"Minden alacsony jövedelmű hülye, ha egyáltalán még munkába jár" - a német menekültsegélyezés borzolja a kedélyeket

"Minden alacsony jövedelmű hülye, ha egyáltalán még munkába jár" - a német menekültsegélyezés borzolja a kedélyeket
 • A Nordkurier ismertet egy buszmegállóban elhagyott segélyezési papírt, amely a helyiek körében kicsapta a biztosítékot annak nagylelkűsége miatt.
 • A levél szerint egy ukrán egyedülálló nő és két gyermeke 1849,52 eurós segélyre jogosult összesen.

Egy 42 éves ukrán nő a jelek szerint elvesztette az uckermarki járás támogatási levelét. A levél körbejárja a világot és felháborodást kelt. Vajon jogosan? - teszi fel a kérdést a Nordkurier.

A közösségi médiában jelenleg egy olyan dokumentum járja körbe-körbe, amely állítólag az uckermarki járási közigazgatásból származik.

Egy 42 éves ukrán nő támogatási értesítőjéről van szó, aki havonta 1849,52 eurót kap saját maga és gyermekei (9 és 10 évesek) számára. Az állampolgári támogatásban részesülő személy feltehetően egy buszmegállóban veszítette el a levelet, ami megmagyarázza a papír rossz állapotát. A levelet megtalálták, lemásolták, és azóta több százszor megosztották a Whatsappon, a Facebookon és az Instagramon. A levél a hét elején az Uckermark Kurier szerkesztőségébe is eljutott.

Több olvasó kérte, hogy vizsgálják meg, nem hamisítvány-e. Ha nem, akkor a helyiek haragja nagy lenne az összeg láttán - a kommentek alaptónusa szerint: "Minden alacsony jövedelmű hülye, ha egyáltalán még munkába jár".

Ramona Fischer, a kerület szóvivője megértést kért, hogy adatvédelmi okokból nem adhatnak tájékoztatást a hitelességről, és csak általános tájékoztatást adnak.

Arra a kérdésre, hogy milyen kiadásokat kellene még ebből az összegből fedezni (lakbér, villany stb.), kifejtette: "Az állampolgár jövedelme tartalmazza a szokásos szükségleteket, valamint a lakhatás ésszerű költségeit. Az állampolgári jövedelem bevezetésével a SGB II (Hartz IV) szerinti ellátásokban részesülők normatív szükségletei január 1-jétől megemelkedtek. Az Ukrajnából érkező menekültek 2022. június 1-je óta kaphatnak az SGB II szerinti ellátásokból, és így a Bürgergeld-ellátásra jogosultakkal azonos feltételek mellett részesülnek abból." Arra a kérdésre, hogy ez a havi "jövedelem" az azonos családi konstellációban, azaz anya plusz két kiskorú gyermek, élő német állampolgárokra is vonatkozik-e, azt válaszolták: "A jogosultságok részesülők mindegyikére egyformán keletkeznek".

A családi alapból származó gyermekkedvezmény

Az olvasókat az is érdekelte, hogy ehhez az összeghez jár-e gyermekkedvezmény. Ramona Fischer elmondta: "A gyermekkedvezményt a családipótlék-hivatal folyósítja. Amíg ki nem fizetik, addig a munkaügyi központ átveszi ezeket a kifizetéseket is. Amint azonban a gyermekkedvezményt a Családi Alap folyósítja, a munkaügyi központ kifizetését csökkentik ezzel az összeggel."

Arra a kérdésre, hogy az ukrán menekültek részesülnek-e egyéb juttatásokban, például ingyenes vonat- és buszközlekedésben, ingyenes mozi- és uszodalátogatásban, valamint az óvodai és iskolai étkeztetés kifizetésében, a kerület azt válaszolta, hogy ugyanolyan juttatásokra jogosultak, mint a többi kedvezményezett, például a "Bildung und Teilhabe" (oktatás és részvétel) juttatásainak kifizetésére. A munkaügyi központ fizeti az egészségbiztosítási járulékokat is minden egyes állampolgári jövedelemben részesülő után.

1378,55 euró áram- és megélhetési költségekre

A szerkesztőség kérésére egy ügyintéző ezt a választ ismét közérthetően elmagyarázta: "Igen, a levélben szereplő összegek helyesek lehetnek. A következőképpen állnak össze: Anya 502 euró alaptarifa + 180,52 euró kiegészítő szükségletek egyedülálló szülők számára. Az 1. és a 2. gyermek fejenként 348 eurót kap. Ez 1.378,55 euró, ami áramra és megélhetési költségekre marad. A villanyáramot mindig az alaptarifából kell fizetni. Kivéve, ha villanyfűtéssel fűt, ebben az esetben a fűtési áram a bérleti díj részét képezi. A 470,97 eurós különbözetnek kell lennie a lakbérköltségeknek. A nő nyilván nem kap még gyermektámogatást, mert akkor az összeg 500 euróval csökken, mert azt figyelembe veszik. És igen, minden állampolgári jövedelemben részesülő kapja ezt a pénzt. Nem tesznek különbséget."

