Hatszáz migráns él egy százlelkes magyar faluban nem messze Szegedtől délre

Hatszáz migráns él egy százlelkes magyar faluban nem messze Szegedtől délre
  • Sokan panaszkodnak arra, hogy a migránsok rendszeresen egymásnak esnek, a konfliktusok általában a helyi kisbolt előtt történnek, amely talán a szerb taxisokon kívül az egyetlen haszonélvezője a helyzetnek.

A kapukra kiragasztott arab nyelvű figyelmeztetésekkel szeretnék elérni a szerbiai Majdány lakói, hogy ne foglalják el házaikat a települést elözönlő illegális bevándorlók - írja egy riportban a Délmagyar.

Sokan panaszkodnak arra, hogy a migránsok rendszeresen egymásnak esnek, a konfliktusok általában a helyi kisbolt előtt történnek, amely talán a szerb taxisokon kívül az egyetlen haszonélvezője a helyzetnek, ami várhatóan csak romlik.
 
Elképesztő állapotok uralkodnak a déli határszakasz szerbiai oldalán a migráció miatt. A legnagyobb baj a kistelepüléseken van.

Szerbiai túránkat Horgoson kezdtük, a település központi részén. Az egyik üzlet előtt három asszony beszélgetett, és már messziről hallatszott, hogy a bevándorlókkal van bajuk.

"Éppen most ment el egy csapat, de a kishatár közelében táboroznak. Általában dél körül bukkannak fel, akkor kelnek, mert éjjel a határon próbálnak Magyarországra jutni" – mondta Dobáki Erika, aki szerint egy lányt meg is támadtak nemrég, de a környéken sétálók a fiatal nő segítségére siettek.

Egy csoport éppen ekkor érkezett a bolt elé, ahol a telefonjaikat szerették volna feltölteni, de nem engedték nekik. Ez azonban nem jelent nekik gondot, ha így nem sikerül, bemennek a lakatlan házakba, ahol még van áram.

A legtöbb migráns Horgosnál a majorságban gyűlt össze, ottjártunkkor nagyjából hetvenen várakoztak arra, hogy továbbinduljanak Magyarország felé.

A csoport egyik tagja azt mondta, hogy Marokkóból jöttek, és Franciaországba szeretnének eljutni. Ő egyébként éppen a nővérével beszélgetett videóhíváson keresztül. Nekik a legnagyobb problémájuk, hogy nem jutnak vízhez – legalábbis ezt mondta a férfi. Ugyancsak a horgosi majorban várakozik egy nagyobb afgán csoport, akik szintén abban bíznak, hogy Magyarországon át valahogy eljutnak Nyugat-Európába, az ő végső céljuk Németország.

A horgosihoz hasonló történeteket meséltek Magyarkanizsa lakói is, bár ők azt mondták, hogy mostanában nem náluk táboroznak le a bevándorlók, hanem Bánátban. És a helyzet valóban tragikusabb is, Majdányban legalábbis nagyon nagy a baj. Amikor megkérdeztük egy embertől, hogy merre van a kisbolt, ahol a migránsok gyülekezni szoktak, készségesen útbaigazított, de kiderült róla, hogy nem helyi, hanem Pakisztánból érkezett több ismerősével együtt.

Ők megmutatták, hogy hol és milyen körülmények között élnek. Elfoglaltak egy üresen álló házat, és amíg ott vannak, eltüzelik a fát, amit ki tudnak termelni az ingatlanból, majd odébb állnak egy másik lakatlan épületbe. A válogatott csoportban voltak szírek is, és azt mondták, hogy Törökországon és Koszovón át jutottak el eddig, de nem tudnak továbbmenni a szigorú magyar határvédelem miatt. Az egyik szír férfi már hússzor próbálta meg a tiltott határátlépést, de egyszer sem sikerült neki.

Néhány házzal arrébb egy asszonynak szúrt szemet stábunk, róla kiderült, hogy rendszeresen jár át Szegedre és Deszkre is.

"Szinte minden házat elfoglaltak már a migránsok a településen, legalább hat-hétszázan lehetnek most is itt, mi pedig már alig százan vagyunk" – mondta.

Domonkos Mária szerint a legtöbb gond a marokkóiakkal van, ők rendszeresen egymásnak esnek fényes nappal is, többször már vérfoltokat láttak a járdán. Az asszony azt állítja, hogy a patikában nyugtatókat tudnak venni, és arra ihatnak alkoholt, ilyenkor látni az utcán és az árokparton fekvő, ájult embereket is.

Majdányban egyébként jelenleg az lehet a legfeltűnőbb, hogy néhány ház ajtajára arab nyelvű feliratokat ragasztottak ki. Ezen kérik a migránsokat arra, hogy ne foglalják el, és ne tegyék tönkre a házat, mert annak van gazdája, és majd még szeretné használni. A településen egyébként már nagyon sok épület lakhatatlan, az ablakkereteket, az ajtófélfákat és minden más éghetőt eltüzeltek a migránsok.

Ami pedig a már említett kisboltnál történik, az tényleg elképesztő. Az üzletben nem engedték meg, hogy fotózzunk, ami végül is érthető, mert a hírek szerint össze-vissza váltják át a bevándorlók euróját dinárra, és mindennel ki is szolgálják őket, ami a maroknyi falubelinek nem tetszik. Amikor ott voltunk, az üzlet előtt legalább tizenöten várakoztak. Volt aki telefonált, vagy éppen evett valamit, és egyszer csak egy taxi is felbukkant, majd még három.

