Tengerjáró hajókon szállásolják el a migránsokat Hollandiában

Tengerjáró hajókon szállásolják el a migránsokat Hollandiában
 • "Menekültügyi összeomlás előtt áll Hollandia" - mondják a helyzet ismerői, akik azt állítják, a menekültügyi válság súlyosbítja a lakáshiányt is.
 • Holland települések emiatt szabotálják a törvény betartását, mely kötelezően előírja számukra, hogy elszállásolják a migránsokat.

Hollandiát hónapok óta a menedékkérők áradata éri. Amszterdamban nem tudnak mit kezdeni az újonnan érkezőkkel, az önkormányzatok ellenállnak Mark Rutte miniszterelnök elhibázott menekültpolitikájának - miközben a törvény kényszeríti őket, hogy befogadják ezeket az embereket. Mivel Amszterdamban már a helyiek is lakhatási gondokkal küzdenek, a menedékkérőket most a fővárosi kikötőkben "parkoló" sétahajókon helyezik el, amíg a kérelmeiket feldolgozzák, de ez hónapokig is eltarthat. A társadalmi konfliktusok előre programozottak - írja a WochenBlick.

Múlt hétfőn az MS Galaxy befutott Amszterdam nyugati kikötőjébe. Ott 1000 migráns marad legalább 6 hónapig októbertől kezdődően. Már egy hete kikötött Velsen-Noordban a Silja Europa sétahajó. Februárig 1000 menedékkérőt tudnak ott helyezni.

Az MS Galaxy kapacitása még mindig növelhető 500 ággyal, és az elhelyezés 6 hónapon túl is meghosszabbítható. Ki lehet számolni az ezzel járó költségeket és társadalmi konfliktusokat - jegyzi meg a lap.

30 000 menedékkérelem halmozódott fel

A holland bevándorlási hivatal (IND) már nem tud megbirkózni a kérelmek áradatával. Csaknem 30 000 feldolgozatlan ügy fekszik az íróasztalokon. Az Eurostat adatai szerint ez csupán 180-al kevesebb, mint 2015-ben.

Akkoriban azonban havonta 10 000 menedékkérelem érkezett az ügynökséghez, sokkal több, mint most. Minél tovább kell várni a menedékkérelmek elbírálására, annál több szálláshelyre van szükség - mondta Martijn van der Linden, a Holland Menekültügyi Tanács szóvivője. Jelenleg egyik válságból a másikba sodródunk - teszi hozzá.

Hamis szégyen Rutte miniszterelnök részéről

Augusztusban az amszterdami Ter Apel központban káosz uralkodott. Több száz menedékkérő élt ott szükségszállásokon. Az "Orvosok Határok Nélkül" (MSF) egy csapatának kellett a segítségére sietnie, hogy orvosi ellátást nyújtson. Mark Rutte miniszterelnök úgy reagált, mint egy "tapasztalt politikus", és mintha semmi köze nem lenne hozzá: szégyellte ezt a kudarcot. A problémát azonban "nem lehet néhány hét vagy hónap alatt megoldani".

A megfigyelők nem értik Rutte kifogásait. Szerintük szégyellje magát elhibázott befogadási politikája miatt, amely problémákat okozott a menedékkérőknek és a hollandoknak egyaránt.

Ellenálló települések

A kormánypártban, a Szabadság és Demokrácia Pártjában (VVD), amelynek Rutte is tagja, egyre nagyobb a felháborodás, mert szélesre tárják a kapukat, de aztán nem tudják, mit tegyenek, és az önkormányzatokra hárítják a menedékkérők elhelyezésének terhét. Idén augusztus 22-én közel 25 VVD-s helyi politikus írt Rutténak és Eric van der Burg menekültügyi államtitkárnak, és kérte őket, hogy "töröljék el az új befogadási politikát", amely arra kényszeríti az önkormányzatokat, hogy migránsokat fogadjanak be. Ez az egyik oka annak, hogy a tengerjáró hajókat mostanában menedékhellyé alakítják át.

