Zöld őrület: Brüsszel ki akarja nyírni az európai autóipart

Zöld őrület: Brüsszel ki akarja nyírni az európai autóipart
  • 2035-re betiltanák a belsőégésű motorokat a kontinensen.
  • A cél az emisszió csökkentése, de ezzel csak azt fogják elérni, hogy a köposztály alatt nem fognak tudni autót fenntartani az emberek.
  • A mélyen iparellenes politika csak Németországban körülbelül 15 millió munkahelyet veszélyeztet.
  • Magyarországon is többszázezeret.

Brüsszel halálos ítéletet fogalmaz meg a belsőégésű motorral hajtott autókkal szemben - fogalmaz a Politico.

A jelenleg megvitatás alatt álló célok 2035-ig megszüntetnék a szén-dioxid-kibocsátó autók értékesítését. A Brüsszelben tárgyalt új kibocsátási célok szerint a dízel- és benzinüzemű új autóknak már csak 14 évük lehet hátra az Európai Unióban.

Három uniós tisztviselő a POLITICO-nak elmondta, hogy az Európai Bizottság a 2035 után értékesített járművekre vonatkozó nulla kibocsátási célérték meghatározásáról vitatkozik  - ez hatalmas elmozdulást jelentene az iparági szabványok jelenlegi pályájához képest, ami forradalmat jelentene az európai autógyártók számára.

A részletek azonnali visszatetszést váltottak ki a politikailag erős német autóipar részéről, amely hónapok óta figyelmeztet a Bizottság szándékai ellen. "Ez nemcsak a belsőégésű motorok, hanem a plug-in hibridek végét is jelentené" - mondta Hildegard Müller, a német VDA autós érdekképviselet vezetője.

Az új szabályok a gépjárművek károsanyag-kibocsátás csökkentésére vonatkozó normáinak átalakítása keretében jönnének létre, amely része az EU Zöld Megállapodás nevű tervének. Ennek célja, hogy az EU az évszázad közepére elérje a nettó nulla CO2-kibocsátást. A Bizottság fontolgatja, hogy a 2030-ra kitűzött célt a jelenlegi 37,5 százalékos csökkentési céllal szemben 60 százalékos csökkentést ír elő. A három tisztviselő szerint 2035-re ez a cél 100 százalékra emelkedne.

Ha a javaslat bekerül a végleges szövegbe - amelyet július 14-én tesznek közzé -, akkor azt az uniós tagállamok és az Európai Parlament is megvizsgálná. Valószínűleg mind az iparági lobbik, mind a hagyományos autógyártástól nagymértékben függő gazdaságú országok erősen ellenzik majd.

Bár számos autógyártó megkezdte a nulla károsanyag-kibocsátású elektromos autók gyártását, csak a Volvo és a Volkswagen rendelkezik olyan stratégiával, amely az évtized végére átáll az elektromos üzemmódra - derül ki a Transport & Environment zöld mobilitással foglalkozó civil szervezet új tanulmányából. A VW-hez tartozó Audi állítólag 2026-tól nem fog többé belső égésű motorral hajtott autókat (ICE) értékesíteni Európában.

A VW német riválisai, a Daimler és a BMW a legkevésbé felkészültek a belső égésű motorok elhagyására. Az iparág szerint a Bizottság tervei az alternatívák mérlegelése nélkül kényszerítenék ki a gyors átállást az akkumulátoros autókra.

"Ha 2036-ban új autóra lesz szükségünk, nem lesz választásunk" - mondta Sigrid de Vries, aki az EU alkatrészipari lobbiját, a CLEPA-t vezeti. "Az autó elektromos motorral fog rendelkezni, függetlenül attól, hogy megfelel-e az igénynek vagy sem, megfizethető-e vagy sem, illetve hogy van-e zöld energia és infrastruktúra a töltéshez vagy sem."

