Újabb Anonymus-videó: a Városháza eladásáról egyeztet Karácsony beosztottja, a befektető és az ingatlanos

Újabb Anonymus-videó: a Városháza eladásáról egyeztet Karácsony beosztottja, a befektető és az ingatlanos
 • A felek arról is egyeztetnek, hogy a 4,7 hektáros telekből 3,9 hektárt akarnak eladni.

Miközben Karácsony Gergely főpolgármester tagadja, hogy a Főváros el akarná adni a Városháza épületét, egy ma nyilvánosságra hozott felvételen a budapesti vagyonkezelő első embere befektetőkkel, ingatlanosokkal az értékesítés részleteiről és egy jövőbeli építkezés ütemezéséről tárgyal. A felek arról is egyeztettek, hogy a 4,7 hektáros telekből 3,9 hektárt akarnak eladni, s utalás formájában az is kiderül, hogy erről a főváros magas rangú vezetői is tudnak. A hangfelvételen Karácsony egyik fő választási ígéretéről, a Városháza elé tervezett közparkról is szó esik: létrehoznák ugyan, de rövid időn belül szét is rombolnák.

Újabb videót juttatott ma el szerkesztőségekhez Anonymus. A baloldal korrupciógyanús eseteiről információkkal szolgáló álarcos alak ezúttal olyan hangfelvételt ismertetett meg a nyilvánossággal, amely porrá zúzza Karácsony Gergely állításait.

"3,9 hektárt eladnánk"A felvétel elején minden bizonnyal Barts J. Balázs, a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. vezérigazgatója beszél, és a következőket mondja: "Ez volt az az anyag, amit a kabineten én bemutattam. […]

Arról beszélünk, hogy a régi városháza épülete és [...] a telek teljes egészében, ami a projektben van. Ez 4,7 hektár, amiből 3,9 hektárt eladnánk, és nyolcezer négyzetmétert megtartanánk."
A vezérigazgató tehát egyértelműen kijelenti, hogy a Városháza épületét el akarja adni a főváros, s erről Budapest magas pozícióban lévő vezetőinek is tudomásuk van. Barts tovább részletezi az elképzeléseket, rögzítve, hogy a tűzoltóság épületének sorsa egyelőre kérdéses. Így fogalmaz: "Az már egy alku tárgya lehet az adásvételnél, hogy a tűzoltóság telke az megy az eladásba, és a tűzoltóságot tehermentesen adjuk el. […] A tűzoltóság benne lesz az új épületben."

Ki az a Barts J. Balázs?

Barts J. Balázs jelenleg a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. vezérigazgatója. Építészmérnök és közgazdász. Az interneten fellelhető különféle életrajzi utalások szerint Barts a 80-as években építészként dolgozott, majd 1992 és 1999 között két cégnél is vezérigazgatói posztot töltött be. Ezután egy évig a Danubius Hotels vezérigazgató-helyetteseként munkálkodott, 2000-ben került a Molhoz, ahol az olajtársaság különféle vezető beosztásait látta el. Három évig a Magyar Nemzeti Bank működési szolgáltatások vezetőjeként dolgozott, s 2013-ban került a Fővárosi Vízművekhez, ahol ingatlangazdálkodási igazgató is volt. Onnan került a fővárosi vagyonkezelőhöz.

"Azért csináljuk, mert megígértük"

Érdemes felidézni, hogy Karácsony Gergely tegnap jelentette be: a fővárosi önkormányzat tervpályázatot ír ki a Városháza park megújítására. "Fontos ígéretünk volt a főpolgármesteri kampányban, hogy megújítjuk a Városháza parkot, hogy olyan közösségi térré válhasson, ahol a budapestiek jól érezhetik magukat" – fogalmazott Karácsony, hozzátéve, ez egy újabb bizonyíték arra, hogy hamisak a Városháza eladásáról szóló, múlt héten szárnyra kelt hírek.

Ehhez képest Anonymus ma közzétett videójának hanganyagában az eladásról és a park kapcsán is egészen másról esik szó. A felvétel második részében több férfi beszélget, az eszmecserét Barts J. Balázs vezeti. Ő rögtön az elején be is mutatkozik.

