Elvenné az emberektől Márki-Zay, hogy egyről a kettőre léphessenek

Elvenné az emberektől Márki-Zay, hogy egyről a kettőre léphessenek
  • Minimálbér-ellenes kirohanásaival Márki-Zay azt üzeni, megszüntetné azt, hogy az emberek fokozatosan, egyre jobban élhessenek a munkájukból.
  • De nem csak a szűken vett minimálbér miatt, hanem azért is veszélyes ez az ötlet, mert rengeteg ellátási forma a minimálbérhez között Magyarországon.
  • Amit ha eltörölnek, akkor annak tovagyűrűző hatása is lenne a nagyszülői gyedre, a gyermekgondozási díjra és az álláskeresési járadékra is.

Szinte minden magyar ember jövedelmi viszonyait negatívan érintené, ha megvalósulna Márki-Zay Péter minimálbért eltörlő ötlete.

Az Origó összegyűjtötte, hogy mit veszítenének az emberek, ha Gyurcsány jelöltjének a terve megvalósulna. Márki-Zay Péter a rezsicsökkentés után a minimálbért is támadja. Azaz, mindkettőt megszüntetné. A baloldal jelöltjének legújabb ötlete alapvetően forgatná fel a magyar gazdaság működését. Óriási káoszt, a fizetések csökkenését és az állástalanok számának növekedését jelentené, ha Márki-Zay terve megvalósulna.

A BALOLDALI POLITIKUS AZONBAN NEMCSAK A DOLGOZÓKKAL, HANEM ENNÉL IS SOKKAL TÖBB EMBERREL SZÚRNA KI A MINIMÁLBÉR MEGSZÜNTETÉSÉVEL.

A minimálbér megemeléséről még novemberben született megállapodás a kormány és a gazdaság szereplői között. A bruttó 200 ezer forintos minimálbér és a 260 ezer forintos garantált bérminimum azt eredményezi 2022-ben, HOGY A MUNKAVÁLLALÓK NETTÓ BÉRE 21 679, ILLETVE 27 265 FORINTTAL NŐ – 133 EZER ÉS 172 900 FORINTRA –, MIKÖZBEN AZ ADÓTERHEK NEM VÁLTOZNAK, A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ 15 SZÁZALÉK, A TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI JÁRULÉK 18,5 SZÁZALÉK MARAD.

De egyéb területekre is pozitív hatással van a minimálbér megemelése.

A nagyszülői gyed által a még nem nyugdíjas nagyszülők is jogosulttá válhatnak gyermekgondozási díjra (gyed), ha vállalják, hogy részt vesznek unokájuk gondozásában, nevelésében, amíg a szülők dolgoznak. Egyszerre csak az egyik nagyszülő, de akár több unoka után is felveheti a juttatást. A sima gyed és a nagyszülői gyed mértéke egyaránt a korábban szerzett jövedelmünk napi egységre lebontott összegének 70 százaléka, amely nem haladhatja meg a minimálbér duplájának 70 százalékát. A bruttó minimálbér duplájának 70 százaléka 234.360 Ft/hó, 200 ezer forint duplájának a 70 százaléka pedig 280 ezer forint. A gyed is jövedelemnek számít, így 15 százalék szja és 10 százalék nyugdíjjáradék levonásával adózunk.

A gyed a szülő korábbi jövedelmének 70 százaléka, de maximális összege a minimálbérhez igazodik (plafonja a minimálbér kétszeresének 70 százaléka).

A MINIMÁLBÉR EMELKEDÉSÉVEL 280 EZER FORINTRA NŐ A GYERMEKGONDOZÁSI DÍJ (GYED) MAXIMÁLIS ÖSSZEGE, VAGYIS 10 ÉV ALATT TÖBB MINT KÉTSZERESÉRE EMELKEDETT.

Tehát a fentiek szerint a nagyszülői gyed maximális összege, a gyedhez hasonlóan, bruttó 280 ezer forint lesz várhatóan. A gyed mellett bármilyen jogviszonyban, korlátlan időtartamban lehet munkát végezni. Testvér születése esetén más családtámogatási ellátásokkal (csecsemőgondozási díj - csed -, gyermekgondozási segély - gyes) együtt is igénybe vehető, tehát az ellátás nem szűnik meg újabb gyermek születése esetén. Az ellátásra a csecsemőgondozási díj után jogosult a szülő egészen addig, amíg a gyermek be nem tölti a második életévét, illetve ikrek esetén a hároméves kort.

