Emberségből jeles: kipakolták a berlini öregek otthonának lakóit, hogy migránsokat költöztessenek be

Emberségből jeles: kipakolták a berlini öregek otthonának lakóit, hogy migránsokat költöztessenek be
 • Olyan lakókat is kitesznek az idősek otthonából, akik lélegeztetőgépen vannak.
 • Ennek oka, hogy a migránsotthonok jövedelmezőbbek, mint az idősotthonok.

Dráma a berlini idősek otthonában - az idősek sírtak, amikor kilakoltatták őket - tudósít a FOCUS.

Egy berlini idősek otthonának migránsszállássá alakítása a szomszédos lakóotthon lakóit is elbizonytalanítja. Már könnyek is folytak az intézmény kilakoltatása miatt, amelynek néhány lakója légzőkészülékkel van ellátva. Közben egyre nő a Paul Gerhardt Stift igazgatójával szembeni ellenérzés.

A berlini "Wohnen & Pflege Schillerpark" idősek otthonának migránsok elhelyezésére történő átalakítása egyre nagyobb felháborodást vált ki a Stift területén lévő, idősek számára fenntartott ápolási és lakóotthonokban. A Wedding kerületben található idősek otthona, amelynek egykor 110, különböző ápolási fokozatú lakója az év végéig kénytelen elhagyni otthonát, a Johannisstift Diakonie (JSD) intézménye. A tulajdonos a Paul Gerhardt Stift (PGS), amely eredetileg 2006-ban 25 évre bérbe adta az épületet a Johannisstiftnek.

Az első migránsok már be is költöztek a még ki nem ürített idősek otthonába

"A kilakoltatások során már könnyek folytak az érintettek között, akiknek felmondtak. Napokig konténerek álltak az épület előtt, a bútorokat egyszerűen kidobták" - mondta a FOCUS Online-nak a közvetlenül az idősotthonnal szomszédos lakóotthon egyik lakójának hozzátartozója, amit szintén a Paul Gerhard Stift üzemeltet. A JSD szerint a lakók mintegy felének már felmondtak, hogy 2022 végéig el kellett hagyniuk az otthont. A másik felének 2023 végéig kell elhagynia a lakásokat. Időközben az első menekültek beköltöztek a két felső emeletre.

Berlin: "A Paul Gerhard Stift bejelentette saját igényeit"

A használatváltoztatásról szóló megállapodások, amelyek a Johannesstift munkatársai szerint "évekig elhúzódtak", a jelek szerint heves vitákhoz vezettek a két egyházi alapítvány között. Míg Martin von Essen lelkész, a Paul Gerhard Stift vezetője november 16-i nyilatkozatában azt akarta elhitetni a Johannisstift Diakonie munkatársaival és lakóival, hogy az idősek otthonának bezárására a Johannesstift Diakonie kérésére került sor, a JSD tagjai ennek éppen az ellenkezőjét állítják. "A Paul Gerhardt Stift 2021-ben saját igényeit jelentette be" - mondta Lilian Rimkus, a JSD szóvivője a FOCUS online-nak.

A JSD azonban azért egyezett bele a bérleti szerződések 2021 év végi, idő előtti felmondásába, mert "a bérleti és bérleti szerződések alapján elfogadott bérleti díjemelésekkel kapcsolatos elképzelések eltérőek" - jellemezte Rimkus a mély nézetkülönbségeket egy hétfő esti nyilatkozatban.

Amikor a lakók és a személyzet teljes átköltöztetésére irányuló kísérlet egy másik otthonba kudarcba fulladt, a JSD tavaly úgy döntött, hogy 2023 végéig felmond az időseknek. Az érvelés az volt, hogy az otthon működésének hosszú távú tervezése nem lehetséges, sem a lakók, sem a személyzet számára. Rimkus a FOCUS Online-nak elmondta, hogy több lakó már saját elhatározásából kezdett új lakhelyet keresni.

