A vidékiek szavazatára ácsingózik, de rendszeresen szidja őket Jakab Péter

 • Jakab Péter, a Jobbik elnöke és miniszterelnök-jelöltje rendszeresen a vidéki Magyarország képviselőjeként pozícionálja magát.
 • Ez azonban nem akadályozza meg abban, hogy elszólásaiban a vidéken élő magyarokat minősítse és sértegesse.

Legutóbb Osváth Zsolt, vagyis VV Zsolt kanapéján beszélt kendőzetlenül a bőrdzsekis fenegyerek, ahol így fogalmazott: „[…] Szerintem ha a DK-t megmérjük, hogy hol népszerűek, akkor jellemzően a nagyvárosokban, ahol az emberek azért tájékozódnak, érdeklődnek a politika hogyléte felől. A mi szavazóink inkább a kisvárosias-falusias környezetben találhatók, és ők nem biztos, hogy annyira utánaásnak, hogy egy-egy politikai pártnak kik a képviselői.”

Úgy folytatta, hogy a Jobbik-szavazók mindössze „egy hangadót, egy életérzést, és az életérzés mögött egy felmutatható programot” akarnak, és sok esetben meg tudnak ennyivel elégedni. „A hétköznapok nyomorában az emberek nem programokat bújnak” – mondta a Jobbik miniszterelnök-jelöltje.

Nem ez volt az első alkalom, hogy Jakab Péter a vidéken élő magyarokat minősítette. Pár hete is azt mondta, a vidéki emberek nem tájékozódnak a politikáról, és ezért szavaznak egy zsák krumpliért a választásokon, de azzal is eldicsekedett a Telexnek, hogy akkor tudja magát igazán elengedni, ha megehet egy tányér paprikás krumplit, hiszen ahogyan az ATV-nek kifejtette, „Maradok az, aki vagyok: egy egyszerű vidéki gyerek”.

Jakab parizeres, tésztával evett paprikás-krumplis performanszáért a budapesti liberális értelmiség sem rajong igazán. A 444 podcastjében Bede Márton, Winkler Róbert és Uj Péter főszerkesztő szabályosan leprolizta Jakabot a produkciója miatt. Bede szerint Jakab egész parizeres-paprikás krumplis kampánya „nem műpuritán, hanem egy ilyen proli izé… tehát… szörnyű”. „Kádár” – szúrta közbe Uj Péter főszerkesztő.

Meglátása szerint ez a kortárs művészeti projekt nagyon régóta megy, és Magyarországnak hívják. „Ezt már Kádár János elkezdte” – tette hozzá. Winkler szerint Jakab parizerkampánya az álpuritánság és az önsajnáltatás olyan szintje, ami már paródiába hajlik. „Nekem a kedvenc kortárs művészemmé lépett elő a héten Jakab Péter” – fogalmazott a műsorvezető, hozzátéve, hogy „nyolcvanas IQ felett ezt senki nem veheti komolyan”. „Ez tényleg zseniális, hogy benyögöd ezt a paprikás krumplit nokedlivel, majd elmész fotózkodni egy panel elé, fekete, nagyon láthatóan műbőr dzsekiben” – jegyezte meg Winkler.

Úgy vélte, ezt az egyszerű emberek komolyan veszik, de az „értelmiségi embernek is rejt némi csemegét”, hiszen az „újságolvasó emberek” jól tudnak szórakozni rajta. „Az a vicc, hogy mögötte egy nyolcvan fős stáb dolgozik a proli-imázson” – tette hozzá a jól értesült Uj Péter.

Az ellenzékhez tartozó politikusok, elemzők és közéleti szereplők rendszeresen gyalogolnak bele a vidéki magyarokba, vagy az általuk nem kedvelt társadalmi csoportokba. Dobrev Klára 2020. októberében az ATV-n Rónai Egon műsorvezetőnek úgy fogalmazott: „A Fidesz egész politikája arra épül, hogy olcsó, kiszolgáltatott munkaerővel próbáljuk meg kiszolgálni a multinacionális cégeket. […] És lehet, hogy a számok jobban néznek ki, de a számok mögött emberek vannak. Az az ország amely alapvetően az olcsó, kiszolgáltatott, tanulatlan munkások kétkezi munkájára épül, nem versenyképes” – tette hozzá Gyurcsány felesége. Korábban Kádár Barnabás elmélkedett arról, hogy elvenné a nyugdíjasok szavazati jogát: „Ne menjen el szavazni, hanem hagyja inkább a fiatalokra a döntést, úgyis ők szenvedik meg majd a következményeit” – írta júliusban közösségi oldalán a szépkorúakról a Momentum egyik alapítója, aki nemrég a taxisofőrökről is lealacsonyító véleménnyel volt. Szerinte „nem lesz a taxisofőrből AI-kutató, se kórházi ápoló”.

