Tovább rángatja a kínai sárkány bajszát a budapesti ellenzék

Tovább rángatja a kínai sárkány bajszát a budapesti ellenzék
 • Az utcanév-táblás provokáció után a baloldali ellenzék a Fudan egyetem ellen tüntetett szombaton Budapesten.
 • A szónokok a Kossuth téren egy Micimackó mögött állva hergelték azokat, akik kíváncsiak voltak rájuk.
 • A micimackózás egyértelmű utalás volt a kínai pártfőtitkárra, Hszi Csin-Pingre.
 • A kínaiak az ilyen viselkedést - joggal - sértésnek veszik.
 • Ami fontosabb ennél, hogy nem felejtenek.
 • Gyerekesen bárgyú viselkedésével az ellenzék nem Orbánnak, hanem az országnak árt. 

Kína léte és világgazdaságban betöltött szerepe nem megítélés kérdése, hanem józan gondolkodásé: a magyar külpolitika nem feladva nyugati elkötelezettségét (NATO- és EU-tagság) abban az értelemben mára diverzifikált, hogy igyekszik minden nagyhatalommal jó pozíciókat kiépíteni.

Ez abban érhető tetten, hogy Németország felől tőke és munkakultúra érkezik, ezért az ország 2010-et követő újraiparosítása megerősítette a német ipari termelést idehaza. Keletről energia érkezik (gáz és atomenergetikai technológia), ezért az oroszokkal is kiegyensúlyozott kapcsolatra törekszik az Orbán-kormány.

Az új feltörekvő nagyhatalomtól pedig áru, infrastruktúra és egy, a világ élvonalában lévő egyetem érkezhet - már ha a baloldali ellenzék nem teszi tönkre ezt a törekvést bárgyú és gyermeteg provokációkkal.

Mind a Belgrád-Budapest vasút, mind a Fudan egyetem - ahol leginkább műszaki és természettudományos karokon folyna az oktatás - azt a célt szolgálja, hogy az ország több lábon álljon a külpolitika zűrös világában. Arra ugyanis Magyarország a történelemben eddig mindig ráfaragott, ha oldalt választott magának, vagy ha az egyik oldal megszállva tartotta, és akarata ellenére bent tartotta egy szövetségesi rendszerben (német megszállás: zsidóüldözések és deportálások, szovjet megszállás: kényszermunkatáborok, kommunizmus).

Ezért Magyarországnak eminens érdeke, hogy a Nyugat tagjaként minden nagyhatalom érdekelt legyen egy sikeres és a Kárpát-medencében meghatározó Magyarországban.

A Belgrád-Budapest vasút pedig geopolitikailag is érdeke az országnak, mert ha elkészül, akkor a kínai termékek nem Rotterdamon és Hamburgon keresztül érkezhetnek be Európába, hanem Budapesten keresztül: minden kereskedelmi pozíció erősíti az országot is.

A nyugatosok is megnyugodhatnak: az ország az EU tagja, és a NATO egyik legjobb partnere. Utóbbira az is bizonyíték, hogy nagyságrendileg 3500-4000 milliárd forintos haderőfejlesztés zajlik idehaza.

Ez nem csupán belföldi érdekeket szolgál, hanem a vállalt NATO-kötelezettségeink teljesítését is. Aki tehát abban a téveszmében él, Magyarország hátat fordított a Nyugatnak, az bolond, vagy jobb esetben csak csukva vannak a szemei, miközben háttal ül a moziban.

Ami viszont biztosan nem tesz jót a magyar-kínai kapcsolatoknak, az a bárgyú és gyermeteg provokáció. Sem az utcanév-táblák átírása, sem a micimackó mögötti tüntetés nem elegáns, ezt ugyanis a kínaiak nem szívlelik. Érthetetlen, hogy a budapesti baloldali ellenzék miért rángatja a sárkány bajszát: ahogy az orosz medvét se kell piszkálni a barlangjában, a mára erős és meghatározó kínai sárkány bajszát sem érdemes rángatni.


A kínaiak és alapvetően a keleti emberek érzelmes alakok, a diplomáciában is rengeteg szívélyességi és udvariassági kört kell futni ahhoz, hogy annak bármi kézzelfogható eredménye legyen.

