Eva Kaili lobbizásának köszönhetően a testvérének szervezete 105 172 eurót nyert Brüsszelben

Eva Kaili lobbizásának köszönhetően a testvérének szervezete 105 172 eurót nyert Brüsszelben
 • Majd a szervezet által felkarolt témák hivatalos EU-s szerve még 525 000 eurót kapott Kailitól.
 • Pont ezzel, a blokklánc-technológiával a területtel foglalkozott Eva Kaili testvére.
 • A korrupcióba belebukó szocialista alelnök rendszeresen felszólalt a rendezvényeiken.
 • Családi biznisz a korrupció.

Kaili Éva testvére megpróbálja kitörölni a történelmet az EU átláthatósági archívumából - tudósít a Politico.

Mantalena Kaili ragaszkodik ahhoz, hogy az általa társalapított technológiai "megfigyelőközpont" nem "lobbiszervezet".

Eva Kaili testvére, Mantalena Kaili tiszta vizet akar önteni a pohárba, ha a múltbeli lobbitevékenység online nyilvántartásáról van szó.

Eva, az Európai Parlament mostani alelnöke, akit decemberben korrupciós vádak miatt letartóztattak, rendszeresen jelen volt a húga által szervezett rendezvényeken. Mantalena görög nonprofit MADE Group nevű nonprofit szervezete olyan projektek hálózatát építette ki, amelyek szorosan kapcsolódtak a technológiai ismeretekkel rendelkező Eva parlamenti munkájához.

A MADE Group uniós pályázatokon indult és nyert is, egyszer 105 172 eurót kapott egy kísérleti projektből, amelyet Eva Kaili erőltetett a Parlamentben. 

Brüsszelben Mantalena az ELONtech ügyvezető igazgatójaként volt ismert, amely egy olyan technológiákkal foglalkozó "megfigyelőközpont", mint a mesterséges intelligencia és a blokklánc, amelynek rendezvényeit néha az Európai Parlamentben tartották, és amelyeken Eva is előadóként szerepelt. A brüsszeli korrupciós botrány tavaly év végi kirobbanását követően az ELONtech igyekezett feltűnésmentessé tenni magát, eltávolítva mindkét Kailira vonatkozó minden utalást a weboldaláról, és közölte a nem fizetett tanácsadóival, hogy "előre nem látott [sic] és zavaros körülmények" miatt "kénytelen visszafogni a működését" - derül ki egy 2022. december 14-i, a POLITICO által látott e-mailből.

Az ELONtech brüsszeli tevékenységének nyomai azonban fennmaradtak a LobbyFacts.eu weboldalon, amely az EU átláthatósági nyilvántartásának adatait őrzi, amely a blokkban folyó lobbitevékenységet tartja számon - és Mantalena Kaili nemrégiben arra kérte a LobbyFacts.eu-t, hogy törölje le a honlapról a szervezetre vonatkozó összes információt. 

"Ezúton kérem az ELONTECH - az új technológiák európai jogi megfigyelőközpontja, amelynek társalapítója vagyok - név alatt található adatok törlését" - írta Mantalena a LobbyFacts.eu-nak küldött december 30-i e-mailjében, amelyet a POLITICO látott. "Ezek hamisan [sic] vannak beírva erre a platformra, ez nem jogi személy, és nem is lobbiszervezetként szolgál". 

Vicky Cann, a Corporate Europe Observatory és a Lobby Control által működtetett LobbyFacts.eu-t irányító egyik kampányoló a POLITICO-nak elmondta, hogy Kaili több utólagos e-mailt küldött, amelyben követelte az ELONtech adatainak eltávolítását. Cann hozzátette, hogy minden adatot "az EU lobbik átláthatósági nyilvántartásából vesznek".

Az ELONtech valóban megjelenik az átláthatósági nyilvántartás archivált adataiban, amelyek szerint a "nem kormányzati szervezetet" 2020. október 2-án jegyezték be; Cann szerint úgy tűnik, hogy az ELONtech 2022 májusáig maradt a nyilvántartásban, mielőtt törölték volna. 

A Transparency Register titkársága e-mailben közölte a POLITICO-val, hogy az ELONtech-et 2022 májusában automatikusan törölték, mivel "nem adta át és nem frissítette adatait az [új] intézményközi megállapodás követelményeinek megfelelően", amely szigorúbb közzétételi szabályokat vezetett be. 

A LobbyFacts.eu ELONtech-re vonatkozó bejegyzése a nyilvántartás archívumánál több információt tartalmaz arra vonatkozóan, hogy a szervezet milyen témákban volt érdekelt. A "Main EU files targeted" címke alatt a LobbyFacts.eu azt mutatja, hogy az ELONtech "Contribution to EU Blockchain Observatory" (Hozzájárulás az EU Blokklánc Megfigyelőközpontjához) címet adta, anélkül, hogy konkrét információt adna arról, hogy mi lehetett ez a hozzájárulás.

