Ezt a békát is be kell nyelni: a baloldali diákszervezet azt tanácsolja, a női hallgatók ne hívják a rendőrséget a molesztáló férfira, mert migráns

Ezt a békát is be kell nyelni: a baloldali diákszervezet azt tanácsolja, a női hallgatók ne hívják a rendőrséget a molesztáló férfira, mert migráns
 • A berlini Szabadegyetem női diákjait hetek óta zaklatja és molesztálja egy migráns férfi.
 • A baloldali diákszervezet azt tanácsolta a hallgatóknak, hogy ne értesítsék erről a rendőrséget, mert az elkövető "migrációs hátterű", és a rendőrség rasszizmusa és a "szükségtelen erő alkalmazása" miatt a helyzet könnyen "eszkalálódhat".

Ismételt szexuális zaklatás után az ASTA óva int attól, hogy a rendőrséghez forduljon segítségért - tudósít a Berliner Morgenpost. 

A Berlini Szabadegyetem (FU) Általános Hallgatói Bizottsága (AStA) körlevélben figyelmeztet nemcsak egy férfira, aki egy ideje már többször szexuálisan zaklatja és fenyegeti a diáklányokat, hanem arra is, hogy ha kapcsolatba kerülnek vele, ne hívják a berlini rendőrséget. Azoknak, akik találkoznak vele, és úgy érzik, hogy zaklatja őket, nyomatékosan ajánljuk, hogy ne tegyék ezt. Ehelyett először az egyetem biztonsági szolgálatával kell felvenniük a kapcsolatot.

A rendőrség riasztása szintén az egyén belátása szerint történik. "Szeretnénk azonban felhívni a figyelmet arra, hogy a rasszizmus által érintett személyek esetében a rendőri beavatkozás mindig a rendőri erőszak megtapasztalásának fokozott kockázatával jár együtt" - áll az AStA levelében. Ezt a levelet állítólag a múlt héten küldték el az egyetemi csoportoknak és a diákönkormányzati kezdeményezéseknek.

A levél szerint a férfi többször is megjelent a Dahlemben elterülő FU különböző helyein, szexista és bántalmazó módon viselkedett a nőkkel szemben. Eddig nem bántalmazott fizikailag nőket, de erőszakkal fenyegetőzött. Állítólag egy személyt egy ideig zaklatott. A FU szerint többször érkeznek panaszok zaklatásról is.

Az FU kérdésre megerősítette, hogy "a múltban több panasz érkezett az egyetem tagjaitól arra vonatkozóan, hogy egy nem az egyetemhez tartozó személy zaklatta őket az egyetemen". Ezt a személyt kitiltották az egyetem területéről, és intézkedéseket hoztak annak biztosítására, hogy ezt a tilalmat betartsák.

A berlini rendőrség megerősítette a decemberi szexuális alapon elkövetett inzultus miatti feljelentést.

Az AStA szerint nem az állítólagos rasszizmus az egyetlen ok, ami az ő szemszögükből a rendőrség ellen szól, és amiért arra figyelmeztetik a női hallgatókat, zaklatás esetén se forduljanak a rendőrséghez.

A rendőrök "nincsenek kellőképpen kiképezve a rendkívüli pszichológiai helyzetek kezelésére" - folytatódik a levél. Ezért az ilyen műveletek gyakran "szükségtelen erő alkalmazásával eszkalálódnak".

Az aggodalom nyilvánvalóan kevésbé a potenciális áldozatra, mint az elkövetőre vonatkozik, mivel az utóbbi gyakran van ilyen kivételes helyzetben, ahogy a szövegben az máshol is szerepel.

Az AStA azt javasolja, hogy az áldozatok a rendőrség helyett inkább hívják fel a szociálpszichiátriai szolgálatot, hogy az elbeszélgessen az elkövetővel. A szociális pszichiátriai szolgálatot a rendőrség alternatívájaként ajánlják, és sokkal jobb lehetőségként. A szerzők azonban azt elhallgatják, hogy ez a szolgálat csak akkor intézkedhet, ha az érintett személy beleegyezését adta.

Nyitva hagyják, hogy milyen mértékben várják el a feltételezett szexuális bűnözőtől, hogy megadja ezt a hozzájárulást. Máshol azonban azt mondják, hogy eddig nem mutatott hajlandóságot arra, hogy változtasson a viselkedésén. "Néha alig lehet vele beszélgetni" - mondta az elkövetőről a Berliner Morgenpost forrása.

