Schiffer: 2003-tól kezdve az MSZP–SZDSZ-kormányok nyíltan politikai célokra használták fel a rendőrséget a különböző tüntetéseknél

Schiffer: 2003-tól kezdve az MSZP–SZDSZ-kormányok nyíltan politikai célokra használták fel a rendőrséget a különböző tüntetéseknél
 • "Ez egész egyszerűen a politikai gátlástalanság iskolapéldája" – jelentette ki Schiffer András, az LMP egykori frakcióvezetője annak kapcsán, hogy Dobrev Klára egy internetes műsorban azt állította: a 2006 őszi tüntetések során több rendőr sérült meg súlyosan, mint tüntető.
 • Emlékeztetett: csak a szemkilövéseknek tucatnyi áldozata volt, s ennél még sokkal többen voltak, akiket például fogdákban vagy a Magyar Rádió udvarán vetettek alá megalázó bánásmódnak.

"Amikor elszámoltatást hiányolok, nem egyszerűen bírói ítéletekre gondolok. A mai napig nem tudjuk, hogy mondjuk mi történt a Szabadság téren. Ez azért lényeges, mert ha Dobrev rendőri sérültekről beszél, akkor fel kell tenni például azt a kérdést, hogy kitől származott az az utasítás, hogy a tömegoszlatásra kiképzetlen vidéki kisrendőröket vessék oda koncként a tévészékház ostrománál" – fejtette ki Schiffer a Magyar Nemzetnek.

A korábbi parlamenti képviselő arra is kitért, hogy a 2006-os rendőrterror mellett abban a kérdésben is szükséges lett volna az elszámoltatás, hogy 2003-tól kezdve az MSZP–SZDSZ-kormányok nyíltan politikai célokra használták fel a rendőrséget a különböző tüntetéseknél. Schiffer András úgy fogalmazott, az Orbán-kabinetnek is felróható, hogy 11 évvel a kormányváltás után Dobrev Klára a 2006 őszi rendőrterror nyílt, szemérmetlen tagadásába kezdhet, és az elkövetőkből áldozatot, az áldozatokból elkövetőket faraghat.

"Dobrev Klára hazudott, amikor azt állította, hogy 2006-ban több rendőr sérült meg súlyosan, mint tüntető" – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Petrányi-Szöőr Anna.

A pszichológus-jogász, a Civil Jogász Bizottság tagja elmondta: az általuk begyűjtött hivatalos kórházi adatok szerint 2006. október 23-án egy rendőr ellenében 13 civil szenvedett súlyos sérülést, ami lényegében arányszámnak tekinthető. Sőt – tette hozzá –, a Gyurcsány-kormány által létrehozott Gönczöl-bizottság jelentése még ennél is több súlyos sérültről számolt be. Eszerint ugyanis összesen 80-an sérültek meg a gumilövedékektől, közülük 16-an súlyosan vagy maradandóan.

Petrányi-Szöőr Anna megjegyezte: annak idején egyedül Havas Szófia, a János kórház orvosigazgatója, Horn Gyula unokahúga tagadta meg az adatok kiadását. Havas a mai napig alkotmányellenesen tagadja, hogy 1956 forradalom volt, így pár éve is arról beszélt az orosz állami tévében, hogy a forradalmárok házról házra járva keresték a kommunistákat és zsidókat, a forradalom pedig nem törhetett volna ki a CIA által kiképzett, volt nácikból álló diverzánsosztagok nélkül.

A pszichológus-jogász tájékoztatása szerint a 2006. október 23-i rendőrterror miatt összesen 88 civil került kórházba, és további 40-en részesültek ambuláns ellátásban.

Hangsúlyozta: mindent elmond a rendőri brutalitásról, hogy 15-en szenvedtek el nyak-, 51-en fej-, 14-en pedig szemsérülést, és 24 embert kellett ellátni lőtt sebek miatt.

"Ezek a sérülések halálosak is lehettek volna, csak az isteni gondviselésen múlt, hogy nem így történt" – mondta Petrányi-Szöőr Anna, kiemelve, hogy a sérülések ötven százaléka a fej- és nyaksérülés volt. Felhívta a figyelmet továbbá, hogy a sérültek számának kérdésében ráadásul látencia van, mivel a megtorlástól félve sokan nem mertek elmenni kórházba, legfeljebb háziorvoshoz fordultak, vagy ők maguk otthon próbálták ellátni a sérüléseiket.

