárásokat épített Gergő az indulás lebegtetésével" - tette hozzá.

Hogy a versenybe végül benevezett, nagyrészt a fővárosi értelmiségi kör nyomására történt. Ők egy olyan jelöltet akartak, aki nem a Jobbikhoz, és nem szorosan a DK-hoz, azaz Gyurcsány Ferenchez köthető. A jelöltségével kapcsolatban Karácsony maga is elismerte egy interjúban, hogy a felesége hamarabb döntötte el, hogy ő benevez, mint ő maga.


A bejelentés okozta eufóriát azonban hirtelen megtépázta a kipattant nyelvvizsga-botrány és az önéletrajzba valótlanul beírt PhD-fokozat.

"Nem az a gond, hogy Gergő nem beszél angolul, Tarlós sem tudott, mégis elvezette ezt a várost. A baj az, hogy őszinteség helyett Gál J. Zoltán sugallatára azonnal visszatért a Gyurcsány-kormányzásból ismert sumákolás, kenegetés, a rengeteg apró kis hazugság, a totális őszintétlenség, ami előbb vagy utóbb, de lelepleződik" - mondta a BENNFENTES-nek egy újbaloldali forrás, aki kritikusan szemléli Karácsony környezetének kommunikációs stílusát.

"Óriási szerencsénk, hogy a Telex, a HVG és az RTL kritika nélkül felszínen tartják Gergőt, pedig a BKV-nál és a városüzemeltetésben hajmeresztő dolgok történnek. Ha ez a jelentős médiatámogatottságunk nem lenne, sokkal rosszabb helyzetben lennénk" - mondta a városházi stábtag.

A Főpolgármester tökéletesen tisztában van azzal, hogy ő csak mint személy, mint politikai karakter létezik, de nincs mögötte jelentős politikai struktúra, márpedig enélkül képtelenség a politikai térben hosszútávon életben maradni. Már csak azért is, mert a pártok kerülnek be az Országgyűlésbe.

"Ezért kezdett mozgalomépítésbe, de ez sem egy sikertörténet" - mondta forrásunk.

"Jelenleg a 2018-hoz képest jelentősen megtépázott Jobbiknak, és a tudatosan, professzionálisan felépített Demokratikus Koalíciónak vannak szervezetei, vidéki beágyazottsága, hálózata. A többi kicsi élő-halott zombiüzemmódban vegetál, márpedig Gergő ezeknek a zombiknak a hivatalos jelöltje. Ezért lett volna szüksége egy saját hátországra, de értelmiségiekkel nem lehet mozgalmat csinálni, ez egy másik műfaj."

Mozgalomépítési törekvése egyelőre tehát nem hozta meg a remélt sikert: a 99Mozgalom értelmiségi klub, amellyel a szervezeti hiányosságait igyekszik pótolni, és eközben megrekedt az MSZP, a P, és az LMP remélt egyesülése is. "A szocik még mindig abban élnek, hogy ők egykor nagy párt voltak. Egykor igen, de most már csak törpepártok" - élcelődött a BENNFENTES-nek a forrásunk.

A Karácsony kampányának finanszírozási hátterét ismerő forrás szerint pedig azok a kormányellenes nagyvállalkozók, "akik beszálltak Gergő kampányába, elégedetlenek, mert ők sem erre számítottak".

Karácsony a 99Mozgalom egyik rendezvényén elkövette azt a hibát is, hogy bejelentette a progresszív adózást, azaz a többkulcsos SZJA visszavezetését. Ez még a saját Facebook-oldalán sem aratott nagy sikert, és a vele feltétlenül baráti online média tudósításai alatt is sorjáztak az elégedetlenkedő hozzászólások.

"Hatalmas hiba volt Karácsony többkulcsos SZJA-bejelentése, mert van egy több százezeres, nagyon kormányellenes városi felső-középosztály, aki az egykulcsos igazi nyertese, és Karácsony volt náluk a favorit. De azzal, hogy Karácsony bejelentette, súlyosan megadóztatja a saját potenciális szavazóit, ezek a támogatók leváltak róla. 2010 óta ugyanis az embereknek van egy felzárkózás-élménye. Sokan csak a szüleiktől hallották, hogy ők is úgy szerettek volna élni, mint a '80-as évek végén az osztrákok, de nekik ez nem adatott meg. A gyerekeik viszont most megtapasztalták, hogy megengedhetik maguknak a síelést évente, a tengerparti nyaralást, és nem gond egy hosszú hétvége Milánóban, és közben szép helyen élhetnek, és a megtakarításaik is növekednek, miközben a hazai wellness-szállók, vagy a férfiaknak a technikai kütyük mind elérhetőek - vagyis elérték azt, amiről a magyarok nagy többsége, és a saját szüleik is csak ábrándoztak korábban. Ha ezt a felzárkózást és ezt az elért életnívót politikusként veszélyezteted, vagy bejelented, hogy elveszed az emberektől, akkor véged van" - mondta egy jobboldali kutatóintézet elemzője a BENNFENTES-nek.

