Csökken a nyugati közvélemények Ukrajna-pártisága

Csökken a nyugati közvélemények Ukrajna-pártisága
  • Németországban és Lengyelországban is csökken az ukrajnai háború és a fegyverszállítások támogatása a közvéleményekben.

Az orosz invázió egyéves évfordulójának előestéjén a nyugati vezetők igyekeztek demonstrálni rendíthetetlen elkötelezettségüket az ukrán ügy mellett.

Joe Biden amerikai elnök ma Kijevben tett meglepetésszerű látogatása keretében újabb katonai segítséget és további szankciókat jelentett be Moszkvával szemben, míg Münchenben az európai szövetségesek további katonai és pénzügyi támogatást ígértek Volodimir Zelenszkijnek.

A politikai vezetések által mutatott szolidaritás ellenére azonban otthon is kezdenek a repedések megmutatkozni.
Amerikában az AP új közvélemény-kutatása szerint az amerikaiak kevesebb mint fele (48%) támogatja, hogy Ukrajnának fegyvereket biztosítsanak, szemben a 2022 májusában mért 60%-kal.

Egy idei Pew-felmérésből kiderült, hogy azon amerikaiak aránya, akik szerint az USA túl sok támogatást nyújt Ukrajnának, a 2022. márciusi 7%-ról 2023 januárjára 26%-ra nőtt. Mi több, azoknak az amerikaiaknak az aránya, akik szerint az USA nem nyújt elég támogatást, ugyanebben az időszakban 42%-ról 20%-ra csökkent.

Bidennek talán csak a saját országa közvéleményével kell foglalkoznia, de az uniós vezetőknek az országaik közötti egység fenntartásával is meg kell küzdeniük.

Az új közvélemény-kutatások szerint a konfliktusról alkotott vélemények széles skálán mozognak, még akkor is, ha a legtöbb ország általában véve támogatja Ukrajnát. Az EU 2022-es őszi barométere szerint az EU Ukrajnának nyújtott támogatásának helyeslése általánosságban 74%-os, a legmagasabb értéket Svédországban (97%) és Finnországban (95%), a legalacsonyabbat pedig délebbre, Bulgáriában (48%) és Görögországban (48%) mérték.

Az EU megbízásából készült kérdések azonban (talán szándékosan) homályosak. A válaszadókat arról kérdezik, hogy helyeslik-e vagy nem helyeslik az EU Ukrajnának nyújtott "támogatását", anélkül, hogy részleteznék, hogy ez a támogatás mit jelent (a humanitárius, pénzügyi és katonai támogatáson túl), és hogy "elégedettek"-e a tagállamok közötti együttműködéssel.

Más közvélemény-kutatások sokkal tanulságosabbak.

Az Ipsos egyik friss felmérése például azt mutatja, hogy Európában csökkenő tendenciát mutat a fegyverek és/vagy légvédelmi rendszerek Ukrajnába küldésének támogatása: a németek támogatottsága most először esik 50% alá (hét százalékponttal 48%-ra csökkent 2022 március-április és 2022 november-december között), a hollandoké pedig (hat százalékponttal 59%-ra).

Ennél is meglepőbb azonban, hogy még Ukrajna leghangosabb támogatói körében is mutatkozik némi háborús fáradtság: ugyanebben az Ipsos-felmérésben az Oroszország elleni legszigorúbb gazdasági szankciókat támogató lengyelek körében 10 százalékpontos csökkenés volt tapasztalható, az ukrán menekültek befogadásában pedig 11 százalékpontos a visszaesés. 

Az összes uniós ország közül Németország különösen érdekes eset.

A német külpolitika átfogó átalakítása ellenére Olaf Scholzot heves kritikák érték a Kijevnek nyújtott katonai támogatás lassúságáért. Most Ukrajna egyik leghangosabb védelmezőjévé vált, arra sürgetve más országokat, hogy gyorsítsák fel az Ukrajnának történő fegyverszállításokat, és arra figyelmeztetve, hogy "bölcs dolog lenne felkészülni egy hosszú háborúra".

