Schiffer: 2003-tól kezdve az MSZP–SZDSZ-kormányok nyíltan politikai célokra használták fel a rendőrséget a különböző tüntetéseknél

Schiffer: 2003-tól kezdve az MSZP–SZDSZ-kormányok nyíltan politikai célokra használták fel a rendőrséget a különböző tüntetéseknél
 • "Ez egész egyszerűen a politikai gátlástalanság iskolapéldája" – jelentette ki Schiffer András, az LMP egykori frakcióvezetője annak kapcsán, hogy Dobrev Klára egy internetes műsorban azt állította: a 2006 őszi tüntetések során több rendőr sérült meg súlyosan, mint tüntető.
 • Emlékeztetett: csak a szemkilövéseknek tucatnyi áldozata volt, s ennél még sokkal többen voltak, akiket például fogdákban vagy a Magyar Rádió udvarán vetettek alá megalázó bánásmódnak.

"Amikor elszámoltatást hiányolok, nem egyszerűen bírói ítéletekre gondolok. A mai napig nem tudjuk, hogy mondjuk mi történt a Szabadság téren. Ez azért lényeges, mert ha Dobrev rendőri sérültekről beszél, akkor fel kell tenni például azt a kérdést, hogy kitől származott az az utasítás, hogy a tömegoszlatásra kiképzetlen vidéki kisrendőröket vessék oda koncként a tévészékház ostrománál" – fejtette ki Schiffer a Magyar Nemzetnek.

A korábbi parlamenti képviselő arra is kitért, hogy a 2006-os rendőrterror mellett abban a kérdésben is szükséges lett volna az elszámoltatás, hogy 2003-tól kezdve az MSZP–SZDSZ-kormányok nyíltan politikai célokra használták fel a rendőrséget a különböző tüntetéseknél. Schiffer András úgy fogalmazott, az Orbán-kabinetnek is felróható, hogy 11 évvel a kormányváltás után Dobrev Klára a 2006 őszi rendőrterror nyílt, szemérmetlen tagadásába kezdhet, és az elkövetőkből áldozatot, az áldozatokból elkövetőket faraghat.

"Dobrev Klára hazudott, amikor azt állította, hogy 2006-ban több rendőr sérült meg súlyosan, mint tüntető" – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Petrányi-Szöőr Anna.

A pszichológus-jogász, a Civil Jogász Bizottság tagja elmondta: az általuk begyűjtött hivatalos kórházi adatok szerint 2006. október 23-án egy rendőr ellenében 13 civil szenvedett súlyos sérülést, ami lényegében arányszámnak tekinthető. Sőt – tette hozzá –, a Gyurcsány-kormány által létrehozott Gönczöl-bizottság jelentése még ennél is több súlyos sérültről számolt be. Eszerint ugyanis összesen 80-an sérültek meg a gumilövedékektől, közülük 16-an súlyosan vagy maradandóan.

Petrányi-Szöőr Anna megjegyezte: annak idején egyedül Havas Szófia, a János kórház orvosigazgatója, Horn Gyula unokahúga tagadta meg az adatok kiadását. Havas a mai napig alkotmányellenesen tagadja, hogy 1956 forradalom volt, így pár éve is arról beszélt az orosz állami tévében, hogy a forradalmárok házról házra járva keresték a kommunistákat és zsidókat, a forradalom pedig nem törhetett volna ki a CIA által kiképzett, volt nácikból álló diverzánsosztagok nélkül.

A pszichológus-jogász tájékoztatása szerint a 2006. október 23-i rendőrterror miatt összesen 88 civil került kórházba, és további 40-en részesültek ambuláns ellátásban.

Hangsúlyozta: mindent elmond a rendőri brutalitásról, hogy 15-en szenvedtek el nyak-, 51-en fej-, 14-en pedig szemsérülést, és 24 embert kellett ellátni lőtt sebek miatt.

"Ezek a sérülések halálosak is lehettek volna, csak az isteni gondviselésen múlt, hogy nem így történt" – mondta Petrányi-Szöőr Anna, kiemelve, hogy a sérülések ötven százaléka a fej- és nyaksérülés volt. Felhívta a figyelmet továbbá, hogy a sérültek számának kérdésében ráadásul látencia van, mivel a megtorlástól félve sokan nem mertek elmenni kórházba, legfeljebb háziorvoshoz fordultak, vagy ők maguk otthon próbálták ellátni a sérüléseiket.

