Pécsi ellenzéki összefogás: mindenki, mindenki ellen

Pécsi ellenzéki összefogás: mindenki, mindenki ellen
  • Mindegy, csak dolgozni ne kelljen.
  • Egymásnak feszül az MSZP és a DK, Péterffy Attila és Mellár Tamás parlamenti képviselő.
  • A momentumosok is zúgolódnak, akik helyi elnökükkel, Nemes Balázzsal elégedetlenek.

Pécsett az országos szabályt erősítő egyik kivételként teljesen felborultak az erőviszonyok az ellenzéki pártok között az előválasztások előtt, olyan politikai káosz alakult ki, hogy lehetetlen megjósolni, milyen eredmények születnek majd. Még azt is nehéz eldönteni, hogy ki kivel van és ki ki ellen küzd - írja a Mandiner.

Már az önkormányzati választások előtt, 2019-ben is sajátos viszonyok alakutak ki, hiszen a balliberális pártok nem vették be maguk közé az LMP-t. Egyrészt azért, mert a zöldeknek csupán egyetlen körzetet ajánlottak, holott ők két befutó körzetet szerettek volna, másrészt Ungár Péteréknek elvi kifogásuk is volt Péterffy Attila (akkor még) polgármesterjelölttel szemben, aki a Pécsi Hőerőmű egykori vezérigazgatójaként számos olyan dolgot tett, amellyel nem értettek egyet. Például több millió tonna mecseki fát eltüzeltetett a biomasszaprogram keretében.

Az alpolgármester önállósodott

A választás után a győztes koalíció (Mindenki Pécsért) 18 politikussal alakult meg Péterffyvel együtt, az ellenzéket az egyetlen LMP-s, illetve a Fidesz-KDNP-szövetség hét tagja alkotja. A városvezetésben részt vevő formációk között a DK-sok ötfős frakciója lett a legerősebb, ők adták az egyik alpolgármestert is. Bognár Szilvia azonban sajátosan fogta fel a feladatát, liberális véleményformálóként a város kulturális, művészi életében meghatározó szerepre tört, ennek az értelmiségi rétegnek akart inkább megfelelni, s nem a saját pártszövetségének.

Pécset viszont a baloldalon belül egyelőre inkább az MSZP uralja, szocialista érdekszférának számít, ide kötődik ugyanis a jelenlegi országos pártelnök, Tóth Bertalan, illetve Puch László egykori pártpénztárnok, baloldali oligarcha, aki forrásaink szerint a saját gazdasági érdekeit tartja mindig szem előtt, ami viszont olykor ütközött Bognár Szilvia elképzeléseivel.

Emiatt számos színfalak mögött és előtt zajló konfliktus alakult ki, aminek az lett a vége, hogy először mellőzték az alpolgármestert olyan területeken is, amelyek az ő hatáskörébe tartoztak, például szociális, kulturális eseményekre, egyeztetésekre nem kapott meghívót. Tavaly szeptemberben pedig, amikor a Zsolnay-negyed programjait szervező cég vezetőjét választották meg, a szocialisták és Bognár is saját csapattal indult a pályázaton.

Ezt a csatát – az addig hezitáló Momentum képviselőinek tett, de később be nem tartott ígérettel – az MSZP nyerte, ráadásul Péterffy Attila polgármester tavaly decemberben, amikor egyedül dönthetett, megválasztotta alpolgármesternek a szocialista Nyőgéri Lajost. S ugyan nem váltotta le Bognárt, lényegében minden feladatkört elvont tőle, és ezek közül a legtöbbet Nyőgérinek adta.

Ultimátum a polgármesternek

Ezt követően a Momentum és a DK 12 pontos ultimátumot adott a polgármesternek, amiben lényegében arra kérték, hogy csorbítsa meg az MSZP túlhatalmát.

Ezt Péterffy nem fogadta el, és a járványhelyzet végére az MSZP – Bognár kivételével – "felvásárolta" a DK-s képviselőket. A Momentummal nem számoltak, mert nélkülük is megvan a 14 fős többség – akik immár egy közös frakciót alkotnak –, 12-en pedig (hét Fidesz-KDNP-s, három momentumos, egy LMP-s képviselő és Bognár Szilvia) nem támogatják a városvezetést.

