Szabálytalanságok a miskolci momentumos alpolgármester cégeinél

Szabálytalanságok a miskolci momentumos alpolgármester cégeinél
  • Szopkó Tibor cégét ötször ellenőrizték a hatóságok, és mindannyiszor találtak hiányosságokat.

A megyei kormányhivatal foglalkoztatási, munkaügyi és munkavédelmi hatósága (január 27. és május 17. között lefolytatott vizsgálatában) megállapította, hogy 2 fő munkavállalót érintően a munkavállalók és a Borsodkönig Premium Kft. munkáltató között munkaviszony (foglalkoztatásra irányuló jogviszony) állt fenn - tudósít a boon.hu megyei portál.

A hatóság kötelezte a munkáltatót, hogy az egyik érintett munkavállaló esetében 3 munkanap tekintetében tegyen eleget a munkaszerződés írásba foglalási kötelezettségének, és a jogszabályban meghatározott módon tegyen eleget az érintett munkanapokra vonatkozóan visszamenőlegesen munkaviszonynak megfelelően (T1041 bejelentő lapon) a munkaviszony létesítésével kapcsolatos, az adóhatóság felé fennálló bejelentési kötelezettségének.

A hatóság azt is megállapította, hogy három munkavállaló esetében az egyszerűsített foglalkoztatásra irányuló jogviszony létesítésével összefüggő bejelentési kötelezettségét késedelmesen teljesítette a Borsodkönig Premium Kft. Két munkavállaló esetében pedig a foglalkoztatásra irányuló jogviszony (munkaviszony) létesítésével összefüggő bejelentési kötelezettségét késedelmesen teljesítette.

Öt munkavállaló esetében nem vezettek munkaidő-nyilvántartást, két munkavállaló esetében pedig a helyszíni ellenőrzés időpontjában bemutatott nyilvántartások, valamint a munkáltató képviselője által utólag becsatolt 2021. január havi munkaidő-nyilvántartások eltérő adatokat tartalmaztak. A feltárt hiányosságok miatt a munkáltatót a hatóság figyelmeztette, illetve a bejelentési kötelezettség megsértése miatt a munkáltatóval szemben 250 ezer forint összegű munkaügyi bírságot szabott ki. Továbbá kötelezték a munkáltatót, hogy kilenc munkavállaló esetében tegyen eleget a munkaidő-beosztás közlésére vonatkozó jogszabályi rendelkezésnek.

A szabálytalanságok sorozata ezzel nem ért véget a momentumos alpolgármester cégénél.

A hatóság (január 29. és április 29. közötti vizsgálata) azt is megállapította, hogy a vállalkozásnál nem vontak be a foglalkozás-egészségügyi szolgálatot ellátó orvost a munkahelyi kockázatértékelés elkészítésébe, és nem vontak be a foglalkozás-egészségügyi szolgálatot ellátó orvost az egyéni védőeszköz juttatás írásos rendjének elkészítésébe.

Nem gondoskodtak a helyiség villamos érintésvédelmi vizsgálatának elvégzéséről. Nem dokumentálták a munkavállalók munkavédelmi oktatását. Nem gondoskodtak a villamos hosszabbítók megfelelő elhelyezéséről az épületvillamossági szerelvények folyamatos karbantartásáról, a húselőkészítő helyiségben lévő villamos szerelvény szakszerű megszüntetéséről. A villamos hosszabbítót a kézmosóban tárolták. A pincehelyiségben lévő világítótestek védőbúrái pedig hiányoztak. A hatóság határozatában figyelmeztetésben részesítette a társaságot és kötelezte a feltárt hiányosságok megszüntetésére.

Az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály által január 21. és február 10. között lefolytatott vizsgálat megállapította, hogy az élelmiszerek jelölése nem volt megfelelő, amely megakadályozta a nyomon követhetőségüket.

A hatóság 100 ezer forintos bírságot szabott ki. A múlt év december 9. és 22. között, valamint a 2018. december 19. és 27. között lefolytatott vizsgálatok során feltárt hiányosságokat megúszta figyelmeztetéssel Szopkó Tibor cége.

Előbbi esetében a hatóság azt állapította meg, hogy nem volt a helyszínen egészségügyi kiskönyv, a rovar-rágcsáló irtásról szóló igazolólapokat pedig nem megfelelően vezették. A második vizsgálat szerint a tárolásra szolgáló pince túlzsúfolt volt, a hűtőben a szakosított tárolás nem volt megfelelő.

Elsőként az origo.hu írta meg saját információira hivatkozva, hogy a momentumos Szopkó Tibor vendéglátóipari cége feketén is foglalkoztatja egyes munkavállalóit: karácsonykor és újév napján munkára kötelezték a pizzériájában dolgozó futárokat, emellett pedig elbocsátással, fizetéscsökkentéssel is fenyegette őket az alpolgármester.

