Anonymus videóján a fővárosi korrupciós szisztéma

Anonymus videóján a fővárosi korrupciós szisztéma
  • Anonymus új videójában ismerteti Gansperger Gyula a fővárosi korrupciós láncolat szereplőit és az ingatlanüzletek köré szőtt "jutalékos" mechanizmust.
  • Elmondja, kik frontolnak vezető városházi politikusokat, beszél a jutalékos (visszaosztásos) rendszerről, Karácsony helyetteséről, Kiss Ambrusról és Bajnai Gordonról is.
  • A volt kormányfő a Gansperger által megnevezett Kiss Ambrust és Tordai Csabát kérte Karácsony stábjába, de Gansperger elmondása szerint Tordai felé nem kell elszámolni anyagi értelemben, csak jogi dolgokkal van elfoglalva.
  • A friss, október 6-i felvételeken felsejlik az utóbbi évek legsúlyosabb korrupciós ügye.

Kedden reggel minden eddiginél súlyosabb hanganyaggal jelentkezett a Városháza-botrányban a jól ismert Anonymus.

A több szerkesztőséghez eljuttatott október 6-ai beszélgetésből a fővárosi önkormányzat körül működő korrupciós hálózat, vagyis a "jutalékos rendszer" működése ismerhető meg egy olyan szereplőtől - Gansperger Gyula -, aki maga is fizetett korábban az általa megnevezett Berki Zsoltnak, hogy egy, korábban kinézett ingatln ügyében "közbenjárjon".

A jól behatárolt személyi kör gyakorlatilag mindenható a fővárosi ingatlaneladási ügyek terén. A szálak a befektetőktől a táskás emberen Karácsony Gergely főpolgármesteren és helyettesén át egészen Bajnai Gordon volt kormányfőig érnek.

Ma már nem is az a kérdés, hogy el akarták-e adni a Városházát, hanem sokkal inkább az, miként, illetve kiknek a közreműködésével, és ki, milyen "jutalékot" szerzett ezért meg. Az Anonymus által ma elküldött, néhány héttel ezelőtt rögzített beszélgetésnek két résztvevője van, az egyik Gansperger Gyula baloldali üzletember, a másik pedig egy ismeretlen férfi.

Utóbbi érdeklődésére Gansperger igen aprólékosan ismertette azt a modellt, amely napjainkban jellemzi a főváros működését.

"Tehát a következőképpen áll fel ez a csapat, amit én megismertem. A Zsolt frontol" – kezdett bele Gansperger. Megtudjuk azt is, Zsolt nem más, mint Berki Zsolt, akiről már korábban az Index megírta: az ő cége bízta meg azzal a Beák és Társa Ingatlanközvetítő Kft.-t, hogy értékesítse a Városháza épületét. A mostani beszélgetés során kiderült, hogy Berki Zsolt családtagja, Berki Józsi is benne van a "buliban". Berki Józsi – Gansperger elmondása szerint – a néhai Kiss Péter szocialista miniszter mellett dolgozott, csakúgy, mint Kiss Ambrus jelenlegi főpolgármester-helyettes, ő a tárcavezető titkárságvezetője volt. Gansperger Kiss Ambrusról úgy fogalmaz, Karácsony jelenlegi helyettese volt Kiss Péter titkárságvezetője.

"Na most nekem a Gordon [Bajnai Gordon egykori miniszterelnök] azt mondta, hogy ő két embert ajánlott be a Gergőnek [Karácsony Gergely főpolgármesternek]" – fogalmazott Gansperger, aki el is árulta, hogy kik ők.

Az egyik Kiss Ambrus, a másik pedig Tordai Csaba, aki manapság a főpolgármester jogi főtanácsadójaként tevékenykedik. Tordairól Gansperger a következőket mondja: Tehát nincs úgymond hivatali tisztsége. De minden olyan szerződés, rendelkezés, tervezet, ami kimegy a főpolgármestertől, azt ő készíti elő és ő vizsgálja meg, hogy működőképes-e. Tehát mielőtt ez kimegy a nyilvánosságra, hogy aláírja Gergő egy szerződést, azt a Tordai Csaba láttamozza."

A következő beszélgetésrészlet a fővárosi korrupt bizniszelés közepébe enged betekintést:

- Ismeretlen: "Ühüm. Jó, tehát a Tordai Csaba, ő azt tudjuk, hogy azt meg is mondtam, ez a Gordonnak az embere. Tehát ez a Bajnai Gordon…"

- Gansperger: "A Tordai Csaba nem pénzezik. Tehát ő nincs bent ebbe a jutalékos rendszerben. Legalábbis…"

- Ismeretlen: "Melyik részében? Ezt nem értem."

- Gansperger: "A jutalékos rendszerben, amit nekem a Zsoltnak kell fizetnem."

- Ismeretlen: "Igen."

- Gansperger: "Az csak a Kiss Ambrus felé van."

- Ismeretlen: "Tehát ez a Kiss Ambrus és a Karácsony van mögötte. Tehát a Bajnai Gordonnak az embere a Tordai Csaba…"

- Gansperger: "Ővele nincsen elszámolni valónk."

- Ismeretlen: "Ühüm."

- Gansperger: "Anyagi értelemben."

A fenti részletből egyértelműen kiderül, hogy Gansperger tájékoztatása szerint a "jutalékot" Berki Zsoltnak és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettesnek kell fizetniük a korrupciós ingatlanügyletek részvevőinek.

A beszélgetésben kitérnek arra is, hogy kinek mit kell tennie, ha valami zavar lenne a jól kialakított rendszerben. Érdemes ezt is szó szerint idézni.

