IDEA: az MSZP bekukucskált az 5% alá, a Momentum épphogy eléri az 5%-ot

IDEA: az MSZP bekukucskált az 5% alá, a Momentum épphogy eléri az 5%-ot
 • A kicsik a létükért futnak versenyt az idővel, a DK és a Jobbik uralja az ellenzéki térfelet.
 • Az MSZP 5% alatt, a Momentum épphogy 5%-on.
 • Így csak a DK-n és a Jobbikon múlik, kit tesznek lélegeztető-gépre a következő parlamenti ciklusban.
 • Hogy a Momentum 5%-on vegetál, arra nemrég azt mondta Fekete-Győr, őt nem érdeklik a pártok által manipulált közvélemény-kutatások.
 • Csakhogy hónapok óta ez a lassú momentumos sorvadás a tendencia az összes kutatóintézetnél.
 • Fekete-Győr pártjának lejtmenete nem választható el attól, hogy személye már inkább gyengíti a Mometumot, mint erősíti.
 • Kínos és buta elszólásai, valamint a Partizánban megmutatott öntudatlan öngyilkossága maradék tekintélyét is lerombolta a Momentumon belül és azon kívül is.

2021. június végén, július elején az IDEA Intézet mérése szerint a hat együttműködő ellenzéki párt (DK+Momentum+Jobbik+MSZP+LMP+P) közös listája a teljes, választókorú népességen belül egy százalékponttal vezet a Fidesz–KDNP előtt.

Az ellenzék 37, a kormánypárt pedig 36 százalékon áll. Az elmúlt hónaphoz képest mindkét tömb támogatottsága csökkent, de nem azonos mértékben.

Míg a kormányzópártnál elhanyagolható mértékű, 1 százalékpontos apadásról beszélhetünk, addig az ellenzéki lista esetében a csökkenés hibahatár körüli, 3 százalékpont. Az ellenzéki pártszövetség közös listájának támogatottság-változása úgy következett be, hogy egyrészt mindkét jelentősebb parlamenten kívüli párt (MKKP, Mi Hazánk) szavazótábora növekedett, másrészt emelkedett a bizonytalanok aránya is.

Az ellenzéki szavazók egy része tehát elbizonytalanodott, önmagában az tehát, hogy ezek a pártok együtt indulnak a 2022-es választáson, egy előválasztási kampányban nem tud új szavazókat mobilizálni.

Az ellenzéki tábor elbizonytalanodására utal, ha a legaktívabbnak számító, biztos szavazó pártot választók szavazói rétegét vizsgáljuk.

Ott ugyanis megfordult az erősorrend, és mindössze 1 százalékponttal, de a Fidesz–KDNP vezet. Mindez úgy következett be, hogy támogatottsága jottányit sem változott, ugyanakkor az ellenzéki listára 3 százalékponttal kevesebben szavaznának, mint egy hónappal korábban.

Nem a Fidesz erősödik tehát, hanem az ellenzéki lista vonzereje csökkent az elmúlt időszakban. A választáson biztosan résztvevő preferenciával rendelkezők körében a parlamenten kívüli kisebb pártok együttes támogatottsága 8 százalék, ami olyan érdemi szavazói csoportot jelent egy kiélezett választási küzdelemben, ami ronthatja az ellenzék győzelmi esélyeit. Jól látszik az ellenzéki pártok támogatottságának alakulásából, hogy szokatlan módon, egyszerre három párt (Jobbik, Momentum, MSZP) választottsága is csökkent – igaz 1–1 százalékponttal.

A Fidesz–KDNP esetében stabil, több hónapja állandó támogatottságról beszélhetünk a teljes népességben, és elhanyagolható, 1 százalékpontos növekedést a biztos szavazó pártot választók körében.

Az ellenzéki pártok közül 2021. június legvégén, július elején a Jobbik Magyarországért Mozgalom támogatottsága csökkent, a Demokratikus Koalíció támogatottsága nem változott (10%). A biztos szavazó pártot választók körében a két párt támogatottsága egyaránt 15%.

2021. július elején az előző hónaphoz képest a Momentum és az MSZP választottsága is 1 százalékponttal csökkent a teljes, választókorú népességen belül, így a Momentum visszaesett a parlamenti bejutás küszöbére. Az MSZP pedig – az IDEA Intézet mérései során először – nem egyszerűen a küszöb alá esett, de még a biztos szavazó pártot választókat tekintve sem éri el az 5 százalékot.

Az MSZP szövetségesének, a Párbeszédnek a támogatottsága nem változott, mint ahogy az LMP-é sem. Az ellenzéki pártok mechanikusan összeadott össztámogatottsága 32 százalék a teljes választókorú népesség szegmensében, vagyis hajszálra megegyezik a Fidesz−KDNP támogatottságával.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk Mozgalom 3−3 százalék pontot kapna egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson a teljes választókorú népesség csoportját vizsgálva, vagyis mindkét párt támogatottsága 1–1 százalékponttal növekedett.

