"Minden alacsony jövedelmű hülye, ha egyáltalán még munkába jár" - a német menekültsegélyezés borzolja a kedélyeket

"Minden alacsony jövedelmű hülye, ha egyáltalán még munkába jár" - a német menekültsegélyezés borzolja a kedélyeket
 • A Nordkurier ismertet egy buszmegállóban elhagyott segélyezési papírt, amely a helyiek körében kicsapta a biztosítékot annak nagylelkűsége miatt.
 • A levél szerint egy ukrán egyedülálló nő és két gyermeke 1849,52 eurós segélyre jogosult összesen.

Egy 42 éves ukrán nő a jelek szerint elvesztette az uckermarki járás támogatási levelét. A levél körbejárja a világot és felháborodást kelt. Vajon jogosan? - teszi fel a kérdést a Nordkurier.

A közösségi médiában jelenleg egy olyan dokumentum járja körbe-körbe, amely állítólag az uckermarki járási közigazgatásból származik.

Egy 42 éves ukrán nő támogatási értesítőjéről van szó, aki havonta 1849,52 eurót kap saját maga és gyermekei (9 és 10 évesek) számára. Az állampolgári támogatásban részesülő személy feltehetően egy buszmegállóban veszítette el a levelet, ami megmagyarázza a papír rossz állapotát. A levelet megtalálták, lemásolták, és azóta több százszor megosztották a Whatsappon, a Facebookon és az Instagramon. A levél a hét elején az Uckermark Kurier szerkesztőségébe is eljutott.

Több olvasó kérte, hogy vizsgálják meg, nem hamisítvány-e. Ha nem, akkor a helyiek haragja nagy lenne az összeg láttán - a kommentek alaptónusa szerint: "Minden alacsony jövedelmű hülye, ha egyáltalán még munkába jár".

Ramona Fischer, a kerület szóvivője megértést kért, hogy adatvédelmi okokból nem adhatnak tájékoztatást a hitelességről, és csak általános tájékoztatást adnak.

Arra a kérdésre, hogy milyen kiadásokat kellene még ebből az összegből fedezni (lakbér, villany stb.), kifejtette: "Az állampolgár jövedelme tartalmazza a szokásos szükségleteket, valamint a lakhatás ésszerű költségeit. Az állampolgári jövedelem bevezetésével a SGB II (Hartz IV) szerinti ellátásokban részesülők normatív szükségletei január 1-jétől megemelkedtek. Az Ukrajnából érkező menekültek 2022. június 1-je óta kaphatnak az SGB II szerinti ellátásokból, és így a Bürgergeld-ellátásra jogosultakkal azonos feltételek mellett részesülnek abból." Arra a kérdésre, hogy ez a havi "jövedelem" az azonos családi konstellációban, azaz anya plusz két kiskorú gyermek, élő német állampolgárokra is vonatkozik-e, azt válaszolták: "A jogosultságok részesülők mindegyikére egyformán keletkeznek".

A családi alapból származó gyermekkedvezmény

Az olvasókat az is érdekelte, hogy ehhez az összeghez jár-e gyermekkedvezmény. Ramona Fischer elmondta: "A gyermekkedvezményt a családipótlék-hivatal folyósítja. Amíg ki nem fizetik, addig a munkaügyi központ átveszi ezeket a kifizetéseket is. Amint azonban a gyermekkedvezményt a Családi Alap folyósítja, a munkaügyi központ kifizetését csökkentik ezzel az összeggel."

Arra a kérdésre, hogy az ukrán menekültek részesülnek-e egyéb juttatásokban, például ingyenes vonat- és buszközlekedésben, ingyenes mozi- és uszodalátogatásban, valamint az óvodai és iskolai étkeztetés kifizetésében, a kerület azt válaszolta, hogy ugyanolyan juttatásokra jogosultak, mint a többi kedvezményezett, például a "Bildung und Teilhabe" (oktatás és részvétel) juttatásainak kifizetésére. A munkaügyi központ fizeti az egészségbiztosítási járulékokat is minden egyes állampolgári jövedelemben részesülő után.

1378,55 euró áram- és megélhetési költségekre

A szerkesztőség kérésére egy ügyintéző ezt a választ ismét közérthetően elmagyarázta: "Igen, a levélben szereplő összegek helyesek lehetnek. A következőképpen állnak össze: Anya 502 euró alaptarifa + 180,52 euró kiegészítő szükségletek egyedülálló szülők számára. Az 1. és a 2. gyermek fejenként 348 eurót kap. Ez 1.378,55 euró, ami áramra és megélhetési költségekre marad. A villanyáramot mindig az alaptarifából kell fizetni. Kivéve, ha villanyfűtéssel fűt, ebben az esetben a fűtési áram a bérleti díj részét képezi. A 470,97 eurós különbözetnek kell lennie a lakbérköltségeknek. A nő nyilván nem kap még gyermektámogatást, mert akkor az összeg 500 euróval csökken, mert azt figyelembe veszik. És igen, minden állampolgári jövedelemben részesülő kapja ezt a pénzt. Nem tesznek különbséget."

