"Minden alacsony jövedelmű hülye, ha egyáltalán még munkába jár" - a német menekültsegélyezés borzolja a kedélyeket

"Minden alacsony jövedelmű hülye, ha egyáltalán még munkába jár" - a német menekültsegélyezés borzolja a kedélyeket
 • A Nordkurier ismertet egy buszmegállóban elhagyott segélyezési papírt, amely a helyiek körében kicsapta a biztosítékot annak nagylelkűsége miatt.
 • A levél szerint egy ukrán egyedülálló nő és két gyermeke 1849,52 eurós segélyre jogosult összesen.

Egy 42 éves ukrán nő a jelek szerint elvesztette az uckermarki járás támogatási levelét. A levél körbejárja a világot és felháborodást kelt. Vajon jogosan? - teszi fel a kérdést a Nordkurier.

A közösségi médiában jelenleg egy olyan dokumentum járja körbe-körbe, amely állítólag az uckermarki járási közigazgatásból származik.

Egy 42 éves ukrán nő támogatási értesítőjéről van szó, aki havonta 1849,52 eurót kap saját maga és gyermekei (9 és 10 évesek) számára. Az állampolgári támogatásban részesülő személy feltehetően egy buszmegállóban veszítette el a levelet, ami megmagyarázza a papír rossz állapotát. A levelet megtalálták, lemásolták, és azóta több százszor megosztották a Whatsappon, a Facebookon és az Instagramon. A levél a hét elején az Uckermark Kurier szerkesztőségébe is eljutott.

Több olvasó kérte, hogy vizsgálják meg, nem hamisítvány-e. Ha nem, akkor a helyiek haragja nagy lenne az összeg láttán - a kommentek alaptónusa szerint: "Minden alacsony jövedelmű hülye, ha egyáltalán még munkába jár".

Ramona Fischer, a kerület szóvivője megértést kért, hogy adatvédelmi okokból nem adhatnak tájékoztatást a hitelességről, és csak általános tájékoztatást adnak.

Arra a kérdésre, hogy milyen kiadásokat kellene még ebből az összegből fedezni (lakbér, villany stb.), kifejtette: "Az állampolgár jövedelme tartalmazza a szokásos szükségleteket, valamint a lakhatás ésszerű költségeit. Az állampolgári jövedelem bevezetésével a SGB II (Hartz IV) szerinti ellátásokban részesülők normatív szükségletei január 1-jétől megemelkedtek. Az Ukrajnából érkező menekültek 2022. június 1-je óta kaphatnak az SGB II szerinti ellátásokból, és így a Bürgergeld-ellátásra jogosultakkal azonos feltételek mellett részesülnek abból." Arra a kérdésre, hogy ez a havi "jövedelem" az azonos családi konstellációban, azaz anya plusz két kiskorú gyermek, élő német állampolgárokra is vonatkozik-e, azt válaszolták: "A jogosultságok részesülők mindegyikére egyformán keletkeznek".

A családi alapból származó gyermekkedvezmény

Az olvasókat az is érdekelte, hogy ehhez az összeghez jár-e gyermekkedvezmény. Ramona Fischer elmondta: "A gyermekkedvezményt a családipótlék-hivatal folyósítja. Amíg ki nem fizetik, addig a munkaügyi központ átveszi ezeket a kifizetéseket is. Amint azonban a gyermekkedvezményt a Családi Alap folyósítja, a munkaügyi központ kifizetését csökkentik ezzel az összeggel."

Arra a kérdésre, hogy az ukrán menekültek részesülnek-e egyéb juttatásokban, például ingyenes vonat- és buszközlekedésben, ingyenes mozi- és uszodalátogatásban, valamint az óvodai és iskolai étkeztetés kifizetésében, a kerület azt válaszolta, hogy ugyanolyan juttatásokra jogosultak, mint a többi kedvezményezett, például a "Bildung und Teilhabe" (oktatás és részvétel) juttatásainak kifizetésére. A munkaügyi központ fizeti az egészségbiztosítási járulékokat is minden egyes állampolgári jövedelemben részesülő után.

1378,55 euró áram- és megélhetési költségekre

A szerkesztőség kérésére egy ügyintéző ezt a választ ismét közérthetően elmagyarázta: "Igen, a levélben szereplő összegek helyesek lehetnek. A következőképpen állnak össze: Anya 502 euró alaptarifa + 180,52 euró kiegészítő szükségletek egyedülálló szülők számára. Az 1. és a 2. gyermek fejenként 348 eurót kap. Ez 1.378,55 euró, ami áramra és megélhetési költségekre marad. A villanyáramot mindig az alaptarifából kell fizetni. Kivéve, ha villanyfűtéssel fűt, ebben az esetben a fűtési áram a bérleti díj részét képezi. A 470,97 eurós különbözetnek kell lennie a lakbérköltségeknek. A nő nyilván nem kap még gyermektámogatást, mert akkor az összeg 500 euróval csökken, mert azt figyelembe veszik. És igen, minden állampolgári jövedelemben részesülő kapja ezt a pénzt. Nem tesznek különbséget."

