Vona: "sokak várakozásával ellentétben a választókerületek többségében nem a választók, hanem a pártok háttéralkui lesznek a meghatározóak"

Vona: "sokak várakozásával ellentétben a választókerületek többségében nem a választók, hanem a pártok háttéralkui lesznek a meghatározóak"
 • A Jobbik-DK összeborulást elemzi a Jobbik egykori elnöke, Vona Gábor.
 • Ténykérdésként kezeli, hogy az előválasztás során paktumot kötött a DK és a Jobbik.
 • Vona szerint a Momentum újabb pofont kapott ezzel, és Karácsony 99Mozgalma alól is ki lett húzva a szőnyeg.
 • Erre figyelmezetett korábban Márki-Zay Péter, Puzsér Róbert, Bauer Tamás és sokan mások is.

Öt érv, hogy miért kötött paktumot a Jobbik és a DK - írja Vona a Facebook-oldalán.

Az előválasztás során sokak várakozásával ellenétben a választókerületek többségében nem a választók, hanem a pártok háttéralkui lesznek a meghatározóak. Ebben semmi meglepő nincs, aki mást várt, naiv volt. Van viszont egy komoly meglepetés: a legtöbb helyen a Jobbik és a DK kölcsönös megegyezései látszanak, ami egyértelműen a két párt közötti megállapodásra utal. Az érintettek előtörténete miatt sokan csodálkoznak, szörnyülködnek, amikor egymás mellett mosolyognak a jelöltjeik, én is inkább magamban tartom a személyes véleményem, de a helyzet az, hogy a paktumban van logika, méghozzá "nagyon is".

Íme, itt az öt érv, hogy miért állapodott meg egymással Gyurcsány Ferenc és Jakab Péter.

1. Gyurcsány számára életfontosságú volt, hogy belső szövetségest szerezzen.

Az elmúlt hónapokban egyre látványosabban rajzolódott ki a hat ellenzéki párton belül egy "mindenki a DK ellen" stratégia. Mivel az ellenzéki összefogás zászlóján Gyurcsány Ferenc a többiek számára is kellemetlen foltnak számít, és mivel a Fidesz is vele revolverezte az ellenzéket leginkább, így a másik öt párt eddig igyekezett minimalizálni a DK mozgásterét. Vagy legalábbis ezt szerette volna. Ezért Gyurcsánynak életfontosságú volt, hogy valakit kiemeljen a másik öt párt közül, és az ellenzéki együttműködésen belül ellenzéki együttműködést építsen ki vele. Ha pedig valakire így is, úgy is szüksége volt, az miért ne a másik legerősebb párt, a Jobbik legyen?

2. A két párt szavazói nagyon közel kerültek egymáshoz.

Az ellenzéki szavazók számára egyre kevésbé fontos, melyik pártról, melyik politikusról van szó, a lényeg, hogy Orbán Viktort sikerüljön leváltani. A pártszimpátia tekintetében ezért egyre nagyobb az átjárás. Aki ma momentumos, holnap szoci, aki DK-s, holnap párbeszédes lehet és így tovább. Ettől a folyamattól függetlenül azonban még léteznek elkötelezett pártszavazók, és bármilyen furcsán hangzik, ezek között a legszorosabb érzelmi rokonság a Jobbik és DK szavazói között alakult ki. Ez az a két erő, amely következetesen a legharsányabban, a legpopulistábban szállt szembe a kormány politikájával, így mára elérkeztünk oda, hogy a DK és a Jobbik közlekedőedénnyé vált, ahol a szavazóik akadálytalanul folynak át egymásba. A két párt friss paktumát tehát a támogatóik már régen megkötötték.

3. A két párt tarolni akar az előválasztáson.

Az előválasztásokon az ellenzék nehéz helyzetben van, mert egyszerre kell felmutatnia az összefogás stabilitását és közben versengenie a többiekkel. A "kicsik" – LMP, Párbeszéd, MSZP – igazból csak ácsingóznak pár befutó helyre, de a "nagyok" – Momentum, Jobbik, DK – számára valódi tétje van mind az előzetes alkudozásnak, mind a későbbi előválasztásnak. A hármas szám pedig nagyon egyszerűvé teszi ezt a képletet. Ha senki sem egyezik meg, akkor az adott erőviszonyok és a véletlenek döntenek majd, de ha kettőnek sikerül megállapodnia, akkor ők nyertek és a harmadik hoppon marad. És lényegében ennyi történt. Bár néhány hónapja még azt mondtam volna, ezt a Momentum és a Jobbik fogja meglépni, de világossá vált, hogy a DK és Jobbik vezetői döntöttek úgy, nem bízzák a véletlenre, hogy kik fogják dominálni a parlamenti helyeket. A két legerősebb összeállt, hogy elvigye az egyéni jelöltek többségét, a Momentum pedig újabb pofont kapott.