Ők a migránsokat fuvarozzák a határ közelébe, de egyik sofőr sem állt velünk szóba, amikor megkérdeztük, hogy mégis mennyi pénzt kérnek egy útért. A bolt előtt ült egy férfi, aki arról beszélt, hogy senki sem törődik velük, és az áldatlan állapotokkal sem. A házak lakhatatlanok, lassan senki sem marad a településen, ha ez így halad tovább, az emberek pedig továbbra is félnek. Szerinte Majdánynak lassan teljesen vége lesz, egy helybéli sem marad, száz százalékban migránsok lakta településsé válhat.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2022-01-17 | 15:39
Neked a pesti dugó, neki a buszsáv - Karácsony mindig siet valahová kampányolni

Neked a pesti dugó, neki a buszsáv - Karácsony mindig siet valahová kampányolni

  • Ismét a buszsávban gyorsított Karácsony Gergely szolgálati autója, miközben a többi autós a dugókban ácsorog éppen Karácsony miatt.
Bel 2022-05-06 | 16:38
Oszlopnak ütközött a menekülő MigránsTaxi

Oszlopnak ütközött a menekülő MigránsTaxi

  • A Szeged Határrendészeti Kirendeltség járőrei a cseh rendőrökkel együttműködve 2022. május 6-án 7 óra 50 perckor Szegeden, a Palics közben akartak ellenőrizni egy magyar honosságú Iveco típusú tehergépjárművet.
  • A sofőr a rendőröket észlelve a mozgó gépjárműből kiugrott és megpróbált elmenekülni.
  • A járőrök a 35 éves szerb nőt a helyszínen elfogták, a gazdátlanul villanyoszlopnak gurult kisteherautót pedig átvizsgálták, amiben további 17 férfit találtak, akik magukat szír állampolgárnak vallották, azonban sem személyazonosságukat, sem jogszerű magyarországi tartózkodásukat nem tudták igazolni.
  • Az autóban utazók közül senki nem sérült meg az ütközés következtében. 
  • Az egyenruhások a gépjárművezetőt előállították a Szeged Határrendészeti Kirendeltségre, ahol ellene embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult ellenük eljárás. A határsértőkkel szemben a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően járnak el.
Bel 2022-01-21 | 12:04
Eritreai, szudáni és iraki migránsokat csempészett a szlovák sofőr

Eritreai, szudáni és iraki migránsokat csempészett a szlovák sofőr

  • Az egyenruhások 2022. január 20-án 6 óra 55 perckor igazoltattak egy német hatósági jelzésű személygépkocsit az M9-es autóúton, Bogyiszló térségében.
  • A járművet egy szlovák férfi vezette, aki négy – egy magát eritreai, egy magát szudáni és két magát iraki állampolgárnak valló–  utast szállított.
  • A külföldiek személyazonosságukat, illetve magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták.
  • Az illegális migránsokat a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
  • Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztályán a szlovák állampolgárral szemben embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indítottak.
  • Az 53 éves férfit őrizetbe vétele mellett gyanúsítottként hallgatták ki embercsempészés bűntett elkövetése miatt.
  • Nyomozók előterjesztést tettek letartóztatásának indítványozására is.
Bel 2021-09-06 | 12:15
Így bánnak Karácsonyék egy fővárosi, védett építménnyel

Így bánnak Karácsonyék egy fővárosi, védett építménnyel

  • Igénytelenség, igénytelenség, igénytelenség.
  • Persze érhető, hogy így néznek ki a budapesti közterek, a városházán mindenki Karácsony miniszterelnök-jelölti kampányával van elfoglalva.
Bel 2021-06-02 | 16:55
A BENNFENTES meglelte Jakab maskaráját az Országgyűlésben

A BENNFENTES meglelte Jakab maskaráját az Országgyűlésben

  • Jakab bohóc kint felejtette az Országgyűlés ülésterme mellett a fellépőruháját, de a BENNFENTES szemfüles fotósa kiszúrta, és megörökítette azt az utókornak.
  • Hadd lássa mindenki, milyen maskarában közlekedik krumplis Jakab.
Bel 2022-05-11 | 17:50
A rendőrség szerint manipulál és hazudik az ellenzéki média

A rendőrség szerint manipulál és hazudik az ellenzéki média

  • A rendőrség ismételten visszautasítja azokat az időről-időre előrángatott, bizonyíték nélküli, manipulatív állításokat, amelyek most egy külföldi sajtóorgánumban jelentek meg.
Bel 2021-07-09 | 12:27
"A seggemet ne fogd meg... jól van" - tanácsolta Gyurcsány a vele fotózkodó kamaszfiúknak

"A seggemet ne fogd meg... jól van" - tanácsolta Gyurcsány a vele fotózkodó kamaszfiúknak

  • Debrecenben hangzott el a kérés.
  • Korábbi barcsi fórumán arról panaszkodott Gyurcsány, a 16 éves "kollégával" ezentúl nem beszélhet a homoszexualitásról.
Bel 2021-08-02 | 10:20
Útdíj vár az autósokra, Karácsony a hétvégi LMP-s rendezvényen aláírta

Útdíj vár az autósokra, Karácsony a hétvégi LMP-s rendezvényen aláírta

  • Az 1 százalékos Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje ellátogatott a 2 százalékos LMP-hez.
  • Ahhoz a párthoz, amelyet 2013-ban ő szakított szét, hogy Bajnaival fogjon később össze. Aztán abból se lett semmi.
  • A másik 2 százalékos pártot, az MSZP-t nem hívták meg a nagy találkozóra.
  • Minek is tették volna: mindhárom párt túlélése Gyurcsány Ferenc jóindulatától függ, ő döntheti el, kit tesz lélegeztető-gépre, azaz kit vesz fel a közös listára.