Zöld őrület: Brüsszel ki akarja nyírni az európai autóipart

Zöld őrület: Brüsszel ki akarja nyírni az európai autóipart
 • 2035-re betiltanák a belsőégésű motorokat a kontinensen.
 • A cél az emisszió csökkentése, de ezzel csak azt fogják elérni, hogy a köposztály alatt nem fognak tudni autót fenntartani az emberek.
 • A mélyen iparellenes politika csak Németországban körülbelül 15 millió munkahelyet veszélyeztet.
 • Magyarországon is többszázezeret.

Brüsszel halálos ítéletet fogalmaz meg a belsőégésű motorral hajtott autókkal szemben - fogalmaz a Politico.

A jelenleg megvitatás alatt álló célok 2035-ig megszüntetnék a szén-dioxid-kibocsátó autók értékesítését. A Brüsszelben tárgyalt új kibocsátási célok szerint a dízel- és benzinüzemű új autóknak már csak 14 évük lehet hátra az Európai Unióban.

Három uniós tisztviselő a POLITICO-nak elmondta, hogy az Európai Bizottság a 2035 után értékesített járművekre vonatkozó nulla kibocsátási célérték meghatározásáról vitatkozik  - ez hatalmas elmozdulást jelentene az iparági szabványok jelenlegi pályájához képest, ami forradalmat jelentene az európai autógyártók számára.

A részletek azonnali visszatetszést váltottak ki a politikailag erős német autóipar részéről, amely hónapok óta figyelmeztet a Bizottság szándékai ellen. "Ez nemcsak a belsőégésű motorok, hanem a plug-in hibridek végét is jelentené" - mondta Hildegard Müller, a német VDA autós érdekképviselet vezetője.

Az új szabályok a gépjárművek károsanyag-kibocsátás csökkentésére vonatkozó normáinak átalakítása keretében jönnének létre, amely része az EU Zöld Megállapodás nevű tervének. Ennek célja, hogy az EU az évszázad közepére elérje a nettó nulla CO2-kibocsátást. A Bizottság fontolgatja, hogy a 2030-ra kitűzött célt a jelenlegi 37,5 százalékos csökkentési céllal szemben 60 százalékos csökkentést ír elő. A három tisztviselő szerint 2035-re ez a cél 100 százalékra emelkedne.

Ha a javaslat bekerül a végleges szövegbe - amelyet július 14-én tesznek közzé -, akkor azt az uniós tagállamok és az Európai Parlament is megvizsgálná. Valószínűleg mind az iparági lobbik, mind a hagyományos autógyártástól nagymértékben függő gazdaságú országok erősen ellenzik majd.

Bár számos autógyártó megkezdte a nulla károsanyag-kibocsátású elektromos autók gyártását, csak a Volvo és a Volkswagen rendelkezik olyan stratégiával, amely az évtized végére átáll az elektromos üzemmódra - derül ki a Transport & Environment zöld mobilitással foglalkozó civil szervezet új tanulmányából. A VW-hez tartozó Audi állítólag 2026-tól nem fog többé belső égésű motorral hajtott autókat (ICE) értékesíteni Európában.

A VW német riválisai, a Daimler és a BMW a legkevésbé felkészültek a belső égésű motorok elhagyására. Az iparág szerint a Bizottság tervei az alternatívák mérlegelése nélkül kényszerítenék ki a gyors átállást az akkumulátoros autókra.

"Ha 2036-ban új autóra lesz szükségünk, nem lesz választásunk" - mondta Sigrid de Vries, aki az EU alkatrészipari lobbiját, a CLEPA-t vezeti. "Az autó elektromos motorral fog rendelkezni, függetlenül attól, hogy megfelel-e az igénynek vagy sem, megfizethető-e vagy sem, illetve hogy van-e zöld energia és infrastruktúra a töltéshez vagy sem."

Az autógyártók azt szeretnék, ha az EU és a tagállamok először drasztikusan növelnék a töltőpontokra fordított kiadásokat, hogy vonzóbbá tegyék az elektromos autókat. "Lehet, hogy ez túl sok lenne túl gyorsan, mivel nem látjuk, hogy a töltőinfrastruktúra hogyan nő ennek megfelelően" - mondta egy német autóipari menedzser a Bizottság lehetséges tervéről.

Az éghajlatváltozással kapcsolatos növekvő aggodalmak miatt azonban a Bizottságot radikális lépések megtételére sarkallják. "A kibocsátási normák további emelésével vonzóvá teszi a gyártók számára a váltást" - mondta a héten Frans Timmermans, a Bizottság zöld üzletért felelős vezetője. "Ennek az lesz a következménye, hogy aligha fognak többé belső égésű motorokat építeni."

A Green Deal értelmében a közlekedési kibocsátásoknak 2050-ig 90 százalékkal kellene csökkennie. A prioritások változását jelzi, hogy a 37,5 százalékos célról csak 2018-ban állapodtak meg, hosszú és elkeseredett küzdelem után.

Az autógyártóknak 15 éves ciklusuk van arra, hogy a régebbi, szennyezettebb modelleket kivonják az utakról, ami azt jelenti, hogy 2035 a határidő az értékesítés megszüntetésére, hogy teljesüljön a 2050-es cél. Az autógyártók riadalma ellenére még mindig nincs végleges bizottsági javaslat az új kibocsátáscsökkentési célokról, és a július 14-i közzétételi dátum előtt a számok még változhatnak.

Maroš Šefčovič, a Bizottság alelnöke egy csütörtöki interjúban elmondta, hogy a Bizottság tisztviselői még mindig tárgyalnak a végleges számokról.

