Orbán a Magyar Zene Házának átadásán: mi, magyarok, kultúrnemzet vagyunk

Orbán a Magyar Zene Házának átadásán: mi, magyarok, kultúrnemzet vagyunk

A kerékkötők, károgók, hátráltatók neve hamar kieseik a nemzet emlékezetőből, ezért sem lehet véletlen, hogy a főpolgármester úrnak máshol akadt ma dolga a Magyar Zene Háza megnyitójának napján – mondta a Magyar Zene Háza megnyitóünnepségén Orbán Viktor, hangsúlyozva: az ellenzék körömszakadtáig védett mindent, ami a Városligetben lepusztult, lelakott és méltatlan volt, és ellenzett mindent, ami szép, világszínvonalú és lélekemelő. A miniszterelnök beszédében ugyanakkor hangsúlyozta: válság ide vagy oda, Magyarország kulturális expanzióban van, kultúrára szánt kiadásai arányaiban az első helyen állnak az Európai Unióban - írja a PestiSrácok.

Mint ismert, tíz éve, óriási ellenzéki ellenszélben indult meg a Városliget fejlesztése, amelynek meggátolására Karácsony Gergely politikai karrierjét építette. A tiltakozók még a Vegán Köztársaságot is kikiáltották az évszázados fák alatt, és közösségi kertet akartak csinálni a közparkból. A megnyitóval azonban végérvényesen lezárult a meleg sör és hideg virsli korszaka a Ligetben."Nehéz időket él át Európa: járványok, népvándorlási hullámok, energiaválság követik egymást" – mondta Orbán Viktor a Magyar Zene Háza szombati megnyitóünnepségén. A miniszterelnök hozzátette: éppen ennek is köszönhető, hogy a járvány miatt máshol a Magyar Zene Házához hasonló kulturális intémények leépülni, visszahúzódni szoktak, Magyarországon viszont itt áll teljes fényében ez a lenyűgöző, erős kulturális kisugárzású új intézmény.

Hozzátette: ráadásul a Magyar Zene Háza egy hatalmas kulturális beruházás része, amely azt jelenti, mi, magyarok kulturális expanzióban vagyunk, válság ide vagy oda. A miniszterelnök kiemelte: a legfrissebb adatok szerint a magyar kulturális kiadások arányaiban mára az első helyen állnak, míg 2010-ben, a kormányváltás előtt még csak a középmezőnyben voltunk. Úgy vélte, az, hogy egy évtized alatt Magyarország visszakapaszkodott az élmezőnybe, azt jelenti, a magyarok önképének fontos része, hogy mi kultúrnemzet vagyunk.

A miniszterelnök beszédében megjegyezte, hogy óriási ellenkampányt folytatott a Városliget megújítása ellen az ellenzék, majd leszögezte: egyáltalán nem véletlen, hogy a főpolgármester úrnak éppen máshol akadt ma dolga.

Mint hozzátette, óriási a kísértés, hogy elégtételt vegyünk, hiszen látva ezt a gyönyörű épületet, a tömött sorokat, a számos nemzetközi elismerést, a napnál is világosabb: nekünk volt igazunk. Úgy vélte, a baloldal azt igyekezett körömszakadtáig védeni, ami lepusztult, lelakott és méltatlan volt a Városligetben, és ellenezték, ami szép, világszínvonalú és lélekemelő. Orbán Viktor megjegyezte: nagy a kísértés a politikai elégtétel vételéért, de ennek nem a Magyar Kultúra Napján van a megfelelő ideje, mégis, nem szabad az ellenzék hozzáállásáról megfeledkezni, csak halasszuk ezt el, és inkább, hogy stílszerű legyek, áprilisban húzzuk el a nótájukat.

TARLÓS ISTVÁNT IS KÖSZÖNET ILLETI

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a magyar kultúra kitüntetett helyszíneinek egyike a Városliget, amely azonban "nem volt mindig méltó nagy híréhez". Mint a miniszterelnök felidézte, már Arany János idejében volt a Városligetnek olyan időszaka, amikor megkopott a fénye, ugyanakkor a millenniumi fejlesztéseknek köszönhetően megépült a Szépművészeti Múzeum, a Műcsarnok, a Hősök tere, a Közlekedési Múzeum, a Vajdahunyad vára és a Millennium Háza.

