Tengerjáró hajókon szállásolják el a migránsokat Hollandiában

Tengerjáró hajókon szállásolják el a migránsokat Hollandiában
 • "Menekültügyi összeomlás előtt áll Hollandia" - mondják a helyzet ismerői, akik azt állítják, a menekültügyi válság súlyosbítja a lakáshiányt is.
 • Holland települések emiatt szabotálják a törvény betartását, mely kötelezően előírja számukra, hogy elszállásolják a migránsokat.

Hollandiát hónapok óta a menedékkérők áradata éri. Amszterdamban nem tudnak mit kezdeni az újonnan érkezőkkel, az önkormányzatok ellenállnak Mark Rutte miniszterelnök elhibázott menekültpolitikájának - miközben a törvény kényszeríti őket, hogy befogadják ezeket az embereket. Mivel Amszterdamban már a helyiek is lakhatási gondokkal küzdenek, a menedékkérőket most a fővárosi kikötőkben "parkoló" sétahajókon helyezik el, amíg a kérelmeiket feldolgozzák, de ez hónapokig is eltarthat. A társadalmi konfliktusok előre programozottak - írja a WochenBlick.

Múlt hétfőn az MS Galaxy befutott Amszterdam nyugati kikötőjébe. Ott 1000 migráns marad legalább 6 hónapig októbertől kezdődően. Már egy hete kikötött Velsen-Noordban a Silja Europa sétahajó. Februárig 1000 menedékkérőt tudnak ott helyezni.

Az MS Galaxy kapacitása még mindig növelhető 500 ággyal, és az elhelyezés 6 hónapon túl is meghosszabbítható. Ki lehet számolni az ezzel járó költségeket és társadalmi konfliktusokat - jegyzi meg a lap.

30 000 menedékkérelem halmozódott fel

A holland bevándorlási hivatal (IND) már nem tud megbirkózni a kérelmek áradatával. Csaknem 30 000 feldolgozatlan ügy fekszik az íróasztalokon. Az Eurostat adatai szerint ez csupán 180-al kevesebb, mint 2015-ben.

Akkoriban azonban havonta 10 000 menedékkérelem érkezett az ügynökséghez, sokkal több, mint most. Minél tovább kell várni a menedékkérelmek elbírálására, annál több szálláshelyre van szükség - mondta Martijn van der Linden, a Holland Menekültügyi Tanács szóvivője. Jelenleg egyik válságból a másikba sodródunk - teszi hozzá.

Hamis szégyen Rutte miniszterelnök részéről

Augusztusban az amszterdami Ter Apel központban káosz uralkodott. Több száz menedékkérő élt ott szükségszállásokon. Az "Orvosok Határok Nélkül" (MSF) egy csapatának kellett a segítségére sietnie, hogy orvosi ellátást nyújtson. Mark Rutte miniszterelnök úgy reagált, mint egy "tapasztalt politikus", és mintha semmi köze nem lenne hozzá: szégyellte ezt a kudarcot. A problémát azonban "nem lehet néhány hét vagy hónap alatt megoldani".

A megfigyelők nem értik Rutte kifogásait. Szerintük szégyellje magát elhibázott befogadási politikája miatt, amely problémákat okozott a menedékkérőknek és a hollandoknak egyaránt.

Ellenálló települések

A kormánypártban, a Szabadság és Demokrácia Pártjában (VVD), amelynek Rutte is tagja, egyre nagyobb a felháborodás, mert szélesre tárják a kapukat, de aztán nem tudják, mit tegyenek, és az önkormányzatokra hárítják a menedékkérők elhelyezésének terhét. Idén augusztus 22-én közel 25 VVD-s helyi politikus írt Rutténak és Eric van der Burg menekültügyi államtitkárnak, és kérte őket, hogy "töröljék el az új befogadási politikát", amely arra kényszeríti az önkormányzatokat, hogy migránsokat fogadjanak be. Ez az egyik oka annak, hogy a tengerjáró hajókat mostanában menedékhellyé alakítják át.