Vannak azonban különbségek az Ukrajnából és más országokból érkező menekültek között: Míg az afgán, a szír vagy akár az orosz, aki nem akar Putyinért harcolni, bonyolult menekültügyi eljáráson kell keresztülmennie, és csak havi 367 euró "zsebpénzt" kapna, addig az ukránok (a politikusok döntése alapján) azonnal bekerülnek az állampolgári juttatásba. "Gyermeknevelési támogatásra való jogosultságot a többiek sem kapnak. Ez a hivatalokban valódi ellenérzést kelt a menekültek körében, amit a személyzeten vezetnek le".

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2023-02-23 | 12:31
A Newsweek Magyarországról: Pressman, Power és a Biden-kormányzat egy újabb színes forradalom kirobbantására törekszik

A Newsweek Magyarországról: Pressman, Power és a Biden-kormányzat egy újabb színes forradalom kirobbantására törekszik

 • A paprikaforradalom megfűszerezéséről írt a Newsweek hasábjain Gavin M. Wax, a New York-i fiatal republikánusok vezetője.
 • Szerinte az Egyesült Államok baloldala folytatni akarja a "színes forradalmak" sikertelen sorát, ahelyett, hogy békén hagynák a magyarokat, hogy a saját értékeik és döntéseik alapján élhessenek.
 • A szerző kritizálja Presman nagykövet és Samantha Power, az USAID vezetőjének tevékenységét is.
 • Gavin M. Wax a New York Young Republican Club nevében egyébként szerdán kötött stratégiai megállapodást az Alapjogokért Központtal Budapesten.
Sztori 2021-12-18 | 13:03
Kataklizma a baloldali bukásspirálban: Donáth Annát emlegetik Márki-Zay helyett

Kataklizma a baloldali bukásspirálban: Donáth Annát emlegetik Márki-Zay helyett

 • Olyannyira nagy a baj a baloldalon, hogy a BENNFENTES információi szerint Donáth Annát akarja előhúzni a baloldali elit a kalapból.
 • Azt a Donáthot, aki nagyon jó barátnője Gyurcsánynénak, az édesapja pedig Gyurcsány személyes családi jó barátja.
 • Donáth kifogástalan kommunista pedigrével rendelkezik, nagyapja Rákosi titkárságvezetője volt, majd Nagy Imre mellett dolgozott a padlássöprések idején; apja pedig MSZP-s képviselő volt korábban.
 • Brüsszelben pedig minden, Magyarország ellen hozott hazug határozat mögé beállt.
 • A BENNFENTES írta meg korábban: azzal, hogy Donáth lett a Momentum új elnöke, Gyurcsány "körön belül" tartja a Momentumot.
 • Fennállt ugyanis annak veszélye, hogy az előválasztást követően Márki-Zay teszi rá a kezét a Momentumra, ugyanis ők álltak a leghamarabb mellé.
 • Donáth amint elnök lett, azonnal páros lábbal szállt bele Márki-Zayba, a migránsozásába, és hogy az ellenzék elvesztegetett egy hónapot.
 • Ha lecserélik Márki-Zayt, ahogyan arról a pletykák szólnak, akkor az előválasztásnak semmi értelme sem volt.
 • Személyi válságról-válságra bukdácsol a baloldal.
Sztori 2023-02-25 | 15:48
Bő 300 millió ember előtt nyitotta meg az EU kapuit Portugália

Bő 300 millió ember előtt nyitotta meg az EU kapuit Portugália

 • A szocialista kormány úgy döntött ugyanis, hogy minden, a portugál nyelvű államok közösségében élő állampolgár automatikusan 1 éves tartózkodási engedélyt kap Portugáliában, mindössze 15 euróért cserébe.
 • Ez azt jelenti, hogy Portugália több mint 300 millió ember előtt nyitotta meg a kapukat, hiszen az EU-n belül a schengeni övezetben szabadon lehet mozogni.
Sztori 2023-09-22 | 10:11
Seymour Hersh: az amerikai hírszerzés pontosan tudja, hogy Oroszország győzött és Ukrajna elveszítette a háborút

Seymour Hersh: az amerikai hírszerzés pontosan tudja, hogy Oroszország győzött és Ukrajna elveszítette a háborút