"Én olyan kormányellenes baloldalit nem ismerek, aki örömmel kiforgatná a saját zsebeit Karácsony kérésére, hogy Karácsony szétosztogathassa a pénzét másoknak" - fogalmazott a BENNFENTES-nek ugyanez az elemző, aki hozzátette: nem véletlen, hogy az utóbbi időkben már semmi konkrétumot nem mond a programjáról, csak az általánosságok mellett arról győzködi az embereket, minden jobb lesz.

Konszenzus van a BENNFENTES által megkérdezettek között abban, hogy Karácsony és környezete diadalmenetet akart faragni a jelöltségéből: jött, látott, győzött - ez volt a terv.

Na és az, hogy Karácsony maga mögé utasítja a többieket, és egy délceg hősként beveszi a Karmelita Kolostort. Azonban a friss IDEA-Závecz friss felmérése szerint jelenleg nem ő az előválasztás esélyese, hanem Jakab Péter, második helyezett pedig Dobrev Klára.

De az is intő jel Karácsonynak, hogy Jakab kevésbé ismert, mint ő. Vagyis nagyobb tartalékokkal rendelkezhet a későbbiekben.

Akinek ez a helyzet tökéletesen megfelel, az Gyurcsány Ferenc.

Róla régóta köztudott, hogy nincs oda Karácsonyért, "határozatlannak és puhának" tartja, aki úgy akar felmászni a grádicsokon, hogy nincsen mögötte valódi struktúra, azaz nincs mögötte igazi politikai teljesítmény.

Köztudott az is, hogy egy Gyurcsány-Karácsony megállapodásból kitáncolva végül Kálmán Olga személyében főpolgármester-jelöltet indított a DK Budapesten 2019-ben.

Gyurcsány akkor azzal érvelt, "Gergőből elfogyott az erő".

A BENNFENTES-nek városházi források megerősítették, hogy Gyurcsány korábban rendszeresen járt be a Városházára egyeztetésekre - eligazításokra, ahogyan forrásunk fogalmazott -, ahol többeket kiosztott és megalázott. A kedvenc szavajárása a 2022-es választásokra utalva az volt, hogy "azt gondoljátok, hogy ti jöttök, mi?" Majd maga felé mutogatott, és azt mondta, "Nem, én jövök!" - mondta az egyeztetéseken részt vevő szereplő a BENNFENTES-nek.

Vagyis Gyurcsány a jelenlegi helyzetben csak egy kávét kér: most Jakab vezeti a jelöltek versenyét, szorosan mögötte pedig Gyurcsány felesége, Dobrev Klára áll.

A volt miniszterelnöknek ez ideális állapot: vagy a lábhoz szoktatott Jobbik elnöke lesz az ellenzéki miniszterelnök-jelölt, vagy a felesége. Gyurcsány pedig kényelmesen, egy nagy baloldali frakciót uralhat, akár ellenzékben, akár kormányon.

De az sem gond neki, ha végül mégis Karácsony fut be elsőként: a Jobbik-DK paktum Karácsonyt önálló szervezeti és politikai háttér hiányában igazi fogollyá tenné, márpedig ez a Medgyessy-Gyurcsány miniszterelnöki csere ismeretében nem jó előjel. Gyurcsány és Jakab azt is elérték a paktumukkal, hogy jó előre kiszorították a kicsiket a versenyből és ezzel a politikai térből is: a BENNFENTES úgy tudja, az egykor szebb napokat látott Momentum 5, maximum 8 mandátummal számol az új Országgyűlésben.
Az LMP, P, MSZP-nek pedig - mely pártok hivatalos miniszterelnök-jelöltje Karácsony - összesen lehet ennyi képviselője a 2022-ben felálló új Országgyűlésben.