Orbán Viktor emlékeztetett: a világégés, majd a kommunizmus évtizedei alatt ismét rossz időszak köszöntött a Városligetre, amelyet csak a 2010-es kormányváltás tört meg, amikor a polgári kormány célul tűzte ki, hogy a Liget újra a magyar kultúra fellegvárává váljon.

Így jött létre a Liget Budapest Projekt, amely Európa legnagyobb kulturális beruházása, és amelynek révén felépült a Néprajzi Múzeum új épülete, a Millennium Háza és a Rózsakert. De történtek más jelentős kulturális beruházások is, mint a Szépművészeti Múzeum megújítása, az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ megépítése, az új helyére költöző Közlekedési Múzeum, vagy a komáromi Csillagerőd megújítása is. Orbán Viktor méltatta Tarlós István korábbi főpolgármestert, akinek köszönhetően a beruházások elindulhattak, és akinek az idejében a miniszterelnök szerint a főváros és a kormány között olajozott volt az együttműködés, és amelynek gyümölcseit még hosszú évtizedek múltán is élvezni fogják a budapestiek, és büszke lesz rá az egész magyar nemzet.

A KÁROGÓK KIESNEK A NEMZET EMLÉKEZETŐBŐL

Orbán Viktor arról is beszélt: az országépítők nevét a magyar nemzet soha nem felejti el. Ilyen országépítők adták nekünk a Lánchidat, az Országházat vagy a Margit hidat. Kerékkötők, károgók, hátráltatók, országrombolók mindig voltak, de az ő nevükre senki sem emlékszik, mert a magyar nemzet egyszerűen kiejti őket az emlékezetéből.

Ennek kapcsán kiemelte: a Liget Budapest Projekt a jelenlegi formájában félkész torzó, befejezésre váró mű, ezért is nagyon fontos, hogy a magyar választók áprilisban pontot tegyenek az ügy végére, és lezárulhasson a vita a fejlesztések befejezéséről. A miniszterelnök arra is kitért: a mai európai politikai viták új fénytörésbe helyezik az európai magaskultúrát, még pontosabban annak küldetését. Globalizáció versus keresztény alapok; Brüsszeli bürokrácia a nemzeti büszkeséggel szemben; bevándorlás versus családtámogatás; genderpolitika vagy gyermekvédelem.

Kiemelte: ez nem Nyugat–Kelet, hanem egy új Nyugat–Nyugat konfliktus, amely a kulturális eligenedés veszélyével fenyeget. Úgy vélte, ha Európát egyben szeretnénk tartani, akkor a magaskultúra klasszikus értékeihez kell fordulnunk a bábeli zűrzavarban.

AZ EGÉSZ VILÁG VÁRTA A MAGYAR ZENE HÁZA MEGNYITÁSÁT

Mint ismert, bár az ellenzéki média a 2011-ben elinduló Liget Budapest Projekt kapcsán csak a Városliget lebetonozásáról, a zöldterületek felszámolásáról írt – a fejlesztés meggátolására építette karrierjét a kezdetben zuglói polgármester, majd főpolgármesterré választott Karácsony Gergely –, a nemzetközi szakma kezdetektől fokozott figyelemmel kísérte a Liget megújulását. A projekt keretében nemrégiben átadott Magyar Zene Házát a CNN és a World Architecture Community (WAC) is 2021 egyik legjobban várt új épületének nyilvánította. A házat már a tervei alapján 2019-ben Európa legjobb középületének választották a rangos londoni International Property Awards megmérettetésen, ami az ingatlanszakma egyik legnagyobb, széles körben jegyzett elismerése. 2020-ban pedig a világ legjobb zenei tematikájú fejlesztésének járó fődíjat kapta meg: az amerikai Music Cities Awards kiírásában, a legjobb zenei tematikájú ingatlanfejlesztésnek járó kitüntetését. Legújabban a világ huszonkettő legjobb, 2022-ben megvalósuló kulturális látványossága közé választotta a Magyar Zene Házát az egyik legmeghatározóbb nemzetközi programajánló magazin, a Time Out.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2022-02-03 | 08:52
Karácsony eljátszotta a zuglói polgárt, majd gyorsan visszamenekült Budára

