Rossz hír Márki-Zaynak: a magyarok jóval több, mint kétharmada elutasítja az energiapolitikáját

Rossz hír Márki-Zaynak: a magyarok jóval több, mint kétharmada elutasítja az energiapolitikáját
  • A magyarok 91 százalékát aggodalommal tölti el valamilyen mértékben az Európai Unióban tapasztalható energiaár-emelkedés.
  • A magyar lakosság jelentős többsége, több mint háromnegyede (77 százalék) egy választási szituációban is olyan jelöltet, politikát támogat, aki kiáll az energiaárak állami szabályozása és a rezsicsökkentés mellett.
  • Ezzel szemben 18 százalék azok aránya, akik olyan jelöltet támogatnának, aki a piaci energiaárak híve, ellenzi a hatósági árazást és megszüntetné a rezsicsökkentést.

Gyurcsány Ferenc és Márki-Zay Péter energiapolitikájának közös pontja, hogy mindketten elutasítják a rezsicsökkentést eredményező hatósági árakat és a magyar emberek kiszolgáltatottságát növelő piaci árazást támogatják, ami a rezsiszámlák nagymértékű megemelkedésével járna.

A Századvég erre tekintettel megvizsgálta, hogy a magyarok a rezsicsökkentést lehetővé tevő hatósági energiaárakat vagy pedig a piaci árakat pártoló politikusokat támogatják-e, kitérve az Európai Unióban tapasztalható energiaár- emelkedés fogadtatására is.

A közvélemény-kutatás rávilágít, hogy a válaszadók túlnyomó többségét, 91 százalékát aggodalommal tölti el valamilyen mértékben az Európai Unióban tapasztalható energiaár-emelkedés, míg 7 százalékukat nem aggasztja a kérdés.

A felmérés eredményei azt jelzik, hogy a téma komoly politikai relevanciával bír, és az is látható, hogy a magyar lakosság jelentős többsége, több mint háromnegyede (77 százalék) egy választási szituációban is olyan jelöltet, politikát támogat, aki kiáll az energiaárak állami szabályozása és a rezsicsökkentés mellett. Ezzel szemben 18 százalék azok aránya, akik olyan jelöltet támogatnának, aki a piaci energiaárak híve, ellenzi a hatósági árazást és megszüntetné a rezsicsökkentést.

A 2002 és 2010 közötti baloldali kormányok tizenötször emelték a közműszolgáltatási díjakat, amelynek eredményeként megduplázták a villamosenergia és megtriplázták a lakossági földgáz árát.

A Gyurcsány-kormány idején a bérekhez viszonyítva a magyarok fizették a legtöbbet a gázért és az áramért az egész Európai Unióban.

A baloldal vezető politikusa, Gyurcsány Ferenc továbbra is elutasítja a rezsicsökkentés politikáját, 2014-ben „hülyeségnek” nevezte, és a lakosság érdekeivel szemben a szolgáltatók érdekeit szem előtt tartó, profitorientált szemléletét a következőkkel egészítette ki: "még háromszor rezsit csökkentenek, aztán ők fognak fizetni, hogy hajlandók legyünk fűteni. Lehet tapsikolni, hogy letörünk minden hasznot, de akkor a végén éhen halunk, mert egy jól működő gazdaságban kell a haszon."

Márki-Zay Péter ostobaságnak nevezte a polgári kormány rezsicsökkentési politikáját, és a piaci alapú energiaárak - tehát Gyurcsány Ferenc politikája -  mellett állt ki, amikor azt nyilatkozta: "valódi rezsicsökkentést el lehetne érni Magyarországon, akkor ha nem néphülyítéssel, adminisztratív módon, ráterhelem a lakosságtól elvett, a lakosság könnyítése érdekében onnan elvont díjakat ráterhelték az ipari fogyasztókra, adók formájában mindenkire, veszteségessé tettek egész iparágakat."