Az egyházi alapítvány fütyül a súlyos következményekre az idős, gondozásra szoruló lakosokkal kapcsolatosan

Bizarrnak tűnik, hogy az idős, gondozásra szoruló idősek tartózkodása, akik jól megérdemelt időskori éveiket szerették volna békében és méltóságban élvezni, a jelek szerint a protestáns egyház két intézményének bérleti díjról szóló vitája miatt meghiúsul, és hogy végül az időseket kirúgták és ki is fogják rúgni.

Ezen a ponton teljesen mindegy, hogy kit szántak következő bérlőnek vagy sem, hiszen a karitatív gondolat az egyházi alapítványok fő missziója.
Nem kell orvosnak vagy ápolónak lenni ahhoz, hogy megértsük, hogy az idős lakók, akik közül néhányan már lélegeztetőgépen vannak, a hozzátartozóik sokkal nehezebben viselik a felmondást, mint a többi bérlő. Ilyen helyeket rendkívül nehéz bárhol találni. Azok pedig, akik találtak helyet a hozzátartozóiknak, feltételezik, hogy ezt a helyet nem veszítik el újra a hozzátartozóik haláláig.

Az a tény, hogy a Paul Gerhard Stiftben lévő idősotthon további működtetéséről szóló vitában nyilvánvalóan nem maradtak észrevétlenek a JSD idősotthonnal közvetlenül szomszédos PGS lakóotthon lakói. Ez február 1-jén vált világossá, amikor a PGS igazgatója, von Essen megjelent az általa igazgatott lakóotthonban a "szerdai kávézáson", a hozzátartozók szerint "valószínűleg azért, hogy elsimítsa a dolgokat".

A névtelenséget megőrizni kívánó informátor szerint azonban von Essennek ez nem sikerült.

"Elég sok kritikus kérdést, különböző panaszokat kellett meghallgatnia a bezárással kapcsolatban. De a lakók kétségbeesése úgy pergett le róla, mint a víz" - mondja a hozzátartozó.

És a PGS igazgatója, von Essen állítólag ez alkalommal is azt állította, hogy a bérleti szerződéseket a Johannisstift felmondta - arról azonban nem tett említést, hogy a bérleti díj egészen nyilvánvalóan kevés volt az alapítványának, ahogy arról a JSD szóvivője tájékoztatott.

A menekültotthonok jövedelmezőbbek, mint az idősotthonok

Von Essen a JSD-otthon dolgozóinak és lakóinak november 16-án küldött írásbeli nyilatkozatát a következő mondattal zárta: "A használat megváltoztatásáról szóló döntés az idő előtt módosított szerződés alapján született". A lelkész, aki 2018-ig a JSD vezetője is volt, nyilvánvalóan el akarta oszlatni azt a benyomást, hogy az idősotthon bezárásával kapcsolatban a migránsok elhelyezésével spekulált volna.

Különböző berlini egyházi szervek több, részben magas rangú munkatársa nem hivatalosan megerősítette, hogy egyházi körökben köztudott, hogy a migránsotthonok az állami támogatások miatt sokkal jövedelmezőbbek, mint a rendkívül költségigényes ápolási otthonok.

A Paul Gerhardt Alapítvány még mindig tartozik tisztázó válaszokkal

A Paul-Gerhard-Stift vezetője, Martin von Essen kedden kifejtette, hogy az idősotthon átalakítása "nem gazdasági döntés", hanem "a meglévő struktúrák, valamint a menekültügyekért felelős állami hivatal igényei" alapján történt.

Martin Matz (SPD), aki 2018 és 2021 között a berlini szenátus egészségügyi, ellátási és szociális ügyekért felelős államtitkára volt, és aki a kínos berlini választásismétlés során éppen most szerezte vissza képviselői mandátumát, hétfőn a FOCUS Online-nak nem kívánt nyilatkozni az ügyben a folyamatban lévő tárgyalási kötelezettségek miatt - és visszautalt a PGS sajtóosztályára és igazgatóságára. Ami egy okból is furcsa - hiszen Matz egyben a Paul Gerhardt Stift kuratóriumának elnöke is - és így a PGS-főnök von Essen vállalkozásának legfőbb ellenőre.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Botrány 2021-11-18 | 09:04
Anonymus: az igazság az, hogy a Főváros jópár ingatlanját akarta fű alatt közvetítők révén értékesíteni, főleg külföldi üzleti köröknek jutalékért cserébe

