Mutatjuk a részleteket: Itt az Uniós Digitális Covid Igazolvány

Mutatjuk a részleteket: Itt az Uniós Digitális Covid Igazolvány
  • Július 1-jétől már az uniós oltási igazolás is elérhető az EU-n belüli utazásokhoz.
  • Az angol-magyar kétnyelvű  uniós Covid-igazolás digitálisan és papíralapon is elérhető. 
  • Az igazolvány kiállítása a kérelem után azonnal megtörténik.

Magyarország, miután elsőként vezette be a védettségi igazolványt és az oltást igazoló applikációt,  július elsején bevezeti az uniós védettségi igazolást is.

Azoknak az állampolgároknak, akik az Európai Unión belül utazást terveznek, javasoljuk, hogy digitálisan töltsék le vagy az EESZT Lakossági portáljára belépve nyomtassák ki az uniós Covid-igazolást. Ez a legegyszerűbb módja az igazolás beszerzésének. 

Az uniós Covid-igazolás az egész unióban egységes vizuális megjelenésű, kétnyelvű, digitális és papírformátumban is ingyenesen elérhető, QR-kóddal van ellátva. Az igazolás nem minősül útiokmánynak és nem kerül hivatalból kiállításra és sem megküldésre.  Az igazolást az uniós tagállamok nemzeti hatáskörben adják ki, érvényessége az összes uniós tagországra kiterjed, teljes körű alkalmazása 2021. július 1-jén lép életbe.  Hazánk július 1-jétől a többi tagállamhoz hasonlóan szabad beutazást biztosít az uniós COVID-igazolással érkező  külföldieknek.

Az igazolást TAJ azonosítóval rendelkezők az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér  (EESZT) Lakossági Portálján (https://www.eeszt.gov.hu/hu/nyito-oldal) keresztül ügyfélkapus hozzáférésükkel bejelentkezve is letölthetik és kinyomtathatják.

Emellett az igazolást papíralapon a kormányablakokban valamint a háziorvosoknál lehet díjmentesen igényelni. Felhívjuk a figyelmet, hogy a kormányablakokban akár előzetes időpontfoglalás nélkül is lehet ügyet intézni. 

Abban az esetben, ha valakinek nincsen utazási szándéka uniós országba, akkor egyáltalán nem szükséges beszereznie a fent említett igazolást.

A koronavírusról szóló tájékoztatási portál összefoglalta ki jogosult az igazolásra:

Az Európai Unió által megszabott szabályok alapján, az uniós Covid-igazolás három különféle módon igazolja a védettséget. Az igazolás annak állítható ki,

1.      aki megkapta az oltást – oltási igazolás

Legalább egy alkalommal beoltották, és az első oltástól számított egy év még nem telt el. Az oltási igazolvány érvényessége 1 év. Figyelem! A fogadó ország határozza meg, hogy mely vakcinákat fogadja el az oltás igazolására. Minden beoltott személy kaphat oltási bizonyítványt, függetlenül attól, hogy melyik koronavírus-oltást kapta, de a tagállamok határozzák meg, hogy mely vakcinákat fogadják el. Felhívjuk arra is a figyelmet, hogy az oltások esetében az EU Covid-igazoláson (mind az alkalmazásban, mind a letölthető, kinyomtatható változatban) az oltóanyag hivatalos neve és a gyártója szerepel, amely nem azonos a hétköznapi életben használt vakcina megnevezésekkel! A tagállamok saját hatáskörben határozzák meg azt is, hogy a védetté minősítéshez, hány oltás szükséges és az oltás után hány napnak kell eltelnie és az oltottság alapján meddig igazolják a védettséget.

2.      aki igazoltan átesett a fertőzésen – felgyógyulási igazolás

Az EU által megszabott feltételek szerint  ez azt jelenti, hogy az utolsó pozitív eredményű, a koronavírus kimutatására szolgáló PCR-tesztje vagy az uniósrendelet szerint elfogadható pozitív antigén gyorsteszttől számított 15  nap eltelt, és 180 nap még nem telt el. Az ilyen típusú igazolvány maximális érvényessége 180 nap, de a tagállamok ettől rövidebb időpontot is megállapíthatnak. Az igazolványt ebben az esetben legkorábban 11 nappal azután kell kiállítani, amikor az adott személyen első alkalommal végeztek pozitív eredményű antigén gyorstesztet vagy negatív PCR tesztet.)

