Kétszer annyian gondolják, hogy szabadabb és demokratikusabb ország Magyarország, mint a Gyurcsány-korszakban

Kétszer annyian gondolják, hogy szabadabb és demokratikusabb ország Magyarország, mint a Gyurcsány-korszakban

Márki-Zay Péter 2021 októberében a Euronewsnak adott interjújában kifejtette, hogy nézete szerint "a Fidesz meghekkelte a magyar demokráciát, kisiklatta a jogállamot Magyarországon", majd hozzátette, hogy "a jelenlegi állapotot természetesen mi nem tekintjük jogállaminak". A baloldali miniszterelnök-jelölt véleménye, illetve a szövetségesei által korábban tett hasonló – a jogállamisággal összefüggő – kijelentések fényében a Századvég utánajárt annak, hogy a magyarok Gyurcsány Ferenc vagy Orbán Viktor regnálása alatt érezték, illetve érzik-e szabadabbnak, demokratikusabbnak Magyarországot.

A baloldal rendszeresen a jogállam "leépülését" vizionálja

Bevezetésként fontos kiemelni, hogy a balliberális erők évek óta hangoztatják, hogy meglátásuk szerint Magyarországon sérül a jogállamiság, illetve a demokratikus elvek érvényesülése. Többek között Gyurcsány Ferenc 2018-ban azt állította, hogy "a demokratikus díszletek mögött egy embertelen diktatúra uralkodik", míg a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja, Arató Gergely 2019-ben arról értekezett az Országgyűlés ülésén, hogy "változatlanul borzalmas a jogállamiság helyzete Magyarországon".

Ezen felül a baloldal vezető politikusai a jogállam "helyreállítása" érdekében többször is kilátásba helyezték – választási győzelmük esetén – az Alaptörvény egyszerű többséggel történő "érvénytelenítését".

Ennek jegyében Dobrev Klára már 2021 nyarán leszögezte, hogy "aki ránk szavaz, úgy szavazzon ránk, hogy ha az egyszerű többséget szerezzük meg, akkor is le fogjuk bontani az Orbán-rendszert", majd Márki-Zay Péter szeptemberben szintén szükségesnek ítélte "az Alaptörvény közjogi érvénytelenségének kimondását".

A magyarok többsége szerint a gyurcsányi baloldal kormányzása kevésbé volt demokratikus

A Századvég közvélemény-kutatása alapján kijelenthető, hogy a demokrácia, illetve a szabadságjogok érvényesülése tekintetében a magyar választók véleménye nem egyezik a baloldali elit által megfogalmazott állításokkal. A felmérés tanúsága szerint a megkérdezettek többsége (56 százaléka) úgy gondolja, hogy Orbán Viktor, illetve a Fidesz-KDNP kormányzása alatt szabadabb és demokratikusabb Magyarország, mint Gyurcsány Ferenc és a szocialisták regnálása idején, ezzel szemben 31 százalékuk eltérően vélekedett.

Háttér

A baloldali politikusok és véleményformálók felvetései Magyarország Alaptörvényének, illetve a – kétharmados többséget igénylő – sarkalatos törvényeknek egyszerű országgyűlési többséggel való hatályon kívül helyezéséről, valamint módosításáról nem pusztán tételes jogszabályi rendelkezésekbe ütköznek, hanem ellentétesek a rendszerváltozás után kikristályosodott hazai közjogi gondolkodás fundamentumaival. 

A magyar Alkotmánybíróság már 1992-ben rögzítette, hogy "nem lehet azonban a történelmi helyzetre és a jogállam megkövetelte igazságosságra hivatkozva a jogállam alapvető biztosítékait félretenni", továbbá "jogállamot nem lehet a jogállam ellenében megvalósítani" (11/1992. (III. 5.) AB határozat). Az alkotmányozásra, illetve a jogszabályalkotásra vonatkozó alapvető szabályok figyelmen kívül hagyása a jogbiztonság követelményének zárójelbe tételét jelentené Márki-Zay Péter és balliberális partnerei részéről, holott a jogbiztonság a jogállamiság elvének egyik legfontosabb összetevője. Az Alkotmánybíróság értelmezése szerint a jogállam "nélkülözhetetlen eleme" a jogbiztonság, amelynek szempontjából alapvetőek az eljárási garanciák.