4. Válasz Karácsony 99 Mozgalmára.

Karácsony Gergely nagyot húzott, amikor bejelentette a 99 Mozgalmat. Egymaga több kormányképes arcot mutatott fel, mint az egész ellenzék együttvéve. Az ő problémája ellenben az volt, hogy nincs mögötte komoly párt, ami kiszolgáltatottá tette. Ezt a hátrányát váltotta a 99 Mozgalommal előnnyé. Addig egy lépéssel a pártok mögött kullogott, most két lépéssel eléjük ugrott. A körülötte kialakult hálózatban azonban ott van a lehetőség, hogy ez lesz 2022 után az az ellenzéki uniópárt, amely úgy darál majd be mindenkit, ahogy a Fidesz tette húsz éve a jobboldalon. Nyilván ez a kisebb pártok számára inkább megváltás, mint veszély, de a két legerősebbnek (és valószínűleg a Momentumnak is) egyáltalán nem jó hír. A DK és Jobbik paktuma ezért felfogható egyfajta strukturális válasznak is Karácsony Gergely mozgalmára.

5. A Karácsony-kormány gúzsba kötése.

Az előző pontból következik az utolsó. A Jobbik és DK minden bizonnyal belátta, hogy a miniszterelnök-jelölti versenyben nincs esélyük a főpolgármesterrel szemben. Meggyőződésem szerint a harmadik fordulóba még Jakab és Dobrev kerül be, ahol a Jobbik elnöke egy miniszterelnök-helyettesi posztért cserébe vissza fog lépni Karácsony Gergely javára. De nem is ez a lényeg. Az igazán fontos, hogy a Jobbik-DK paktummal létrejött az ellenzéken belül egy olyan központi mag, amely mindent képes maga felé gravitálni. A jelenleg teljesen strukturálatlan, túlságosan is heterogén és politikai amatőrökkel teletűzdelt 99 Mozgalom súlytalanná válhat a szervezettebb Jobbik-DK szövetséggel szemben. Ezzel azt érhetik el, hogy amennyiben az ellenzék nyer és Karácsony Gergely miniszterelnök lesz, nem ő, hanem a Jakab Péter és Gyurcsány Ferenc fognak diktálni.

Nyilván mindenki úgy ítéli meg a Jobbik-DK szövetséget, ahogy akarja. Nekem is megvan a személyes véleményem. Ez a bejegyezés azonban, ahogy jeleztem, nem erről szólt.

Csupán szerettem volna segíteni megértetni az értetlenkedőkkel, hogy mi történik és miért.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-05-28 | 06:14
Schiffer: 2003-tól kezdve az MSZP–SZDSZ-kormányok nyíltan politikai célokra használták fel a rendőrséget a különböző tüntetéseknél

Schiffer: 2003-tól kezdve az MSZP–SZDSZ-kormányok nyíltan politikai célokra használták fel a rendőrséget a különböző tüntetéseknél

 • "Ez egész egyszerűen a politikai gátlástalanság iskolapéldája" – jelentette ki Schiffer András, az LMP egykori frakcióvezetője annak kapcsán, hogy Dobrev Klára egy internetes műsorban azt állította: a 2006 őszi tüntetések során több rendőr sérült meg súlyosan, mint tüntető.
 • Emlékeztetett: csak a szemkilövéseknek tucatnyi áldozata volt, s ennél még sokkal többen voltak, akiket például fogdákban vagy a Magyar Rádió udvarán vetettek alá megalázó bánásmódnak.
Bel 2021-06-28 | 10:55

Már 5 468 205 fő a beoltottak száma

 • Meghalt 9 többségében idős, krónikus beteg, és újabb 132 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a hétvégi összesített adatokat a koronavirus.gov.hu hétfőn.
 • Eddig 5 468 205 embert oltottak be Magyarországon, közülük 4 842 148-an már a második adag vakcinát is megkapták.
 • Az aktív fertőzöttek száma 39 662.
 • Kórházban 157 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 24-en vannak lélegeztetőgépen.
 • Hatósági házi karanténban 2614-en vannak, a mintavételek száma 6 116 542-re nőtt.
Bel 2021-07-20 | 18:21
Jakab Péter megsértődött, hogy őt állítólag nem hallgatták le

Jakab Péter megsértődött, hogy őt állítólag nem hallgatták le

 • "Bástya elvtársat már meg sem akarják ölni?"
Bel 2021-06-22 | 17:23
A 9 évre elítélt győri pedofil hatvanezret fizetett volna a tízéves fiúért három óránként

