Vona: "sokak várakozásával ellentétben a választókerületek többségében nem a választók, hanem a pártok háttéralkui lesznek a meghatározóak"

Vona: "sokak várakozásával ellentétben a választókerületek többségében nem a választók, hanem a pártok háttéralkui lesznek a meghatározóak"
  • A Jobbik-DK összeborulást elemzi a Jobbik egykori elnöke, Vona Gábor.
  • Ténykérdésként kezeli, hogy az előválasztás során paktumot kötött a DK és a Jobbik.
  • Vona szerint a Momentum újabb pofont kapott ezzel, és Karácsony 99Mozgalma alól is ki lett húzva a szőnyeg.
  • Erre figyelmezetett korábban Márki-Zay Péter, Puzsér Róbert, Bauer Tamás és sokan mások is.

Öt érv, hogy miért kötött paktumot a Jobbik és a DK - írja Vona a Facebook-oldalán.

Az előválasztás során sokak várakozásával ellenétben a választókerületek többségében nem a választók, hanem a pártok háttéralkui lesznek a meghatározóak. Ebben semmi meglepő nincs, aki mást várt, naiv volt. Van viszont egy komoly meglepetés: a legtöbb helyen a Jobbik és a DK kölcsönös megegyezései látszanak, ami egyértelműen a két párt közötti megállapodásra utal. Az érintettek előtörténete miatt sokan csodálkoznak, szörnyülködnek, amikor egymás mellett mosolyognak a jelöltjeik, én is inkább magamban tartom a személyes véleményem, de a helyzet az, hogy a paktumban van logika, méghozzá "nagyon is".

Íme, itt az öt érv, hogy miért állapodott meg egymással Gyurcsány Ferenc és Jakab Péter.

1. Gyurcsány számára életfontosságú volt, hogy belső szövetségest szerezzen.

Az elmúlt hónapokban egyre látványosabban rajzolódott ki a hat ellenzéki párton belül egy "mindenki a DK ellen" stratégia. Mivel az ellenzéki összefogás zászlóján Gyurcsány Ferenc a többiek számára is kellemetlen foltnak számít, és mivel a Fidesz is vele revolverezte az ellenzéket leginkább, így a másik öt párt eddig igyekezett minimalizálni a DK mozgásterét. Vagy legalábbis ezt szerette volna. Ezért Gyurcsánynak életfontosságú volt, hogy valakit kiemeljen a másik öt párt közül, és az ellenzéki együttműködésen belül ellenzéki együttműködést építsen ki vele. Ha pedig valakire így is, úgy is szüksége volt, az miért ne a másik legerősebb párt, a Jobbik legyen?

2. A két párt szavazói nagyon közel kerültek egymáshoz.

Az ellenzéki szavazók számára egyre kevésbé fontos, melyik pártról, melyik politikusról van szó, a lényeg, hogy Orbán Viktort sikerüljön leváltani. A pártszimpátia tekintetében ezért egyre nagyobb az átjárás. Aki ma momentumos, holnap szoci, aki DK-s, holnap párbeszédes lehet és így tovább. Ettől a folyamattól függetlenül azonban még léteznek elkötelezett pártszavazók, és bármilyen furcsán hangzik, ezek között a legszorosabb érzelmi rokonság a Jobbik és DK szavazói között alakult ki. Ez az a két erő, amely következetesen a legharsányabban, a legpopulistábban szállt szembe a kormány politikájával, így mára elérkeztünk oda, hogy a DK és a Jobbik közlekedőedénnyé vált, ahol a szavazóik akadálytalanul folynak át egymásba. A két párt friss paktumát tehát a támogatóik már régen megkötötték.

3. A két párt tarolni akar az előválasztáson.

Az előválasztásokon az ellenzék nehéz helyzetben van, mert egyszerre kell felmutatnia az összefogás stabilitását és közben versengenie a többiekkel. A "kicsik" – LMP, Párbeszéd, MSZP – igazból csak ácsingóznak pár befutó helyre, de a "nagyok" – Momentum, Jobbik, DK – számára valódi tétje van mind az előzetes alkudozásnak, mind a későbbi előválasztásnak. A hármas szám pedig nagyon egyszerűvé teszi ezt a képletet. Ha senki sem egyezik meg, akkor az adott erőviszonyok és a véletlenek döntenek majd, de ha kettőnek sikerül megállapodnia, akkor ők nyertek és a harmadik hoppon marad. És lényegében ennyi történt. Bár néhány hónapja még azt mondtam volna, ezt a Momentum és a Jobbik fogja meglépni, de világossá vált, hogy a DK és Jobbik vezetői döntöttek úgy, nem bízzák a véletlenre, hogy kik fogják dominálni a parlamenti helyeket. A két legerősebb összeállt, hogy elvigye az egyéni jelöltek többségét, a Momentum pedig újabb pofont kapott.

4. Válasz Karácsony 99 Mozgalmára.

Karácsony Gergely nagyot húzott, amikor bejelentette a 99 Mozgalmat. Egymaga több kormányképes arcot mutatott fel, mint az egész ellenzék együttvéve. Az ő problémája ellenben az volt, hogy nincs mögötte komoly párt, ami kiszolgáltatottá tette. Ezt a hátrányát váltotta a 99 Mozgalommal előnnyé. Addig egy lépéssel a pártok mögött kullogott, most két lépéssel eléjük ugrott. A körülötte kialakult hálózatban azonban ott van a lehetőség, hogy ez lesz 2022 után az az ellenzéki uniópárt, amely úgy darál majd be mindenkit, ahogy a Fidesz tette húsz éve a jobboldalon. Nyilván ez a kisebb pártok számára inkább megváltás, mint veszély, de a két legerősebbnek (és valószínűleg a Momentumnak is) egyáltalán nem jó hír. A DK és Jobbik paktuma ezért felfogható egyfajta strukturális válasznak is Karácsony Gergely mozgalmára.

