Orbán Viktor: augusztus 1-től fölvehető a 3. oltás

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának vendége volt.

A kormányfő a beszélgetés elején elmondta: a harmadik oltás tekintetében megoszlanak a vélemények. A WHO is egy bizonytalanságot sugalló nyilatkozatot tett, de olyan vélemény nincs, miszerint ártana. Ha az emberek biztonságérzetét növeli, akkor nem zárják el az emberek elől – tette hozzá. A kormány lehetővé teszi a harmadik oltást, de a második oltás után teljen el négy hónap, de lehet rövidebb idő is – fogalmazott a kormányfő.

A miniszterelnök hozzátette, a harmadik oltás felvételére augusztus 1-től kerülhet sor.

Az egészségügyi dolgozóknak kötelező lesz az oltás

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Magyarország még mindig a legbiztonságosabb ország az átoltottságot tekintve az unióban. Mint fogalmazott: "a kényszerítésnek nem vagyunk hívei, de egy helyen van kivétel, így az egészségügyi dolgozóknak kötelező lesz az oltás".

Az egyébként számukra kötelező oltásokhoz képest így most eggyel több oltást kell felvennie az egészségügyi dolgozóknak. A kormányfő szólt arról is, hogy "egyesek szerint az elszigetelés útján kell járni, de Magyarország csak addig követte ezt az utat, amíg nem volt vakcina. Ha van vakcina, akkor az élet meg van mentve" – tette hozzá.

Orbán Viktor emlékeztetett: visszafertőződés esetén is jóval nagyobb a védettség, ha valaki be van oltva. Azok az idősek, akik nincsenek beoltva, veszélyben vannak, és a delta variáns meg fogja őket találni – tette hozzá. Mint elmondta, "ez mostani a legagresszívebb variáns, ami megjelent. Az időseket személyesen fel fogjuk keresni, akik nem oltották be magukat".

Az iskolakezdés előtti két napon minden gyerek megkaphatja az oltást az iskolákban

A kormányfő azt is közölte, hogy a 16-18 év közöttiek átoltottsága 45 százalék körül van. A 12-15 év közöttieket is oltják, ott 13 százalékos az átoltottság aránya. Az iskolakezdés előtti két napon minden gyerek megkaphatja az oltást az iskolákban, mivel oltási napokat rendeznek.

Külföldre utazás, védettségi igazolvány

Orbán Viktor azt javasolja minden magyarnak, hogy csak akkor utazzanak külföldre nyaralni, ha mindkét oltást megkapták már. A magyar védettségi igazolványnak továbbra is van jelentősége, mivel nagy koncertekre és sporteseményekre csak így lehet menni – emlékeztetett a kormányfő. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy ha Európában negyedik hullám lesz, akkor ideér.

"A fő kérdés, hogy hány oltatlan embert talál a vírus" – tette hozzá. Kérdésre válaszolva Orbán Viktor kifejtette, minden olyan vélemény, ami bizonytalanságot kelt egy válsághelyzetben, az baj. Orbán Viktor szerint minden, ami a közös cselekvést gyengíti, az ártalmas. Különösen így van ez a járvány idején. A fő veszélyt nem az álorvosok jelentik, hanem az, amikor a politikusok járványügyi szakemberek lesznek, ahelyett hogy elvégeznék a munkájukat.

"A brüsszeli kérés célja, hogy az LMBTQ-aktivistákat be kelljen engedni az iskolákba"

Orbán Viktor a legújabb brüsszeli eljárásról szólva úgy fogalmazott, hogy elolvasta a bizottsági papirost. "Egy jogi huliganizmussal állunk szemben, mind a családjog, mind az oktatás kizárólagosan nemzeti hatáskör, és pont ezen ügyben akarnak eljárást indítani. Szégyenteljes a bizottság álláspontja" – értékelte a kormányfő.