A 9 évre elítélt győri pedofil hatvanezret fizetett volna a tízéves fiúért három óránként

 • Kilenc év börtönre ítélte a Győri Járásbíróság gyermekprostitúció kihasználásának bűntette és gyermekpornográfia miatt a 42 éves gyömörei férfit.
 • Snapchaten keresztül akart egy tízéves kisfiút bérelni magának, hogy fajtalankodhasson vele.
 • A férfit végleg eltiltották minden olyan foglalkozástól és tevékenységtől, amely során 18 év alatti gyerek felügyeletével, illetve gondozásával foglalkozhatna.
Bel 2021-07-18 | 15:36
Rejtélyes leleplezést ígér egy videó – ki lehet a kettős játékot űző politikus?

Rejtélyes leleplezést ígér egy videó – ki lehet a kettős játékot űző politikus?

 • Motoros futár hozott a BENNFENTES szerkesztőségébe egy pendrive-ot.
 • Az adathordozón csupán egy videó volt, amelyen egy Anonymous-álarcos alak olvas fel egy üzenetet.
 • A rejtélyes alak leleplezést ígér egy politikusról, de többet nem árul el.
 • A cikkben megnézheti a videót.
Bel 2021-10-06 | 14:27
Karácsony úgy menekült el a versenyből, hogy marad

Karácsony úgy menekült el a versenyből, hogy marad

 • Karácsony Gergely szerdán 14.00-tól rendkívüli bejelentést tett, sokan arra számítottak, visszalép a megerősödő Márki-Zay javára.
 • Nem ez történt: igazából nem mondott semmit, csak azt, versenyben marad, mert ő képvisel valamit, amit a többiek nem.
 • Ez egy trükk.
 • Karácsony karrierista és gátlástalan, ha a saját pozíciójáról van szó; és aki ismeri, pontosan tudja, hogy régen a fejébe vette, hogy egyszer miniszterelnök lesz.
 • A napokban publikált Medián és Závecz közvélemény-kutatások azonban meggyőzhették arról, nincs esélye Orbánnal szemben.
 • De nem csak neki, ellenfeleinek sincs valós esélye a jelenlegi állás szerint legyőzni a Fideszt.
 • Ezért egy trükkös megoldáshoz folyamodott: bent marad a versenyben, hiszen közvélemény-kutatási adatok szerinti 3. helyezése miatt számára az teljesen tét nélküli.
 • Neki már mindegy, hogy Márki-Zay nyer vagy Dobrev, mert a kutatások szerint egyikük sem valós kihívója Orbánnak.
 • Bármelyikük is vezeti falnak a baloldali összefogást 2022-ben, Karácsony eljátszhatja, hogy ő nem volt ott a vereségnél, nem volt a vereséget megelőző marakodás részese, hiszen nem ő volt a miniszterelnök-jelölt.
 • Ő egy békülékenyebb ajánlatot nyújtott volna az embereknek, de az nem nyert az előválasztáson, ám a harciasabb retorika (Dobrev vagy Márki-Zay) sem vezetett eredményre a Fidesz ellen.
 • És elkezdhet azzal kampányolni, mit kellene másképpen csinálnia az ellenzéknek.
 • Eljátszhatja azt a trükköt, amivel minden, számára kényelmetlen helyzetet meg akar úszni: ő ott sem volt, nem felelős semmiért. Pontosan azt teszi, amit minden szorult helyzetben tenni szokott: csak a saját, egyéni szempontjaira, karrierjére figyel, és azt gátlástalanul, tűzön-vízen át, képviseli.
 • Karácsony tehát előremenekül: személyesen már az ellenzék 2022 utáni vereségére készül.
Bel 2021-07-08 | 09:44
5 millió 524 ezer a beoltott, 55 az új fertőzött, elhunyt 5 beteg

5 millió 524 ezer a beoltott, 55 az új fertőzött, elhunyt 5 beteg

 • 5 126 330 fő már a második oltását is megkapta.
 • 55 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 808 393 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
 • Elhunyt 5 beteg.
 • Az aktív fertőzöttek száma pedig 37 599 főre csökkent.
 • 72 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 13-an vannak lélegeztetőgépen.
Bel 2021-09-15 | 11:03
Zugló: úgy tűnik, Hadházy is notórius hazudozó

Zugló: úgy tűnik, Hadházy is notórius hazudozó

 • Persze ebben semmi meglepő nincsen egy baloldali politikus esetében.
 • Alkatilag képtelenek az igazmondásra.
 • Hadházy hazudozásait a Zugló TV cáfolja.