5. A Karácsony-kormány gúzsba kötése.

Az előző pontból következik az utolsó. A Jobbik és DK minden bizonnyal belátta, hogy a miniszterelnök-jelölti versenyben nincs esélyük a főpolgármesterrel szemben. Meggyőződésem szerint a harmadik fordulóba még Jakab és Dobrev kerül be, ahol a Jobbik elnöke egy miniszterelnök-helyettesi posztért cserébe vissza fog lépni Karácsony Gergely javára. De nem is ez a lényeg. Az igazán fontos, hogy a Jobbik-DK paktummal létrejött az ellenzéken belül egy olyan központi mag, amely mindent képes maga felé gravitálni. A jelenleg teljesen strukturálatlan, túlságosan is heterogén és politikai amatőrökkel teletűzdelt 99 Mozgalom súlytalanná válhat a szervezettebb Jobbik-DK szövetséggel szemben. Ezzel azt érhetik el, hogy amennyiben az ellenzék nyer és Karácsony Gergely miniszterelnök lesz, nem ő, hanem a Jakab Péter és Gyurcsány Ferenc fognak diktálni.

Nyilván mindenki úgy ítéli meg a Jobbik-DK szövetséget, ahogy akarja. Nekem is megvan a személyes véleményem. Ez a bejegyezés azonban, ahogy jeleztem, nem erről szólt.

Csupán szerettem volna segíteni megértetni az értetlenkedőkkel, hogy mi történik és miért.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-09-27 | 14:19
AZ MSZP-s Tóth Csaba beadta a kulcsot, visszalépett a jelöltségtől

AZ MSZP-s Tóth Csaba beadta a kulcsot, visszalépett a jelöltségtől

  • Állítása szerint halálos fenyegetéseket is kapott, és erről Karácsony Gergely is tudott.
  • Karácsonyt végig a volt miniszterelnök-jelöltemként emlegette.
Bel 2022-02-15 | 14:40
Szétesőben Pálinkás József törpepártja

Szétesőben Pálinkás József törpepártja

  • Korábban még velük akart "konzervatív, jobboldali" pólust létrehozni az ellenzéken belül Márki-Zay Péter.
  • Ez a terve sem sikerült, ráadásul most egy alapító távozott az Új Világ Néppártból.
Bel 2021-11-29 | 15:43
20 illegális migránst csempészett a Pentele hídon

20 illegális migránst csempészett a Pentele hídon

  • A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai az M8-as autópálya Pentele hídra vezető felhajtóján 2021. november 29-én 2 óra 55 perckor megállítottak egy román honosságú személygépkocsit.
  • Az intézkedés során a jármű rakterében 20 magát afgán állampolgárnak valló férfit találtak, akik sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. 
  • A járművet vezető 53 éves román állampolgárságú férfi ellen embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárás indult.
  • Az illegális migránsokat meghallgatásukat követően a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
Bel 2022-08-09 | 12:47
Romániából érkező MigránsTaxira csaptak le a rendőrök

Romániából érkező MigránsTaxira csaptak le a rendőrök

  • Bejelentés érkezett a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányságra augusztus 9-én 8 óra körüli időben, hogy a dunaföldvári bioethanol gyár területén egy bolgár kamion rakteréről a ponyva leszedésekor több feltehetően illegális migráns ugrott le és elmenekültek.
  • A helyszínre küldött dunaföldvári és paksi rendőrök a 8 férfit rövid időn belül elfogták.
  • Személyazonosságukat, illetve magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták.
  • A külföldiek közül ketten afgán, hatan indiai állampolgárnak vallották magukat.
  • A kamion vezetője elmondta, hogy Romániából jött Magyarország területére, a migránsok még külföldön juthattak be valahogy a raktérbe.
Bel 2022-06-09 | 08:04
Rekord: 198 határsértő egyetlen éjszaka alatt

Rekord: 198 határsértő egyetlen éjszaka alatt

  • A rendőrök éjszaka kilenc csoportban feltartóztattak 198 illegális migránst Csongrád-Csanád megyében.
Bel 2022-02-17 | 10:43
Ma délután, pénteken és szombaton újabb oltási akció lesz

Ma délután, pénteken és szombaton újabb oltási akció lesz

  • A beoltottak száma 6 384 828 fő, közülük 6 146 028 fő a második, 3 776 200 fő már harmadik oltását is felvette.
  • 8578 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 738 944 nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
  • Elhunyt 115 többségében idős, krónikus beteg,  gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 493 240 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 202 738 főre csökkent.
  • 5062 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 206-an vannak lélegeztetőgépen. 
Bel 2021-08-13 | 10:59
Orbán: minden évben felkészültebbek vagyunk, minden évben jobban néz ki az ország, minden évben nyilvánvalóbb, hogy Magyarország méltó egy olimpia megrendezésére

Orbán: minden évben felkészültebbek vagyunk, minden évben jobban néz ki az ország, minden évben nyilvánvalóbb, hogy Magyarország méltó egy olimpia megrendezésére

  • Nagyinterjúban értékelte a miniszterelnök a magyar olimpiai szereplést.
  • De a beszélgetésben szó esett a sportfejlesztésekről, az ország állapotáról, a gazdaságról, és az előttünk álló kihívásokról is.