Márki-Zay számára az lenne a megtiszteltetés, ha Gyurcsány nem nevezné kapitánynak

Márki-Zay számára az lenne a megtiszteltetés, ha Gyurcsány nem nevezné kapitánynak
 • Folytatódik az üzengetés a DK és az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje között.
 • Márki-Zay elkeseredett küzdelmet folytat azért, hogy leválhasson Gyurcsányról, de közben elfelejti, hogy a baloldalon az történik, amit Gyurcsány akar.
 • A DK-nak kedves nyilatkozatokkal jelentkező elemző emlékeztet is rá, hogy "[Gyurcsány] a pártja egyéni jelöltjeinek sikerén és azon fog dolgozni, hogy minél több befutó helyet kapjon a DK a közös ellenzéki listán".

"Ha el akarjuk veszíteni a választást, akkor valóban ebbe az irányba érdemes menni" – nyilatkozta az ATV-ben a DK elnökének szombati posztjáról Márki-Zay Péter, aki azt is nagy megtiszteltetésnek venné, ha Gyurcsány nem szólítaná többet kapitánynak.

Hétfő este az ATV Egyenes Beszéd című műsorában szerepelt Márki-Zay Péter, akit Macron mai látogatása mellett Gyurcsány Ferenc szombati posztjáról is kérdeztek.

"Eddig mindig kicsúszott Orbán, most azt remélem, hogy valami el fog indulni" – mondta az ellenzék miniszterelnök-jelöltje arra reagálva, hogy Macron francia elnök állítólag a jogállamisági mechanizmus életbe léptetését helyezte kilátásba találkozójukon. Hamar szóba került aztán Gyurcsány hétvégi megjegyzése is. Ismert, a DK elnöke pár napja azt írta ki közösségi oldalára, hogy a "kapitány" – azaz Márki-Zay – azt kérte, ne kampányoljon, ő pedig így fog tenni.

"Nagyon jó találkozó volt" – jegyezte meg kissé talán félreérthetően Gyurcsány. A poszt után egyből elindult a találgatás, hogy vajon van-e, és ha igen, mekkora konfliktus van a két ellenzéki politikus között:

Nagy Attila Tibor szerint "Gyurcsány leveszi a kezét az önjáró Márki-Zayról és a pártja egyéni jelöltjeinek sikerén és azon fog dolgozni, hogy minél több befutó helyet kapjon a DK a közös ellenzéki listán", míg Vona Gábor zseniális Gyurcsány-képletről ír. "A zseniális Gyurcsány-képlet: 4 mondat = + 4 év politikai pályafutás neki + 1 halálos csapda a kapitánynak. A képlet megoldása: Ha valaki a háttérbe vonul, nem írja ki nyilvánosan, hogy a háttérbe vonul, csak ha az ellenkezőjére készül" – fejtegette a Jobbik volt elnöke.

A komoly konfliktus teóriáját  Márki-Zay Péter is – akaratlanul is – alátámasztotta az ATV-s interjúban, amikor elmondta: a poszt után felhívta "Gyurcsány Ferenc urat", és megkérte, hogy hasonló posztokat ne tegyen ki, "ha tényleg azt szeretné csinálni, amit én kérek, mert ez a poszt sokakat megrémített". "Ez kimondottan ártalmas. Ha el akarjuk veszíteni a választást, és azt akarjuk, hogy továbbra is Orbán Viktor legyen a következő négy évben is, ne adja Isten, kétharmaddal, akkor valóban ebbe az irányba érdemes menni. De Gyurcsány Ferenc sem így gondolja, beszéltünk telefonon, és nem így gondolja" – jelentette ki Márki-Zay.

"Nagy megtiszteltetésnek venném, ha nem szólítana kapitánynak" – tette hozzá Márki-Zay, aki szerint ez azért is problémás, mert sok DK-s szavazó azt gondolhatta, hogy ő megtilthatja Gyurcsánynak a kampányolást. Márki-Zay azt is elárulta: az ominózus találkozó már két hete történt közte és Gyurcsány között, szerinte a DK elnöke azért időzítette szombatra a posztját, mert a szavazói türelmetlenek voltak, és magyarázatot akartak arra, hogy miért tűnt el az utóbbi hetekben.