Az autógyártók azt szeretnék, ha az EU és a tagállamok először drasztikusan növelnék a töltőpontokra fordított kiadásokat, hogy vonzóbbá tegyék az elektromos autókat. "Lehet, hogy ez túl sok lenne túl gyorsan, mivel nem látjuk, hogy a töltőinfrastruktúra hogyan nő ennek megfelelően" - mondta egy német autóipari menedzser a Bizottság lehetséges tervéről.

Az éghajlatváltozással kapcsolatos növekvő aggodalmak miatt azonban a Bizottságot radikális lépések megtételére sarkallják. "A kibocsátási normák további emelésével vonzóvá teszi a gyártók számára a váltást" - mondta a héten Frans Timmermans, a Bizottság zöld üzletért felelős vezetője. "Ennek az lesz a következménye, hogy aligha fognak többé belső égésű motorokat építeni."

A Green Deal értelmében a közlekedési kibocsátásoknak 2050-ig 90 százalékkal kellene csökkennie. A prioritások változását jelzi, hogy a 37,5 százalékos célról csak 2018-ban állapodtak meg, hosszú és elkeseredett küzdelem után.

Az autógyártóknak 15 éves ciklusuk van arra, hogy a régebbi, szennyezettebb modelleket kivonják az utakról, ami azt jelenti, hogy 2035 a határidő az értékesítés megszüntetésére, hogy teljesüljön a 2050-es cél. Az autógyártók riadalma ellenére még mindig nincs végleges bizottsági javaslat az új kibocsátáscsökkentési célokról, és a július 14-i közzétételi dátum előtt a számok még változhatnak.

Maroš Šefčovič, a Bizottság alelnöke egy csütörtöki interjúban elmondta, hogy a Bizottság tisztviselői még mindig tárgyalnak a végleges számokról.

Hozzátette azonban, hogy az akkumulátoros autók értékesítése gyorsan növekszik, így "valami, ami 2025-re, 2030-ra és azutánra szuper ambiciózusnak tűnik, lehet, hogy nem is lesz annyira ambiciózus, ha meglátjuk, mi történik a piacon".

Egyértelmű, hogy egyre nagyobb a nyomás, hogy megszabaduljunk a fosszilis üzemanyaggal hajtott autóktól.

A múlt hétvégi cornwalli G7-csúcstalálkozón a brit házigazdák azt szorgalmazták, hogy a vezetők határozzák meg a benzin- és dízelüzemű autók gyártásának 2030-as évekre történő megszüntetését. Az EU tisztviselői nem erősítették meg, hogy Brüsszel a találkozón is támogatta-e ezt a célt.

A G7-ek végleges közleménye csak egy kötelezettségvállalást említett, amely szerint "fel kell gyorsítani az átállást a dízel- és benzinüzemű autók új értékesítéséről".

Az országok máris elkezdtek lépni. Az Egyesült Királyság azt tervezi, hogy 2030-ig megszünteti a belső égésű motorral hajtott autók értékesítését, és 2035-ig a plug-in hibrideket is bevonja. Franciaország 2040-re tűzte ki a kivonás határidejét, de nyomás nehezedik rá, hogy ezt előbbre hozzák.

Számos város is arra készül, hogy kitiltja a hagyományos autókat az utcáiról.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2022-09-25 | 12:44
A Német Szövetségi Bűnügyi Hivatal figyelmeztet: az energiaválság veszélyezteti a belbiztonságot

A Német Szövetségi Bűnügyi Hivatal figyelmeztet: az energiaválság veszélyezteti a belbiztonságot

