Emberségből jeles: kipakolták a berlini öregek otthonának lakóit, hogy migránsokat költöztessenek be

Emberségből jeles: kipakolták a berlini öregek otthonának lakóit, hogy migránsokat költöztessenek be
  • Olyan lakókat is kitesznek az idősek otthonából, akik lélegeztetőgépen vannak.
  • Ennek oka, hogy a migránsotthonok jövedelmezőbbek, mint az idősotthonok.

Dráma a berlini idősek otthonában - az idősek sírtak, amikor kilakoltatták őket - tudósít a FOCUS.

Egy berlini idősek otthonának migránsszállássá alakítása a szomszédos lakóotthon lakóit is elbizonytalanítja. Már könnyek is folytak az intézmény kilakoltatása miatt, amelynek néhány lakója légzőkészülékkel van ellátva. Közben egyre nő a Paul Gerhardt Stift igazgatójával szembeni ellenérzés.

A berlini "Wohnen & Pflege Schillerpark" idősek otthonának migránsok elhelyezésére történő átalakítása egyre nagyobb felháborodást vált ki a Stift területén lévő, idősek számára fenntartott ápolási és lakóotthonokban. A Wedding kerületben található idősek otthona, amelynek egykor 110, különböző ápolási fokozatú lakója az év végéig kénytelen elhagyni otthonát, a Johannisstift Diakonie (JSD) intézménye. A tulajdonos a Paul Gerhardt Stift (PGS), amely eredetileg 2006-ban 25 évre bérbe adta az épületet a Johannisstiftnek.

Az első migránsok már be is költöztek a még ki nem ürített idősek otthonába

"A kilakoltatások során már könnyek folytak az érintettek között, akiknek felmondtak. Napokig konténerek álltak az épület előtt, a bútorokat egyszerűen kidobták" - mondta a FOCUS Online-nak a közvetlenül az idősotthonnal szomszédos lakóotthon egyik lakójának hozzátartozója, amit szintén a Paul Gerhard Stift üzemeltet. A JSD szerint a lakók mintegy felének már felmondtak, hogy 2022 végéig el kellett hagyniuk az otthont. A másik felének 2023 végéig kell elhagynia a lakásokat. Időközben az első menekültek beköltöztek a két felső emeletre.

Berlin: "A Paul Gerhard Stift bejelentette saját igényeit"

A használatváltoztatásról szóló megállapodások, amelyek a Johannesstift munkatársai szerint "évekig elhúzódtak", a jelek szerint heves vitákhoz vezettek a két egyházi alapítvány között. Míg Martin von Essen lelkész, a Paul Gerhard Stift vezetője november 16-i nyilatkozatában azt akarta elhitetni a Johannisstift Diakonie munkatársaival és lakóival, hogy az idősek otthonának bezárására a Johannesstift Diakonie kérésére került sor, a JSD tagjai ennek éppen az ellenkezőjét állítják. "A Paul Gerhardt Stift 2021-ben saját igényeit jelentette be" - mondta Lilian Rimkus, a JSD szóvivője a FOCUS online-nak.

A JSD azonban azért egyezett bele a bérleti szerződések 2021 év végi, idő előtti felmondásába, mert "a bérleti és bérleti szerződések alapján elfogadott bérleti díjemelésekkel kapcsolatos elképzelések eltérőek" - jellemezte Rimkus a mély nézetkülönbségeket egy hétfő esti nyilatkozatban.

Amikor a lakók és a személyzet teljes átköltöztetésére irányuló kísérlet egy másik otthonba kudarcba fulladt, a JSD tavaly úgy döntött, hogy 2023 végéig felmond az időseknek. Az érvelés az volt, hogy az otthon működésének hosszú távú tervezése nem lehetséges, sem a lakók, sem a személyzet számára. Rimkus a FOCUS Online-nak elmondta, hogy több lakó már saját elhatározásából kezdett új lakhelyet keresni.

