Hollandia után Bajorországban is szállodahajókon akarják elhelyezni a migránsokat

Hollandia után Bajorországban is szállodahajókon akarják elhelyezni a migránsokat

Helyhiány Bajorországban: a hatóságok szállodahajót akarnak bérelni a migránsok elszállásolására - tudósít a t-online.de portál.

A hely szűkös, a megoldások pedig hiányoznak, ezért München és néhány bajor önkormányzat kreatívan próbálja a migránsokat elhelyezni. Tornacsarnok, sátorváros vagy konténerek - nemcsak Münchenben, hanem Bajorország-szerte a hatóságok kreatívan keresik a migránsok elhelyezésének új módjait. Az eddigi legszokatlanabb megoldást valószínűleg a Felső-Pfalz tervezi. A Bayerischer Rundfunk beszámolója szerint a helyi hatóságok a jövőben egy szállodahajón akarják elhelyezni a migránsokat.

A tervek szerint a hajón 100 férőhely lesz a migránsok számára - számol be a Bayerischer Rundfunk hivatalos körökből származó információkra hivatkozva. A beszámoló szerint a szállodahajó februártól áll majd rendelkezésre a regensburgi Duna-parti Bach kikötőjében. A terveket azonban hivatalosan még nem erősítették meg.

Münchenben egy sátorváros a vásár területén egyelőre enyhíti a helyzetet. A feszült helyzetre való tekintettel München és a környező kerületek számára is új megoldásokat kell találni. Nem sokkal karácsony előtt a Bad Tölz-Wolfratshausen 21 településének polgármesterei segítségért fordultak a tartományi és a szövetségi kormányhoz.

Eközben naponta újabb migránsok érkeznek Bajorországba. Tavaly decemberben a felső-bajor kormány több héten keresztül naponta mintegy 100 olyan embert regisztrált, akiknek szállást kellett biztosítani. Ahhoz, hogy megbirkózzanak a segítséget kérő emberek növekvő számával, az önkormányzatoknak és a münchenieknek is egyszerűen több helyre van szükségük.

Bajorország elérte "befogadóképességének határait"

A müncheni vásárközpontban egy sátorvárosban jelenleg mintegy 2000 menekültnek kellene helyet biztosítani. De sem a sátrak, sem a tornatermek, sem a hajó nem oldja meg hosszú távon a szállás problémáját - sem a migránsok, sem a városok és az önkormányzatok számára.

2022 végén mintegy 169 000 ember fog élni a bajorországi ideiglenes otthonokban. Ez az úgynevezett migránsirányítási rendszer szerint történik. A bajor belügyminisztérium szerint közülük mintegy 36 ezren ukrán háborús menekültek voltak.

"Az előző maximum 2016 májusában volt, amikor több mint 150 ezer menekültet szállásoltunk el Bajorországban" - mondta Joachim Herrmann (CSU) belügyminiszter a Deutsche Presse-Agenturnak Münchenben. Azóta - mondta - a számok kezdetben fokozatosan csökkentek, de 2021 óta ismét emelkednek.

"Ez már valódi probléma. Jelenleg sok kerület próbál ismét további konténereket felállítani. De tényleg elértük kapacitásunk határait" - fogalmazott.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe: