A helyi önkormányzatokban is csak marakodik a baloldal, de az ország vezetését is akarják

A helyi önkormányzatokban is csak marakodik a baloldal, de az ország vezetését is akarják
  • Miskolc, Pécs, Baja, Szeged, Eger, Göd, Szekszárd, Szolnok - városok, ahol felbomlott a 2019 novemberi balos szivárványkoalíció.

A 2019-ben létrejött szivárványkoalíció különböző szervezetei között tucatnyi városban voltak és vannak folyamatos összetűzések, a legtöbb helyen vitathatatlanul a pártelnök kottájából játszó DK-sok a kezdeményezők - írja a Magyar Nemzet.

Több helyen mostanára már meg is szűnt a baloldal többsége, más településeken a következő hónapokban robbanhat a szörnykoalíció. Még csak az önkormányzati ciklus harmadánál járunk, mégis több, 2019-ben balliberális többségű településen bomlott vagy lazult fel a szivárványkoalíció.

Szekszárdon márciusban szűnt meg a balliberálisok többsége, amikor Zaják Rita, a Párbeszéd politikusa kilépett az Éljen Szekszárd-frakcióból. Az önkormányzati képviselő döntésére lehetett számítani, mert korábban több fontos kérdésben támogatta a város kormánypárti vezetését, és a politikus a város érdekeit szolgáló előterjesztéseknél, ügyek mentén azóta is nyitott az együttműködésre.

Komoly repedés keletkezett a szivárványos koalíció tömbjén Egerben is, ráadásul nem a közelmúltban, hanem már tavaly ősszel. Mirkóczki Ádám exjobbikos polgármestert nemcsak a kormánypártiak, hanem saját frakciója is élesen bírálta kézi vezérléses vezetői stílusa miatt. Ketten távoztak is 2020 őszén a politikai közösségből, idén nyárra pedig teljesen kiéleződött a helyzet. A frakció ugyanis kizárta Mirkóczkit az elnökségből, amire a polgármester másnap negyedmagával magából a koalícióból is távozott.

Az ügy folytatásaként július elején a város közgyűlése arra szavazott, hogy a polgármesternek a kormányhivatal előtt kelljen elszámolnia döntéseiről, és ha beigazolódik a feltételezett jogsértés, a testület fel is függesztheti a városvezető mandátumát.

Durva jogsértés Gödön

Ahogyan Egerben a polgármester egyik első döntése volt leváltani MSZP-s alpolgármesterét, úgy Gödön a pandémia első hulláma alatt Balogh Csaba momentumos városvezető, élve a rendkívüli jogrend adta felhatalmazással, megszabadult két alpolgármesterétől, akik addig őt támogatták. Balogh esetében a kormányhivatal jogsértést állapított meg, és felszólította a helyzet rendezésére, de ez a mai napig nem történt meg. Balogh azóta minden fontos tisztségre rokonokat, barátokat nevez ki, szintén momentumos felesége több pozíciót is betölt a városban.

Speciális eset Gödöllő, ahol korábban a jobboldalinak tekintett Gémesi György polgármester szinte észrevétlenül pártolt el saját szavazóitól, hogy átálljon a másik oldalra, de ott is csak zűrzavart okozott. Gémesi számít Karácsony Gergely támogatására, de nem hozza helyzetbe a baloldali pártokat. Saját pártot alapított, amelynek elnöke jelenleg a Baranyából induló, polgármesterként és országgyűlési képviselőként is politizáló, előzőleg LMP-s Hohn Krisztina.

MSZP–DK-konfliktusok

Szombathelyen is egyre feszültebb a helyzet a balliberális összefogáson belül, ennek legújabb példája, hogy kiderült: az MSZP–Párbeszéd – Czeglédy Csabával (DK) szemben – Ungár Pétert (LMP) támogatja majd az előválasztáson. Az LMP titkárának indulása mellett kiállt korábban a Jobbik is. A történteknek ugyanakkor van előzménye, Czeglédy talán sejthette, hogy ez lesz a szocialisták döntése, ezért már júniusban kritizálta az MSZP-s polgármestert, Nemény Andrást, azt sugallva, hogy lepaktált a kormánnyal és Hende Csabával.

