Bedőlt cégek, felszámolások, végrehajtások, kényszertörlések és offshore-háló - ebbe nem volt nehéz belegabalyodnia a székesfehérvári DK-s jelöltnek

Bedőlt cégek, felszámolások, végrehajtások, kényszertörlések és offshore-háló - ebbe nem volt nehéz belegabalyodnia a székesfehérvári DK-s jelöltnek
 • Nem egy, hanem összesen három offshore céghez volt köze a székesfehérvári DK-s jelöltnek.

Mintegy tucatnyi – részben megszűnt – cégekből álló hálóról van szó, amely közül csak az egyik a Ráczné önéletrajzában munkahelyként feltüntetett, botrányt kirobbantó Minos King Global Business LLC.-vel összefüggő székesfehérvári vállalkozás, az Alba Autómosó Kft, írja a HVG.

Jól fut a cég: 2,5 milliárdos bevétele volt

A tavaly 2,5 milliárdos nettó árbevétel mellett 61,6 milliós adózott eredményt elérő cég a hírek szerint egy benzinkutat üzemeltet, és a vállalkozásban 2011 végi alapításától idén júniusig volt ügyvezető Ráczné.

Tőle Szideropulosz György vette át a pozíciót – neki a cégbíróságon bejegyzett címe ugyanaz a lakás, amely Ráczné nevénél is szerepel az iratokban. Bár most éppen nincs, működése alatt eddig összesen 21 adóhatósági és közjegyzői végrehajtás volt a cég ellen. A tulajdonos 2017-ig Abaváry Hrisztosz volt, aki jelenleg eltiltás hatálya alatt áll egy másik vállalkozása kényszertörlése miatt 2023 novemberig. Őt követte tulajdonosként egy szintén delaware-i offshore cég, a Szerresz LLC., majd idén februárban érkezett a botrányt kirobbantó Minos King Global, amelynek kézbesítési megbízottja az említett Szideropulosz volt.

Ráczné ügyvezetői pozícióból történt távozása után egy hónappal végül az ügyvezetés mellett Szideropulosz tulajdonos is lett. Az Alba Autómosónak egyébként a székesfehérvári Vörösmarty Cukrászdához és az Amigo Night Clubhoz is köze van - mindkettő telephelyként szerepel a cég irataiban. Szintén 2011 végén alapították az élelmiszer jellegű bolti vegyes kiskereskedelemmel foglalkozó Olajkút Fehérvár Kft.-t, ebben jelenleg egyedüli tulajdonos Ráczné.

Kezdetben nem így volt, mivel ennek a vállalkozásnak is Abaváry Hrisztosz volt a tulajdonosa egészen 2019 júniusáig, amikor is a már említett Szerresz LLC. és ezzel párhuzamosan Ráczné szállt be tulajdonosként, de azóta a delaware-i offshore cég kiszállt.

A vállalkozás nettó árbevétele tavaly 119,6 millió forint volt, amiből szép profit jött ki, mivel adózott eredménye 61,6 millió forint lett.

Adóparadicsomok: Delaware és Nevis-sziget

Egy harmadik offshore vállalkozás pedig a Ráczné Földi Judithoz köthető, már megszűnt cégben is felbukkant – sőt, nem is egyben, hanem rögtön háromban. A DK-s politikus ugyanis három, Tókerék elnevezésű, a Székesfehérvárhoz közeli Pátkára bejegyzett kft.-ben is vállalt korábban ügyvezetői tisztséget: a Kék Tókerék Kft.-ben, a Piros Tókerék Kft.-ben és a Sárga Tókerék Kft.-ben. Mindhárom vállalkozás 2012-ben alakult, mindegyik villamosenergia-kereskedelemmel foglalkozott, és 2017-től mindegyiknek Ráczné volt az ügyvezetője.

Egészen 2019 augusztusáig, amikor az addigra évek óta 0 forint bevételt termelő vállalkozásokat adóhatósági végrehajtás után egyszerre, végelszámolással törölték. Mindegyiknek azonos volt a tulajdonosa is: a Greekhome Ltd. nevű, az adóparadicsomként ismert karibi szigetre, Nevis-be bejegyzett cég, melynek kézbesítési megbízottja a Ráczné más céges érdekeltségeiben is szerepet vállaló Szideropulosz György illetve annak testvére volt. Van azonban más ismerős név is: a három színes nevű Tókerék Kft.-n kívül másik hét, hasonló nevű Kft. is működött Pátkán.

Ezekben nem Ráczné volt az ügyvezető, hanem az Alba Autómosóból már ismert üzleti partnere, Abaváry Hrisztoszé. A "Barna", az "Ezüst", a "Fehér", a "Szürke", a "Zöld", a "Fekete", valamint a "Pepita" Tókerék Kft. is mind 2012-ben alakult, mindegyik villamosenergia-termeléssel foglalkozott és mind hasonló sorsra is jutott, mint a Ráczné által ügyvezetett három másik.

Tókerék: az évek óta bevételt nem termelő vállalkozásokat kényszertörölték

2018 végén, Abaváry Hrisztoszt pedig ezzel összefüggésben tiltották el a cégvezetéstől 5 évre. A Greekhome Ltd. Volt a tulajdonosa az utóbbi hét Tókerék Kft.-nek is. Ráczné Földi Judithoz más, már megszűnt cégek is köthetők. Ilyen az annak idején élelmiszer-kereskedelemmel foglalkozó Hegyi Zerge Kft., amelyben kezdettől, 2009-től együtt dolgozott Szideropulosz Györggyel, aki ügyvezető volt, Ráczné pedig tulajdonos 2009-2011 között.