Hangsúlyozta azt is, hogy a 2006. szeptember 17–21. közötti "embervadászat" pontos mérlege még folyamatban van, ehhez az országos kórházparancsnok segítségét kérték. A pszichológus-jogász szerint ugyanakkor az eddig rendelkezésre álló adatok alapján 100-200 közé tehető csak a súlyos sérülések száma.

"Azon túl, hogy ugyanúgy hazudik mint Gyurcsány Ferenc, Dobrev Klára szavainak az az üzenete, hogy nemcsak 2006-ban, hanem a mai napig elfogadhatónak tartja a terror lehetőségét" – összegzett lapunknak Petrányi-Szöőr Anna. 

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2022-02-09 | 09:33
Boltokban is elérhetőek lesznek a gyorstesztek

Boltokban is elérhetőek lesznek a gyorstesztek

 • Az árakat akarja letörni ezzel a kormány.
Bel 2022-02-24 | 13:46
Kocsis Máté: Nem támogatjuk azt a baloldali álláspontot, hogy Magyarország küldjön katonákat és fegyvereket Ukrajna területére

Kocsis Máté: Nem támogatjuk azt a baloldali álláspontot, hogy Magyarország küldjön katonákat és fegyvereket Ukrajna területére

 • Hazánk érdeke az, hogy kimaradjunk a fegyveres konfliktusból, ezért súlyos felelőtlenségnek tartjuk, és nem támogatjuk azt a baloldali álláspontot, hogy Magyarország küldjön katonákat és fegyvereket Ukrajna területére - közölte Kocsis Máté a közösségi oldalán.
Bel 2021-11-04 | 16:09
Egyhetes, regisztráció-mentes oltási kampányt indít a kormány a kórházi oltópontokon

Egyhetes, regisztráció-mentes oltási kampányt indít a kormány a kórházi oltópontokon

 • 2021. november 22-28. között a kormány oltási akcióhetet indít a kórházi oltópontokon.
 • A kórházak országszerte – Budapesten kiemelten - megemelt oltási kapacitással és időpontfoglalás nélkül is várják azon a héten a még oltatlanokat, akár a második, harmadik oltást felvenni kívánókat is.
 • A kórházi oltópontokon ötféle vakcina áll rendelkezésre: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen és Sinopharm.
 • Az oltási akcióhéten azok is érkezhetnek időpontfoglalás nélkül a kórházi oltópontokra, akik a harmadik oltásukat szeretnék felvenni. 
Bel 2022-01-14 | 10:41
Másfél havi fizetést vinne el évente Márki-Zay rezsiemelése

Másfél havi fizetést vinne el évente Márki-Zay rezsiemelése

 • A baloldal miniszterelnök-jelöltjének az energiaszolgáltató multik profitja fontos, nem az emberek megélhetése.
Bel 2021-11-08 | 07:54
23 migránst csempésző MigránsTaxira csaptak le a rendőrök

23 migránst csempésző MigránsTaxira csaptak le a rendőrök

 • Embercsempészés gyanúja miatt indul eljárás egy szerb sofőr ellen, a 23 migránst visszakísérik a biztonsági határzárhoz.
Bel 2021-11-04 | 09:19
A kormány a harmadik oltás felvételére biztatja a korábban beoltottakat 

A kormány a harmadik oltás felvételére biztatja a korábban beoltottakat 

 • A beoltottak száma 5 962 878 fő, közülük 5 744 219 fő már a második oltását is megkapta, 1 millió 274 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették.
 • 6268 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 885 360 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
 • Elhunyt 107 többségében idős, krónikus beteg, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 803 151 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 51 108 főre emelkedett.
 • 3366 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 349-en vannak lélegeztetőgépen.
Bel 2022-03-24 | 09:16
Ma délután, pénteken és szombaton is lesz oltási akciónap

Ma délután, pénteken és szombaton is lesz oltási akciónap

 • A beoltottak száma 6 400 875 fő, közülük 6 184 076 fő a második, 3 836 209 fő a harmadik, 245 137 fő már a negyedik oltását is felvette.
 • 2651 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 836 919 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
 • Elhunyt 35 többségében idős, krónikus beteg, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 689 460 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 102 239 főre csökkent.
 • 1971 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 71-en vannak lélegeztetőgépen.