 

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-10-25 | 10:31
Bár közös lesz a baloldali lista, a Momentum azt állítja, a listavezetőjük Fekete-Győr lesz

Bár közös lesz a baloldali lista, a Momentum azt állítja, a listavezetőjük Fekete-Győr lesz

  • Fekete-Győr vigaszágon hozzájuthat így a milliós fizetéshez, bukott miniszterelnök-jelöltként és bukott pártelnökként addig sem kell elmennie dolgoznia.
Bel 2021-06-23 | 16:48

Orbán: A Bizottság elnökének közleménye szégyenletes, mert elfogulatlan vizsgálat nélkül tesz közzé elfogult, politikai véleményt

  • Közleményben reagált a magyar miniszterelnök Ursula von der Leyen megalapozatlan kritikáira.
Bel 2021-09-30 | 14:40
Jakab a borsodiaknak se kell

Jakab a borsodiaknak se kell

  • A Jobbik vezetője mindig is hátországaként hivatkozott Miskolcra és Borsod megyére.
  • Csakhogy olyan helyeken is tönkreverte Dobrev, ahol egyébként jobbikos egyéni jelölt nyert az előválasztáson.
  • Borsod 1-es körzetben Jakab 2018-ban egyéniben indult, a győztes a fideszes Csöbör Katalin lett.
  • Most Jakab egyéniben nem indult az előválasztáson, a szintén jobbikos Szilágyi Szabolcs nyert 4258 szavazattal.
  • Jakab Péter azonban csak párttársa szavazatainak nagyjából a felét, 2104 voksot kapott, míg Dobrev Klára 2866-ot. Jakabra ebben a körzetben 2018-ban egyébként több mint 20 ezren szavaztak.
  • Borsod 2-ben (Miskolc másik körzete) Jakab csak a harmadik lett: első Dobrev 2756, második Karácsony 1940 szavazattal. Jakab csak 1769 szavazatot szerzett itt.
  • Borsod 3-at Karácsony Gergely nyerte, Jakab csak a második lett, feleannyi szavazattal, mint Karácsony.
  • Borsod 4-es választókerületében (2018-ban ebben a körzetben magasan a Jobbik volt a legerősebb ellenzéki párt) a jobbikos Üveges Gábor nyert 2980 szavazattal. A miniszterelnök-jelölti versenyt itt is Dobrev Klára nyerte 1820 szavazattal, Jakab Péter csak 1203-at kapott.
  • Borsod 5-ös számú körzetében indult a jobbikos Erdei Sándor Zsolt és simán, közel 70 százalékos eredménnyel, 2094 szavazattal nyert is.
  • Jakab Péter ehhez képest 943 szavazatot szerzett ebből a körzetből (tehát a jobbikos egyéni jelöltre leadott szavazatok felére sem volt jó), míg Dobrev Klára itt is nyerni tudott a miniszterelnök-jelölti versenyben, igaz szorosan, 1062 szavazattal.
  • Borsod 6-ban az MSZP-s Jézsó Gábor nyert, 3052-en szavazattal. A miniszterelnök-jelöltek közül Dobrev Klára pedig itt is győzött.
  • Borsod 7-ben nem volt a Jobbik által támogatott jelölt, Dobrev Klára itt is utcahosszal nyert Jakab Péter előtt. 
Bel 2021-06-11 | 10:48
Hadházy: a parlamenti pártok úgy alkudoznak, mint a kofák

Hadházy: a parlamenti pártok úgy alkudoznak, mint a kofák

  • Újabb szereplő kritizálja az ellenzéki pártok paktumát az előválasztás előtt.
Bel 2021-11-15 | 12:48
Orbán aláírta a bérmegállapodást

Orbán aláírta a bérmegállapodást

  • A miniszterelnök szerint mindenkinek részesednie kell a növekedésből.
  • A kormányfő azt is kiemelte: minden bérmegállapodásnak a velejárója nemcsak a minimálbérek emelkedése, hanem a munkáltatókat terhelő adók és járulékok csökkentése is.
  • Ha csökkentik az adókat, akkor a vállalkozók ezt a pénzt a munkásoknak adhatják, több marad a vállalkozásoknál, és ezért több maradhat a családoknál - mondta.
Bel 2022-06-29 | 14:56
Ismét katonakorú illegális migránsbandát fogtak el

Ismét katonakorú illegális migránsbandát fogtak el

  • A Bács-Kiskun megyében szolgálatot teljesítő egyenruhások 2022. június 29-én 11 óra 20 perckor Kelebia térségében 13 külföldit tartóztattak fel.
  • Magukat afgán állampolgárnak valló illegális migránsok jogellenesen jutottak be Magyarország területére.
  • A határsértők sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.
  • Ezért a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
Bel 2022-01-20 | 13:34
DK-közeli közvélemény-kutató: erősödik a Fidesz

DK-közeli közvélemény-kutató: erősödik a Fidesz

  • Az IDEA intézet lassú, de a Fidesz irányába mutató átrendeződést mért január első felében.
  • Eszerint a Fidesz 48-44 arányban vezet a választani tudó biztos szavazók előtt a baloldali ellenzékkel szemben.
  • Az összefogás pártjai közül az MSZP, a Párbeszéd és az LMP a saját erejéből be sem jutna az Országgyűlésbe.