Az ismeretlen preferenciájúak (nem tudja melyik pártra szavazzon, nem mondja meg, hogy melyik pártra szavaz, illetve semmiképp sem menne el) aránya 30 százalék. Bármilyen módon is vizsgáljuk a kormánypárt és az ellenzéki pártok támogatottságát rendkívül kiélezett, szoros küzdelmet látunk, ugyanakkor kitűnik, hogy az ellenzéki pártok közös listájának támogatottsága az előválasztási kampányban egyelőre nem tud többletszavazókat hozni. Ahhoz, hogy érdemi győzelmi esélyei legyenek a jelenlegi ellenzéknek, ki kell alakulnia az egy közös listának, ki kell választani az egy egyéni képviselőjelöltet, és meg kell nevezni a mindenki által támogatott miniszterelnök-jelöltet – áll a kutatásban.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-05-31 | 09:00

5 millió 147 ezer ember kapott oltást, 156 fő új fertőzött, és elhunyt 5 beteg

 • Napról-napra csökkennek a járvány mutatói idehaza.
Bel 2021-06-25 | 14:00
Még hogy nincsen demokratikus kontroll: Áder János az Alkotmánybíróságra küldte a lakástörvényt

Még hogy nincsen demokratikus kontroll: Áder János az Alkotmánybíróságra küldte a lakástörvényt

 • Az Államfő szerint a törvény ellentétes az Alaptörvény több pontjával.
Bel 2021-10-04 | 09:22
Karácsony makacsul kitart amellett, ő nem lép vissza, Márki-Zay egy fokkal engedékenyebb

Karácsony makacsul kitart amellett, ő nem lép vissza, Márki-Zay egy fokkal engedékenyebb

 • Bár továbbra is azt gondolja, neki van nagyobb esélye.
 • Márki-Zay a vasárnapi rendezvényén a Jobbikot támadta, amiért az Dobrev mögé sorolt be, és nem pedig mögé.
 • Később olyan gyurcsányozást nyomott le, hogy azt egy fideszes is megirigyelhetné.
 • Azt mondta, ha ma valahol megjelenik Dobrev Klára vagy Gyurcsány Ferenc, "akkor az emberek egy jelentős tömege az ellenkező irányba kezd futni. Ha ezt valaki letagadja, annál a valóságnak olyan szintű tagadásával állunk szemben, mint amikor 2018-ban a Jobbik azt merte állítani, hogy egyedül fogja legyőzni a Fideszt".
 • De kapott az elvileg szövetséges Karácsony is.
 • Azt állította, a Mindenki Magyarországa Mozgalom teljes kampánya az elmúlt fél évben kevesebbe került, mint amennyit Karácsony Gergely az utolsó héten csak Facebook-hirdetésre költött.
 • Ahogy azt is a pártok hibájának tartja, hogy a civilek kiszorultak az előválasztásból. Ennek nagyrészt az volt az oka, hogy a 106 körzetben csak egyfordulós választást tartottak, ezt sajtóinformációk szerint a DK akarta így.
 • Valamint a posztjai alatt tomboló trollkommentelők miatt egyszerre hibáztatta a Fideszt és a DK-t - kérdés, komolyan vehető-e egy miniszterelnök-jelölt, aki azt figyelgeti, a közösségi médiában milyen trollok jelennek meg a posztjai alatt.
Bel 2021-06-26 | 17:26
Mint két óvónéni kísérgette Cseh és Donáth Fekete-Győrt annak nyugat-európai körútján

Mint két óvónéni kísérgette Cseh és Donáth Fekete-Győrt annak nyugat-európai körútján

 • Twitter-csatornáik szerint Cseh Katka és Donáth Anna mindenhová elkísérte a Nyugat-Európában haknizó Fekete-Győrt.
 • Feltehetően nem akarták, hogy a lila párt elnöke annyira felsüljön a párt nyugati kapcsolatai előtt, mint idehaza a Partizán interjúban.
Bel 2021-08-11 | 15:29
Nincs megállás, a gyerekeink kellenek nekik: már a pedofilok iránt is érzékenyítenek

Nincs megállás, a gyerekeink kellenek nekik: már a pedofilok iránt is érzékenyítenek

 • A pedofilok is csak áldozatok - sugallja a mainstream liberális propaganda.
Bel 2021-10-04 | 17:38
Időhúzás: nem állapodtak meg semmiben, de támogatja egymást Márki-Zay és Karácsony

Időhúzás: nem állapodtak meg semmiben, de támogatja egymást Márki-Zay és Karácsony

 • Karácsony a munkaidejét ma sem a hivatalában töltötte, amiért a fizetését kapja, hanem Hódmezővásárhelyen.
 • Abszurd követeléssel álltak elő: azt kérik az ellenzéki előválasztási bizottságtól, hogy ne egymás alatt, hanem egymás mellett legyen a nevük, mintha egy azonos személyek lennének.
 • Az egyik ígéretük, hogy helyreállítják a sajtószabadságot, de kérdezni nem lehetett tőlük a sajtótájékoztatón.
 • Azonban az is teljesen mindegy, hogy mit ígér Márki-Zay vagy Karácsony Gergely: akármelyikük is a kormányfő-jelölt, Gyurcsány Ferenc frakciójával kell kiegyeznie.
Bel 2021-06-26 | 18:17
Notórius hazudozók egymás között: Annalena Baerbockhoz látogatott Karácsony Gergely

Notórius hazudozók egymás között: Annalena Baerbockhoz látogatott Karácsony Gergely

 • A Zöldek kancellárjelöltje pont olyan, mint Karácsony: össze-vissza hazudott az utóbbi időkben az önéletrajzában az iskolai végzettségeiről, PhD-fokozatáról, a német sajtó pedig kínosan lebuktatta.
 • Pedig az év elején ő volt az egyértelmű favorit, a Zöldek felmentek 28% fölé, a CDU-CSU pedig 20%-ra esett.
 • Azonban a Zöldek klímapolitikai programja - belföldi repülőjáratok eltörlése, az üzemanyagok CO2-adójának radikális emelése - kijózanította az embereket.
 • Mostanra így megfordult a verseny, és jelenleg úgy tűnik, továbbra is a CDU-CSU adhatja majd Németország vezetőjét.
 • Karácsony továbbra is hazudik a Twitter csatornáján, mert azt írja, hogy tartalmas és mély megbeszéléseket folytatott Berlinben.
 • Ő, aki a magyaron kívül egyetlen hangot se tud se németül, se angolul, se egyéb idegen nyelven.