A testület külön hangsúlyozta, hogy "csak formalizált eljárás szabályainak követésével keletkezhet érvényes jogszabály, csak az eljárási normák betartásával működnek alkotmányosan a jogintézmények" (9/1992. (I. 30.) AB határozat). Ebből fakadóan könnyen belátható, hogy a baloldal által szorgalmazott – eljárási jogsértések útján megvalósítani tervezett – alaptörvény- és jogszabály-módosítások összeegyeztethetetlenek a jogállamiság eszméjével.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-07-14 | 12:08
Szijjártó élőben tette helyre a CNN riporterét

Szijjártó élőben tette helyre a CNN riporterét

 • Ez hiperpaszív angoltudással, olyannal, ami Karácsonynak is van, nem sikerült volna.
Bel 2021-11-09 | 09:24
A kórházakban ismét növelték a koronavírusos betegek ellátására kijelölt ágyak számát

A kórházakban ismét növelték a koronavírusos betegek ellátására kijelölt ágyak számát

 • A beoltottak száma 5 977 908 fő, közülük 5 757 501 fő már a második oltását is megkapta, 1 millió 397 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették.
 • 4588  új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 914 586 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
 • Elhunyt 123, többségében idős, krónikus beteg, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 811 266 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 71 799 főre emelkedett.
 • 4522 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 452-en vannak lélegeztetőgépen.
Bel 2021-10-08 | 10:36
Oszlopnak csapódott a migránsokat csempésző MigránsTaxi

Oszlopnak csapódott a migránsokat csempésző MigránsTaxi

 • A szerb sofőr megcsúszott gépkocsijával, majd egy oszlopnak hajtott.
 • A járműben szállított migránsok közül a balesetben hárman megsérültek.
Bel 2021-06-16 | 15:43
21-re nőtt azon körzetek száma, ahol az előválasztás előtt megegyezett a DK, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP

21-re nőtt azon körzetek száma, ahol az előválasztás előtt megegyezett a DK, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP

 • Nem csupán DK-Jobbik alkuk születnek az előválasztás előtt, hanem a szűken értelmezett baloldalon belül is.
 • Erre persze az érintett pártoknak nagy szüksége is van, mert a DK-n kívül valószínű, hogy az MSZP nem jutna be önállóan az Országgyűlésbe.
 • A jobb napokat látott LMP, amely hónapok óta 2%-on áll, biztosan nem ugraná meg az 5%-os küszöböt.
 • Karácsony Gergely kullancs-szatellitszervezete, a Párbeszéd pedig évek óta 1%-on áll.
 • A korábbi 5 körzetet most újabb 16-tal egészítették ki, vagyis ezekben a körzetekben is jóelőre lemutyizzák a baloldali jelöltet a pártok, és nem bízzák a jelöltek kiválasztását az emberekre.
Bel 2022-04-11 | 19:56
Négy illegális migránst szállított gépkocsijában a moldáv embercsempész

Négy illegális migránst szállított gépkocsijában a moldáv embercsempész

 • A járőrök az 5422 es út 10-es kilométerszelvényében 2022. április 11-én 18 órakor ellenőriztek egy magyar honosságú, moldáv állampolgár által vezetett személyautót.
 • Ellenőrzés során a gépjárműben négy magát afgán állampolgárnak valló férfit találtak.
 • Az illegális migránsok magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét, valamint személyazonosságukat hitelt érdemlően igazolni nem tudták, ezért a rendőrök őket, valamint a sofőrt a Szegedi Határrendészeti Kirendeltségre előállították.
 • Moldáv sofőrrel szemben embercsempészés bűntettének gyanúja miatt indul eljárás.
Bel 2021-11-01 | 10:15
Márki-Zay megzakkant - szerinte Orbán Viktor Gyurcsány Ferenc embere

Márki-Zay megzakkant - szerinte Orbán Viktor Gyurcsány Ferenc embere

 • A Kárpátok Cicerója újabb élő videóval örvendeztette meg a nagyérdeműt vasárnap este.
 • Szerint a "szegény, sötétségben tartott emberek" azok, akik elhiszik, hogy a Fidesz bevándorlás-ellenes.
 • "Ha van még olyan ostoba ember, aki elhiszi, hogy a Fidesz bevándorlás-ellenes, akkor azokat tessék felvilágosítani!" - mondta az ellenzék miniszterelnök-jelöltje.
 • Majd kijelentette, kampányolni fog azért, hogy az eemberek ne szavazzanak a Kétfarkú Kutyapártra.
Bel 2021-05-14 | 16:00

Gréczy Zsolt annak ellenére is beletörölte Karácsonyba a lábát, hogy az ellenzék megállapodott egy közös etikai nyilatkozatban, és kinyilvánították, nem támadják egymás jelöltjeit

 • Gréczy Zsolt a Facebook-oldalán közzétette, kire szavaz majd az ellenzék miniszterelnök-jelölti előválasztásán.
 • Az írás sokkal megalázóbb Karácsonyra nézve, mint egy egyhetes jobboldali sajtóhadjárat.
 • Gréczy indirekten azt állítja Karácsonyról, hogy a Főpolgármester lusta, erőtlen, nincs benne hit, és nem ismeri ki magát sem az adópolitikában, sem az államigazgatásban.
 • Ha az embernek ilyen szövetségesei vannak, minek neki ellenség?