Emberségből jeles: kipakolták a berlini öregek otthonának lakóit, hogy migránsokat költöztessenek be

Emberségből jeles: kipakolták a berlini öregek otthonának lakóit, hogy migránsokat költöztessenek be
 • Olyan lakókat is kitesznek az idősek otthonából, akik lélegeztetőgépen vannak.
 • Ennek oka, hogy a migránsotthonok jövedelmezőbbek, mint az idősotthonok.

Dráma a berlini idősek otthonában - az idősek sírtak, amikor kilakoltatták őket - tudósít a FOCUS.

Egy berlini idősek otthonának migránsszállássá alakítása a szomszédos lakóotthon lakóit is elbizonytalanítja. Már könnyek is folytak az intézmény kilakoltatása miatt, amelynek néhány lakója légzőkészülékkel van ellátva. Közben egyre nő a Paul Gerhardt Stift igazgatójával szembeni ellenérzés.

A berlini "Wohnen & Pflege Schillerpark" idősek otthonának migránsok elhelyezésére történő átalakítása egyre nagyobb felháborodást vált ki a Stift területén lévő, idősek számára fenntartott ápolási és lakóotthonokban. A Wedding kerületben található idősek otthona, amelynek egykor 110, különböző ápolási fokozatú lakója az év végéig kénytelen elhagyni otthonát, a Johannisstift Diakonie (JSD) intézménye. A tulajdonos a Paul Gerhardt Stift (PGS), amely eredetileg 2006-ban 25 évre bérbe adta az épületet a Johannisstiftnek.

Az első migránsok már be is költöztek a még ki nem ürített idősek otthonába

"A kilakoltatások során már könnyek folytak az érintettek között, akiknek felmondtak. Napokig konténerek álltak az épület előtt, a bútorokat egyszerűen kidobták" - mondta a FOCUS Online-nak a közvetlenül az idősotthonnal szomszédos lakóotthon egyik lakójának hozzátartozója, amit szintén a Paul Gerhard Stift üzemeltet. A JSD szerint a lakók mintegy felének már felmondtak, hogy 2022 végéig el kellett hagyniuk az otthont. A másik felének 2023 végéig kell elhagynia a lakásokat. Időközben az első menekültek beköltöztek a két felső emeletre.

Berlin: "A Paul Gerhard Stift bejelentette saját igényeit"

A használatváltoztatásról szóló megállapodások, amelyek a Johannesstift munkatársai szerint "évekig elhúzódtak", a jelek szerint heves vitákhoz vezettek a két egyházi alapítvány között. Míg Martin von Essen lelkész, a Paul Gerhard Stift vezetője november 16-i nyilatkozatában azt akarta elhitetni a Johannisstift Diakonie munkatársaival és lakóival, hogy az idősek otthonának bezárására a Johannesstift Diakonie kérésére került sor, a JSD tagjai ennek éppen az ellenkezőjét állítják. "A Paul Gerhardt Stift 2021-ben saját igényeit jelentette be" - mondta Lilian Rimkus, a JSD szóvivője a FOCUS online-nak.

A JSD azonban azért egyezett bele a bérleti szerződések 2021 év végi, idő előtti felmondásába, mert "a bérleti és bérleti szerződések alapján elfogadott bérleti díjemelésekkel kapcsolatos elképzelések eltérőek" - jellemezte Rimkus a mély nézetkülönbségeket egy hétfő esti nyilatkozatban.

Amikor a lakók és a személyzet teljes átköltöztetésére irányuló kísérlet egy másik otthonba kudarcba fulladt, a JSD tavaly úgy döntött, hogy 2023 végéig felmond az időseknek. Az érvelés az volt, hogy az otthon működésének hosszú távú tervezése nem lehetséges, sem a lakók, sem a személyzet számára. Rimkus a FOCUS Online-nak elmondta, hogy több lakó már saját elhatározásából kezdett új lakhelyet keresni.

Az egyházi alapítvány fütyül a súlyos következményekre az idős, gondozásra szoruló lakosokkal kapcsolatosan

Bizarrnak tűnik, hogy az idős, gondozásra szoruló idősek tartózkodása, akik jól megérdemelt időskori éveiket szerették volna békében és méltóságban élvezni, a jelek szerint a protestáns egyház két intézményének bérleti díjról szóló vitája miatt meghiúsul, és hogy végül az időseket kirúgták és ki is fogják rúgni.

Ezen a ponton teljesen mindegy, hogy kit szántak következő bérlőnek vagy sem, hiszen a karitatív gondolat az egyházi alapítványok fő missziója.
Nem kell orvosnak vagy ápolónak lenni ahhoz, hogy megértsük, hogy az idős lakók, akik közül néhányan már lélegeztetőgépen vannak, a hozzátartozóik sokkal nehezebben viselik a felmondást, mint a többi bérlő. Ilyen helyeket rendkívül nehéz bárhol találni. Azok pedig, akik találtak helyet a hozzátartozóiknak, feltételezik, hogy ezt a helyet nem veszítik el újra a hozzátartozóik haláláig.

Az a tény, hogy a Paul Gerhard Stiftben lévő idősotthon további működtetéséről szóló vitában nyilvánvalóan nem maradtak észrevétlenek a JSD idősotthonnal közvetlenül szomszédos PGS lakóotthon lakói. Ez február 1-jén vált világossá, amikor a PGS igazgatója, von Essen megjelent az általa igazgatott lakóotthonban a "szerdai kávézáson", a hozzátartozók szerint "valószínűleg azért, hogy elsimítsa a dolgokat".

A névtelenséget megőrizni kívánó informátor szerint azonban von Essennek ez nem sikerült.

"Elég sok kritikus kérdést, különböző panaszokat kellett meghallgatnia a bezárással kapcsolatban. De a lakók kétségbeesése úgy pergett le róla, mint a víz" - mondja a hozzátartozó.

És a PGS igazgatója, von Essen állítólag ez alkalommal is azt állította, hogy a bérleti szerződéseket a Johannisstift felmondta - arról azonban nem tett említést, hogy a bérleti díj egészen nyilvánvalóan kevés volt az alapítványának, ahogy arról a JSD szóvivője tájékoztatott.

A menekültotthonok jövedelmezőbbek, mint az idősotthonok

Von Essen a JSD-otthon dolgozóinak és lakóinak november 16-án küldött írásbeli nyilatkozatát a következő mondattal zárta: "A használat megváltoztatásáról szóló döntés az idő előtt módosított szerződés alapján született". A lelkész, aki 2018-ig a JSD vezetője is volt, nyilvánvalóan el akarta oszlatni azt a benyomást, hogy az idősotthon bezárásával kapcsolatban a migránsok elhelyezésével spekulált volna.

Különböző berlini egyházi szervek több, részben magas rangú munkatársa nem hivatalosan megerősítette, hogy egyházi körökben köztudott, hogy a migránsotthonok az állami támogatások miatt sokkal jövedelmezőbbek, mint a rendkívül költségigényes ápolási otthonok.

A Paul Gerhardt Alapítvány még mindig tartozik tisztázó válaszokkal

A Paul-Gerhard-Stift vezetője, Martin von Essen kedden kifejtette, hogy az idősotthon átalakítása "nem gazdasági döntés", hanem "a meglévő struktúrák, valamint a menekültügyekért felelős állami hivatal igényei" alapján történt.

Martin Matz (SPD), aki 2018 és 2021 között a berlini szenátus egészségügyi, ellátási és szociális ügyekért felelős államtitkára volt, és aki a kínos berlini választásismétlés során éppen most szerezte vissza képviselői mandátumát, hétfőn a FOCUS Online-nak nem kívánt nyilatkozni az ügyben a folyamatban lévő tárgyalási kötelezettségek miatt - és visszautalt a PGS sajtóosztályára és igazgatóságára. Ami egy okból is furcsa - hiszen Matz egyben a Paul Gerhardt Stift kuratóriumának elnöke is - és így a PGS-főnök von Essen vállalkozásának legfőbb ellenőre.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Botrány 2021-09-19 | 11:40
Csoda történt, Karácsony elszólta magát, és teljesen véletlenül igazat mondott: "csinálom, ami a dolgom: kampányolok"

Csoda történt, Karácsony elszólta magát, és teljesen véletlenül igazat mondott: "csinálom, ami a dolgom: kampányolok"