Az EU Blockchain Observatory and Forum az Európai Bizottság által finanszírozott agytröszt. Először 2018-ban jött létre kísérleti projektként, és rendezvényein gyakran szerepelt a blokkláncot népszerűsítő Eva Kaili. 2021-ben Kaili az uniós költségvetési eljárás módosításával 525 000 euró további uniós támogatást biztosított a projekt folytatásához.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Botrány 2021-09-08 | 11:29
Szécsényben 1,5 milliárdot kaszáltak a Cseh Katalin körüli cégek, de a működésüknek semmi nyoma

Szécsényben 1,5 milliárdot kaszáltak a Cseh Katalin körüli cégek, de a működésüknek semmi nyoma

 • A szécsényi telephelyen az említett társaságok soha nem dolgoztak, a szóban forgó pályázatok megvalósulásának pedig egyelőre nyoma sincs.
 • Ez már csak azért is figyelemreméltó körülmény, mert a pályázatok jelentős részének megvalósítási határideje már lejárt.
Botrány 2021-05-12 | 09:52
Igazságügyi botrány Ausztriában: a grazi ügyészség vádemelése ellenére szabadon engedte a bíróság a terrorgyanús csecsent

Igazságügyi botrány Ausztriában: a grazi ügyészség vádemelése ellenére szabadon engedte a bíróság a terrorgyanús csecsent

 • Mirsad O. radikális iszlamistaként és veszélyes prédikátorként bécsi és stájerországi mecsetekben győzködte az embereket, hogy menjenek háborúba Szíriába, és öljenek ott ártatlan embereket.
 • Ezért 2018. februárjában Grazban 20 év börtönbüntetésre ítélték, de júliusban ismét bíróság elé áll, ám ezúttal Bécsben. A vád ismételten terrorista bűncselekmények elkövetése.
 • Feltételezett társát azonban a napokban szabadon engedte a bíróság a grazi ügyészség vádemelése ellenére.
 • Az ok: bírósági határidő-mulasztás.
 • Mirsad O. társát az osztrák alkotmányvédelem "tűzveszélyes" embernek minősítette, és vele szemben terrorista és bűnszövetkezettel való kapcsolattartást, államellenes szervezkedést és terrorista célú kiképzést tartalmaz a vád, valamint gyilkosság és gyilkossági kísérlet miatt nyomoztak ellene, mert állítólag lefejezett embereket.
 • Mivel a bíróság a napokban szabadon engedte, a veszélyes és terrorgyanús ember szabadon élhet Bécsben.
 • Még az is kérdés, a júliusi bírósági tárgyaláson önként megjelenik-e.
Botrány 2021-08-03 | 13:21
Jobbikos pedofilt fogtak Gyulán

Jobbikos pedofilt fogtak Gyulán

 • Pornográf felvételek elkészítésével vádolják.
 • A kisváros gyorsan azonosította az illetőt, aki nem más, mint a 2019-ben jobbikos jelölt Horváth László.
 • A BENNFENTES információi szerint a férfi karate-edzőként ismert, így közel kerülhetett a gyerekekhez.
 • A híres fürdővárosban azonban egy másik, szinte elfeledett, de korábban nagy port felvert ügy miatt is elindult egy szóbeszéd.
 • Eszerint Horváthttól DNS-mintát is levettek, mégpedig a 23 éve megölt, akkor 7 éves gyulai kislány, Szathmáry Nikolett ügyében.
Botrány 2021-09-08 | 14:38
Az LMBTQ-propaganda elkaszálása miatt nem fizeti ki Brüsszel a Helyreállítási Alap pénzeit

Az LMBTQ-propaganda elkaszálása miatt nem fizeti ki Brüsszel a Helyreállítási Alap pénzeit

 • Kiemelten fontos az Uniónak, hogy a kisgyerekeket transzneműek érzékenyítsék az óvodákban és az iskolákban.
Botrány 2021-11-09 | 19:18
Újabb Anonymus-videó: a Városháza eladásáról egyeztet Karácsony beosztottja, a befektető és az ingatlanos

Újabb Anonymus-videó: a Városháza eladásáról egyeztet Karácsony beosztottja, a befektető és az ingatlanos

 • A felek arról is egyeztetnek, hogy a 4,7 hektáros telekből 3,9 hektárt akarnak eladni.
Botrány 2022-03-18 | 12:09
A jobbikos Potocskáné a fiát és a férjét kímélné, de magyar katonákat küldene a háborúba

A jobbikos Potocskáné a fiát és a férjét kímélné, de magyar katonákat küldene a háborúba

 • Szerinte azért kapják a fizetésüket a magyar katonák, hogy "ha a NATO hadba küldi, akkor felüljön a repülőre és elmenjen a háborúba."
 • A baloldal nem tett le arról, hogy háborúba rángassa Magyarországot.