Orbán a Magyar Zene Házának átadásán: mi, magyarok, kultúrnemzet vagyunk

Orbán a Magyar Zene Házának átadásán: mi, magyarok, kultúrnemzet vagyunk

A kerékkötők, károgók, hátráltatók neve hamar kieseik a nemzet emlékezetőből, ezért sem lehet véletlen, hogy a főpolgármester úrnak máshol akadt ma dolga a Magyar Zene Háza megnyitójának napján – mondta a Magyar Zene Háza megnyitóünnepségén Orbán Viktor, hangsúlyozva: az ellenzék körömszakadtáig védett mindent, ami a Városligetben lepusztult, lelakott és méltatlan volt, és ellenzett mindent, ami szép, világszínvonalú és lélekemelő. A miniszterelnök beszédében ugyanakkor hangsúlyozta: válság ide vagy oda, Magyarország kulturális expanzióban van, kultúrára szánt kiadásai arányaiban az első helyen állnak az Európai Unióban - írja a PestiSrácok.

Mint ismert, tíz éve, óriási ellenzéki ellenszélben indult meg a Városliget fejlesztése, amelynek meggátolására Karácsony Gergely politikai karrierjét építette. A tiltakozók még a Vegán Köztársaságot is kikiáltották az évszázados fák alatt, és közösségi kertet akartak csinálni a közparkból. A megnyitóval azonban végérvényesen lezárult a meleg sör és hideg virsli korszaka a Ligetben."Nehéz időket él át Európa: járványok, népvándorlási hullámok, energiaválság követik egymást" – mondta Orbán Viktor a Magyar Zene Háza szombati megnyitóünnepségén. A miniszterelnök hozzátette: éppen ennek is köszönhető, hogy a járvány miatt máshol a Magyar Zene Házához hasonló kulturális intémények leépülni, visszahúzódni szoktak, Magyarországon viszont itt áll teljes fényében ez a lenyűgöző, erős kulturális kisugárzású új intézmény.

Hozzátette: ráadásul a Magyar Zene Háza egy hatalmas kulturális beruházás része, amely azt jelenti, mi, magyarok kulturális expanzióban vagyunk, válság ide vagy oda. A miniszterelnök kiemelte: a legfrissebb adatok szerint a magyar kulturális kiadások arányaiban mára az első helyen állnak, míg 2010-ben, a kormányváltás előtt még csak a középmezőnyben voltunk. Úgy vélte, az, hogy egy évtized alatt Magyarország visszakapaszkodott az élmezőnybe, azt jelenti, a magyarok önképének fontos része, hogy mi kultúrnemzet vagyunk.

A miniszterelnök beszédében megjegyezte, hogy óriási ellenkampányt folytatott a Városliget megújítása ellen az ellenzék, majd leszögezte: egyáltalán nem véletlen, hogy a főpolgármester úrnak éppen máshol akadt ma dolga.

Mint hozzátette, óriási a kísértés, hogy elégtételt vegyünk, hiszen látva ezt a gyönyörű épületet, a tömött sorokat, a számos nemzetközi elismerést, a napnál is világosabb: nekünk volt igazunk. Úgy vélte, a baloldal azt igyekezett körömszakadtáig védeni, ami lepusztult, lelakott és méltatlan volt a Városligetben, és ellenezték, ami szép, világszínvonalú és lélekemelő. Orbán Viktor megjegyezte: nagy a kísértés a politikai elégtétel vételéért, de ennek nem a Magyar Kultúra Napján van a megfelelő ideje, mégis, nem szabad az ellenzék hozzáállásáról megfeledkezni, csak halasszuk ezt el, és inkább, hogy stílszerű legyek, áprilisban húzzuk el a nótájukat.

TARLÓS ISTVÁNT IS KÖSZÖNET ILLETI

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a magyar kultúra kitüntetett helyszíneinek egyike a Városliget, amely azonban "nem volt mindig méltó nagy híréhez". Mint a miniszterelnök felidézte, már Arany János idejében volt a Városligetnek olyan időszaka, amikor megkopott a fénye, ugyanakkor a millenniumi fejlesztéseknek köszönhetően megépült a Szépművészeti Múzeum, a Műcsarnok, a Hősök tere, a Közlekedési Múzeum, a Vajdahunyad vára és a Millennium Háza.

