Itt az eredménye az EU bénázásának a vakcinák körül: a németek és az osztrákok fele azt mondja, csökkent a bizalma az Unióban

Itt az eredménye az EU bénázásának a vakcinák körül: a németek és az osztrákok fele azt mondja, csökkent a bizalma az Unióban
  • Az osztrákok fele, és a németek 49 százaléka válaszolta azt, hogy csökkent a bizalmuk.
  • Őket az olaszok és a franciák követik 38, illetve 35 százalékkal.
  • "Az EU-nak sürgősen fel kell lépnie, ha túl akar élni" – vélekedett Susi Dennison, az ECFR vezető elemzője, a tanulmány egyik társszerzője.

Csalódottság, fásultság – a kontinens jövőjére nézve meglehetősen kedvezőtlen tavaszi közhangulatról számol be a Külkapcsolatok Európai Tanácsának (ECFR) szerdán közzétett tanulmánya. A 12 tagállamot, köztünk hazánkat is magába foglaló, áprilisban készült felmérés szerint a koronavírus-járvány következtében megingott az Európai Unióba vetett hit - írja a Népszava.

A felmérés egyik részében arról kérdezték a 12 állam lakosait, hogy csökkent vagy nőtt-e az EU-ba vetett bizalmuk a koronavírus-járvány alatt. A Süddeutsche Zeitungban közzétett adatok alapján a németajkú országok lakói csalódtak leginkább az Európai Unióban. Az osztrákok fele, és a németek 49 százaléka válaszolta azt, hogy csökkent a bizalmuk. Őket az olaszok és a franciák követik 38, illetve 35 százalékkal.

A magyarok 26 százaléka válaszolta azt, hogy csökkent a bizalmuk, míg 13 százalékuknak kifejezetten nőtt az elmúlt egy évben. Mindössze egy országban válaszolták többen azt, hogy nőtt a bizalmuk, mint azt, hogy csökkent. A portugálok 25 százalékának nőtt a bizalma, és csak 18 százalékuknak csökkent.

"Az európai projekttel szembeni növekvő bizalmatlanság túlmutat az euroszkeptikus szavazókon és beszivárgott a politika fősodrába. Amint az adatokból kiderül, az uniós együttműködés szükségességébe vetett hit a francia-német motor állampolgárai körében a leggyengébb. Az EU-nak sürgősen fel kell lépnie, ha túl akar élni" – vélekedett Susi Dennison, az ECFR vezető elemzője, a tanulmány egyik társszerzője.

A kutatás az év elején lassan és kaotikusan beinduló oltási programra vezeti vissza az elégedetlenséget, amit tovább fokozott, hogy a közösségből frissen kilépett Egyesült Királyság eközben gyorsan oltotta saját lakosságát. Dennison szerint ezért az európai vezetők nem engedhetik meg maguknak, hogy ugyanilyen hibákat kövessenek el, amikor a gazdasági újraindítására kerül a sor.

A helyreállítás sikere viszont pozitívan befolyásolhatja az EU megítélését – 12 tagállamból nyolcban, köztük hazánkban is azt várja a válaszadók zöme, hogy az unió kulcsfontosságú segítséget nyújt a koronavírus-járványból való kilábaláshoz, írja a Népszava.

A felmérésben arra is rákérdeztek, hogy a 12 állam lakói hogyan viszonyulnak egyes külső hatalmakhoz (pl. USA, Egyesült Királyság, Kína, Oroszország). A moszkvai vezetéssel 14,3 százalék, a pekingivel pedig a magyar válaszadók 10,6 százaléka vél érdekek és értékek tekintetében azonos szövetségest felfedezni, és ezenfelül mintegy 39-39 százalék tekint szükséges partnerként ezekre a hatalmakra.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-10-22 | 10:59
Orbán: a Bizottság klímavédelmi tervei megölik az európai középosztályt

Orbán: a Bizottság klímavédelmi tervei megölik az európai középosztályt

  • Márpedig stabil berendezkedés csak széles középosztály megléte mellett képzelhető el, ez a hüvelykszabály a politikában.
  • Orbán szerint az európai klímavitában egyik oldalon a józan ész képviselői, a másikon azok állnak, akik fantazmagóriákat kergetnek.
Kül 2021-07-30 | 15:00
Londonban akadtak nyomára a bécsi Leonie (13) egyik gyilkosára

Londonban akadtak nyomára a bécsi Leonie (13) egyik gyilkosára

  • A kislányt nemrégiben leitatták, többszörös adaggal bedrogozták, majd megerőszakolták és megfojtották afgán menedékkérők Bécsben.
  • Egyikük egészen Londonig jutott, hogy a felelősségrevonást megússza, de végül csütörtökön elfogták.
Kül 2021-07-07 | 19:21
Gyorsabb kitoloncolás, életfogytiglani börtönbüntetés - Nagy-Britannia radikális változtatásokat tervez a menekültügyben

Gyorsabb kitoloncolás, életfogytiglani börtönbüntetés - Nagy-Britannia radikális változtatásokat tervez a menekültügyben

  • Egyre többen érkeznek Nagy-Britanniába.
  • A belügyminisztérium ezért szigorítani akarja a menekültügyi törvényeket.
  • Életfogytiglani börtönbüntetést kell kiszabni az embercsempészekre, és a tengerentúlon befogadóközpontokat kell létesíteni a migránsok számára.
Kül 2021-06-09 | 08:47
8,4 milliárd jelszó szivárgott ki, de ellenőrizhető, az Öné közte van-e

8,4 milliárd jelszó szivárgott ki, de ellenőrizhető, az Öné közte van-e

  • Ez a történelem legnagyobb jelszószivárgása.