Szabálytalanságok a miskolci momentumos alpolgármester cégeinél

Szabálytalanságok a miskolci momentumos alpolgármester cégeinél
 • Szopkó Tibor cégét ötször ellenőrizték a hatóságok, és mindannyiszor találtak hiányosságokat.

A megyei kormányhivatal foglalkoztatási, munkaügyi és munkavédelmi hatósága (január 27. és május 17. között lefolytatott vizsgálatában) megállapította, hogy 2 fő munkavállalót érintően a munkavállalók és a Borsodkönig Premium Kft. munkáltató között munkaviszony (foglalkoztatásra irányuló jogviszony) állt fenn - tudósít a boon.hu megyei portál.

A hatóság kötelezte a munkáltatót, hogy az egyik érintett munkavállaló esetében 3 munkanap tekintetében tegyen eleget a munkaszerződés írásba foglalási kötelezettségének, és a jogszabályban meghatározott módon tegyen eleget az érintett munkanapokra vonatkozóan visszamenőlegesen munkaviszonynak megfelelően (T1041 bejelentő lapon) a munkaviszony létesítésével kapcsolatos, az adóhatóság felé fennálló bejelentési kötelezettségének.

A hatóság azt is megállapította, hogy három munkavállaló esetében az egyszerűsített foglalkoztatásra irányuló jogviszony létesítésével összefüggő bejelentési kötelezettségét késedelmesen teljesítette a Borsodkönig Premium Kft. Két munkavállaló esetében pedig a foglalkoztatásra irányuló jogviszony (munkaviszony) létesítésével összefüggő bejelentési kötelezettségét késedelmesen teljesítette.

Öt munkavállaló esetében nem vezettek munkaidő-nyilvántartást, két munkavállaló esetében pedig a helyszíni ellenőrzés időpontjában bemutatott nyilvántartások, valamint a munkáltató képviselője által utólag becsatolt 2021. január havi munkaidő-nyilvántartások eltérő adatokat tartalmaztak. A feltárt hiányosságok miatt a munkáltatót a hatóság figyelmeztette, illetve a bejelentési kötelezettség megsértése miatt a munkáltatóval szemben 250 ezer forint összegű munkaügyi bírságot szabott ki. Továbbá kötelezték a munkáltatót, hogy kilenc munkavállaló esetében tegyen eleget a munkaidő-beosztás közlésére vonatkozó jogszabályi rendelkezésnek.

A szabálytalanságok sorozata ezzel nem ért véget a momentumos alpolgármester cégénél.

A hatóság (január 29. és április 29. közötti vizsgálata) azt is megállapította, hogy a vállalkozásnál nem vontak be a foglalkozás-egészségügyi szolgálatot ellátó orvost a munkahelyi kockázatértékelés elkészítésébe, és nem vontak be a foglalkozás-egészségügyi szolgálatot ellátó orvost az egyéni védőeszköz juttatás írásos rendjének elkészítésébe.

Nem gondoskodtak a helyiség villamos érintésvédelmi vizsgálatának elvégzéséről. Nem dokumentálták a munkavállalók munkavédelmi oktatását. Nem gondoskodtak a villamos hosszabbítók megfelelő elhelyezéséről az épületvillamossági szerelvények folyamatos karbantartásáról, a húselőkészítő helyiségben lévő villamos szerelvény szakszerű megszüntetéséről. A villamos hosszabbítót a kézmosóban tárolták. A pincehelyiségben lévő világítótestek védőbúrái pedig hiányoztak. A hatóság határozatában figyelmeztetésben részesítette a társaságot és kötelezte a feltárt hiányosságok megszüntetésére.

Az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály által január 21. és február 10. között lefolytatott vizsgálat megállapította, hogy az élelmiszerek jelölése nem volt megfelelő, amely megakadályozta a nyomon követhetőségüket.

A hatóság 100 ezer forintos bírságot szabott ki. A múlt év december 9. és 22. között, valamint a 2018. december 19. és 27. között lefolytatott vizsgálatok során feltárt hiányosságokat megúszta figyelmeztetéssel Szopkó Tibor cége.

Előbbi esetében a hatóság azt állapította meg, hogy nem volt a helyszínen egészségügyi kiskönyv, a rovar-rágcsáló irtásról szóló igazolólapokat pedig nem megfelelően vezették. A második vizsgálat szerint a tárolásra szolgáló pince túlzsúfolt volt, a hűtőben a szakosított tárolás nem volt megfelelő.

