Illegális migráció: visszatért a TBC és a diftéria Európába

Illegális migráció: visszatért a TBC és a diftéria Európába

A mi szélességi övünkben a diftéria és a tuberkulózis már régen leküzdött betegségnek számít. A nyitott határok politikájának köszönhetően most a visszatérésüket ünneplik - fogalmaz a Heimat-Kurier.

Egy brüsszeli menekültszálláson az esetek száma rohamosan emelkedik, a lakosságra gyakorolt következmények még mindig nem világosak.

Az afro-arab országokból érkező bevándorlás nemcsak számos, "sürgősen szükséges" szakképzett munkaerőt hoz a hazai gazdaságba, hanem az egészségügyi dolgozóknak is lehetőséget nyújt a szakmai képzésre.

Az olyan betegségeket, mint a diftéria és a tuberkulózis, a nyugat-európai országokban évtizedek óta felszámoltnak tekintik, és emiatt sok orvosnak nincs gyakorlati tapasztalata a kezelésükben. Ez hamarosan megváltozik: az illegális migránsok miatt az esetek száma ismét rohamosan emelkedik, és a helyzet jelenleg különösen drámai egy brüsszeli menekültügyi negyedben.

Brüsszel: Az esetek száma növekszik

Brüsszel Schaerbeek nevű külvárosában akár 1000 menedékkérő is él a legmostohább körülmények között egy olyan lepusztult épületben, amelyet egykor a belga pénzügyminisztérium használt. Ez nem hivatalos szállás, hanem szigorúan véve illegális telep. Nem meglepő, hogy az "Orvosok Határok Nélkül" civil szervezet egy helyszíni ellenőrzés során pusztító állapotokat fedezett fel.

Ami különösen robbanásveszélyes, hogy az orvosok számos diftéria-, tuberkulózis- és rühes esetet diagnosztizáltak - olyan betegségeket, amelyeket ebben az országban már régóta felszámoltnak tekintettek. Arra a kérdésre, hogy ez vajon jelent-e fertőzés- és terjedésveszélyt az őslakosok körében, a hivatalos politika valószínűleg nem fog választ adni.

A tömeges bevándorlás betegségeket hurcol be a kontinensre

Az, hogy a tömeges bevándorlás miatt a rég elfeledettnek hitt betegségek visszatérnek, nem újdonság.

A Robert Koch Intézet azt írja, hogy a 2015-ös és 2016-os menekültügyi válság idején átmenetileg megnőtt a tuberkulózisos megbetegedések száma. Világszerte az esetek kétharmada Indiában, Indonéziában, Kínában, a Fülöp-szigeteken, Pakisztánban, Nigériában, Bangladesben és Dél-Afrikában fordul elő. Európa viszont a világ összes új megbetegedésének alig 2,5 százalékát teszi ki, különösen a kelet-európai régiókat érinti.

A diftériával kapcsolatban a "Gyermekorvosok a neten" a következőket írja: "Az elmúlt években az európai diftériás megbetegedések nagy része olyan bevándorlók körében fordult elő, akiknek származási országaiban alacsony volt a diftéria elleni védőoltások aránya, például Afganisztánban és Szíriában".

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2022-09-30 | 15:30
15 fokos irodák - radikális megszorítások a német cégeknél

15 fokos irodák - radikális megszorítások a német cégeknél

 • Sorra jelentik be a német cégek, hogy az energiaár drágulása miatt sokkal alacsonyabb hőfokra fűtik majd fel irodaházaikat, vagy be is zárják azokat.
 • Az Otto Group 15 fokra fűti fel a be nem zárt irodát, a Hermes csomagküldő leányvállalatánál 4 hamburgi irodájából hármat bezár a télre.
 • A cégek azt is javasolják munkavállalóiknak, hogy dolgozzanak otthonról.
 • A Henkel korszerűsíti széntüzelésű kazánjait, a Beiersdorf pedig dízelaggregátorokat szerzett be, ha áramkimaradás lenne a cégnél.
Sztori 2021-10-26 | 15:46
A show fáradalmait valahol ki kell pihenni: sajtóhírek szerint Szardíniára utaztak Gyurcsányék

A show fáradalmait valahol ki kell pihenni: sajtóhírek szerint Szardíniára utaztak Gyurcsányék

 • A sziget az európai milliárdosok közkedvelt találkozási helye.
 • A Smaragd-part pedig Európa egyik legszebb tengerpartja.
Sztori 2023-01-10 | 11:09
Klasszikus csel: keresztényként regisztrálta magát az iszlamista támadásra készülő iráni

Klasszikus csel: keresztényként regisztrálta magát az iszlamista támadásra készülő iráni

 • A megtévesztés ugyanúgy eszköze a nemzetközi terrorizmusnak, mint a rendes hadviselésnek.
Sztori 2023-01-13 | 21:01
BILD: "Halálos integrációs hiba" - Svédország migránsbandák terrorjába süllyed

BILD: "Halálos integrációs hiba" - Svédország migránsbandák terrorjába süllyed

 • AK-47-esekkel, kézigránátokkal vannak felszerelkezve a migránsbandák.
 • Ilyet korábban nem láttunk - mondja a svéd rendőrkapitány.
Sztori 2021-08-20 | 14:27
Elemzés: Európa kiszolgáltatva marad, miközben Biden lesétáltatja Amerikát a világszínpadról

Elemzés: Európa kiszolgáltatva marad, miközben Biden lesétáltatja Amerikát a világszínpadról

 • Amikor Joe Biden amerikai elnök végre megtörte hallgatását az Afganisztánban kibontakozó káoszról, az európai szövetségesek, akik nagy reményeket fűztek a transzatlanti szövetség újraindításához, megdöbbentek.
 • Európai döntéshozók és diplomaták rámutatnak: amikor Amerika "megfordult" Szíriában, az Európában és nem az Egyesült Államokban robbantott ki válságot".
 • A földrajz és a történelem azt sugallja, hogy amint Amerika eltűnik, és a tálibok teljesen átveszik az irányítást Afganisztán felett, a hátramaradt, üldöztetéstől félő egyszerű polgárok mindent meg fognak tenni, hogy biztonságosabb helyre meneküljenek az országból.
 • Biden döntését és bűnbánatának hiányát több okból is bírálták. De talán a legkevésbé elfogadható szempont az, hogy Amerikának, nyersen szólva, megvan az a luxusa, hogy úgy távozhat, ahogy Európa - és más regionális szomszédok - nem.
Sztori 2021-12-14 | 12:00
Az illegális migráció sötét árnyoldala: felborult egy kisbusz, heten haltak meg

Az illegális migráció sötét árnyoldala: felborult egy kisbusz, heten haltak meg

 • Mórahalmon egy szerb egyterűt akartak ellenőrizni a rendőrök, az embercsempész gázt adott, majd súlyos balesetet szenvedett a kisvárosban.