De hogyan fogadták ezt az üzenetet a németek otthon?

A korábbi közvélemény-kutatások adhatnak némi támpontot.

A Forsa egyik januári felmérése szerint a németek 80%-a mondta azt, hogy fontosabb a konfliktus gyors, tárgyalásokkal történő lezárása, mint az, hogy Ukrajna nyerjen.

Hasonlóképpen, az Euroskopia kilenc uniós országra kiterjedő felmérése szerint az osztrákok és a németek több mint 60%-a szeretné, ha a háború gyorsan véget érne, míg a hollandok, a portugálok és a lengyelek határozottan ellenzik ezt az elképzelést.

A háborús fáradtság tehát úgy tűnik, hogy Németországban gyorsabban beállt, mint bármely más országban, és a közvélemény véleménye az elmúlt hónapokban megkeményedett.

A németek csaknem fele (43%) most már egyetért azzal, hogy "Ukrajna problémái nem tartoznak ránk, és nem kellene beavatkoznunk", ami 11 százalékpontos növekedést jelent 2022 március-áprilisa és november-decembere között. Ez némileg magyarázhatja Sahra Wagenknecht, a Die Linke egyik társvezetőjének felemelkedését, aki - némi sikerrel - egy háborúellenes mozgalom élére próbál állni Németországban.

A nyugati vezetők a háború első évében figyelemre méltó egységet mutattak. Egy év elteltével azonban szavazóik kezdenek bizonytalanabbá válni elkötelezettségükben.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2023-03-04 | 19:58
10 az 1-hez tüzérségi fölényben vannak az oroszok a keleti fronton

10 az 1-hez tüzérségi fölényben vannak az oroszok a keleti fronton

  • A nyugati médiában ritkán olvasható, reális információkon, nem pedig abszurd vágyálmokon alapuló propagandacikk jelent meg a spanyol El Pais lapban.
  • Egy, a lap által megszerzett észt elemzés szerint brutális a különbség a tüzérségi eszközök és a kilőtt lövedékek számában.
  • Míg Oroszország naponta 40-50 ezret használ fel, addig az ukrán hadsereg 5-6 ezret.
  • Egy ukrán őrnagy a lapnak úgy fogalmazott, még az általuk ellőtt mennyiség is azt jelenti, hogy pár hónap alatt elhasználnak annyit, mint például Franciaország évek alatt.
  • Miközben számos ország már a lehetőségein túl kimerítette a rendelkezésre álló tüzérségi készleteit, az EU arra szólítja őket, biztosítsanak újabbakat Ukrajnának.
  • Ezek az országok már vonakodnak teljesen lemeríteni a stratégiai raktárkészleteiket, de a NATO is nyugtatta a védelmi minisztériumaikat: fogadják el a kisebb készleteket, és figyelmen kívül hagyhatják a maguk számára felállított készletezési követelményeket.
  • Oroszország közben a cikk szerint naponta ellövi a havi európai termelési ütemnek megfelelő tüzérségi lőszermennyiséget.
Sztori 2023-03-04 | 21:17
Nyugati szakértők: Ukrajna azért védi Bahmutot minden áron, mert eredményeket kell felmutatnia a Nyugat felé

Nyugati szakértők: Ukrajna azért védi Bahmutot minden áron, mert eredményeket kell felmutatnia a Nyugat felé

  • A szakértők egyéb hajmeresztő mondatokat is mondtak a Deutsche Wellének.
  • A brit Mike Martin nem hiszi, hogy a katonák hiánya okot jelenthetne arra, hogy Ukrajna felhagyjon az ellenállással.
  • Ralph Thiele nyugalmazott német ezredes úgy véli, "mindenkinek érdeke, hogy ez a háború most véget érjen", és "Oroszország legyőzése csak egy szófordulat".
  • Ugyanő azt is elmondta, az orosz elnök nukleáris fegyverek nélkül is tovább eszkalálhatja a háborút, például hiperszonikus fegyverek bevetésével.
  • "Ezeket mi észre sem vesszük, és nem lennénk képesek védekezni ellenük" - fogalamazott.
Sztori 2021-07-15 | 18:14
Megérkeztek a brüsszeli klímatervek: a gatyánk is rámegy, ha ezt bevezetik