Anonymus: az igazság az, hogy a Főváros jópár ingatlanját akarta fű alatt közvetítők révén értékesíteni, főleg külföldi üzleti köröknek jutalékért cserébe

 • Majd egy fotót is nyilvánosságra hozott a maszkos alak, ezen Gansperger Gyula és Bajnai Gordon látható egy hatalmas, harmincmilliós luxus BMW terepjáró mellett.
 • Karácsony mindkét szereplő esetében tagadta, hogy kapcsolatban lenne velük a budapesti vezetés.
Botrány 2021-08-11 | 13:31
Palotaforradalom: a Partizán belvárosi villából vezényli a munkásosztály forradalmát

Palotaforradalom: a Partizán belvárosi villából vezényli a munkásosztály forradalmát

 • Féláron jutottak hozzá egy VII. kerületi villaépülethez.
 • Ott 2020-ig egy óvoda működött.
 • Gulyásék 689 774 forintot fizetnek az 581 négyzetméteres ingatlanért a baráti önkormányzatnak.
 • Ez a piaci ár fele.
Botrány 2021-05-17 | 13:03
"Lelkes és tiszta civilek" - Budakalász 2019-ben megválasztott polgármestere a munkatársaival beszélte meg, hazudik a bíróságon a munkaügyi perben, amit a jogszerűtlenül kirúgott jegyző indított a város ellen

"Lelkes és tiszta civilek" - Budakalász 2019-ben megválasztott polgármestere a munkatársaival beszélte meg, hazudik a bíróságon a munkaügyi perben, amit a jogszerűtlenül kirúgott jegyző indított a város ellen

 • 2019-ben a fideszellenes, ellenzéki média olyan embereket segített pozíciókba országszerte, akik lelkes civileknek maszkírozták magukat, tiszták és frissek, nem pedig olyanok, mint a "gonosz és korrupt fideszesek".
 • Országszerte és különösen a budapesti agglomerációban több településen is sikerült az alaptalan hangulatkeltéssel kipucolni az egyébként sikeresen és botránymentesen működő önkormányzatok éléről a helyi jobboldalt.
 • A választások után Budakalásznak is új, "civil" polgármestere és képviselőtestülete lett. Az új vezetés gyorsan megvált a jegyzőtől, mondvacsinált bizalomvesztésre hivatkozva.
 • Most ahogyan az szinte megszokott a baloldali kényszerösszefogástól, kiszivárgott egy újabb hangfelvétel.
 • Eszerint Göbl Richárd polgármestert a környezete emlékeztette arra, a jegyző rendben dolgozik, végrehajtja a feladatokat.
 • Ennek ellenére megváltak a jegyzőtől, és a hangfelvétel alapján azt is megbeszélték egymás között, hogy Göbl Richárd polgármester majd hazudik a bíróság előtt.
 • Mint az közismert, a magyar jog szerint a tanúknak igazmondási kötelezettsége van a bíróság előtt, így különösen botrányos, hogy a hivatalban lévő polgármesterről egy olyan hangfelvétel készült, ahol azt mondja: "De akkor én hazudok".
 • Miközben az új vezetés novemberben bocsátotta el a korábbi jegyzőt, utóda az a Deák Ferenc lett, akit Göbl Richárd polgármester akart, és aki közeli szomszédja a polgármesternek. Deák a még hivatalban lévő jegyzőnek személyesen elmondta, ő a jelöltje Göbl polgármesternek. Később el is nyerte a jegyzői állást.
Botrány 2021-12-20 | 09:24
Karácsony cégvezetője: neki home office a yachton, tízmilliós órákban, a kisembernek kirúgások

Karácsony cégvezetője: neki home office a yachton, tízmilliós órákban, a kisembernek kirúgások