Hangsúlyozta azt is, hogy a 2006. szeptember 17–21. közötti "embervadászat" pontos mérlege még folyamatban van, ehhez az országos kórházparancsnok segítségét kérték. A pszichológus-jogász szerint ugyanakkor az eddig rendelkezésre álló adatok alapján 100-200 közé tehető csak a súlyos sérülések száma.

"Azon túl, hogy ugyanúgy hazudik mint Gyurcsány Ferenc, Dobrev Klára szavainak az az üzenete, hogy nemcsak 2006-ban, hanem a mai napig elfogadhatónak tartja a terror lehetőségét" – összegzett lapunknak Petrányi-Szöőr Anna. 

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-07-31 | 14:59
Százasával érkeznek a migránsok Magyarországra, hogy Nyugat-Európába csempésszék őket

Százasával érkeznek a migránsok Magyarországra, hogy Nyugat-Európába csempésszék őket

 • Különösen a zöldhatárokon át érkeznek jelenleg a migránsok Magyarországra.
 • Innen román, szerb, osztrák vagy német szervezett bűnözői csoportok akarják őket továbbszállítani Nyugat-Európa felé.
 • 12 óra alatt 108 határsértőt tartóztattak fel a rendőrök és a katonák.
 • A megelőző tizenkét órában pedig 103 főt.
Bel 2021-10-11 | 17:34
Már hétfőn hazaárulózásba fordult a baloldali előválasztás

Már hétfőn hazaárulózásba fordult a baloldali előválasztás

 • Márki-Zay szerint a Dobrevet támogató ellenzéki politikusok hazaárulók.
Bel 2021-06-10 | 10:49
A brit bevándorlási hatóság figyelmeztet: magas a koronavírus-fertőzöttek aránya a migránsok körében

A brit bevándorlási hatóság figyelmeztet: magas a koronavírus-fertőzöttek aránya a migránsok körében

 • A brit belügyi jelentés szerint 2021-ben várhatóan sokkal többen érkeznek, mint 2020-ban - bár akkor is 8400 illegális migráns érkezett.
 • A francia hatóságok már 3600 embert akadályoztak meg a La Manche csatornán való átkelésben idén.
Bel 2021-06-22 | 12:00
A párbeszédes politikus az ATV-ben elismerte: a jelenlegi ellenzéki pártstruktúra ellenzékben és kormányon is működésképtelen

A párbeszédes politikus az ATV-ben elismerte: a jelenlegi ellenzéki pártstruktúra ellenzékben és kormányon is működésképtelen

 • A pécsi Mellár szerint már meg is indult a háttérben az ellenzéki pártok egyesülése.
 • Ehhez szerinte csak meg kell nézni, ki, kinek a javára lép vissza az előválasztás során.
 • Ezzel arra utalt, hogy a DK-Jobbik jól látható előválasztási paktumot kötött egymással, és a két nagy kiszorítja a kicsiket.
 • Így 2022 után alig lesz képviselője az MSZP-nek és a Momentumnak.
 • Szerinte mind ellenzékben, mind adott esetben kormányra kerülve, ez a jelenlegi pártstruktúra működésképtelen.
Bel 2021-09-02 | 08:54
A Nézőpont szerint a nyári szezon nyertese a Fidesz

A Nézőpont szerint a nyári szezon nyertese a Fidesz

 • A Republikon Intézet más következtetésekre jutott, valószínűleg azért, hogy valami értelmet és tétet adjon az egyébként senkit sem érdeklő baloldali előválasztásnak.
Bel 2021-07-17 | 13:28
A Bizottság szerint sérti a pedofilok jogait, ha nyilvános adatbázisokban válnak nyomon követhetővé

A Bizottság szerint sérti a pedofilok jogait, ha nyilvános adatbázisokban válnak nyomon követhetővé

 • Az Európai Uniós GDPR-rendeletre hivatkoznak Brüsszelben.
Bel 2021-05-19 | 20:00

Gyurcsányék jobbikos jelöltet támogatnak Dunaújvárosban

 • A választók helyett újabb választókerületben döntöttek a pártok vezetői az indulóról.
 • Az előválasztás így már csak a nevében választás, gyakorlati tétje egyre kevesebb lesz.