Újabb botrányban vergődik a magyargyűlölő Mark Rutte, Fekete-Győr holland szövetségese

Újabb botrányban vergődik a magyargyűlölő Mark Rutte, Fekete-Győr holland szövetségese
  • Rutte visszatartotta a parlamenti képviselők elől a lényeges információkat, például azt, hogy az Északi Áramlat 2 gázvezetékről és a szankciókról is szó esett az informális egyeztetéseken az orosz diplomatákkal.

Több ellenzéki párt úgy véli, hogy Mark Rutte leköszönő miniszterelnök hiányos tájékoztatást adott az alsóháznak azokról a beszélgetésekről, amelyeket magas rangú holland tisztviselők folytattak Oroszországgal - közli a nu.nl holland portál.

Ezt írták kedden a Follow the Money és a The Investigative Desk kutatási platformok. A megbeszéléseken olyan kényes témák kerültek terítékre, mint egy vitatott gázvezeték építése és az Oroszországgal szembeni uniós szankciók. Rutte azonban azt mondta a Háznak, hogy ezek a megbeszélések csupán "szabad véleménycseréről" szóltak.

Miután az MH17-es járatot 2014-ben lelőtték, Hollandia megszakította hivatalos kapcsolatait Oroszországgal. Három évvel később azonban a kapcsolatok újra létrejöttek. A gazdasági és a külügyminisztérium magas rangú tisztviselői orosz kollégákkal beszélgettek. Megvitatták többek között a vitatott Északi Áramlat 2 gázvezetéket, amely a jövőben orosz gázt szállítana Észak-Nyugat-Európába.

Az alsóház kezdetben nem kapott erről tájékoztatást. Miután a két tényfeltáró portál az év elején írt róla, Rutte az alsóházi többség kérésére mégiscsak beszélt róla.

Ezután azt mondta, hogy a tárgyalásokon nem volt semmi titokzatos, ami a miniszterelnök által a Háznak küldött, a tárgyalásokról szóló jelentésekből is kiderült. Elmondása szerint "Oroszországgal egyszerűen tárgyalásokat folytatnak különböző energiaprojektekről". Hozzátette, hogy az érintett tisztviselők nem hozhattak semmilyen döntést.

Megállapodások Oroszországgal

A Follow the Money és a The Investigative Desk ezt követően a Nyílt Kormányzati Törvényre hivatkozva dokumentumokat kért az Oroszországgal folytatott tárgyalásokról. A jelentések szerint ezek a dokumentumok azt mutatják, hogy Rutte visszatartotta a parlamenti képviselők elől a lényeges információkat, például azt, hogy a gázvezetékről és a szankciókról is szó volt.

A holland kormány az energia területén is megállapodásokat akart kötni, amit Rutte és a minisztériumok később elutasítottak. A bekért napirendek, belső levelek és feljegyzések azonban azt mutatják, hogy Hollandia kérésére valóban születtek megállapodások. Az alsóház erről nem kapott tájékoztatást.

Az ellenzéki pártok vitát kérnek az események menetéről

Az ellenzéki pártok, a Zöld Baloldal, a PvdA és az SP bírálják a helyzetet és a tájékoztatás hiányát. Szerdán vitát fognak kérni, amelyet a nyári szünet után tartanának. Teljes betekintést akarnak az Oroszországgal folytatott találkozókba és az Oroszországgal kötött megállapodásokba. Azt is tudni akarják, hogy a miniszterelnök szándékosan félretájékoztatta-e a Parlamentet.

A koalíciós pártok, a VVD, a CDA, a ChristenUnie és a D66 nem tudtak válaszolni, mivel a témával foglalkozó képviselők szabadságon vannak.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-05 | 18:56
BILD a kölni patkányinvázióról: "A patkányok választhatnak a kebab és a pizza között. Miért kellene mérgezett csalit enniük?"

BILD a kölni patkányinvázióról: "A patkányok választhatnak a kebab és a pizza között. Miért kellene mérgezett csalit enniük?"

  • A német országos sajtót is elérte a kölni patkányinvázó.
  • A helyi társasházkezelő "nehéz ügyfélkörre" hivatkozik, akik egyszerűen kidobálják a szemetet az erkélyekről a panelek előtt lévő területekre.
  • A bérlők nagy része bolgár és román.
Kül 2021-07-07 | 19:21
Gyorsabb kitoloncolás, életfogytiglani börtönbüntetés - Nagy-Britannia radikális változtatásokat tervez a menekültügyben

Gyorsabb kitoloncolás, életfogytiglani börtönbüntetés - Nagy-Britannia radikális változtatásokat tervez a menekültügyben

  • Egyre többen érkeznek Nagy-Britanniába.
  • A belügyminisztérium ezért szigorítani akarja a menekültügyi törvényeket.
  • Életfogytiglani börtönbüntetést kell kiszabni az embercsempészekre, és a tengerentúlon befogadóközpontokat kell létesíteni a migránsok számára.