Eddig minden Gyurcsány tervei szerint alakul: előre láthatóan az övé lesz a legnagyobb frakció, MSZP, Párbeszéd nem lesz

Eddig minden Gyurcsány tervei szerint alakul: előre láthatóan az övé lesz a legnagyobb frakció, MSZP, Párbeszéd nem lesz
  • Sajtóinformációk szerint az MSZP vezetői tisztában vannak azzal, pártjuk teljesen elveszítette jelentőségét.
  • Ezért a 2022-es választások után a párt megszűnik, egyesül a Párbeszéddel, amely más hírek szerint addigra magába olvasztja a LMP-t.
  • Az MSZP maradékából, és az LMP-Párbeszéd alapjain jöhet létre Karácsony új pártja, a 99Mozgalom.
  • Nagy kérdés, hogy ha a 6%-os MSZP vezetői belátták, semmi szükség a pártjukra, akkor mi lesz a szintén ugyanekkora, de fényét elveszítő, az utóbbi hónapokban látványosan megtorpant Momentummal.

Egy esetleges választási győzelem után az MSZP egyesülne a Párbeszéddel és az LMP-vel, az új párt pedig Karácsony Gergely 99 Mozgalmán jöhetne létre a jelenlegi főpolgármester vezetésével – értesült a Magyar Nemzet. Mindez megerősíti, hogy a szocialisták már 2018-ban azt tervezték, hogy a párt szűnjön meg, és új névvel, a Párbeszéddel közösen folytassa tovább a parlamenti munkát. Forrásaink szerint Molnár Gyula átadása a DK-nak azzal függ össze, hogy a szocialisták jelenlegi vezetése öt biztos befutó helyet kapjon Gyurcsány Ferenctől a közös listán.

Jelenlegi formájában az MSZP mindenképpen megszűnik, ez már a végjáték. A szocialisták természetesen be akarnak és várhatóan be is fognak kerülni a következő Országgyűlésbe, ám a vezetés tisztában van azzal, hogy a párt elveszítette politikai relevanciáját és teljesen érdektelenné vált – értesült a Magyar Nemzet a baloldal belső folyamataira rálátó forrásaitól.

Egybehangzó állításuk szerint egy esetleges baloldali választási győzelem után ezért az MSZP egyesülne a Párbeszéddel és az LMP-vel, az új párt pedig Karácsony Gergely 99 Mozgalmán, esetleg más néven jöhetne létre az ő vezetésével. Ismert: a főpolgármestert ez a három párt támogatja a baloldal miniszterelnök-jelölti előválasztásán.

Forrásaink szavait megerősíti, hogy a Magyar Idők már 2018 februárjában arról számolt be: a szocialisták a lehetséges kitörési pontokon, hosszú távú stratégián gondolkodnak, mivel ők maguk is felismerték, hogy a párt a jelenlegi formájában holtpontra jutott, radikális változtatás nélkül képtelen önmaga és a baloldali választók felé jövőképet felmutatni.

Ezt az álláspontot képviselte többek mellett Lendvai Ildikó vagy Puch László, akik ezért azt a forgatókönyvet javasolták, hogy a választás után szűnjön meg az MSZP, és új névvel, a Párbeszéddel közösen folytassa tovább a parlamenti munkát. Az akkori terv szerint az új formációban mindazonáltal a szocialisták fiatalabb generációjának kellett kapni a főszerepet, mint Kunhalmi Ágnes, Tóth Bertalan és Harangozó Tamás. Tény: az MSZP akkori elnöke, Molnár Gyula már 2016-ban arról beszélt, hogy rossz választási szereplés után akár meg is szűnhet a szocialista párt.

De Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője is úgy fogalmazott ekkor: "Nagy kérdés, hogy a tavaszi választás után is MSZP-nek ­fogják-e hívni az ­MSZP-t".

Bár a 2018. áprilisi választás után még nem történt meg az összeolvadás, az MSZP "kölcsönadta" a Párbeszédnek saját képviselőjét, Burány Sándort, hogy a kimutathatatlan támogatottságú párt mégis önálló frakciót alakíthasson.

A szocialisták tavaly szeptemberi, vitatott körülmények között megtartott tisztújító kongresszusán pedig Tóth Bertalant és Kunhalmi Ágnest választották meg a párt társelnökeinek.

Gyurcsányéknál házalnak

Az MSZP állapotát és ambícióit jól jellemzi, hogy a párt vezetése tárgyalásokat kezdeményezett Gyurcsány Ferencékkel arról, hogy egy lehetséges közös listán biztos befutó helyeket szerezzenek – értesült tavaly nyáron a Magyar Nemzet. Mint megírtuk, a szocialisták csupán öt embernek kértek esélyt a 2022-es választásra: Tóth Bertalannak, Kunhalmi Ágnesnek, Molnár Zsolt pártigazgatónak, Hiller Istvánnak és Harangozó Tamásnak.

