Tengerjáró hajókon szállásolják el a migránsokat Hollandiában

Tengerjáró hajókon szállásolják el a migránsokat Hollandiában
  • "Menekültügyi összeomlás előtt áll Hollandia" - mondják a helyzet ismerői, akik azt állítják, a menekültügyi válság súlyosbítja a lakáshiányt is.
  • Holland települések emiatt szabotálják a törvény betartását, mely kötelezően előírja számukra, hogy elszállásolják a migránsokat.

Hollandiát hónapok óta a menedékkérők áradata éri. Amszterdamban nem tudnak mit kezdeni az újonnan érkezőkkel, az önkormányzatok ellenállnak Mark Rutte miniszterelnök elhibázott menekültpolitikájának - miközben a törvény kényszeríti őket, hogy befogadják ezeket az embereket. Mivel Amszterdamban már a helyiek is lakhatási gondokkal küzdenek, a menedékkérőket most a fővárosi kikötőkben "parkoló" sétahajókon helyezik el, amíg a kérelmeiket feldolgozzák, de ez hónapokig is eltarthat. A társadalmi konfliktusok előre programozottak - írja a WochenBlick.

Múlt hétfőn az MS Galaxy befutott Amszterdam nyugati kikötőjébe. Ott 1000 migráns marad legalább 6 hónapig októbertől kezdődően. Már egy hete kikötött Velsen-Noordban a Silja Europa sétahajó. Februárig 1000 menedékkérőt tudnak ott helyezni.

Az MS Galaxy kapacitása még mindig növelhető 500 ággyal, és az elhelyezés 6 hónapon túl is meghosszabbítható. Ki lehet számolni az ezzel járó költségeket és társadalmi konfliktusokat - jegyzi meg a lap.

30 000 menedékkérelem halmozódott fel

A holland bevándorlási hivatal (IND) már nem tud megbirkózni a kérelmek áradatával. Csaknem 30 000 feldolgozatlan ügy fekszik az íróasztalokon. Az Eurostat adatai szerint ez csupán 180-al kevesebb, mint 2015-ben.

Akkoriban azonban havonta 10 000 menedékkérelem érkezett az ügynökséghez, sokkal több, mint most. Minél tovább kell várni a menedékkérelmek elbírálására, annál több szálláshelyre van szükség - mondta Martijn van der Linden, a Holland Menekültügyi Tanács szóvivője. Jelenleg egyik válságból a másikba sodródunk - teszi hozzá.

Hamis szégyen Rutte miniszterelnök részéről

Augusztusban az amszterdami Ter Apel központban káosz uralkodott. Több száz menedékkérő élt ott szükségszállásokon. Az "Orvosok Határok Nélkül" (MSF) egy csapatának kellett a segítségére sietnie, hogy orvosi ellátást nyújtson. Mark Rutte miniszterelnök úgy reagált, mint egy "tapasztalt politikus", és mintha semmi köze nem lenne hozzá: szégyellte ezt a kudarcot. A problémát azonban "nem lehet néhány hét vagy hónap alatt megoldani".

A megfigyelők nem értik Rutte kifogásait. Szerintük szégyellje magát elhibázott befogadási politikája miatt, amely problémákat okozott a menedékkérőknek és a hollandoknak egyaránt.

Ellenálló települések

A kormánypártban, a Szabadság és Demokrácia Pártjában (VVD), amelynek Rutte is tagja, egyre nagyobb a felháborodás, mert szélesre tárják a kapukat, de aztán nem tudják, mit tegyenek, és az önkormányzatokra hárítják a menedékkérők elhelyezésének terhét. Idén augusztus 22-én közel 25 VVD-s helyi politikus írt Rutténak és Eric van der Burg menekültügyi államtitkárnak, és kérte őket, hogy "töröljék el az új befogadási politikát", amely arra kényszeríti az önkormányzatokat, hogy migránsokat fogadjanak be. Ez az egyik oka annak, hogy a tengerjáró hajókat mostanában menedékhellyé alakítják át.

A kormány szorult helyzetben

A védelmi minisztériumnak mindenesetre egy második regisztrációs tábort kellett felállítania egy katonai bázison. A Rutte-kabinet átmeneti intézkedéseket is bejelentett a migránsok beáramlásának korlátozására, többek között a 2016-os EU-Törökország megállapodás értelmében évente 1000 menedékkérő befogadásának leállítását. A vízumkiadás azon személyek családtagjai számára is leáll, akiknek nincs Hollandiában lakóhelyük. Az országban - különösen a városokban - közben általános lakáshiány van.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-05-09 | 21:03
Alig 500 embert érdekelt a konferencia Európa jövőjéről

Alig 500 embert érdekelt a konferencia Európa jövőjéről

  • A Parlament, a Tanács és a Bizottság által elindított, részvételi demokrácián alapuló folyamatot nemrégiben jelentették be.
  • Célja a kezdeményezésnek, hogy közelebb hozza az európai állampolgárokat az Európai Unióhoz.
  • Az első, ünnepélyes megnyitón pár Erasmusos diák, Európa vezető politikusai, mint Emmanuel Macron francia elnök, David Sassoli, az Európai Parlament elnöke, António Costa portugál miniszterelnök, és az Európai Unió Tanácsának nevében Ursula von der Leyen lépett színpadra.
  • A nagyszabásúnak beharangozott párbeszédet alig 500 európai követte online.
Kül 2021-07-15 | 19:31
A fiatalkorú bűnözőknek már a többsége nem osztrák, második helyezettek az afgánok

A fiatalkorú bűnözőknek már a többsége nem osztrák, második helyezettek az afgánok

  • Nyilvánosságra hoztak egy listát, amelyben az Ausztriában börtönben ülő fiatalokat vették számba, származási ország szerint.
  • Bár lakosságarányosan afgánokból van szinte a legkevesebb Ausztriában, de már másodikak az összesítésben.
  • Ezek az arányok összecsengenek a nemrégiben Németországban nyilvánosságra hozott adatokkal.
  • Ott is az lett a statisztikai összegzés végeredménye, hogy kirívóan sok a bevándorlók által elkövetett késelés, nemi erőszak és rablás.
Kül 2021-09-27 | 11:16
Az előzetes adatok alapján az SPD győzött Németországban

Az előzetes adatok alapján az SPD győzött Németországban

  • Szorosan mögötte a CDU-CSU szövetség, de a kormányalakítás senkinek sem lesz egyszerű.
Kül 2021-07-22 | 13:07
Egy No-Go zónában működő radikális imám eretnek tartja azokat a muszlimokat, akik svéd zászlót lobogtatnak

Egy No-Go zónában működő radikális imám eretnek tartja azokat a muszlimokat, akik svéd zászlót lobogtatnak

  • Mondván, abban van egy kereszt.
  • Korábban a zsidók megölésére buzdította híveit.
Kül 2021-06-07 | 12:21
Luxuscikké vált az áram Németországban: 2020-ban is ők fizettek a legtöbbet az áramért Európában

Luxuscikké vált az áram Németországban: 2020-ban is ők fizettek a legtöbbet az áramért Európában

  • Háromszor annyit fizet egy német a villamos energiáért kilowattóránként, mint egy magyar fogyasztó.