 • Az Északi Áramlat I-II. felrobbantásának exkluzív sztoriját föltáró újságírólegenda, Seymour Hersh a gázvezeték felrobbantásának első évfordulójára újabb értesüléssel állt elő.
 • Hersh régóta pedzegeti, hogy az amerikai hírszerző közösséget súlyos ellentétek feszítik.
 • Vannak a realisták, mint a CIA, és vannak az illuzionisták, mint a DIA (Védelmi Hírszerző Ügynökség).
 • A realisták jelentései nem jutnak el Biden asztalára, csak a politikailag "hasznos" DIA optimista összefoglalói.
 • Egy magasrangú hírszerzési tiszt az ukránok ellentámadásról szőtt meséiről azt mondta Hershnek: "az egész hazugság."
 • Szerinte az urán katonák már nem hajlandóak meghalni, "de ez nem illik bele abba a maszlagba, amit a Biden-féle Fehér Ház ír."
Sztori 2021-05-31 | 11:51
A panaszkodás ingyen van, a haverok kifizetésére pedig ott van a közpénz - milliós jutalmakat osztogatnak a csókosoknak a baloldali önkormányzatok

A panaszkodás ingyen van, a haverok kifizetésére pedig ott van a közpénz - milliós jutalmakat osztogatnak a csókosoknak a baloldali önkormányzatok

 • Alighogy bevett néhány kulcsvárost és kerületet a baloldal 2019-ben, azonnal elindult, hogy nincs pénz semmire, mert a kormány elvette.
 • Az adatradar.hu összeállításából kiderül, hogy a csókosok jutalmára azért csak jut valahogy.
Sztori 2021-10-01 | 12:57
Soproni, Orosz, Donáth Anna: ők adhatják meg a kegyelemdöfést Fekete-Győrnek

Soproni, Orosz, Donáth Anna: ők adhatják meg a kegyelemdöfést Fekete-Győrnek

 • Forrong a Momentum a BENNFENTES-hez eljutott információk szerint Fekete-Győr András - és így a Momentum - megalázó, 3%-os eredményei miatt.
 • A kudarcért egyértelműen a pártelnököt okolja a tagság és a pártelit, aki nem volt képes felnőni a feladathoz és a Partizános leégése után egy elhibázott kampányt vezetett.
 • Pártbeli forrásaink a Cseh Katka-botrány "hosszú árnyékáról" is beszéltek a BENNFENTES-nek, akik szerint "Cseh Katka ügye súlyos károkat okozott a közösségünknek".
 • A BENNFENTES úgy tudja, már az előválasztás előtt megvolt a közös nevező Fekete-Győr helyett.
 • Ez nem más, mint az újbudai alpolgármester Orosz Anna, aki a körzetében rekord részvétel mellett kétharmaddal verte el Budapest utolsó főúttörő-elvtársnőjét, a DK-s Gy. Németh Erzsébetet.
 • Fekete-Győrnek azért nagyon kínos a miniszterelnök-jelölti kudarca, mert Orosz Anna és Hajnal Miklós közel annyi szavazatot szereztek egy-egy választókörzetben, mint a pártelnök országosan.
 • Erről momentumos forrásaink úgy fogalmaztak, "az Andrisnak ajtót mutattak a baloldali választók: bármilyen fájdalmas is ezt momentumosként kimondani, de azt üzenték, nem kellesz nekünk Andris". 
 • A BENNFENTES információi szerint Orosz Annában látja Soproni Tamás terézvárosi polgármester és Donáth Anna Európai Parlamenti képviselő Fekete-Győr utódját.
 • A baloldali előválasztáson győztes Orosz információink szerint hamar vérszemet is kapott: nem véletlen, hogy a szavazatszámlálás után ő üzente meg Fekete-Győrnek, hogy a kudarc okait ki kell vizsgálni.  
 • Ez megerősíti azokat az értesüléseinket, amiket még a nyáron kaptunk: Cseh Katka és Donáth Anna a pártelnök szellemi képességeit és botladozásait látva már akkor szervezkedett Fekete-Győr ellen, de ez a törekvés nyáron léket kapott, mert Cseh Katkát annyira legyenítette a korábban általa ügyvezetett cég botránya.
 • Fekete-Győr megalázó kudarca után viszont ismét fel lett melegítve a terv a pártelnök elmozdítására, ám emellé most felsorakozott Soproni Tamás is, aki korábban elhagyta a Momentum elnökségét, így tiltakozva Fekete-Győr pártvezetői módszerei ellen.
 • A BENNFENTES információi szerint ehhez az összefogáshoz azonban mind Orosznak, mind Soproninak félre kellett tennie személyes sérelmeit.
 • Ők ugyanis korábban egy párt alkottak, de a kapcsolatnak egy nagyon csúnya megcsalási sztori vetett véget - mondták a BENNFENTES-nek jól tájékozott momentumosok.