Hozzátette azonban, hogy az akkumulátoros autók értékesítése gyorsan növekszik, így "valami, ami 2025-re, 2030-ra és azutánra szuper ambiciózusnak tűnik, lehet, hogy nem is lesz annyira ambiciózus, ha meglátjuk, mi történik a piacon".

Egyértelmű, hogy egyre nagyobb a nyomás, hogy megszabaduljunk a fosszilis üzemanyaggal hajtott autóktól.

A múlt hétvégi cornwalli G7-csúcstalálkozón a brit házigazdák azt szorgalmazták, hogy a vezetők határozzák meg a benzin- és dízelüzemű autók gyártásának 2030-as évekre történő megszüntetését. Az EU tisztviselői nem erősítették meg, hogy Brüsszel a találkozón is támogatta-e ezt a célt.

A G7-ek végleges közleménye csak egy kötelezettségvállalást említett, amely szerint "fel kell gyorsítani az átállást a dízel- és benzinüzemű autók új értékesítéséről".

Az országok máris elkezdtek lépni. Az Egyesült Királyság azt tervezi, hogy 2030-ig megszünteti a belső égésű motorral hajtott autók értékesítését, és 2035-ig a plug-in hibrideket is bevonja. Franciaország 2040-re tűzte ki a kivonás határidejét, de nyomás nehezedik rá, hogy ezt előbbre hozzák.

Számos város is arra készül, hogy kitiltja a hagyományos autókat az utcáiról.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-07-06 | 13:24
A Német Szövetségi Bűnügyi Hivatal riadót fújt: a bevándorlók egyre aktívabbak a szervezett bűnözésben

A Német Szövetségi Bűnügyi Hivatal riadót fújt: a bevándorlók egyre aktívabbak a szervezett bűnözésben

 • A Focus úgy fogalmaz, a migránsokat elnyeli a drogok, betörések és a klánok mocsara.
 • 2020-ban a rendőrség 890 olyan gyanúsítottat fogott el, akiket a szervezett bűnözés tagjainak tulajdonítanak - 76 százalékkal többet, mint 2019-ben.
 • Emellett 85 szervezett bűnözői bandát vezettek bevándorlók - az előző évhez képest ez 89 százalékos növekedés.
 • A migráció a szervezett bűnözés képét is átrajzolja, és kiszorítja az "őshonos" bűnözőket.
 • Ez történt Bécsben is: az osztrák csibészeket a '90-es években a szerbek, albánok, montenegróiak megjelenése és erőszakos fellépése szorította ki.
 • Most pedig őket szorítják ki a piacról a törökök, az afgánok és az utcai drogkereskedő feketék.
Kül 2021-06-06 | 12:40
Közös interjút adott a WELT-nek a német hírszerzés és az alkotmányvédelem feje: iszlamizmusra, jobboldai szélsőségekre és egyre brutálisabb baloldali extrémizmusra figyelmeztetnek, amely terrorizmusba csaphat át

Közös interjút adott a WELT-nek a német hírszerzés és az alkotmányvédelem feje: iszlamizmusra, jobboldai szélsőségekre és egyre brutálisabb baloldali extrémizmusra figyelmeztetnek, amely terrorizmusba csaphat át

 • Ritka alkalom: páros interjút adott a német Szövetségi Hírszerző Szolgálat (BND) és az Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) elnöke.
 • "Mint a hidegháború idején" - számoltak be az ügynökségeiknél tapasztalt kihívásokról.
 • A közös interjúban jobboldali szélsőségekről, iszlamizmusról és az egyre brutálisabb baloldali szélsőségekről beszéltek.
 • Még mindig nagyon nagy az iszlamista potenciál, és elég ember van, "aki bármikor támadást hajthat végre" - fogalmazott az Alkotmányvédelem feje.
Kül 2021-07-15 | 15:55
Elhunyt a Hollandiában fejbe lőtt bűnügyi újságíró

Elhunyt a Hollandiában fejbe lőtt bűnügyi újságíró

 • A BILD információi szerint a marokkói drogmaffia áll a gyilkosság mögött.
 • Hollandiát drogállamként emlegetik a bűnügyi helyzetet ismerő hollandok.
Kül 2021-05-19 | 08:18

Óriási gyermekpornó-ellenes razzia zajlik Berlinben - 250 rendőr tart házkutatást 43 lakásban és egyéb helyiségben, 42 gyanúsított érintett

 • Szerda reggel hatalmas gyermekpornó-ellenes razzia kezdődött Berlinben.
 • 43 lakás- és egyéb helyiség átvizsgálásáról szólnak a hírek.
 • A berlini rendőrség 250 rendőrének bevonásával folyik a razzia.
Kül 2021-07-16 | 15:57
Teljes agyhalál: érkeznek a "terhes férfi" emojik

Teljes agyhalál: érkeznek a "terhes férfi" emojik

 • Lesz még "transz terhes" és "nemtelen terhes" emoji is. De lesz herceg, hercegnő, és nemtelen koronás személy is.
Kül 2021-07-17 | 13:00
4 hónappal a késelést követően életfogytiglanra ítélték a 22 éves afgánt Svédországban

4 hónappal a késelést követően életfogytiglanra ítélték a 22 éves afgánt Svédországban

 • Terrorista indíték állt a gyilkossági kísérlet mögött.
Kül 2021-06-26 | 12:32
Ezért is érdemes oltatni magunkat: Nagy-Britanniában fél év alatt egyetlen 50 alatti sem halt meg a Delta-variáns miatt azok közül, akik két dózis vakcinát kaptak

Ezért is érdemes oltatni magunkat: Nagy-Britanniában fél év alatt egyetlen 50 alatti sem halt meg a Delta-variáns miatt azok közül, akik két dózis vakcinát kaptak

 • A statisztikát Bruno Macaes, portugál politikus, politikai stratéga és nagysikerű könyvek írója osztotta meg a Twitterén.