Orbán a Magyar Zene Házának átadásán: mi, magyarok, kultúrnemzet vagyunk

Orbán a Magyar Zene Házának átadásán: mi, magyarok, kultúrnemzet vagyunk

A kerékkötők, károgók, hátráltatók neve hamar kieseik a nemzet emlékezetőből, ezért sem lehet véletlen, hogy a főpolgármester úrnak máshol akadt ma dolga a Magyar Zene Háza megnyitójának napján – mondta a Magyar Zene Háza megnyitóünnepségén Orbán Viktor, hangsúlyozva: az ellenzék körömszakadtáig védett mindent, ami a Városligetben lepusztult, lelakott és méltatlan volt, és ellenzett mindent, ami szép, világszínvonalú és lélekemelő. A miniszterelnök beszédében ugyanakkor hangsúlyozta: válság ide vagy oda, Magyarország kulturális expanzióban van, kultúrára szánt kiadásai arányaiban az első helyen állnak az Európai Unióban - írja a PestiSrácok.

Mint ismert, tíz éve, óriási ellenzéki ellenszélben indult meg a Városliget fejlesztése, amelynek meggátolására Karácsony Gergely politikai karrierjét építette. A tiltakozók még a Vegán Köztársaságot is kikiáltották az évszázados fák alatt, és közösségi kertet akartak csinálni a közparkból. A megnyitóval azonban végérvényesen lezárult a meleg sör és hideg virsli korszaka a Ligetben.



"Nehéz időket él át Európa: járványok, népvándorlási hullámok, energiaválság követik egymást" – mondta Orbán Viktor a Magyar Zene Háza szombati megnyitóünnepségén. A miniszterelnök hozzátette: éppen ennek is köszönhető, hogy a járvány miatt máshol a Magyar Zene Házához hasonló kulturális intémények leépülni, visszahúzódni szoktak, Magyarországon viszont itt áll teljes fényében ez a lenyűgöző, erős kulturális kisugárzású új intézmény.

Hozzátette: ráadásul a Magyar Zene Háza egy hatalmas kulturális beruházás része, amely azt jelenti, mi, magyarok kulturális expanzióban vagyunk, válság ide vagy oda. A miniszterelnök kiemelte: a legfrissebb adatok szerint a magyar kulturális kiadások arányaiban mára az első helyen állnak, míg 2010-ben, a kormányváltás előtt még csak a középmezőnyben voltunk. Úgy vélte, az, hogy egy évtized alatt Magyarország visszakapaszkodott az élmezőnybe, azt jelenti, a magyarok önképének fontos része, hogy mi kultúrnemzet vagyunk.

A miniszterelnök beszédében megjegyezte, hogy óriási ellenkampányt folytatott a Városliget megújítása ellen az ellenzék, majd leszögezte: egyáltalán nem véletlen, hogy a főpolgármester úrnak éppen máshol akadt ma dolga.

Mint hozzátette, óriási a kísértés, hogy elégtételt vegyünk, hiszen látva ezt a gyönyörű épületet, a tömött sorokat, a számos nemzetközi elismerést, a napnál is világosabb: nekünk volt igazunk. Úgy vélte, a baloldal azt igyekezett körömszakadtáig védeni, ami lepusztult, lelakott és méltatlan volt a Városligetben, és ellenezték, ami szép, világszínvonalú és lélekemelő. Orbán Viktor megjegyezte: nagy a kísértés a politikai elégtétel vételéért, de ennek nem a Magyar Kultúra Napján van a megfelelő ideje, mégis, nem szabad az ellenzék hozzáállásáról megfeledkezni, csak halasszuk ezt el, és inkább, hogy stílszerű legyek, áprilisban húzzuk el a nótájukat.

TARLÓS ISTVÁNT IS KÖSZÖNET ILLETI

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a magyar kultúra kitüntetett helyszíneinek egyike a Városliget, amely azonban "nem volt mindig méltó nagy híréhez". Mint a miniszterelnök felidézte, már Arany János idejében volt a Városligetnek olyan időszaka, amikor megkopott a fénye, ugyanakkor a millenniumi fejlesztéseknek köszönhetően megépült a Szépművészeti Múzeum, a Műcsarnok, a Hősök tere, a Közlekedési Múzeum, a Vajdahunyad vára és a Millennium Háza.

Orbán Viktor emlékeztetett: a világégés, majd a kommunizmus évtizedei alatt ismét rossz időszak köszöntött a Városligetre, amelyet csak a 2010-es kormányváltás tört meg, amikor a polgári kormány célul tűzte ki, hogy a Liget újra a magyar kultúra fellegvárává váljon.

