A helyi önkormányzatokban is csak marakodik a baloldal, de az ország vezetését is akarják

A helyi önkormányzatokban is csak marakodik a baloldal, de az ország vezetését is akarják
 • Miskolc, Pécs, Baja, Szeged, Eger, Göd, Szekszárd, Szolnok - városok, ahol felbomlott a 2019 novemberi balos szivárványkoalíció.

A 2019-ben létrejött szivárványkoalíció különböző szervezetei között tucatnyi városban voltak és vannak folyamatos összetűzések, a legtöbb helyen vitathatatlanul a pártelnök kottájából játszó DK-sok a kezdeményezők - írja a Magyar Nemzet.

Több helyen mostanára már meg is szűnt a baloldal többsége, más településeken a következő hónapokban robbanhat a szörnykoalíció. Még csak az önkormányzati ciklus harmadánál járunk, mégis több, 2019-ben balliberális többségű településen bomlott vagy lazult fel a szivárványkoalíció.

Szekszárdon márciusban szűnt meg a balliberálisok többsége, amikor Zaják Rita, a Párbeszéd politikusa kilépett az Éljen Szekszárd-frakcióból. Az önkormányzati képviselő döntésére lehetett számítani, mert korábban több fontos kérdésben támogatta a város kormánypárti vezetését, és a politikus a város érdekeit szolgáló előterjesztéseknél, ügyek mentén azóta is nyitott az együttműködésre.

Komoly repedés keletkezett a szivárványos koalíció tömbjén Egerben is, ráadásul nem a közelmúltban, hanem már tavaly ősszel. Mirkóczki Ádám exjobbikos polgármestert nemcsak a kormánypártiak, hanem saját frakciója is élesen bírálta kézi vezérléses vezetői stílusa miatt. Ketten távoztak is 2020 őszén a politikai közösségből, idén nyárra pedig teljesen kiéleződött a helyzet. A frakció ugyanis kizárta Mirkóczkit az elnökségből, amire a polgármester másnap negyedmagával magából a koalícióból is távozott.

Az ügy folytatásaként július elején a város közgyűlése arra szavazott, hogy a polgármesternek a kormányhivatal előtt kelljen elszámolnia döntéseiről, és ha beigazolódik a feltételezett jogsértés, a testület fel is függesztheti a városvezető mandátumát.

Durva jogsértés Gödön

Ahogyan Egerben a polgármester egyik első döntése volt leváltani MSZP-s alpolgármesterét, úgy Gödön a pandémia első hulláma alatt Balogh Csaba momentumos városvezető, élve a rendkívüli jogrend adta felhatalmazással, megszabadult két alpolgármesterétől, akik addig őt támogatták. Balogh esetében a kormányhivatal jogsértést állapított meg, és felszólította a helyzet rendezésére, de ez a mai napig nem történt meg. Balogh azóta minden fontos tisztségre rokonokat, barátokat nevez ki, szintén momentumos felesége több pozíciót is betölt a városban.

Speciális eset Gödöllő, ahol korábban a jobboldalinak tekintett Gémesi György polgármester szinte észrevétlenül pártolt el saját szavazóitól, hogy átálljon a másik oldalra, de ott is csak zűrzavart okozott. Gémesi számít Karácsony Gergely támogatására, de nem hozza helyzetbe a baloldali pártokat. Saját pártot alapított, amelynek elnöke jelenleg a Baranyából induló, polgármesterként és országgyűlési képviselőként is politizáló, előzőleg LMP-s Hohn Krisztina.

MSZP–DK-konfliktusok

Szombathelyen is egyre feszültebb a helyzet a balliberális összefogáson belül, ennek legújabb példája, hogy kiderült: az MSZP–Párbeszéd – Czeglédy Csabával (DK) szemben – Ungár Pétert (LMP) támogatja majd az előválasztáson. Az LMP titkárának indulása mellett kiállt korábban a Jobbik is. A történteknek ugyanakkor van előzménye, Czeglédy talán sejthette, hogy ez lesz a szocialisták döntése, ezért már júniusban kritizálta az MSZP-s polgármestert, Nemény Andrást, azt sugallva, hogy lepaktált a kormánnyal és Hende Csabával.

"Láthatóan kitűnő a városvezetés és a kormányzat közötti kapcsolat" – jegyezte meg Czeglédy támadólag még júniusban egy Facebook-kommentben. Gyurcsány ügyvédje szerint közben a Fidesz városi képviselői folyamatosan Hende Csaba és a városvezetés együttműködéséről beszélnek, ezzel legitimálva a kormánypárti politikust.

Szegeden a DK és Botka László polgármester viszonya egyre feszültebb. A legutóbbi közgyűlésen például csak úgy sikerült megszavazniuk az egyik előterjesztést (a parkolóbérletügyben keletkezett negyvenmilliós kár megtérítéséről történő lemondást), hogy ügyészségi engedéllyel a közgyűlésen részt vehetett Joób Márton önkormányzati képviselő, aki amúgy házi őrizetben van. A négy DK-s ugyanis tartózkodott a szavazásnál, úgy értesültünk, eddig nem igazán fordult elő hasonló helyzet. Forrásaink szerint a feszültség egyik oka az lehet, hogy a DK nem adhat alpolgármestert, miközben Botka épp most szavaztatott meg egy párbeszédes helyettest.

Kemény belső csaták

Pattanásig feszült a helyzet Baján is, a napokban a momentumos polgármester, Nyirati Klára nyilatkozott arról, hogy a korábbi DK-s alpolgármester, László Károly folyamatosan ellene dolgozik, és a gyurcsányista képviselő ma már többet támadja őt, mint a Fideszt. S ebben az akcióban a polgármester szerint a jobbikos és a két független képviselő személyében László szövetségesekre is lelt. Nyirati úgy véli, hogy László személyes konfliktusa valójában az országos pártérdekeket szolgálja, hiszen a DK–Jobbik-összeölelkezés célja egyértel­műen az, hogy gyengítse az MSZP-t és a Momentumot.

A 2019-es önkormányzati választás után polgári vezetésű, de baloldali többségű Szolnokon is felbomlott korábban a szivárványkoalíció. Ligeti József tavaly áprilisban lépett ki a baloldali Szolnoki Többség nevű frakciószövetségből és a XXI. század elnevezésű frakcióból, míg Fajcsák Károly a DK képviselőcsoportját hagyta ott.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-09-14 | 12:29
Nem megy ez a koránkelés - Karácsony 9:33-kor jelentkezett be facebookos munkahelyéről, viszi a közpénzből fizetett autó kampányolni

Nem megy ez a koránkelés - Karácsony 9:33-kor jelentkezett be facebookos munkahelyéről, viszi a közpénzből fizetett autó kampányolni

 • A mai napot is ellógja a Főpolgármester Budapesten, mert ahogy írja a Facebookján, Szentendrére, Veszprémbe, Győrbe utazik.
 • Ma 9:33-kor is nagyon álmoskás fejjel indította a napot, mint aki épp kiugrott az ágyból.
 • Ez már a védjegyévé vált, pedig hatalmas átéléssel alakítja a szerepet, hogy ő egy potens vezető.
Bel 2021-05-24 | 10:40
429 illegálist pateroltak ki az országból péntek és vasárnap között a magyar rendőrök és katonák

429 illegálist pateroltak ki az országból péntek és vasárnap között a magyar rendőrök és katonák

 • Pénteken 92, szombaton 131, vasárnap 180 jogellenesen az ország területén tartózkodó külföldit tartóztattak fel, és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron katonák és rendőrök.
 • A román határszakaszon 26 migránst fogtak el.
 • Az elmúlt héten az ország területén 945 migránst tartóztattak fel, és kísértek vissza katonák és rendőrök.
 • A megelőző héten - május 10-től 16-ig - a feltartóztatottak száma 723 volt.
 • A horvát és román határszakaszon 59 migránst fogtak el az elmúlt héten.
 • Embercsempészés miatt 17 gyanúsított ellen indult eljárás - derül ki a rendőrségi összesítésből.
Bel 2021-06-27 | 17:10
Agyhalál: a 2%-ra töppedt LMP szerint nincsenek dugók Budapesten, és további kerékpársávokra van szükség

Agyhalál: a 2%-ra töppedt LMP szerint nincsenek dugók Budapesten, és további kerékpársávokra van szükség

 • Szükség lenne szerintük szennyezés és használat-alapú útdíjra is.
 • Valamint a Soroksári úton, az Üllői úton és Váci úton is szükség lenne kerékpársáv.
Bel 2021-09-02 | 09:28
Tendert nyert Hódmezővásárhelyen a buszos cég, most ők hurcolják Márki-Zayt a kampányban

Tendert nyert Hódmezővásárhelyen a buszos cég, most ők hurcolják Márki-Zayt a kampányban

 • Mindig a leghangosabb korrupcióellenes politikusokról derül ki az összeférhetetlenség.
Bel 2021-10-06 | 10:30
Pénz beszél: egy politikai tanácsadó szerint aki Karácsony kampányába beletette a százmilliókat, az nem arra adta, hogy visszalépjen

Pénz beszél: egy politikai tanácsadó szerint aki Karácsony kampányába beletette a százmilliókat, az nem arra adta, hogy visszalépjen

 • Ilyen leplezetlenül még senki nem beszélt pénz és hatalom viszonyáról idehaza.
 • Így azt is megkérdezhetnénk, hogy aki a százmilliókat adta Karácsony kampányára, az megvásárolta magának a jelöltet?
 • Vagyis Karácsony nem a maga ura, hanem azok diktálnak neki, akik százmilliókat adtak a kampányára?
 • Persze ez érthetővé válik az alábbiak ismeretében.
 • A Szabad Európának a neve elhallgatását kérő politikai tanácsadó lesújtó véleményt mondott Karácsonyról és a kampányáról.
 • "Karácsonyt a hetente a Facebookra költött tízmilliók szőnyegbombázása tartja életben" - mondta a politikai tanácsadó.
 • További abszurd ötletek is születnek az egyezkedés során, ami végképp bohóckodásba fojtja a baloldali előválasztást.
 • Márki-Zaynak állítólag az az ötlete, hogy 2 év után majd váltják egymást Karácsonnyal a kormányfői székben.
 • Csakhogy ahogyan a Szabad Európa is írja, "az egyszerre összefogó és egymással is vetélkedő Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter nem veszi figyelembe, hogy a DK-é és a Jobbiké lesz várhatóan a két legnagyobb frakció – akár ellenzéki, akár kormánypárti lesz."
Bel 2021-09-23 | 10:23
Gátlástalanság: Indiai MigránsTaxit fogtak el a rendőrök

Gátlástalanság: Indiai MigránsTaxit fogtak el a rendőrök

 • Az indiai sofőr két illegális migránst szállított Bács-Kiskun megyében.
Bel 2021-06-06 | 17:07
A jobbikos Rig Lajos a Demokratikus Koalícióról: "A DK kivívta a hálámat és tiszteletemet"

A jobbikos Rig Lajos a Demokratikus Koalícióról: "A DK kivívta a hálámat és tiszteletemet"

 • A DK és Dobrev Klára támogatásával indul az országgyűlési választáson a jobbikos Rig Lajos.