Jogerős: életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Hágában Ratko Mladićot, a srebenicai népirtás felelősét

Jogerős: életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Hágában Ratko Mladićot, a srebenicai népirtás felelősét
  • Ez volt a maximális büntetés, amit kiszabhattak rá.

Ma hirdették ki a Ratko Mladic elleni perben a jogerős ítéletet. Az elsőfokú ítélet ellen az ügyvédei fellebbeztek. A volt szerb ex-tábornok Szarajevó ostromának és a srebrenicai népirtásnak egyik főszereplője volt. Most a maximális büntetést - életfogytiglani börtönbüntetést - kapta, írja az Exxpress.

530 tárgyalási nap alatt több mint 10 000 bizonyítékot vizsáltak meg, és több mint 500 tanút hallgattak ki. Maga a vádlott eddig nem mutatott megbánást az elkövetett bűncselekmények miatt. Éppen ellenkezőleg - többször eltávolították a tárgyalóteremből, mert provokálta az áldozatok hozzátartozóit.

Mladicot első fokon 2017-ben életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték a srebrenicai népirtás és más háborús bűncselekmények miatt. A Mladic elleni vádak nem csak Srebrenicával kapcsolatosak, ahol 1995 júliusában mintegy 8000 bosnyák férfit és fiút gyilkoltak meg a parancsnoksága alatt álló boszniai szerb erők. Azzal is vádolták, hogy részben ő volt a felelős Szarajevó ostromáért, amelynek következtében mintegy 11 000 ember halt meg, több ezer boszniai muszlim és horvát lett földönfutó, valamint ENSZ-katonák túszul ejtéséért is felelős. Alphons Orie bíró szerint a bűncselekmények "az emberiség által valaha látott legszörnyűbbek közé tartoznak".

Mladic több mint 30 évig állt a szerb hadsereg szolgálatában

Ratko Mladic boszniai szerb tábornok egy partizán fia volt, aki a második világháborúban a nácikkal szövetséges horvát usztasák ellen harcolt. Mladic 15 éves korában kezdte katonai pályafutását Belgrádban, és húsz évig szolgált a Jugoszláv Néphadseregben (JNA). 1991-től vezérőrnagy, 1992-től altábornagy volt. 1992. május 2-án, egy hónappal azután, hogy Bosznia-Hercegovina kikiáltotta függetlenségét, Mladić és tábornokai lezárták a Szarajevóba vezető összes bekötőutat, és elvágták a víz- és áramellátást, ezzel megkezdődött Szarajevó négy évig tartó ostroma. Mladic másnap vette át a parancsnokságot. Az ostrom során 11 000 ember halt meg, köztük 1600 gyermek, és 56 000 ember sérült meg, néhányan súlyosan.

Mladicot tartják a srebrenicai mészárlás fő felelősének

1994-től Mladic volt a boszniai szerb hadsereg (szerbül Vojska Republike Srpske, VRS) egyik vezérezredese. Amikor 1995-ben a boszniai muszlim terület nagy részét elfoglalta a VRS, Boszniában a történelem legnagyobb népirtására került sor - a boszniai szerb milícia napokon belül 8000 bosnyák nemzetiségű férfit és fiatal fiút végzett ki és temetett el a környéken. A nőket és a gyerekeket nem sokkal korábban buszokkal szállították Bosznia belsejébe, miután Mladic biztosította őket arról, hogy apjukkal, férjükkel és fiaikkal semmi sem fog történni.

Csaknem tizenöt év telt el, mire Mladicot letartóztatták és a hágai független háborús bíróság elé állították. A szerb lakosság erős támogatásának köszönhetően, amelyben nagy része még ma is "nemzeti hősnek" tekinti, sikerült újra és újra elmenekülnie a hatóságok elől.

Nem sokkal az ítélethirdetés előtt, hétfő este egy boszniai szerb nacionalista szervezet ismét támogatásáról biztosította Mladicot. Ennek kifejezésére a határ menti kisváros, Bratunac központjában egy Mladicról szóló dokumentumfilmet vetítettek - jelentette az "Oslobodjenje" című napilap internetes portálja. A jelentés szerint a "Keleti Alternatíva" a Mladicnak nyújtott "támogatás és hála" kifejezéseként tekint akciójára. A szervezet plakátjain Srebrenicára utalva ez állt: "Nem volt népirtás". Bratunac csak körülbelül tizenegy kilométerre van Srebrenicától.


Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-06-18 | 08:55

106 új fertőzöttet azonosítottak, 300-nál kevesebb ember van kórházban

  • Az új halálos áldozatok száma: 2 fő.
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 289 ember.
  • Közülük lélegeztetőgépre szorulók száma: 43 fő.
  • Az első dózissal oltottak száma: 5 389 058 fő.
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 4 360 313 fő.
Bel 2022-03-30 | 10:20
Román embercsempésznőt fogtak el

Román embercsempésznőt fogtak el

  • Bátaszéki Autópálya Alosztály munkatársai 2022. március 28-án 22 óra 20 perckor ellenőriztek egy Toyotát az M6-os autópálya Budapest felé vezető oldalán a Fácánkerti pihenőben.
  • A kocsit egy 46 éves ukrán-román állampolgárságú, de szlovák lakhellyel rendelkező nő vezette, aki négy illegális migránst szállított.
  • A külföldiek személyazonosságukat, illetve magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták, mindannyian szír állampolgárnak vallották magukat. 
  • Az illegális migránsokat a hatályos magyar jogszabályok szerint visszakísérték az ideiglenes határzárhoz.
  • A nőt őrizetbe vették, gyanúsítottként hallgatták ki, és előterjesztést tettek letartóztatásának indítványozására 
Bel 2021-10-01 | 09:57
784 ezren már a harmadik oltást is felvették

784 ezren már a harmadik oltást is felvették

  • Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli nyilatkozatában a járvánnyal kapcsolatban kifejtette, hogy az oltás működik, az oltatlanság pedig kockázat, ezért arra kért mindenkit, hogy vegye fel az oltást.
  • A gyermekes szülők adóvisszatérítését mindkét dolgozó szülő megkapja februárban és a vállalkozók is jogosultak lesznek rá, az intézkedés 1,9 millió szülő számára mintegy 600 milliárd forintos támogatást jelent.
Bel 2021-08-23 | 12:09
Bohóctréfa: a visszalépett jelölt lesz a közös jelölt Pécsett

Bohóctréfa: a visszalépett jelölt lesz a közös jelölt Pécsett

  • Mellár Tamás helyett a helyi szocik egy MSZP-s ügyvédet akartak indítani, ezért Mellár visszalépett az előválasztástól.
  • Hétvégén visszalépett a visszalépéstől, így ismét Mellár a hivatalos jelölt.
Bel 2022-06-23 | 08:15
Migrációs nyomás: Embercsempész és 63 illegális migráns

Migrációs nyomás: Embercsempész és 63 illegális migráns

  • A rendőrök az éjszaka során elfogtak egy embercsempészt és 63 illegális migránst tartóztattak fel Csongrád-Csanád megyében.