Ezért veszélyes az illegális migráció: 10 illegálisból csak kettőt tud visszatoloncolni az EU

Ezért veszélyes az illegális migráció: 10 illegálisból csak kettőt tud visszatoloncolni az EU
  • Nagy gond az egész EU-ban, hogy az illegálisan érkezetteket szinte képtelenség visszatoloncolni a saját hazájukba.
  • Csak a németeknél százezrek élnek, akiket elvileg kiutasítottak az országból, de nem tudják visszaküldeni őket.

Az Európai Számvevőszék jelentése szerint sokkal hatékonyabb lenne az EU, ha egységes hangon szólna azokhoz az országokhoz, ahová vissza akarja küldeni az illegális bevándorlókat, írja a HVG.

Úgy vélik, a fejlesztési támogatások és a vízumpolitika megfelelő alkalmazása sokat javítana a helyzeten.

A vonatkozó szabályok egyértelműen kimondják, hogy azoknak, akik jogalap nélkül tartózkodnak az EU területén, vissza kell térniük származási országukba. Ugyanakkor az Európai Unió migrációs politikájának talán leggyengébb pontja a visszaküldési mechanizmus.

Az Európai Bizottság 2015-ben hirdette meg a visszatérésekre vonatkozó cselevési tervét – ez azonban eddig csak igen mérsékelt eredményeket hozott.

Az Európai Számvevőszék tagjai most a 2015 és 2020 közepéig tartó időszak fejleményeit tekintették át.

Leo Brincat, a jelentésért felelős számvevőszéki tag egy újságíróknak tartott háttérbeszélgetésen elmondta, hogy az egész rendszerrel annak hatékonysága a legnagyobb probléma, ami az EU jogalkotási és politikai megosztottságát is tükrözi.

Az Unió nem mindig szólt egységes hangon a nem uniós országokhoz, és az Európai Bizottság sem mindig vonta be a legfontosabb tagállamokat a tárgyalási folyamat elősegítésébe. Ebből adódóan egyes nem uniós országok nem látnak hozzáadott értéket abban, ha kétoldalú együttműködés helyett uniós visszafogadási megállapodásra törekednek, különösen ha egyes uniós országokkal már nagyvonalú kétoldalú megállapodásokat kötöttek – foglalta össze a máltai számvevőszéki tag.

A jelentés azt is megállapította, hogy nincs megfelelő ösztönzőrendszere arra az EU-nak, hogy a harmadik országokat a megállapodások betartására kényszerítsék. A Számvevőszék szerint két ilyen eszköz van, ami eredményeket mutat: az egyik a fejlesztési célú pénzügyi támogatások biztosítása vagy megvonása, a másik pedig a vízumpolitika.

Az Európai Bizottság egyébként a visszaküldések hatékonyabbá tétele érdekében éppen ezt a két területet szeretné a jövőben eredményesebben alkalmazni.

2008 óta évente átlagosan mintegy félmillió nem uniós állampolgár Unióból való távozását rendelték el, mert engedély nélkül utaztak be oda vagy engedély nélkül tartózkodtak a területén.

Ugyanakkor ezeknek az embereknek még az egyötöde sem tér vissza hazájába, Európán kívülre. Az Unió ezért 18 jogilag kötelező erejű visszafogadási megállapodást kötött, és további hat országgal hivatalos tárgyalásokat kezdett.

A közelmúltban hat, jogilag nem kötelező erejű visszaküldési és visszafogadási mechanizmus tárgyalásait is lefolytatta. A tagállami kétoldalú megállapodások azonban – ahogy Leo Brincat fentebb is utalt rá – sok esetben lerontják a közös erőfeszítéseket. Az alábbi táblázat azt mutatja meg, hogy mely országok érintettek leginkább az illegális migráció szempontjából, mint küldő országok és milyen hatékonysággal sikerül ezekbe az országokba visszaküldeni a saját állampolgáraikat. 

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-07-24 | 13:14
Közelgő migránshullám: újabb 400 katonával erősítik meg a határvédelmet Ausztriában

Közelgő migránshullám: újabb 400 katonával erősítik meg a határvédelmet Ausztriában

  • Afganisztán felől erősödő migrációt prognosztizál Ausztria.
  • Burgenlandban ebben az évben eddig 200 embercsempészt fogtak el.
  • A belügyminiszter különösen a magyar határra hivatkozik az erősítés indokaként.
  • Ennek különlegessége az, hogy a magyar rendőrség és határvédelem is dolgozik: idehaza is több száz embercsempészt kapcsoltak le a hatóságok ebben az évben.
  • Mindez azt erősíti meg, hogy jelentősen növekszik a migrációs nyomás a térségünkben.
  • Szombaton Karl Nehammer belügyminiszter és Klaudia Tanner védelmi miniszter jelentették be az újabb lépéseket.
  • "Egy dolog világos, az európai menekültügyi rendszer megbukott" - mondta Nehammer. Az uniós követelmények megakadályoznák Ausztriát abban, hogy "egyértelmű feltételeket biztosítson".
Kül 2021-07-16 | 12:23
Több mint 250 000 Delta-fertőzés az Egyesült Királyságban, az esetek 17%-kal emelkedtek egyetlen hét alatt

Több mint 250 000 Delta-fertőzés az Egyesült Királyságban, az esetek 17%-kal emelkedtek egyetlen hét alatt

  • Az Egyesült Királyságban a fertőzések mintegy 99%-át továbbra is ez a változat okozza.
  • A Covid-19-es megbetegedések száma 48 553-mal emelkedett a legutóbbi 24 órás időszakban, ami az elmúlt hat hónap legnagyobb napi emelkedése.
Kül 2021-06-21 | 14:10
Drogkereskedő nyitott tüzet német rendőrökre, egy rendőr megsérült, két tiszt elmenekült, most bíróság előtt kell felelniük

Drogkereskedő nyitott tüzet német rendőrökre, egy rendőr megsérült, két tiszt elmenekült, most bíróság előtt kell felelniük

  • Egy kábítószer-kereskedő tüzet nyitott egy rendőrségi ellenőrzés során.
  • A két rendőrnő ahelyett, hogy segített volna sérült kollégájának, elmenekült.
  • A két rendőrnőnek így gyáva viselkedésük miatt bíróság elé kell állnia Németországban.
  • Állítólag egyszerűen magára hagyták sérült kollégájukat.
Kül 2021-07-25 | 13:35

Késes támadást hajtott végre a szomáliai Frankfurtban, a rendőrök meglőtték

  • A rendőröknek is azt kiabálta, "megöllek!"