Vannak azonban különbségek az Ukrajnából és más országokból érkező menekültek között: Míg az afgán, a szír vagy akár az orosz, aki nem akar Putyinért harcolni, bonyolult menekültügyi eljáráson kell keresztülmennie, és csak havi 367 euró "zsebpénzt" kapna, addig az ukránok (a politikusok döntése alapján) azonnal bekerülnek az állampolgári juttatásba. "Gyermeknevelési támogatásra való jogosultságot a többiek sem kapnak. Ez a hivatalokban valódi ellenérzést kelt a menekültek körében, amit a személyzeten vezetnek le".

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2022-12-05 | 11:33
Macron: ez a háború jelen pillanatában gyilkos az iparunk számára

Macron: ez a háború jelen pillanatában gyilkos az iparunk számára

 • "Mi nagyon is együtt harcolunk ebben a háborúban ugyanazokért az elvekért. De ennek a háborúnak az ára nem ugyanaz az Atlanti-óceán két oldalán. És ezt nagyon is tudatosítaniuk kell."
Sztori 2022-10-14 | 10:50
Klinikabezárásokra, fizetésképtelenségre és kiürítésekre figyelmeztet a bajor egészségügyi miniszter

Klinikabezárásokra, fizetésképtelenségre és kiürítésekre figyelmeztet a bajor egészségügyi miniszter

 • Bajorország az energiaválság miatti vészhelyzettől tart a klinikákon.
Sztori 2021-05-14 | 16:17
Vadászat egy jegygyűrűben élő sügérre - a januárban, úszás közben elhagyott jegygyűrűt egy sügéren keresi Norfolk-sziget népe

Vadászat egy jegygyűrűben élő sügérre - a januárban, úszás közben elhagyott jegygyűrűt egy sügéren keresi Norfolk-sziget népe

 • Suzie Quintal férje, Nathan januárban veszítette el jegygyűrűjét a Norfolk-szigeten.
 • Egy helyi búvár, Susan Prior megtalálta a jegygyűrűt egy hal teste köré ragadva.
 • A helyiek a szigeten most megpróbálják megtalálni a halat, hogy eltávolíthassák a halról jegygyűrűt.
 • Quintal asszony szerint a gyűrű akkor került le a férjének ujjáról, amikor egy nap úszni ment.
Sztori 2022-12-13 | 18:29
Továbbra is Európa-bajnok a magyar rezsicsökkentés: novemberben is a legalacsonyabb energiaárakat fizettük

Továbbra is Európa-bajnok a magyar rezsicsökkentés: novemberben is a legalacsonyabb energiaárakat fizettük

 • Bár a dollárbaloldal és a propagandamédiája azt akarja elhitetni a magyarokkal, hogy mi élünk a legborzalmasabb országban, ezt a baloldali hazugságot is cáfolják a számok és a tények.
 • 2022 novemberében továbbra is a magyarok fizették a legkevesebbett a gázért és a villamosenergiáért.
 • Eközben Berlinben 27, Londonban pedig 25 százalékkal emelkedett a földgáz ára, de már az októberi ár sem volt alacsony.
 • Novemberben a berlini gázár tízszerese volt a magyarnak, a bécsi a tizenkétszerese.
 • A villamosenergia ára is változott európai nagyvárosokban, Londonban 12, Párizsban 11, Prágában pedig 10 százalékkal emelkedett az előző hónaphoz képest, igaz, több északi államban viszont csökkent valamelyest.
 • A károgó propagandamédia mindig azzal érvel, hogy bezzegnyugaton a fizetések is sokkal magasabbak, így tulajdonképpen ott az energia még olcsóbb is, mint idehaza.
 • Ahogyan a dollárbaloldalnak, úgy nekik sincsen igazuk: vásárlóerő-paritáson számolva is az egyik legjobb helyzetben vannak a magyar fogyasztók.
 • Könnyű belátni, Prágában nem keresnek nyolcszor, Berlinben tízszer, Bécsben pedig tizenkétszer többet, mint Magyarországon.
 • Márpedig a gázárak a cseheknél nyolcszor, a németeknél tízszer, az osztrákoknál pedig tizenkétszer magasabbak, mint Magyarországon.