Kétszer annyian gondolják, hogy szabadabb és demokratikusabb ország Magyarország, mint a Gyurcsány-korszakban

Kétszer annyian gondolják, hogy szabadabb és demokratikusabb ország Magyarország, mint a Gyurcsány-korszakban

Márki-Zay Péter 2021 októberében a Euronewsnak adott interjújában kifejtette, hogy nézete szerint "a Fidesz meghekkelte a magyar demokráciát, kisiklatta a jogállamot Magyarországon", majd hozzátette, hogy "a jelenlegi állapotot természetesen mi nem tekintjük jogállaminak". A baloldali miniszterelnök-jelölt véleménye, illetve a szövetségesei által korábban tett hasonló – a jogállamisággal összefüggő – kijelentések fényében a Századvég utánajárt annak, hogy a magyarok Gyurcsány Ferenc vagy Orbán Viktor regnálása alatt érezték, illetve érzik-e szabadabbnak, demokratikusabbnak Magyarországot.

A baloldal rendszeresen a jogállam "leépülését" vizionálja

Bevezetésként fontos kiemelni, hogy a balliberális erők évek óta hangoztatják, hogy meglátásuk szerint Magyarországon sérül a jogállamiság, illetve a demokratikus elvek érvényesülése. Többek között Gyurcsány Ferenc 2018-ban azt állította, hogy "a demokratikus díszletek mögött egy embertelen diktatúra uralkodik", míg a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja, Arató Gergely 2019-ben arról értekezett az Országgyűlés ülésén, hogy "változatlanul borzalmas a jogállamiság helyzete Magyarországon".

Ezen felül a baloldal vezető politikusai a jogállam "helyreállítása" érdekében többször is kilátásba helyezték – választási győzelmük esetén – az Alaptörvény egyszerű többséggel történő "érvénytelenítését".

Ennek jegyében Dobrev Klára már 2021 nyarán leszögezte, hogy "aki ránk szavaz, úgy szavazzon ránk, hogy ha az egyszerű többséget szerezzük meg, akkor is le fogjuk bontani az Orbán-rendszert", majd Márki-Zay Péter szeptemberben szintén szükségesnek ítélte "az Alaptörvény közjogi érvénytelenségének kimondását".

A magyarok többsége szerint a gyurcsányi baloldal kormányzása kevésbé volt demokratikus

A Századvég közvélemény-kutatása alapján kijelenthető, hogy a demokrácia, illetve a szabadságjogok érvényesülése tekintetében a magyar választók véleménye nem egyezik a baloldali elit által megfogalmazott állításokkal. A felmérés tanúsága szerint a megkérdezettek többsége (56 százaléka) úgy gondolja, hogy Orbán Viktor, illetve a Fidesz-KDNP kormányzása alatt szabadabb és demokratikusabb Magyarország, mint Gyurcsány Ferenc és a szocialisták regnálása idején, ezzel szemben 31 százalékuk eltérően vélekedett.

Háttér

A baloldali politikusok és véleményformálók felvetései Magyarország Alaptörvényének, illetve a – kétharmados többséget igénylő – sarkalatos törvényeknek egyszerű országgyűlési többséggel való hatályon kívül helyezéséről, valamint módosításáról nem pusztán tételes jogszabályi rendelkezésekbe ütköznek, hanem ellentétesek a rendszerváltozás után kikristályosodott hazai közjogi gondolkodás fundamentumaival. 

A magyar Alkotmánybíróság már 1992-ben rögzítette, hogy "nem lehet azonban a történelmi helyzetre és a jogállam megkövetelte igazságosságra hivatkozva a jogállam alapvető biztosítékait félretenni", továbbá "jogállamot nem lehet a jogállam ellenében megvalósítani" (11/1992. (III. 5.) AB határozat). Az alkotmányozásra, illetve a jogszabályalkotásra vonatkozó alapvető szabályok figyelmen kívül hagyása a jogbiztonság követelményének zárójelbe tételét jelentené Márki-Zay Péter és balliberális partnerei részéről, holott a jogbiztonság a jogállamiság elvének egyik legfontosabb összetevője. Az Alkotmánybíróság értelmezése szerint a jogállam "nélkülözhetetlen eleme" a jogbiztonság, amelynek szempontjából alapvetőek az eljárási garanciák.