Mint fogalmazott: "a brüsszeli kérés célja, hogy az LMBTQ-aktivistákat be kelljen engedni az iskolákba, de ezt nem fogjuk hagyni. A szülő dönt a gyermekek neveléséről, és ez benne van az európai szabályokban is" – szögezte le.

"Ami Nyugaton általános, hogy beengednek szexuális propagandistákat, az nálunk nem lesz" – tette hozzá a miniszterelnök.

"Véres csata lesz"

Kérdésre válaszolva Orbán Viktor arról is beszélt, hogy nem hívta őt senki az EP-vitába. Menni pedig csak akkor szokott, amikor úgy ítéli meg, hogy döntő jelentőségű a helyzet – fűzte hozzá. "Óriási nyomás alatt vagyunk" – fogalmazott. A miniszterelnök mindenkit arra kért, hogy a nemzeti konzultációs íveket töltse ki, és erősítse meg a kormány álláspontját. Orbán Viktor elmondta:  ez a vita nem csak magyar jelenség. Olaszországban, Romániában és Litvániában is volt már hasonló.

Litvánia meg tudta védeni az érdekeit – idézte fel Orbán Viktor. "Véres csata lesz" ez, itt minden el fog hangozni – tette hozzá.

Indulnak a helyreállítási programok

A kettős mérce megnyilvánulását tapasztalhattuk az Eb-n is. A magyarokat szinte a semmiért ítélték el, ha nem lenne kettős mérce, akkor le kéne bontani a Wembleyt. "Bármilyen jogvita összekötése a pénzügyi kifizetésekkel, az teljesen elfogadhatatlan. A helyreállítási alap jár nekünk, és meg fogjuk kapni ezt a pénzt" – fejtette ki a kormányfő, hozzátéve: azokat a programokat, amelyeket meg akarunk valósítani, elindítják, akkor is, ha nem érkezik meg Brüsszelből a pénz.

"Most a gyerekeink szabadságról van szó, illetve a gyereknevelés szabadságáról"

A magyarok eddig nem látták, milyen erőteljes propaganda áll a mostani támadások mögött. Most kinyílik egy ablak, amikor a magyarok látni fogják, hogy mi történik egy német iskolákban. Nem lehet elvárni, hogy mi is ezt kövessük, és erővel ránk kényszerítsék – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor kifejtette, hogy égnek áll az ember haja attól, ami Nyugat-Európában történik. Brüsszel visszaél a hatalmával, és ránk akarja kényszeríteni az akaratát. "Most a gyerekeink szabadságról van szó, és a gyereknevelés szabadságáról. A gyerek egy szent dolog Magyarországon" - mondta a kormányfő. "Nem grasszálhatnak szexuális propagandisták az iskolákban" – tette hozzá. "Aki nem akarja, hogy szivárványos aktivisták világosítsák fel a gyerekét, annak legyen ehhez joga".

Van olyan, hogy nemváltó műtéteket hajtanak végre a szülői akarattal szemben Nyugaton. Ilyen jogi helyzet Magyarországon nem történhet meg – zárta szavait a kormányfő.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-08-12 | 12:28
Kemény akart lenni, de nagyot koppant a momentumos Hajnal Miklós

Kemény akart lenni, de nagyot koppant a momentumos Hajnal Miklós

 • Cseh Katalin a Pannónia Nyomda Kft-n keresztül uniós forrásra pályázott arra hivatkozva, hogy a kifejlesztett termék milyen jó lesz a budapesti olimpián.
 • A cég nyert is, a támogatást felvették, Cseh Katalin és a Momentum meg megakadályozta a budapesti olimpiát.
 • A Cseh Katalinhoz és családjához köthető cégháló egyébként összesen csaknem 4,8 milliárd forint értékben nyert el EU-s támogatást, 300 millió forint értékben pedig közbeszerzéseket.
 • A GVH, a Közbeszerzési Hatóság vizsgálja, hogy a cégek között történt-e összejátszás, és vizsgálódik a NAV is.
 • Ez nagyon kellemetlen a Momentumnak, ezért vissza akartak vágni, de hatalmasat koppantak.
Bel 2021-06-09 | 09:01
A sikeres budapesti városvezetés új szimbóluma: a zöld lámpánál dugóban veszteglő kocsisor

