Lengyel EP-képviselő: akár 100 EP-s érintettje is lehet a brüsszeli korrupciós botránynak

Lengyel EP-képviselő: akár 100 EP-s érintettje is lehet a brüsszeli korrupciós botránynak
 • Eddig csak hatvanról volt szó.

Dominik Tarczyński lengyel EP-képviselő szerint 100 képviselő is érintett lehet az Európai Parlamentet jelenleg sújtó korrupciós botrányban - tudósít az RMX.NEWS a Radio Szczecinre hivatkozva.

Egyre több uniós politikus keveredik bele a megvesztegetési ügyébe - mondta Dominik Tarczyński, a lengyel kormányzó konzervatívok európai parlamenti képviselője a közszolgálati Lengyel Rádió 3-nak nyilatkozva.

"Akár száz európai parlamenti képviselő is érintett lehet" - mondta Tarczyński. 

Az Európát sokkoló és világszerte címlapokra került korrupciós botrányban számos európai parlamenti képviselőre és volt uniós tisztviselőre bilincs került, miután a belga rendőrség razziát tartott irodákban és lakásokban, ahol állítólag 1,5 millió eurónyi kenőpénzt találtak papírtáskákba és bőröndökbe csomagolva.

Tarczyński szerint a lengyel belbiztonsági ügynökség, az ABW kulcsszerepet játszott a nyomozás kezdetén, és információkat adott át a belga nyomozóknak.

Azt is elárulta, hogy a botránnyal kapcsolatos új információk az Eva Kaili európai parlamenti képviselő, az Európai Parlament volt alelnöke ellen kiadott elfogatóparanccsal kapcsolatos leleplezések nyomán kerültek elő.

A lengyel képviselő elmondta, hogy folyamatosan új nevek kerülnek elő, és a Radio Szczecin jelentése szerint két újabb európai parlamenti képviselőt tartóztattak le.

Ráadásul most már "olyan információk is vannak, hogy Kaili összesen több mint 10 millió eurót kapott, míg decemberben még arról szóltak a hírek, hogy ez az összeg félmillió és 1,5 millió (euró) között volt" - mondta Tarczyński.

A kenőpénzekkel kapcsolatos információk állítólag Kaili telefonbeszélgetéseinek bűnüldözési megfigyeléséből származnak. 

Tarczyński úgy érvelt, hogy most az egész jogalkotási folyamatot felül kell vizsgálni az Európai Parlamentben, és meg kell nevezni a botrányban érintett valamennyi személyt. Ezt követően ki kell vizsgálni, hogy ki szította a vesztegetési ügyletet, mivel számos szál nemcsak Katarba és Marokkóba, hanem Oroszországba is vezet.

"A botrány csak folyik és folyik, újabb és újabb nevek és új nyomok is felbukkannak" - mondta Tarczyński. Tekintettel arra, hogy azok, akiket állítólag Katar megvesztegetett, segítettek befolyásolni számos kulcsfontosságú, Katarral kapcsolatos szavazást, például a katariak Európába való vízummentes beutazásának engedélyezése ügyében, a lengyel EP-képviselő elmondta, hogy szerinte most lépések lesznek az Európai Parlament néhány korábbi határozatának felülvizsgálatára és hatályon kívül helyezésére.

Aggodalomra ad okot, hogy a megvesztegetési ügy csak a jéghegy csúcsa volt, és hogy számos korábbi európai szavazást és állásfoglalást befolyásoltak külföldi pénzzel és nyílt megvesztegetéssel.

A mostani korrupciós botrány 2022 decemberében bukkant fel, és az a vád, hogy olyan országok, mint Katar és Marokkó, megvesztegették az európai parlamenti képviselőket, hogy az Európai Parlament által hozott politikai és gazdasági döntések az ő akaratuk szerint alakuljanak. A botrányban felbukkanó egyik kulcsfigura, Pier Antonio Panzeri volt EP-képviselő beismerte, hogy 120 ezer eurót adott át Marco Tarabelli belga képviselőnek. Panzeri most együttműködik a nyomozókkal, cserébe a bűncselekményekben játszott szerepéért járó enyhített büntetésért. 

A botrány a szocialista frakciót sújtotta a legsúlyosabban. Eva Kaili görög szocialista EP-képviselő, aki az Európai Parlament alelnöke volt, elvesztette posztját, és korrupcióval vádolják. 

