Tengerjáró hajókon szállásolják el a migránsokat Hollandiában

Tengerjáró hajókon szállásolják el a migránsokat Hollandiában
 • "Menekültügyi összeomlás előtt áll Hollandia" - mondják a helyzet ismerői, akik azt állítják, a menekültügyi válság súlyosbítja a lakáshiányt is.
 • Holland települések emiatt szabotálják a törvény betartását, mely kötelezően előírja számukra, hogy elszállásolják a migránsokat.

Hollandiát hónapok óta a menedékkérők áradata éri. Amszterdamban nem tudnak mit kezdeni az újonnan érkezőkkel, az önkormányzatok ellenállnak Mark Rutte miniszterelnök elhibázott menekültpolitikájának - miközben a törvény kényszeríti őket, hogy befogadják ezeket az embereket. Mivel Amszterdamban már a helyiek is lakhatási gondokkal küzdenek, a menedékkérőket most a fővárosi kikötőkben "parkoló" sétahajókon helyezik el, amíg a kérelmeiket feldolgozzák, de ez hónapokig is eltarthat. A társadalmi konfliktusok előre programozottak - írja a WochenBlick.

Múlt hétfőn az MS Galaxy befutott Amszterdam nyugati kikötőjébe. Ott 1000 migráns marad legalább 6 hónapig októbertől kezdődően. Már egy hete kikötött Velsen-Noordban a Silja Europa sétahajó. Februárig 1000 menedékkérőt tudnak ott helyezni.

Az MS Galaxy kapacitása még mindig növelhető 500 ággyal, és az elhelyezés 6 hónapon túl is meghosszabbítható. Ki lehet számolni az ezzel járó költségeket és társadalmi konfliktusokat - jegyzi meg a lap.

30 000 menedékkérelem halmozódott fel

A holland bevándorlási hivatal (IND) már nem tud megbirkózni a kérelmek áradatával. Csaknem 30 000 feldolgozatlan ügy fekszik az íróasztalokon. Az Eurostat adatai szerint ez csupán 180-al kevesebb, mint 2015-ben.

Akkoriban azonban havonta 10 000 menedékkérelem érkezett az ügynökséghez, sokkal több, mint most. Minél tovább kell várni a menedékkérelmek elbírálására, annál több szálláshelyre van szükség - mondta Martijn van der Linden, a Holland Menekültügyi Tanács szóvivője. Jelenleg egyik válságból a másikba sodródunk - teszi hozzá.

Hamis szégyen Rutte miniszterelnök részéről

Augusztusban az amszterdami Ter Apel központban káosz uralkodott. Több száz menedékkérő élt ott szükségszállásokon. Az "Orvosok Határok Nélkül" (MSF) egy csapatának kellett a segítségére sietnie, hogy orvosi ellátást nyújtson. Mark Rutte miniszterelnök úgy reagált, mint egy "tapasztalt politikus", és mintha semmi köze nem lenne hozzá: szégyellte ezt a kudarcot. A problémát azonban "nem lehet néhány hét vagy hónap alatt megoldani".

A megfigyelők nem értik Rutte kifogásait. Szerintük szégyellje magát elhibázott befogadási politikája miatt, amely problémákat okozott a menedékkérőknek és a hollandoknak egyaránt.

Ellenálló települések

A kormánypártban, a Szabadság és Demokrácia Pártjában (VVD), amelynek Rutte is tagja, egyre nagyobb a felháborodás, mert szélesre tárják a kapukat, de aztán nem tudják, mit tegyenek, és az önkormányzatokra hárítják a menedékkérők elhelyezésének terhét. Idén augusztus 22-én közel 25 VVD-s helyi politikus írt Rutténak és Eric van der Burg menekültügyi államtitkárnak, és kérte őket, hogy "töröljék el az új befogadási politikát", amely arra kényszeríti az önkormányzatokat, hogy migránsokat fogadjanak be. Ez az egyik oka annak, hogy a tengerjáró hajókat mostanában menedékhellyé alakítják át.

A kormány szorult helyzetben

A védelmi minisztériumnak mindenesetre egy második regisztrációs tábort kellett felállítania egy katonai bázison. A Rutte-kabinet átmeneti intézkedéseket is bejelentett a migránsok beáramlásának korlátozására, többek között a 2016-os EU-Törökország megállapodás értelmében évente 1000 menedékkérő befogadásának leállítását. A vízumkiadás azon személyek családtagjai számára is leáll, akiknek nincs Hollandiában lakóhelyük. Az országban - különösen a városokban - közben általános lakáshiány van.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-07-24 | 13:21
A deportálásra váró afgán úgy megverte az osztrák rendőrnőt, hogy annak keze több helyen is eltörött

A deportálásra váró afgán úgy megverte az osztrák rendőrnőt, hogy annak keze több helyen is eltörött

 • A rendőrnő a nyakán is megsérült, és a kéztörései miatt meg kellett műteni.
Kül 2021-06-29 | 18:45
A nemzetközi helyzet fokozódik: Spanyolországban 14 éves kortól elérhetővé válik a szabad nemválasztás

A nemzetközi helyzet fokozódik: Spanyolországban 14 éves kortól elérhetővé válik a szabad nemválasztás

 • A feminista mozgalom nem ért egyet a nemek közötti átjárhatósággal, mert attól tartanak, így a nők jogai és a női egyenlőség harca csorbul.
 • A Minisztertanács elé kerülő törvénytervezetbe "a transzneműek hormonális és sebészeti kezelései bekerültek a Nemzeti Egészségügyi Rendszer közös szolgáltatásainak portfóliójába és egyes autonóm közösségek kiegészítő szolgáltatásainak portfóliójába".
Kül 2021-07-25 | 13:35

Késes támadást hajtott végre a szomáliai Frankfurtban, a rendőrök meglőtték

 • A rendőröknek is azt kiabálta, "megöllek!"
Kül 2021-06-13 | 18:19
"Eurómilliárdok szivárogtak a mocsárba"

"Eurómilliárdok szivárogtak a mocsárba"

 • A BENNFENTES többször cikkezett már a 1,5 milliárd eurós német maszbeszerzésről, melynek során silány minőségű FFP2-maszkokat vásárolt a szövetségi kormány.
 • Arról is írtunk, a kiszervezett koronateszt-központoknál ipari mértékű csalások történtek. Ezeket a központokat sokszor alvilági figurák üzemeltették, a napokban rajtaütések is voltak a botrány után.
 • Volt, hogy 200 napi teszteltre 2000 számlát nyújtottak be a szövetségi egészségügyi minisztériumnak, az állam pedig fizetett.
 • Most egy szakértő megszólalt az intenzíves ágyakat érintő csalás-sorozatról: szerinte "eurómilliárdok szivárogtak a mocsárba".
Kül 2021-05-13 | 12:37
Úszik az olajban a globális klímacélokkal kampányoló Biden elnök környezete

Úszik az olajban a globális klímacélokkal kampányoló Biden elnök környezete

 • Kampánya során Joe Biden amerikai elnök azt ígérta, nem fogad el pénzt a fosszilis energiával foglalkozó iparágaktól.
 • Úgy tűnik a kabinetjének tagjai kevésbé válogatósak.
 • Az elnök klímaügyi különleges elnöki megbízottjának, John Kerry feleségének az apja 115 ezer dollárnyi olaj és gázipari befektetéssel rendelkezik.