Értetlenség a berlini rendőrségnél

A berlini rendőrség értetlenül reagált az AStA téziseire. "Ha a szexuális erőszak áldozatainak azt tanácsoljuk, hogy ne tegyenek feljelentést, az hosszú távú következményekkel járhat az érintett személy pszichéjére nézve" - mondja Beate Ostertag szóvivő. "A bűncselekmény megélése során kialakuló tehetetlenség és kiszolgáltatottság érzése megrögzötté válhat." Ezen túlmenően a veszély megelőzéséről szóló törvény értelmében lehetőség van arra, hogy szükség esetén további áldozatokat védjenek meg a támadástól.

Nem világos, hogy a levélnek lesz-e, és ha igen, milyen következményei az AStA számára. Ostertag hozzátette, hogy az egyetemmel már felvették a kapcsolatot az ügyben.

A rendőrszakszervezet megdöbbent

A rendőrszakszervezet (Gewerkschaft der Polizei, GdP) is megdöbbent, és a Berliner Morgenpost kérdésére azt mondja, hogy "nem várt volna ilyen rendőrellenes gondolatokat egy ilyen intézménytől". "A berlini rendőrség munkájának ilyen ábrázolása minden alapot nélkülöz, és a demokrácia sajátos felfogásáról árulkodik" - magyarázza Stephan Weh, a GdP regionális vezetője.

"Bárki, aki azt tanácsolja a szexuális erőszak áldozatainak, hogy ne forduljanak a rendőrséghez, meghiúsítja a bűncselekmények üldözését, bűnrészessé teszi magát, és hamis tanácsaival kiteszi a nőket a jövőbeli támadásoknak."

CDU Berlin: ez a rendőrségellenes közvélemény kialakítása

A CDU azzal vádolja az AStA-t, hogy a rendőrségellenes közvéleményt az érintett nők háta mögé bújva alakítja ki. "Ezeknek a nőknek a védelmének elsőbbséget kell élveznie" - áll Adrian Grasse tudománypolitikai szóvivő és Cornelia Seibeld, a berlini CDU parlamenti frakciójának nőpolitikai szóvivője által kiadott nyilatkozatban.

"Az indoklás felfedi azt a teljesen hamis képet, amelyet a diákképviselők így közvetítenek a rendőrségünkről." A konzervatívok abszurdnak tartják az AStA vádjait, miszerint a rendőrség nem eléggé képzett a pszichésen terhelt erőszakos bűnözőkkel szemben, és hogy megnövekedett a rendőri erőszak kockázata.

"Segítene az ASTA-nak, ha jobban megnézné a rendőrségünk munkáját és képzését, ahelyett, hogy továbbra is bedőlne a zöldek és a baloldal barátainak és segítőinek rendőrellenes kampányának."

Feminista egyesület: "Mélységesen nőgyűlölő"

A "Nők a szabadságért" feminista szervezet elnöke, Rebecca Schönenbach szintén óva int a rendőrség delegitimizálásától. "Jogállamban élünk, és felléphetünk a rendőrség rasszista magatartása ellen" - fogalmaz.

Azonban nincs kétsége afelől, hogy a rendőrségi rasszizmus létezik. "Elvileg jogos az aggodalom amiatt, hogy a rendőrség a bőrszíne alapján diszkriminálja őket" - mondta Schönenbach. "De furcsa, hogy a nők biztonságát alárendelik a férfiakénak. Ez azt jelenti, hogy a nők kevesebbet érnek, mint a férfiak." Ez "mélységesen nőgyűlölő" - mondta, amennyiben az AStA-val kapcsolatos hírek igaznak bizonyulnak.

Továbbá úgy véli, hogy a tanács, hogy a rendőrség helyett a szociálpszichiátriai szolgálathoz forduljanak, egyrészt nem praktikus - a korábban leírtak szerint az érintett személynek előbb bele kell egyeznie. Másrészt nem a bántalmazott nők feladata eldönteni, hogy az elkövetőnek szüksége van-e segítségre. Elsősorban a nő védelméről van szó.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Botrány 2021-09-21 | 12:26
Jakabból kibukott az ordenáré nyilasproli

Jakabból kibukott az ordenáré nyilasproli

 • A miniszterelnököt Viktóriázta az Országgyűlésben Jakab.
Botrány 2022-10-13 | 14:19
A német Családügyi Minisztérium azt tanácsolja a gyerekeknek, hogy szedjenek pubertásblokkolókat

