Ezt a békát is be kell nyelni: a baloldali diákszervezet azt tanácsolja, a női hallgatók ne hívják a rendőrséget a molesztáló férfira, mert migráns

Ezt a békát is be kell nyelni: a baloldali diákszervezet azt tanácsolja, a női hallgatók ne hívják a rendőrséget a molesztáló férfira, mert migráns
 • A berlini Szabadegyetem női diákjait hetek óta zaklatja és molesztálja egy migráns férfi.
 • A baloldali diákszervezet azt tanácsolta a hallgatóknak, hogy ne értesítsék erről a rendőrséget, mert az elkövető "migrációs hátterű", és a rendőrség rasszizmusa és a "szükségtelen erő alkalmazása" miatt a helyzet könnyen "eszkalálódhat".

Ismételt szexuális zaklatás után az ASTA óva int attól, hogy a rendőrséghez forduljon segítségért - tudósít a Berliner Morgenpost. 

A Berlini Szabadegyetem (FU) Általános Hallgatói Bizottsága (AStA) körlevélben figyelmeztet nemcsak egy férfira, aki egy ideje már többször szexuálisan zaklatja és fenyegeti a diáklányokat, hanem arra is, hogy ha kapcsolatba kerülnek vele, ne hívják a berlini rendőrséget. Azoknak, akik találkoznak vele, és úgy érzik, hogy zaklatja őket, nyomatékosan ajánljuk, hogy ne tegyék ezt. Ehelyett először az egyetem biztonsági szolgálatával kell felvenniük a kapcsolatot.

A rendőrség riasztása szintén az egyén belátása szerint történik. "Szeretnénk azonban felhívni a figyelmet arra, hogy a rasszizmus által érintett személyek esetében a rendőri beavatkozás mindig a rendőri erőszak megtapasztalásának fokozott kockázatával jár együtt" - áll az AStA levelében. Ezt a levelet állítólag a múlt héten küldték el az egyetemi csoportoknak és a diákönkormányzati kezdeményezéseknek.

A levél szerint a férfi többször is megjelent a Dahlemben elterülő FU különböző helyein, szexista és bántalmazó módon viselkedett a nőkkel szemben. Eddig nem bántalmazott fizikailag nőket, de erőszakkal fenyegetőzött. Állítólag egy személyt egy ideig zaklatott. A FU szerint többször érkeznek panaszok zaklatásról is.

Az FU kérdésre megerősítette, hogy "a múltban több panasz érkezett az egyetem tagjaitól arra vonatkozóan, hogy egy nem az egyetemhez tartozó személy zaklatta őket az egyetemen". Ezt a személyt kitiltották az egyetem területéről, és intézkedéseket hoztak annak biztosítására, hogy ezt a tilalmat betartsák.

A berlini rendőrség megerősítette a decemberi szexuális alapon elkövetett inzultus miatti feljelentést.

Az AStA szerint nem az állítólagos rasszizmus az egyetlen ok, ami az ő szemszögükből a rendőrség ellen szól, és amiért arra figyelmeztetik a női hallgatókat, zaklatás esetén se forduljanak a rendőrséghez.

A rendőrök "nincsenek kellőképpen kiképezve a rendkívüli pszichológiai helyzetek kezelésére" - folytatódik a levél. Ezért az ilyen műveletek gyakran "szükségtelen erő alkalmazásával eszkalálódnak".

Az aggodalom nyilvánvalóan kevésbé a potenciális áldozatra, mint az elkövetőre vonatkozik, mivel az utóbbi gyakran van ilyen kivételes helyzetben, ahogy a szövegben az máshol is szerepel.

Az AStA azt javasolja, hogy az áldozatok a rendőrség helyett inkább hívják fel a szociálpszichiátriai szolgálatot, hogy az elbeszélgessen az elkövetővel. A szociális pszichiátriai szolgálatot a rendőrség alternatívájaként ajánlják, és sokkal jobb lehetőségként. A szerzők azonban azt elhallgatják, hogy ez a szolgálat csak akkor intézkedhet, ha az érintett személy beleegyezését adta.

Nyitva hagyják, hogy milyen mértékben várják el a feltételezett szexuális bűnözőtől, hogy megadja ezt a hozzájárulást. Máshol azonban azt mondják, hogy eddig nem mutatott hajlandóságot arra, hogy változtasson a viselkedésén. "Néha alig lehet vele beszélgetni" - mondta az elkövetőről a Berliner Morgenpost forrása.

