Újabb botrányban vergődik a magyargyűlölő Mark Rutte, Fekete-Győr holland szövetségese

Újabb botrányban vergődik a magyargyűlölő Mark Rutte, Fekete-Győr holland szövetségese
  • Rutte visszatartotta a parlamenti képviselők elől a lényeges információkat, például azt, hogy az Északi Áramlat 2 gázvezetékről és a szankciókról is szó esett az informális egyeztetéseken az orosz diplomatákkal.

Több ellenzéki párt úgy véli, hogy Mark Rutte leköszönő miniszterelnök hiányos tájékoztatást adott az alsóháznak azokról a beszélgetésekről, amelyeket magas rangú holland tisztviselők folytattak Oroszországgal - közli a nu.nl holland portál.

Ezt írták kedden a Follow the Money és a The Investigative Desk kutatási platformok. A megbeszéléseken olyan kényes témák kerültek terítékre, mint egy vitatott gázvezeték építése és az Oroszországgal szembeni uniós szankciók. Rutte azonban azt mondta a Háznak, hogy ezek a megbeszélések csupán "szabad véleménycseréről" szóltak.

Miután az MH17-es járatot 2014-ben lelőtték, Hollandia megszakította hivatalos kapcsolatait Oroszországgal. Három évvel később azonban a kapcsolatok újra létrejöttek. A gazdasági és a külügyminisztérium magas rangú tisztviselői orosz kollégákkal beszélgettek. Megvitatták többek között a vitatott Északi Áramlat 2 gázvezetéket, amely a jövőben orosz gázt szállítana Észak-Nyugat-Európába.

Az alsóház kezdetben nem kapott erről tájékoztatást. Miután a két tényfeltáró portál az év elején írt róla, Rutte az alsóházi többség kérésére mégiscsak beszélt róla.

Ezután azt mondta, hogy a tárgyalásokon nem volt semmi titokzatos, ami a miniszterelnök által a Háznak küldött, a tárgyalásokról szóló jelentésekből is kiderült. Elmondása szerint "Oroszországgal egyszerűen tárgyalásokat folytatnak különböző energiaprojektekről". Hozzátette, hogy az érintett tisztviselők nem hozhattak semmilyen döntést.

Megállapodások Oroszországgal

A Follow the Money és a The Investigative Desk ezt követően a Nyílt Kormányzati Törvényre hivatkozva dokumentumokat kért az Oroszországgal folytatott tárgyalásokról. A jelentések szerint ezek a dokumentumok azt mutatják, hogy Rutte visszatartotta a parlamenti képviselők elől a lényeges információkat, például azt, hogy a gázvezetékről és a szankciókról is szó volt.

A holland kormány az energia területén is megállapodásokat akart kötni, amit Rutte és a minisztériumok később elutasítottak. A bekért napirendek, belső levelek és feljegyzések azonban azt mutatják, hogy Hollandia kérésére valóban születtek megállapodások. Az alsóház erről nem kapott tájékoztatást.

Az ellenzéki pártok vitát kérnek az események menetéről

Az ellenzéki pártok, a Zöld Baloldal, a PvdA és az SP bírálják a helyzetet és a tájékoztatás hiányát. Szerdán vitát fognak kérni, amelyet a nyári szünet után tartanának. Teljes betekintést akarnak az Oroszországgal folytatott találkozókba és az Oroszországgal kötött megállapodásokba. Azt is tudni akarják, hogy a miniszterelnök szándékosan félretájékoztatta-e a Parlamentet.

A koalíciós pártok, a VVD, a CDA, a ChristenUnie és a D66 nem tudtak válaszolni, mivel a témával foglalkozó képviselők szabadságon vannak.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-06 | 12:40
Közös interjút adott a WELT-nek a német hírszerzés és az alkotmányvédelem feje: iszlamizmusra, jobboldai szélsőségekre és egyre brutálisabb baloldali extrémizmusra figyelmeztetnek, amely terrorizmusba csaphat át

Közös interjút adott a WELT-nek a német hírszerzés és az alkotmányvédelem feje: iszlamizmusra, jobboldai szélsőségekre és egyre brutálisabb baloldali extrémizmusra figyelmeztetnek, amely terrorizmusba csaphat át

  • Ritka alkalom: páros interjút adott a német Szövetségi Hírszerző Szolgálat (BND) és az Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) elnöke.
  • "Mint a hidegháború idején" - számoltak be az ügynökségeiknél tapasztalt kihívásokról.
  • A közös interjúban jobboldali szélsőségekről, iszlamizmusról és az egyre brutálisabb baloldali szélsőségekről beszéltek.
  • Még mindig nagyon nagy az iszlamista potenciál, és elég ember van, "aki bármikor támadást hajthat végre" - fogalmazott az Alkotmányvédelem feje.
Kül 2021-07-21 | 16:16
A luxemburgi külügyminiszter népszavazást akar a magyar EU-tagságról

A luxemburgi külügyminiszter népszavazást akar a magyar EU-tagságról

  • Nagyon szúrja a szemét a nyugat-európai politikusoknak a magyar gyermekvédelmi törvény.
Kül 2021-06-29 | 18:45
A nemzetközi helyzet fokozódik: Spanyolországban 14 éves kortól elérhetővé válik a szabad nemválasztás

A nemzetközi helyzet fokozódik: Spanyolországban 14 éves kortól elérhetővé válik a szabad nemválasztás

  • A feminista mozgalom nem ért egyet a nemek közötti átjárhatósággal, mert attól tartanak, így a nők jogai és a női egyenlőség harca csorbul.
  • A Minisztertanács elé kerülő törvénytervezetbe "a transzneműek hormonális és sebészeti kezelései bekerültek a Nemzeti Egészségügyi Rendszer közös szolgáltatásainak portfóliójába és egyes autonóm közösségek kiegészítő szolgáltatásainak portfóliójába".
Kül 2021-05-29 | 20:18

Svédország Európa egyik legbiztonságosabb országából a második legveszélyesebbé vált

  • Svédország Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsa (Brå) által közzétett tanulmányból kiderül, hogy Svédország az egyetlen ország a kontinensen, ahol a lövöldözések száma jelentősen megnőtt a század eleje óta.