Megemlíti a jelenlévők közül ismerőseit, Gyulát és Zsoltot. Minden bizonnyal Gansperger Gyuláról és Berki Zsoltról van szó. Őket már az olvasók is jól ismerhetik: előbbi mondta el egy vasárnap közzétett felvételen, hogyan vásárolta meg korrupciógyanús módon a főváros egyik XXII. kerületi ingatlanát, éppen az utóbbi közreműködésével. Berki neve egyébként a Városháza eladása kapcsán is felmerült, ugyanis Berki cége bízta meg az ingatlanközvetítőt, hogy találjon vevőt negyvenmilliárdért a Budapest egyik szimbólumának számító épületre. Berki tulajdonképpen a táskás ember. De vissza a felvételhez!

Ki az a Gansperger Gyula?

Gansperger Gyula 1998-ban, az első Orbán-kormány idején az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. elnök-vezérigazgatója volt. A 2001-es megalakulásától 2002-ig a Budapest Airport elnökeként tevékenykedett. A 2002-es kormányváltást követően a Wallis Ingatlannál helyezkedett el, azonnal vezető pozícióban. 2004-től pedig már a központi Wallis gazdasági vezérigazgató-helyettese lett, és 2006-ban Bajnai Gordont váltotta a Wallis vezérigazgatói székében. Kettőjük kapcsolata a mai napig szoros, baráti.
Barts a bemutatkozás után is viszi a szót. – Ha mi döntenénk, akkor így csinálnák – fogalmazott, majd csakhamar kiderül, mit is csinálnának így.

"De ugye van itt három kib…szott dátum. 2022-ben parlamenti parlamenti választás, 2023-ban 150 éves Budapest, 2024-ben önkormányzati választás.

Hát ki az a barom, aki megcsinálja a homlokzatot itt, aztán mélygarázst épít, aztán parkot csinál?!" – fejtegeti Barts. J Balázs. A szövegből arra lehet következtetni, hogy az asztal körül ülők a Városháza körüli építkezés időzítéséről, ütemezéséről beszélnek. Itt még akár azt is hihetné bárki, hogy – miként Karácsony mondja – az épület felújításáról, fejlesztéséről egyeztetnek a résztvevők. Hamar kiderül azonban, hogy egészen másról van szó. S a park ügye is terítékre kerül.

"Persze a parkot szétcseszed"
 
"Most azért csinálunk közparkot, hogy egy év múlva szétromboljuk?" – teszi fel a kérdést egy ismeretlen férfi.

A válasz ­– minden bizonnyal Barts J. Balázstól – így hangzik: "Azért csinálunk közparkot, mert megígértük, hogy csinálunk közparkot."

Valaki kissé cinikusan közbeveti: "Nem a saját pénzünkből csináljuk." Az ismeretlen férfi azonban tovább akadékoskodik: "De most csinálok egy közparkot, hogy egy év múlva irgalmatlan módon széjjelvágjam? Tehát hogy … b…szki!"

A vagyonkezelő vezére visszaveszi a szót, és közli: "Villámgyorsan csináltatok velük egy tervet, amit villámgyorsan megközbeszereztetek, hogy mire parkot kell itt építeni, addigra már alatta legyen 250 parkoló. […] És akkor jutunk el ahhoz a pozícióhoz, hogy a park kiírása úgy szól, hogy a két elképzelt szárny helyére ne kerüljön se fa, se semmi. Mint későbbi terület álljon rendelkezésre. […] És ha mindez megépül, akkor itt, ezen a sarkon meg lehet építeni az új városházát. […] Persze a parkot szétcseszed, az egy másik kérdés."

A hangfelvétel leginkább úgy értelmezhető, hogy a beszélgetőtársak, köztük a fővárosi vagyonkezelő vezére, arról egyeztetnek, hogy miután eladták a Városházát, nagy mélygarázst lehet alá építeni, és a hatalmas telek egyik sarkában fel lehet húzni az új városházát. A Karácsony által emlegetett közparkot pedig addig is meg lehet csinálni, hiszen választási ígéret volt, valójában azonban főként arra lesz jó, hogy az építkezés idején ott legyen a gépek és a munkások felvonulási területe.

Karácsony: Nincsenek ilyen ügyek

A ma közzétett hangfelvétel után érdemes felidézni azt is, mit nyilatkozott a főpolgármester tegnap.

