A tömeges halpusztulás oka a Velencei-tónál az oxigénhiány

A tömeges halpusztulás oka a Velencei-tónál az oxigénhiány
  • Szombat hajnalban újabb oxigénhiány alakult ki a Velencei-tavon, aminek következtében a csütörtökinél jóval jelentősebb mértékű halpusztulás történt – írja a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ).

A BENNFENTES olvasói levelekben jelezték, hogy a nyári kánikulában csoportosan jártak Velencén a hétvégén, ahol sajnálattal tapasztalták, hogy a vízparttól 30 méterre katasztrófa-filmekbe illő mennyiségű elpusztult halat sodor a víz. 

Gerhard Ákos Velence Város Önkormányzatának polgármestere a kialakult helyzet kapcsán az alábbi bejegyzést tette közé a legnagyobb közösségi média felületén: 

"Velence Város Önkormányzata az aggodalomra okot adó halpusztulás okozta károk enyhítésének, megszüntetésének érdekében az elmúlt napokban és jelenleg is folyamatos kapcsolatban áll a Velencei-tavi hal-állományért felelős MOHOSZ-szal. Az önkormányzat monitorozza a városi partszakaszt, és gyűjti a haltetemeket az önkormányzati üzemeltetésű strandokon, partszakaszokon. Mindezeken túl holnap, tehát június 21-én, hétfőn reggel az önkormányzat 5.00 és 7.00 óra között tótisztítási akciót is szervez, amelyen a polgármester és a képviselők mellett polgárőreink és horgászaink is részt vesznek. Az elpusztult halak összegyűjtésére önkénteseket is várunk! A gyülekezési pontokon, vagyis a Cserje utcai vendégmólónál (Velencefürdőn), illetve a Tóbíró Strand melletti kikötőnél várunk minden segítő szándékú önkéntest csónakkal/SUP-pal/motorcsónakkal, gumikesztyűvel, maszkkal és merítőhálóval hétfőn reggel 5 órakor. A gyülekezési pontokon kiosztásra kerülnek azok a zsákok, amelyekbe az elpusztult halakat gyűjteni lehet. A gyűjtés végén a zsákokat a Cserje utcánál illetve az Északi Strandtól nyugatra a VVSI félszigeténél lehet letenni, ahol azokat a MOHOSZ begyűjti és veszélyes hulladékként elszállítja.
Minden résztvevő segítségét köszönjük!"

A MOHOSZ közleményben reagált:

"Megállapításra került, hogy az eddig elpusztult és összegyűjtött halak zöme szélhajtó küsz, balin, valamint karika- és dévérkeszeg. Az első vizsgálati eredmény szerint a halakkal egyértelműen lokálisan kialakult relatív oxigénhiány végzett.

A természetes, vagy akár a mesterséges eredetű mérgezés lehetősége, valamint emberre veszélyes kórokozó jelenléte kizárható a halpusztulás okai közül.

Az elpusztult halmennyiség – bár a látvány horgász szemmel különösen szívfájdító – egyáltalán nem számít jelentősnek a tó halállománya arányában, azonban a tó alacsony vízállása és az elmúlt évtizedekben gyarapodó lágyiszapréteg mennyiségének ismeretében egy tartósan aszályos, hőhullámos időszak esetén akár további kisebb, lokális halpusztulásra is számítani kell a nyár folyamán, de ennek megelőzése egy ilyen kiterjedésű vízterület esetében ismereteink szerint egyáltalán nem lehetséges.

A Velencei-tó vízminősége a fürdési, vízisport és egyéb rekreációs igénybevételi szempontok, az emberi igénybevétel oldaláról jelenleg kiváló,

így korlátozást, azonnali beavatkozást nem igényel, tehát minden adott egy önfeledt nyári Velencei-tavi pihenéshez!"