Orbán Viktor emlékeztetett: a világégés, majd a kommunizmus évtizedei alatt ismét rossz időszak köszöntött a Városligetre, amelyet csak a 2010-es kormányváltás tört meg, amikor a polgári kormány célul tűzte ki, hogy a Liget újra a magyar kultúra fellegvárává váljon.

Így jött létre a Liget Budapest Projekt, amely Európa legnagyobb kulturális beruházása, és amelynek révén felépült a Néprajzi Múzeum új épülete, a Millennium Háza és a Rózsakert. De történtek más jelentős kulturális beruházások is, mint a Szépművészeti Múzeum megújítása, az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ megépítése, az új helyére költöző Közlekedési Múzeum, vagy a komáromi Csillagerőd megújítása is. Orbán Viktor méltatta Tarlós István korábbi főpolgármestert, akinek köszönhetően a beruházások elindulhattak, és akinek az idejében a miniszterelnök szerint a főváros és a kormány között olajozott volt az együttműködés, és amelynek gyümölcseit még hosszú évtizedek múltán is élvezni fogják a budapestiek, és büszke lesz rá az egész magyar nemzet.

A KÁROGÓK KIESNEK A NEMZET EMLÉKEZETŐBŐL

Orbán Viktor arról is beszélt: az országépítők nevét a magyar nemzet soha nem felejti el. Ilyen országépítők adták nekünk a Lánchidat, az Országházat vagy a Margit hidat. Kerékkötők, károgók, hátráltatók, országrombolók mindig voltak, de az ő nevükre senki sem emlékszik, mert a magyar nemzet egyszerűen kiejti őket az emlékezetéből.

Ennek kapcsán kiemelte: a Liget Budapest Projekt a jelenlegi formájában félkész torzó, befejezésre váró mű, ezért is nagyon fontos, hogy a magyar választók áprilisban pontot tegyenek az ügy végére, és lezárulhasson a vita a fejlesztések befejezéséről. A miniszterelnök arra is kitért: a mai európai politikai viták új fénytörésbe helyezik az európai magaskultúrát, még pontosabban annak küldetését. Globalizáció versus keresztény alapok; Brüsszeli bürokrácia a nemzeti büszkeséggel szemben; bevándorlás versus családtámogatás; genderpolitika vagy gyermekvédelem.

Kiemelte: ez nem Nyugat–Kelet, hanem egy új Nyugat–Nyugat konfliktus, amely a kulturális eligenedés veszélyével fenyeget. Úgy vélte, ha Európát egyben szeretnénk tartani, akkor a magaskultúra klasszikus értékeihez kell fordulnunk a bábeli zűrzavarban.

AZ EGÉSZ VILÁG VÁRTA A MAGYAR ZENE HÁZA MEGNYITÁSÁT

Mint ismert, bár az ellenzéki média a 2011-ben elinduló Liget Budapest Projekt kapcsán csak a Városliget lebetonozásáról, a zöldterületek felszámolásáról írt – a fejlesztés meggátolására építette karrierjét a kezdetben zuglói polgármester, majd főpolgármesterré választott Karácsony Gergely –, a nemzetközi szakma kezdetektől fokozott figyelemmel kísérte a Liget megújulását. A projekt keretében nemrégiben átadott Magyar Zene Házát a CNN és a World Architecture Community (WAC) is 2021 egyik legjobban várt új épületének nyilvánította. A házat már a tervei alapján 2019-ben Európa legjobb középületének választották a rangos londoni International Property Awards megmérettetésen, ami az ingatlanszakma egyik legnagyobb, széles körben jegyzett elismerése. 2020-ban pedig a világ legjobb zenei tematikájú fejlesztésének járó fődíjat kapta meg: az amerikai Music Cities Awards kiírásában, a legjobb zenei tematikájú ingatlanfejlesztésnek járó kitüntetését. Legújabban a világ huszonkettő legjobb, 2022-ben megvalósuló kulturális látványossága közé választotta a Magyar Zene Házát az egyik legmeghatározóbb nemzetközi programajánló magazin, a Time Out.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-06-07 | 18:26
Telex: "Visszalép. El se indul. Támogatja. A dékás a jobbikos javára. A Jobbik a dékást. Mindkettő az MSZP-st"