"Nincsenek ilyen ügyek, nem létező ügyekről nem tudok tudni" – mondta szellemeskedve a Mediaworks Hírcentrumának kérdésére Karácsony Gergely. Arra a felvetésre pedig, hogy el akarják-e adni a Városházát, úgy felelt: "A fővárosnak nincs ilyen szándéka. A fővárosnak olyan szándéka van, hogy fejleszti ezt az épületet."

Karácsony közölte azt is, bízik benne, hogy a rendőrség kivizsgálja majd a helyzetet, ugyanis feljelentést tett. Szerinte valakik olyan látszatot akarnak kelteni, "mintha a Városháza eladó lenne, miközben nyilvánvalóan nem az".

A mintaüzlet?

Gansperger és Berki kapcsolatáról, közös üzletéről szólt Anonymus első, múlt vasárnap nyilvánosságra hozott videója. Ebben Gansperger Gyula elmondja, hogy kinézte a fővárosi önkormányzat egyik XXII. kerületi ingatlanát. Összeismertették Berki Zsolttal, aki bevitte a fővárosi vagyonkezelőhöz, és az ingatlant végül nyolcvanmillió forint plusz áfáért megszerezte egy Gansperger érdekeltségébe tartozó vállalkozás. "Én kifizettem a Zsoltit" – mesélte a felvétel szerint Gansperger, a korábbi Wallis-vezér.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Botrány 2021-05-25 | 12:02
Egy szoros bizalmassal a világ körül - közel tízmilliót utazgatott el Gémesi György közpénzből, de ezt nem akarta elárulni

Egy szoros bizalmassal a világ körül - közel tízmilliót utazgatott el Gémesi György közpénzből, de ezt nem akarta elárulni

 • Az ellenzék szavakban nagyon támogatja az átláthatóságot, tettekben már kevésbé.
 • Gémesi György, Gödöllő polgármestere közel tízmillóért utazgatott szerte a nagyvilágban legfőbb bizalmasával, közpénzekből.
 • Eközben az ellenzéki polgármester folyton arról beszél, a kormány kivérezteti az önkormányzatokat.
 • A közérdekű adatok kiadásáért Gémesiék 340 ezer forintot kértek el, de a bíróság arra kötelezte őket, fizessenek vissza az adatigénylőknek 100 ezer forintot.
Botrány 2021-05-11 | 16:05
Kínos: ez gyors lebukás volt, mert az internet nem felejt - hiába állítja ellenkezőjét, egy korábbi párbeszédes nyilatkozat szerint Karácsonynak nincsen nyelvvizsgája

Kínos: ez gyors lebukás volt, mert az internet nem felejt - hiába állítja ellenkezőjét, egy korábbi párbeszédes nyilatkozat szerint Karácsonynak nincsen nyelvvizsgája

 • A testszégyenítés-botrányt az angol nyelvtudás vagy annak hiánya körüli botrány váltotta fel a napokban.
 • Karácsony tegnap azzal mentegetőzött, a miniszterelnök beszélt angolja feltehetően jobb, mint az övé.
 • A Főpolgármester egy középfokú egyetemi nyelvvizsgára hivatkozott hétfőn.
 • Csakhogy egy korábbi párbeszédes nyilatkozat szerint Karácsony a középfokú nyelvvizsgát sem szerezte meg.
 • Értelmszerűen tehát papírja sem lehet a nyelvtudásáról.
Botrány 2021-11-24 | 12:44
A Fővárosi Közgyűlés baloldali többsége leszavazta a fideszes Lángot, hogy első helyen tárgyalja a Városháza-gatet

A Fővárosi Közgyűlés baloldali többsége leszavazta a fideszes Lángot, hogy első helyen tárgyalja a Városháza-gatet