A testület külön hangsúlyozta, hogy "csak formalizált eljárás szabályainak követésével keletkezhet érvényes jogszabály, csak az eljárási normák betartásával működnek alkotmányosan a jogintézmények" (9/1992. (I. 30.) AB határozat). Ebből fakadóan könnyen belátható, hogy a baloldal által szorgalmazott – eljárási jogsértések útján megvalósítani tervezett – alaptörvény- és jogszabály-módosítások összeegyeztethetetlenek a jogállamiság eszméjével.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-07-02 | 17:10
Végre fellélegezhetünk: Maszkot le! - megvan az 5,5 millió beoltott

Végre fellélegezhetünk: Maszkot le! - megvan az 5,5 millió beoltott

 • Így szombattól életbe lépnek a könnyítések.
Bel 2022-01-28 | 12:36
Orbán: Mindig kell annyi vakcinának lenni a raktárban, amennyi biztonságosan ellátja Magyarországot

Orbán: Mindig kell annyi vakcinának lenni a raktárban, amennyi biztonságosan ellátja Magyarországot

 • A miniszterelnök azt is elmondta a Kossuth rádióban, hogy szeretné növelni a Magyarországnak biztosított gáz mennyiségét, ezért utazik Moszkvába.
 • De azt is megosztotta a hallgatókkal, hogy folyamatosan egyeztet a szövetségesekkel az utazása előtt.
Bel 2021-06-26 | 15:26
Haláltusa: egymást zárogatják ki az MSZP-ből

Haláltusa: egymást zárogatják ki az MSZP-ből

 • Lassan csak az elnökség marad a pártban, párt, pártszervezet, tagság meg sehol.
 • Az előválasztás egy bohóctréfa mára, semmi jelentősége nincsen: a pártok lemutyizzák a jelölteket egymás között.
 • Az eszéről éppen nem híres Horváth Csaba zuglói polgármester a héten feltalálta az egyjelölti verseny fogalmát.
 • Ez is egy újabb bizonyítéka annak, az előválasztás egy hatlalmas nagy blöff.
 • Gyurcsány Ferenc a sarokban dörzsölgetheti a tenyerét: a Jobbikot lábhoz szoktatta, a Momentumot kicsinálta, az MSZP dögrováson, az LMP 2%-on, a Párbeszéd nevezetű szatellit-kullancspárt pedig sosem létezett.
 • Minden a korábbi miniszterelnök forgatókönyve szerint alakul, egyedüliként ő határozza meg a baloldal jelenét és jövőjét.
Bel 2021-07-07 | 12:22

Fricska: Orbán fogta magát, és megkereste az elveszett sajtószabadságot

 • Aki keres, talál.
 • Beugrott egy újságosstandhoz a miniszterelnök, és vásárolt egy stócnyit az "elnyomott", "elgyötört", "meggyalázott", "eltiport" ellenzéki magyar lapokból.
 • Arra reflektált ezzel Orbán, hogy Soros György egyik szervezete a "sajtószabadság ellenségeként" listázta őt a napokban.
Bel 2022-01-19 | 09:15
Átalakul a védettségi igazolvány

Átalakul a védettségi igazolvány

 • Február 15-től a védettségi igazolvány oltási igazolvánnyá alakul, csak azoknak lesz érvényes, akik oltottak, illetve harmadik oltásukat is 6 hónapon belül felvették.
 • A beoltottak száma 6 322 905 fő, közülük 6 066 056 fő már a második, 3 430 445 fő pedig már a megerősítő harmadik oltását is felvette.
 • 14 890 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 369 974 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
 • Elhunyt 85 többségében idős, krónikus beteg, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 181 715 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 147 573 fő.
 • 2645 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 208-an vannak lélegeztetőgépen.