A kormány szorult helyzetben

A védelmi minisztériumnak mindenesetre egy második regisztrációs tábort kellett felállítania egy katonai bázison. A Rutte-kabinet átmeneti intézkedéseket is bejelentett a migránsok beáramlásának korlátozására, többek között a 2016-os EU-Törökország megállapodás értelmében évente 1000 menedékkérő befogadásának leállítását. A vízumkiadás azon személyek családtagjai számára is leáll, akiknek nincs Hollandiában lakóhelyük. Az országban - különösen a városokban - közben általános lakáshiány van.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-07-06 | 19:55
Akkor itt a vége: a zöldbarát német Taz a Zöldek kancellárjelöltjének visszalépését követeli

Akkor itt a vége: a zöldbarát német Taz a Zöldek kancellárjelöltjének visszalépését követeli

 • Karácsony alig két hete járt egy PR-látogatáson a látványosan gyengülő Annalena Baerbocknál.
 • Már akkor is lehetett tudni, hogy Baerbock szénája nem áll jól a diploma és önéletrajzi botrányai miatt, de Karácsony nem tudta felmérni a helyzetet, vagy számtalan tanácsadója nem tájékoztatta megfelelően.
 • Azt remélte, majd német politikai hátszéllel kormányfő lehet Magyarországon, ha a Zöldek adják a kancellárt.
 • És idehaza is bevezetheti a németeket nyomorgató CO2-adókat, ami benne van az áram, az üzemanyagok, és az otthonok fűtésének árában is.
 • Ez sem jött be neki: a zöldek mellett elkötelezett média követeli az üstökös Baerbock visszalépését.
Kül 2021-05-29 | 19:51
Bevándorlásellenes tüntetők állították le a forgalmat a doveri kikötőben

Bevándorlásellenes tüntetők állították le a forgalmat a doveri kikötőben

 • A francia és angol hatóságok ezen a városon keresztül taxiztatják az illegális migránsokat az Egyesült Királyságba.
 • A 21 mérföldes vízi szakaszon átkelő migránsok 2021-ben eddig csaknem megduplázódott, és több mint 3100-an érték el az angol partokat.
Kül 2022-09-30 | 14:27
Lekapcsolják a mozgólépcsőket a német áruházakban

Lekapcsolják a mozgólépcsőket a német áruházakban

 • Így spórolnak az árammal.
 • Korábban erre a sorsra jutottak a kirakatok és a díszvilágítások is.
 • Nemrégiben egy környezetvédelmi szervezet azt kérte a német állampolgároktól, hogy mellőzzék a karácsonyi díszkivilágítást.
Kül 2021-06-01 | 07:26
BLOOMBERG: a Sinovac vakcinája 95%-kal csökkentette a halálozások számát egy brazil kisvárosban

BLOOMBERG: a Sinovac vakcinája 95%-kal csökkentette a halálozások számát egy brazil kisvárosban

 • A Sinovac vakcinája inaktivált vírust tartalmaz, jelenleg az EMA is vizsgálja.
 • Egy brazil kutatás szerint a vakcina 80%-ban megelőzi a tüneteket okozó megbetegedést, 86%-kal csökkenti a kórházi ápolást igénylő fertőzést.
 • A 45 000 lakosú Serranaban a vakcina 95%-kal csökkentette a halálozások számát.
Kül 2021-06-25 | 21:05
A BILD a bajor belügyminiszter szavait idézi: ismert volt az elkövető a rendőrség előtt

A BILD a bajor belügyminiszter szavait idézi: ismert volt az elkövető a rendőrség előtt

 • Bajor belügyminiszter: az elkövetős ismert volt a rendőrség előtt.
 • Korábban kényszergyógykezelték a pszichiátrián.
 • Olyan súlyos sérüléseket okozott, hogy a 3 vagy 4 intenzíves ellátott nem biztos, hogy túléli.
 • Az elkövető valószínűleg véletlenül választotta ki az áldozatatit, elsősorban nőket, mondta.
Kül 2021-07-09 | 09:56
Eltemették Steffit, a késes szomáliai 24 éves áldozatát

Eltemették Steffit, a késes szomáliai 24 éves áldozatát

 • A fiatal nő azért ment Würzburgba, hogy legjobb barátnőjének esküvőjére ajándékokat és koszorúslány-ruhát vásároljon.
 • Az ámokfutó szomáliai késes iszlamista az áruházban szúrta le és ölte meg.