Lefőtt a kávé: a Momentum már most visszaléptetné, de a nyár végén Fekete-Győr magától is bedobja a törölközőt

Lefőtt a kávé: a Momentum már most visszaléptetné, de a nyár végén Fekete-Győr magától is bedobja a törölközőt
  • A Mandiner információi szeint Fekete-Győr nyár végén feladja, mert katasztrofálisan alakultak a személyes esélyei és a Momentum népszerűsége.
  • A BENNFENTES is arról értesült az elmúlt hetekben, hogy látva azt a kínos produkciót, amit a Momentum elnöke nyújt, Fekete-Győrt vissza akarják léptetni a jelöltségtől a Momentum más, vezető politikusai.
  • Ők féltik a liberális pártot a további népszerűség-vesztéstől.
  • Mert az elhíresült Partizán-interjút követően tulajdonképpen összeomlott Fekete-Győr megítélése még a saját pártjában is.
  • A BENNFENTES úgy tudja, a Gyurcsánnyal való megegyezés és a Partizán-interjú miatt komoly kilépési hullám kezdődött a Mometumban.
  • Fekete-Győrt gyakorlatilag az a liberális médiaelit is leírta, akik korábban címlapokon ajnározta őt. Nekik új kedvencük van Karácsony személyében.
  • A héten a Publicus megalázó adatsort tett közé: eszerint a választók 2%-a szavazna Fekete-Győr miniszterelnök-jelöltségére.
  • Ceglédi Zoltán politikai elemző, aki korábban Donáth Annának adott tanácsokat, többször figyelmezetette a nyilvánosságban a momentumosokat, hogy a pártot éppen kicsinálják Gyurcsányék.
  • A sorozatos DK-Jobbik alkuk és visszaléptetések az elemzőt igazolják: a két nagy gyakorlatilag kiírta a lilákat a választásból.

Egyre nagyobb a gond a Momentum háza táján, Fekete-Győr András pártelnöknek is le kell számolnia számos illúzióval - írja a Mandiner.

Bár a közvélemény-kutató cégek adatai egymástól – olykor markánsan is – eltérőek, egyre nyilvánvalóbb, hogy az előválasztás megkezdésére nem a lila párt lesz az ellenzék vezető ereje, holott még pár hónappal ezelőtt is ezt az álmot dédelgették, vagy legalábbis azt, hogy a DK-val fognak megküzdeni a number one címért. Most inkább az tűnik valószínűnek, hogy a Gyurcsány-párt a Jobbikkal küzdhet a dobogó legfelső fokáért. A Momentum részéről lassan már a harmadik hely megtartása is komoly erőfeszítéseket igényel, hiszen Fekete-Győr Andrásékat még a párbeszédes Karácsony Gergellyel megerősített MSZP is megelőzheti.

A Publicus intézet május végén készített felmérése már ezt bizonyítja, az összes megkérdezett esetében egy, de a választáson biztosan résztvevő és pártot is választók körében már két százalékponttal áll jobban Tóth Bertalan csapata. Ráadásul egy nemzedéki pártnak különösen fájdalmas, hogy a fiatalok sincsenek oda értük, mint azt remélték.

Az pedig politikailag és morálisan is rosszul érinti őket, hogy a visszalépéseknél, a helyek elosztásánál őket legtöbbször kihagyták a buliból.

A legfájdalmasabbak talán az eheti zuglói történések voltak, hiszen mind Karácsony Gergely, mind a Jobbik a Momentum által nem tisztességesnek tartott szocialista Tóth Csaba mellett állt ki, szemben Hadházy Ákossal, az ő jelöltjükkel.

Fekete-Győr egy csütörtöki Facebook-posztban már elismerte, hogy nem ő a legesélyesebb a küzdelemben, tehát a kincstári optimizmusa is kezd elszállni, lassan megbarátkozik a gondolattal, hogy az ambícióiból nem lesz semmi. De pár hónapja még messze nem ez volt a helyzet. Viszonylag korán bejelentkezett a miniszterelnök-jelölti posztért, akkor még nem volt teljesen biztos Karácsony Gergely ringbe szállása sem, s nem lehetett tudni, hogy az ellenzéki térfélen hogyan fogadják Dobrev Klára megjelenését.