A kormány szorult helyzetben

A védelmi minisztériumnak mindenesetre egy második regisztrációs tábort kellett felállítania egy katonai bázison. A Rutte-kabinet átmeneti intézkedéseket is bejelentett a migránsok beáramlásának korlátozására, többek között a 2016-os EU-Törökország megállapodás értelmében évente 1000 menedékkérő befogadásának leállítását. A vízumkiadás azon személyek családtagjai számára is leáll, akiknek nincs Hollandiában lakóhelyük. Az országban - különösen a városokban - közben általános lakáshiány van.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-07-13 | 11:37
Bizonyítékok vannak arra, hogy az afgánok szándékosan csalták Leoniet (†13) halálos csapdába

Bizonyítékok vannak arra, hogy az afgánok szándékosan csalták Leoniet (†13) halálos csapdába

 • Leonie-t (†13) bedrogozták, megerőszakolták, majd a holttestét egy fa mellé dobták. A Bécstől mintegy 40 kilométerre fekvő Tullnból származó lányt a jelek szerint szándékosan csalták a csapdába későbbi kínzói.
 • Négy férfit (16-23 évesek) gyanúsítanak azzal, hogy június 26-án éjjel hatalmas mennyiségű kábítószert adtak a fiatal diáklánynak.
 • A férfiak közül legalább ketten állítólag megerőszakolták a gyermeket egy bécsi lakásban, ahol Leonie meghalt.
 • A három gyanúsított afgán, Amini I. (18), Ali H. (16) és Sahel S. (23) őrizetben van. A negyedik gyanúsított afgán, Rasuli Z. (22), szökésben van.
Kül 2021-07-28 | 19:21
Újabb botrányban vergődik a magyargyűlölő Mark Rutte, Fekete-Győr holland szövetségese

Újabb botrányban vergődik a magyargyűlölő Mark Rutte, Fekete-Győr holland szövetségese

 • Rutte visszatartotta a parlamenti képviselők elől a lényeges információkat, például azt, hogy az Északi Áramlat 2 gázvezetékről és a szankciókról is szó esett az informális egyeztetéseken az orosz diplomatákkal.
Kül 2021-05-29 | 20:18

Svédország Európa egyik legbiztonságosabb országából a második legveszélyesebbé vált

 • Svédország Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsa (Brå) által közzétett tanulmányból kiderül, hogy Svédország az egyetlen ország a kontinensen, ahol a lövöldözések száma jelentősen megnőtt a század eleje óta.
Kül 2021-05-11 | 15:27
Diplomabotrány a német kormányban: elvehetik PhD-fokozatát az SPD-s családügyi minisztertől

Diplomabotrány a német kormányban: elvehetik PhD-fokozatát az SPD-s családügyi minisztertől

 • Egy médiajelentés szerint a disszertációjának újbóli vizsgálatával megbízott bizottság a doktori cím visszavonását javasolja Franziska Giffey családügyi minisztertől.
Kül 2021-09-20 | 10:59
Több száz "kompetens" és elkötelezett terroristát engedtek szabadon a tálibok Kabulban

Több száz "kompetens" és elkötelezett terroristát engedtek szabadon a tálibok Kabulban

 • Egy indiai hírszerző szerint "szó szerint egy évtized terrorelhárítási munkája veszett kárba azzal, hogy az amerikaiak nem biztosították a Bagramban fogva tartott kulcsfigurákat".
 • Nyugati hírszerző-szolgálatok amiatt aggódnak, hogy az afgán menekülthullámban leplezett terroristák juthatnak el Európába.
Kül 2021-06-26 | 23:38
Neue Zürcher Zeitung: Iszlamizmus, az elfelejtett veszély

Neue Zürcher Zeitung: Iszlamizmus, az elfelejtett veszély

 • Jelenleg mintegy 600 iszlamista él Németországban, akikről a hatóságok úgy vélik, hogy képesek támadásokat végrehajtani.
 • Ez majdnem hatszor annyi potenciális muszlim terrorista, mint 2010-ben, és számuk különösen a menekültügyi válság csúcspontján emelkedett meg.
 • Az iszlamizmus és a bevándorlás között gyakran vitatott kapcsolat nyilvánvaló.
 • Több mint két tucat rendőrre van szükség ahhoz, hogy egy iszlamista fenyegetést éjjel-nappal figyelemmel kísérjenek. Körülbelül 600 veszélyes személlyel együtt ez körülbelül 14 000 rendőrt jelent.
 • A rendőrségnek azonban nincs ennyi alkalmazottja. Az iszlamizmus problémáját a német jogállam eszközeivel és erőforrásaival aligha lehet kezelni.
 • Németország továbbra is több embert fogad be, mint amennyit a hatóságok alaposan át tudnak szűrni. Ez végzetes a belső biztonság szempontjából.