A tömeges halpusztulás oka a Velencei-tónál az oxigénhiány

A tömeges halpusztulás oka a Velencei-tónál az oxigénhiány
 • Szombat hajnalban újabb oxigénhiány alakult ki a Velencei-tavon, aminek következtében a csütörtökinél jóval jelentősebb mértékű halpusztulás történt – írja a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ).

A BENNFENTES olvasói levelekben jelezték, hogy a nyári kánikulában csoportosan jártak Velencén a hétvégén, ahol sajnálattal tapasztalták, hogy a vízparttól 30 méterre katasztrófa-filmekbe illő mennyiségű elpusztult halat sodor a víz. 

Gerhard Ákos Velence Város Önkormányzatának polgármestere a kialakult helyzet kapcsán az alábbi bejegyzést tette közé a legnagyobb közösségi média felületén: 

"Velence Város Önkormányzata az aggodalomra okot adó halpusztulás okozta károk enyhítésének, megszüntetésének érdekében az elmúlt napokban és jelenleg is folyamatos kapcsolatban áll a Velencei-tavi hal-állományért felelős MOHOSZ-szal. Az önkormányzat monitorozza a városi partszakaszt, és gyűjti a haltetemeket az önkormányzati üzemeltetésű strandokon, partszakaszokon. Mindezeken túl holnap, tehát június 21-én, hétfőn reggel az önkormányzat 5.00 és 7.00 óra között tótisztítási akciót is szervez, amelyen a polgármester és a képviselők mellett polgárőreink és horgászaink is részt vesznek. Az elpusztult halak összegyűjtésére önkénteseket is várunk! A gyülekezési pontokon, vagyis a Cserje utcai vendégmólónál (Velencefürdőn), illetve a Tóbíró Strand melletti kikötőnél várunk minden segítő szándékú önkéntest csónakkal/SUP-pal/motorcsónakkal, gumikesztyűvel, maszkkal és merítőhálóval hétfőn reggel 5 órakor. A gyülekezési pontokon kiosztásra kerülnek azok a zsákok, amelyekbe az elpusztult halakat gyűjteni lehet. A gyűjtés végén a zsákokat a Cserje utcánál illetve az Északi Strandtól nyugatra a VVSI félszigeténél lehet letenni, ahol azokat a MOHOSZ begyűjti és veszélyes hulladékként elszállítja.
Minden résztvevő segítségét köszönjük!"

A MOHOSZ közleményben reagált:

"Megállapításra került, hogy az eddig elpusztult és összegyűjtött halak zöme szélhajtó küsz, balin, valamint karika- és dévérkeszeg. Az első vizsgálati eredmény szerint a halakkal egyértelműen lokálisan kialakult relatív oxigénhiány végzett.

A természetes, vagy akár a mesterséges eredetű mérgezés lehetősége, valamint emberre veszélyes kórokozó jelenléte kizárható a halpusztulás okai közül.

Az elpusztult halmennyiség – bár a látvány horgász szemmel különösen szívfájdító – egyáltalán nem számít jelentősnek a tó halállománya arányában, azonban a tó alacsony vízállása és az elmúlt évtizedekben gyarapodó lágyiszapréteg mennyiségének ismeretében egy tartósan aszályos, hőhullámos időszak esetén akár további kisebb, lokális halpusztulásra is számítani kell a nyár folyamán, de ennek megelőzése egy ilyen kiterjedésű vízterület esetében ismereteink szerint egyáltalán nem lehetséges.

A Velencei-tó vízminősége a fürdési, vízisport és egyéb rekreációs igénybevételi szempontok, az emberi igénybevétel oldaláról jelenleg kiváló,

így korlátozást, azonnali beavatkozást nem igényel, tehát minden adott egy önfeledt nyári Velencei-tavi pihenéshez!"

Kérjük, amennyiben van lehetősége csatlakozni a tóban elpusztult halak mielőbbi összegyűjtéséhez, akkor a zsákigény és a leadási helyszín (a zsákba gyűjtött halak megbeszélt helyen hagyása megfelelő) egyeztetése ügyében hívja a halőri bejelentőszámot:

Tel: 06 (30) 501 0412

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-10-05 | 11:40
Puzsér: Karácsony az ország legalattomosabb hazudozója

Puzsér: Karácsony az ország legalattomosabb hazudozója

 • Márki-Zay Péter félti Karácsony hazudozásaitól és közismert árulásaitól a kötismert kritikus.
 • "Jusson eszedbe Tóth Csaba, akinek valamennyi gazemberségét fedezte, hogy aztán hátba döfje a kampány hajrájában" - hoz példát a közelmúltból Puzsér.
 • Majd így folytatja: "Itt az ideje annak, hogy ezúttal ez a falánk, mindent is magának akaró, telhetetlen kölyök lépjen vissza".
 • Puzsér szerint Karácsony semmit nem tud hozzátenni az ellenzék eredményéhez.
 • "Ha Budapest főpolgármestereként ennyi pénzből ennyire volt képes, az azt jelzi, hogy semmit nem tud hozzátenni az ellenzék eredményéhez" - írta.
Bel 2021-09-16 | 11:53
Karácsony azt kamuzza, dehogy akar ő feljebb törni, nagy megtiszteltetés neki a főpolgármesterség is

Karácsony azt kamuzza, dehogy akar ő feljebb törni, nagy megtiszteltetés neki a főpolgármesterség is

 • Ennek ellenére 3 hónapja csak a személyes miniszterelnök-jelölti kampányával van elfoglalva.
 • VV Zsoltinak adott interjút egy kisbuszban a hiperpasszív munkavégzéséről hírhedt Főpolgármester.
 • A nyelvvizsga-botrányáról azt mondta, ha valaki hibázott, az nem ő volt.
 • A budapesti dugókról pedig azt állította a délelőtt fél tízkor álmoskás fejjel a konyhájából élőző Facebook-mester, hogy egy nagyvárosban életszerű, hogy ez történik.
Bel 2021-09-01 | 16:03
Kikosarazták az ellenzéki pártok a Partizánt

Kikosarazták az ellenzéki pártok a Partizánt

 • A Partizán meghirdette korábban, hogy náluk is láthatóak lesznek a miniszterelnök-jelölti viták, de nem rájuk esett a hat párt választása.
 • A baloldali pártok azonban az RTL-t és az ATV-t választották.
 • Milyen kár, hogy megszűnt idehaza a sajtószabadság.
 • Persze nagy kérdés, miről fognak vitatkozni az ellenzéki politikusok a stúdiókban.
 • Ki tud gyűlöletesebben orbánozni?
Bel 2021-06-18 | 11:16
The TIMES: Budapesten lehet az EB döntő

The TIMES: Budapesten lehet az EB döntő

 • A koronavírus közbeszólhat az Európa-Bajnokság helyszíneinek.
 • A magyar kormány járványkezelési sikere, hogy azonnal Budapest a "B" opció.
Bel 2021-09-16 | 11:11
Orbán a baloldalról: Karácsony a kirakatban, Gyurcsány emberei a kasszában

Orbán a baloldalról: Karácsony a kirakatban, Gyurcsány emberei a kasszában

 • A miniszterelnök a Fidesz évadnyitó frakcióülésén beszélt erről.
 • A Magyar Nemzet információi szerint a miniszterelnök legfontosabb mondanivalója az volt, hogy a Gyurcsány-korszak akar visszatérni, és akinek kétsége van, az nézzen rá a fővárosra: Karácsony a kirakatban, Gyurcsány emberei a kasszában.