Gyermekgondozási díjat, azaz a diplomás gyedet a felsőoktatási intézmények hallgatói is igényelhetnek.

Táppénz alatt a napi átlagkereset 60 százaléka jár (kórházban töltött idő alatt 50 százalék), ám ebből még levonásra kerül a személyi jövedelemadó. A táppénz napi összege maximalizálva van, ez a minimálbér kétszeresének 30-ad része, JELENLEG LEGFELJEBB NAPI 11 160 FORINT, MELY 13 333 FORINTRA EMELKEDIK.

Az álláskeresési járadék összegét a kérelem benyújtását megelőző négy naptári negyedévben az érintett jogviszonyokban elért - a vállalkozói jogviszony esetén a megfizetett - munkaerőpiaci járulék alapja havi átlagos összegének alapulvételével kell kiszámítani. A járadék összege a folyósítás teljes időtartama alatt a járadékalap 60 százaléka, amely azonban nem lehet magasabb a jogosultság kezdő napján hatályos kötelező legkisebb munkabér napi összegénél.

Ha a járadék számításánál figyelembe vett összeg nem éri el minimálbért, akkor a járadék számításának alapja a fentiek szerint [1991. évi IV. törvény a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról 26. § (1) és (3)-(4) szerint] számított összeg 60 százaléka.

A MINIMÁLBÉR EMELÉSÉVEL AZ ÁLLÁSKERESÉSI JÁRADÉK ELÉRHETŐ MAXIMÁLIS ÖSSZEGE IS EMELKEDIK, BRUTTÓ 167 EZERRŐL 200 EZER FORINTRA.

Mindezek mellett a hallgatói gyed és a gyermekek otthongondozási díja (gyod) is emelkedni fog jövőre a minimálbér emelésével.  A gyod jövőre nettó 180 ezer forint lesz, míg 2019-ben még nettó 90 ezer forint volt. Érdekes adat, hogy a 18 éven aluliak ápolási díja 28 500 forint volt 2010-ben. A hallgatói gyed pedig 140 ezer forintra nő majd. A minimálbér 200 ezer forintra emelésével nő bizonyos betegségekhez kapcsolódóan a munkavállalói adóalap-csökkentő kedvezmény is. A kormány 2019-től bővített járulékkedvezmény-rendszerrel ösztönzi a piaci cégeket megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatására. A mostani adatok szerint mintegy 150 ezer megváltozott munkaképességű ember dolgozik, akik a minimálbér 5 százalékának megfelelő mértékű adókedvezményre jogosultak. Ez havi 10 ezer forint lesz 2022-ben.

VAGYIS MÁRKI-ZAY MINIMÁLBÉRT ELTÖRLŐ ÖTLETE A FENTI JUTTATÁSOK EMELKEDÉSÉNEK A MEGSZŰNÉSÉT JELENTENÉ.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-06-26 | 18:17
Notórius hazudozók egymás között: Annalena Baerbockhoz látogatott Karácsony Gergely

Notórius hazudozók egymás között: Annalena Baerbockhoz látogatott Karácsony Gergely

  • A Zöldek kancellárjelöltje pont olyan, mint Karácsony: össze-vissza hazudott az utóbbi időkben az önéletrajzában az iskolai végzettségeiről, PhD-fokozatáról, a német sajtó pedig kínosan lebuktatta.
  • Pedig az év elején ő volt az egyértelmű favorit, a Zöldek felmentek 28% fölé, a CDU-CSU pedig 20%-ra esett.
  • Azonban a Zöldek klímapolitikai programja - belföldi repülőjáratok eltörlése, az üzemanyagok CO2-adójának radikális emelése - kijózanította az embereket.
  • Mostanra így megfordult a verseny, és jelenleg úgy tűnik, továbbra is a CDU-CSU adhatja majd Németország vezetőjét.
  • Karácsony továbbra is hazudik a Twitter csatornáján, mert azt írja, hogy tartalmas és mély megbeszéléseket folytatott Berlinben.
  • Ő, aki a magyaron kívül egyetlen hangot se tud se németül, se angolul, se egyéb idegen nyelven.
Bel 2022-07-27 | 07:30
Az M1-es autópályán fogták el a rendőrök az embercsempészt