Elsőként az origo.hu írta meg saját információira hivatkozva, hogy a momentumos Szopkó Tibor vendéglátóipari cége feketén is foglalkoztatja egyes munkavállalóit: karácsonykor és újév napján munkára kötelezték a pizzériájában dolgozó futárokat, emellett pedig elbocsátással, fizetéscsökkentéssel is fenyegette őket az alpolgármester.

 

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-08-06 | 10:12
Elfogták az utánfutós migránsTaxit Makó közelében

Elfogták az utánfutós migránsTaxit Makó közelében

 • A rendőrök tizenhét személyt fogtak el a 8-as számú főúton, Márkó külterületén.
Bel 2021-06-05 | 17:40
Kísért a múlt: az M3-as felújításán dolgozó Swietelsky 9 milliárdot kérne pluszban, de az ITM szerint ennek a harmada megalapozatlan - ha a Karácsony vezette Főváros nem kezeli a helyzetet, bedől a 220 milliárdos projekt

Kísért a múlt: az M3-as felújításán dolgozó Swietelsky 9 milliárdot kérne pluszban, de az ITM szerint ennek a harmada megalapozatlan - ha a Karácsony vezette Főváros nem kezeli a helyzetet, bedől a 220 milliárdos projekt

 • A BKV 9,5 milliárd forinttal fizetne többet az eredeti árhoz képest a Swietelsky Vasúttechnikának a metróvonal felújításáért, csakhogy az ITM vizsgálata most kimondta, hogy ennek a harmada megalapozatlan.
 • Ezek után égető kérdés, hogy lesz-e megállapodás a naponta félmilliós utasforgalmat lebonyolító M3-as rekonstrukciójának befejezéséről.
 • Amennyiben a főváros nem tudja kezelni a kialakult helyzetet, a teljes, közel 220 milliárdos M3-as projekt bedőlhet, és Magyarországnak 173 milliárd forintot kell az EU-nak visszafizetnie.
 • Az M4-es metró építésekor elkövetetett csalássorozat miatt Magyarország már ismeri a budapesti metróépítés visszaéléseit.
Bel 2021-09-20 | 11:01
612 ezer ember már a harmadik oltást is felvette

612 ezer ember már a harmadik oltást is felvette

 • A beoltottak száma 5 859 814, közülük 5 571 043 fő már a második oltását is megkapta
 • Az elmúlt három napban összesen 1072 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 818 231 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
 • Elhunyt 13 beteg, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 780 465 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 7630 főre emelkedett.
 • 380 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 45-en vannak lélegeztetőgépen.
Bel 2021-06-09 | 19:44
A Főváros elvette, a kormány visszaadja

A Főváros elvette, a kormány visszaadja

 • Közel kilencmilliárdot ad a kormány azoknak a fővárosi kerületeknek, amelyektől Karácsony elvette azt.
 • Útépítésre fordíthatják.
Bel 2021-07-11 | 12:06
Miközben pártját partvonalra szorítják, Fekete-Győr azt mondja, minden ellenzéki pártelnökkel jó a személyes kapcsolata

Miközben pártját partvonalra szorítják, Fekete-Győr azt mondja, minden ellenzéki pártelnökkel jó a személyes kapcsolata

 • Kérdés, mire megy vele, mikor a napnál is világosabb, hogy a Momentumot, a Párbeszédet és az MSZP-t kiszorítja az ellenzéki összefogásból a Jobbik-DK paktum.
 • Ezt nem a BENNFENTES állítja, hanem sokan mások mellett Nyirati Klára, Baja momentumos polgármestere is.
 • Fekete-Győr a Magyar Narancsnak azt is mondta, "a választók egy olyan közössége támogat, amely valódi rendszerváltást szeretne, amely abban hisz, hogy a 2010 előtti világot sem szabad visszaengedni a politikába".
 • Mindezt úgy adta elő, hogy Gyurcsány-listájára fog felkéredzkedni.
Bel 2021-09-29 | 22:21
Sikkasztásért ítélték el, most a DK jelöltje lesz Dombóváron

Sikkasztásért ítélték el, most a DK jelöltje lesz Dombóváron

 • Ez a megtisztult, tiszta ellenzék.
 • Szabó Loránd nyerte az előválasztást Dombóváron, a DK támogatásával.
 • 17 éven át, 2002 és 2019 között volt Dombóvár polgármestere.
 • 2012-ben jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, mert felbujtóként sikkasztást követett el.
 • 2019-ben a Természetesen Dombóvár színeiben indult ismét a polgármesteri címért, de vereséget szenvedett.
 • Most ő lesz a változás arca Dombóváron egy sikkasztási üggyel a háta mögött.