Lefőtt a kávé: a Momentum már most visszaléptetné, de a nyár végén Fekete-Győr magától is bedobja a törölközőt

Lefőtt a kávé: a Momentum már most visszaléptetné, de a nyár végén Fekete-Győr magától is bedobja a törölközőt
 • A Mandiner információi szeint Fekete-Győr nyár végén feladja, mert katasztrofálisan alakultak a személyes esélyei és a Momentum népszerűsége.
 • A BENNFENTES is arról értesült az elmúlt hetekben, hogy látva azt a kínos produkciót, amit a Momentum elnöke nyújt, Fekete-Győrt vissza akarják léptetni a jelöltségtől a Momentum más, vezető politikusai.
 • Ők féltik a liberális pártot a további népszerűség-vesztéstől.
 • Mert az elhíresült Partizán-interjút követően tulajdonképpen összeomlott Fekete-Győr megítélése még a saját pártjában is.
 • A BENNFENTES úgy tudja, a Gyurcsánnyal való megegyezés és a Partizán-interjú miatt komoly kilépési hullám kezdődött a Mometumban.
 • Fekete-Győrt gyakorlatilag az a liberális médiaelit is leírta, akik korábban címlapokon ajnározta őt. Nekik új kedvencük van Karácsony személyében.
 • A héten a Publicus megalázó adatsort tett közé: eszerint a választók 2%-a szavazna Fekete-Győr miniszterelnök-jelöltségére.
 • Ceglédi Zoltán politikai elemző, aki korábban Donáth Annának adott tanácsokat, többször figyelmezetette a nyilvánosságban a momentumosokat, hogy a pártot éppen kicsinálják Gyurcsányék.
 • A sorozatos DK-Jobbik alkuk és visszaléptetések az elemzőt igazolják: a két nagy gyakorlatilag kiírta a lilákat a választásból.

Egyre nagyobb a gond a Momentum háza táján, Fekete-Győr András pártelnöknek is le kell számolnia számos illúzióval - írja a Mandiner.

Bár a közvélemény-kutató cégek adatai egymástól – olykor markánsan is – eltérőek, egyre nyilvánvalóbb, hogy az előválasztás megkezdésére nem a lila párt lesz az ellenzék vezető ereje, holott még pár hónappal ezelőtt is ezt az álmot dédelgették, vagy legalábbis azt, hogy a DK-val fognak megküzdeni a number one címért. Most inkább az tűnik valószínűnek, hogy a Gyurcsány-párt a Jobbikkal küzdhet a dobogó legfelső fokáért. A Momentum részéről lassan már a harmadik hely megtartása is komoly erőfeszítéseket igényel, hiszen Fekete-Győr Andrásékat még a párbeszédes Karácsony Gergellyel megerősített MSZP is megelőzheti.

A Publicus intézet május végén készített felmérése már ezt bizonyítja, az összes megkérdezett esetében egy, de a választáson biztosan résztvevő és pártot is választók körében már két százalékponttal áll jobban Tóth Bertalan csapata. Ráadásul egy nemzedéki pártnak különösen fájdalmas, hogy a fiatalok sincsenek oda értük, mint azt remélték.

Az pedig politikailag és morálisan is rosszul érinti őket, hogy a visszalépéseknél, a helyek elosztásánál őket legtöbbször kihagyták a buliból.

A legfájdalmasabbak talán az eheti zuglói történések voltak, hiszen mind Karácsony Gergely, mind a Jobbik a Momentum által nem tisztességesnek tartott szocialista Tóth Csaba mellett állt ki, szemben Hadházy Ákossal, az ő jelöltjükkel.

Fekete-Győr egy csütörtöki Facebook-posztban már elismerte, hogy nem ő a legesélyesebb a küzdelemben, tehát a kincstári optimizmusa is kezd elszállni, lassan megbarátkozik a gondolattal, hogy az ambícióiból nem lesz semmi. De pár hónapja még messze nem ez volt a helyzet. Viszonylag korán bejelentkezett a miniszterelnök-jelölti posztért, akkor még nem volt teljesen biztos Karácsony Gergely ringbe szállása sem, s nem lehetett tudni, hogy az ellenzéki térfélen hogyan fogadják Dobrev Klára megjelenését.

A Momentum is jól teljesített, ami elsősorban annak köszönhető, hogy a két európai parlamenti képviselője, Donáth Anna és Cseh Katalin rendkívül agilisek, ők ketten többet nyilvánulnak meg belpolitikai témában, mint a többi ellenzéki együttvéve. Ráadásul Fekete-Győrnek sikerült azt elérnie, hogy a 17 évesek is szavazhassanak az előválasztáson, ami különösen fontos a fiatalok szavazataiért küzdő pártnak.

Ám jött az április közepén megjelent rendkívül kínos Partizán-interjú – pedig nem is vele ellenséges riporter kérdezte –, amely fordulópontot jelentett a momentumos politikus megítélésében, hiszen kiderült róla, hogy sokkal több mindent nem tud, mint amennyit tud.

Így hiába kötötte fel magát a hazugságvizsgáló gépre, hiába mond nagyokat arról, hogy a kormányváltás után pár nappal a fél Fidesz-kormány bilincsben lesz. Dobrev, Karácsony és a parlamentben Jakab ellopták előle a show-t.

Így nem csoda, hogy a pártban egyre komolyabban vetődik fel az a gondolat, hogy vissza kellene lépnie a miniszterelnök-jelölt-jelöltségtől, hiszen ezzel elkerülhetnék a kínos kudarcot. Fekete-Győr egyelőre kitart, de úgy tudjuk, lélekben már is belátta, hogy be kellene dobnia a törölközőt, amire a nyár végén, még az előválasztás előtt sor is kerülhet.

