Ezt a békát is be kell nyelni: a baloldali diákszervezet azt tanácsolja, a női hallgatók ne hívják a rendőrséget a molesztáló férfira, mert migráns

Ezt a békát is be kell nyelni: a baloldali diákszervezet azt tanácsolja, a női hallgatók ne hívják a rendőrséget a molesztáló férfira, mert migráns
 • A berlini Szabadegyetem női diákjait hetek óta zaklatja és molesztálja egy migráns férfi.
 • A baloldali diákszervezet azt tanácsolta a hallgatóknak, hogy ne értesítsék erről a rendőrséget, mert az elkövető "migrációs hátterű", és a rendőrség rasszizmusa és a "szükségtelen erő alkalmazása" miatt a helyzet könnyen "eszkalálódhat".

Ismételt szexuális zaklatás után az ASTA óva int attól, hogy a rendőrséghez forduljon segítségért - tudósít a Berliner Morgenpost. 

A Berlini Szabadegyetem (FU) Általános Hallgatói Bizottsága (AStA) körlevélben figyelmeztet nemcsak egy férfira, aki egy ideje már többször szexuálisan zaklatja és fenyegeti a diáklányokat, hanem arra is, hogy ha kapcsolatba kerülnek vele, ne hívják a berlini rendőrséget. Azoknak, akik találkoznak vele, és úgy érzik, hogy zaklatja őket, nyomatékosan ajánljuk, hogy ne tegyék ezt. Ehelyett először az egyetem biztonsági szolgálatával kell felvenniük a kapcsolatot.

A rendőrség riasztása szintén az egyén belátása szerint történik. "Szeretnénk azonban felhívni a figyelmet arra, hogy a rasszizmus által érintett személyek esetében a rendőri beavatkozás mindig a rendőri erőszak megtapasztalásának fokozott kockázatával jár együtt" - áll az AStA levelében. Ezt a levelet állítólag a múlt héten küldték el az egyetemi csoportoknak és a diákönkormányzati kezdeményezéseknek.

A levél szerint a férfi többször is megjelent a Dahlemben elterülő FU különböző helyein, szexista és bántalmazó módon viselkedett a nőkkel szemben. Eddig nem bántalmazott fizikailag nőket, de erőszakkal fenyegetőzött. Állítólag egy személyt egy ideig zaklatott. A FU szerint többször érkeznek panaszok zaklatásról is.

Az FU kérdésre megerősítette, hogy "a múltban több panasz érkezett az egyetem tagjaitól arra vonatkozóan, hogy egy nem az egyetemhez tartozó személy zaklatta őket az egyetemen". Ezt a személyt kitiltották az egyetem területéről, és intézkedéseket hoztak annak biztosítására, hogy ezt a tilalmat betartsák.

A berlini rendőrség megerősítette a decemberi szexuális alapon elkövetett inzultus miatti feljelentést.

Az AStA szerint nem az állítólagos rasszizmus az egyetlen ok, ami az ő szemszögükből a rendőrség ellen szól, és amiért arra figyelmeztetik a női hallgatókat, zaklatás esetén se forduljanak a rendőrséghez.

A rendőrök "nincsenek kellőképpen kiképezve a rendkívüli pszichológiai helyzetek kezelésére" - folytatódik a levél. Ezért az ilyen műveletek gyakran "szükségtelen erő alkalmazásával eszkalálódnak".

Az aggodalom nyilvánvalóan kevésbé a potenciális áldozatra, mint az elkövetőre vonatkozik, mivel az utóbbi gyakran van ilyen kivételes helyzetben, ahogy a szövegben az máshol is szerepel.

Az AStA azt javasolja, hogy az áldozatok a rendőrség helyett inkább hívják fel a szociálpszichiátriai szolgálatot, hogy az elbeszélgessen az elkövetővel. A szociális pszichiátriai szolgálatot a rendőrség alternatívájaként ajánlják, és sokkal jobb lehetőségként. A szerzők azonban azt elhallgatják, hogy ez a szolgálat csak akkor intézkedhet, ha az érintett személy beleegyezését adta.

Nyitva hagyják, hogy milyen mértékben várják el a feltételezett szexuális bűnözőtől, hogy megadja ezt a hozzájárulást. Máshol azonban azt mondják, hogy eddig nem mutatott hajlandóságot arra, hogy változtasson a viselkedésén. "Néha alig lehet vele beszélgetni" - mondta az elkövetőről a Berliner Morgenpost forrása.