A Momentum is jól teljesített, ami elsősorban annak köszönhető, hogy a két európai parlamenti képviselője, Donáth Anna és Cseh Katalin rendkívül agilisek, ők ketten többet nyilvánulnak meg belpolitikai témában, mint a többi ellenzéki együttvéve. Ráadásul Fekete-Győrnek sikerült azt elérnie, hogy a 17 évesek is szavazhassanak az előválasztáson, ami különösen fontos a fiatalok szavazataiért küzdő pártnak.

Ám jött az április közepén megjelent rendkívül kínos Partizán-interjú – pedig nem is vele ellenséges riporter kérdezte –, amely fordulópontot jelentett a momentumos politikus megítélésében, hiszen kiderült róla, hogy sokkal több mindent nem tud, mint amennyit tud.

Így hiába kötötte fel magát a hazugságvizsgáló gépre, hiába mond nagyokat arról, hogy a kormányváltás után pár nappal a fél Fidesz-kormány bilincsben lesz. Dobrev, Karácsony és a parlamentben Jakab ellopták előle a show-t.

Így nem csoda, hogy a pártban egyre komolyabban vetődik fel az a gondolat, hogy vissza kellene lépnie a miniszterelnök-jelölt-jelöltségtől, hiszen ezzel elkerülhetnék a kínos kudarcot. Fekete-Győr egyelőre kitart, de úgy tudjuk, lélekben már is belátta, hogy be kellene dobnia a törölközőt, amire a nyár végén, még az előválasztás előtt sor is kerülhet.

A DK-Jobbik paktumot okolják a momentumosok, akik szövetségeseik elvtelen megállapodásairól beszélnek

A nagy kérdés, hogy kinek a javára léphet vissza, és mit kér érte cserébe. A DK-val biztosan nem kötnek alkut és Karácsonnyal annak ellenére sem, hogy – a zuglói ügyet leszámolva – vele személyesen jó viszonyt ápolnak, hiszen a főpolgármester mögött az az MSZP áll, amelyet a Momentum XX. századi formációnak tart, s ha nem muszáj, nem boltolnak velük.

Márki-Zaytól egy világ választja el őket, marad tehát a Jobbik, bár Jakab Péterékből is elegük van kissé, mivel ők sok választókerületben lepaktáltak a DK-val. Ha mégis Jakab javára lép vissza Fekete-Győr, akkor cserébe elvárják majd a Jobbiktól, hogy a listás helyek elosztásánál segítsék ki őket. Fekete-Győr pártbeli pozíciója mindettől függetlenül nem rendült meg, hiszen kezdetben nem is ő volt a miniszterelnök-jelölt-jelölti kiszemelt.

Szóba került, hogy ismert civillel kellene próbálkozni – Bajnai Gordonra gondoltak elsősorban –, utána Szél Bernadett neve is felmerült, sőt Donáth Anna neve is bekerült a kalapba. De a párt végül maradt Fekete-Győrnél, aki ha nem is túl sikeresen, de lelkesen végzi a feladatát. A tagság úgy véli, elsősorban nem az ő gyengesége vezetett idáig, hanem a körülmények alakulása, és a szövetségeseik olykor nagyon elvtelen megállapodásai.

A Momentum gyengülését jelzi az is, hogy visszaléptették az egyik komoly jelöltjüket. Berg Dániel alpolgármester a II. kerületben a párbeszédes Tordai Bence javára adta fel a küzdelmet, mondván, neki nagyobb esélye van megverni a DK-s Kálmán Olgát, ami egyértelműen azt jelzi, Gyurcsányékat tekintik a legnagyobb ellenfelüknek. Egyébként 50-60 helyen így is elindulnak az előválasztáson, ezek felében pedig győzni is akarnak. Így a jó listás helyekkel együtt komoly tényezői szeretnének maradni az ellenzéki oldalnak.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-07-21 | 16:52
Szombathy Pál, liberális újságíró: az újságírók között mindig voltak fedett hírszerzők és ügynökök is

Szombathy Pál, liberális újságíró: az újságírók között mindig voltak fedett hírszerzők és ügynökök is

