Anonymus videóján a fővárosi korrupciós szisztéma

Anonymus videóján a fővárosi korrupciós szisztéma
  • Anonymus új videójában ismerteti Gansperger Gyula a fővárosi korrupciós láncolat szereplőit és az ingatlanüzletek köré szőtt "jutalékos" mechanizmust.
  • Elmondja, kik frontolnak vezető városházi politikusokat, beszél a jutalékos (visszaosztásos) rendszerről, Karácsony helyetteséről, Kiss Ambrusról és Bajnai Gordonról is.
  • A volt kormányfő a Gansperger által megnevezett Kiss Ambrust és Tordai Csabát kérte Karácsony stábjába, de Gansperger elmondása szerint Tordai felé nem kell elszámolni anyagi értelemben, csak jogi dolgokkal van elfoglalva.
  • A friss, október 6-i felvételeken felsejlik az utóbbi évek legsúlyosabb korrupciós ügye.

Kedden reggel minden eddiginél súlyosabb hanganyaggal jelentkezett a Városháza-botrányban a jól ismert Anonymus.

A több szerkesztőséghez eljuttatott október 6-ai beszélgetésből a fővárosi önkormányzat körül működő korrupciós hálózat, vagyis a "jutalékos rendszer" működése ismerhető meg egy olyan szereplőtől - Gansperger Gyula -, aki maga is fizetett korábban az általa megnevezett Berki Zsoltnak, hogy egy, korábban kinézett ingatln ügyében "közbenjárjon".

A jól behatárolt személyi kör gyakorlatilag mindenható a fővárosi ingatlaneladási ügyek terén. A szálak a befektetőktől a táskás emberen Karácsony Gergely főpolgármesteren és helyettesén át egészen Bajnai Gordon volt kormányfőig érnek.

Ma már nem is az a kérdés, hogy el akarták-e adni a Városházát, hanem sokkal inkább az, miként, illetve kiknek a közreműködésével, és ki, milyen "jutalékot" szerzett ezért meg. Az Anonymus által ma elküldött, néhány héttel ezelőtt rögzített beszélgetésnek két résztvevője van, az egyik Gansperger Gyula baloldali üzletember, a másik pedig egy ismeretlen férfi.

Utóbbi érdeklődésére Gansperger igen aprólékosan ismertette azt a modellt, amely napjainkban jellemzi a főváros működését.

"Tehát a következőképpen áll fel ez a csapat, amit én megismertem. A Zsolt frontol" – kezdett bele Gansperger. Megtudjuk azt is, Zsolt nem más, mint Berki Zsolt, akiről már korábban az Index megírta: az ő cége bízta meg azzal a Beák és Társa Ingatlanközvetítő Kft.-t, hogy értékesítse a Városháza épületét. A mostani beszélgetés során kiderült, hogy Berki Zsolt családtagja, Berki Józsi is benne van a "buliban". Berki Józsi – Gansperger elmondása szerint – a néhai Kiss Péter szocialista miniszter mellett dolgozott, csakúgy, mint Kiss Ambrus jelenlegi főpolgármester-helyettes, ő a tárcavezető titkárságvezetője volt. Gansperger Kiss Ambrusról úgy fogalmaz, Karácsony jelenlegi helyettese volt Kiss Péter titkárságvezetője.

"Na most nekem a Gordon [Bajnai Gordon egykori miniszterelnök] azt mondta, hogy ő két embert ajánlott be a Gergőnek [Karácsony Gergely főpolgármesternek]" – fogalmazott Gansperger, aki el is árulta, hogy kik ők.

Az egyik Kiss Ambrus, a másik pedig Tordai Csaba, aki manapság a főpolgármester jogi főtanácsadójaként tevékenykedik. Tordairól Gansperger a következőket mondja: Tehát nincs úgymond hivatali tisztsége. De minden olyan szerződés, rendelkezés, tervezet, ami kimegy a főpolgármestertől, azt ő készíti elő és ő vizsgálja meg, hogy működőképes-e. Tehát mielőtt ez kimegy a nyilvánosságra, hogy aláírja Gergő egy szerződést, azt a Tordai Csaba láttamozza."

A következő beszélgetésrészlet a fővárosi korrupt bizniszelés közepébe enged betekintést:

- Ismeretlen: "Ühüm. Jó, tehát a Tordai Csaba, ő azt tudjuk, hogy azt meg is mondtam, ez a Gordonnak az embere. Tehát ez a Bajnai Gordon…"

- Gansperger: "A Tordai Csaba nem pénzezik. Tehát ő nincs bent ebbe a jutalékos rendszerben. Legalábbis…"

- Ismeretlen: "Melyik részében? Ezt nem értem."

- Gansperger: "A jutalékos rendszerben, amit nekem a Zsoltnak kell fizetnem."

- Ismeretlen: "Igen."

- Gansperger: "Az csak a Kiss Ambrus felé van."