A céget fizetésképtelensége miatt felszámolták és kényszertörölték 2016-ban. Megszűnt már a TIK Szfv Kft. Is, melyet 2011-ben alapítottak gépjárműüzemanyag-kiskereskedelem fő profillal. Ráczné Földi Judit ennek a vállalkozásnak 2013-2014-ben volt az ügyvezetője, a tulajdonosa pedig Abaváry Hrisztosz.

A cég ellen NAV-véghajtás indult még Ráczné ügyvezetése idején, 100 millió forintot meghaladó adótartozása miatt szintén az ő idejében szerepelt a vállalkozás a NAV feketelistán, aztán a cég ellen 2014-ben fizetésképtelenség miatt felszámolási eljárás indult.

Szintén fizetésképtelenség miatti felszámolással ért véget a Ráczné által ügyvezetett és tulajdonolt, édességgyártással foglalkozó Conditorei Invest Kft. működése is 2016-ban. A DK-s politikus 2013-tól egészen előválasztási jelöltté válásáig, idén júniusig ügyvezetője és tulajdonosa volt az iszkaszentgyörgyi illetőségű City Cake Network Kft.-nek is, amely jelenleg is létező, éttermi, mozgó vendéglátás profillal működő vállalkozás, amely az utóbbi években évi néhány tízmilliós forgalom mellett pár százezres adózott eredményt tudott felmutatni. Ebben a cégben idén júniustól Ráczné helyét – mind tulajdonosként, mind pedig ügyvezetőként – a szintén székesfehérvári Nedzelszkij Maxim vette át.

A cégbírósági iratok szerint egy egészen friss vállalkozás is felbukkan Ráczné céghálójában: az idén júliusban alakult, székesfehérvári bejegyzésű Földió Kft.-nek – melynek szintén a telephelyei közt tüntetik fel az említett cukrászdát és night clubot továbbá egy pátkai benzinkutat – Ráczné az ügyvezetője, valamint régi üzelttársa, Szideropulosz György a tulajdonosa.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-08-23 | 17:51
Továbbra is Karácsonyt savazza Dobrev az előválasztási korteskedésben

Továbbra is Karácsonyt savazza Dobrev az előválasztási korteskedésben

 • A Demokratikus Koalíció azzal indította kampányát, hogy Dobrevék "nem csak választást nyerni, hanem kormányozni is tudnak".
 • Ez egyértelmű kiszólás Karácsony Gergelynek, aki megmutatta Budapesten, hogy nyerni ugyan tud, de várost vezetni a legkevésbé sem.
Bel 2021-10-14 | 13:57
Szerb MigránsTaxit fogtak Sopronnál

Szerb MigránsTaxit fogtak Sopronnál

 • Három illegális migránst szállított autójában a szerb férfi.
Bel 2021-07-12 | 11:20
5 millió 538 ezer a beoltott, 102 az új fertőzött

5 millió 538 ezer a beoltott, 102 az új fertőzött

 • Az oltásoknak és a védelmi intézkedéseknek köszönhetően letörtük a járvány harmadik hullámát. 
 • Több országban terjed a delta vírusmutáns, ezért aki még nem oltatta be magát, tegye meg. 
Bel 2021-11-08 | 18:57
Nagyon vezet Orbán Márki-Zay előtt

Nagyon vezet Orbán Márki-Zay előtt

 • Ha az a kérdés, hogy Orbán, vagy Márki-Zay, a választók döntő többsége Orbánt választja Márkival szemben.
Bel 2022-06-14 | 10:02
Ukrán sofőr csempészett 18 illegális migránst

Ukrán sofőr csempészett 18 illegális migránst

 • Pest megyei rendőrök 2022. június 14-én 7 óra 20 perckor az M5 autópálya inárcsi pihenőjénél vezettek ki egy szlovák honosságú személygépkocsit, amelyet egy 57 éves ukrán férfi vezetett.
 • A járműben 18 külföldi tartózkodott.
 • A magukat szír állampolgárnak valló külföldiek magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, a Pest megyei rendőrök a sofőrrel együtt elfogták és előállítják őket.
 • Az illegális migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok alapján visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz
Bel 2022-03-18 | 12:06
Hiába futott el az igazoltatáskor a 11 migránst csempésző embercsempész

Hiába futott el az igazoltatáskor a 11 migránst csempésző embercsempész

 • 11 szír migránst zsúfolt autójába egy moldáv gépkocsivezető, aki Mosonújhely külterületén szántóföldre hajtott, majd az elakadt járművéből kiugorva el akart menekülni.
Bel 2021-06-04 | 09:44

5 238 903 fő a beoltottak száma, közülük 3 814 194 fő már a második oltását is megkapta

 • Péntekre 269 az új fertőzöttet találtak.
 • 26 többségében idős, krónikus beteg hunyt el.
 • 702 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 78-an vannak lélegeztetőgépen.
Bel 2021-06-25 | 12:04
Újabb repedések az ellenzéki szivárványkoalícióban: most Baján szavazták le a momentumos polgármestert a sajátjai

Újabb repedések az ellenzéki szivárványkoalícióban: most Baján szavazták le a momentumos polgármestert a sajátjai

 • Csütörtökön ülést tartott a bajai közgyűlés, és a városvezetés több előterjesztését leszavazták a képviselők.
 • Ingatlan-eladásokra és a polgármesteri tanácsadó testület beszámolójára mondott nemet a grémium.
 • De arra is, hogy az önkormányzat média cégcsoportja 28 millió forintos plusztámogatást kapjon, ami pedig éves a költségvetésének 40 százalékát jelentené.
 • A Népszava szerint mindez azt jelenti, a bajai baloldal elveszítette többségét a testületben, és azzel a városirányítás lehetőségét is.
 • A konfliktus nagyon hasonlít az egri szivárványkoalíció széteséséhez.