A sikeres budapesti városvezetés új szimbóluma: a zöld lámpánál dugóban veszteglő kocsisor

 • A szavaknál erősebbek a képek.
 • Harmadik napja moccanni nem lehet Budapesten a körúti biciklisávok, a rakpartzár és az elhibázott felújítások miatt.
 • Egy város üzeni: köszönjük, Geri!
Bel 2021-10-05 | 11:24
A baloldal választási bizottsága nem engedi Karácsonynak és Márki-Zaynak, hogy együtt induljanak

A baloldal választási bizottsága nem engedi Karácsonynak és Márki-Zaynak, hogy együtt induljanak

 • Magyar György, a Civil Választási Bizottság elnöke nyilatkozta ezt az ATV-nek, majd a HVG-nek.
 • Magyar György ügyvéd a hvg.hu-nak azt nyilatkozta, "nincs tandem - játék közben a szabályokon nem változtatunk, erről szól a demokrácia, döntsék el, kinek a neve szerepeljen a szavazólapon."
Bel 2021-06-28 | 11:59
Több mint ötszáz településen gyérítik a szúnyogokat a héten

Több mint ötszáz településen gyérítik a szúnyogokat a héten

 • Levegőből 1930 hektár, szárazföldön 6295 hektár a kémia írtási terv.
 • Biológiai írtási terv nincs.
Bel 2022-07-05 | 08:06
Újabb román embercsempész vitte az afgán migránsokat

Újabb román embercsempész vitte az afgán migránsokat

 • Márialiget külterületén ellenőriztek a rendőrök 2022. július 5-én 1 óra 40 perckor egy magyar honosságú gépjárművet, amelyet egy 27 éves román férfi vezetett.
 • Az egyenruhások a kistehergépkocsi rakterében 13 – magukat afgán állampolgárnak valló – külföldit találtak, akik személyazonosságukat, valamint magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.
 • A sofőrt elfogták és a migránsokkal együtt a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságra előállították.
Bel 2021-05-31 | 11:11
Álprobléma: pénteken 138, szombaton 140, vasárnap 154 migránst pateroltak ki az országból a rendőrök és a katonák

Álprobléma: pénteken 138, szombaton 140, vasárnap 154 migránst pateroltak ki az országból a rendőrök és a katonák

 • Az osztrák valamint a német belügyminisztérium és katonaság is a migráció erősödését jelzi előre.
 • Az olaszokhoz, a spanyolokhoz és a britekhez pedig folyamatosan érkeznek a migránsok.
 • Franciaország 71%-a szerint elég volt a migránsokból, az ország megtelt.
 • Közben pedig csak a balkáni útvonalon közel 1 000 illegális migránst fognak el hetente a magyar rendvédelem tagjai.
Bel 2022-08-16 | 07:57
A 18 éves szlovák 27 migránst csempészett

A 18 éves szlovák 27 migránst csempészett

 • A Bácsbokodi Határrendészeti Kirendeltség munkatársai Csávoly térségében 2022. augusztus 16-án 2 óra 35 perckor intézkedés alá vontak egy cseh rendszámú furgont, amelyet egy 18 éves szlovák férfi vezetett. Rajta kívül a járműben 27 külföldi tartózkodott.
 • Sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni.
 • A gyanú szerint a sofőr a határsértőknek segítséget akart nyújtani abban, hogy Nyugat-Európába jussanak.
 • A migránsokat – meghallgatásuk után – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
Bel 2021-10-07 | 09:07
19 fős illegális MigrásTaxit kapcsoltak le az M9-esen

19 fős illegális MigrásTaxit kapcsoltak le az M9-esen

 • Bogyiszló térségében állítottak meg egy kisteherautót, melyben 18 illegális migránst szállítottak.