A kormány minden magyart kimenekített Afganisztánból

A kormány minden magyart kimenekített Afganisztánból
 • A magyar repülőgépek 14-szer fordultak az afgán főváros, Kabul és az üzbegisztáni Buhara között.

Minden magyarról tudtunk gondoskodni, katonáinkat épségben hoztuk haza – jelentette be Benkő Tibor honvédelmi miniszter a tálib hatalomátvétel után indított afganisztáni magyar mentőakció részleteiről tartott csütörtök reggeli sajtótájékoztatóján.

Magyarország 2003-ban szállt be az afganisztáni háborúba; 18 éven át jellemezte a szövetségesek munkáját az "együtt be, együtt ki" elve, amelyet Joe Biden amerikai elnök áprilisi bejelentése után vezetett a tálib hatalomátvételi káoszhoz – mondta Benkő Tibor, hozzáfűzve, hogy

AZ ORBÁN-KORMÁNY CÉLJA AZ VOLT, HOGY MAGYAR ÁLLAMPOLGÁR NE MARADJON KABULBAN.

Ezt a feladatot a Honvédelmi Minisztérium augusztus 17-én kapta feladatul, ami után létrehozták a műveleti csoportokat, az evakuálást saját eszközökkel kellett végrehajtani. Ezt a kormánygépnek nevezett Airbus A319-esekkel végezték el, amelyeket életmentő eszközökkel is felszereltek – mondta a tárcavezető. 

Augusztus 18-ra készen állt a katonai kontingens, a diplomáciai engedélyek megszerzése után 

540 EMBERT MENTETTEK KI, MAGYAR, AMERIKAI, OSZTRÁK ÉS AFGÁN ÁLLAMPOLGÁROKAT.

Őket az afgán fővárosból először az üzbegisztáni Buharába vitték. 

Minden magyart kihoztak, aki jelentkezett – hangsúlyozta Benkő Tibor. A magyarokkal együttműködő és a 2003–2021 között kapcsolatot tartó afgánok 87 százalékát evakuálták, 57 családot 180 gyermekkel. A magyar repülőgépek 14-szer fordultak az afgán főváros, Kabul és az üzbegisztáni Buhara között.

Ruszin-Szendi Romulusz parancsnok a maga részéről úgy nyilatkozott, történelmet írtak, ilyen műveletet a Magyar Honvédség még soha nem hajtott végre. A kabuli repülőtéren eleinte 30 percig állhatott egy mentésben részt vevő magyar repülőgép. Ami az üzbégeket illeti, a magyarok vállalták, hogy egyetlen evakuált személyt, senkit nem hagynak a közép-ázsiai országban.

Benkő Tibor újságírói kérdésre elmondta, senki nem sérült meg az evakuálásban, sem a katonák, sem azok, akiket kimentettek. Az evakuálásban csaknem száz fő vett részt.

Nem sokkal a sajtótájékoztató előtt a Belügyminisztérium kiadott egy közleményt, amely szerint elhelyezkedtek az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság röszkei és tompai objektumaiban azok az afganisztáni tálib hatalomátvételt követően megtorlással fenyegetett, Magyarországgal korábban együttműködő, Afganisztánból önálló magyar művelet során kimenekített afgán állampolgárok, akik 2021. augusztus 25-én 21 óra 40 perckor érkeztek meg a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre. A 66 felnőtt és 48 gyermek, hatósági karanténba kerültek, teljes körű ellátásukról a magyar állam gondoskodik.

A kimenekítettek az objektumokba érkezésüket követően újabb hidegélelmiszer-csomagot, valamint a járványügyi helyzethez igazodó egészségügyi, higiéniai és tisztálkodási csomagot kaptak. Megkezdődik orvosi vizsgálatuk, az évszaknak megfelelő ruházattal történő ellátásuk szervezése, valamint az idegenrendészeti hatósági feladatok végrehajtásához szükséges adataik felvétele, ellenőrzése.

 
 
 
 
 

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-06-10 | 09:39

SZJA-visszatérítés: ha mindkét szülő dolgozik, akár 1,6 millió forintot is visszakaphatnak

 • 1,1 millió családról van szó, de mindkét szülő visszakaphatja az adóját, így összességében 1,5 millió keresőt érint az intézkedés.
 • Maximum 800 ezer forintot lehet visszakapni, ez két keresőnél 1,6 millió forint.
 • Egy átlagos, gyermeket nevelő munkavállaló Nagy Márton számításai szerint 400 ezer forintot kaphat vissza.
Bel 2021-09-29 | 19:23
Súlyos leégés: Fekete-Győr 2-3-4-5 százalékokat kapott választókerületenként

Súlyos leégés: Fekete-Győr 2-3-4-5 százalékokat kapott választókerületenként

 • Az ellenzéki propagandamédia egykori sztárja, a budapesti Olimpiát megfúró Fekete-Győr András csúfosul leszerepelt a miniszterelnök-jelölti előválasztáson.
 • Olyannnyira, hogy ez az eredmény a Momentum, mint párt létezését is alapjaiban megkérdőjelezi.
 • Nagy kérdés, ezekben a rendkívül rossz eredményekben mennyire tükröződik Fekete-Győr szerény képessége, és a Cseh Katka körüli céghálózat botránya.
 • Pontosan látták a helyzetet a BENNFENTES-nek a háttérben nyilatkozó momentumosok, amikor azt mondták: "az Andris annyira lekozmált a Partizánban, hogy ő már nem felfelé, hanem lefelé húzza a Momentumot".
 • Az eredmények láttán teljesen igazuk volt.
 • Fekete-Győr annyira kevés szavazatot gyűjtött, hogy igazából annak sincs jelentősége, a 2. forduló előtt kinek a támogatására szólatja fel a szavazóit.
Bel 2021-07-22 | 12:28
Szijjártó: a holland miniszterelnök hungarofób, gyűlöli a magyarokat

Szijjártó: a holland miniszterelnök hungarofób, gyűlöli a magyarokat

 • A BBC-nek adott interjút a magyar külügyminiszter.
 • De nem olyan hiperpasszív angoltudással, mint amilyennel Karácsony rendelkezik.
Bel 2021-05-25 | 13:33

A Miniszterelnökség cáfolja Karácsony telexes hazudozásait: majdnem egy éve kérte először a kormányzat Karácsonyt, hogy javaslatait a Helyreállítási Tervhez juttassa el a kormánynak

 • Mai telexes interjújában a Főpolgármester a Helyreállítási Alapról is hazudott.
 • Azt állította, a kormányzat részéről nem egyeztettek vele és a Fővárossal.
 • Természetesen most sem mondott igazat.
Bel 2021-06-02 | 12:39

Így viselkedik egy Közép-Európában meghatározó állam: 300 ezer adag AstraZeneca vakcinát adott kölcsön Magyarország Szlovéniának

 • Magyarország háromszázezer adag AstraZeneca-vakcinát adott kölcsön Szlovéniának, hogy fel tudja gyorsítani oltási kampányát.
 • Ezt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közölte szerdán Ljubljanában, Janez Jansa kormányfővel és Janez Poklukar egészségügyi miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján.
 • A tárcavezető kiemelte, azért tudunk segíteni, mert Magyarországon van elegendő oltóanyag ahhoz, hogy mindenkit be tudjanak oltani, aki regisztrált.