Pécsi ellenzéki összefogás: mindenki, mindenki ellen

Pécsi ellenzéki összefogás: mindenki, mindenki ellen
 • Mindegy, csak dolgozni ne kelljen.
 • Egymásnak feszül az MSZP és a DK, Péterffy Attila és Mellár Tamás parlamenti képviselő.
 • A momentumosok is zúgolódnak, akik helyi elnökükkel, Nemes Balázzsal elégedetlenek.

Pécsett az országos szabályt erősítő egyik kivételként teljesen felborultak az erőviszonyok az ellenzéki pártok között az előválasztások előtt, olyan politikai káosz alakult ki, hogy lehetetlen megjósolni, milyen eredmények születnek majd. Még azt is nehéz eldönteni, hogy ki kivel van és ki ki ellen küzd - írja a Mandiner.

Már az önkormányzati választások előtt, 2019-ben is sajátos viszonyok alakutak ki, hiszen a balliberális pártok nem vették be maguk közé az LMP-t. Egyrészt azért, mert a zöldeknek csupán egyetlen körzetet ajánlottak, holott ők két befutó körzetet szerettek volna, másrészt Ungár Péteréknek elvi kifogásuk is volt Péterffy Attila (akkor még) polgármesterjelölttel szemben, aki a Pécsi Hőerőmű egykori vezérigazgatójaként számos olyan dolgot tett, amellyel nem értettek egyet. Például több millió tonna mecseki fát eltüzeltetett a biomasszaprogram keretében.

Az alpolgármester önállósodott

A választás után a győztes koalíció (Mindenki Pécsért) 18 politikussal alakult meg Péterffyvel együtt, az ellenzéket az egyetlen LMP-s, illetve a Fidesz-KDNP-szövetség hét tagja alkotja. A városvezetésben részt vevő formációk között a DK-sok ötfős frakciója lett a legerősebb, ők adták az egyik alpolgármestert is. Bognár Szilvia azonban sajátosan fogta fel a feladatát, liberális véleményformálóként a város kulturális, művészi életében meghatározó szerepre tört, ennek az értelmiségi rétegnek akart inkább megfelelni, s nem a saját pártszövetségének.

Pécset viszont a baloldalon belül egyelőre inkább az MSZP uralja, szocialista érdekszférának számít, ide kötődik ugyanis a jelenlegi országos pártelnök, Tóth Bertalan, illetve Puch László egykori pártpénztárnok, baloldali oligarcha, aki forrásaink szerint a saját gazdasági érdekeit tartja mindig szem előtt, ami viszont olykor ütközött Bognár Szilvia elképzeléseivel.

Emiatt számos színfalak mögött és előtt zajló konfliktus alakult ki, aminek az lett a vége, hogy először mellőzték az alpolgármestert olyan területeken is, amelyek az ő hatáskörébe tartoztak, például szociális, kulturális eseményekre, egyeztetésekre nem kapott meghívót. Tavaly szeptemberben pedig, amikor a Zsolnay-negyed programjait szervező cég vezetőjét választották meg, a szocialisták és Bognár is saját csapattal indult a pályázaton.

Ezt a csatát – az addig hezitáló Momentum képviselőinek tett, de később be nem tartott ígérettel – az MSZP nyerte, ráadásul Péterffy Attila polgármester tavaly decemberben, amikor egyedül dönthetett, megválasztotta alpolgármesternek a szocialista Nyőgéri Lajost. S ugyan nem váltotta le Bognárt, lényegében minden feladatkört elvont tőle, és ezek közül a legtöbbet Nyőgérinek adta.

Ultimátum a polgármesternek

Ezt követően a Momentum és a DK 12 pontos ultimátumot adott a polgármesternek, amiben lényegében arra kérték, hogy csorbítsa meg az MSZP túlhatalmát.

Ezt Péterffy nem fogadta el, és a járványhelyzet végére az MSZP – Bognár kivételével – "felvásárolta" a DK-s képviselőket. A Momentummal nem számoltak, mert nélkülük is megvan a 14 fős többség – akik immár egy közös frakciót alkotnak –, 12-en pedig (hét Fidesz-KDNP-s, három momentumos, egy LMP-s képviselő és Bognár Szilvia) nem támogatják a városvezetést.

A júniusi közgyűlésen Péterffy végleg megszabadult Bognártól, leváltotta az alpolgármesteri tisztségből, a helyére pedig megválasztották a szintén DK-s Zag Gábort. Ugyanekkor Nyőgéri is lemondott, de a testület azonnal újra meg is választotta. Ennek a lépésnek információink szerint az akart lenni az üzenete, hogy immár a többség, s ne csak a polgármester bizalmát bírja.

Mindezek az önkormányzati fejlemények nagy kihatással vannak a parlamenti választásra, hiszen Baranya 1. számú választókerülete (ide tartozik Pécs egy része és öt település) azon három vidéki körzet egyike, ahol 2018-ban ellenzéki politikus nyert, így jövőre is eséllyel szállhat ringbe az előválasztás nyertese.

