Karácsony sötétzöld haverjai elintézték: 45%-kal nő az áram ára Észak-Rajna-Vesztfáliában

Karácsony sötétzöld haverjai elintézték: 45%-kal nő az áram ára Észak-Rajna-Vesztfáliában
 • Az utolsó atomerőművek lekapcsolása után radikális díjemelést jelentett be az E-On.
 • Ezzel 190 Forintba fog kerülni egyetlen kWh áram.

Düsseldorf - 98 észak-rajna-vesztfáliai alapszolgáltató emelt díjat vagy jelentett be áremelést, és a piacvezető E-On júniusban követi a példát. Az árfék csak korlátozottan segít. A kartellhivatal vizsgálatokat tervez a beszállítók ellen - jelenti a német média.

Az észak-rajna-vesztfáliai fogyasztóknak mélyebben a zsebükbe kell nyúlniuk az áramért: a piacvezető E-On június 1-jével emeli árait az alapellátásban, amint arról a napokban sok ügyfelet tájékoztatott.

"NRW egyes részein az új energiaár bruttó 49,44 cent kilowattóránként, ami az átlagos fogyasztásnál mintegy 45 százalékos kiigazítást jelent" - erősítette meg az E-On Energie szóvivője. A Verivox összehasonlító portál kiszámolta, hogy ez mit jelent egy háromszemélyes háztartás számára NRW-ben, amelyet az E-On az alapellátásban lát el: Júniustól évi 4000 kilowattóra áramfogyasztásért 2125 eurót fog fizetni évente.

A fogyasztóvédők riadtak. "Az E-On által bejelentett emelések nagyon drasztikusak" - mondta Amelie Vogler, az NRW fogyasztói központ energiaügyi szakértője.

Ez különösen bosszantó a polgárok számára, mondta, mert a tőzsdén az energiaárak egy ideje ismét csökkennek. Ráadásul a szövetségi kormány által bevezetett fékek csak tompítani tudják az ársokkot. "Elvileg persze az áramárfék tompítja az emelkedést. De a fogyasztóknak még mindig a fogyasztás védett részen felüli 20 százalékáért kell fizetniük a magas új árat" - magyarázta Vogler. Az áramárfék az előző évi fogyasztás 80 százalékára vonatkozó árat kilowattóránként 40 centben maximálja.

A vállalat védi az emelést: "Az energiaválság idején az átlagosnál hosszabb ideig tompítottuk ügyfeleink számára a gyakran drágább beszerzési költségeket" - mondja a szóvivő. De természetesen az E-Onnak tavaly a nagykereskedelmi piacokon magas árakon kellett biztosítania a jövőbeni energiamennyiséget a fogyasztók számára: "Ezért elkerülhetetlen, hogy ez időbeli késéssel, de mégis visszafogottan tükröződjön a végfelhasználói árakban is". A válságnak még nincs vége.

Ha a piacvezető ennyire megemeli az árakat, annak széleskörű következményei vannak. De az E-On nem elszigetelt eset.

Az év eleje óta 98 áramáremelést jelentettek be vagy hajtottak végre az alapszolgáltatók NRW-ben - a Verivox szerint átlagosan 45 százalékkal. "Az alapszolgáltatók általában hosszú távú beszerzési stratégiával rendelkeznek. Ezért tartoztak az energiaválság csúcspontján a legolcsóbb szolgáltatók közé" - mondta Thorsten Storck, a Verivox energetikai szakértője. Mostanra megfordult a kép.

"Azt, hogy az emelések jogosak-e, esetről-esetre kell megvizsgálni. Korábban nem minden áramszolgáltatói emelés volt méltányolható" - magyarázta a Fogyasztói Központok Szövetségi Szövetsége. A panaszok ezzel kapcsolatban egyre csak gyűlnek: Csak az év első két hónapjában 56 százalékkal több panasz érkezett a fogyasztóktól az áramár-emelések miatt, és nem csak az E-Onnal kapcsolatban.

Több mint 1000 panasz érkezett a szövetségi kartellhivatalhoz is, ahol megkezdte munkáját az energiaár-fékekkel kapcsolatos visszaélések felügyeletével foglalkozó osztály. "Minden, csak nem triviális dolog felkutatni a fekete bárányt a több ezer, sokféle tarifával rendelkező szolgáltató között. De nagyon jól haladunk" - mondta szerkesztőségünknek Andreas Mundt, a kartellhivatal vezetője. "A konkrét nyomozati intézkedések tervezése már előrehaladott állapotban van." A hivatal azt vizsgálja, hogy a közműszolgáltatók visszaélnek-e a támogatásokkal.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Biznisz 2021-05-18 | 10:09
Az ellenzék azt állítja, Magyarország folyamatosan csúszik lefelé - az Eurostat adatai cáfolják a baloldalt

