Lengyel EP-képviselő: akár 100 EP-s érintettje is lehet a brüsszeli korrupciós botránynak

Lengyel EP-képviselő: akár 100 EP-s érintettje is lehet a brüsszeli korrupciós botránynak
 • Eddig csak hatvanról volt szó.

Dominik Tarczyński lengyel EP-képviselő szerint 100 képviselő is érintett lehet az Európai Parlamentet jelenleg sújtó korrupciós botrányban - tudósít az RMX.NEWS a Radio Szczecinre hivatkozva.

Egyre több uniós politikus keveredik bele a megvesztegetési ügyébe - mondta Dominik Tarczyński, a lengyel kormányzó konzervatívok európai parlamenti képviselője a közszolgálati Lengyel Rádió 3-nak nyilatkozva.

"Akár száz európai parlamenti képviselő is érintett lehet" - mondta Tarczyński. 

Az Európát sokkoló és világszerte címlapokra került korrupciós botrányban számos európai parlamenti képviselőre és volt uniós tisztviselőre bilincs került, miután a belga rendőrség razziát tartott irodákban és lakásokban, ahol állítólag 1,5 millió eurónyi kenőpénzt találtak papírtáskákba és bőröndökbe csomagolva.

Tarczyński szerint a lengyel belbiztonsági ügynökség, az ABW kulcsszerepet játszott a nyomozás kezdetén, és információkat adott át a belga nyomozóknak.

Azt is elárulta, hogy a botránnyal kapcsolatos új információk az Eva Kaili európai parlamenti képviselő, az Európai Parlament volt alelnöke ellen kiadott elfogatóparanccsal kapcsolatos leleplezések nyomán kerültek elő.

A lengyel képviselő elmondta, hogy folyamatosan új nevek kerülnek elő, és a Radio Szczecin jelentése szerint két újabb európai parlamenti képviselőt tartóztattak le.

Ráadásul most már "olyan információk is vannak, hogy Kaili összesen több mint 10 millió eurót kapott, míg decemberben még arról szóltak a hírek, hogy ez az összeg félmillió és 1,5 millió (euró) között volt" - mondta Tarczyński.

A kenőpénzekkel kapcsolatos információk állítólag Kaili telefonbeszélgetéseinek bűnüldözési megfigyeléséből származnak. 

Tarczyński úgy érvelt, hogy most az egész jogalkotási folyamatot felül kell vizsgálni az Európai Parlamentben, és meg kell nevezni a botrányban érintett valamennyi személyt. Ezt követően ki kell vizsgálni, hogy ki szította a vesztegetési ügyletet, mivel számos szál nemcsak Katarba és Marokkóba, hanem Oroszországba is vezet.

"A botrány csak folyik és folyik, újabb és újabb nevek és új nyomok is felbukkannak" - mondta Tarczyński. Tekintettel arra, hogy azok, akiket állítólag Katar megvesztegetett, segítettek befolyásolni számos kulcsfontosságú, Katarral kapcsolatos szavazást, például a katariak Európába való vízummentes beutazásának engedélyezése ügyében, a lengyel EP-képviselő elmondta, hogy szerinte most lépések lesznek az Európai Parlament néhány korábbi határozatának felülvizsgálatára és hatályon kívül helyezésére.

Aggodalomra ad okot, hogy a megvesztegetési ügy csak a jéghegy csúcsa volt, és hogy számos korábbi európai szavazást és állásfoglalást befolyásoltak külföldi pénzzel és nyílt megvesztegetéssel.

A mostani korrupciós botrány 2022 decemberében bukkant fel, és az a vád, hogy olyan országok, mint Katar és Marokkó, megvesztegették az európai parlamenti képviselőket, hogy az Európai Parlament által hozott politikai és gazdasági döntések az ő akaratuk szerint alakuljanak. A botrányban felbukkanó egyik kulcsfigura, Pier Antonio Panzeri volt EP-képviselő beismerte, hogy 120 ezer eurót adott át Marco Tarabelli belga képviselőnek. Panzeri most együttműködik a nyomozókkal, cserébe a bűncselekményekben játszott szerepéért járó enyhített büntetésért. 

A botrány a szocialista frakciót sújtotta a legsúlyosabban. Eva Kaili görög szocialista EP-képviselő, aki az Európai Parlament alelnöke volt, elvesztette posztját, és korrupcióval vádolják. 