Kérdésre Márki-Zay megerősítette: továbbra is kéri Gyurcsányt, ne kampányoljon aktívan, mert "ez nem róla kell szóljon". Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt leszögezte: nem érzi, hogy az utóbbi időben megcsappant volna iránta a bizalom az ellenzéki pártelnökök – például Donáth Anna – részéről.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-08-26 | 10:36
A HírTV-t nem engedték be Karácsonyék kampánynyitójára

A HírTV-t nem engedték be Karácsonyék kampánynyitójára

 • "Én egy olyan országban szeretnék élni, ahol az újságírók szabadon kérdezhetnek", hazudta pár hónapja Karácsony.
Bel 2021-08-23 | 17:25
Szánthó Miklós az uniós pénzekkel történő zsarolásról: ezek a támogatások nekünk történelmi, gazdasági és politikai okok miatt is járnak, nem könyöradományok

Szánthó Miklós az uniós pénzekkel történő zsarolásról: ezek a támogatások nekünk történelmi, gazdasági és politikai okok miatt is járnak, nem könyöradományok

 • Interjút adott a Magyar Nemzetnek az Alapjogokért Központ vezetője a genderőrületről és arról, hogy a liberálisok mindig találnak egy újabb "elnyomott" csoportot, akit képviselniük kell.
 • Az emberi jogi fundamentalizmus célja ma már az, hogy az egyes mesterségesen kreált vagy újonnan felfedezett szexuális kommunáknak mint csoportoknak ugyanazok a jogok járjanak, mint a többségi társadalomnak - mondta.
 • A modern liberalizmusra jellemző álságosságról azt mondta, egyfelől széles spektrumon folytatják az általuk fontosnak ítélt ügyek mentén a propagandát, másfelől amikor valaki erre rámutat, fel vannak háborodva a valóságon.
Bel 2021-05-29 | 11:00
Kocsis Máté üzent a pedofiloknak: tudniuk kell, egy rémálom lesz az életük

Kocsis Máté üzent a pedofiloknak: tudniuk kell, egy rémálom lesz az életük

 • A Fidesz jelentősen megszigorította a pedofil bűncselekmények büntetését.
 • Akár 20 év szabadságvesztést is kockáztat a jövőben, aki bűnös hajlamainak nem tud gátat szabni.
 • A gyermekpornográfia egyes minősített eseteinél, például ha 12 évnél fiatalabb személlyel szemben erőszakot vagy sanyargatást alkalmazva követik el ezt a típusú bűncselekményt, akkor a tett az emberöléssel azonos elbírálás alá esik.
Bel 2021-07-02 | 13:21
Az emberek 65%-a nem ért egyet Karácsony döntéseivel

Az emberek 65%-a nem ért egyet Karácsony döntéseivel

 • A Metropol 23 ezer embert kérdezett Karácsony tevékenységéről.
Bel 2022-06-01 | 13:41
Határvédelem: 34 fős migránsbandára csaptak le

Határvédelem: 34 fős migránsbandára csaptak le

 • A Szeged Határrendészeti Kirendeltség járőrei a cseh rendőrökkel együttműködve 2022. június 1-én 8 óra 45 perckor és 9 óra 40 perckor összesen 34 illegális migránst tartóztattak fel Mórahalom és Röszke külterületén.
 • Ellenőrzésük során a csoport tagjai pakisztáni és szír állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.
 • A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.
Bel 2022-01-24 | 11:27
Századvég: az emberek kétharmada szerint Orbán inkább megvédi a rezicsökkentést és a családtámogatásokat, mint Márki-Zay

Századvég: az emberek kétharmada szerint Orbán inkább megvédi a rezicsökkentést és a családtámogatásokat, mint Márki-Zay

 • A magyarok fele szerint Orbán Viktor képviseli a jövőt, Márki-Zayról a megkérdezetteknek csak a 34 százaléka gondolja ezt.