Az egyházi alapítvány fütyül a súlyos következményekre az idős, gondozásra szoruló lakosokkal kapcsolatosan

Bizarrnak tűnik, hogy az idős, gondozásra szoruló idősek tartózkodása, akik jól megérdemelt időskori éveiket szerették volna békében és méltóságban élvezni, a jelek szerint a protestáns egyház két intézményének bérleti díjról szóló vitája miatt meghiúsul, és hogy végül az időseket kirúgták és ki is fogják rúgni.

Ezen a ponton teljesen mindegy, hogy kit szántak következő bérlőnek vagy sem, hiszen a karitatív gondolat az egyházi alapítványok fő missziója.
Nem kell orvosnak vagy ápolónak lenni ahhoz, hogy megértsük, hogy az idős lakók, akik közül néhányan már lélegeztetőgépen vannak, a hozzátartozóik sokkal nehezebben viselik a felmondást, mint a többi bérlő. Ilyen helyeket rendkívül nehéz bárhol találni. Azok pedig, akik találtak helyet a hozzátartozóiknak, feltételezik, hogy ezt a helyet nem veszítik el újra a hozzátartozóik haláláig.

Az a tény, hogy a Paul Gerhard Stiftben lévő idősotthon további működtetéséről szóló vitában nyilvánvalóan nem maradtak észrevétlenek a JSD idősotthonnal közvetlenül szomszédos PGS lakóotthon lakói. Ez február 1-jén vált világossá, amikor a PGS igazgatója, von Essen megjelent az általa igazgatott lakóotthonban a "szerdai kávézáson", a hozzátartozók szerint "valószínűleg azért, hogy elsimítsa a dolgokat".

A névtelenséget megőrizni kívánó informátor szerint azonban von Essennek ez nem sikerült.

"Elég sok kritikus kérdést, különböző panaszokat kellett meghallgatnia a bezárással kapcsolatban. De a lakók kétségbeesése úgy pergett le róla, mint a víz" - mondja a hozzátartozó.

És a PGS igazgatója, von Essen állítólag ez alkalommal is azt állította, hogy a bérleti szerződéseket a Johannisstift felmondta - arról azonban nem tett említést, hogy a bérleti díj egészen nyilvánvalóan kevés volt az alapítványának, ahogy arról a JSD szóvivője tájékoztatott.

A menekültotthonok jövedelmezőbbek, mint az idősotthonok

Von Essen a JSD-otthon dolgozóinak és lakóinak november 16-án küldött írásbeli nyilatkozatát a következő mondattal zárta: "A használat megváltoztatásáról szóló döntés az idő előtt módosított szerződés alapján született". A lelkész, aki 2018-ig a JSD vezetője is volt, nyilvánvalóan el akarta oszlatni azt a benyomást, hogy az idősotthon bezárásával kapcsolatban a migránsok elhelyezésével spekulált volna.

Különböző berlini egyházi szervek több, részben magas rangú munkatársa nem hivatalosan megerősítette, hogy egyházi körökben köztudott, hogy a migránsotthonok az állami támogatások miatt sokkal jövedelmezőbbek, mint a rendkívül költségigényes ápolási otthonok.

A Paul Gerhardt Alapítvány még mindig tartozik tisztázó válaszokkal

A Paul-Gerhard-Stift vezetője, Martin von Essen kedden kifejtette, hogy az idősotthon átalakítása "nem gazdasági döntés", hanem "a meglévő struktúrák, valamint a menekültügyekért felelős állami hivatal igényei" alapján történt.

