"Minden alacsony jövedelmű hülye, ha egyáltalán még munkába jár" - a német menekültsegélyezés borzolja a kedélyeket

"Minden alacsony jövedelmű hülye, ha egyáltalán még munkába jár" - a német menekültsegélyezés borzolja a kedélyeket
  • A Nordkurier ismertet egy buszmegállóban elhagyott segélyezési papírt, amely a helyiek körében kicsapta a biztosítékot annak nagylelkűsége miatt.
  • A levél szerint egy ukrán egyedülálló nő és két gyermeke 1849,52 eurós segélyre jogosult összesen.

Egy 42 éves ukrán nő a jelek szerint elvesztette az uckermarki járás támogatási levelét. A levél körbejárja a világot és felháborodást kelt. Vajon jogosan? - teszi fel a kérdést a Nordkurier.

A közösségi médiában jelenleg egy olyan dokumentum járja körbe-körbe, amely állítólag az uckermarki járási közigazgatásból származik.

Egy 42 éves ukrán nő támogatási értesítőjéről van szó, aki havonta 1849,52 eurót kap saját maga és gyermekei (9 és 10 évesek) számára. Az állampolgári támogatásban részesülő személy feltehetően egy buszmegállóban veszítette el a levelet, ami megmagyarázza a papír rossz állapotát. A levelet megtalálták, lemásolták, és azóta több százszor megosztották a Whatsappon, a Facebookon és az Instagramon. A levél a hét elején az Uckermark Kurier szerkesztőségébe is eljutott.

Több olvasó kérte, hogy vizsgálják meg, nem hamisítvány-e. Ha nem, akkor a helyiek haragja nagy lenne az összeg láttán - a kommentek alaptónusa szerint: "Minden alacsony jövedelmű hülye, ha egyáltalán még munkába jár".

Ramona Fischer, a kerület szóvivője megértést kért, hogy adatvédelmi okokból nem adhatnak tájékoztatást a hitelességről, és csak általános tájékoztatást adnak.

Arra a kérdésre, hogy milyen kiadásokat kellene még ebből az összegből fedezni (lakbér, villany stb.), kifejtette: "Az állampolgár jövedelme tartalmazza a szokásos szükségleteket, valamint a lakhatás ésszerű költségeit. Az állampolgári jövedelem bevezetésével a SGB II (Hartz IV) szerinti ellátásokban részesülők normatív szükségletei január 1-jétől megemelkedtek. Az Ukrajnából érkező menekültek 2022. június 1-je óta kaphatnak az SGB II szerinti ellátásokból, és így a Bürgergeld-ellátásra jogosultakkal azonos feltételek mellett részesülnek abból." Arra a kérdésre, hogy ez a havi "jövedelem" az azonos családi konstellációban, azaz anya plusz két kiskorú gyermek, élő német állampolgárokra is vonatkozik-e, azt válaszolták: "A jogosultságok részesülők mindegyikére egyformán keletkeznek".

A családi alapból származó gyermekkedvezmény

Az olvasókat az is érdekelte, hogy ehhez az összeghez jár-e gyermekkedvezmény. Ramona Fischer elmondta: "A gyermekkedvezményt a családipótlék-hivatal folyósítja. Amíg ki nem fizetik, addig a munkaügyi központ átveszi ezeket a kifizetéseket is. Amint azonban a gyermekkedvezményt a Családi Alap folyósítja, a munkaügyi központ kifizetését csökkentik ezzel az összeggel."

Arra a kérdésre, hogy az ukrán menekültek részesülnek-e egyéb juttatásokban, például ingyenes vonat- és buszközlekedésben, ingyenes mozi- és uszodalátogatásban, valamint az óvodai és iskolai étkeztetés kifizetésében, a kerület azt válaszolta, hogy ugyanolyan juttatásokra jogosultak, mint a többi kedvezményezett, például a "Bildung und Teilhabe" (oktatás és részvétel) juttatásainak kifizetésére. A munkaügyi központ fizeti az egészségbiztosítási járulékokat is minden egyes állampolgári jövedelemben részesülő után.

1378,55 euró áram- és megélhetési költségekre

A szerkesztőség kérésére egy ügyintéző ezt a választ ismét közérthetően elmagyarázta: "Igen, a levélben szereplő összegek helyesek lehetnek. A következőképpen állnak össze: Anya 502 euró alaptarifa + 180,52 euró kiegészítő szükségletek egyedülálló szülők számára. Az 1. és a 2. gyermek fejenként 348 eurót kap. Ez 1.378,55 euró, ami áramra és megélhetési költségekre marad. A villanyáramot mindig az alaptarifából kell fizetni. Kivéve, ha villanyfűtéssel fűt, ebben az esetben a fűtési áram a bérleti díj részét képezi. A 470,97 eurós különbözetnek kell lennie a lakbérköltségeknek. A nő nyilván nem kap még gyermektámogatást, mert akkor az összeg 500 euróval csökken, mert azt figyelembe veszik. És igen, minden állampolgári jövedelemben részesülő kapja ezt a pénzt. Nem tesznek különbséget."

