A Hajdú-Bét csődjében érintett az a Gansperger, aki Anonymus videójának hangfelvételén hallható

A Hajdú-Bét csődjében érintett az a Gansperger, aki Anonymus videójának hangfelvételén hallható
 • A videóban arról beszél Gansperger Gyula, hogyan szerzett meg egy ingatlant a fővárosi vagyonkezelőtől Berki Zsolt közbenjárásával.
 • A Wallis egykori csúcsmenedzsere Bajnai Gordon évtizedes bizalmasa.
 • Bajnai egy videóban korábban elmondta, Karácsonyt tartja a legalkalmasabb jelöltnek az ellenzéki miniszterelnök-jelölti választáson.
 • Karácsony szerepe a videón csak annyi volt, hogy lelkesen bólogatott, ahogyan Bajnai őt ajánlotta a választók figyelmébe.

A Fidesz környékéről indult, de már az ezredfordulón kapcsolatba került Bajnai Gordonnal, és onnantól vele ment tovább az a Gansperger Gyula, akit a sajtó az Anonymus videóban azonosított.


A gazdasági-politikai kapcsolatrendszer szempontjából így rajzolható fel a minap egy fővárosi korrupciós ingatlanügy kapcsán felszínre került üzletember, Gansperger Gyula pályája.

2006 júliusában Nagy József a 168 Órának készített interjút a frissen pozícióba került fejlesztési miniszterrel, Bajnai Gordonnal. Már a nyitókérdésnél előkerült a korábban a fideszes hátországban tevékeny, ám onnan már az évezred elején elszakadt üzletember, így hangzott el Bajnaitól a mondat: "Gyula remek munkaerő".

A később baloldali kormányfő azt is hozzátette, hogy "Gansperger Gyula jelenleg a Wallis Rt. vezérigazgatója, engem váltott azon a poszton. De azt hiszem, kezd teljesen félresiklani ez a beszélgetés. Ha ön egyenesen azt kérdezte volna tőlem, idehívom-e Gansperger Gyulát, a válaszom az, hogy nem."

Gansperger Gyula okleveles közgazdász, a kilencvenes években előbb a Fidesz delegáltja az ÁPV Rt. felügyelőbizottságába, majd 1998 és 2001 nyara között az ÁPV Rt. elnök-vezérigazgatója. Mivel a privatizáció legnagyobb része a Horn-kormány időszakára lezajlott, Gansperger vezetői időszakára inkább az állami vagyon megóvásának feladata jutott.

Ugyanakkor a fent említett Bajnai-interjúban Nagy József – aki ma a 24.hu munkatársa – már arról beszélt, hogy Gansperger addigra eltávolodott Simicska Lajostól.

A kontextus megértéséhez érdemes tudni, hogy Simicska akkor még egyértelműen a jobbközép oldalon foglalt helyet, és a baloldali kormány bukásában volt érdekelt. Az eltávolodásban komoly szerepe lehetett annak, hogy Gansperger a hagyományosan balliberális kötődésű Wallis Zrt.-hez került. Előbb a Wallis Ingatlannál helyezkedett el 2002-ben, majd 2005 novemberében a Wallis Zrt.-nél lett vezérigazgató.

A Népszabadság 2005. november 3-i lapszáma minderről a következőképpen számolt be: "Noha Ganspergert korábban a Fidesz legbelsőbb köreihez tartozónak mondták – hogy mást ne említsünk, igen sok szálon kötődött a Mahir-csoporthoz és Simicska Lajos egykori Fidesz-pénztárnokhoz –, 2001-ben, jóval mandátuma várható kitöltése előtt látványosan távozott az ÁPV éléről."

