Német-francia reálpolitika: csúcstalálkozót akarnak Putyinnal

Német-francia reálpolitika: csúcstalálkozót akarnak Putyinnal
 • Egy újabb lépés az Új Hidegháború elkerüléséért.

Joe Biden és az orosz elnök találkozója után a vezetők úgy vélik, hogy a blokk újrarendezheti a kapcsolatokat és segíthet a keleti rivális megfékezésében - írja a Guardien.

Franciaország és Németország azt javasolta, hogy a tömb Oroszországgal való kapcsolatainak szélesebb körű újrarendezésének részeként hívják meg Vlagyimir Putyint az EU-val tartandó csúcstalálkozóra.

Emmanuel Macron és Angela Merkel javaslata Joe Biden és az orosz elnök genfi csúcstalálkozója után született, és az ötlet támogatói szerint az európai vezetők ugyanolyan közvetlen üzeneteket közvetíthetnek az orosz magatartással kapcsolatban, miközben nyitva tartják az ajtót a kompromisszum és az együttműködés előtt.

A Kremllel való szorosabb kapcsolat kritikusai aggódnak amiatt, hogy ez Putyint jutalmazná egy olyan időszakban, amikor ismét fokozza a nyomást Ukrajnára, és Oroszországot azzal vádolják, hogy fokozta az USA és szövetségesei elleni kibertámadásokat. A megállapodás egy olyan napon született, amikor az orosz erők azt állították, hogy figyelmeztető lövéseket adtak le egy brit hadihajóra a Fekete-tengeren, az oroszok által megszállt Krím közelében, amit az Egyesült Királyság tagadott.

Az EU a Krím 2014-es annektálása óta nem tartott csúcstalálkozót Putyinnal, és többszintű szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben.

"Megbeszélést kell folytatnunk arról, hogy hogyan tudunk kilépni ebből a negatív spirálból... de egységesen kell előrehaladnunk" - idézte a Reuters hírügynökség az EU egyik magas rangú diplomatáját, megjegyezve ugyanakkor, hogy a balti tagállamok részéről ellenállás lehet a csúcstalálkozóval szemben.

Nem volt azonnal világos, hogy a javaslatban mind a 27 európai vezető, vagy csak Ursula von der Leyen, az EU vezérigazgatója és Charles Michel, az EU elnöke vesz részt.

Biden és Putyin június 16-án Genfben három órán át találkozott, és mindketten azt mondták, hogy a találkozót érdemes volt megtartani, miközben egymás országaival szembeni sérelmeket hangoztattak. Megállapodtak abban, hogy tisztviselőik gyakrabban találkoznak majd a stratégiai stabilitási párbeszéd részeként, és megvizsgálják egy új fegyverzetellenőrzési megállapodás kidolgozásának lehetőségét.

"Nekem úgy tűnik, hogy tekintve, hogy Biden most találkozott Putyinnal, és nagyon őszinte volt vele, nehéz azt mondani, hogy rossz ötlet volt egyáltalán találkozni" - mondta Constanze Stelzenmueller, a Brookings Institution vezető munkatársa.

"Szerintem, ha úgy történik, ahogy Biden tette, akkor nincs ellene kifogásom, mert szerintem közvetlen üzenetekre van szükség, mert az oroszok különben folyamatosan félre fognak minket értelmezni".

A francia-német javaslatot akkor mutatták be, amikor Tony Blinken amerikai külügyminiszter megkezdte európai fővárosi körútját, amelynek célja az amerikai-EU politika szorosabb összekapcsolása.

Blinken szerdán Berlinben találkozott Merkellel, hogy a Líbiával kapcsolatos közös politikáról és más kérdésekről tárgyaljon. A tervek szerint továbbutazik Párizsba, ahol Macronnal találkozik, majd Rómába utazik.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-29 | 11:13
13 éves bécsi kislánnyal végzett a 16 és 18 éves afgán

13 éves bécsi kislánnyal végzett a 16 és 18 éves afgán

 • Elkábították, majd megfojtották az áldozatot.
 • A menekültügyért felelős államtanácsos keményen bírálja Nehammer belügyminisztert és Zadic igazságügyi minisztert, amiért a két afgán ismert volt a rendőrség előtt, mégsem zolocolták őket ki Ausztriából.
Kül 2021-07-05 | 14:10
Micsoda meglepetés: Soros fizette újságírószervezet listázta a magyar miniszterelnököt

Micsoda meglepetés: Soros fizette újságírószervezet listázta a magyar miniszterelnököt

 • A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró jogvédő szervezet 37 olyan állam- vagy kormányfőt mutatott be, akik erőteljesen fellépnek a sajtószabadság ellen.
 • A "sajtószabadság ragadozóinak" feketelistájára egyetlen uniós vezető került fel: Orbán Viktor magyar miniszterelnök.
 • A magyar kormányfő Jair Bolsonaro brazil elnökkel egyetemben új belépő a listán.
 • A szervezet Soros György egyik háttérszervezete a sok közül.
 • A hírről a teljes "elnyomott", "leigázott", "tönkretetett" ellenzéki média szabadon beszámolt idehaza.
Kül 2021-05-11 | 11:48
Seehofer német belügyminiszter: "Egyre nyilvánvalóbb, hogy a migránsok száma ismét jelentősen emelkedni fog"

Seehofer német belügyminiszter: "Egyre nyilvánvalóbb, hogy a migránsok száma ismét jelentősen emelkedni fog"

 • Ha túl sok migráns érkezik Németországba, akkor "társadalmi és politikai problémák" merülnek fel - mondta a belügyminiszter.
 • Seehofer különösen a balkáni útvonalat bírálja.
Kül 2021-07-29 | 11:31
Riasztóan megnőtt a gyermekekkel szemben elkövetett szexuális bűncselekmények száma Finnországban

Riasztóan megnőtt a gyermekekkel szemben elkövetett szexuális bűncselekmények száma Finnországban

 • 25 százalékkal több szexuális bűncselekményt regisztráltak 2021 első félévében, mint a tavalyi év azonos időszakában.
 • A gyermekek ellen elkövetett szexuális zaklatások 50%-kal nőttek.
Kül 2021-06-30 | 12:59
BILD: takargatja a német kormány az iszlamizmus problémáját

BILD: takargatja a német kormány az iszlamizmus problémáját

 • A würzburgi iszlamista ámokfutás élénk vitát váltott ki a német sajtó egy részében.
 • A 3 bestiálisan meggyilkolt nő és a további súlyos sérültek mellett a média egy része már nem akar csak úgy elmenni.
 • A politikusok azonban maszatolnak és továbbra is csak hárítanak.
 • Közben egy migrációkutató egyetemi tanár azt mondja, "Különösen a súlyos erőszakos és szexuális bűncselekményekben nagyon magas a bevándorlók [főként 2015-ben érkezett] csoportjának felülreprezentáltsága".
 • Tény: a rendőrségi statisztikák szerint 2020-ban az erőszakos bűncselekmények 168 237 gyanúsítottjának 38 százaléka "nem német" volt, 13 százalékuk bevándorló.
 • 290 000 bevándorlónak kötelessége lenne elhagyni Németországot, ám nem teszik ezt meg - a kitoloncolásukhoz nincs meg az akarat.