Így jött létre a Liget Budapest Projekt, amely Európa legnagyobb kulturális beruházása, és amelynek révén felépült a Néprajzi Múzeum új épülete, a Millennium Háza és a Rózsakert. De történtek más jelentős kulturális beruházások is, mint a Szépművészeti Múzeum megújítása, az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ megépítése, az új helyére költöző Közlekedési Múzeum, vagy a komáromi Csillagerőd megújítása is. Orbán Viktor méltatta Tarlós István korábbi főpolgármestert, akinek köszönhetően a beruházások elindulhattak, és akinek az idejében a miniszterelnök szerint a főváros és a kormány között olajozott volt az együttműködés, és amelynek gyümölcseit még hosszú évtizedek múltán is élvezni fogják a budapestiek, és büszke lesz rá az egész magyar nemzet.

A KÁROGÓK KIESNEK A NEMZET EMLÉKEZETŐBŐL

Orbán Viktor arról is beszélt: az országépítők nevét a magyar nemzet soha nem felejti el. Ilyen országépítők adták nekünk a Lánchidat, az Országházat vagy a Margit hidat. Kerékkötők, károgók, hátráltatók, országrombolók mindig voltak, de az ő nevükre senki sem emlékszik, mert a magyar nemzet egyszerűen kiejti őket az emlékezetéből.

Ennek kapcsán kiemelte: a Liget Budapest Projekt a jelenlegi formájában félkész torzó, befejezésre váró mű, ezért is nagyon fontos, hogy a magyar választók áprilisban pontot tegyenek az ügy végére, és lezárulhasson a vita a fejlesztések befejezéséről. A miniszterelnök arra is kitért: a mai európai politikai viták új fénytörésbe helyezik az európai magaskultúrát, még pontosabban annak küldetését. Globalizáció versus keresztény alapok; Brüsszeli bürokrácia a nemzeti büszkeséggel szemben; bevándorlás versus családtámogatás; genderpolitika vagy gyermekvédelem.

Kiemelte: ez nem Nyugat–Kelet, hanem egy új Nyugat–Nyugat konfliktus, amely a kulturális eligenedés veszélyével fenyeget. Úgy vélte, ha Európát egyben szeretnénk tartani, akkor a magaskultúra klasszikus értékeihez kell fordulnunk a bábeli zűrzavarban.

AZ EGÉSZ VILÁG VÁRTA A MAGYAR ZENE HÁZA MEGNYITÁSÁT

Mint ismert, bár az ellenzéki média a 2011-ben elinduló Liget Budapest Projekt kapcsán csak a Városliget lebetonozásáról, a zöldterületek felszámolásáról írt – a fejlesztés meggátolására építette karrierjét a kezdetben zuglói polgármester, majd főpolgármesterré választott Karácsony Gergely –, a nemzetközi szakma kezdetektől fokozott figyelemmel kísérte a Liget megújulását. A projekt keretében nemrégiben átadott Magyar Zene Házát a CNN és a World Architecture Community (WAC) is 2021 egyik legjobban várt új épületének nyilvánította. A házat már a tervei alapján 2019-ben Európa legjobb középületének választották a rangos londoni International Property Awards megmérettetésen, ami az ingatlanszakma egyik legnagyobb, széles körben jegyzett elismerése. 2020-ban pedig a világ legjobb zenei tematikájú fejlesztésének járó fődíjat kapta meg: az amerikai Music Cities Awards kiírásában, a legjobb zenei tematikájú ingatlanfejlesztésnek járó kitüntetését. Legújabban a világ huszonkettő legjobb, 2022-ben megvalósuló kulturális látványossága közé választotta a Magyar Zene Házát az egyik legmeghatározóbb nemzetközi programajánló magazin, a Time Out.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-06-06 | 10:16

Majd' 4 millió a második oltást is megkapottak száma

  • 5 260 418 az oltottak száma, közülük 3 989 525 fő már a második oltását is megkapta.
  • 137 az új fertőzöttet azonosítottak.
  • Elhunyt 12 idős, krónikus beteg.
  • 602 koronavírusos beteget ápolnak kórházban.
  • Közülük 68-an vannak lélegeztetőgépen
Bel 2021-09-16 | 11:56
Tóth Csaba: végre lesz lehetősége beszélni Hadházy Ákosnak a körülötte kialakult zűrös ügyekről

Tóth Csaba: végre lesz lehetősége beszélni Hadházy Ákosnak a körülötte kialakult zűrös ügyekről

