Márki-Zay kellemetlenül megalázta Karácsonyt, továbbra is taktikázik és időhúzásra játszik

Márki-Zay kellemetlenül megalázta Karácsonyt, továbbra is taktikázik és időhúzásra játszik
 • A 444 értékelése szerint Karácsony teljesen "aláment" Márki-Zaynak, aki kellemetlen helyzetbe hozta a Főpolgármestert: Karácsony Márki-Zay teljesíthetetlen és abszurd követeléseire mondott igent, úgy, hogy nem kapott cserébe semmit.
 • Ezt követően feldúltan távozott Hódmezővásárhelyről, de úgy látszik, a Főpolgármester annyira görcsösen akarja a hatalmat, hogy bárkinek megengedi, hogy beletörölje a lábát, Gyurcsány is sportot űz ebből.
 • A 444 szerint Márki-Zay időhúzásra játszik, mert úgy érzi, egyre erősebb. Ezt látszik alátámasztani egy friss Medián-kutatás, itt dolgozott korábban Karácsony Gergely.
 • A kutatóintézet azt mérte, a második fordulóban Dobrev 37, Márki-Zay 33, Karácsony pedig csak 24 százalékot kapna. 
 • Így továbbra sem dőlt el, ki lép vissza.
 • Csakhogy ahogyan a BENNFENTES is megírta elemzésében, teljesen mindegy, hogy ki lesz a miniszterelnök-jelölt.
 • Azzal, hogy a Demokratikus Koalíció, és Gyurcsány Ferenc uralja a baloldali térfelet, akárki is a potenciális miniszterelnök-jelölt, csak gúzzba kötve táncolhat, hiszen ha nincsen hátországa, akkor a többségi frakciókra kell támaszkodnia.
 • Közismert, hogy Karácsonynak minimális, Márki-Zaynak pedig semmilyen politikai hátországa nincsen az ellenzéken belül.
 • A 444 is ugyanezt pedzegeti: mivel Márki-Zay az összefogás egyetlen pártjával sincsen jóban, a hírportál már Medgyessy-forgatókönyvről ír.
 • Vagyis arról, hogy a pártok könnyen leszedhetik egy konstruktív bizalmatlanságival az akadékoskodó Márki-Zayt.
 • A 444 információi szerint Márki-Zay támogatói összeadták a pénzt egy másik kutatásra is, hogy pontosabban lássák az aktuális erőviszonyokat.

Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely között volt egy előzetes megállapodás arról, hogy ha egyikük nem jutna be a második fordulóba, akkor a kiesett jelölt a másik támogatására szólítja fel a szavazóit - írja a 444.

Ez sokáig Karácsony számára garanciának tűnt több tízezer új szavazó megszerzésére, mert egészen nyár végéig az összes felmérés azt sugallta, hogy Dobrev Klára és Karácsony Gergely mellett Jakab Péter jut tovább. Karácsony sokáig azzal számolhatott, hogy ő lehet majd középen, és a DK meg a Jobbik acsarkodó jelöltjei közti mérsékelt erőként simán győzni tud.

Tulajdonképpen a Fidesz által sokáig használt centrális erőtér logikáját vitte volna át az előválasztás második fordulójára. De nem ez lett a felállás, mert a DK és a Jobbik szavazói között megszületett az átjárás, azaz számos jobbikos szimpatizáns Dobrevre szavazhatott, és Jakab Péter helyett Márki-Zay Péter jutott a második fordulóba.

Márki-Zay és Karácsony nagyon hamar bejelentették az első forduló után, hogy egyikük vissza fog lépni a másik javára, csak éppen napok óta nem bírják eldönteni, hogy melyikük legyen az. Abban egyetértenek, hogy más megnyerni az előválasztást, és más megnyerni a 2022-es igazi választást. Mindketten azt állítják, hogy Dobrev Klára hiába igen népszerű az előválasztók, azaz a leginkább kormányváltást óhajtók körében, országos választást nem tudna nyerni, mert nagyon magas az elutasítottsága is.

Szerintük Dobrev vezetésével nem lehet legyőzni a Fideszt, mert kevésbe lelkesítené a teljes lakosságot a Gyurcsány család visszatérése a hatalomba [a Gyurcsány-család - ha csak az ellenzéki hatalomba is, ha elmarad a kormányváltás -, visszatért, mert ők uralják a baloldali térfelet: a DK-é lesz a legnagyobb frakció - a szerk.]. mintha egyikőjük lenne a miniszterelnöki szék várományosa.