Vannak azonban különbségek az Ukrajnából és más országokból érkező menekültek között: Míg az afgán, a szír vagy akár az orosz, aki nem akar Putyinért harcolni, bonyolult menekültügyi eljáráson kell keresztülmennie, és csak havi 367 euró "zsebpénzt" kapna, addig az ukránok (a politikusok döntése alapján) azonnal bekerülnek az állampolgári juttatásba. "Gyermeknevelési támogatásra való jogosultságot a többiek sem kapnak. Ez a hivatalokban valódi ellenérzést kelt a menekültek körében, amit a személyzeten vezetnek le".

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2021-09-16 | 11:20
Ferenc pápa szerint a házasság csak egy férfi és egy nő közt jöhet létre

Ferenc pápa szerint a házasság csak egy férfi és egy nő közt jöhet létre

 • Ezt a mondatot keveset fogja idézni a balos propagandamédia.
Sztori 2021-12-18 | 11:08
A 444 cáfolja a baloldali politikusok és az ellenzéki propagandamédia hazudozásait

A 444 cáfolja a baloldali politikusok és az ellenzéki propagandamédia hazudozásait

 • Miután a 444 megszellőztette az ellenzékre nézve borzasztóan kínos közvélemény-kutatási adatokat, össztűz alá került.
 • Megtámadták az újságírót amiatt, hogy tudatos dezinformációban vesz részt azért, hogy gyengítse az ellenzéket.
 • Majd azt hazudták, nem is tudnak a kutatásról.
 • Magyari Péter, a portál szerzője pedig mai cikkében válaszolt: a prezentáció, amiben az ellenzék számára sokkoló adatok szerepeltek, összesen 69 oldalas.
 • És a kutatásnak vannak gazdái, kiderül belőle, hogy milyen mintán, hány embert és hogyan kérdeztek, és van jelzett hibahatára is.
Sztori 2023-07-27 | 13:37
Brutálisan emelkedik a Németországba irányuló migráció

Brutálisan emelkedik a Németországba irányuló migráció

 • 2022 január-júniusa és 2023 január-júniusa között megduplázódott a Németországban először menedékkérelmet benyújtók száma.
 • A rendőrségi szakszervezet vezetője "rendkívül drámai" helyzetet lát.
Sztori 2022-01-19 | 15:00
Listázta a baloldal az ellenzéki választókat, és emailekkel, telefonokkal zaklatják őket

Listázta a baloldal az ellenzéki választókat, és emailekkel, telefonokkal zaklatják őket

 • Az ellenzéki propagandamédia most elfelejtett Kubatov-listázni.
Sztori 2021-10-28 | 16:34
Valami nem stimmel azzal, hogy Gyurcsány EasyJettel repült haza Szardíniáról

Valami nem stimmel azzal, hogy Gyurcsány EasyJettel repült haza Szardíniáról

 • A volt miniszterelnöknél állítólag vakbelet diagnosztizáltak, miután szardíniai nyaralásán fájt a hasa.
 • Csütörtökön Gyurcsány azt írta Facebook oldalára, hogy a rugalmas EasyJet-jegyüket átfoglalva visszautaztak Budapestre, és túl van a műtéten, minden rendben.
 • Csakhogy a BENNFENTES ellenőrizte, és az EasyJet nem repül Szardína-Budapest viszonylatban, de Milánó-Budapest, Róma-Budapest, vagy Szardínia-Bécs viszonylatban sem.
 • Budapestről csak Amszterdamba, Párizsba, Lyonba, Bázelbe, Genfbe, Londonba és Manchesterbe utazhatunk EasyJettel, és értelemszerűen ugyanezekből a városokból Budapestre.
 • Viszont a nyári szezon végeztével a Wizzair és a Ryanair sem üzemeltet közvetlen járatokat Szardínia repülőtereiről.
 • Nagy kérdés tehát, hogyan utazott haza Gyurcsány Ferenc, és ha nem az EasyJettel, akkor miért írta a Facebook oldalára mégis azt, hogy az EasyJet légitársaság járatát vette igénybe egy rugalmas átfoglalással?
Sztori 2021-06-03 | 18:37
BLOOMBERG: Túl a kétmilliárd beadott koronavírus-vakcinán

BLOOMBERG: Túl a kétmilliárd beadott koronavírus-vakcinán

 • A történelem legnagyobb oltási kampánya zajlik. A Bloomberg által gyűjtött adatok szerint 176 országban több mint 2 milliárd koronavírus elleni vakcinát adtak eddig be.
 • A legutóbbi napokban nagyjából 35,8 millió adagot naponta.
Sztori 2023-02-14 | 11:27
Egyetlen hétvégén 350 ezer német csatlakozott a békepárti kiáltványhoz

Egyetlen hétvégén 350 ezer német csatlakozott a békepárti kiáltványhoz

 • Sahra Wagenknecht, a baloldali Oskar Lafontaine házastársa, a Die Linke korábbi parlamenti képviselője, és Alice Schwarzer, nőjogi aktivista jegyzik a petíciót.
 • Jelenleg már 406 ezer felett jár a számláló.