Három évvel ezelőtt az MSZP és a DK beállt a korábban jobboldali, de akkor már független Mellár Tamás mögé, aki végül a Párbeszéd országgyűlési frakciójában kötött ki. Mellár Pécsett is komolyabb befolyást szeretett volna magának megszerezni, de a baloldali pártok ebben már nem támogatták, mondván, a "mór megtette a kötelességét, a mór mehet". Ezért egyre komolyabb súrlódások alakultak ki, amelynek eredményeként június végén a Mellár által alapított és elnökölt Mindenki Pécsért Egyesület kezdeményezte Péterffy Attila kizárását az egyesületből.

Ugyanakkor többségi szavazással úgy döntöttek, hogy megvonják az egyesület nevének használatát attól a 14 képviselőtőtől és képviselőcsoportjaiktól, akik és amelyek elfogadták a pártfrakciószövetség új szabályzatát. Az egyesület szerint ugyanis ezzel akár a jelenlegi városvezetést támogató teljes pártfrakciók véleménye is figyelmen kívül hagyható a közgyűlési döntésekben, márpedig "nem szabad a demokráciát feláldozni a hatékonyság érdekében".

Egyre bonyolultabb a helyzet

Így a polgármester a város erős emberével, Mellár Tamással is háborúba keveredett.

Ez azért érdekes, mert Mellár indul az előválasztáson, és az MSZP, valamint a Párbeszéd felsorakozik mögötte, viszont a helyi szocialistákkal – akiket egyébként Tóth Bertalan állítólag kézi vezérléssel irányít – nagyon rossz a viszonya. Ezért a pécsi szocialisták, miközben hivatalosan Mellár mellett állnak, a háttérben inkább a momentumos Nemes Balázsnak fognak kampányolni.

Ám hogy a helyzet még ennél is bonyolultabb, azt jelzi, hogy a helyi lilák viszont nem nagyon kedvelik párttársukat, Nemest.

A Jobbik korábban Mellár mellett tette le a voksot, viszont nemrég jelent meg egy cikk a DK-hoz köthető Ez a lényegben, miszerint ők is inkább a momentumos politikust támogatják. Korábban a DK Auth Istvánt indította volna, de ő visszalépett Nemes javára. A Baranya 2.-höz tartozik Pécs másik fele, Komló és még 16 település, de itt sem kevésbé kaotikus a helyzet. A DK végül saját embere, az időközben pécsi alpolgármesterré választott Zag Gábor helyett Szakács Lászlót indítja, akiről azt kell tudni, hogy korábban az MSZP elnökhelyettese is volt, és jelenleg is a szocialisták parlamenti frakciójában ül.

Őt nemrég tájékoztatta Tóth Bertalan elnök arról, hogy az MSZP nem számít rá az előválasztáson. Szakács "hálából" napokon belül a DK-hoz igazolt, ezért a szocialisták ki is zárták a pártból. A Márky-Zay-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom a vulgáris kijelentéseiről hírhedt Simon Gábor rádióssal száll ringbe.

Egyik ellenfele az LMP-s Keresztes Lóránd László, aki egykor a párt elnöke is volt, jelenlegi parlamenti frakcióvezető. Érdekesség, hogy a globalistaellenes, a baloldali eszmékkel finoman fogalmazva sem szimpatitáló zöld politikust ugyanakkor az MSZP is támogatja. A Jobbik egyelőre kivár. Ezek után nem lenne meglepő, ha a politika iránt napi szinten nem érdeklődő ellenzéki szimpatizánsoknak fogalmuk sem lesz, hogy az előválasztáson kire lesz majd érdemes szavazniuk Magyarország ötödik legnagyobb városában és a környező településeken.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-06-07 | 19:34

Az Oktatási Hivatal is vizsgálódik Karácsony nyelvvizsgája, hiperpasszív angoltudása és adjunktusi munkája miatt

 • Nem csitul a Főpolgármester nyelvtudása és a nemlétező nyelvvizsgája miatti botrány.
 • Az Oktatási Hivatal most azt vizsgálja, hogy lehetett adjunktus Karácsony, ha ahhoz két nyelvvizsga is szükséges?
Bel 2021-10-06 | 14:27
Karácsony úgy menekült el a versenyből, hogy marad