Karácsony az egész előválasztási kampányát erre a tételre építette, amikor azt hirdette, hogy csak ő lenne képes megverni Orbán Viktort; és lényegében Márki-Zay is ezt mondta magáról, megfejelve azzal, hogy csak a teljes politikai elittől független, jobboldali érzelmű, vidéki jelölt képes elég embert mozgósítani Orbán ellen. (Velük szemben Dobrev és Jakab egyaránt azt mondták, hogy csak ők számolnának le hatékonyan a fideszes világgal.) Az elég reálisnak tűnik, hogyha mindketten elindulnának a második fordulóban, akkor megint Dobrev Klára győzne.

A HVG által megrendelt, kedd este elsőként az ATV-n bemutatott, a Medián által végzett közvélemény-kutatás szerint Dobrev a második fordulóban egy ilyen hármas felállás esetén 37 százalékot kapna, és ezzel győzne [Márki 33, Karácsony csak 24%-on áll a mérés szerint - a szerk.].

Karácsony és Márki-Zay meggyőződése, hogy ezzel a 2022-es választás elveszne, mert szerintük képtelenség lenne 3 millió embert elvinni szavazni egy DK vezette összefogásra. (A DK szerint ezt csak néhány tízezer nagyvárosi szavazó hiszi, akiknek a körzetében így is, úgy is az ellenzék nyerne, legfeljebb kicsit kisebb aránnyal, mintha nem Dobrev lenne a miniszterelnök-jelölt, de a vidéki ingadozó körzeteknek Dobrev kell.)

Vasárnap még úgy tűnt, hogy a visszalépési procedúra viszonylag sima menet lesz. Karácsony Gergely bejelentette, hogy ő nem lép vissza, és erre feljogosította, hogy jobban szerepelt Márki-Zaynál az első fordulóban. Néhány órával később Márki-Zay az őt ünneplő néhány ezres tömeg előtt bejelentette, hogy ha Karácsony nem lép vissza, akkor ő vissza fog lépni, mert nem akar az az ember lenni, akire majd rá lehet majd fogni egy 2022-es kudarcot. A rendezvényén színpadra engedett két olyan politikust is (Szabó Tímeát és Baranyi Krisztinát), akik Karácsony támogatói. Hiába skandálták a színpad előtt, hogy "ne lépj vissza!", úgy tűnt, hogy Márki-Zay csak azért vár ki, hogy méltósággal léphessen le, és olyan alkut köthessen, amit a híveinek is jól el tud magyarázni.

Hiszen azután mondta, hogy ő kész visszalépni, hogy Karácsony már bejelentette, hogy nem lép vissza.

Márki-Zay addigra túl volt két sikertelen kísérleten, hogy a két kiesett jelölt támogatását megszerezze. Jakab Péter fel se vette neki a telefont, a Momentumnál pedig fogadták ugyan, de a párt nem állt ki nyíltan mellette. Csakhogy a folyamat ezután elakadt.

Hétfőn Karácsony Hódmezővásárhelyre utazott, ahol Márki-Zay igen kellemetlen helyzetbe hozta: visszalépéses megállapodás helyett Karácsonynak azt az abszurd ötletet kellett előadnia közös sajtótájékoztatójukon, hogy együtt szeretnének indulni, úgymond tandemben, és ezt a kérést a Párbeszéd mint párt elő is adja az előválasztást szervező bizottságnak. (Márki-Zaynak nem lett volna módja ilyen kérést beadni, mert nincs pártja, amely a szervezők között lenne. Csak egy megfigyelője van az országos előválasztási bizottságban.)

Karácsony pontosan tudhatta, hogy az ötlet le fog pattanni a szervezőkről, ahogyan ez meg is történt órákkal később, még hétfő éjjel, a sebtiben online szavazásra összehívott bizottsági tagok döntésével.

Márki-Zay arról is beszélt a találkozójuk alkalmával, hogy megállapodtak, ha az egyikük miniszterelnök lesz, akkor a másik egyetértése nélkül nem hoznak döntést. Ez egyik oldalról szép kompromisszumnak hangzik, másrészről viszont teljesen irreálisnak tűnik a magyar közjogi rendszerben, főleg hogy a miniszterelnök várható döntéseit egy hatpárti koalíciónak kell majd megszavaznia, vagyis a pártok igényei megkerülhetetlenek lesznek, és e pártok közül egyik sincs Márki-Zay befolyása alatt.

További meglepő fordulat volt, hogy azt mondták, közvélemény-kutatásokat rendelnek, hogy felmérjék, melyikük az esélyesebb jelölt, és ez is számítani fog abban, hogy végül melyikük lép vissza.