Karácsony eljátszotta a zuglói polgárt, majd gyorsan visszamenekült Budára

 • Karácsony lábbal szavazott, ahogy mondanis szokás.
 • A II. kerületből Zuglóba költözött, amikor 2014-ben polgármesterré választották a kerületben.
 • 5 év semmittevés, sorozatos kínos ügyek és a kerület lerohasztása után 2019-ben Főpolgármesterré választották.
 • Karácsony erre gyorsan el is költözött Zuglóból, visszahúzódott Budára, Pasarétre.
 • Ez a vagyonnyilatkozata körüli hírekből derült ki, a Ripost olvasója ugyanis leleplezte, hogy újra Budán él, de a vagyonnyilatkozatában csak egy zuglói ház szerepel.
 • Karácsony állítása szerint egy magánszemélytől bérel egy ingatlant a II. kerületben.
Bel 2021-11-02 | 10:42
18 éves embercsempészt és illegális migránsok tucatjait fogták el

18 éves embercsempészt és illegális migránsok tucatjait fogták el

 • Folyamatosan nő a migrációs nyomás a magyar határszakaszokon.
Bel 2021-10-08 | 09:43
Koronavírus: a beoltottak kevesebb mint 1%-a betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb

Koronavírus: a beoltottak kevesebb mint 1%-a betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb

 • Az új megbetegedéseket a delta vírusmutáns okozza, és legnagyobb veszélyben a beoltatlanok vannak.
 • Merkely Béla szerint aki oltatlan, az biztosan megfertőződik a koronavírussal.
Bel 2022-02-03 | 07:24
Hajnalban 1 óra alatt 35 illegális határsértőt akadályoztak meg

Hajnalban 1 óra alatt 35 illegális határsértőt akadályoztak meg

 • A Bács-Kiskun megyében szolgálatot teljesítő egyenruhások 2022. február 3-án 2 óra és 2 óra 35 perc között egy 10 és 11 főből álló határsértő csoportot tartóztattak fel Mátételke és Bátmonostor térségében.
 • 3 óra 25 perckor  további 14 külföldit tartóztattak fel Kiskunmajsa közelében.
 • A magukat afgán és szír állampolgárnak valló illegális migránsok jogellenesen jutottak be Magyarország területére, és sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.
 • A nagy létszámú csoportok tagjait a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
Bel 2022-03-07 | 09:07
Szabadság: mától nem kell maszkot viselni

Szabadság: mától nem kell maszkot viselni

 • A beoltottak száma 6 397 455 fő, közülük 6 175 674 fő a második, 3 821 429 fő a harmadik, 225 507 fő már a negyedik oltását is felvette.
 • Az elmúlt három napban 5852 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 805 898 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
 • Elhunyt 150 többségében idős, krónikus beteg, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 632 325 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 129 137 főre csökkent.
 • 2745 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 117-en vannak lélegeztetőgépen. 
Bel 2021-06-11 | 13:49

Előválasztási színjáték: Jakab visszaszólt Hadházynak

 • Szerinte Hadházy a frontvonalon mutatta meg, hogy nem lehet rá számítani.
Bel 2021-09-16 | 12:24
Karácsony felolvasta az angol szöveget egy konferencián, a cselédmédia állva tapsikol neki

Karácsony felolvasta az angol szöveget egy konferencián, a cselédmédia állva tapsikol neki

 • Csütörtök délelőtt - elég álmoskás arccal - azt játszotta el Karácsony, hogy ő igenis beszél angolul.
 • Fölolvasott egy elérakott szöveget - a videóból ugyanis jól kivehető, hogy végig olvassa azt, feltehetően fonetikus fordításban elé volt téve a teljes beszéd.
 • A cselédsajtó a produkciót terítve állva tapsikol a saját bevallása szerint is hiperpasszív nyelvtudással rendelkező Főpolgármesternek.
 • Karácsony biztos, hogy azt sem értette, amit eléraktak.
 • A Deutsche Welle egyszerű kérdéseire sem tudott válaszolni a nyár elején.
 • Külön pikáns az egészben, hogy a lelkendező cselédsajtót Karácsony fizeti: az ő hirdetései futnak azon cikkek felet is, amelyben arról lelkendeznek, hogy angolul beszél.
 • Vajon Karácsony és a baloldali cselédmédia életében akad egyetlen pillanat, ami nem velejéig hazug?
Bel 2021-11-24 | 10:58
Miközben Karácsony siránkozik, a kormány rendben fizeti a támogatásokat a Fővárosnak

Miközben Karácsony siránkozik, a kormány rendben fizeti a támogatásokat a Fővárosnak

 • Ahogy a megállapodás szól, a kormány erre az évre is kifizette a 10 milliárdos támogatást az Egészséges Budapest Programra.
 • Karácsony közben továbbra is a Facebookon toporzékol.