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Botrány 2021-08-13 | 12:07
Joe Biden fia egy videóban arról vallott, 18 napon keresztül bulizott oroszokkal Las Vegasban, a külföldről pénzelt hazai médiában erről se lehet olvasni

Joe Biden fia egy videóban arról vallott, 18 napon keresztül bulizott oroszokkal Las Vegasban, a külföldről pénzelt hazai médiában erről se lehet olvasni

 • Joe bácsi kicsi fiának zűrös ügyeiről a hazai, külföldről finanszírozott cselédmédia be se számol.
 • Helyette még mindig lehet rettegni Trumptól.
 • Hunter Biden egy újabb kiszivárgott videóban bevallotta, 2018 nyarán 18 napon át bulizott Las Vegasban orosz drogkereskedőkkel, esténként 10 000 dollárt elverve.
 • Penthouse lakosztályokból járt bordélyokba, és annyira kiütötte magát a rengeteg elfogyasztott alkoholtól és drogtól, hogy végül elájult a jakuzziban.
Botrány 2021-07-12 | 13:56
A momentumos Orosz Anna szerint a magyar szurkolók = csőcselék

A momentumos Orosz Anna szerint a magyar szurkolók = csőcselék

 • A jelentőségét rohamosan elveszítő lila párt alpolgármesterként kitartott Orosz Anna is megszólalt futball-ügyekben, miután az UEFA igaztalan vádakkal megbüntette a magyar csapatot és a szurkolókat.
Botrány 2022-03-31 | 14:20
Sepsiszentgyörgyi polgármester a kidobott szavazólapokról: szervezett provokáció

Sepsiszentgyörgyi polgármester a kidobott szavazólapokról: szervezett provokáció

 • Antal Árpád rámutatott: a baloldal által bemutatott, kidobott szavazólapok azonosító nyilatkozat nélkül eleve érvénytelennek minősülnek.
Botrány 2021-08-07 | 09:45
A faszát mutogatta az óvodásoknak a pedofil Érden, de a baloldali polgármester megvédte őt

A faszát mutogatta az óvodásoknak a pedofil Érden, de a baloldali polgármester megvédte őt

 • Eltussolta a botrányt az érdi polgármester, Csőzik László.
Botrány 2022-03-31 | 11:54
Nyomoz az NNI a pestszentlőrinci ingatlanmutyik miatt

Nyomoz az NNI a pestszentlőrinci ingatlanmutyik miatt

 • Abban a kerületben, ahol Sanyi nem olyan karót nyelt, és ahol Patek Gábor elhencegte, hogy ingatlanfejlesztésekből kanyarítanak ki maguknak lakásokat.
Botrány 2022-02-14 | 00:54
"A kocsim is csupa velő, meg haj, tök undi" - így kommentálta Karácsony jelöltje a halálos balesetét

"A kocsim is csupa velő, meg haj, tök undi" - így kommentálta Karácsony jelöltje a halálos balesetét

 • Gér Mihály, a Karácsony-párt Párbeszéd, Pest megye 10-es jelöltje 2016-ban az Andrássy egyik zebráján elütött egy fiatal párt.
 • Az elütött fiú a helyszínen meghalt, a lány "csak" nyomorék lett.
 • Gér Mihály az esetet követően szinte dicsekedve számolt be tettéről a Facebook egyik zárt csoportjában, és erről képernyőmentések jutottak el a BENNFENTES-hez.
 • Kommentje szerint a fiatal párból a fiú a helyszínen meghalt, de "a csajt csak megnyomorítottam."
 • "Azt hitték, erősebbek a quattrónál" - írta érzéketlenül egy másik kommentben.
 • Köztudott, Karácsony korábban azzal indokolta, hogy nincsen jogosítványa, hogy az apukája egyszer nem érkezett haza.
 • Karácsony párttársa, a gázoló Gér Mihály az ellenzéki összefogás jelöltje Pest megye 10-es, monori központú választókerületében.
 • Egy facebookos csoportban azt írta a baleset után, hogy "a kocsim is csupa velő, meg haj, tök undi."
 • Gér Mihály beágyazott embere a Párbeszédnek, rendszeresen közös fotón szelfizik Karácsonnyal, Tordai Bencével, Szabó Tímeával, Jakab Péterrel, és Márki-Zay Péterrel is.
 • Karácsony embere egy kommentben azt írta, "lett volna jobb programja."
Botrány 2023-01-15 | 17:03
Kisgyerekeket szexualizál egy kijevi cég a "glamour" fotói készítésekor

Kisgyerekeket szexualizál egy kijevi cég a "glamour" fotói készítésekor

 • A kijevi "művészeti projekt", a Gorsad beszállítója olyan nagy nevű nyugati magazinoknak, mint a Vogue, L'officel, a Numero, a Liberation, a Dazed magazin.
 • Twitteren a felhasználók azt kérdezgetik, hogy lehet ez legális a divatiparban?