Karácsony úgy menekült el a versenyből, hogy marad

 • Karácsony Gergely szerdán 14.00-tól rendkívüli bejelentést tett, sokan arra számítottak, visszalép a megerősödő Márki-Zay javára.
 • Nem ez történt: igazából nem mondott semmit, csak azt, versenyben marad, mert ő képvisel valamit, amit a többiek nem.
 • Ez egy trükk.
 • Karácsony karrierista és gátlástalan, ha a saját pozíciójáról van szó; és aki ismeri, pontosan tudja, hogy régen a fejébe vette, hogy egyszer miniszterelnök lesz.
 • A napokban publikált Medián és Závecz közvélemény-kutatások azonban meggyőzhették arról, nincs esélye Orbánnal szemben.
 • De nem csak neki, ellenfeleinek sincs valós esélye a jelenlegi állás szerint legyőzni a Fideszt.
 • Ezért egy trükkös megoldáshoz folyamodott: bent marad a versenyben, hiszen közvélemény-kutatási adatok szerinti 3. helyezése miatt számára az teljesen tét nélküli.
 • Neki már mindegy, hogy Márki-Zay nyer vagy Dobrev, mert a kutatások szerint egyikük sem valós kihívója Orbánnak.
 • Bármelyikük is vezeti falnak a baloldali összefogást 2022-ben, Karácsony eljátszhatja, hogy ő nem volt ott a vereségnél, nem volt a vereséget megelőző marakodás részese, hiszen nem ő volt a miniszterelnök-jelölt.
 • Ő egy békülékenyebb ajánlatot nyújtott volna az embereknek, de az nem nyert az előválasztáson, ám a harciasabb retorika (Dobrev vagy Márki-Zay) sem vezetett eredményre a Fidesz ellen.
 • És elkezdhet azzal kampányolni, mit kellene másképpen csinálnia az ellenzéknek.
 • Eljátszhatja azt a trükköt, amivel minden, számára kényelmetlen helyzetet meg akar úszni: ő ott sem volt, nem felelős semmiért. Pontosan azt teszi, amit minden szorult helyzetben tenni szokott: csak a saját, egyéni szempontjaira, karrierjére figyel, és azt gátlástalanul, tűzön-vízen át, képviseli.
 • Karácsony tehát előremenekül: személyesen már az ellenzék 2022 utáni vereségére készül.
Bel 2021-05-17 | 13:17

100 nap múlva lerakják a nemzeti oltóanyaggyár alapkövét Debrecenben

 • A gyógyszergyártás az egyik legjövedelmezőbb iparág a világban, tehát a hazai oltóanyaggyár túl azon, hogy az itt élők egészségügyi érdekeit szolgálja, gazdasági szempontból is gyarapíthatja az országot -  mondta György László, az ITM államtitkára.
 • A nemzeti oltóanyaggyár létesítése egy olyan ipari kultúrához vezet, ami magas béreket fizet és magas hozzáadott értékkel rendelkezik majd - folytatta.
 • Ez egy komoly lehetőség, hogy bekapcsolódjunk a nemzetközi ellátásba – tette hozzá, majd szólt arról is, hogy az új hazai üzem a nemzetgazdaságot is jelentősen erősíteni fogja.
 • Az államtitkár elmondésa szerint 2022 végétől termelhet a nemzeti oltóanyaggyár.
Bel 2021-06-07 | 18:26
Telex: "Visszalép. El se indul. Támogatja. A dékás a jobbikos javára. A Jobbik a dékást. Mindkettő az MSZP-st"

Telex: "Visszalép. El se indul. Támogatja. A dékás a jobbikos javára. A Jobbik a dékást. Mindkettő az MSZP-st"

 • A Telexnek is föltűnt, hogy a baloldai ellenzék előválasztása egy bohóctréfává vált.
 • A napokban a számtalan visszalépés miatt Márki-Zay, Puzsér, és egyéb baloldali véleményformálók is kritizálták az előválasztás "lezsírozását".
Bel 2021-10-08 | 19:24
Az MSZP-nek sem kell Márki-Zay

Az MSZP-nek sem kell Márki-Zay

 • Karácsony kiszállása után az árván maradt MSZP az előválasztás után a legerősebbet támogatja majd.
 • Ez összefüggésben lehet azzal, hogy a megyei elnökök inkább Dobrevet támogatnák a 2. fordulóban.
Bel 2021-09-26 | 14:05
Tóth Csaba leszedése után Karácsony zsaroló ultimátumot intézett a DK-hoz és a Jobbikhoz

Tóth Csaba leszedése után Karácsony zsaroló ultimátumot intézett a DK-hoz és a Jobbikhoz

 • Mint ismert, Karácsony Gergely pénteken kifarolt az egyébként általa és az MSZP által jelölt zuglói Tóth Csaba mögül.
 • Azért különös, hogy csak most - és miért jelölték az előválasztásra egyáltalán -, mert Karácsony 2014 és 2019 között Zugló polgármestere volt, Tóth Csaba pedig akkor is megválasztott zuglói szocialista képviselőként dolgozott.
 • Tehát Karácsony sokkal korábban is ismerte Tóth most kifogásolt cselekedeteit, nem véletlenül utalt arra korábban Karácsony egy kiszivárgott hangfelvételen, hogy Tóth őt személyesen és a családját is fenyegeti.
 • Később azonban a Főpolgármester letagadta az egészet, és azt hazudta, Tóth ügyét a múlt részének tekinti.
 • Ám úgy tűnik, most, hogy kényszerűen végül mégis elengedte Tóth kezét, benyújtja a számlát.
 • Egy ózdi és egy székesfehérvári közös DK-Jobbik leléptetését követeli a Demokratikus Koalíciótól és a Jobbiktól.
 • A DK úgy reagált, nekik nem tetszik a "házmestertempó", és felszólították Karácsonyt, kérjen bocsánatot a székesfehérvári, offshore botrányba keveredett képviselőjelölttől.