Értetlenség a berlini rendőrségnél

A berlini rendőrség értetlenül reagált az AStA téziseire. "Ha a szexuális erőszak áldozatainak azt tanácsoljuk, hogy ne tegyenek feljelentést, az hosszú távú következményekkel járhat az érintett személy pszichéjére nézve" - mondja Beate Ostertag szóvivő. "A bűncselekmény megélése során kialakuló tehetetlenség és kiszolgáltatottság érzése megrögzötté válhat." Ezen túlmenően a veszély megelőzéséről szóló törvény értelmében lehetőség van arra, hogy szükség esetén további áldozatokat védjenek meg a támadástól.

Nem világos, hogy a levélnek lesz-e, és ha igen, milyen következményei az AStA számára. Ostertag hozzátette, hogy az egyetemmel már felvették a kapcsolatot az ügyben.

A rendőrszakszervezet megdöbbent

A rendőrszakszervezet (Gewerkschaft der Polizei, GdP) is megdöbbent, és a Berliner Morgenpost kérdésére azt mondja, hogy "nem várt volna ilyen rendőrellenes gondolatokat egy ilyen intézménytől". "A berlini rendőrség munkájának ilyen ábrázolása minden alapot nélkülöz, és a demokrácia sajátos felfogásáról árulkodik" - magyarázza Stephan Weh, a GdP regionális vezetője.

"Bárki, aki azt tanácsolja a szexuális erőszak áldozatainak, hogy ne forduljanak a rendőrséghez, meghiúsítja a bűncselekmények üldözését, bűnrészessé teszi magát, és hamis tanácsaival kiteszi a nőket a jövőbeli támadásoknak."

CDU Berlin: ez a rendőrségellenes közvélemény kialakítása

A CDU azzal vádolja az AStA-t, hogy a rendőrségellenes közvéleményt az érintett nők háta mögé bújva alakítja ki. "Ezeknek a nőknek a védelmének elsőbbséget kell élveznie" - áll Adrian Grasse tudománypolitikai szóvivő és Cornelia Seibeld, a berlini CDU parlamenti frakciójának nőpolitikai szóvivője által kiadott nyilatkozatban.

"Az indoklás felfedi azt a teljesen hamis képet, amelyet a diákképviselők így közvetítenek a rendőrségünkről." A konzervatívok abszurdnak tartják az AStA vádjait, miszerint a rendőrség nem eléggé képzett a pszichésen terhelt erőszakos bűnözőkkel szemben, és hogy megnövekedett a rendőri erőszak kockázata.

"Segítene az ASTA-nak, ha jobban megnézné a rendőrségünk munkáját és képzését, ahelyett, hogy továbbra is bedőlne a zöldek és a baloldal barátainak és segítőinek rendőrellenes kampányának."

Feminista egyesület: "Mélységesen nőgyűlölő"

A "Nők a szabadságért" feminista szervezet elnöke, Rebecca Schönenbach szintén óva int a rendőrség delegitimizálásától. "Jogállamban élünk, és felléphetünk a rendőrség rasszista magatartása ellen" - fogalmaz.

Azonban nincs kétsége afelől, hogy a rendőrségi rasszizmus létezik. "Elvileg jogos az aggodalom amiatt, hogy a rendőrség a bőrszíne alapján diszkriminálja őket" - mondta Schönenbach. "De furcsa, hogy a nők biztonságát alárendelik a férfiakénak. Ez azt jelenti, hogy a nők kevesebbet érnek, mint a férfiak." Ez "mélységesen nőgyűlölő" - mondta, amennyiben az AStA-val kapcsolatos hírek igaznak bizonyulnak.

Továbbá úgy véli, hogy a tanács, hogy a rendőrség helyett a szociálpszichiátriai szolgálathoz forduljanak, egyrészt nem praktikus - a korábban leírtak szerint az érintett személynek előbb bele kell egyeznie. Másrészt nem a bántalmazott nők feladata eldönteni, hogy az elkövetőnek szüksége van-e segítségre. Elsősorban a nő védelméről van szó.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Botrány 2022-03-18 | 18:15
Csinos kis luxusvillát épített Zuglóban Horváth Csaba