Az MSZP elnökségében lapunk megkeresésére ekkor abszurdnak, nevetségesnek nevezték ezt a forgatókönyvet. Ez szerintük azért sem állja meg a helyét, mert Kunhalmi Ágnes és Hiller István simán nyert egyéniben a ­2018-as választáson – Hiller 2014-ben is –, ami várhatóan 2022-ben is így lesz, ezért semmi szükség befutó listás helyet kérni.

 

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2022-02-28 | 09:17
A járvány ötödik hullámának leszálló ágában vagyunk

A járvány ötödik hullámának leszálló ágában vagyunk

  • A beoltottak száma 6 394 379 fő, közülük 6 168 926 fő a második, 3 809 703 fő már harmadik oltását is felvette.
  • Az elmúlt három napban 8370 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 787 544 nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
  • Az elmúlt három nap alatt elhunyt 197 többségében idős, krónikus beteg, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 588 843 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 154 752 főre csökkent.
  • 3615 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 132-en vannak lélegeztetőgépen.
Bel 2022-01-19 | 12:17
Közös akció: Nemzetközi vonaton bújkáltak az illegális migránsok

Közös akció: Nemzetközi vonaton bújkáltak az illegális migránsok

  • A szlovák és a magyar rendőrök 2022. január 18-án ellenőriztek egy nemzetközi szerelvényt, amelyen nyolc külföldit igazoltattak.
  • A magukat tunéziai és palesztin állampolgárnak valló utasok jogszerű magyarországi tartózkodásukat nem tudták hitelt érdemlően igazolni, ezért előállították őket.
  • Meghallgatásukat követően, a hatályos magyar jogszabályok szerint mindannyiukat visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
  • A Váci Rendőrkapitányság munkatársai a jövőben is folytatják a szlovák rendőrökkel közös járőrszolgálatot.
Bel 2021-10-02 | 15:31
A gyurcsányista Molnár Csaba gyorsan nyilvánvalóvá tette Karácsonynak és Márki-Zaynak is: a DK az úr

A gyurcsányista Molnár Csaba gyorsan nyilvánvalóvá tette Karácsonynak és Márki-Zaynak is: a DK az úr

  • A DK-s Molnár, aki kampányfőnöke a legnagyobb ellenzéki pártnak, pillanatok alatt nyilvánvalóvá tette: a DK-é lesz a legnagyobb frakció, így mindenki úgy táncol, ahogyan ők fütyülnek.
Bel 2021-07-01 | 21:01
A család bizalmába férkőzött a férfi, majd megerőszakolta mindkét gyereküket és leszúrta az anyjukat

A család bizalmába férkőzött a férfi, majd megerőszakolta mindkét gyereküket és leszúrta az anyjukat

  • Amikor az anya gyanút fogott, a férfi életveszélyesen megfenyegette.
  • Aztán később leszúrta a nőt a pedofil bűnelkövető.
Bel 2022-01-13 | 09:21
A megerősítő oltás mindenkinek javasolt, 3.3 millióan már felvették

A megerősítő oltás mindenkinek javasolt, 3.3 millióan már felvették

  • A beoltottak száma 6 299 590 fő, közülük 6 045 893 fő már a második, 3 306 370 fő pedig már a megerősítő harmadik oltását is felvette.
  • 9216 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 318 093 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
  • Elhunyt 81 többségében idős, krónikus beteg, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 155 505 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 122 424 főre emelkedett.
  • 2647 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 249-en vannak lélegeztetőgépen.
  • Az oltási akció ma délutántól folytatódik: csütörtök és péntek délután, valamint szombaton.
Bel 2021-07-04 | 13:52
Újabb szállítási útvonal garantálja Magyarország gázfüggetlenségét

Újabb szállítási útvonal garantálja Magyarország gázfüggetlenségét

  • Az osztrák, a szlovák, a román, a horvát és az ukrán irányok mellett októbertől szerbia felől is érkezhet földgáz a földközi-tenger délkeleti térségéből.
  • Ez Magyarország energiapozíciói és az energiabeszerzés diverzifikációja miatt fontos fejlemény.
  • Vagyis egyre kevésbé lesz az ország arra rászorulva, hogy csak egyetlen irányból és forrásból vásároljon földgázt.
Bel 2022-03-31 | 07:57
Hármas elfogás: 3 embercsempészt és több tucat illegális migránst fogtak el

Hármas elfogás: 3 embercsempészt és több tucat illegális migránst fogtak el

  • A Győr-Moson-Sopron megyei rendőrök az NNI munkatársainak jelzése alapján állították meg az embercsempészek által vezetett gépkocsikat.