Kétszer annyian gondolják, hogy szabadabb és demokratikusabb ország Magyarország, mint a Gyurcsány-korszakban

Kétszer annyian gondolják, hogy szabadabb és demokratikusabb ország Magyarország, mint a Gyurcsány-korszakban

Márki-Zay Péter 2021 októberében a Euronewsnak adott interjújában kifejtette, hogy nézete szerint "a Fidesz meghekkelte a magyar demokráciát, kisiklatta a jogállamot Magyarországon", majd hozzátette, hogy "a jelenlegi állapotot természetesen mi nem tekintjük jogállaminak". A baloldali miniszterelnök-jelölt véleménye, illetve a szövetségesei által korábban tett hasonló – a jogállamisággal összefüggő – kijelentések fényében a Századvég utánajárt annak, hogy a magyarok Gyurcsány Ferenc vagy Orbán Viktor regnálása alatt érezték, illetve érzik-e szabadabbnak, demokratikusabbnak Magyarországot.

A baloldal rendszeresen a jogállam "leépülését" vizionálja

Bevezetésként fontos kiemelni, hogy a balliberális erők évek óta hangoztatják, hogy meglátásuk szerint Magyarországon sérül a jogállamiság, illetve a demokratikus elvek érvényesülése. Többek között Gyurcsány Ferenc 2018-ban azt állította, hogy "a demokratikus díszletek mögött egy embertelen diktatúra uralkodik", míg a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja, Arató Gergely 2019-ben arról értekezett az Országgyűlés ülésén, hogy "változatlanul borzalmas a jogállamiság helyzete Magyarországon".

Ezen felül a baloldal vezető politikusai a jogállam "helyreállítása" érdekében többször is kilátásba helyezték – választási győzelmük esetén – az Alaptörvény egyszerű többséggel történő "érvénytelenítését".

Ennek jegyében Dobrev Klára már 2021 nyarán leszögezte, hogy "aki ránk szavaz, úgy szavazzon ránk, hogy ha az egyszerű többséget szerezzük meg, akkor is le fogjuk bontani az Orbán-rendszert", majd Márki-Zay Péter szeptemberben szintén szükségesnek ítélte "az Alaptörvény közjogi érvénytelenségének kimondását".

A magyarok többsége szerint a gyurcsányi baloldal kormányzása kevésbé volt demokratikus

A Századvég közvélemény-kutatása alapján kijelenthető, hogy a demokrácia, illetve a szabadságjogok érvényesülése tekintetében a magyar választók véleménye nem egyezik a baloldali elit által megfogalmazott állításokkal. A felmérés tanúsága szerint a megkérdezettek többsége (56 százaléka) úgy gondolja, hogy Orbán Viktor, illetve a Fidesz-KDNP kormányzása alatt szabadabb és demokratikusabb Magyarország, mint Gyurcsány Ferenc és a szocialisták regnálása idején, ezzel szemben 31 százalékuk eltérően vélekedett.

Háttér

A baloldali politikusok és véleményformálók felvetései Magyarország Alaptörvényének, illetve a – kétharmados többséget igénylő – sarkalatos törvényeknek egyszerű országgyűlési többséggel való hatályon kívül helyezéséről, valamint módosításáról nem pusztán tételes jogszabályi rendelkezésekbe ütköznek, hanem ellentétesek a rendszerváltozás után kikristályosodott hazai közjogi gondolkodás fundamentumaival. 

A magyar Alkotmánybíróság már 1992-ben rögzítette, hogy "nem lehet azonban a történelmi helyzetre és a jogállam megkövetelte igazságosságra hivatkozva a jogállam alapvető biztosítékait félretenni", továbbá "jogállamot nem lehet a jogállam ellenében megvalósítani" (11/1992. (III. 5.) AB határozat). Az alkotmányozásra, illetve a jogszabályalkotásra vonatkozó alapvető szabályok figyelmen kívül hagyása a jogbiztonság követelményének zárójelbe tételét jelentené Márki-Zay Péter és balliberális partnerei részéről, holott a jogbiztonság a jogállamiság elvének egyik legfontosabb összetevője. Az Alkotmánybíróság értelmezése szerint a jogállam "nélkülözhetetlen eleme" a jogbiztonság, amelynek szempontjából alapvetőek az eljárási garanciák.