"Láthatóan kitűnő a városvezetés és a kormányzat közötti kapcsolat" – jegyezte meg Czeglédy támadólag még júniusban egy Facebook-kommentben. Gyurcsány ügyvédje szerint közben a Fidesz városi képviselői folyamatosan Hende Csaba és a városvezetés együttműködéséről beszélnek, ezzel legitimálva a kormánypárti politikust.

Szegeden a DK és Botka László polgármester viszonya egyre feszültebb. A legutóbbi közgyűlésen például csak úgy sikerült megszavazniuk az egyik előterjesztést (a parkolóbérletügyben keletkezett negyvenmilliós kár megtérítéséről történő lemondást), hogy ügyészségi engedéllyel a közgyűlésen részt vehetett Joób Márton önkormányzati képviselő, aki amúgy házi őrizetben van. A négy DK-s ugyanis tartózkodott a szavazásnál, úgy értesültünk, eddig nem igazán fordult elő hasonló helyzet. Forrásaink szerint a feszültség egyik oka az lehet, hogy a DK nem adhat alpolgármestert, miközben Botka épp most szavaztatott meg egy párbeszédes helyettest.

Kemény belső csaták

Pattanásig feszült a helyzet Baján is, a napokban a momentumos polgármester, Nyirati Klára nyilatkozott arról, hogy a korábbi DK-s alpolgármester, László Károly folyamatosan ellene dolgozik, és a gyurcsányista képviselő ma már többet támadja őt, mint a Fideszt. S ebben az akcióban a polgármester szerint a jobbikos és a két független képviselő személyében László szövetségesekre is lelt. Nyirati úgy véli, hogy László személyes konfliktusa valójában az országos pártérdekeket szolgálja, hiszen a DK–Jobbik-összeölelkezés célja egyértel­műen az, hogy gyengítse az MSZP-t és a Momentumot.

A 2019-es önkormányzati választás után polgári vezetésű, de baloldali többségű Szolnokon is felbomlott korábban a szivárványkoalíció. Ligeti József tavaly áprilisban lépett ki a baloldali Szolnoki Többség nevű frakciószövetségből és a XXI. század elnevezésű frakcióból, míg Fajcsák Károly a DK képviselőcsoportját hagyta ott.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-06-08 | 19:54
A mai nap meglepetése: a jobbikos Stummer Jánost is támogatja a DK

A mai nap meglepetése: a jobbikos Stummer Jánost is támogatja a DK

  • Újabb nap, újabb alku a Jobbik és a DK között.
Bel 2021-11-09 | 09:30
MigránsTaxi: hat illegális migránst csempészett egy bolgár férfi

MigránsTaxi: hat illegális migránst csempészett egy bolgár férfi

  • A Tolna megyei rendőrök 2021. november 8-án 21 óra 45 perckor ellenőriztek egy osztrák rendszámú autót az M9-es autóúton Bogyiszló térségében.
  • A járművet egy 36 éves bolgár férfi vezette.
  • A járműben hat illegális migráns is utazott.
  • A külföldi férfiak személyazonosságukat, illetve magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták, mindannyian szír állampolgárnak vallották magukat. 
  • Az illegális migránsokat a hatályos magyar jogszabályok szerint visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
  • A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság a sofőrrel szemben embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indult.

 

 

Bel 2021-06-05 | 19:50
Újabb alku: újabb hat budapesti körzetben mutyizta le a jelölteket az ellenzék - továbbra is azt hazudják, az előválasztásnak nagyon komoly tétje lesz

Újabb alku: újabb hat budapesti körzetben mutyizta le a jelölteket az ellenzék - továbbra is azt hazudják, az előválasztásnak nagyon komoly tétje lesz

  • Ez már a sokadik, füstös szobában és tárgyalóasztalnál megszületett alku.
  • Hat budapesti körzetet érintő megállapodást kötött szombaton az eddigiek mellett DK, az MSZP és a Párbeszéd az őszi ellenzéki előválasztásra.
  • Ennek értelmében a három párt három-három körzetben visszalépteti egymás javára a jelöltjeiket - mármint a csodafegyvernek kikáltott előválasztás előtt.
  • Három körzetben a DK támogatni fogja az MSZP és a Párbeszéd közös jelöltjeit, és további három körzetben pedig az MSZP és a Párbeszéd áll be a DK jelöltjei mögé.
  • A DK Zuglóban megint a Momentum ellen lépett, mert nem a most éppen momentumos Hadházyt, hanem az MSZP-s Tóth Csabát támogatják.
Bel 2022-01-24 | 15:07
Paralimpiai Bizottság elnöke Márki-Zay szavairól: "visszataszító"

Paralimpiai Bizottság elnöke Márki-Zay szavairól: "visszataszító"

  • A szervezet vezetője Márki-Zay fogyatékosozására reagált.
Bel 2021-06-18 | 08:55

106 új fertőzöttet azonosítottak, 300-nál kevesebb ember van kórházban

  • Az új halálos áldozatok száma: 2 fő.
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 289 ember.
  • Közülük lélegeztetőgépre szorulók száma: 43 fő.
  • Az első dózissal oltottak száma: 5 389 058 fő.
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 4 360 313 fő.
Bel 2021-08-10 | 21:48
Bokrok alatt lapuló illegális migránsokat fogtak el Veszprémben

Bokrok alatt lapuló illegális migránsokat fogtak el Veszprémben

  • 21 illegális bevándorlót állítottak elő a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányságra.
Bel 2022-03-16 | 16:16
Két rendőrautónak is nekiment a menekülő embercsempész

Két rendőrautónak is nekiment a menekülő embercsempész

  • A férfi nemcsak a kocsijában szállított illegális migránsokat, hanem a többi közlekedő és a rendőrök életét is veszélyeztette.
Bel 2021-06-14 | 21:29
A mai pedofilellenes-törvény elleni tiltakozás arca

A mai pedofilellenes-törvény elleni tiltakozás arca

  • 1974-ben lépett be az Magyar Szocialista Munkáspártba, és a KISZ Központi Bizottsága kulturális osztályán dolgozott, majd 1981 és 1984 között az MTA aspiránsa volt.
  • 1984-től 1989-ig az MSZMP KB tudományos, közoktatási és kulturális osztályán dolgozott előbb munkatársként, majd alosztályvezetőként, 1988–89-ben osztályvezető-helyettesként.
  • Ő volt a MSZMP főcenzora a hanyatló kádárizmusban.
  • Az 1961-ben elfogadott új büntető törvénykönyvben dekriminalizálták Magyarországon az azonos neműek szexuális kapcsolatát. (Előtte egy évig terjedő börtönnel büntették.)
  • 1989-ig azonban a rendőrség és az állambiztonság megfigyelte és nyilvántartásba vette, elsősorban a meleg férfiakat. Zsarolás útján gyakran többeket beszerveztek ügynöknek.
  • Lendvai Ildikó az 1994-es országgyűlési választáson a budapesti XXII. kerület (Budapest, 32. választókerület) országgyűlési képviselőjévé választották, amit 1995-től, kiadóigazgatói posztjáról történt lemondása után főhivatásban látott el. 1998-ban a budapesti területi listáról került be az Országgyűlésbe. Az MSZP-frakció helyettes vezetőjévé választották.
  • 2000-ben a párt országos alelnökévé választották, emiatt megvált a budapesti szervezet elnöki és a frakcióvezető-helyettesi tisztségétől.
  • A 2002-es országgyűlési választáson ismét megszerezte a budafok-tétényi kerület egyéni mandátumát. Az MSZP képviselőcsoportjának vezetőjévé választották, ilyen minőségében a Házbizottság tagja is volt.
  • A 2006-os országgyűlési választáson újra egyéni mandátumot szerzett, majd ismét az MSZP frakcióvezetőjévé választották.
  • A 2010-es országgyűlési választás második fordulója után, április 25-én, vállalva a felelősséget pártja választási kudarcáért, lemondott pártelnöki tisztségéről.
  • 2010-ben Budapest területi listájáról szerezte meg mandátumát, frakcióvezető-helyettesként tevékenykedett még négy évig.