Értetlenség a berlini rendőrségnél

A berlini rendőrség értetlenül reagált az AStA téziseire. "Ha a szexuális erőszak áldozatainak azt tanácsoljuk, hogy ne tegyenek feljelentést, az hosszú távú következményekkel járhat az érintett személy pszichéjére nézve" - mondja Beate Ostertag szóvivő. "A bűncselekmény megélése során kialakuló tehetetlenség és kiszolgáltatottság érzése megrögzötté válhat." Ezen túlmenően a veszély megelőzéséről szóló törvény értelmében lehetőség van arra, hogy szükség esetén további áldozatokat védjenek meg a támadástól.

Nem világos, hogy a levélnek lesz-e, és ha igen, milyen következményei az AStA számára. Ostertag hozzátette, hogy az egyetemmel már felvették a kapcsolatot az ügyben.

A rendőrszakszervezet megdöbbent

A rendőrszakszervezet (Gewerkschaft der Polizei, GdP) is megdöbbent, és a Berliner Morgenpost kérdésére azt mondja, hogy "nem várt volna ilyen rendőrellenes gondolatokat egy ilyen intézménytől". "A berlini rendőrség munkájának ilyen ábrázolása minden alapot nélkülöz, és a demokrácia sajátos felfogásáról árulkodik" - magyarázza Stephan Weh, a GdP regionális vezetője.

"Bárki, aki azt tanácsolja a szexuális erőszak áldozatainak, hogy ne forduljanak a rendőrséghez, meghiúsítja a bűncselekmények üldözését, bűnrészessé teszi magát, és hamis tanácsaival kiteszi a nőket a jövőbeli támadásoknak."

CDU Berlin: ez a rendőrségellenes közvélemény kialakítása

A CDU azzal vádolja az AStA-t, hogy a rendőrségellenes közvéleményt az érintett nők háta mögé bújva alakítja ki. "Ezeknek a nőknek a védelmének elsőbbséget kell élveznie" - áll Adrian Grasse tudománypolitikai szóvivő és Cornelia Seibeld, a berlini CDU parlamenti frakciójának nőpolitikai szóvivője által kiadott nyilatkozatban.

"Az indoklás felfedi azt a teljesen hamis képet, amelyet a diákképviselők így közvetítenek a rendőrségünkről." A konzervatívok abszurdnak tartják az AStA vádjait, miszerint a rendőrség nem eléggé képzett a pszichésen terhelt erőszakos bűnözőkkel szemben, és hogy megnövekedett a rendőri erőszak kockázata.

"Segítene az ASTA-nak, ha jobban megnézné a rendőrségünk munkáját és képzését, ahelyett, hogy továbbra is bedőlne a zöldek és a baloldal barátainak és segítőinek rendőrellenes kampányának."

Feminista egyesület: "Mélységesen nőgyűlölő"

A "Nők a szabadságért" feminista szervezet elnöke, Rebecca Schönenbach szintén óva int a rendőrség delegitimizálásától. "Jogállamban élünk, és felléphetünk a rendőrség rasszista magatartása ellen" - fogalmaz.

Azonban nincs kétsége afelől, hogy a rendőrségi rasszizmus létezik. "Elvileg jogos az aggodalom amiatt, hogy a rendőrség a bőrszíne alapján diszkriminálja őket" - mondta Schönenbach. "De furcsa, hogy a nők biztonságát alárendelik a férfiakénak. Ez azt jelenti, hogy a nők kevesebbet érnek, mint a férfiak." Ez "mélységesen nőgyűlölő" - mondta, amennyiben az AStA-val kapcsolatos hírek igaznak bizonyulnak.

Továbbá úgy véli, hogy a tanács, hogy a rendőrség helyett a szociálpszichiátriai szolgálathoz forduljanak, egyrészt nem praktikus - a korábban leírtak szerint az érintett személynek előbb bele kell egyeznie. Másrészt nem a bántalmazott nők feladata eldönteni, hogy az elkövetőnek szüksége van-e segítségre. Elsősorban a nő védelméről van szó.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Botrány 2021-07-16 | 13:58
Vajákos gazemberek folytatják a kínai vakcina elleni uszítást

Vajákos gazemberek folytatják a kínai vakcina elleni uszítást

 • Arra nincsenek tekintettel, hogy idehaza sikerült letörni a 3. hullámot.
 • Ha a kínai hatástalan lenne, akkor ez nem történt volna meg, és most is járvány lenne.
 • Pedig az utóbbi hetekben csak oltatlanok vesztették életüket a koronavírus-fertőzésben.
 • Falus András, az ATV és a 444 által futtatott "immonológus" pedig azt mondta, a Főváros tesztje megbízhatóbb, mint Magyarország legjobb orvosegyetemének kutatása a vakcinák hatásairól.
 • Ilyen gyalázatos, és az oltások hitelét aláásó politikai propaganda nincs még egy a világon, mint idehaza.
Botrány 2021-09-28 | 15:05
Sűrű bocsánatkérések közepette, de tovább üti a vasat az MSZP-s Tóth Bertalan a DK-s offshore-ügyben