2019 nyarán a DK komáromi önkormányzati képviselőjelöltje a közösségi oldalán birkának titulálta a Fidesz támogatóit, illetve közvetve minden nyugdíjast. Balla István Facebook-bejegyzésében azt írta: „Csökkent a birkahús ára, már csak 9000 forintba kerül egy szavazat.”

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-12-15 | 12:02
Szellemóriások a Fővárosban: Kerpel-Fronius "elfelejtette", hogy ő volt a Városháza hasznosításának előterjesztője

Szellemóriások a Fővárosban: Kerpel-Fronius "elfelejtette", hogy ő volt a Városháza hasznosításának előterjesztője

 • Fekete-Győr szellemi horizontján robbant az újabb "nem tudom" bomba.
 • A szürkeállomány momentuma tombol a Fővárosban is.
Bel 2021-05-22 | 17:57
Orbán elbúcsúztatta a maszkot, megvan az 5 millió beoltott

Orbán elbúcsúztatta a maszkot, megvan az 5 millió beoltott

 • "Az operatív törzs úgy döntött, hogy nem kell maszkot viselni, búcsút inthetünk neki, itt a vége, fuss el véle, kedves maszk, viszontlátásra" – jelentette be szombat délután a kormányfő.
   
Bel 2021-12-09 | 07:29
Álprobléma: 80 illegális migránst és egy román embercsempészt fogtak el hajnalban

Álprobléma: 80 illegális migránst és egy román embercsempészt fogtak el hajnalban

 • A rendőrök az éjszaka elfogtak egy embercsempészt, továbbá négy csoportban feltartóztattak 76 illegális migránst Csongrád-Csanád megyében.
Bel 2021-09-09 | 22:38
Orbán: nagy szellemekre van szükség

Orbán: nagy szellemekre van szükség

 • A tehetséggondozás a magyar nemzet legnagyobb kihívása és erőforrása egyben – mondta Orbán Viktor.
Bel 2021-07-12 | 20:01
Karácsony letérdeltette a Nagykörút - Blaha Lujza tér - Rákóczi út forgalmát is

Karácsony letérdeltette a Nagykörút - Blaha Lujza tér - Rákóczi út forgalmát is

 • Ehhez azért tényleg kell szakértelem.
 • A Blaha Lujza tér úgy kerül 30%-kal többe, hogy a felújítás jelentősen csökkentett műszaki tartalmú.
 • Karácsony miközben a dugókkal sem bír el - és iskola sincsen -, aközben a csillagokat is leígérgeti az embereknek.
 • Budapest pedig lassan megfullad a nitrogén-dioxidban és a szálló porban - erre figyelmeztetett a napokban a Levegő Munkacsoport.
Bel 2021-06-21 | 13:23
Budapest forrong a kánikulában a hatalmas dugók miatt, de Karácsony meglelte a legfontosabb mondanivalóját

Budapest forrong a kánikulában a hatalmas dugók miatt, de Karácsony meglelte a legfontosabb mondanivalóját

 • Hazahívná a CEU-t. Amelynek karai jelenleg is Budapesten működnek.
 • Karácsony szerint a válságkezelés is elhibázott.
 • Nagy szerencsétlensége, hogy a GKI mai konjunktúra-indexe ezt cáfolja.
 • Ahogyan egy friss közvélemény-kutatás is megerősíti: az emberek 57%-a egyetért a kormány gazdasági cselekedeteivel.
 • Karácsony próbál előre menekülni ezzel a kampányhúzással, de vérszegénynek tűnik ez most, amikor elképesztő kánikulában rostokollnak az autósok Budapesten.
 • Ezeket a dugókat a hozzá nem értő városvezetés hozta Budapest nyakára.