A többi képviselői helyet pedig Gyurcsány akarata alapján viszi a DK és a Jobbik.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2022-01-19 | 08:45
Február 12-én lehet Orbán Viktor évértékelője

Február 12-én lehet Orbán Viktor évértékelője

 • Feltéve, hogy a járványhelyzet megengedi a rendezvény megtartását.
Bel 2021-06-12 | 12:20

A pedofilok melletti tüntetést szerveznek Soros szervezetei hétfőn a Kossuth térre

 • Nagyon megbántva érzik magukat az LMBTQ+ szervezetek, hétfőn tüntetnek Soros civiljei.
Bel 2022-01-15 | 13:26
Botka tanácsadója Orbánról: a kormányfő négy órán keresztül minden kérdésre válaszol, nem beszél hülyeségeket

Botka tanácsadója Orbánról: a kormányfő négy órán keresztül minden kérdésre válaszol, nem beszél hülyeségeket

 • Ruff Bálint kommunikációs- és kampánytanácsadó évek óta dolgozik Botka László szegedi polgármesterrel, és újabban Pikó András VIII. kerületi polgármestert is segíti.
 • Hetente jelentkező podcast-vendég a Szabad Európa portálján, ahol az aktuális ellenzéki és kormányzati politikai mozgásokat elemzi.
 • A legutóbbi adásban azt mondta, ugyan időről-időre fölröppen, hogy Orbán Viktor "elfáradt", neki a 2021-es utolsó Kormányinfóról nagyon nem ez volt a benyomása.
 • Szerinte a magyar miniszterelnök "négy órán keresztül minden kérdésre válaszol, nem beszél hülyeségeket".
 • "Ráadásul nem csak a kormánybarát médiától kapott kérdéseket, mégis mindenre tudott úgy válaszolni, hogy sajátjaiban nem maradt semmifajta hiátus. Ezt nem lehet teljesen elmondani az ellenzéki politikusokról, akiknél becsúsznak szerencsétlen és félremagyarázható mondatok" - mondta a Szabad Európának Ruff.
Bel 2021-07-12 | 14:50
IDEA: az MSZP bekukucskált az 5% alá, a Momentum épphogy eléri az 5%-ot

IDEA: az MSZP bekukucskált az 5% alá, a Momentum épphogy eléri az 5%-ot

 • A kicsik a létükért futnak versenyt az idővel, a DK és a Jobbik uralja az ellenzéki térfelet.
 • Az MSZP 5% alatt, a Momentum épphogy 5%-on.
 • Így csak a DK-n és a Jobbikon múlik, kit tesznek lélegeztető-gépre a következő parlamenti ciklusban.
 • Hogy a Momentum 5%-on vegetál, arra nemrég azt mondta Fekete-Győr, őt nem érdeklik a pártok által manipulált közvélemény-kutatások.
 • Csakhogy hónapok óta ez a lassú momentumos sorvadás a tendencia az összes kutatóintézetnél.
 • Fekete-Győr pártjának lejtmenete nem választható el attól, hogy személye már inkább gyengíti a Mometumot, mint erősíti.
 • Kínos és buta elszólásai, valamint a Partizánban megmutatott öntudatlan öngyilkossága maradék tekintélyét is lerombolta a Momentumon belül és azon kívül is.
Bel 2021-07-07 | 10:51
5 millió 519 ezer a beoltott, 44 az új fertőzött, elhunyt egy beteg

5 millió 519 ezer a beoltott, 44 az új fertőzött, elhunyt egy beteg

 • 5 102 847 fő már a második oltását is megkapta.
 • A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 740 535 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 37 804 főre csökkent.
 • 80 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 17-en vannak lélegeztetőgépen.
 • A regisztráltak száma 5 millió 466 ezer fő, és 93%-uk már fel is vette az oltást.
Bel 2021-08-11 | 11:33
Kibújt a szög a zsákból: a DK-s képviselőjelölt kiszorítaná Budapestről az autósokat

Kibújt a szög a zsákból: a DK-s képviselőjelölt kiszorítaná Budapestről az autósokat

 • Egy videóban kotyogta el a baloldal terveit a VIII-IX. kerület képviselője.
Bel 2022-06-02 | 16:31
Hercegszántónál fogtak el egy újabb migránsbandát

Hercegszántónál fogtak el egy újabb migránsbandát

 • A Bács-Kiskun megyében szolgálatot teljesítő egyenruhások 2022. június 2-án 15 óra 5 perckor Hercegszántó térségében 27 külföldit tartóztattak fel. Az illegális migránsok török állampolgárnak vallották magukat, és jogellenesen jutottak be az ország területére.
 • A határsértők sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.
 • Ezért a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.