Vannak azonban különbségek az Ukrajnából és más országokból érkező menekültek között: Míg az afgán, a szír vagy akár az orosz, aki nem akar Putyinért harcolni, bonyolult menekültügyi eljáráson kell keresztülmennie, és csak havi 367 euró "zsebpénzt" kapna, addig az ukránok (a politikusok döntése alapján) azonnal bekerülnek az állampolgári juttatásba. "Gyermeknevelési támogatásra való jogosultságot a többiek sem kapnak. Ez a hivatalokban valódi ellenérzést kelt a menekültek körében, amit a személyzeten vezetnek le".

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2023-01-08 | 15:47
Baloldali politikus a német fegyverszállításokról: "a kormány a lakosság többségének akaratával szemben cselekszik"

Baloldali politikus a német fegyverszállításokról: "a kormány a lakosság többségének akaratával szemben cselekszik"

  • Szerinte a fegyverszállításokkal a német kormány hozzájárult az eszkalációhoz.
  • A német kormány "a lakosság többségének akarata ellenében cselekedett, hiszen a felmérések szerint kétharmaduk nem támogatja az Ukrajnába irányuló fegyverszállítások kiterjesztését".
Sztori 2021-10-29 | 10:49
Hónapos csúszásban az M3-as metró kivitelezése

Hónapos csúszásban az M3-as metró kivitelezése

  • A hiperpasszív Karácsonynak valahogy semmi sem sikerül.
  • Ha nem sikerül tartani a terveket, tízmilliárdoktól eshet el a Főváros.
Sztori 2023-02-19 | 20:37
Seymour Hersh: magas rangú titkosszolgálati vezetők megdöbbentek azon, hogy Biden úgy döntött, "erre a télre hidegben tartja Németországot"

Seymour Hersh: magas rangú titkosszolgálati vezetők megdöbbentek azon, hogy Biden úgy döntött, "erre a télre hidegben tartja Németországot"

  • Minden eddiginél részletesebb interjút adott Seymour Hersh újságírólegenda az Északi Áramlat felrobbantásáról az amerikai szuverenista-baloldali JACOBIN magazinnak.
  • Hersh beszél az akció pontos körülményeiről, és arról is, személyesen zavarja, hogy a CIA nem az amerikai alkotmánynak hanem "a koronának" felel [a mindenkori amerikai elnöknek].
  • A tényfeltáró újságíró szerint akik csővezeték-építéssel foglalkoznak, azok pontosan ismerik az Északi Áramlat felrobbantásának történetét.
  • Ő nem tőlük hallotta ezt a sztorit, de amikor ellenőrizte azt, akkor szembesült azzal, hogy a csővezeték-építők mind ismerték ezt a sztorit.
  • Az interjúban azt mondja, magas rangú amerikai titkosszolgálati vezetők megdöbbentek azon, hogy Biden eldöntötte, az Északi Áramlat I-II. felrobbantásával "erre a télre hidegben hagyja Németországot".
  • Hersh szerint az Északi Áramlat I-II. felrobbantására azért került sor, hogy Nyugat-Európa, és különösen Németország ne farolhasson ki Ukrajna fegyveres támogatásából.
  • "Förtelmes" Németországot és Európát "hidegben tartani" egy olyan háború miatt, amit nem nyerhetnek meg.
  • Ez nem csupán Hersh véleménye, hanem elmondása szerint az amerikai szolgálati vezetőké is.
Sztori 2023-02-14 | 11:27
Egyetlen hétvégén 350 ezer német csatlakozott a békepárti kiáltványhoz

Egyetlen hétvégén 350 ezer német csatlakozott a békepárti kiáltványhoz

  • Sahra Wagenknecht, a baloldali Oskar Lafontaine házastársa, a Die Linke korábbi parlamenti képviselője, és Alice Schwarzer, nőjogi aktivista jegyzik a petíciót.
  • Jelenleg már 406 ezer felett jár a számláló.
Sztori 2021-09-24 | 11:07
Drasztikus gázár-emelés Romániában: négy-hétszeresére nő a gáz ára

Drasztikus gázár-emelés Romániában: négy-hétszeresére nő a gáz ára

  • Magyarországon kívül mindenhol Európában energiakrízis tapasztalható.
  • Németországban év eleje óta háromszorosára emelkedett a magyarnál korábban is két és félszer drágább gáz ára, ezt természetesen a polgárok fizetik meg.
  • A német energiawende (energiafordulat) több elemében is lebőgött idén.
  • Miközben a német áramár világelső, addig nem sikerült teljesíteni a megújulókhoz fűzött reményeket sem: Németország több CO2-t bocsát ki ebben az évben, mint 1990 óta valaha.
  • Egy román lap a magyar rezsicsökkentés politikáját dicséri.
Sztori 2022-10-27 | 16:45
Vagyonadót követel a német baloldal Ukrajna újjáépítésének finanszírozására

Vagyonadót követel a német baloldal Ukrajna újjáépítésének finanszírozására

  • "Havonta négy-öt milliárd dollárra van szükségünk a költségvetésünkhöz. Úgy gondoljuk, hogy Németország havonta körülbelül 500 millió dollárt vállalhat, különösen 2023-ra való tekintettel. Az EU egészétől havonta körülbelül kétmilliárd dollárt remélünk" - mondta Volodimir Zelenszkij elnök gazdasági tanácsadója, Alekszandr Rodnyánszkij.