  • Szeptember 17-én vitázik Tóth Csaba és Hadházy Ákos a Zugló TV-ben.
Bel 2021-06-29 | 13:41
Szörnyű tragédia: négytagú családot ölt meg Budapesten a szénmonoxid-mérgezés

Szörnyű tragédia: négytagú családot ölt meg Budapesten a szénmonoxid-mérgezés

  • Egy párezer fointos CO-mérővel ezek a tragédiák elkerülhetők.
Bel 2021-09-25 | 14:00
A DK visszaszólt Karácsonynak: Tóth Csaba eredetileg is Karácsony és az MSZP jelöltje volt, nem a DK-é

A DK visszaszólt Karácsonynak: Tóth Csaba eredetileg is Karácsony és az MSZP jelöltje volt, nem a DK-é

  • A Főpolgármesterről ismételten kiderült, hogy nem a leghűségesebb szövetséges.
  • A politikai pályája gyakorlatilag folyamatos árulások láncolata.
  • Gyurcsánynak dolgozott, majd később elárulta, hogy részt vegyen az LMP megalakításában; aztán Bajnai kedvéért elárulta Schiffer Andrást, és szétszakította az LMP-t.
  • De ahogy nem sikerült a céljait elérnie, elárulta Bajnai háttéremberét is, az EGYÜTT korábbi elnökét, Szigetvári Viktort is.
  • A körbeárulás természetesen nem állhat meg, azt követően, hogy kifejezte, Hadházyval szemben Tóth Csabát támogatja a zuglói előválasztáson, a pénteki vitában mégis kifarolt mögüle.
  • A Demokratikus Koalíció közleményben emlékezteti a Főpolgármestert: Tóth az ő, a Páreszéd, és az MSZP kérésére lett jelölt.
Bel 2021-08-10 | 12:57
Újabb embercsempész fogtak el a magyar rendőrök

Újabb embercsempész fogtak el a magyar rendőrök

  • A rendőrök Szeleste térségében ellenőrizték a gépkocsit.
  • A koronavírus járvány idején kiemelt veszélyt jelen az illegális migráció.
Bel 2021-09-14 | 11:44
Orbán Viktor: Mi itt, Közép-Európában úgy gondoljuk, hogy küldetés nélkül kudarcra vagyunk ítélve

Orbán Viktor: Mi itt, Közép-Európában úgy gondoljuk, hogy küldetés nélkül kudarcra vagyunk ítélve

  • Szamizdat 12. címen új írást publikált honlapján a miniszterelnök.
Bel 2021-05-31 | 12:45

Merkely: a szombaton elhunyt 19 koronavírusos-beteg egyike sem volt beoltva - csak az oltottaknak ért véget a járvány

  • A járványveszély az oltottak számára megszűnt – jelentette ki Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a TV2 Mokka című műsorában.
  • Hozzátette: aki nem kapta meg az oltást, az megfertőződhet, kórházba kerülhet, és akár bele is halhat a betegségbe.
Bel 2021-09-28 | 20:01
Jakab állítólag nagyon maga alatt van, mert kiesett az előválasztásból - Márki-Zay a harmadik

Jakab állítólag nagyon maga alatt van, mert kiesett az előválasztásból - Márki-Zay a harmadik

  • A BENNFENTES-hez olyan információk jutottak el az előválasztást szervezőktől, hogy Jakab Péter búcsút inthet a második fordulónak, ugyanis kiesett a miniszterelnök-jelölti versenyből.
  • A BENNFENTES információi szerint a jól hajrázó Márki-Zay Péter jött fel a harmadik helyre.
  • Arra maga a hódmezővásárhelyi polgármester is utalt az utóbbi héten, hogy szerinte Jakabot ki fogja ejteni az előválasztásból.
  • Jakab Péter állítólag már tudja az eredményt, és sokkolták a számok, forrásaink szerint összeomlott a szélsőjobboldali pártvezér az újabb sikertelenségtől.
  • Az elkeseredettsége érthető: eddig egyetlen választást sem nyert meg Jakab Péter.
  • 2010-ben a miskolci 18-as számú egyéni választókerületben csak a harmadik helyen végzett mindössze húsz százalékot szerezve.
  • 2014-ben Miskolc polgármesteri székéért is elindult, azonban akkor is kikapott.
  • Az önkormányzati választáson az egyéni választókerületben indulva mindössze 874 voksot kapott, így szintén csak a harmadik lett.
  • Legutoljára 2018-ban Borsod-Abaúj-Zemplén megye 1. számú országos egyéni választókerületében állt rajthoz, de ott is kikapott fideszes ellenfelétől.