Sűrű bocsánatkérések közepette, de tovább üti a vasat az MSZP-s Tóth Bertalan a DK-s offshore-ügyben

 • Érthető a pártelnök óvatos alázatossága, az MSZP 5 az százalékos parlamenti küszöbön vergődik egy jó ideje.
 • Így csak Gyurcsányékon múlik, becipelik-e a hátukon a kommunista utódpárt egyikét.
Botrány 2021-11-03 | 15:02
A világ vezetői szenderegtek a klímacsúcson

A világ vezetői szenderegtek a klímacsúcson

 • Innen akarták nekünk megüzenni, hogy veszélyben vagyunk, felforr a bolygó.
 • Annyira komolyan vették a saját riogatásukat, hogy belealudtak.
 • Azt követően, hogy 400 magángéppel érkeztek meg rettegni Glasgowba.
 • Egy magángép egyetlen 4 órás útja egy európai polgár éves, teljes kibocsátása.
 • Állítólag Karácsony is részt vett sopánkodva ezen a konferencián, de arról nincsenek hírek, hogy milyen nyelven tette ezt.
 • Így arról sem készült fotó, hogy a világ más klímarettegőihez hasonlóan ő is beleszenderedett volna az unalomba.
Botrány 2021-09-28 | 15:21
Világbotrány, vissza a múltba: az ellenzék egy nyílt szavazást csinált az előválasztásból

Világbotrány, vissza a múltba: az ellenzék egy nyílt szavazást csinált az előválasztásból

 • Az ellenzéknek a Horthy korszak legantidemokratikusabb hagyományait sikerült ötvöznie a Rákosi-féle kékcédulás szavazással.
 • A modern demokráciákban ugyanis a választójog titkos és egyenlő.
 • A Telex kotyogta el - bár nem ez volt az eredeti céljuk -, hogy az előválasztási részeredmények azért forognak közszájon, mert sok résztvevőt a pártaktivisták előtt szavaztatnak le.
 • Ilyen skandallum utoljára a '30-as években történt Magyarországon.
 • Ugyanis még egyszer: a politikai véleménnyilvánítás (voks, szavazat) titkos idehaza, ez minden normális demokrácia alapja.
Botrány 2021-10-19 | 09:11
Szabó Tímea száguld a szánalomvonaton: az ördögöt is jó szívvel ajánlaná Orbán helyett

Szabó Tímea száguld a szánalomvonaton: az ördögöt is jó szívvel ajánlaná Orbán helyett

 • A Fidesz nem tud mit kezdeni Márki-Zay Péter jelöltségével, félnek – mondta Szabó Tímea hétfő este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.
 • Korábban Karácsonyról állította a képviselőnő, hogy tőle retteg a Fidesz.
Botrány 2021-12-13 | 11:04
Cseh Katalin egy jelentésen dolgozott, de nem azon, ami az EU-s források megcsapolását lehetetlenítené el

Cseh Katalin egy jelentésen dolgozott, de nem azon, ami az EU-s források megcsapolását lehetetlenítené el

 • Deutsch Tamás és Hollik István is felszólította a képviselőnőt, hogy mondjon le mandátumáról a hozzá kapcsolódó EU-s pályázati botrány miatt, de a füle botját nem mozdítja a képviselő.
 • Mintha nem is lenne botrány, NAV-nyomozás és GVH-vizsgálat.
Botrány 2022-01-15 | 11:27
Szívszorító: háromgyermekes családanya talpára kötöttek útilaput Karácsonyék

Szívszorító: háromgyermekes családanya talpára kötöttek útilaput Karácsonyék

 • Szavakban hatalmas a szolidaritás Budapesten.
 • A gyakorlatban Mártha Imre, a Gyurcsány korszakban rejtélyes módon meggazdagodott 'menedzser' családos embereket tesz utcára az összevont budapesti közműcégtől.
 • Karácsony ugyan megígérte az érintettnek, segít neki, de végül arra hivatkozva, hogy nincs fogadóórája, lemondta a találkozót a hölggyel.
 • A megalázóan lapátra tett háromgyermekes családanya összetört a kirúgástól.
 • Ez már a sokadik eset, hogy családos embereket rakosgatnak ki az állásaikból.
 • Baloldali szolidaritás Budapesten.