Karácsony ingerülten távozott hétfő este Hódmezővásárhelyről, és kedden látszólag leállt a kampányával is, egyetlen elég általános posztot rakott csak ki a Facebookra az ország újraegyesítéséről még délelőtt, és a sajtónak sem nyilatkozott.
Mintha Márki-Zay csapdába csalta volna: azzal, hogy vasárnap megígérte a visszalépését, megszerezte azt a morális fölényt, hogy bármit kérhetett hétfőn Karácsonytól, aki alá is ment neki, csak éppen Márki-Zay közben nem lépett vissza. Ezzel Karácsonyt egy nála gyengébb pozícióba helyezte, miközben a látványos gesztusokért semmit sem adott cserébe. Kedden semmilyen új fejlemény nem történt az ügyben.

Úgy tűnik, Márki-Zay abban bízik, hogy az idő neki dolgozik. Márki-Zaynak meggyőződése, hogy 2022-ben jobb eséllyel győzné le Orbánt, mint Karácsony, csak közben reálisnak látja, hogy Karácsonynak az előválasztáson több esélye van megverni Dobrevet.

Ezt abból szűrte le, hogy az ő szavazói vélhetően nem szavaznának Dobrevre a második fordulóban, de Karácsony választóinak balosabb része inkább Dobrevet támogatná, mint őt. Ahogy viszont húzza az időt, kezdi úgy látni, hogy ez nem is olyan biztos. A már említett mediános kutatás ugyanis azt jelzi, hogy ha hárman indulnának, akkor Dobrev mögött ezúttal már nem Karácsony, hanem ő lenne a második, 33%-kal, és Karácsony csak 24%-ot kapna. Márki-Zay úgy érzi, egyre jön fel.

A 444 úgy tudja, hogy Marki-Zay támogatói összeszedtek pénzt további kutatásokra is, és ha ezek eredménye is hasonló eredményt hoz, mint a Mediáné, akkor a hódmezővásárhelyi jelölt tovább győzködné Karácsonyt, hogy inkább ő lépjen vissza. Szombat délig van lehetőség visszalépni az előválasztási szabályok szerint.

Ahogy telik az idő, a három jelölt közül Karácsony helyzete egyre rosszabbra fordul.

Dobrev járja az országot, lendületet vett az első fordulós győzelméből, és kívül maradt a két másik kimerítő vitáján, a körülöttük lévő bizonytalanságon. Márki-Zay pedig többet szerepel mint valaha, és már Karácsonnyal egy súlycsoportba pozicionálta magát, hiába lett csak harmadik.

Karácsony viszont semmi újat nem tudott mutatni egyelőre, csak azt, hogy maga mellé emelte Márki-Zayt, abban bízva, hogy tényleg visszalép a javára.

Karácsony önmaga mellett szóló egyik fontos érve volt, hogy ő képes szót érteni a pártokkal, hiszen a budapesti koalíciót is egyben tartja, a hatból három párt eleve támogatja, van politikai rutinja, azaz ha miniszterelnök lenne, akkor a parlamenti és koalíciós súrlódásokat is képes lenne kezelni.

Márki-Zay egyik párttal sincs jó viszonyban, egyelőre az sem valószínű, hogy saját frakciója lehetne, azaz egy konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal a pártok egész hamar megbuktathatnák, ha a parlamentben összefognának ellene - persze ennek súlyos kockázatai lennének, hiszen ebben van egy komoly népszerűség-vesztés is, amit a Fidesz kihasználhatna.

De középtávon egyáltalán nem irreális forgatókönyv, a félig-meddig kívülről hozott Medgyessy Pétert is leváltották két év után az őt miniszterelnöki székbe emelő baloldali pártok.
A mostani viták azonban nem tekintenek ilyen messzire. Az előválasztás, és utána a tavaszi parlamenti választás van egyelőre mindenki fejében. A "ki hogyan tudna kormányozni, ha minden összejönne addig" felvetés olyan távolinak tűnik egyelőre, mint hogy ember lépjen a Marsra.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-12-10 | 10:08
A sikeres oltási akcióban már összesen 1 millió 314 ezren vettek fel oltást

A sikeres oltási akcióban már összesen 1 millió 314 ezren vettek fel oltást

 • A beoltottak száma 6 176 567 fő, közülük 5 883 873 fő már a második oltását is megkapta, 2 906 959 fő pedig már a harmadik oltást is felvették.
 • 6884 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 182 922 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
 • Elhunyt 166 többségében idős, krónikus beteg, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 968 897 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 177 596 fő.
 • 6939 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 573-an vannak lélegeztetőgépen. 
Bel 2021-12-15 | 11:57
Egy teljes embercsempész hálózatot buktattak le a rendőrök