Kérjük, amennyiben van lehetősége csatlakozni a tóban elpusztult halak mielőbbi összegyűjtéséhez, akkor a zsákigény és a leadási helyszín (a zsákba gyűjtött halak megbeszélt helyen hagyása megfelelő) egyeztetése ügyében hívja a halőri bejelentőszámot:

Tel: 06 (30) 501 0412

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-06-29 | 13:41
Szörnyű tragédia: négytagú családot ölt meg Budapesten a szénmonoxid-mérgezés

Szörnyű tragédia: négytagú családot ölt meg Budapesten a szénmonoxid-mérgezés

  • Egy párezer fointos CO-mérővel ezek a tragédiák elkerülhetők.
Bel 2021-09-17 | 11:32
Karácsony Gergelynek mindene az adóemelés

Karácsony Gergelynek mindene az adóemelés

  • Párttársa, a bohóckodásairól ismert szélsőbaloldali Tordai Bence egy vitán elmondta, sávos, progresszív, masszívan emelkedő adókulcsokkal meghatározott adókat vezetnének be.
  • A baloldal a fejébe vette, kifosztja az embereket, hogy majd nagy kegyesen osztogassák szét a pénzünket.
Bel 2021-09-16 | 11:28
Izgalmas politikai krimit sejtet az Elkúrtuk előzetese

Izgalmas politikai krimit sejtet az Elkúrtuk előzetese

  • A filmet október 21-én mutatják be a magyar mozikban.
Bel 2022-02-15 | 14:32
Dobrev tavaly: Péter, egész egyszerűen nem tartalak téged alkalmasnak a miniszterelnöki pozícióra

Dobrev tavaly: Péter, egész egyszerűen nem tartalak téged alkalmasnak a miniszterelnöki pozícióra

  • "Szinte minden napra jutott valamilyen valótlanság, olyan vádaskodás, amit nem tudtál bebizonyítani. És aztán ottmaradt az emberek fülében, ez nekem morálisan elfogadhatatlan. Nagyon nagy a politikai nyomás, és úgy látom, hogy nem bírod ezt a politikai nyomást."
Bel 2022-01-28 | 10:33
Az osztrák rendőrökkel összefogva, 31 illegális migránsra csaptak le

Az osztrák rendőrökkel összefogva, 31 illegális migránsra csaptak le

  • A Szeged Határrendészeti Kirendeltség járőrei az osztrák rendőrökkel és a mórahalmi polgárőrökkel együttműködve 2022. január 28-án 9 óra 10 perckor 31 határsértőt tartóztattak fel Mórahalom külterületén.
  • Ellenőrzésük során a csoport tagjai afgán és szír állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.
  • A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.
Bel 2021-11-22 | 11:17
Gyurcsány az elnökváltással birtokon belül tudja a Momentumot is

Gyurcsány az elnökváltással birtokon belül tudja a Momentumot is

  • Azzal, hogy Donáth Anna lett a Momentum új elnöke, Gyurcsány Ferenc növelte befolyását a lila pártban.
  • Gyurcsány felesége ugyanis személyes jó barátja Donáth Annának, kiváló kapcsolat van közöttük.
  • Gyurcsány Ferencnek pedig családi jóbarátja Donáth Anna édesapja.
  • Donáth Anna megválasztásának azért van jeletősége, mert Márki-Zay Péter szemet vetett a lilák közösségére.
  • Egy évszázados kommunista család kádergyerekének elnökségével így az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének sokkal nehezebb dolga lesz.
Bel 2021-08-30 | 15:44
Van itt pénz: milliárdos tétel lehet az ellenzéknek az előválasztás

Van itt pénz: milliárdos tétel lehet az ellenzéknek az előválasztás

  • Bár a versenyt jelentősen leszűkítették és jó előre lezsírozták, a Gyurcsány-shownak milliárdos költsége lesz.
  • Egy erősebb miniszterelnök-jelölt-jelölti kampány felette lehet a 100 millió forintnak.
  • Komolyabb kampányt és kampányköltést eddig Karácsony csinált a jelöltek közül, neki köztéren is vannak plakátjai, és a Google és a Facebook felületein is sokat költ.
  • Igaz, azt nem hajlandó elárulni, hogy miből.