A DK-Jobbik paktumot okolják a momentumosok, akik szövetségeseik elvtelen megállapodásairól beszélnek

A nagy kérdés, hogy kinek a javára léphet vissza, és mit kér érte cserébe. A DK-val biztosan nem kötnek alkut és Karácsonnyal annak ellenére sem, hogy – a zuglói ügyet leszámolva – vele személyesen jó viszonyt ápolnak, hiszen a főpolgármester mögött az az MSZP áll, amelyet a Momentum XX. századi formációnak tart, s ha nem muszáj, nem boltolnak velük.

Márki-Zaytól egy világ választja el őket, marad tehát a Jobbik, bár Jakab Péterékből is elegük van kissé, mivel ők sok választókerületben lepaktáltak a DK-val. Ha mégis Jakab javára lép vissza Fekete-Győr, akkor cserébe elvárják majd a Jobbiktól, hogy a listás helyek elosztásánál segítsék ki őket. Fekete-Győr pártbeli pozíciója mindettől függetlenül nem rendült meg, hiszen kezdetben nem is ő volt a miniszterelnök-jelölt-jelölti kiszemelt.

Szóba került, hogy ismert civillel kellene próbálkozni – Bajnai Gordonra gondoltak elsősorban –, utána Szél Bernadett neve is felmerült, sőt Donáth Anna neve is bekerült a kalapba. De a párt végül maradt Fekete-Győrnél, aki ha nem is túl sikeresen, de lelkesen végzi a feladatát. A tagság úgy véli, elsősorban nem az ő gyengesége vezetett idáig, hanem a körülmények alakulása, és a szövetségeseik olykor nagyon elvtelen megállapodásai.

A Momentum gyengülését jelzi az is, hogy visszaléptették az egyik komoly jelöltjüket. Berg Dániel alpolgármester a II. kerületben a párbeszédes Tordai Bence javára adta fel a küzdelmet, mondván, neki nagyobb esélye van megverni a DK-s Kálmán Olgát, ami egyértelműen azt jelzi, Gyurcsányékat tekintik a legnagyobb ellenfelüknek. Egyébként 50-60 helyen így is elindulnak az előválasztáson, ezek felében pedig győzni is akarnak. Így a jó listás helyekkel együtt komoly tényezői szeretnének maradni az ellenzéki oldalnak.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-09-16 | 11:28
Izgalmas politikai krimit sejtet az Elkúrtuk előzetese

Izgalmas politikai krimit sejtet az Elkúrtuk előzetese

 • A filmet október 21-én mutatják be a magyar mozikban.
Bel 2021-09-30 | 12:34
Jakab a szülővárosában, Miskolcon is elhasalt

Jakab a szülővárosában, Miskolcon is elhasalt

 • Közel másfélszer annyi szavazatot kapott Dobrev Klára Miskolc 1. körzetében, mint a második Jakab Péter.
 • Ez azért is különös, mert Jakab külön kampányt épített arra, hogy "legyen miskolci a miniszterelnök".
 • Jakabnak nem ez az első csúfos bukása Miksolcon.
 • Hasonlóan Gy. Németh Erzsébethez, életében nem nyert még egyetlen választást sem.
 • 2010-ben a miskolci 18-as számú egyéni választókerületben csak a harmadik helyen végzett mindössze húsz százalékot szerezve.
 • 2014-ben Miskolc polgármesteri székéért is elindult, azonban akkor is kikapott.
 • Az önkormányzati választáson az egyéni választókerületben indulva mindössze 874 voksot kapott, így szintén csak a harmadik lett.
 • Legutoljára 2018-ban Borsod-Abaúj-Zemplén megye 1. számú országos egyéni választókerületében állt rajthoz, de ott is kikapott fideszes kihívójától.
Bel 2021-06-28 | 10:53
Győztes csapaton ne változtass: Jakabék a tetűcsúszdázó Bírót indítják Szerencsen

Győztes csapaton ne változtass: Jakabék a tetűcsúszdázó Bírót indítják Szerencsen

 • Hiteles embert nem találtatok? – Csak ez az egy tagja van már a Jobbiknak Szerencsen? – Szégyen, gyalázat! – írták a hozzászólók a pártelnök bejelentésére.
Bel 2021-09-06 | 12:15
Így bánnak Karácsonyék egy fővárosi, védett építménnyel

Így bánnak Karácsonyék egy fővárosi, védett építménnyel

 • Igénytelenség, igénytelenség, igénytelenség.
 • Persze érhető, hogy így néznek ki a budapesti közterek, a városházán mindenki Karácsony miniszterelnök-jelölti kampányával van elfoglalva.
Bel 2021-07-24 | 15:52
Újabb támogatás a kormánytól: a rozsdaövezeti lakások vásárlásakor az 5%-os ÁFA is visszaigényelhető

Újabb támogatás a kormánytól: a rozsdaövezeti lakások vásárlásakor az 5%-os ÁFA is visszaigényelhető

 • Vagyis tulajdonképpen a rozsdaövezeti lakásokat egyáltalán nem terheli forgalmi adó.
Bel 2021-08-04 | 20:24
Bábolnánál, az M1-es autópályán fogtak embercsempészeket

Bábolnánál, az M1-es autópályán fogtak embercsempészeket

 • Egy 26 éves lengyel sofőr négy migránst szállított gépkocsijában.