Megérkeztek a brüsszeli klímatervek: a gatyánk is rámegy, ha ezt bevezetik

  • Német mintára sarcolná meg a háztartásokat és az embereket a brüsszeli Bizottság, pont úgy, ahogyan karácsony is belengette korábban.
  • Márpedig Németországban jelenleg a CO2-adó része a 111 Ft/kwh árú áramárnak, az üzemanyagoknak, és július 1-től az otthonok fűtésére használt gáznk vagy tüzelőolajnak is.
  • Minden egyes német jelenleg olyan 200-250 ezer forintos klímaadót- és járulékot kénytelen fizetni évente.
  • A Századvég közzétett állásfoglalásában elutasítja a brüsszeli terveket, és azt is megírták, miért.
  • Szerencsére a magyar kormány is józan és realista, így Gulyás Gergely bejelentette, a kormány nem támogatja ezt a brüsszeli elképzelést.
Sztori 2022-10-13 | 14:09
Az SPD és a Linke az AfD betiltását követeli

Az SPD és a Linke az AfD betiltását követeli

  • A demokrácia jegyében.
Sztori 2023-03-02 | 20:54
A bevándorlás miatt a franciák a kivándorlást választják - Portugáliába és Magyarországra

A bevándorlás miatt a franciák a kivándorlást választják - Portugáliába és Magyarországra

  • Mindannyian az ellenőrizetlen bevándorlást okolják döntésükért.
  • Nem érzik magukat biztonságban, és nem érzik otthonuknak Franciaországot.
  • Egyikük szerint "Franciaország olyan erőszakos, mint Brazília."
Sztori 2023-01-10 | 10:59
A migrációs krízis mellett újabb menekülthullám vár Európára

A migrációs krízis mellett újabb menekülthullám vár Európára

  • Az illegális migráció újabb rekordokat döntöget, úgy tűnik, hogy a 2015-ös számok ismétlődnek 2022-ben.
  • Mindemellett az orosz-ukrán háború fenyegetettsége elől 8 millió ukrán menekült el.
  • Ám a számuk tovább emelkedhet a Tagesschau szerint.
Sztori 2021-11-18 | 07:30
A baloldal gőgös tanácsai: el lehet innen menni, lehet kisebb ingatlanba költözni, ki lehet szállni az autóból, lehet kisebb kocsit venni

A baloldal gőgös tanácsai: el lehet innen menni, lehet kisebb ingatlanba költözni, ki lehet szállni az autóból, lehet kisebb kocsit venni

  • Azt gondolnánk, Márki-Zay az egyetlen, aki tőről metszett baloldali politikusként adóemelési tervei közben életmód-tanácsokkal látja el az embereket, hogyan is kellene élni.
  • Márki-Zay ugye azt mondta, lehet rezsit csökkenteni, kevesebb gázt, villanyt, vizet kell használni.
  • A benzinár kormányzati megfékezése kapcsán pedig úgy fogalmazott, nem támogatja az árbefagyasztást, inkább kisebb autót kell venni.
  • Nem ő az első politikus, aki gőgös népnevelésbe kezd akkor, ha adóemelésekről fantáziál.
  • Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon, Karácsony Gergely, hosszú azoknak a baloldali politikusoknak a sora, akik a politikai elit kényelmes hétköznapjait élik, de az átlagembereknek megüzenik, adjanak le az életszínvonalukból és adózzanak többet, viseljék alázattal a terhek növekedését.
  • Amely terhek legtöbbször ugyanennek a baloldali elitnek az elhibázott döntései miatt emelkednének meg.