Jogerős: életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Hágában Ratko Mladićot, a srebenicai népirtás felelősét

Jogerős: életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Hágában Ratko Mladićot, a srebenicai népirtás felelősét
 • Ez volt a maximális büntetés, amit kiszabhattak rá.

Ma hirdették ki a Ratko Mladic elleni perben a jogerős ítéletet. Az elsőfokú ítélet ellen az ügyvédei fellebbeztek. A volt szerb ex-tábornok Szarajevó ostromának és a srebrenicai népirtásnak egyik főszereplője volt. Most a maximális büntetést - életfogytiglani börtönbüntetést - kapta, írja az Exxpress.

530 tárgyalási nap alatt több mint 10 000 bizonyítékot vizsáltak meg, és több mint 500 tanút hallgattak ki. Maga a vádlott eddig nem mutatott megbánást az elkövetett bűncselekmények miatt. Éppen ellenkezőleg - többször eltávolították a tárgyalóteremből, mert provokálta az áldozatok hozzátartozóit.

Mladicot első fokon 2017-ben életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték a srebrenicai népirtás és más háborús bűncselekmények miatt. A Mladic elleni vádak nem csak Srebrenicával kapcsolatosak, ahol 1995 júliusában mintegy 8000 bosnyák férfit és fiút gyilkoltak meg a parancsnoksága alatt álló boszniai szerb erők. Azzal is vádolták, hogy részben ő volt a felelős Szarajevó ostromáért, amelynek következtében mintegy 11 000 ember halt meg, több ezer boszniai muszlim és horvát lett földönfutó, valamint ENSZ-katonák túszul ejtéséért is felelős. Alphons Orie bíró szerint a bűncselekmények "az emberiség által valaha látott legszörnyűbbek közé tartoznak".

Mladic több mint 30 évig állt a szerb hadsereg szolgálatában

Ratko Mladic boszniai szerb tábornok egy partizán fia volt, aki a második világháborúban a nácikkal szövetséges horvát usztasák ellen harcolt. Mladic 15 éves korában kezdte katonai pályafutását Belgrádban, és húsz évig szolgált a Jugoszláv Néphadseregben (JNA). 1991-től vezérőrnagy, 1992-től altábornagy volt. 1992. május 2-án, egy hónappal azután, hogy Bosznia-Hercegovina kikiáltotta függetlenségét, Mladić és tábornokai lezárták a Szarajevóba vezető összes bekötőutat, és elvágták a víz- és áramellátást, ezzel megkezdődött Szarajevó négy évig tartó ostroma. Mladic másnap vette át a parancsnokságot. Az ostrom során 11 000 ember halt meg, köztük 1600 gyermek, és 56 000 ember sérült meg, néhányan súlyosan.

Mladicot tartják a srebrenicai mészárlás fő felelősének

1994-től Mladic volt a boszniai szerb hadsereg (szerbül Vojska Republike Srpske, VRS) egyik vezérezredese. Amikor 1995-ben a boszniai muszlim terület nagy részét elfoglalta a VRS, Boszniában a történelem legnagyobb népirtására került sor - a boszniai szerb milícia napokon belül 8000 bosnyák nemzetiségű férfit és fiatal fiút végzett ki és temetett el a környéken. A nőket és a gyerekeket nem sokkal korábban buszokkal szállították Bosznia belsejébe, miután Mladic biztosította őket arról, hogy apjukkal, férjükkel és fiaikkal semmi sem fog történni.

Csaknem tizenöt év telt el, mire Mladicot letartóztatták és a hágai független háborús bíróság elé állították. A szerb lakosság erős támogatásának köszönhetően, amelyben nagy része még ma is "nemzeti hősnek" tekinti, sikerült újra és újra elmenekülnie a hatóságok elől.

Nem sokkal az ítélethirdetés előtt, hétfő este egy boszniai szerb nacionalista szervezet ismét támogatásáról biztosította Mladicot. Ennek kifejezésére a határ menti kisváros, Bratunac központjában egy Mladicról szóló dokumentumfilmet vetítettek - jelentette az "Oslobodjenje" című napilap internetes portálja. A jelentés szerint a "Keleti Alternatíva" a Mladicnak nyújtott "támogatás és hála" kifejezéseként tekint akciójára. A szervezet plakátjain Srebrenicára utalva ez állt: "Nem volt népirtás". Bratunac csak körülbelül tizenegy kilométerre van Srebrenicától.


Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-06-02 | 19:27
Hajdu János, a TEK vezetője: "A Felderítési igazgatóság hetek óta dolgozott az ügyön, megállapították, hogy a 21 éves férfi olyan internetes oldalakon chatel, amelyek az Iszlám Államhoz köthetőek"

Hajdu János, a TEK vezetője: "A Felderítési igazgatóság hetek óta dolgozott az ügyön, megállapították, hogy a 21 éves férfi olyan internetes oldalakon chatel, amelyek az Iszlám Államhoz köthetőek"

 • A 21 éves férfi azt vállalta ezekben, hogy csőbombát készít és azt Magyarországon, egy tömegrendezvényen használja majd fel.
 • Budapesten vagy más magyar területen - mondja Hajdu János.
Bel 2021-06-12 | 16:36
A baloldali újságírónő az üldözött zsidókhoz hasonlította a klímakutatók éltetét

A baloldali újságírónő az üldözött zsidókhoz hasonlította a klímakutatók éltetét

 • A német Zöldek pártkonferenciáján sikerült ezt mondania.
Bel 2021-06-02 | 12:39

Így viselkedik egy Közép-Európában meghatározó állam: 300 ezer adag AstraZeneca vakcinát adott kölcsön Magyarország Szlovéniának

 • Magyarország háromszázezer adag AstraZeneca-vakcinát adott kölcsön Szlovéniának, hogy fel tudja gyorsítani oltási kampányát.
 • Ezt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közölte szerdán Ljubljanában, Janez Jansa kormányfővel és Janez Poklukar egészségügyi miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján.
 • A tárcavezető kiemelte, azért tudunk segíteni, mert Magyarországon van elegendő oltóanyag ahhoz, hogy mindenkit be tudjanak oltani, aki regisztrált.
Bel 2021-06-28 | 10:55

Már 5 468 205 fő a beoltottak száma

 • Meghalt 9 többségében idős, krónikus beteg, és újabb 132 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a hétvégi összesített adatokat a koronavirus.gov.hu hétfőn.
 • Eddig 5 468 205 embert oltottak be Magyarországon, közülük 4 842 148-an már a második adag vakcinát is megkapták.
 • Az aktív fertőzöttek száma 39 662.
 • Kórházban 157 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 24-en vannak lélegeztetőgépen.
 • Hatósági házi karanténban 2614-en vannak, a mintavételek száma 6 116 542-re nőtt.
Bel 2021-09-29 | 13:48
120 mandátumot szerezne a Fidesz most vasárnap

120 mandátumot szerezne a Fidesz most vasárnap

 • A Nézőpont szerint szinte nincs hatással a pártpreferenciákra az előválasztási kampány.
 • A Fidesz július óta folyamatosan emelkedik, igaz, hónapról-hónapra hibahatáron belül.
 • Jelenleg 53-45 százalék az állás a Fidesz javára.
Bel 2021-09-17 | 10:55
Orbán Viktor: Ferenc pápa szerint a család fogalmát az anya, az apa és a gyerek jelenti

Orbán Viktor: Ferenc pápa szerint a család fogalmát az anya, az apa és a gyerek jelenti

 • Csattanós választ kapott a Szentatyától az ateista, baloldali propagandamédia, amely kénye-kedve szerint idézgeti Ferenc pápát.
Bel 2021-05-10 | 12:50

Gyurcsány felesége az Altusról nem nyilatkozik, inkább orbánozással üti el az időt

 • Az ellenzék háziversenyében Dobrev Klára is fontos tényező. A dinasztikus pártállami leszármazott képviselőnő, Apró Antal unokája Gyurcsány Ferenc felesége és egyben Európai Parlamenti képviselő Brüsszelben.
 • Brüsszelhez azonban nem csupán a képviselőség, de az Altus megbízásai is kötik: az Európai Bizottság több alkalommal is százmilliós megbízásokkal látta el korábban családi cégüket, az Altus Zrt-t.
 • Dobrev Klára online kampányát pedig rendszeresen az európai pártcsaládja fizeti, tízmilliós értékben.
 • A Telex egy barátságos, kedves hangulatú interjút készített Dobrevvel, ahol orbánozásra nagy felület jutott, az Altus Zrt-vel kapcsolatos kérdésekre viszont semennyi.