Arra a kérdésre, hogy hogyan került a Wallishoz, maga Gansperger adta meg a választ, még 2007 nyarán, a Figyelőnek: "Mint mondta, a Wallisnál nem foglalkoznak azzal, hogy kinek milyen múltja van. Ő maga úgy került ide, hogy még ÁPV Rt.-s korában több tranzakción dolgozott együtt Bajnai Gordonnal, aki akkor a CA IB Értékpapír Rt. ügyvezető igazgatója volt, 2002-ben pedig egy társával átvilágítottak egy eladó Wallis-céget, s ekkor megismert több itteni menedzsert is. »Bajnaival ma is normális, jó emberi kapcsolatban vagyunk« – mondja, hozzátéve, hogy a Wallis egyébként is elég színes világnézeti szempontból. Talán ez is oka annak, hogy nem készül végleges szakításra: tagja marad az igazgatóságnak, és tárgyal a tulajdonossal arról, hogy a csoport olyan cégénél vállaljon tulajdonosi és menedzsment feladatot, ahol gyors felfuttatásra van lehetőség."

Egy neve elhallgatását kérő, de Gansperger életútját jól ismerő forrás szerint amikor 2007. szeptember elsejével az üzletember lemondott a cég vezérigazgatói posztjáról, az azzal is összefüggésben lehetett, hogy legerősebb vállalati kapcsolata, Bajnai Gordon 2006 tavaszától egyértelműen a politikába távozott.

Az is nagyon árulkodó Gansperger balratolódásáról, hogy a Heti Válasz 2007. február 22-én Szervezett felvilág címmel közölt cikket a Wallis-birodalomról, amelynek több állításával összefüggésben a cégcsoport nevében éppen Gansperger kért helyreigazítást a jobboldali hetilaptól, egyébként sikertelenül

A sajtóvita nyomait a Heti Válasz 2007. március 22-i lapszáma is őrzi, a polémia a Dataplex Kft. körül forgott. Miután Bajnai Gordon miniszter lett, az ekkor még Gansperger vezette Wallis kiváló pozícióba került az állammal való üzletelésben. Ezt bizonyítja a Magyar Nemzet 2006. november 30-i írása is, amely szerint "A Kincstári Vagyoni Igazgatóság múlt héten jelentette be, hogy a Wallis-csoporthoz kerülhet a korábban állami tulajdonban lévő Millennium Média Kft. Ez a cég kapott megbízást az új tévészékház megépítésére, felszerelésére és üzemeltetésére.

Azzal, hogy a Wallis-csoport birtokába került a Millennium Média Kft., a tévészékház-beruházást is elnyerte.

A Wallis-csoport szoros szocialista kötődésekkel rendelkezik. Korábban vezetője volt Bajnai Gordon, de Wallis-érdekeltségbe tartozott Kóka János több cége is.

Az új tévészékházat végül valóban a Wallis-kör építhette meg, az ügyet 2009 decemberében erősen támadta a Fidesz: "Büntetőfeljelentést tett a Fidesz a legfőbb ügyésznél a Magyar Televízió (MTV) új székházával kapcsolatban – közölte Balsai István, a Fidesz elnöki stábjának akkori jogi igazgatója. Szerinte a köztelevízió székházának felépítése körülbelül 20-23 milliárd forintba került volna (2006 körül ezt az összeget kommunikálták nyilvánosan – a szerk.). Ezzel szemben 90 milliárd forint körüli az az összeg, amelyet »a húsz évre bebiztosított bérleti díjként valakik élveznek« – mondta, hozzátéve, hogy ebben az esetben is offshore cégekről van szó. A Fidesz számításai szerint mintegy 70 milliárd forintos értékben követtek el hűtlen kezelést – mondta Balsai."

Egyébként nem ez volt az egyetlen wallisos PPP-projekt, mert a Corvinus Egyetem új épületénél is rájuk esett a balliberális kormány választása.

Érdekesség, hogy a részben éppen Bajnai személye miatt elhíresült Hajdú-Bét-ügyben Ganspergert csődbűntett elkövetésével gyanúsították meg, egészen konkrétan azzal, hogy mikor 2003-ban a Hajdú-Bét Zrt. igazgatósági tagja volt, főrészvényes, azaz a Wallis-csoport alkalmazottjaként, Nagy Györggyel közösen megszegte az észszerű gazdálkodás követelményeit. A gyanú arra is kiterjedt, hogy Ganspergerék a hitelező banknak (Raiffeisen Bank) kedvezve, nagyságrendileg 2,2 milliárd forinttal csökkentették a csőd szélére került baromfi-feldolgozó vállalat, a Hajdú-Bét vagyonát.
A történteket Tanács István a Népszabadság 2015. október 7-i számában így foglalta össze: "A Hajdú-Bét ki nem fizetett beszállítói a cég 2004. januári székhelyáthelyezését tartják kijátszásuk eszközének. A baromfi-feldolgozó vállalat székhelye Debrecenben volt, amikor világossá vált, hogy összecsapnak fölötte a hullámok. Ekkor Bajnai Gordon és Gansperger Gyula a tulajdonos Wallis Rt. nevében javasolta a közgyűlésnek, hogy helyezzék át a cég székhelyét Kecskemétre.

