Hollandia után Bajorországban is szállodahajókon akarják elhelyezni a migránsokat

Hollandia után Bajorországban is szállodahajókon akarják elhelyezni a migránsokat

Helyhiány Bajorországban: a hatóságok szállodahajót akarnak bérelni a migránsok elszállásolására - tudósít a t-online.de portál.

A hely szűkös, a megoldások pedig hiányoznak, ezért München és néhány bajor önkormányzat kreatívan próbálja a migránsokat elhelyezni. Tornacsarnok, sátorváros vagy konténerek - nemcsak Münchenben, hanem Bajorország-szerte a hatóságok kreatívan keresik a migránsok elhelyezésének új módjait. Az eddigi legszokatlanabb megoldást valószínűleg a Felső-Pfalz tervezi. A Bayerischer Rundfunk beszámolója szerint a helyi hatóságok a jövőben egy szállodahajón akarják elhelyezni a migránsokat.

A tervek szerint a hajón 100 férőhely lesz a migránsok számára - számol be a Bayerischer Rundfunk hivatalos körökből származó információkra hivatkozva. A beszámoló szerint a szállodahajó februártól áll majd rendelkezésre a regensburgi Duna-parti Bach kikötőjében. A terveket azonban hivatalosan még nem erősítették meg.

Münchenben egy sátorváros a vásár területén egyelőre enyhíti a helyzetet. A feszült helyzetre való tekintettel München és a környező kerületek számára is új megoldásokat kell találni. Nem sokkal karácsony előtt a Bad Tölz-Wolfratshausen 21 településének polgármesterei segítségért fordultak a tartományi és a szövetségi kormányhoz.

Eközben naponta újabb migránsok érkeznek Bajorországba. Tavaly decemberben a felső-bajor kormány több héten keresztül naponta mintegy 100 olyan embert regisztrált, akiknek szállást kellett biztosítani. Ahhoz, hogy megbirkózzanak a segítséget kérő emberek növekvő számával, az önkormányzatoknak és a münchenieknek is egyszerűen több helyre van szükségük.

Bajorország elérte "befogadóképességének határait"

A müncheni vásárközpontban egy sátorvárosban jelenleg mintegy 2000 menekültnek kellene helyet biztosítani. De sem a sátrak, sem a tornatermek, sem a hajó nem oldja meg hosszú távon a szállás problémáját - sem a migránsok, sem a városok és az önkormányzatok számára.

2022 végén mintegy 169 000 ember fog élni a bajorországi ideiglenes otthonokban. Ez az úgynevezett migránsirányítási rendszer szerint történik. A bajor belügyminisztérium szerint közülük mintegy 36 ezren ukrán háborús menekültek voltak.

"Az előző maximum 2016 májusában volt, amikor több mint 150 ezer menekültet szállásoltunk el Bajorországban" - mondta Joachim Herrmann (CSU) belügyminiszter a Deutsche Presse-Agenturnak Münchenben. Azóta - mondta - a számok kezdetben fokozatosan csökkentek, de 2021 óta ismét emelkednek.

"Ez már valódi probléma. Jelenleg sok kerület próbál ismét további konténereket felállítani. De tényleg elértük kapacitásunk határait" - fogalmazott.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-07 | 12:21
Luxuscikké vált az áram Németországban: 2020-ban is ők fizettek a legtöbbet az áramért Európában

Luxuscikké vált az áram Németországban: 2020-ban is ők fizettek a legtöbbet az áramért Európában

  • Háromszor annyit fizet egy német a villamos energiáért kilowattóránként, mint egy magyar fogyasztó.
Kül 2021-06-04 | 09:32
Német Zöldek: "Németországnak a Földközi-tengerből kimentettek negyedét be kellene fogadnia"

Német Zöldek: "Németországnak a Földközi-tengerből kimentettek negyedét be kellene fogadnia"

  • Ahogyan növekszik a Földközi-tengeren átcsempészett "csónakos" migránsok száma, úgy indult meg az Európában megszokott ping-pong a migránsokkal.
  • Kiújult a vita Németországban, hogy mely országnak hány migránst kellene befogadnia.
  • A nagykoalíciós szövetségi kormány ellenzi az önkéntes uniós szétosztásban a német részvételt, a Zöldek szerint egyedül Németországnak be kellene fogadnia az újonnan érkezettek negyedét.
  • A WELT által megkérdezett szakértők azt jelzik előre, hogy a nyári melegben nagyszámú migráns fog útra kelni, és a számuk újra leterheli majd Olaszországot.
  • A német nagypolitika pedig a szövetségi választási kampányra figyel, ősszel ugyanis választások lesznek Németországban.
Kül 2021-06-12 | 13:31
Nem csak idehaza: az építőanyag kevés és drága - sok német építkezésen is hiány van fából, fémből és műanyagból

Nem csak idehaza: az építőanyag kevés és drága - sok német építkezésen is hiány van fából, fémből és műanyagból

  • Németországban is csúsznak a családi házak építései.
  • A koronavírus-járvány miatt ugyanis megszakadtak a korábbi ellátási láncok.
  • Amellett, hogy hiány van szinte az összes építőanyagból, jelentősen drágultak is az árak.
  • Szakemberhiány is van Németországban, a szakmák elnöke ezért bírálta a német kormányt, hogy az egyetemi képzéseket sokkal több pénzzel támogatják a szakképzések rovására.
Kül 2021-06-01 | 17:00
Dánia is megelégelte az álproblémát, eddig tartott a tolerancia - a baloldali miniszterelnök hazatérést javasol a migránsoknak

Dánia is megelégelte az álproblémát, eddig tartott a tolerancia - a baloldali miniszterelnök hazatérést javasol a migránsoknak

  • Dánia visszavonja a tartózkodási engedélyeket egyes szíriaiaktól, mert a kormány az ország bizonyos részeit biztonságos visszatérési országnak minősítette.
  • "Ha nincs szükségük védelemre, mert a veszély már nem áll fenn, akkor térjenek vissza a hazájukba, és segítsenek az ottani újjáépítésben" - mondja Frederiksen dán kormányfő.