Teljesen felesleges és ostoba dolog e felépített bizalmat micimackózással rombolni (a micimackózás egyértelműen Hszi Csin-Ping kínai pártfőtitkár gúnyolása).

Ezzel ugyanis a budapesti baloldali ellenzék nem Orbánnak, hanem az országnak árt.

Az Európai Unió és nyomában a cselédmentalitású baloldal az újkeletű morális leckézetéssel a vesztesek pályáján mozog: megmosolyogtató pozíció, hogy az USA, Kína és más középhatalmak és feltörekvő középhatalmak által dominált világban az EU egy morális pozíciót vesz fel, abban a tévedésben élve, hogy Európa egyetlen feladata, hogy leckéztesse a világot.

Ez a vesztesek pályája, mert közben a világ nagyon megváltozott: az Egyesült Államok egyértelműen egy pénzügyi és katonai világhatalom, Kína pedig az ellátási-gyártási láncok átvételével ipari nagyhatalommá vált; Oroszország jelentős hadiipari fejlesztéseket eszközöl az utóbbi időkben, Törökország pedig éppen Európa elől zár el több milliónyi, Európába igyekvő migránst.
Ebben a koordinátarendszerben a pedellusmentalitás és a morális kioktatás politikája a lúzerek csapdája.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2022-01-25 | 09:17
A negyedik oltás már foglalható és felvehető

A negyedik oltás már foglalható és felvehető

 • A beoltottak száma 6 344 089 fő, közülük 6 082 196 fő már a második, 3 560 753 fő pedig már a megerősítő harmadik oltását is felvette.
 • Összesen 9717 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 451 102 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
 • Elhunyt 74 többségében idős, krónikus beteg, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 216 454 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 193 630 főre emelkedett.
 • 3115 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 177-en vannak lélegeztetőgépen. 
Bel 2021-11-03 | 09:07
A védőoltás után kialakuló védettség néhány hónap elteltével gyengülhet

A védőoltás után kialakuló védettség néhány hónap elteltével gyengülhet

 • A beoltottak száma 5 958 890 fő, közülük 5 740 424 fő már a második oltását is megkapta, 1 millió 243 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették.
 • 2595 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 879 092 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
 • Elhunyt 74 többségében idős, krónikus beteg, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 801 690 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 46 408 főre emelkedett.
 • 3172 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 350-en vannak lélegeztetőgépen.
 • A járvány negyedik hullámának megfékezése és az átoltottság növelése érdekében a kormány újabb védelmi intézkedésekről döntött.
 • Ismét kötelező a maszkviselés a tömegközlekedési eszközökön, az átoltottság növelése érdekében a munkáltatók előírhatják az oltás felvételét dolgozóiknak, a korábban beoltottakat pedig a harmadik oltás felvételére kérjük.
Bel 2022-05-02 | 09:08
Péntek óta 2183 új fertőzöttet igazoltak

Péntek óta 2183 új fertőzöttet igazoltak

 • A beoltottak száma 6 407 042 fő, közülük 6 193 238 fő a második, 3 865 508 fő a harmadik, 289 852 fő már a negyedik oltását is felvette.
 • Péntek óta 2183 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 903 200 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
 • Az elmúlt három napban elhunyt 65 többségében idős, krónikus beteg, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 808 061 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 48 873 főre csökkent.
 • 1310 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 40-en vannak lélegeztetőgépen.
Bel 2022-05-18 | 10:07
Nagykutyák: Összehangolt bűnszövetsegben csempészték a migránsokat

Nagykutyák: Összehangolt bűnszövetsegben csempészték a migránsokat

 • Nyomozók befejezték az ügynek a vizsgálatát, azzal a három gyanúsítottal szemben, akik mintegy félszáz határsértőt csempésztek, vagy azokat megkísérelték elszállítani Nyugat-Európába.
 • A magyar szabályozás szerint: Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
 • A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.
Bel 2021-06-04 | 09:44

5 238 903 fő a beoltottak száma, közülük 3 814 194 fő már a második oltását is megkapta

 • Péntekre 269 az új fertőzöttet találtak.
 • 26 többségében idős, krónikus beteg hunyt el.
 • 702 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 78-an vannak lélegeztetőgépen.