Az ellenzék azt állítja, Magyarország folyamatosan csúszik lefelé - az Eurostat adatai cáfolják a baloldalt

 • A magyar főváros a német szövettségi fővárost, Berlint is megelőzi vásárló-erő paritással korrigált gazdasági fejlettségben - számol be az Eurostat.
 • A Közép-Dunántúl, Észak-Magyarország és a Dél-Alföld fejlődött a legnagyobb a mértékben az elmúlt tíz évben.
 • Budapest pedig számos nyugat-európai nagyvárost megelőz.
 • Már csak három magyar régió tartozik a húsz legszegényebb közé az unióban – derül ki az Eurostat 2019-es adataiból.
Biznisz 2021-07-31 | 09:03

Továbbra is stabil 'BBB' Magyarország államadóssági besorolása a Fitch Ratingsnél

 • Megint nem lett igaza a károgóknak.
 • Az adósságminősítő eközben több uniós tagállam adósságállományát negatívra rontotta le.
Biznisz 2021-11-09 | 12:22
A Hajdú-Bét csődjében érintett az a Gansperger, aki Anonymus videójának hangfelvételén hallható

A Hajdú-Bét csődjében érintett az a Gansperger, aki Anonymus videójának hangfelvételén hallható

 • A videóban arról beszél Gansperger Gyula, hogyan szerzett meg egy ingatlant a fővárosi vagyonkezelőtől Berki Zsolt közbenjárásával.
 • A Wallis egykori csúcsmenedzsere Bajnai Gordon évtizedes bizalmasa.
 • Bajnai egy videóban korábban elmondta, Karácsonyt tartja a legalkalmasabb jelöltnek az ellenzéki miniszterelnök-jelölti választáson.
 • Karácsony szerepe a videón csak annyi volt, hogy lelkesen bólogatott, ahogyan Bajnai őt ajánlotta a választók figyelmébe.
Biznisz 2022-12-21 | 14:30
Brüsszel-fertő: laza szabályok, korrupt, megvásárolható politikusok

Brüsszel-fertő: laza szabályok, korrupt, megvásárolható politikusok

 • Az Európai Parlamentet senki, önmaga sem ellenőrzi, ezért a lobbysták úgy járnak-kelnek benne, mintha otthon lennének.
 • Ugyan a képviselőknek muszáj lenne jelentenie, hogy kik lobbiztak náluk egy-egy ügyben, de ha elmulsztják ezt megtenni, annak sincsen semmilyen követekezménye.
Biznisz 2021-06-30 | 13:53
Továbbra is a farok csóválja: a nagyvállalatok lobbizása tesz keresztbe az EU céljainak

Továbbra is a farok csóválja: a nagyvállalatok lobbizása tesz keresztbe az EU céljainak

 • Csúszik a fenntartható fejlődést és az emberi jogok tiszteletét és a környezetvédelmet kikényszerítő EU-s szabályozás Európában.
 • Az ok prózai: a nagyvállalatok lobbistái minden olyan új jogszabály ellen harcolnak, amely a vállalatokat felelősségre vonná az emberi jogok megsértéséért és a környezetpusztításért.
 • Közben egy ellenlobbi azért dolgozik, hogy az uniós köztisztviselők olyan szakpolitikai lehetőségeket dolgozzanak ki, amelyek pontosan az ellenkező hatást érnék el: új jogi kiváltságokat biztosítanának a nagyvállalatoknak.
 • Ahogy az osztrák munkakamara megjegyezte: "Míg a Bizottság sokáig figyelmen kívül hagyta a munkavállalók kéréseit, hogy hozzanak létre szociális minimumszabályokat az EU számára... addig a befektetők védelmének hiányára vonatkozó panaszok ezzel szemben azonnal arra késztették a Bizottságot, hogy konzultációt indítson a kérdésben."
Biznisz 2021-11-16 | 19:47
A korábban Juhász Pétert pénzelő Bojár Gábor Márki-Zaynak is fizet

A korábban Juhász Pétert pénzelő Bojár Gábor Márki-Zaynak is fizet

 • A baloldali oligarchák megtalálták maguknak az ellenzék miniszterelnök-jelöltjét, és fizetnek.
 • Bige László baloldali vörösbáró és Bojár Gábor is fizeti Márki-Zay Pétert.
 • Így megy ez a baloldalon: a baloldal oligarchái politikusokat vesznek maguknak.
Biznisz 2021-06-17 | 11:56
Locatelli is levette a Coca-Colás üvegeket

Locatelli is levette a Coca-Colás üvegeket

 • A cukros üdítők nem tartoznak az egészséges életmódhoz.
 • Új trend van kialakulóban.