A júniusi közgyűlésen Péterffy végleg megszabadult Bognártól, leváltotta az alpolgármesteri tisztségből, a helyére pedig megválasztották a szintén DK-s Zag Gábort. Ugyanekkor Nyőgéri is lemondott, de a testület azonnal újra meg is választotta. Ennek a lépésnek információink szerint az akart lenni az üzenete, hogy immár a többség, s ne csak a polgármester bizalmát bírja.

Mindezek az önkormányzati fejlemények nagy kihatással vannak a parlamenti választásra, hiszen Baranya 1. számú választókerülete (ide tartozik Pécs egy része és öt település) azon három vidéki körzet egyike, ahol 2018-ban ellenzéki politikus nyert, így jövőre is eséllyel szállhat ringbe az előválasztás nyertese.

Három évvel ezelőtt az MSZP és a DK beállt a korábban jobboldali, de akkor már független Mellár Tamás mögé, aki végül a Párbeszéd országgyűlési frakciójában kötött ki. Mellár Pécsett is komolyabb befolyást szeretett volna magának megszerezni, de a baloldali pártok ebben már nem támogatták, mondván, a "mór megtette a kötelességét, a mór mehet". Ezért egyre komolyabb súrlódások alakultak ki, amelynek eredményeként június végén a Mellár által alapított és elnökölt Mindenki Pécsért Egyesület kezdeményezte Péterffy Attila kizárását az egyesületből.

Ugyanakkor többségi szavazással úgy döntöttek, hogy megvonják az egyesület nevének használatát attól a 14 képviselőtőtől és képviselőcsoportjaiktól, akik és amelyek elfogadták a pártfrakciószövetség új szabályzatát. Az egyesület szerint ugyanis ezzel akár a jelenlegi városvezetést támogató teljes pártfrakciók véleménye is figyelmen kívül hagyható a közgyűlési döntésekben, márpedig "nem szabad a demokráciát feláldozni a hatékonyság érdekében".

Egyre bonyolultabb a helyzet

Így a polgármester a város erős emberével, Mellár Tamással is háborúba keveredett.

Ez azért érdekes, mert Mellár indul az előválasztáson, és az MSZP, valamint a Párbeszéd felsorakozik mögötte, viszont a helyi szocialistákkal – akiket egyébként Tóth Bertalan állítólag kézi vezérléssel irányít – nagyon rossz a viszonya. Ezért a pécsi szocialisták, miközben hivatalosan Mellár mellett állnak, a háttérben inkább a momentumos Nemes Balázsnak fognak kampányolni.

Ám hogy a helyzet még ennél is bonyolultabb, azt jelzi, hogy a helyi lilák viszont nem nagyon kedvelik párttársukat, Nemest.

A Jobbik korábban Mellár mellett tette le a voksot, viszont nemrég jelent meg egy cikk a DK-hoz köthető Ez a lényegben, miszerint ők is inkább a momentumos politikust támogatják. Korábban a DK Auth Istvánt indította volna, de ő visszalépett Nemes javára. A Baranya 2.-höz tartozik Pécs másik fele, Komló és még 16 település, de itt sem kevésbé kaotikus a helyzet. A DK végül saját embere, az időközben pécsi alpolgármesterré választott Zag Gábor helyett Szakács Lászlót indítja, akiről azt kell tudni, hogy korábban az MSZP elnökhelyettese is volt, és jelenleg is a szocialisták parlamenti frakciójában ül.

Őt nemrég tájékoztatta Tóth Bertalan elnök arról, hogy az MSZP nem számít rá az előválasztáson. Szakács "hálából" napokon belül a DK-hoz igazolt, ezért a szocialisták ki is zárták a pártból. A Márky-Zay-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom a vulgáris kijelentéseiről hírhedt Simon Gábor rádióssal száll ringbe.

