Ezért veszélyes az illegális migráció: 10 illegálisból csak kettőt tud visszatoloncolni az EU

Ezért veszélyes az illegális migráció: 10 illegálisból csak kettőt tud visszatoloncolni az EU
 • Nagy gond az egész EU-ban, hogy az illegálisan érkezetteket szinte képtelenség visszatoloncolni a saját hazájukba.
 • Csak a németeknél százezrek élnek, akiket elvileg kiutasítottak az országból, de nem tudják visszaküldeni őket.

Az Európai Számvevőszék jelentése szerint sokkal hatékonyabb lenne az EU, ha egységes hangon szólna azokhoz az országokhoz, ahová vissza akarja küldeni az illegális bevándorlókat, írja a HVG.

Úgy vélik, a fejlesztési támogatások és a vízumpolitika megfelelő alkalmazása sokat javítana a helyzeten.

A vonatkozó szabályok egyértelműen kimondják, hogy azoknak, akik jogalap nélkül tartózkodnak az EU területén, vissza kell térniük származási országukba. Ugyanakkor az Európai Unió migrációs politikájának talán leggyengébb pontja a visszaküldési mechanizmus.

Az Európai Bizottság 2015-ben hirdette meg a visszatérésekre vonatkozó cselevési tervét – ez azonban eddig csak igen mérsékelt eredményeket hozott.

Az Európai Számvevőszék tagjai most a 2015 és 2020 közepéig tartó időszak fejleményeit tekintették át.

Leo Brincat, a jelentésért felelős számvevőszéki tag egy újságíróknak tartott háttérbeszélgetésen elmondta, hogy az egész rendszerrel annak hatékonysága a legnagyobb probléma, ami az EU jogalkotási és politikai megosztottságát is tükrözi.

Az Unió nem mindig szólt egységes hangon a nem uniós országokhoz, és az Európai Bizottság sem mindig vonta be a legfontosabb tagállamokat a tárgyalási folyamat elősegítésébe. Ebből adódóan egyes nem uniós országok nem látnak hozzáadott értéket abban, ha kétoldalú együttműködés helyett uniós visszafogadási megállapodásra törekednek, különösen ha egyes uniós országokkal már nagyvonalú kétoldalú megállapodásokat kötöttek – foglalta össze a máltai számvevőszéki tag.

A jelentés azt is megállapította, hogy nincs megfelelő ösztönzőrendszere arra az EU-nak, hogy a harmadik országokat a megállapodások betartására kényszerítsék. A Számvevőszék szerint két ilyen eszköz van, ami eredményeket mutat: az egyik a fejlesztési célú pénzügyi támogatások biztosítása vagy megvonása, a másik pedig a vízumpolitika.

Az Európai Bizottság egyébként a visszaküldések hatékonyabbá tétele érdekében éppen ezt a két területet szeretné a jövőben eredményesebben alkalmazni.

2008 óta évente átlagosan mintegy félmillió nem uniós állampolgár Unióból való távozását rendelték el, mert engedély nélkül utaztak be oda vagy engedély nélkül tartózkodtak a területén.

Ugyanakkor ezeknek az embereknek még az egyötöde sem tér vissza hazájába, Európán kívülre. Az Unió ezért 18 jogilag kötelező erejű visszafogadási megállapodást kötött, és további hat országgal hivatalos tárgyalásokat kezdett.

A közelmúltban hat, jogilag nem kötelező erejű visszaküldési és visszafogadási mechanizmus tárgyalásait is lefolytatta. A tagállami kétoldalú megállapodások azonban – ahogy Leo Brincat fentebb is utalt rá – sok esetben lerontják a közös erőfeszítéseket. Az alábbi táblázat azt mutatja meg, hogy mely országok érintettek leginkább az illegális migráció szempontjából, mint küldő országok és milyen hatékonysággal sikerül ezekbe az országokba visszaküldeni a saját állampolgáraikat. 

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-14 | 14:11

A svájciak népszavazáson szavazták le a klímaőrületet

 • Svájcban vasárnap leszavazták az emberek, hogy jelentősen drágább legyen a repülés, a benzin, és a gázolaj.
 • Németországban ezzel szemben tombol a zöld őrület: jelenleg 6, de a tervek szerint 22 eurócent lesz a CO2-adó az üzemanyagban, és a Zöldek betiltanák a belföldi légijáratokat is.
 • Eközben a németek fizetik Európa legdrágább áramárát az Energiawende miatt, 2020-ban 111 forintot kilowattóránként.
 • Idehaza 35 forint egy kilowattóra áram.
Kül 2021-06-26 | 23:38
Neue Zürcher Zeitung: Iszlamizmus, az elfelejtett veszély

Neue Zürcher Zeitung: Iszlamizmus, az elfelejtett veszély

 • Jelenleg mintegy 600 iszlamista él Németországban, akikről a hatóságok úgy vélik, hogy képesek támadásokat végrehajtani.
 • Ez majdnem hatszor annyi potenciális muszlim terrorista, mint 2010-ben, és számuk különösen a menekültügyi válság csúcspontján emelkedett meg.
 • Az iszlamizmus és a bevándorlás között gyakran vitatott kapcsolat nyilvánvaló.
 • Több mint két tucat rendőrre van szükség ahhoz, hogy egy iszlamista fenyegetést éjjel-nappal figyelemmel kísérjenek. Körülbelül 600 veszélyes személlyel együtt ez körülbelül 14 000 rendőrt jelent.
 • A rendőrségnek azonban nincs ennyi alkalmazottja. Az iszlamizmus problémáját a német jogállam eszközeivel és erőforrásaival aligha lehet kezelni.
 • Németország továbbra is több embert fogad be, mint amennyit a hatóságok alaposan át tudnak szűrni. Ez végzetes a belső biztonság szempontjából.
Kül 2021-07-05 | 14:03
Vannak fontos dolgok Európában: a pedofil-ellenes törvényről vitatkozik szerdán az Európai Parlament

Vannak fontos dolgok Európában: a pedofil-ellenes törvényről vitatkozik szerdán az Európai Parlament

 • Egy sor európai országban még lezárások vannak, nem indult újra az élet, és mindenhol egyre inkább terjed a Delta-variáns, a gazdasági károk pedig beláthatatlanok.
 • Közben Dél-Európa és a Földközi-tenger térsége felől erőteljes migrációs hullám van kibontakozóban.
 • És akkor az Európai Parlament a magyar pedofil-ellenes törvénnyel foglalatoskodik.
Kül 2021-07-28 | 14:16
18, 20, 21 éves szíriaiak és egy iraki férfi brutálisan megvert és megerőszakolt egy 18 éves nőt - a bíró szerint szabadlábon védekezhetnek

18, 20, 21 éves szíriaiak és egy iraki férfi brutálisan megvert és megerőszakolt egy 18 éves nőt - a bíró szerint szabadlábon védekezhetnek

 • Az eset szombaton történt az alsó-szászországi Leerben.
 • Az erőszaktevő migránsok a 2015 migránsválság során érkeztek Németországba.
 • Az ügyben eljáró bíró szerint nem áll fent a szökés veszélye, ezért szabadlábon maradhatnak a gyanúsítottak.
Kül 2021-10-21 | 10:16
Koronavírus: akár egymillió halottal is számolnak Romániában

Koronavírus: akár egymillió halottal is számolnak Romániában

 • Válságos a koronavírus-helyzet keleti szomszédunknál, az oltásellenesség és így az alacsony átoltottság megbosszulja magát.
 • A szerdai 414 áldozatból 390 nem volt beoltva.