Fontos megjegyezni, hogy gyógyultsági igazolványok kiállítása a Magyarországon kiállításra került védettségi igazolványoktól eltér. Így nem minden esetben lesz elegendő az átesettség ténye az uniós gyógyultsági igazolványoknál, mert ez utóbbi esetben a betegségen való átesettséget csak pozitív PCR teszttel lehet igazolni.

3.      aki negatív koronavírus teszttel rendelkezik – teszt igazolás

Figyelem! A fogadó országok saját maguk határozhatják meg, hogy milyen érvényességű tesztre van szükség az adott országba történő belépéshez, ez lehet 24, 48, 72 órás stb. Magyarországra történő belépéshez 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt szükséges.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-06-22 | 09:36

5 millió 421 ezer beoltott, 54 új fertőzött, elhunyt 4 beteg

  • A beoltottak száma 5 421 230 fő, közülük 4 555 029 fő már a második oltását is megkapta.
  • 281 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 32-en vannak lélegeztetőgépen.
Bel 2022-01-28 | 13:27
3 év börtönt kockáztat, aki hallgat Márki-Zayra

3 év börtönt kockáztat, aki hallgat Márki-Zayra

  • Ennyi a büntetési tétele annak, ha valaki a választás rendjébe tudatosan beavatkozik.
  • Márpedig a baloldal miniszterelnök-jelöltje erre biztatta londoni hatóságát.
  • Azt kérte az ottani magyaroktól, hogy jelentkezzenek át billegő körzetekbe.
  • A baloldal korábban a kormányoldalt vádolta ilyen trükközésekkel felháborodottan, de fideszes politikus soha nem kérte a hallgatóságát ilyesmire.
  • Természetesen a választások tisztaságáért aggódó ellenzéki propagandamédia úgy hallgat, mint a sír.
Bel 2022-04-02 | 17:02
Meleg fogadtatás Márki-Zaynak: "Ha mindenáron katonát akarsz küldeni, öltözz be te!"

Meleg fogadtatás Márki-Zaynak: "Ha mindenáron katonát akarsz küldeni, öltözz be te!"

  • Örkényi gazdák szembesítették háborúpárti nyilatkozataival Márki-Zay Pétert, a baloldal miniszterelnök-jelöltjét.
Bel 2021-06-22 | 17:23
A 9 évre elítélt győri pedofil hatvanezret fizetett volna a tízéves fiúért három óránként

A 9 évre elítélt győri pedofil hatvanezret fizetett volna a tízéves fiúért három óránként

  • Kilenc év börtönre ítélte a Győri Járásbíróság gyermekprostitúció kihasználásának bűntette és gyermekpornográfia miatt a 42 éves gyömörei férfit.
  • Snapchaten keresztül akart egy tízéves kisfiút bérelni magának, hogy fajtalankodhasson vele.
  • A férfit végleg eltiltották minden olyan foglalkozástól és tevékenységtől, amely során 18 év alatti gyerek felügyeletével, illetve gondozásával foglalkozhatna.
Bel 2021-10-26 | 09:42
A beoltottak kevesebb mint 1%-a betegszik meg

A beoltottak kevesebb mint 1%-a betegszik meg

  • A beoltottak száma 5 941 073 fő, közülük 5 721 531 fő már a második oltását is megkapta, 1 millió 120 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették.
  • Összesen 1701 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 852 214 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
  • Elhunyt 44 többségében idős, krónikus beteg, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 795 828 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 25 775 főre emelkedett.
  • 1 685 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 197-en vannak lélegeztetőgépen.
Bel 2022-02-09 | 09:22
Márki-Zay szétesett: már élő adásban súgnak neki a sajtósai

Márki-Zay szétesett: már élő adásban súgnak neki a sajtósai

  • Az ATV stúdiójában Márki-Zaynak már élő adásban súgnak a kollégái.
  • Elfelejtette ugyanis, hogy pontosan mikor tart évértékelő beszédet.
  • Márki-Zay ezzel a felkészültséggel tartja magát Mesternek, aki egy ország irányítására hivatott.