- Ismeretlen: "Tehát ez a Kiss Ambrus és a Karácsony van mögötte. Tehát a Bajnai Gordonnak az embere a Tordai Csaba…"

- Gansperger: "Ővele nincsen elszámolni valónk."

- Ismeretlen: "Ühüm."

- Gansperger: "Anyagi értelemben."

A fenti részletből egyértelműen kiderül, hogy Gansperger tájékoztatása szerint a "jutalékot" Berki Zsoltnak és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettesnek kell fizetniük a korrupciós ingatlanügyletek részvevőinek.

A beszélgetésben kitérnek arra is, hogy kinek mit kell tennie, ha valami zavar lenne a jól kialakított rendszerben. Érdemes ezt is szó szerint idézni.

- Gansperger: "Ha valamelyik bele akar túrni, a Tüttő [Tüttő Kata főpolgármester-helyettes] vagy bármelyik, az a Kiss Ambrusnak a dolga meg a Tordai dolga…"

- Ismeretlen: "Hogy lerendezze."

- Gansperger: "Hogy lerendezzék."

- Ismeretlen: "És ott megálljon az ügy…"

- Gansperger: "Így van."

A beszélgetés résztvevői végül egy Bécsi úti ingatlanügyletet emlegettek.

A szóban forgó több hektáros fővárosi telekértékesítés részleteiről Berki Zsolt nyelvtudás hiányában nem tudott tárgyalni az osztrák partnerrel, ezért ezt Barts Balázs, a fővárosi vagyonkezelő vezérigazgatója tette meg. Gansperger mindenesetre megjegyezte:

"Most valami lehetett, mert a Zsolt kicserélte a kocsiját."

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Botrány 2022-09-23 | 12:36
Von der Leyen kinyilvánította: ha az olaszok rosszul választanak, "megvannak az eszközeink" mint Magyarország és Lengyelország esetében

Von der Leyen kinyilvánította: ha az olaszok rosszul választanak, "megvannak az eszközeink" mint Magyarország és Lengyelország esetében

  • Alig burkolt fenyegetést küldött a Bizottság elnöke az olaszoknak.
  • Gyakorlatilag azt mondta, ha az olaszoknál rossz irányba fordulnak a dolgok, vagyis ha nem balra szavaznak, akkor "megvannak az eszközeink".
  • Ahogy Lengyelország és Magyarország esetében is történt - mondta.
Botrány 2022-01-19 | 10:05
Hazaárulás: egy magyar kézben lévő távközlési céget jelentett fel az EU-nál Hadházy és Donáth

Hazaárulás: egy magyar kézben lévő távközlési céget jelentett fel az EU-nál Hadházy és Donáth

  • Szúrja a szemüket, hogy egy versenyképes távközlési cég jöhet létre idehaza az eddig megtelepedett multik mellett.
  • Vajon kinek, melyik nemzetközi versenytársnak a megbízásából dolgoznak ezek az ellenzéki képviselők?
  • Melyik nagy multi fizetheti őket?
Botrány 2021-10-19 | 09:11
Szabó Tímea száguld a szánalomvonaton: az ördögöt is jó szívvel ajánlaná Orbán helyett

Szabó Tímea száguld a szánalomvonaton: az ördögöt is jó szívvel ajánlaná Orbán helyett

  • A Fidesz nem tud mit kezdeni Márki-Zay Péter jelöltségével, félnek – mondta Szabó Tímea hétfő este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.
  • Korábban Karácsonyról állította a képviselőnő, hogy tőle retteg a Fidesz.
Botrány 2021-11-02 | 11:38
Micsoda képmutatás: 400 magángéppel érkeztek a klímacsúcs vendégei

Micsoda képmutatás: 400 magángéppel érkeztek a klímacsúcs vendégei

  • Ugyanezek az emberek azt akarják, hogy mi, átlagemberek sokkal magasabb árat fizessünk az áramért és a gázért.
  • Azt hazudják nekünk, csak így védhetjük meg a bolygót.
  • Miközben ők olyan magánépeken repkednek a klímacsúcsra, melynek egyetlen, négy órás útja alatt több szénhidrogént éget el, mint egy átlagos európai ember egész éves fogysztása.
  • A Sunday Mail számítása szerint a négyszáz gép 13 ezer tonna szén-dioxodot juttatott a légkörbe, többet, mint amennyit 1600 skót lakos egyetlen év alatt.
Botrány 2021-07-02 | 15:54
Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere minden támogatást megvont a Fraditól

Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere minden támogatást megvont a Fraditól

  • Ferencváros és az FTC sorsa egymástól elválaszthatatatlan, de a polgármester mégsem segíti a Klubot.
  • Korábban azért elszelfizgetett a Groupama Arénában.
  • Most a klub elnöke közölte a Facebook-oldalán, hogy Baranyi minden támogatást elvont a klubtól.