Martin Matz (SPD), aki 2018 és 2021 között a berlini szenátus egészségügyi, ellátási és szociális ügyekért felelős államtitkára volt, és aki a kínos berlini választásismétlés során éppen most szerezte vissza képviselői mandátumát, hétfőn a FOCUS Online-nak nem kívánt nyilatkozni az ügyben a folyamatban lévő tárgyalási kötelezettségek miatt - és visszautalt a PGS sajtóosztályára és igazgatóságára. Ami egy okból is furcsa - hiszen Matz egyben a Paul Gerhardt Stift kuratóriumának elnöke is - és így a PGS-főnök von Essen vállalkozásának legfőbb ellenőre.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Botrány 2023-06-02 | 11:28
EXKLUZÍV FOTÓK az elhíresült katonai "szívatásról" – így hazudik a dollármédia Gyurcsányék parancsára

EXKLUZÍV FOTÓK az elhíresült katonai "szívatásról" – így hazudik a dollármédia Gyurcsányék parancsára

  • Áll a bál a honvédségnél: a HM egyes dolgozói kikeltek magukból, amiért katonaként katonai kiképzésre kellett menniük.
  • A BENNFENTES megszerezte a hírhedt, "megalázó" kiképzés fotóit, a kiképzés részleteit és a kiképzésről szóló jelentést is.
  • Alighogy kinevezték, Böröndi Gábor vezérkari főnök a dollármédia támadásainak kereszttüzében találta magát.
  • Böröndi Gábort és a honvédséget legújabban azzal vádolta meg a hvg.hu Vadai Ágnes gyurcsányista politikussal karöltve, hogy "váratlan és furcsa ’kiképzésre’ küldtek több katonát Böröndi Gábor vezérkari főnökként tartott első vezetői értekezlete után, méghozzá ’szívatási’ céllal, bosszúból."
  • A kormányellenes propagandamédiát Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció politikusa, Gyurcsány Ferenc legnagyobb rajongója, egykori honvédelmi államtitkár riadóztatta. Ő 2007 júliusától 2009 áprilisáig, majd a Bajnai-kormány megalakulását követően 2010-ig a Honvédelmi Minisztérium államtitkára volt.
  • Vadai nevéhez a Magyar Honvédség lezüllesztése, eszközeinek elherdálása, a honvédség személyi állományának elsorvasztása és Magyarország védelmi képességeinek leépítése fűződik.
  • A magyar honvédelem megerősítésének mind idehaza, mind külföldön vannak ellendrukkerei.
  • Ennek oka, hogy hazánk jó ütemben, jóval az orosz-ukrán háború kipattanása előtt megkezdte a haderő modernizálását és a magyar védelmi ipar kiépítését.
  • A cél egy teljesen új alapokra helyezett, ütőképes és modern hadsereg fölépítése, és ez sokaknak nem tetszik.
  • A régmúlt gyurcsányi embereinek azért nem, mert az ő tehetségükből csak a honvédség szétverésére futotta.
  • A külföldi ellenérdekeltek pedig azért nem szimpatizálnak e nagyszabású magyar törekvéssel, mert Magyarország jó előre megrendelte a csúcsminőségű védelmi eszközöket, és most a háború miatt nagy a sorban állás és a tolongás a nemzetközi piacokon az eszközökért: a gyártók évekre előre lekötötték kapacitásaikat, és egyelőre nem tudnak több megrendelést teljesíteni.
Botrány 2021-07-20 | 19:00
Donáth Anna a Cseh Katka körüli botrányról: "fogalmam sincs, miről van szó"

Donáth Anna a Cseh Katka körüli botrányról: "fogalmam sincs, miről van szó"

  • Fekete-Győr elzárkózott attól, hogy reagáljon a Cseh Katka körüli botránnyal kapcsolatban.
  • Donáth Anna azt mondta, "fogalma sincsen, miről van szó".
Botrány 2021-11-25 | 13:57
3 hetet adott a budapesti baloldali többség a vizsgálóbizottságnak, de Bajnai szerepét nem szabad vizsgálniuk

3 hetet adott a budapesti baloldali többség a vizsgálóbizottságnak, de Bajnai szerepét nem szabad vizsgálniuk