- Gansperger: "Ha valamelyik bele akar túrni, a Tüttő [Tüttő Kata főpolgármester-helyettes] vagy bármelyik, az a Kiss Ambrusnak a dolga meg a Tordai dolga…"

- Ismeretlen: "Hogy lerendezze."

- Gansperger: "Hogy lerendezzék."

- Ismeretlen: "És ott megálljon az ügy…"

- Gansperger: "Így van."

A beszélgetés résztvevői végül egy Bécsi úti ingatlanügyletet emlegettek.

A szóban forgó több hektáros fővárosi telekértékesítés részleteiről Berki Zsolt nyelvtudás hiányában nem tudott tárgyalni az osztrák partnerrel, ezért ezt Barts Balázs, a fővárosi vagyonkezelő vezérigazgatója tette meg. Gansperger mindenesetre megjegyezte:

"Most valami lehetett, mert a Zsolt kicserélte a kocsiját."

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Botrány 2021-07-11 | 12:24
Jakab ellopott egy dalt, majd amikor a zeneszerző kérte, hogy törölje az engedély nélkül átírt dalt, kitörölték a hozzászólását

Jakab ellopott egy dalt, majd amikor a zeneszerző kérte, hogy törölje az engedély nélkül átírt dalt, kitörölték a hozzászólását

  • Mióta vége a Parlamentnek, Jakab cirkuszi produkciója egyre kínosabb.
  • A miskolci kidobófiú azt gondolja, bármit megengedhet magának: perrel fenyegethet munkáját végző melóst, és szabadon lopkodhat szerzői jogvédelem alatt álló műveket.
  • Még úgy is, hogy a mű eredeti alkotója megtiltotta dala politikai felhasználását.
  • Talán nem véletlenül írta a napokban Sneider Tamás, a Jobbik korábbi elnöke, hogy pont az olyanok ellen jött létre a Jobbik, mint amilyenné Jakab vált.
Botrány 2021-07-12 | 13:56
A momentumos Orosz Anna szerint a magyar szurkolók = csőcselék

A momentumos Orosz Anna szerint a magyar szurkolók = csőcselék

  • A jelentőségét rohamosan elveszítő lila párt alpolgármesterként kitartott Orosz Anna is megszólalt futball-ügyekben, miután az UEFA igaztalan vádakkal megbüntette a magyar csapatot és a szurkolókat.
Botrány 2022-01-31 | 17:55
Az Orbán felakasztásáról deliráló óbudai főkertész szerint "feltörték" a Facebookját

Az Orbán felakasztásáról deliráló óbudai főkertész szerint "feltörték" a Facebookját

  • Tombol a baloldali szeretetkampány.
  • Közben Óbuda egykori polgármestere bejelentette, hogy közösség elleni uszítás miatt feljelentést tesz Kerényi-Nagy Viktor ellen.
Botrány 2021-11-29 | 13:45
Jakab annyira felsült az ingatlansztorikkal, hogy egy három éve elhunyt fideszes képviselők lakásbérleti szerződéseivel akar visszavágni

Jakab annyira felsült az ingatlansztorikkal, hogy egy három éve elhunyt fideszes képviselők lakásbérleti szerződéseivel akar visszavágni

  • A politikában a pitiség és az agresszió rossz párosítás.
  • Hiába bukott le a kabinetfőnökével egy, a Jobbik által bérelt lakásban, és hiába bukott le a lakásbérletével, amit az Országgyűlés fizet neki, de nem ott tartózkodik, Jakab fideszezéssel van elfoglalva.
Botrány 2021-06-27 | 17:48
Naná, hogy van kapcsolat a nyugati baloldal és a pedofília között: a '80-as években meg akarták szüntetni a pedofília büntethetőségét

Naná, hogy van kapcsolat a nyugati baloldal és a pedofília között: a '80-as években meg akarták szüntetni a pedofília büntethetőségét

  • A német Zöldeknél egy SA vezető náciból lett zöld párttag, majd Bundestag-képviselő, gyakorló pedofil volt a pedofília legalizálásának leghangosabb szószólója.
  • Egészen 1993-ig az ökopárt programjának része volt a kiskorúakkal való – mindkét fél szabad akaratát feltételező – szexuális kapcsolat legalizálása.
  • Németország mellett a francia és az olasz baloldalon is évtizedekig megtűrt jelenség volt a pedofília.
  • De fény derült arra is, hogy számos baloldali gyermeksegítő központ, például Berlin-Kreuzbergben, egyszerűen pedofilok kezében volt.
Botrány 2021-08-13 | 13:14
Az Örs mellett Kelenföldön, a Blahán, a Nyugatiban, Kőbánya-Kispesten, de a Deákon is drogos hajléktalanok zaklatják az embereket

Az Örs mellett Kelenföldön, a Blahán, a Nyugatiban, Kőbánya-Kispesten, de a Deákon is drogos hajléktalanok zaklatják az embereket

  • Karácsony Gergely álomvárosa: a lepusztult, összeszart drogtanya.
  • A baloldal szerint ez a szabadság.
  • Az Index összefoglaló riportja az Örsről felkavarta az állóvizet, és budapestiek panaszkodnak a közbiztonság hiányára a legnagyobb tereken.
Botrány 2022-02-28 | 14:02
Maffiatempó: 40 milliót kért az MSZP-s, hogy ne támadja meg a tendert

Maffiatempó: 40 milliót kért az MSZP-s, hogy ne támadja meg a tendert

  • Fuzik Zsolt vádalkut kötött hatóságokkal, és sorra dobálja fel a szocialista politikusokat.
  • Állítása szerint Molnár Zsolt azért kapott tőle 40 milliót készpénzben, hogy ne támadják meg egy közbeszerzési győzelmüket.