 • Összezártak a koalíciós pártocskák, ahol Bajnai Goron egykori miniszterelnök szavai szerint is "sok a cápa".
 • Arra utalt ezzel a volt kormányfő, hogy ha "kiszagolnak" egy üzletet vagy dealt, akkor sokan akarnak a folyamatba ékelődni, hogy közvetítőként tűnjenek fel, és elkérhessék a maguk "jutalékát".
 • Először ülésezik a Fővárosi Közgyűlés azóta, hogy kipattant a Városháza-gate.
 • Mint ismert, a sztorit az Index robbantotta, majd egy megbízási szerződést is ismertetett, amelyben két ingatlanos vállalkozás arra szerződik egymás között, hogy értékesítik a Városházát.
 • Karácsony tagadott, de aztán sorra jöttek a leleplező hangfelvételek, ahol a Vagyonkezelő vezetője befektetők társaságában arról tárgyal, milyen hasznosítást lehetne a Városházának adni az eladást követően.
 • Karácsony újabb hazugságcunamit indított el, majd megrovásban részesítette a Vagyonkezelő vezetőjét.
 • De a hangfelvételek itt nem álltak meg, és különböző, egyébként ingatlant szerzett befektetők arról kezdet beszélni, egyfajta "jutalékos" rendszer működik az ingatlanértékesítéseknél a Fővárosnál.
 • Ezt is tagadták Karácsonyék, de a legfrissebb hangfelvételen az egykori miniszterelnök, Bajnai Gordon, Karácsony mentora ismertetette a befektetők képviselőivel, hogy a városházi koalíciót hat párt alkotja, és sok a cápa a tóban.
 • Ezzel a saját szavaival arra utalt, sokan akarnak hasznot húzni egy-egy nagy üzletből. Beszélgetőpartnere biztosította is arról, "nem akarnak hatfelé beszélni".
 • Láng Zsolt a Közgyűlés elején arra tett kísérletet, első helyen tárgyalja a vizsgálóbizottság felállítását a Közgyűlés.
 • A baloldali többség kapásból leszavazta a kezdeményezést.
Botrány 2021-11-02 | 11:38
Micsoda képmutatás: 400 magángéppel érkeztek a klímacsúcs vendégei

Micsoda képmutatás: 400 magángéppel érkeztek a klímacsúcs vendégei

 • Ugyanezek az emberek azt akarják, hogy mi, átlagemberek sokkal magasabb árat fizessünk az áramért és a gázért.
 • Azt hazudják nekünk, csak így védhetjük meg a bolygót.
 • Miközben ők olyan magánépeken repkednek a klímacsúcsra, melynek egyetlen, négy órás útja alatt több szénhidrogént éget el, mint egy átlagos európai ember egész éves fogysztása.
 • A Sunday Mail számítása szerint a négyszáz gép 13 ezer tonna szén-dioxodot juttatott a légkörbe, többet, mint amennyit 1600 skót lakos egyetlen év alatt.
Botrány 2021-10-26 | 12:56
Márki-Zay az ATV-n is a Békemenet résztvevőit szidalmazta

Márki-Zay az ATV-n is a Békemenet résztvevőit szidalmazta

 • A hódmezővásárhelyi polgármester és baloldali miniszterelnök-jelölt az ATV-n is kifejtette, a "buszoztatott" tüntetők "azt se tudják, hol vannak".
 • Így beszél a szeretet jegyében egy, az ország vezetésére bejelentkező politikus.
 • Szerinte az ellenzék tüntetésére "szívvel-lélekkel" mentek az emberek.
 • Mondjuk ez a hatalmas lelkesültség egyetlen videón nem látszik.
Botrány 2021-10-06 | 13:50
A tömegközlekedést is letérdeltette Karácsony azt követően, hogy a budapesti autós közlekedést tönkretette

A tömegközlekedést is letérdeltette Karácsony azt követően, hogy a budapesti autós közlekedést tönkretette

 • Minden nagyobb hírportálon vezető anyag, hogy Budapesten a tömegközlekedés is elesett.
 • Nem jártak a 4-6 vonalán a villamosok, a pótlóbuszok késtek, TAXI-t nem lehetett találni.
 • És mivel foglalkozik eközben Karácsony Gergely, Budapestért meválasztott főpolgármestere?
 • A bohózatba fulladó ellenzéki előválasztáson belüli személyes taktikázással.
Botrány 2021-12-02 | 12:05
Vajon miért távolították el a Főváros oldaláról a tegnap nyilvánosságra hozott ingatlanlistát?

Vajon miért távolították el a Főváros oldaláról a tegnap nyilvánosságra hozott ingatlanlistát?

 • A BENNFENTES után a Blikknek is föltűnt, hogy a Főváros eltávolította a tegnap nyilvánosságra hozott ingatlaneladások listáját.
 • Vajon miért tették ezt?
 • Szerdán azért tették fel a netre a listát, hogy mindenki láthassa, nagyon átláthatóan mennek az ingatlan-pályáztatások a Fővárosban.
 • Csütörtökre azonban valami megváltozott, és eltávolították a 2019-2021 között értékesített ingatlanok listáját.