Csinos kis luxusvillát épített Zuglóban Horváth Csaba

 • A gyanú szerint Tóth Csabával közösen dézsmálták a kerületi parkolási kasszát, még Karácsony zuglói polgármesterségekor, havi tízmilliót zsebre téve.
 • Most egy, Horváth szülei nevén fölbukkant villa tartja lázban a zuglóiakat.
 • Már csak azért is, mert a szomszédok elmondása szerint Horváth a helyszínen irányította az építkezést, és vastag pénzkötegeket lóbálva fizette ki a vállalkozókat.
Botrány 2022-03-18 | 12:29
Demeter Márta: az ellenzék feladata kikényszeríteni a fegyverszállításokat

Demeter Márta: az ellenzék feladata kikényszeríteni a fegyverszállításokat

 • A Jobbik házi TV-jének adott interjút a korábban MSZP-s, LMP-s, majd jobbikos jelöltként elhasalt, de jelenleg is parlamenti képviselő Demeter Márta.
 • Szerinte egyértelmű, hogy mit kellene tennie a kormánynak, Ukrajna védelmében fegyvereket kellene szállítania, és az ellenzéknek ezt ki kellene kényszerítenie.
 • Majd ostorozta a kormányt, hogy nem engedi át hazánk területén a fegyverszállítmányokat.
 • Ezzel Márki-Zay, Fekete-Győr, Juhász Ferenc, Rónai Sándor, Potocskáné Kőrösi Anita és Iványi Gábor után újabb baloldali politikus követelte, hogy Magyarország vegyen részt abban a háborús konfliktusban, amihez semmi köze.
Botrány 2021-09-27 | 19:56
Az MSZP-s Tóth Bertalan bizonyítékokat hozott nyilvánosságra, hogy a székesfehérvári DK-s jelölt hazudik az offshore ügyében

Az MSZP-s Tóth Bertalan bizonyítékokat hozott nyilvánosságra, hogy a székesfehérvári DK-s jelölt hazudik az offshore ügyében

 • Szerinte a korszakváltást nem lehet végigcsinálni közhiteles adatokkal dokumentált offsore-ozókkal és náci karlendítőkkel.
Botrány 2021-05-17 | 18:02
A német Karácsony - kérdőjelek és kínos magyarázkodás a német zöldek kancellárjelöltjének alap- és mesterképzésével kapcsolatban

A német Karácsony - kérdőjelek és kínos magyarázkodás a német zöldek kancellárjelöltjének alap- és mesterképzésével kapcsolatban

 • Úgy tűnik, a baloldali zöldek lételeme a sunnyogás a diplomáról, a nyelvtudásról, a tudományos fokozatokról vagy éppen a doktori címekről.
 • Annalena Baerbock saját maga helyezte a tudományos pályafutását a kampány középpontjába.
 • Egy berlini blogger azonban észrevett egy ellentmondást az önéletrajzában: Baerbock honlapján azt állítja, hogy van egy londoni mesterdiplomája nemzetközi jogból, de nincs diplomája korábbi hamburgi politikatudományi és közjogi tanulmányaiból.
 • Ez felháborodást váltott ki a Twitteren: vajon egyáltalán nem is fejezte be egyetemi alapképzését Hamburgban a zöldek jelöltje? 
 • Ha ez történt, akkor mégis hogyan tudta Londonban elvégezni a mesterképzést?
Botrány 2021-09-14 | 12:07
Karácsony azért sem vállalja a felelősséget, hogy törvénytelenül alkalmazták a Corvinuson

Karácsony azért sem vállalja a felelősséget, hogy törvénytelenül alkalmazták a Corvinuson

 • A Főpolgármesternek nem erőssége felelősséget vállalni a döntéseiért vagy a tetteiért.
 • Mindig eljátssza, hogy ő "ott sem volt".
 • Ez egy karakterjegy, általában a gyenge, puha férfiakra jellemző.
Botrány 2022-03-31 | 11:54
Nyomoz az NNI a pestszentlőrinci ingatlanmutyik miatt

Nyomoz az NNI a pestszentlőrinci ingatlanmutyik miatt

 • Abban a kerületben, ahol Sanyi nem olyan karót nyelt, és ahol Patek Gábor elhencegte, hogy ingatlanfejlesztésekből kanyarítanak ki maguknak lakásokat.
Botrány 2021-09-19 | 10:09
Előválasztási fiaskó: az ellenzék tagjai arra is képtelenek, hogy egyfélét hazudjanak

Előválasztási fiaskó: az ellenzék tagjai arra is képtelenek, hogy egyfélét hazudjanak

 • Magyar György szombaton még azt állította, nem volt szó szabotázsról.