Az M1-es autópályán fogták el a rendőrök az embercsempészt

  • 2022. július 27-én 3 óra 40 perckor  egy román honosságú gépkocsit állítottak meg az M1-es autópálya 135. kilométerszelvényében, Börcs külterületén.
  • Járművet egy 34 éves román férfi vezette, rajta kívül az autó utasterében 28 – magukat indiai, afgán és pakisztáni állampolgárnak valló – külföldi utazott, akik sem személyazonosságukat, sem pedig magyarországi jogszerű tartózkodásukat nem tudták igazolni.
  • A járőrök az embercsempészt elfogták, és az illegális migránsokkal együtt a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságra előállították.
  • Migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
  • A szerb férfival szemben a nyomozók embercsempészés bűntett elkövetésének gyanúja miatt eljárást indítanak.
Bel 2021-07-07 | 10:51
5 millió 519 ezer a beoltott, 44 az új fertőzött, elhunyt egy beteg

5 millió 519 ezer a beoltott, 44 az új fertőzött, elhunyt egy beteg

  • 5 102 847 fő már a második oltását is megkapta.
  • A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 740 535 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 37 804 főre csökkent.
  • 80 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 17-en vannak lélegeztetőgépen.
  • A regisztráltak száma 5 millió 466 ezer fő, és 93%-uk már fel is vette az oltást.
Bel 2021-08-02 | 21:16
Gyurcsánynénak elkerülte a figyelmét, hogy Tüttő Kata, Karácsony helyettese a görög habokban lovagol

Gyurcsánynénak elkerülte a figyelmét, hogy Tüttő Kata, Karácsony helyettese a görög habokban lovagol

  • Pedig állítólag Karácsony a 99 százalékot képviseli a gazdag 1 százalékkal szemben.
  • Dobrev szerint, aki egy zsidó családtól zabrált villában tengeti a hétköznapjait, 800 ezer magyar nem engedheti meg magának a nyaralást.
  • Arról elfelejtett sírni a nemzet körmösöket osztogató pedellusa, hogy amikor a férje kormányzott, akkor milliók nélkülözték a nyaralást.
Bel 2021-06-16 | 17:32
Brüsszel legfontosabb elfoglaltsága: vizsgálatot indított az Európai Bizottság a pedofiltörvény miatt

Brüsszel legfontosabb elfoglaltsága: vizsgálatot indított az Európai Bizottság a pedofiltörvény miatt

  • Mi mással is foglalkozhatna a brüsszeli testület egy világjárvány és egy gazdasági krízis közepén?
Bel 2021-06-08 | 20:30

Megjelent egy videó Karácsony hiperpasszív angoltudásáról, erre a Főpolgármester azt bizonygatja a Facebookon, neki igenis van nyelvvizsgája

  • Folytatódik a véget nem érő szappanopera.
  • Megjelent ma egy videó, amiben Karácsony egy betűt nem tud elmondani angolul.
  • Erre a Főpolgármester a Facebook-oldalán bizonygatja, neki igenis van nyelvvizsgája.
  • Arra azonban nem ad választ, egy mukkot nem beszél angolul.
  • Ki érti ezt?
Bel 2021-07-29 | 16:14
Már 43% a hibridautók aránya az újautók között, elképesztő a mélyszegénység

Már 43% a hibridautók aránya az újautók között, elképesztő a mélyszegénység

  • Egyre környezettudatosabban választanak autót a magyarok, megugrott a hibridek eladási aránya.
  • Ezek a modellek általában drágábbak is a robbanómotoros kiviteleknél.
  • Nagy kár, hogy az Európai Bizottság a hibrideket is száműzné 2035-re, és maradnának a tisztán elektromos autók.
  • Pedig ha valami értelmezhető az individuális, motoros közlekedésben, az pont a hibrid: városokban elmegy a villanymotorral, városokon kívül pedig a robbanómotor húzza.
  • A brüsszeli zöld őrület ennek a logikának azonban keresztbe tesz.
Bel 2022-01-11 | 12:18
27 illegális migránst csempészett

27 illegális migránst csempészett

  • A Pest megyei rendőrök 2021. január 11-én 5 óra 37 perckor az M5 autópálya 35-ös kilométerszelvényében igazoltattak egy tehergépkocsit, amelyet egy ukrán férfi vezetett, a jármű rakterében 27 külföldi tartózkodott.
  • A magukat szír állampolgárnak valló férfiak magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, a Pest megyei rendőrök a sofőrrel együtt elfogták és előállítják őket.
  • Az illegális migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok alapján visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
  • Az ukrán férfi ellen a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya embercsempészés bűntettének gyanúja miatt indít büntetőeljárást.