  • Szombathy szerint "nem minden civil szervezet az, aminek látszik".
Bel 2021-08-18 | 11:54
Már 147 ezren vették fel a harmadik oltást

Már 147 ezren vették fel a harmadik oltást

  • A delta vírusmutáns több európai országban és már hazánkban is terjed, ezért arra kérnek mindenkit, aki még nem oltatta be magát, tegye meg.
  • Az iskola közeledtével felhívják a szülők figyelemét, hogy a 12 éven felüli gyermeket automatikusan lehet regisztrálni oltásra és számukra is nyitva az időpontfoglaló. 
Bel 2022-01-07 | 09:15
Újabb oltási akció kezdődött, csütörtökön 34 ezren vettek fel oltást

Újabb oltási akció kezdődött, csütörtökön 34 ezren vettek fel oltást

  • A beoltottak száma 6 278 355 fő, közülük 6 006 178 fő már a második, 3 217 724 fő pedig már a megerősítő harmadik oltását is felvette.
  • 6524 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 282 957 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
  • Elhunyt 101 többségében idős, krónikus beteg, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 137 648 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 105 529 főre emelkedett.
  • 3070 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 291-en vannak lélegeztetőgépen.
Bel 2021-12-02 | 09:17
Eddig közel 1 millióan oltakoztak az Oltási Akcióhéten

Eddig közel 1 millióan oltakoztak az Oltási Akcióhéten

  • A beoltottak száma 6 138 885 fő, közülük 5 852 417 fő már a második oltását is megkapta, 2 609 385 fő pedig már a harmadik oltást is felvették.
  • 10 466 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 124 726 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
  • Elhunyt 218 többségében idős, krónikus beteg, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 902 000 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 187 795 főre emelkedett.
  • 7450 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 550-en vannak lélegeztetőgépen.
  • Az Oltási akcióban eddig összesen 947 ezren vettek fel oltást, közülük 775 ezren már a megerősítő harmadik oltást vették fel és 114 ezer eddig oltatlan ember is úgy döntött, hogy felveszi az első oltását.
Bel 2022-01-13 | 19:50
Az aranytartalékot eladó Surányi lesz Márki-Zay gazdasági jobbkeze

Az aranytartalékot eladó Surányi lesz Márki-Zay gazdasági jobbkeze

  • Baljós árnyak.
  • Surányi másik gazdasági csodatette a rekordinfláció volt.
  • Gyurcsány azt mondta Surányiról, hogy sok jó ötlete van, egészen addig, amíg nem kell számolni.
Bel 2021-07-22 | 12:28
Szijjártó: a holland miniszterelnök hungarofób, gyűlöli a magyarokat

Szijjártó: a holland miniszterelnök hungarofób, gyűlöli a magyarokat

  • A BBC-nek adott interjút a magyar külügyminiszter.
  • De nem olyan hiperpasszív angoltudással, mint amilyennel Karácsony rendelkezik.
Bel 2022-01-24 | 08:33
Újabb mélypont: fogyatékos újságírókról és Fidesz-ügynök betelefonálókról delirált Márki-Zay

Újabb mélypont: fogyatékos újságírókról és Fidesz-ügynök betelefonálókról delirált Márki-Zay

  • Úgy tűnik, aki a baloldal miniszterelnök-jelöltje lesz, az elveszti az eszét.
  • Vasárnap este az is kiderült, hogy Márki-Zay hazudozni is ugyanolyan óramű pontossággal hazudik, mint Karácsony.
Bel 2022-08-02 | 13:05
Az M7-es autópálya lehajtójánál fogták el az embercsempészt

Az M7-es autópálya lehajtójánál fogták el az embercsempészt

  • 2022. augusztus 1-jén 17 óra körüli időben, a 62-es számú főúton, az M7-es autópálya lehajtójánál, Székesfehérvár külterületén ellenőriztek egy lengyel honosságú kistehergépjárművet.
  • A járműben a 27 éves lengyel illetőségű sofőrön kívül további 27 fő tartózkodott, akik magukat szír állampolgárnak vallották.
  • A jármű utasait - akik magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták igazolni - a rendőrök a gépjármű vezetőjével együtt elfogták és előállításuk folyamatban van a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságra.