Csökkent a műszaki tartalom a Blaha Lujza téren, de egyharmadával többe kerül

Csökkent a műszaki tartalom a Blaha Lujza téren, de egyharmadával többe kerül
 • Sorozatban szállnak el a fővárosi megrendelésű felújítások és fejlesztések árai.
 • Budapesten a Lánchíd 5 milliárd forinttal kerül többe, úgy, hogy a felújítás nem tartalmazza a pesti oldal villamospályájának rendbtételét.
 • Az M3-as metró felújítása tavaly 9,5 milliárddal, idén pedig összességében 9,8 milliárd forinttal drágult eddig.
 • A Blaha Lujza tér Tarlós által jóváhagyott felújítását Karácsony vizsgálta felül, mert csökkenteni szerette volna a költségeket.
 • Ez sem sikerült neki: a Karácsonyék által berendelt beruházás drágább lesz, és a műszaki tartalma jóval alacsonyabb.
 • Mostanában valamilyen rejtélyes ok miatt sosem sikerül tartani az előzetes műszaki megállapodásokat és szerződéses árakat Budapesten.

ÁFA nélkül 3,591 milliárd forintba kerül a fővárosi Blaha Lujza tér felújítása – ez derült ki az európai közbeszerzési értesítőben megjelent tájékoztatásból, szúrta ki a Világgazdaság. A feladatra a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az STR Mély- és Magasépítő Kft.-vel szerződött.

A bekerülés bruttósítva, vagyis az áfával számolva már 4,56 milliárd forint. Ez azért meglepő, mert a BKK alig két hete, június 7-én arról adott ki közleményt, hogy a projekt teljes forrásigénye bruttó 3,468 milliárd forint.

A bruttó 4,56 milliárdos ár azért is szembeötlő, mert a még Tarlós István vezette Budapesti Közgyűlés 2019 májusában egy 4,167 milliárdos rekonstrukciós büdzsét fogadott el a tér fejlesztésére. Karácsony Gergely főpolgármester részben éppen arra hivatkozva szabta át a komplett beruházást, mert racionalizálni kívánta a költségeket.

Ehhez képest csaknem 400 millió forintos drágulás állt be úgy, hogy a Tarlós-féle koncepció műszaki tartalma jóval szélesebb volt, mint ahogy most a főváros megrendelte a Strabag leánycégétől a beruházást.

Eredetileg a felújítás kiterjedt a Blaha Lujza térre és közvetlen környezetére, új középülettel, a forgalomtechnikai munkák elvégzésével, növénytelepítéssel és az itteni gyalogos-aluljáró bővítésével. Ráadásul tartalmazta a Somogyi Béla utca átépítését is. A kivitelezés tervezett befejezése az idén december 31. lett volna.

A csökkentett műszaki tartalom miatt pedig kimaradnak különböző térépítészeti, közlekedési, közműkiváltási elemek, és nem épül buszváró, sem pavilonépület kávézóval és nyilvános illemhellyel. Az aluljáró bővítését (ügyfélközponttal és az akadálymentesítést biztosító lifttel) pedig szintén kihúzták a feladatok közül. Igaz, a jócskán karcsúsított aluljáró-korszerűsítést és a Somogyi Béla utca átépítését nem törölték végleg, de ezek már csupán opciós tételként szerepelnek a tenderben, ezért kérdéses, hogy lehívják-e őket.

Merthogy ténylegesen a BKK csak az alapfeladat elvégzését, tehát a Blaha Lujza tér modernizálását és az aluljáró csomóponti szigetelését hívta le nettó 2,287 milliárdos áron, amely az áfával, egyéb díjakkal, valamint a 10 százalékos tartalékkerettel együtt jön ki a BKK által megadott bruttó 3,468 milliárd forintra.

Csakhogy ez az ár még így is mintegy 30 százalékkal, 800 millió forinttal magasabb mindössze fél év alatt.

A BKK ugyanis ja­nuár végén még azt jelentette be, hogy a felújítás 2,67 milliárdba kerül. Ehhez a kormány egymilliárd forintot biztosít, az összeg folyósítása 2019 májusában teljesült is.

A Blaha Lujza tér esetében bekövetkező áremelkedés erősen emlékeztet a Lánchídéra: míg a korábbi városvezetés alatt a Széchenyi lánchíd beruházásának tényleges költsége megállt bruttó 21,8 milliárd forintnál (2019. szeptember 23.), a jelenleginél már 26,75 milliárdra rúg a végső (2020. de­cember 18.) számla. A kettő között majdnem ötmilliárdos, szűk 23 százalékos az eltérés.

De nem csupán ebben áll a hasonlóság, hanem a csökkentett műszaki tartalomban is. Tarlós még a villamosalagút-rekonstrukciót is belevette a 21,8 milliárdos árba, miközben a 26,75 milliárdos árban ez már nem szerepel.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-09-26 | 14:15
Előválasztási részvételi rekordok - bemondásra, bizonyítékok nélkül

Előválasztási részvételi rekordok - bemondásra, bizonyítékok nélkül

 • Napok óta lelkendezik a hazai, az ellenzéket maradéktalanul kiszolgáló liberális média, hogy sorra dőlnek meg a részvételi rekordok az előválasztáson.
 • Csakhogy az ellenzék semmiféle bizonyítékot nem szolgáltat a részvételre, az állítólagos rekordokat bemondásra terjeszti az ellenzéki média.
 • Az előválasztás részvételi adatai ugyanis egyáltalán nincsenek hitelesítve még egy közjegyzővel sem, vagyis az ellenzék azt mond, amit csak akar.
 • Az ellenzéki média pedig szolgaian teríti az ellenőrizetlen, hitelesítetlen információkat.
Bel 2021-06-28 | 12:46
12 óra leforgása alatt 50 illegális migránssal szemben intézkedtek a magyar rendőrök

12 óra leforgása alatt 50 illegális migránssal szemben intézkedtek a magyar rendőrök

 • A rendőrök 9 esetben 50 illegális migránssal szemben intézkedtek az éjjel Bács-Kiskun megyében.
Bel 2021-06-12 | 12:20

A pedofilok melletti tüntetést szerveznek Soros szervezetei hétfőn a Kossuth térre

 • Nagyon megbántva érzik magukat az LMBTQ+ szervezetek, hétfőn tüntetnek Soros civiljei.
Bel 2021-06-05 | 20:50
Pert vesztett a Forbes magazinnal szemben Bige László, a baloldal egyik oligarchája

Pert vesztett a Forbes magazinnal szemben Bige László, a baloldal egyik oligarchája

 • Bige legutóbb azzal került be a hírekbe, hogy a baloldali összefogásnak finanszírozott 5.000 fős közvéleménykutatást.
 • Az egész onnan derült ki, hogy a Republikon Intézet vezetője, Horn Gábor tőle Nyíregyházáról hazaelé tartva balasetet szenvedett.
Bel 2021-05-31 | 10:06
Akart ő már lenni minden is: 2018-ban még azt nyilatkozta Karácsony, 2019-ben szívesen lenne az egyesült baloldal Európai Parlamenti listavezetője

Akart ő már lenni minden is: 2018-ban még azt nyilatkozta Karácsony, 2019-ben szívesen lenne az egyesült baloldal Európai Parlamenti listavezetője

 • Ambícióban nincs hiány, tetterőben annál inkább.
 • 2018-ban a vesztes választás után Karácsony még arról ábrándozott, 2019-ben ő lesz az egyesült baloldal Európai Parlamenti listavezetője.
Bel 2021-07-11 | 11:59
A baloldal szerint Magyarország tönkrement, erre Karácsony Miskolcon leígérgette a csillagokat az égről

A baloldal szerint Magyarország tönkrement, erre Karácsony Miskolcon leígérgette a csillagokat az égről

 • Szombaton kimerészkedett Budapestről vidékre a Főpolgármester, és hatalmas lózungok puffogtatásába kezdett.
 • Azt a hibát most nem követte el, mint amikor a progresszív adózást bejelentette, mert azzal nagyon kiverte a biztosítékot saját támogatóinál is.
Bel 2021-07-12 | 20:01
Karácsony letérdeltette a Nagykörút - Blaha Lujza tér - Rákóczi út forgalmát is

Karácsony letérdeltette a Nagykörút - Blaha Lujza tér - Rákóczi út forgalmát is

 • Ehhez azért tényleg kell szakértelem.
 • A Blaha Lujza tér úgy kerül 30%-kal többe, hogy a felújítás jelentősen csökkentett műszaki tartalmú.
 • Karácsony miközben a dugókkal sem bír el - és iskola sincsen -, aközben a csillagokat is leígérgeti az embereknek.
 • Budapest pedig lassan megfullad a nitrogén-dioxidban és a szálló porban - erre figyelmeztetett a napokban a Levegő Munkacsoport.