A testület külön hangsúlyozta, hogy "csak formalizált eljárás szabályainak követésével keletkezhet érvényes jogszabály, csak az eljárási normák betartásával működnek alkotmányosan a jogintézmények" (9/1992. (I. 30.) AB határozat). Ebből fakadóan könnyen belátható, hogy a baloldal által szorgalmazott – eljárási jogsértések útján megvalósítani tervezett – alaptörvény- és jogszabály-módosítások összeegyeztethetetlenek a jogállamiság eszméjével.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2022-06-09 | 12:02
24 illegális migránst csempészett a csomagtartóban

24 illegális migránst csempészett a csomagtartóban

 • 2022. június 9-én 7 óra 6 perc körül az M5 autópálya Inárcsi pihenőjénél állítottak meg egy magyar honosságú kisteherautót, melyet egy szerb férfi vezetett, a járműben 24 külföldi tartózkodott.
 • A magukat szír állampolgárnak valló migránsok magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, a Pest megyei rendőrök a sofőrrel együtt elfogták és előállítják őket.
 • Az illegális migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok alapján visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
 • A szerb férfi ellen a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya embercsempészés bűntettének gyanúja miatt indít büntetőeljárást.
Bel 2021-10-20 | 09:55
Márki-Zay hátán mászik vissza a bukott múlt

Márki-Zay hátán mászik vissza a bukott múlt

 • Az eddig Karácsony mögött álló Bajnai Gordon is új mozgalmat indít, minden választókerületbe akarnak szavazatszámlálót.
 • Ez teljesen legitim cél, csak annyi vele a bibi, hogy maga Márki-Zay ismerte el egy hangfelvételen: az országgyűlési választásokon nem lehet csalni.
Bel 2021-12-09 | 13:10
15 illegális migránst próbált átcsempészni az ukrán sofőr

15 illegális migránst próbált átcsempészni az ukrán sofőr

 • A Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály jelzése alapján a Pest megyei rendőrök 2021. december 9-én 2 óra 45 perc körül az M5 autópálya inárcsi pihenőhelyénél vezettek ki egy osztrák honosságú teherautót.
 • A járművet egy ukrán állampolgár vezette, a raktérben 15 külföldi tartózkodott.
 • A magukat szír állampolgárnak valló utasok magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, a Pest megyei rendőrök a sofőrrel együtt elfogták és előállítják őket.
 • Az illegális migránsokat - meghallgatásukat követően - a hatályos magyar jogszabályok alapján visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz, az ukrán férfi ellen a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya embercsempészés bűntettének gyanúja miatt indít büntetőeljárást.
Bel 2022-07-29 | 10:04
Okkal volt gyanús, 10 illegális migránst csempészett

Okkal volt gyanús, 10 illegális migránst csempészett

 • Tolna megyei rendőrök 2022. július 26-án 20 óra 30 perckor – saját észlelés alapján – állítottak meg egy cseh rendszámú Ford Transitot az M9-es autóúton a 8-as kilométerszelvény közelében, Bogyiszló térségében.
 • A kocsit egy magát algírnak valló férfi vezette, aki tíz illegális migránst szállított.  
 • A külföldiek közül nyolcan szír állampolgárnak, ketten pedig irakinak vallották magukat, azonban személyazonosságukat, illetve magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták.
 • Az illegális migránsokat meghallgatásukat követően a hatályos magyar jogszabályok szerint visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
Bel 2022-03-31 | 09:52
Szerdán 1195 ukrájnai menekültet fogadtak a fővárosban

Szerdán 1195 ukrájnai menekültet fogadtak a fővárosban

 • A különvonatokkal Kőbánya felső vasútállomásra érkező menekülteket buszokkal vitték a BOK csarnokba.
Bel 2021-08-02 | 19:12
Elszólta magát Karácsony: csak azért nem kampányolnak a migránsok jogaival, mert nem lehet vele választásokat nyerni

Elszólta magát Karácsony: csak azért nem kampányolnak a migránsok jogaival, mert nem lehet vele választásokat nyerni

 • Minden hazug baloldali lelepleződik.
 • A Zeitnak azt mondta, mind a hat ellenzéki pártnak fontosak a bevándorlók jogai, benne is van a programjukban, de ezzel nem lehet választásokat nyerni.
 • A gyermekvédelmet blöffnek tartja a Főpolgármester.
Bel 2021-09-28 | 09:59
Brutális nyomás: 65 illegális migránst és két embercsempészt fogtak el

Brutális nyomás: 65 illegális migránst és két embercsempészt fogtak el

 • A rendőrök az éjszaka folyamán két embercsempészt és nagyobb csoportokban, 65 illegális migránst tartóztattak fel.