A német Családügyi Minisztérium azt tanácsolja a gyerekeknek, hogy szedjenek pubertásblokkolókat

 • Tippeket adnak az esetlegesen transzszexuális kiskorúak számára.
Botrány 2021-10-20 | 10:04
Az ellenzéki propaganadasajtó csak akkor számol be a migrációs krízisről, ha annak magyar szála van

Az ellenzéki propaganadasajtó csak akkor számol be a migrációs krízisről, ha annak magyar szála van

 • A magyarországi cselédmédiában nem létezik a migrációs válság, de most végre magyarozhatnak egy kiadósat.
 • Ausztriában a katonák lekapcsoltak egy magyar rendszámú kisbuszt, amelyben migránsok voltak összezsúfolva, köztük két halott.
Botrány 2023-01-21 | 22:57
Ukrán tényfeltáró portál: szétlopják a katonák élelmezésére szánt pénzeket

Ukrán tényfeltáró portál: szétlopják a katonák élelmezésére szánt pénzeket

 • Brutális, másfél-kétszeres, két-háromszoros, de általánosan is 50-65%-os túlárazásokat leplezett le a kiskereskedelmi árakhoz képest az ukrán hadsereg élelmezési szerződéseiben a zn.ua, egy nyugati támogatásokból működő ukrán tényfeltáró portál.
 • Megszerezték a legfrisebb beszerzési szerződéseket, és azokat összehasonlították a 2021-esekkel.
 • Az élelmiszereket egy olyan, csak a minimális saját tőkével rendelkező, kijevi cégtemetőbe bejegyzett vállalkozás szállítja a Védelmi Minisztériumnak, amelynek ügyvezetője korábban a Védelmi Minisztérium alkalmazottja volt.
 • a minisztérium részéről pedig az ellenjegyző egy olyan hivatalnok, aki nyáron már félmillió dolláros sikkasztás gyanújába keveredett.
Botrány 2022-03-29 | 13:16
Anonymus: Patek Gábor 1,6 milliárdos bizniszt vitt el Horváth és Molnár elől

Anonymus: Patek Gábor 1,6 milliárdos bizniszt vitt el Horváth és Molnár elől

 • Ugyanő kifejtette, hülye az, aki a parkolásból visszakér 50%-ot.
 • Patek azzal is hencegett, egy BKK-s tenderrel kapcsolatban lejárató cikket írattak a HVG-ben, amit átvett a Telex és az Index is.
Botrány 2021-09-02 | 16:09
Budai Gyula feljelentette Cseh Katalint

Budai Gyula feljelentette Cseh Katalint

 • Az országgyűlési képviselő költségvetési csalás bűncselekménye miatt tett feljelentést.
 • Dokumentumokat is átadott, amelyek igazolják, hogy Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti képviselője érdekeltségébe tartozó céghálózat miként lopta el az európai uniós és az állami támogatásokat.
Botrány 2021-11-25 | 13:57
3 hetet adott a budapesti baloldali többség a vizsgálóbizottságnak, de Bajnai szerepét nem szabad vizsgálniuk

3 hetet adott a budapesti baloldali többség a vizsgálóbizottságnak, de Bajnai szerepét nem szabad vizsgálniuk

 • Bajnai Gordon közreműködését a fővárosi ingatlanbizniszekben a vizsgálóbizottság nem firtathatja, ezt Karácsonyék módosítokkal érték el.
 • Azét a Bajnaiét, aki arról beszélt egy hangfelvételen, sok "cápa" vannak a fővárosi koalícióban, akik ha kiszagolnak egy "üzletet", egy "dealt", akkor közvetítőként a folyamatba akarnak ékelődni, hogy "jutalékot" szerezzenek.
 • Ez nem lehet vizsgálni Karácsonyék módosítói alapján.
 • Ez ugyanaz a baloldal, amely minden nap a demokrácia miatt sírdogál.
Botrány 2021-11-19 | 11:02
Bajnai előre menekül: elismerte, hogy Ganspergerrel együtt részt vett egy megbeszélésen a Városháza eladásának ügyében

Bajnai előre menekül: elismerte, hogy Ganspergerrel együtt részt vett egy megbeszélésen a Városháza eladásának ügyében

 • A beismerésnek az lehet az oka, hogy a volt kormányfő nem akarta megváni, amíg a kétbelkezes Karácsony valami védhetetlent hazudik az ügyről és róla.
 • Olyat, ami 24 órán belül megdől, Karácsony pedig újra önmaga szatírikus paródiájává válik.