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Botrány 2021-07-24 | 14:21
Emberkísérlet: súlyos pszichiátriai problémákba nyúlnak bele a transzaktivisták Nyugaton

Emberkísérlet: súlyos pszichiátriai problémákba nyúlnak bele a transzaktivisták Nyugaton

 • Az eredmény pedig félrediagnosztizált gyerekek tömege, akik később megbánják a nemváltó-műtéteket.
 • Sokan közülük öngyilkosok lesznek a nemváltást követően.
 • Sokáig azonban hiába kongatták a vészharangot elismert pszichiáterek és pszichózis-kutatók, a transzaktivisták őrjöngése elnyomta a hangjukat.
 • Svédországban az életben maradt, nemváltáson átesett fiatal felnőttek már úgy fogalmaznak, felhasználták őket egy "tudományos alapokat nélkülözö, embertelen kísérlet tengerimalacaiként".
 • Az eredmény: 10 év alatt 1500%-os növekedés a transzneműek számában.
Botrány 2021-05-19 | 15:20
Bosszúból 8000 migránst szabadított rá Marokkó a spanyol Ceuta exklávéra

Bosszúból 8000 migránst szabadított rá Marokkó a spanyol Ceuta exklávéra

 • Ezt is megértük Európa perifériáján: a migránsokkal úgy bánnak, mint a lábasjószágokkal.
 • Oda hajtják őket, ahol zűrzavart kell kelteni, bosszúból.
Botrány 2022-01-18 | 12:31
Karácsony: Szarok rá, hogy mi van a városházi hangfelvételeken

Karácsony: Szarok rá, hogy mi van a városházi hangfelvételeken

 • Ez nagyon bátor kijelentés ahhoz képest, hogy majdnem eladták alóla a Városházát.
Botrány 2021-12-02 | 15:38
Nyílt blaszfémia: transznemű Szűz Máriaként pózol az EU LMBTQ-nagykövete

Nyílt blaszfémia: transznemű Szűz Máriaként pózol az EU LMBTQ-nagykövete

 • Riccardo Simonetti szerint Magyarországon nagyon aggasztó az lmbtq-emberek helyzete.
Botrány 2021-05-11 | 16:25
A pozsonyi reptér munkahely-megtartó állami támogatást kap alkalmazottai után, de titokban mégis elbocsátja őket

A pozsonyi reptér munkahely-megtartó állami támogatást kap alkalmazottai után, de titokban mégis elbocsátja őket

 • A repülőtér hozzájárulást kap a munkahelyek megőrzéséhez, ennek ellenére sokakat elbocsátanak.
 • A munkaügyi minisztérium adatai szerint a társaság tavaly március óta több mint 3,7 millió euró munkahely-megtartó hívott le.
 • A reptér vezetősége az elbocsátásokat trükkösen csinálja, hónapról-hónapra fokozatosan bocsájtja el az alkalmazottakat - számolt be róla az aktuality.sk.
 • Ezzel megkerüli a Munka Törvénykönyvét, amely pontosan szabályozza a csoportos elbocsátásokat, és az illetékes munkaügyi hivatalhoz való bejelentés feltételeit.
 • A hírek szerint nem egyedi, hogy az alkalmazottak egyik napról a másikra megkapják a felmondásukat.
 • Sokan közülük közvetlenül a nyugdíj előtt állnak, nekik, ebben a korban sokkal nehezebb új állást találni.
Botrány 2023-01-21 | 22:57
Ukrán tényfeltáró portál: szétlopják a katonák élelmezésére szánt pénzeket

Ukrán tényfeltáró portál: szétlopják a katonák élelmezésére szánt pénzeket

 • Brutális, másfél-kétszeres, két-háromszoros, de általánosan is 50-65%-os túlárazásokat leplezett le a kiskereskedelmi árakhoz képest az ukrán hadsereg élelmezési szerződéseiben a zn.ua, egy nyugati támogatásokból működő ukrán tényfeltáró portál.
 • Megszerezték a legfrisebb beszerzési szerződéseket, és azokat összehasonlították a 2021-esekkel.
 • Az élelmiszereket egy olyan, csak a minimális saját tőkével rendelkező, kijevi cégtemetőbe bejegyzett vállalkozás szállítja a Védelmi Minisztériumnak, amelynek ügyvezetője korábban a Védelmi Minisztérium alkalmazottja volt.
 • a minisztérium részéről pedig az ellenjegyző egy olyan hivatalnok, aki nyáron már félmillió dolláros sikkasztás gyanújába keveredett.