Szakadék Orbán és Márki-Zay megítélése között

Szakadék Orbán és Márki-Zay megítélése között
  • A magyar választók tisztán látják a két jelölt közötti különbségeket, Orbán utcahosszal vezet minden imázsjellemzőben kihívója előtt.

A politikailag aktívak kétharmada, azaz 67 százalék szerint Orbán Viktor jó vezető – tájékoztat a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatása.
 
Tízből hat választó, vagyis 58 százalék szerint Orbán Viktor betartja, amit ígér, és csak kevesebb mint harmaduk, 31 százalék szerint nem igaz ez a miniszterelnökre – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásából, amely három tulajdonság alapján hasonlította össze a jelenlegi miniszterelnököt baloldali kihívójával.

Márki-Zay Péter lényegesen rosszabb megítélést tudhat magáénak: csak minden ötödik választó, 19 százalék szerint tartja meg a szavát a baloldal jelöltje, míg 35 százalékuk szerint nem megbízható ígéretek terén. Márki-Zay Péter szavahihetőségét 46 százalék, vagyis a válaszadók közel fele nem tudta megítélni, míg a Fidesz-szavazók 93 százaléka gondolja úgy, hogy Orbán Viktor betartja a szavát.

Tisztességes és jó vezető?

A Nézőpont Intézet kutatásából kiderül: a politikailag aktívak kétharmada, azaz 67 százalék szerint Orbán Viktor jó vezető, és csupán minden negyedik aktív szavazó szerint nem az. Márki-Zay Pétert viszont az aktív magyarok közel fele, 44 százalék tartja rossz vezetőnek, és mindössze negyedük, azaz 23 százalék jónak, 33 százalék pedig bizonytalan a kérdésben. Az intézet szerint az kevésbé meglepő, hogy a Fidesz-szavazók 96 százaléka jó vezetőnek ítéli Orbán Viktort, de az már inkább elgondolkodtató, hogy a baloldali választók több mint harmada, pontosan 36 százalék is így vélekedett. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt csak a baloldali választók 45 százaléka szerint jó vezető (14 százaléka szerint nem), és további 42 százalék jelezte, hogy ezt nem tudja megítélni. 

A választók relatív többsége, 48 százaléka véli úgy, hogy a jelenlegi kormányfő tisztességes ember, 37 százalékuk szerint ez nem igaz rá. Márki-Zay Pétert kevesebben, az aktív szavazók egyharmada, azaz 34 százalék véli tisztességesnek, 35 százalékuk azonban tisztességtelennek tartja, és hasonló arányban vannak a bizonytalanok is (32 százalék).

Az eredmények alapján elmondható, hogy a politikailag aktív magyarok minden egyes tulajdonságban pozitívabban vélekednek Orbán Viktor miniszterelnökről, mint a baloldal közös jelöltjéről.

Márki-Zay Péter esetében a bizonytalan válaszok nagy száma a politikus alacsony ismertségére és potenciális támogatóinak bizonytalanságára utal.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2021-05-10 | 11:51
Míg az egykori szlovák kormányfők értik, a szlovák liberálisok nem értik Orbán Közép-Európa vízióját

Míg az egykori szlovák kormányfők értik, a szlovák liberálisok nem értik Orbán Közép-Európa vízióját

  • A ma7.sk körbekérdezte a szlovák exkormányfőket Orbán nagyinterjújáról, ami a BENNFENTES.NET portálon is megjelent.
  • Négyből három volt szlovák miniszterelnök érti az orbáni közép-európai víziót, döntő részük egyet is ért a megállapításokkal.
  • A szlovák véleményelit derékhadát adó liberálisok azonban nem értik a magyar kormányfő szavait, és tartalmi vita helyett csak minősítik az elhangzottakat.
  • Mindez megint azt igazolja, a modern liberálisok nem vitatkozni akarnak, hanem a saját véleményüket és világlátásukat abszolutizálják: erejük nem a gondolat erejében rejlik, hanem abban, hogy sokan, nagy elérésű médiafelületeken mondják teljesen ugyanazt.
Bel 2021-10-22 | 13:55
14 migránst csempészett, egy okmányok nélküli szerb nő

14 migránst csempészett, egy okmányok nélküli szerb nő

  • Egy okmányok nélküli, magát szerb állampolgárnak valló női sofőr akart 14 migránst Ausztriába juttatni.
Bel 2022-03-04 | 09:20
Kettős elfogás: Embercsempészek Szombathelynél

Kettős elfogás: Embercsempészek Szombathelynél

  • Két szerb állampolgárságú férfival szemben is intézkedtek.
Bel 2021-09-13 | 10:51
Karácsonynak az ellenzék közös grupenjéről is Orbán jut eszébe

Karácsonynak az ellenzék közös grupenjéről is Orbán jut eszébe

  • Aki ott sem volt.
  • Láthatóan megviselte a vasárnapi nagy egyetértés a Főpolgármestert, mert hétfőn is álmoskás fejjel jelentekezett be kedvenc munkahelyére, a Facebookra.
  • Akkor, amikor minden ember már munkába siet, vagy ott is van egy ideje.