Márki-Zay Péter elutasítja a rezsicsökkentés politikáját, a lakossági víz-, villany- és gázfogyasztásról így nyilatkozott: "micsoda ostobaság volt annak idején így rezsit csökkenteni. Lehet rezsit csökkenteni, hogyne lehetne: kevesebb vizet kell használni, kevesebb áramot kell használni, kevesebb gázt kell használni… "

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-10-18 | 09:57
Pár óra alatt 113 illegális migránst kaptak el a magyar rendőrök

Pár óra alatt 113 illegális migránst kaptak el a magyar rendőrök

  • Jogellenesen próbált meg bejutni az országba 113 határsértő Csongrád-Csanád megyében.
  • A rendőrök feltartóztatták őket.
Bel 2022-01-20 | 12:04
14 illegális migránst csempészett a szerb sofőr

14 illegális migránst csempészett a szerb sofőr

  • A Pest megyei rendőrök 2022. január 20-án 8 óra 33 perckor az M5 autópálya 35-es kilométerszelvényében igazoltattak egy személygépkocsit, amelyet egy szerb férfi vezetett, a jármű rakterében 14 külföldi tartózkodott.
  • Magukat afgán állampolgárnak valló migránsok magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, a Pest megyei rendőrök a sofőrrel együtt elfogták és előállítják őket.
  • Az illegális migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok alapján visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
  • A szerb férfi ellen embercsempészés bűntettének gyanúja miatt indít büntetőeljárást.
Bel 2022-08-09 | 12:47
Romániából érkező MigránsTaxira csaptak le a rendőrök

Romániából érkező MigránsTaxira csaptak le a rendőrök

  • Bejelentés érkezett a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányságra augusztus 9-én 8 óra körüli időben, hogy a dunaföldvári bioethanol gyár területén egy bolgár kamion rakteréről a ponyva leszedésekor több feltehetően illegális migráns ugrott le és elmenekültek.
  • A helyszínre küldött dunaföldvári és paksi rendőrök a 8 férfit rövid időn belül elfogták.
  • Személyazonosságukat, illetve magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták.
  • A külföldiek közül ketten afgán, hatan indiai állampolgárnak vallották magukat.
  • A kamion vezetője elmondta, hogy Romániából jött Magyarország területére, a migránsok még külföldön juthattak be valahogy a raktérbe.
Bel 2021-09-01 | 15:50
Szürreális interjút adott a 444-nek a pár éve még gárdamellényben feszítő Jakab

Szürreális interjút adott a 444-nek a pár éve még gárdamellényben feszítő Jakab

  • Az újságíró olyan alázatosan tercelt alá a pár éve még gárdamellényben cigányozó jobbikosnak, hogy az minden független-objektív sajtómunkás számára tanítanivaló.
  • A teljes beszélgetés arról szól, hogy tolvajok, bűnözők, Fidesz, börtön, elszámoltatás.
  • Amikor az újságíró megkérdezi, hogy miért nem Hadházyt támogatják a szocialista Tóth Csabával szemben az előválasztáson, Jakab azt mondja, azért nem, mert Hadházy csak vagdalkozik a korrupcióval, csak sejtet.
  • Holott az egész Jakab-interjú ugyanerről szól, csak éppen a kormánnyal szemben.
Bel 2021-12-20 | 09:19
Kettős elfogás: Cseh embercsempész és 25 illegális migráns

Kettős elfogás: Cseh embercsempész és 25 illegális migráns

  • A Bács-Kiskun megyei rendőrök egy cseh MigránsTaxit vettek őrizetbe és 18 illegális migránst tartóztattak fel.
Bel 2022-03-26 | 13:25
Orbán: ma nem az a kérdés, mi lesz a klímával, hanem az, mi lesz a családjainkkal

Orbán: ma nem az a kérdés, mi lesz a klímával, hanem az, mi lesz a családjainkkal

  • Az orosz-ukrán háborúban Magyarország Magyarország oldalán áll - hangzott el az interjúban.