Egy teljes embercsempész hálózatot buktattak le a rendőrök

 • A gyanú szerint 20 év körüli fiatalok szállítottak illegális migránsokat az osztrák-magyar határhoz, a fuvarokat egy Magyarországon tartózkodó szír férfi szervezte.
 • A rendőrök az ügy vizsgálatát befejezték, és vádemelést javasolnak a bűnszervezet 8 tagjával szemben.
Bel 2021-12-06 | 11:12
23 fős illegális MigránsTaxit fogtak el

23 fős illegális MigránsTaxit fogtak el

 • A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság jelzése alapján a rendőrök 2021. december 5-én 8 óra 22 perckor az M1-es autópályán, Tata térségében ellenőriztek egy tehergépkocsit.
 • A járműben 22 fő, magát afgán állampolgárnak valló személy utazott, akik sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták.
 • Az egyenruhások a sofőrt és utasait elfogták és a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányságra előállították.
 • Az illegális migránsokkal szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően járnak el.
 • A belga sofőrrel szemben a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság embercsempészés bűntett gyanúja miatt indít eljárást.
Bel 2021-09-30 | 14:49
70 körzet feldolgozása után is vezet Dobrev - Fekete-Győr beszorult 4%-ra

70 körzet feldolgozása után is vezet Dobrev - Fekete-Győr beszorult 4%-ra

 • Fekete-Győr a Budapesten győztes egyéni momentumosok szavazatainak 10%-át kapta csak meg.
 • Ezzel a választók gyakorlatilag kiírták a lila párt elnökét a politikából.
Bel 2021-05-21 | 07:56
Orbán Viktor: 5 millió beoltottnál megszűnik a köztéri maszkviselési kötelezettség

Orbán Viktor: 5 millió beoltottnál megszűnik a köztéri maszkviselési kötelezettség

 • Megszűnik a kijárási tilalom, eltörlik a közterületi maszkviselést – jelentette be a miniszterelnök.
 • Mutatjuk a további enyhítéseket, valamint azok részleteit!
   
Bel 2021-05-17 | 11:59

Ellenzéki pártmutyi az előválasztás előtt: most egy momentumos mögé állt be a Jobbik

 • Folytatódik az ellenzéki pártok mutyizása a körzetekkel.
 • Korábban azt ígérték, az előválasztás során majd az emberek dönthetnek a helyi jelöltekről.
 • Egyre kevésbé lesz ebből az ígéretből bármi.
Bel 2021-10-08 | 19:55
A 24 szerint Karácsony leköpte a szavazóit, és szavainak annyi súlya van, mint a lepkefingnak

A 24 szerint Karácsony leköpte a szavazóit, és szavainak annyi súlya van, mint a lepkefingnak

 • Gyakorlatilag leírták Karácsony Gergelyt a 24 nevezetű, hírhedt baloldali propagandaportálon.
 • Ez nem az első különös üzenet Karácsony felé, pedig a 24 tulajdonosa, Varga Zoltán a pletykák szerint anyagilag is támogatta Karácsony kampányát.
 • Most ilyeneket írnak a lapjában: "Karácsony Gergely megint pördült egyet, s közben véletlenül leköpte a szavazóit".
 • "Karácsony újabb esetlen piruettjének nincs más konzekvens megfejtése, mint a következő: igaza van a Fidesznek, tökéletesen alkalmatlan vagyok, ráadásul a szavamnak pont annyi a súlya, akár a lepkefingnak."
 • "Amikor a főpolgármester azt mondja a rá szavazóknak, hogy támogassák helyette inkább Márki Zay-Pétert, lényegében azt üzeni az előválasztáson részt vevő állampolgárok 27,3 százalékának, hogy átverte, teljesen hülyének nézi, vagyis leköpi őket."
 • "Sőt, ezzel azt is üzeni, hogy a Karácsony Gergely nevű politikai karakter, akire szavaztak, valójában nem is létezik. A történet egyetlen pozitívuma, hogy ez még időben derült ki."
Bel 2021-06-08 | 11:44
Folyamatosan hazudik a baloldal a választóknak, de mindig lebuknak: most kiderült, milliárdos pénzeszközök állnak a baloldali önkormányzatok rendelkezésére

Folyamatosan hazudik a baloldal a választóknak, de mindig lebuknak: most kiderült, milliárdos pénzeszközök állnak a baloldali önkormányzatok rendelkezésére

 • A 2020-as évet is végighazudta a baloldal.
 • Végig azt állították, a kormány tönkreteszi az önkormányzatokat, és elszegényíti a helyhatóságokat.
 • A napokban leadott zárszámadások cáfolják ezeket a hazugságokat.
 • Mivel a könyvekben nem lehet hazudni, ezekből világosan kiderül: minden baloldali önkormányzat jelentős pénzeszközökön ül.