 • Mártha Imre, Bajnai és Gyurcsány bizalmasa, a Főváros legfontosabb közműcég-vezetője instagramján a yachtról tolja a 'home office'-t.
 • De azt is fontosnak tartotta megosztani követőivel, hogy egy csinos fenéknek is helyet szorított a yachtján az álomnyaralás közben.
 • Közben vagy kétmilliós, vagy tizenötmilliós órában feszít a tél elején is bronzbarna csúcsmenedzser, akit Karácsony nevezett ki a tisztségébe.
 • Ha a spanyol Costa del Solt éppen megunta, akkor alkalmi hölgykíséretével átvonul Marokkó 7 csillagos szállodájába, éjszakánként 1,6 millióért / fő.
 • Ez a baloldali szolidaritás Budapesten: a legfontosabb vállalatvezető álomnővel nyomja a 'home office'-t a yachton, közben csoportos létszámleépítések zajlanak a Főváros közműcégénél, ahol családos embereket tesznek lapátra.
 • Mit szól ehhez az őskommunista Jámbor András, Karácsony ideológiai jobbkeze?
Botrány 2021-08-13 | 12:07
Joe Biden fia egy videóban arról vallott, 18 napon keresztül bulizott oroszokkal Las Vegasban, a külföldről pénzelt hazai médiában erről se lehet olvasni

Joe Biden fia egy videóban arról vallott, 18 napon keresztül bulizott oroszokkal Las Vegasban, a külföldről pénzelt hazai médiában erről se lehet olvasni

 • Joe bácsi kicsi fiának zűrös ügyeiről a hazai, külföldről finanszírozott cselédmédia be se számol.
 • Helyette még mindig lehet rettegni Trumptól.
 • Hunter Biden egy újabb kiszivárgott videóban bevallotta, 2018 nyarán 18 napon át bulizott Las Vegasban orosz drogkereskedőkkel, esténként 10 000 dollárt elverve.
 • Penthouse lakosztályokból járt bordélyokba, és annyira kiütötte magát a rengeteg elfogyasztott alkoholtól és drogtól, hogy végül elájult a jakuzziban.
Botrány 2021-08-05 | 17:32
Tüttő Kata áldozatpózba vágta magát a tengerparti lovaglás után

Tüttő Kata áldozatpózba vágta magát a tengerparti lovaglás után

 • Ha egy baloldali lebukik az életmódjával, vagy belebukik a hazugságaiba és a képmutatásába, akkor áldozatpózba vágja magát.
 • Karácsony is mindig ugyanezt csinálja.
Botrány 2021-12-09 | 14:05
Baloldali emberség: százával rúgják ki a dolgozókat a fővárosi közműcégektől

Baloldali emberség: százával rúgják ki a dolgozókat a fővárosi közműcégektől

 • Sok vezető, kevesebb munkáskéz: a melósokon spórolnak Budapest vezetői.
 • Ötszáz felett járhat a munkavállalók száma, akiket az elmúlt másfél évben rúgtak ki a fővárosi közműcégektől.
 • Ők a nagy összeolvadás áldozatai, sokuk több évtizedes munkaviszony után került lapátra.
Botrány 2021-07-28 | 17:10
Szilvásy György, Gyurcsány "sötét lova" nagyon aggódik a lehallgatások miatt

Szilvásy György, Gyurcsány "sötét lova" nagyon aggódik a lehallgatások miatt

 • Mikor ő volt a titokminiszter, lehallgatták a 2006-os tüntetőket, és a Fidesz vezető politikusait.
 • Az általa irányított NBH beengedte az orosz szolgálatok vezetőit, hogy a teljes állományt poligráfos vizsgálatoknak vessék alá.
 • Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal egykori vezetője egyeztetéseket folytatott Potik Tamás olajmaffiózóval, hogy terhelő adatokat gyűjtsenek jobboldali közéleti szereplőkről.
 • Ugyanez a kör a hazai titkosszolgálatokat egy ÁFA-csalási ügybe is belerángatta az Egy-Másért Alapítványon keresztül.
 • A rendszerváltás követő legsötétebb bűnügyben, a számtalan áldozatot követelő cigánygyilkosságok ügyében továbbra is tisztázatlan az akkori titkosszolgálatok szerepe.
 • Most ennek a korszaknak az egyik korifeusa, Szilvásy az ATV-n kifejtette egy mikrofonállványnak, hogy nagyon aggódik.