  • Bajnai Gordon közreműködését a fővárosi ingatlanbizniszekben a vizsgálóbizottság nem firtathatja, ezt Karácsonyék módosítokkal érték el.
  • Azét a Bajnaiét, aki arról beszélt egy hangfelvételen, sok "cápa" vannak a fővárosi koalícióban, akik ha kiszagolnak egy "üzletet", egy "dealt", akkor közvetítőként a folyamatba akarnak ékelődni, hogy "jutalékot" szerezzenek.
  • Ez nem lehet vizsgálni Karácsonyék módosítói alapján.
  • Ez ugyanaz a baloldal, amely minden nap a demokrácia miatt sírdogál.
Botrány 2022-03-24 | 12:57
Ingatlanbizniszért cserébe nagyon olcsó lakások a polgármesternek - így megy a korrupció a DK-s kerületben

Ingatlanbizniszért cserébe nagyon olcsó lakások a polgármesternek - így megy a korrupció a DK-s kerületben

  • A DK-s Szaniszló Sándor és helyettese Pestszentlőrincen érzi az üzletet.
  • Ha gördülékenyen engedélyeznek egy ingatlanberuházást, akkor cserébe kérik a jussukat, és a közvetítőknek is jut a felépült lakásokból.
  • Patek Gábor, a kispesti szocialista polgármester korábbi jobbkeze azzal henceg egy hangfelvételen, hogyan szereznek meg lakásokat építőipari projektekből.
Botrány 2022-03-10 | 17:57
Az MSZP-s Horváth Csaba villájának kertjében gázfűtés gondoskodik a pálmafákról

Az MSZP-s Horváth Csaba villájának kertjében gázfűtés gondoskodik a pálmafákról

  • A szegény, nyomorgó baloldali politikus nem veti meg az úri luxust.
Botrány 2021-05-22 | 15:00
A kommunista rendszer mocska máig fröccsen: Karikó Katalint zsarolással szervezte be az Állambiztonság, de soha egyetlen jelentést nem tett senkiről

A kommunista rendszer mocska máig fröccsen: Karikó Katalint zsarolással szervezte be az Állambiztonság, de soha egyetlen jelentést nem tett senkiről

  • A Jobbik korábbi revolverportálján, a Kuruc.infón hoztak nyilvánosságra egy adatot, mely szerint Karikó Katalint beszervezte az állambiztonság.
  • A magyar sajtó sokáig nem vett tudomást erről, de a Telex elnevezésű liberális-ellenzéki portál felkapta az ügyet.
  • Karikó nem bűnös, hanem áldozat. A bűnösök azok, akik zsarolással vették rá a fiatal kutatót arra, írjon alá a kommunista állambiztonságnak.
  • Karikó tisztázta magát a vádak alól: senkiről sem jelentett, és 1985-ben elhagyta a kommunista Magyarországot.
Botrány 2021-06-30 | 14:24
Nonszensz: a német média azzal mentegeti a würzburgi gyilkos késelés elkövetőjét, hogy német szélsőjobboldaliak megijesztették

Nonszensz: a német média azzal mentegeti a würzburgi gyilkos késelés elkövetőjét, hogy német szélsőjobboldaliak megijesztették

  • Állítólag az iszlamista szomáliai afgán barátját német neonácik megverték 2018-ban Chemnitzben.
  • Ő el tudott futni, de nagyon megijedt, és rettegett a városban.
  • Innen csak egy lépésre van attól a német tömegmédia, hogy a gyilkos késelőt állítsa be áldozatként, akit a szélsőjobboldal annyira traumatizált, hogy kést kellett rántania, és öldöklésbe kellett kezdenie Würzburg belvárosában.
Botrány 2021-09-13 | 10:37
Végig hazudott Jakab az emberverő pribékjéről

Végig hazudott Jakab az emberverő pribékjéről

  • Letagadta, hogy a testőre volna a férfi, aki egy járókelőt fojtófogással vitt a földre.
  • Majd hazudott arról is, hogy a Jobbiknak nincsen szerződése a férfival.
  • Most kiderült: nemrégiben 40 millió forintot fizetett a Jobbik frakciója a testőr cégének.