Így másik felszámoló kezébe kerülhetett a Hajdú-Bét felszámolása. A Bács-Kiskun megyei cégbíróság által kijelölt felszámoló tevékenysége alatt a Hajdú-Bét megmaradt vagyonának számottevő része eltűnt. A meglévő értékeket ugyanis közraktárjegybe forgatták be, ami nem tartozott a felszámolás által érintett vagyon körébe." Végül az ügyészség mindkettőjükkel szemben megszüntette az eljárást.

Hogy ma is kapcsolatban állhat-e a 2019 ősze óta a Városháza ügyeiben kifejezetten befolyásosnak mondott Bajnai Gordon és Gansperger Gyula? Már idézett forrás szerint szinte biztosan.

Kettejük pályája ugyanis 2007 után is érintette egymást, hiszen kormánybiztosként, majd miniszterként Bajnai indította el azt a Jeremie nevű vállalkozásfejlesztési programot, amelyen a Gansperger által vezetett Morando Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. is sikeresen szerepelt, és 6,5 milliárd forint vállalati tőke kihelyezésére kapott lehetőséget.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Biznisz 2021-05-22 | 13:18

Az osztrák mezőgazdasági és turisztikai miniszter szerint a hús árának 30%-kal kellene magasabbnak lennie, és a kereskedők akciós húsár-képzését hibáztatja

 • A kereskedelem nyomást gyakorol az árakra. Ezen változtatni kell - mondta Köstinger a profil című hírmagazinnak.
Biznisz 2021-05-14 | 13:01
A Pfizer is Hollandiát használja arra, hogy dollármilliárdos nyereségét megkímélje az adózástól

A Pfizer is Hollandiát használja arra, hogy dollármilliárdos nyereségét megkímélje az adózástól

 • Hollandia Európa, de inkább a világ egyik legfontosabb adóparadicsoma.
 • Rendszeresen jelennek meg hírek, hogy nemzetközi nagyvállalatok és techmultik, mint az Apple, a Google, a Microsoft, az Amazon holland cégek közbeiktatásával milliárd dolláros adóelkerülést folytatnak évente.
 • A kifinomultabb megoldások egyszerre használnak ír, luxemburgi és holland cégeket az adóoptimalizáláshoz.
 • Friss kutatások szerint Hollandia a világ top3 adóparadicsomjának egyike.
 • Egy holland hírportál szerint a Pfizer is Hollandiában végez adóoptimalizálást.
Biznisz 2021-09-25 | 13:33
Az újraindítás működik: 7-7,5 százalékos növekedés, jobb adósságbesorolás

Az újraindítás működik: 7-7,5 százalékos növekedés, jobb adósságbesorolás

 • Miközben az ellenzék szerint az ország teljesen tönkrement, a számok mást mutatnak.
 • 4,7 millió fő a foglalkoztatottak száma, ez a rendszerváltás óta a legmagasabb adat.
 • A 27 EU-tagállam közül mindössze 9 van, mely elérte a válság előtti gazdasági teljesítményt.
 • Ezek egyike Magyarország.
 • A Varga Mihály vezette Pénzügyminisztérium 7-7,5 százalékos gazdasági növekedést vár erre az évre.
 • A 2021-2022 évek során a gazdasági újraindítási tervben 13 ezer milliárd forint szolgálja a vállalkozásokat és a családokat.
 • A Moody's hitelminősítő intézet pedig pénteken este kedvezőbb adósságbesorolási helyezést ítélt meg Magyarországnak, vagyis a hitelminősítő elismeri a magyar gazdaság teljesítményét.
 • Varga Mihály szerint ez erős és fontos visszajelzés.
Biznisz 2021-10-27 | 10:27
Gyurcsány-közeli médiabirodalmat finanszíroz Brüsszel