  • Az áremelkedések, az energiahiány és a korona-szabályok miatt Németországban tüntetések alakulhatnak ki, amelyek akár "erőszakos akciókhoz" is vezethetnek - derül ki a BKA elemzéséből.
  • Kiderül azonban, hogy a Bűnügyi Hivatal komplex válságra számít a német társadalom korona-fáradtsága, az infláció, a megélhetés és az iszlamizmus problematikái miatt.
  • A kormánnyal való elégedettség is folyamatosan csökken, ahogyan azok száma is, akik azt állítják: szabadon, retorzió nélkül mondhatják el véleményüket.
Kül 2021-08-08 | 12:39
Ezen a hétvégén is közel ezer migránst taxiztattak be a menőhajók Olaszországba

Ezen a hétvégén is közel ezer migránst taxiztattak be a menőhajók Olaszországba

  • Tavasz óta hurcolják a migránsokat a mentőhajók Olaszországba.
  • A cinkos összjátszást az emberkereskedőkkel nem minden politikus nézi jó szemmel.
  • A legtöbb migráns megindul Németország felé, ám közben a német bíróság megtiltotta, hogy Németország Olaszország felé küldjön vissza migránsokat.
Kül 2021-06-02 | 11:34
ATM-et robbantottak fel Berlinben szerdán reggel - hogy az elkövetők mennyit zsákmányoltak, egyelőre rejtély

ATM-et robbantottak fel Berlinben szerdán reggel - hogy az elkövetők mennyit zsákmányoltak, egyelőre rejtély

  • Ismeretlen tettesek felrobbantották a Berlin-Reinickendorfban található Postbank-fiók egyik bankautomatáját - jelenti a bz-berlin.de berlini hírportál.
  • A teljesen tönkrement bankautomata előtt számos bankjegy hevert a járdán a reggeli órákban.
  • Az első információk szerint az elkövetők feltehetően jókora zsákmánnyal tudtak elmenekülni. Hogy mennyivel, az nem világos.
  • A berlini rendőrség egyik speciális ügyosztálya vizsgálódik.

 

Kül 2021-06-14 | 14:11

A svájciak népszavazáson szavazták le a klímaőrületet

  • Svájcban vasárnap leszavazták az emberek, hogy jelentősen drágább legyen a repülés, a benzin, és a gázolaj.
  • Németországban ezzel szemben tombol a zöld őrület: jelenleg 6, de a tervek szerint 22 eurócent lesz a CO2-adó az üzemanyagban, és a Zöldek betiltanák a belföldi légijáratokat is.
  • Eközben a németek fizetik Európa legdrágább áramárát az Energiawende miatt, 2020-ban 111 forintot kilowattóránként.
  • Idehaza 35 forint egy kilowattóra áram.
Kül 2021-12-07 | 12:02
Ferenc pápa Napóleonhoz, a nácikhoz és a kommunistákhoz hasonlította az EU-t

Ferenc pápa Napóleonhoz, a nácikhoz és a kommunistákhoz hasonlította az EU-t

  • Arra reagált a katolikus egyház feje, hogy Brüsszel el akarta törölni a karácsony kifejezést, hogy az egyetlen kisebbséget se sértsen.
  • Felhívta arra is a figyelmet, hogy "az EU-nak tiszteletben kellene tartania a tagországok belső struktúráit, azok sokszínűségét és nem szabadna megpróbálnia egységesíteni őket".
Kül 2021-10-28 | 15:39
Brüsszeli biztos: minden tagállamnak 42500 afgánt kellene befogadnia

Brüsszeli biztos: minden tagállamnak 42500 afgánt kellene befogadnia

  • Brüsszel egy pillanatra sem tett le arról a tervéről, hogy migránsokkal árassza el a kontinenst.
Kül 2021-11-04 | 15:56
Három napos eligazításon vesz részt Márki-Zay Brüsszelben

Három napos eligazításon vesz részt Márki-Zay Brüsszelben

  • Jövő héten a baloldal miniszterelnök-jelöltje megkapja az utasításokat a brüsszeli migrációs elvárásokról és arról, hogyan kellene megemelni a magyarok rezsijét.
  • Márki-Zay brüsszeli eligazítási turnéját a szocialista Ujhelyi István szervezi.