Szakadék Orbán és Márki-Zay megítélése között

Szakadék Orbán és Márki-Zay megítélése között
  • A magyar választók tisztán látják a két jelölt közötti különbségeket, Orbán utcahosszal vezet minden imázsjellemzőben kihívója előtt.

A politikailag aktívak kétharmada, azaz 67 százalék szerint Orbán Viktor jó vezető – tájékoztat a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatása.
 
Tízből hat választó, vagyis 58 százalék szerint Orbán Viktor betartja, amit ígér, és csak kevesebb mint harmaduk, 31 százalék szerint nem igaz ez a miniszterelnökre – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásából, amely három tulajdonság alapján hasonlította össze a jelenlegi miniszterelnököt baloldali kihívójával.

Márki-Zay Péter lényegesen rosszabb megítélést tudhat magáénak: csak minden ötödik választó, 19 százalék szerint tartja meg a szavát a baloldal jelöltje, míg 35 százalékuk szerint nem megbízható ígéretek terén. Márki-Zay Péter szavahihetőségét 46 százalék, vagyis a válaszadók közel fele nem tudta megítélni, míg a Fidesz-szavazók 93 százaléka gondolja úgy, hogy Orbán Viktor betartja a szavát.

Tisztességes és jó vezető?

A Nézőpont Intézet kutatásából kiderül: a politikailag aktívak kétharmada, azaz 67 százalék szerint Orbán Viktor jó vezető, és csupán minden negyedik aktív szavazó szerint nem az. Márki-Zay Pétert viszont az aktív magyarok közel fele, 44 százalék tartja rossz vezetőnek, és mindössze negyedük, azaz 23 százalék jónak, 33 százalék pedig bizonytalan a kérdésben. Az intézet szerint az kevésbé meglepő, hogy a Fidesz-szavazók 96 százaléka jó vezetőnek ítéli Orbán Viktort, de az már inkább elgondolkodtató, hogy a baloldali választók több mint harmada, pontosan 36 százalék is így vélekedett. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt csak a baloldali választók 45 százaléka szerint jó vezető (14 százaléka szerint nem), és további 42 százalék jelezte, hogy ezt nem tudja megítélni. 

A választók relatív többsége, 48 százaléka véli úgy, hogy a jelenlegi kormányfő tisztességes ember, 37 százalékuk szerint ez nem igaz rá. Márki-Zay Pétert kevesebben, az aktív szavazók egyharmada, azaz 34 százalék véli tisztességesnek, 35 százalékuk azonban tisztességtelennek tartja, és hasonló arányban vannak a bizonytalanok is (32 százalék).

Az eredmények alapján elmondható, hogy a politikailag aktív magyarok minden egyes tulajdonságban pozitívabban vélekednek Orbán Viktor miniszterelnökről, mint a baloldal közös jelöltjéről.

Márki-Zay Péter esetében a bizonytalan válaszok nagy száma a politikus alacsony ismertségére és potenciális támogatóinak bizonytalanságára utal.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-12-15 | 09:11
Február elejétől a szemétlerakók helyett a rászorulók kapják meg az élelmiszerfelesleget

Február elejétől a szemétlerakók helyett a rászorulók kapják meg az élelmiszerfelesleget

  • Az élelmiszerpazarlás visszaszorítása érdekében hozott fontos döntést az Országgyűlés.
  • Élelmiszermető Központ alakul, mely számára a kereskedőknek fel kell ajánlania azokat az élelmiszereket, amelyek szavatossága két nap múlva lejárna.
  • "Addig, amíg van szegénység és van rászoruló ember, nem engedhetjük meg magunknak, hogy egyetlen grammnyi élelmiszer is a kukába kerüljön" - mondta az Agrárminisztérim vezetője.
Bel 2021-05-13 | 14:19

Kormányinfó: ötmillió regisztrált, pünkösd után érhetjük el az ötmillió első oltással rendelkező magyart

  • A mostani számítások szerint a pünkösd utáni héten éri el Magyarország az ötmillió első oltást, ezért a kormány a jövő heti ülésén a korlátozó intézkedések további enyhítéséről tárgyal - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
  • Gulyás Gergely bejelentette azt is, hogy a külföldön élő magyar állampolgárok is kaphatnak védettségi igazolványt, és az oltások számától függetlenül május 28-tól megtarthatók a lakodalmak.
  • Czeglédy Csaba szerepéről a miniszter elmondta, hogy a baloldal vagy teljesen oltásellenes, vagy csak félszívvel támogatja az oltásokat.
  • A kormány tárgyal a bankokkal, a bankszövetséggel a hitelmoratóriumról.
  • A paksi bővítés elmaradása két szempontból is tragikus lenne: a rezsiköltség növekedne, és atomenergia nélkül nem valósítható meg a párizsi klímaegyezményben rögzített cél.
  • Az Európai Ügyészséghez való csatlakozásról kijelentette: nem tervezik sem a következő évben, sem hosszú távon. Hozzátette: a szervezet vezetője jelenleg egy olyan román jogász, aki több magyarellenes eljárást folytatott le romániai karrierje során.
Bel 2022-01-24 | 08:33
Újabb mélypont: fogyatékos újságírókról és Fidesz-ügynök betelefonálókról delirált Márki-Zay

Újabb mélypont: fogyatékos újságírókról és Fidesz-ügynök betelefonálókról delirált Márki-Zay

  • Úgy tűnik, aki a baloldal miniszterelnök-jelöltje lesz, az elveszti az eszét.
  • Vasárnap este az is kiderült, hogy Márki-Zay hazudozni is ugyanolyan óramű pontossággal hazudik, mint Karácsony.
Bel 2021-09-30 | 11:18
Fekete-Győr 3,683 százalékos eredménye után "királycsinálónak" érzi magát

Fekete-Győr 3,683 százalékos eredménye után "királycsinálónak" érzi magát

  • Csak önbizalom legyen elvtársak, a többit megvesszük.
  • Fekete-Győr "eredménye" gyakorlatilag semmit nem jelent a miniszterelnök-jelöltek további párharcában.
  • A 3,683% ugyanis gyakorlatilag statisztikai hibahatár, nincs jelentősége a továbbiakban.
  • Ettől függetlenül mintha mi sem történt volna, Fekete-Győr akkora önbizalommal nyilatkozik a médiának, mintha 95%-kal nyerte volna meg az első fordulót.
  • Olyannyira, hogy a Telex újságírójának arról nyilatkozott, már egy magasabb polcon érzi magát.