Gyurcsány-közeli médiabirodalmat finanszíroz Brüsszel

 • Újabb külföldi beavatkozási kísérlet a magyar nyilvánosságba és belpolitikába.
 • A hivatalos indoklás az álhírek és a dezinformációk elleni fellépés.
 • A kiadó vállalkozás a Soros György finanszírozásában álló 444 kiadója, a Magyar Jeti Zrt. lesz.
 • A kapcsolódó kutató-munkáért a Hammer Ferenc vezette Media Universalis Alapítvány felel majd.
 • Hammer saját szavai szerint gyerekkori jó barátja Dessewffy Tibornak, aki Gyurcsány Ferenc szoros szövetségese volt 2010 előtt; Dessewffy egy think tanket gründolt a volt miniszterelnöknek, ez volt a DEMOS Alapítvány.
 • Hammer és Dessewffy továbbá a motorjai annak az ellenzéki propagandaportálnak, ami Erősítő néven fut, és kizárólag ellenzéki tartalmakat hirdet elképesztő pénzekből a Facebookon.
 • Dessewffy pedig tagja egy olyan, kiterjedt adatgyűjtésre specializálódott vállalkozásnak (DatAdat), mely a DK-s és ellenzéki csetbotokat üzemelteti, és amiben szerepet vállal tulajdonosként Gyurcsány szövetségese, Bajnai Gordon és Ficsor Ádám is, valamint ott dolgozik Bajnai korábbi kabinetfőnöke, Szigetvári Viktor is.
 • A Gyurcsány-család és a hozzá közelálló körök nem először kapnak pénzt Brüsszeltől.
 • Korábban az Altus Zrt., Gyurcsányék családi vállalkozása kapott Brüsszeltől milliárdokat.
 • Vagyis az újabb kezdeményezéssel teljes együttműködés alakul ki a Soros-hálózat és Gyurcsány Ferenc körei között, a számlát pedig Brüsszel fizeti, közpénzből.
 • A baloldal és a Soros-hálózat legutóbbi együttműködésére példa, hogy a baloldali előválasztás informatikai hátterét a Soros György támogatta aHang biztosította.
Biznisz 2021-11-08 | 19:20
Egykori wallisos menedzsert azonosított a sajtó Anonymus új videójának hangfelvételén

Egykori wallisos menedzsert azonosított a sajtó Anonymus új videójának hangfelvételén

 • Gansperger Gyula akkor dolgozott a Wallisnál, amikor Bajnai Gordon volt ott a főnök.
 • Bajnai sikertelen pártalapítása után is a baloldal egyik befolyásos üzlet-, és háttérembere maradt.
 • Az előválasztás előtt Karácsony Gergely adott közre egy videót, amelyben Bajnai Gordon ukázokkal látja el az akkor még miniszterelnök-jelölt Karácsonyt, a Főpolgármester pedig hevesen bólogat.
Biznisz 2021-09-17 | 19:34
Bajnai, a globális nagytőke és a megszorítások embere a kommunista Jámbor Andrást támogatja

Bajnai, a globális nagytőke és a megszorítások embere a kommunista Jámbor Andrást támogatja

 • Ilyen nincs.
 • Bajnai Gordon, a nagytőke embere Jámbor Andrást, a kriptokommunista Mérce.hu egykori főszerkesztőjét, jelenleg városházi alkalmazottat támogatja az előválasztáson.
 • Köszönöm Bajnai Gordon támogatását az előválasztáson! - írta Jámbor a közösségi oldalán.
Biznisz 2022-02-17 | 15:46

Átjátszó: az MSZP-s pártvagyon privatizálása, széthordása és magánosítása

 • Nem csak a fővárosi, óbudai vagy VIII. kerületi baloldali politikusoknak minta a Városháza jutalékos rendszere.
 • A baloldalon vannak, akik nem a közvagyont, hanem a saját pártjukat lopják meg.