Telex: "Visszalép. El se indul. Támogatja. A dékás a jobbikos javára. A Jobbik a dékást. Mindkettő az MSZP-st"

 • A Telexnek is föltűnt, hogy a baloldai ellenzék előválasztása egy bohóctréfává vált.
 • A napokban a számtalan visszalépés miatt Márki-Zay, Puzsér, és egyéb baloldali véleményformálók is kritizálták az előválasztás "lezsírozását".
Bel 2021-06-06 | 11:36

Orbán Viktor - Sokmillió magyar nevében mondom: köszönjük!

 • Felemelő kisvideóban fejezte ki köszönetét Orbán Viktor azoknak, akik helytálltak a koronavírus-járványban.
 • Külön köszöntötte az orvosokat, az ápolókat, a mentősöket, a pedagógusokat, az édesanyákat, az áruszállítókat, a bolti alkalmazottakat, a gyári munkásokat és a gazdákat.
 • Tisztelet a hétköznapok hőseinek! - fogalmazott a miniszterelnök.
Bel 2021-08-04 | 20:23
Újabb embercsempészeket kaptak el Győrnél

Újabb embercsempészeket kaptak el Győrnél

 • Ezúttal Győr térségében fogtak el a megyei határrendészek egy lengyel gépkocsivezetőt, aki hét, magát szír állampolgárnak valló férfit akart illegálisan Ausztriába juttatni.
Bel 2021-09-24 | 13:19
Orbán Viktor: az út az Európai Unióba Közép-Európán keresztül vezet a balkáni népek számára

Orbán Viktor: az út az Európai Unióba Közép-Európán keresztül vezet a balkáni népek számára

 • Orbán Viktor a délkelet-európai, valamint a V4-országok parlamenti elnökeinek konferenciáján hangsúlyozta: a Balkánt nem ütközőzónává kell tenni, hanem integrálni kell az Európai Unióba.
 • A miniszterelnök szerint a balkáni országok néhány év alatt felveszik a tempót és meg fogják erősíteni a gazdaságukat.
 • A négy visegrádi ország együttes kereskedelme Németországgal kétszerese a német-francia kereskedelemnek és háromszor nagyobb, mint a német-olasz kereskedelem volumene - mondta Orbán Viktor azt hangsúlyozandó, hogy a Balkán EU-tagságával az Európai Unió is nyerne.
Bel 2022-03-09 | 12:52
Ma hajnalban 33 illegális határsértőt tartóztattak fel Bács-Kiskun megyében

Ma hajnalban 33 illegális határsértőt tartóztattak fel Bács-Kiskun megyében

 • A Bács-Kiskun megyében szolgálatot teljesítő járőrök 2022. március 9-én 0 óra 10 perckor Katymárnál 23 határsértőt, majd 3 órakor Kelebiánál 10 illegális migránst tartóztattak fel
 • Ellenőrzésük során a csoport tagjai török és szír állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.
 • A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.
Bel 2022-01-11 | 12:51
Századvég: a magyarok 85% elutasítja Márki-Zay terveit a kórházak privatizációjáról

Századvég: a magyarok 85% elutasítja Márki-Zay terveit a kórházak privatizációjáról

 • Márki-Zay Péter az utóbbi hónapokban többször tett olyan kijelentéseket, hogy az egészségügy üzlet, és a kórházakat pedig szerinte "radikálisan privatizálni" kellene.
 • Sajnálatát fejezte ki amiatt is, hogy nincsen idehaza kórházi napidíj és vizitdíj.
 • A Századvég fölmérte, támogatják-e a magyarok a baloldal miniszterelnök-jelöltjének fizetős egészségügyi terveit.