 • A Főpolgármestert a Mediaworks riportere kérdezte a nemlétező nyelvvizsgájáról.
 • Mint ismert, csütörtökön a Főpolgármester eljátszotta, hogy beszél angolul.
 • Fölolvasott egy beszédet, amit elétettek.
 • Az ellenzék cselédmédiája ovációban tört ki, lám, Karácsony mégis beszél angolul.
 • Holott csak ezen a nyáron több videó is készült, ahol a Főpolgármester egy mukkot nem tud kiejteni a száján angolul.
 • A csütörtöki olvasás után Karácsony továbbra sem tudott válaszolni a legegyszerűbb kérdésekre sem.
 • Majd elszólta magát: "csinálom, ami a dolgom: kampányolok."
 • Pedig neki nem a kampányolás lenne a feladata. Neki elsősorban Budapesttel lenne dolga, ő a megválasztott Főpolgármester.
 • A budapestiek nem azért szavaztak rá, hogy közpénzekből eltartva kampányoljon, hanem azért, hogy végezze a dolgát a város élén.
Botrány 2021-09-27 | 19:12
Bangóné nem cáfolja teljesen a csomagosztást, de szerinte a választók nem erre kíváncsiak

Bangóné nem cáfolja teljesen a csomagosztást, de szerinte a választók nem erre kíváncsiak

 • Az ország legélesebb eszű politikai elemzője választ adott arra, ami régóta foglalkoztatja a tudós elméket.
 • Mint ismert, a BENNFENTES nyilvánosságra hozott egy hangfelvételt, ahol Bangóné segítője csomagot ad a szavazatért cserébe.
 • A képviselő természetesen nekifutásból tagad és perrel fenyegetőzik.
Botrány 2022-02-04 | 13:43
BINGÓ! A BENNFENTES megírta, hogy hazudozni fog az ellenzék, erre úgy is tettek

BINGÓ! A BENNFENTES megírta, hogy hazudozni fog az ellenzék, erre úgy is tettek

 • Pénteken délelőtt a BENFENTES megírta, hogy a baloldali ellenzék csúnya hazudozásba kezd pénteken 12 órától.
 • Így is lett.
 • Azt hazudták, hogy a Fidesz a román, szélsőséges AUR-ral parolázott Madridban.
 • Már a sajtótájékoztató előtt megírtuk, hogy ebből egy szó sem igaz.
 • Az AUR elnöke meghívót sem kapott a rendezvényre, amin az elnök hívatlanul megjelent, majd onnan a biztonságiak kidobták.
 • Ráhívták a spanyol csendőrséget, és a szélsőséges román begyűjtött egy 3000 eurós bírságot is.
 • Ma Gyöngyösi a Jobbikból kiállt, és komoly pofával belehazudta a kamerákba, hogy az AUR a Fidesz új szövetségese, miközben ez tényszerűen nem igaz.
 • Így lehet elhinni egyetlen szavukat is.
Botrány 2021-10-01 | 18:07
Márki-Zay elismeri, munkatársa volt korábban az a férfi, aki lezúzott egy luxus kupé BMW-t tele készpénzzel az M3-as autópályán

Márki-Zay elismeri, munkatársa volt korábban az a férfi, aki lezúzott egy luxus kupé BMW-t tele készpénzzel az M3-as autópályán

 • Az ózdi jobboikos jelölt kampánykoordinátora korábban a Mindenki Magyarországa Mozgalom operatív vezetésében vállalt szerepet - ismerte el Márki-Zay.
 • Hódmezővásárhely polgármestere azt is elismerte, azt követően is találkozott és beszélt a férfival, hogy az elhagyta az MMM vezetését.
Botrány 2022-10-13 | 14:19
A német Családügyi Minisztérium azt tanácsolja a gyerekeknek, hogy szedjenek pubertásblokkolókat

A német Családügyi Minisztérium azt tanácsolja a gyerekeknek, hogy szedjenek pubertásblokkolókat

 • Tippeket adnak az esetlegesen transzszexuális kiskorúak számára.
Botrány 2021-10-14 | 21:19
Karácsonyt mégsem zsarolták SMS-ben

Karácsonyt mégsem zsarolták SMS-ben

 • Fél napokat se érnek már Karácsony szavai - képtelenség eldönteni, mikor hazudozik az előválasztásba belebukott Főpolgármester.
Botrány 2022-02-25 | 16:21
Poligráfos vizsgálat igazolja, hogy kapott vesztegetési pénzeket a szocialista Horváth Csaba

Poligráfos vizsgálat igazolja, hogy kapott vesztegetési pénzeket a szocialista Horváth Csaba

 • Fuzik Zsolt, a SIS Parking Kft. egyik vezetője vállalta a hazugságvizsgálatot.