Szombathy Pál, liberális újságíró: az újságírók között mindig voltak fedett hírszerzők és ügynökök is

Szombathy Pál, liberális újságíró: az újságírók között mindig voltak fedett hírszerzők és ügynökök is
  • Szombathy szerint "nem minden civil szervezet az, aminek látszik".

A világsajtóban nagy hullámokat verő Pegasus-botrány magyar vonatkozásainak hisztérikus túldimenzionálása kapcsán több hazai véleményformáló is megpróbál józan mértéktartásra inteni - fogalmaz a Neokohn.

Az alábbiakban Szombathy Pál újságíró, az Index egykori vezérigazgatója Facebook posztjából idéznek: "az látható, hogy a két pólus uralkodó narratívája hamar kikristályosodott: az egyik szerint nincsen itt semmi látnivaló, a szolgálatok mindenhol dolgoznak, a többi titok; a másik szerint viszont égbekiáltó bűnökre derült fény, amelyek nyugati demokráciákban elképzelhetetlenek, megmutatva, hogy Orbán diktatúrát épít ki; ezek politikai szempontból teljesen logikus értelmezések egyaránt, azonban érdemes néhány tényre emlékezni egy olyan korban, amikor növekszik az emberi élethossz, ám eközben rövidül a memória, az információbőség okán is. 2013, egy mainál is világrengetőbb lehallgatási botrány, ami most főszereplőként az izraeli NSO, az akkor az NSA volt, az amerikai nemzetbiztonsági ügynökség, amely kiszivárgott dokumentumok és sajtóhírek szerint a jéghegy csúcsaként a berlini amerikai nagykövetségen keresztül még Merkel német kancellár telefonját is lehallgatta, az ügyet túlbuzgó szolgálati akciónak állították be, aztán a német sajtó azt írta, az amerikai elnök hazudott, hiszen maga is tudott az egészről. Nem emlékszem, hogy Barack Obama vagy más politikai vezető belebukott volna azokba a disznóságokba."

Az újságíró posztjában saját, 1994-ben elszenvedett megfigyelési élményéről is beszámol, majd így folytatja: "2021-ben a tech óriások már annyit tudnak az emberekről (szokásaikról, gondolkodási sémáikról), hogy mást jelent nyilván a titkosszolgálati szimatolás is. A lehallgatás pedig régi jelenség, ahogyan az újságírók között vannak/voltak tisztességes, idealista emberek, akik a hatalmat akarják ellenőrizni, s mindig, mindenhol vannak/voltak köztük fedett hírszerzők, beszervezett ügynökök is, ha már titkosszolgálat a téma. Nem beszélve a hasznos butákról, minden szakmában. És persze nem minden civil szervezet az, aminek látszik, a szent célok mögött lehet politikai érdek és motiváció. Mindezektől függetlenül a stikli és simli, a törvénytelenség, ha bebizonyosodik, ne maradjon sehol következmény nélkül, ezt vallom. Ugyanakkor horderejét illetően az ilyen ügyeket érdemes tágabb kontextusban is nézni, nem csupán aktuális politikai vágyainkat kivetíteni rájuk."

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-08-03 | 11:40
5 millió 628 ezer a beoltott, 26 az új fertőzött

5 millió 628 ezer a beoltott, 26 az új fertőzött

  • Európában elsőként Magyarország teszi lehetővé a koronavírus elleni harmadik védőoltás felvételét, amelyre az eeszt.gov.hu honlapon már lehet időpontot foglalni. 
  • A delta vírusmutáns terjedése a még be nem oltottakat veszélyezteti a leginkább.
  • Az időseknek, krónikus és legyengült immunrendszerű betegeknek különösen ajánlott a harmadik oltás. 
Bel 2021-07-28 | 17:16
Orbán: Hosszú Katinka mindig a mi hősünk marad

Orbán: Hosszú Katinka mindig a mi hősünk marad

  • Hosszú Katinka Facebook-posztja alatt kommentelt a miniszterelnök.
  • Nem volt ilyen gáláns Hosszúval a Telex: "vergődésről" írtak a számítógép előtt görnyedő újságíróik, miután Hosszú a hetedik helyen futott be. 
Bel 2022-04-25 | 11:57
Határvédelem: 31 illegális migránst tartóztattak fel

Határvédelem: 31 illegális migránst tartóztattak fel

  • A Bács-Kiskun megyei egyenruhások 2022. április 24-én 21 óra 55 perckor Kelebiánál 13 fős migránscsoportot, majd ma hajnalban – 4 óra 55 perckor – Bátmonostornál 18 határsértőt tartóztattak fel.
  • Magukat afgán, indiai, szír és pakisztáni állampolgárnak valló illegális migránsok jogellenesen jutottak be Magyarország területére.
  • A határsértők sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.
  • Ezért a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
Bel 2022-02-03 | 08:40
Május 1-ig érvényesek két oltással a védettségi igazolványok

Május 1-ig érvényesek két oltással a védettségi igazolványok

  • Magyarország részt vesz a közös európai gyógyszerbeszerzésben, melynek során Paxlovidot szerez be az unió.
  • Ezt magas kockázatú betegek gyógyítására lehet majd felhasználni.
Bel 2021-08-25 | 12:19
12 migráns szállított az embercsempész Veszprémvarsányban

12 migráns szállított az embercsempész Veszprémvarsányban

  • A szolgálatot teljesítő rendőrök 2021. augusztus 24-én 21 óra 21 perckor egy magyar honosságú személygépkocsit ellenőriztek a 82-es számú főúton, Veszprémvarsány belterületén.
Bel 2021-10-22 | 13:55
14 migránst csempészett, egy okmányok nélküli szerb nő

14 migránst csempészett, egy okmányok nélküli szerb nő

  • Egy okmányok nélküli, magát szerb állampolgárnak valló női sofőr akart 14 migránst Ausztriába juttatni.