Egyik ellenfele az LMP-s Keresztes Lóránd László, aki egykor a párt elnöke is volt, jelenlegi parlamenti frakcióvezető. Érdekesség, hogy a globalistaellenes, a baloldali eszmékkel finoman fogalmazva sem szimpatitáló zöld politikust ugyanakkor az MSZP is támogatja. A Jobbik egyelőre kivár. Ezek után nem lenne meglepő, ha a politika iránt napi szinten nem érdeklődő ellenzéki szimpatizánsoknak fogalmuk sem lesz, hogy az előválasztáson kire lesz majd érdemes szavazniuk Magyarország ötödik legnagyobb városában és a környező településeken.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2022-01-20 | 13:01
Bakondi: egyre több az erőszakos határsértő

Bakondi: egyre több az erőszakos határsértő

  • Egyre több afgán állampolgár érkezik a nyugat-balkáni migrációs útvonalon.
Bel 2022-02-17 | 07:42
Kiugrott a kocsiból és elszaladt az erdőbe az embercsempész

Kiugrott a kocsiból és elszaladt az erdőbe az embercsempész

  • A Pest megyei rendőrök keresik azt a sofőrt, aki hat külföldinek nyújtott segítséget az országhatár illegális átlépésében.
Bel 2022-01-26 | 07:41
Kettős elfogás: 28 illegális migránst fogtak el a magyar rendőrök hajnalban

Kettős elfogás: 28 illegális migránst fogtak el a magyar rendőrök hajnalban

  • A Bács-Kiskun megyei egyenruhások 2022. január 26-án 2 óra 40 perckor Kelebia közigazgatási területén 17 illegális migránst, majd fél órával később Kunbajánál egy 11 fős csoportot tartóztattak fel.
  • A csoportok tagjai szír állampolgároknak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. 
  • A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
Bel 2021-08-12 | 18:54
Kiszorítósdi: Márki-Zay "mocskos hazudozással" vádolja az ellenzéki pártokat

Kiszorítósdi: Márki-Zay "mocskos hazudozással" vádolja az ellenzéki pártokat

  • Hódmezővásárhely polgármestere amiatt fakadt ki, mert az ellenzéki pártok nem adnak befogadó nyilatkozatot jelöltjeinek, így azok nem tudnak indulni az előválasztáson.
Bel 2021-10-18 | 08:14
DK-szóvivő: a Jobbik mellett a DK tudta stabilizálni a saját pozícióit

DK-szóvivő: a Jobbik mellett a DK tudta stabilizálni a saját pozícióit

  • A Demokratikus Koalíció csillapítja a várakozásokat.
Bel 2022-01-10 | 13:14
Gattyán tárgyalóasztalhoz ültetné az ellenzéket

Gattyán tárgyalóasztalhoz ültetné az ellenzéket

  • A digitális Magyarország megteremtésével kampányoló üzletember nyílt levelet intézett az ellenzék többi tagjához.
Bel 2022-06-16 | 07:57
MigránsTaxi: 14 pakisztánit csempészett a szerb sofőr

MigránsTaxi: 14 pakisztánit csempészett a szerb sofőr

  • 2022. június 16-án 1 óra 40 perc körül az M5 autópálya inárcsi pihenőjénél vezettek ki egy szerb honosságú személygépkocsit.
  • A járművet egy szerb férfi vezette, az utastérben 14 külföldi tartózkodott.
  • A magukat pakisztáni állampolgárnak valló emberek magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a Pest megyei rendőrök a sofőrrel együtt elfogták és előállították őket.
  • Az illegális migránsokat – kihallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok szerint visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
Bel 2021-12-13 | 19:39
Macron üzent: a kisszobában szorított helyet az ajvékoló ellenzékieknek

Macron üzent: a kisszobában szorított helyet az ajvékoló ellenzékieknek

  • Biztosan nem a képen látható kisszoba a budapesti francia nagykövetség díszterme.
  • A szimbolikus helyszínválasztással a francia elnök beárazta az ellenzéket.
  • Azzal, hogy a kisszobában fogadta őket, megüzente nekik, hogy partnernek se elég jók.
  • Jelzésértékű, hogy Franciaország első emberre arra se méltatta az ellenzéket, hogy közös sajtónyilatkozatot tegyen velük.
  • Ez természetesen nem akadályozta meg a jelenlévő ellenzékieket abban, hogy Emmanuel Macronnak a magyar helyzetről össze-vissza hazudozzanak.
  • A hiperpasszív Karácsony megint eljátszotta a nemzetközi színtéren is párbeszédképes, komoly politikust, közben egy árva mukkot nem beszél semmilyen idegen nyelven.