Rasszizmusvita a szilveszteri háborús állapotokat követően Németországban

Rasszizmusvita a szilveszteri háborús állapotokat követően Németországban
 • A CDU szeretette volna megtudni az elkövetők keresztneveit, az SPD, a Zöldek és s Baloldal szerint ez populizmus és rasszizmus.

Hatalmas vita a szilveszteri randalírozók keresztnevei miatt - A zöld politikus azt jósolja: "A következő berlini generáció túlnyomórészt migráns hátterű lesz. Ehhez mindenkinek hozzá kellene szoknia" - tudósít a BILD.

Hatalmas vita van a politikában a szilveszteri botrány kezeléséről a berlini CDU tudni akarja azoknak a gyanúsítottaknak a keresztnevét, akiket a rendőrség német állampolgárként adott meg.

Az SPD, a Zöldek és a Baloldal belügyi politikusai most populizmussal, sőt rasszizmussal vádolják a kereszténydemokratákat.

Tom Schreiber (44, SPD) úgy fogalmazott: "Ezzel a CDU-ról lehullott a jobboldali populista maszkja". Vaszilij Franco (30, Zöldek) pedig azt mondta: "Ez a rasszista ellenérzések terjesztése".

A Twitteren élénk vitát váltott ki Niklas Schrader, a baloldal belpolitikai szóvivőjének bejegyzése: "A CDU 2022 szilveszterén kérdéseket nyújtott be a belügyi bizottsághoz, és a német gyanúsítottak keresztnevét kéri. Nyilván azért, hogy letagadják, hogy németek."

"Van egy problémánk, amely felett az SPD, a Zöldek és a baloldal szemet huny"

Kai Wegner (50), a berlini CDU vezetője felháborodott a vádakon.

A BILD-nek elmondta: "Berlinben van egy probléma, amely felett az SPD, a Zöldek és a baloldal szemet huny. Vannak fiatalok, akik itt születtek és nőttek fel, és még mindig nem érzik, hogy ide tartoznak. Minél pontosabban azonosítjuk az elkövetők csoportját, annál hatékonyabbak lesznek a megelőzési ajánlatok."

A politikus célja, "Meg kell nyernünk ezeket a fiatalokat a társadalmunk számára. Ki kell alakítaniuk bennük a demokráciánk iránti érzést, és tiszteletet kell tanúsítaniuk jogállamunk iránt, függetlenül attól, hogy milyen háttérrel rendelkeznek." Wegner azt is mondja: "A bíróságon nem számít, hogy Mehmetnek vagy Martinnak hívnak. A törvényeink mindenkire vonatkoznak, éspedig egyformán!"

Sebastian Czaja (39), a berlini FDP frakcióvezetője ellenkezik: "Egy személy keresztneve semmit nem mond el a személyről, ennek ellenkezőjét állítani problémás. Fontos, hogy a szilveszteri elkövetők most gyorsan következetes büntetést kapjanak, függetlenül attól, hogy Hassannak, Helmutnak vagy Halinának hívják őket."

A "Welt" (amelyet a BILD-hez hasonlóan az Axel Springer ad ki) jelentése szerint a német állampolgárságú letartóztatottak mintegy negyede kettős állampolgár. A jelentés szerint a 145 letartóztatott közül legalább 111-en maguk is bevándoroltak Németországba, vagy bevándorlók leszármazottai.

Jarasch zöldpárti politikus: "Ez a következő generáció Berlinben".

Bettina Jarasch (54) zöld közlekedési szenátor és csúcsjelölt az RBB rádióban tett nyilatkozatával keltett feltűnést.

Nem lehet a vitát az elkövetők migrációs hátterére szűkíteni - mondta Jarasch, a zöld politikus. Továbbá azt fűzte még hozzá: "A következő berlini generáció túlnyomórészt migráns hátterű. Ehhez mindenkinek hozzá kellene szoknia."

"SZÁNDÉKOSAN FEGYVERKÉNT HASZNÁLT RAKÉTÁK".

Szilveszteri csata a német utcákon

Háttér: Az évfordulón petárdázó huligánok rakétákkal lőtték a katasztrófavédelmi erőket, barikádokat emeltek és tüzeket gyújtottak. A berlini rendőrség 145 embert tartóztatott le. A neten terjedő videókon látható, amint egy randalírozó tűzoltó készüléket dob egy szolgálatban lévő mentőautóra. Berlin-Neuköllnben a szilveszteri huligánok felgyújtottak egy autóbuszt, és megtámadták a mentőegységeket. A zavargások drasztikus következményei: a rendőrségnek és a tűzoltóságnak együttesen közel 4000 hívása volt. A szilveszteri gyalázat során a káoszban több mint 30 mentőszolgálatot ellátó hivatásos sérült meg.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2022-02-15 | 14:00
Orbán és Macron után Németország kancellárja is Putyin hosszú asztalához ült

Orbán és Macron után Németország kancellárja is Putyin hosszú asztalához ült

 • Újabb rossz nap ez az ellenzéki propagandamédiának, amelyik korábban arról cikkezett, Putyin csak azért ültette Orbánt egy hatalmas asztalhoz, hogy megalázza.
Kül 2021-06-22 | 09:53
A görög kormány határkerítést épít a görög-török határon, az Evros folyó mentén

A görög kormány határkerítést épít a görög-török határon, az Evros folyó mentén

 • A csúcstechnológiával felszerelt kerítés célja a külső határok hatékonyabb védelme.
 • Hidvéghi Balázs és Gál Kinga fideszes EP-képviselők írásbeli kérdéssel fordultak az Európai Bizottsághoz, amelyben azt kérdezik: elismerik-e a görög határkerítés hatékonyságát, és ha igen, megteszik-e ugyanezt a magyarral is.
Kül 2021-07-16 | 13:38
Bőkezűen támogatja a német állam a semmittevést: egy öttagú migránscsalád akár 1812 euró támogatást is felvehet havonta

Bőkezűen támogatja a német állam a semmittevést: egy öttagú migránscsalád akár 1812 euró támogatást is felvehet havonta

 • Ez 600 000 forint minden hónapban.
 • Abban az esetben is jár ez a támogatás, ha adott esetben mind a két szülő dolgozik.
 • Bár ez a legritkább a német Hartz IV segély statisztikai összesítése alapján.
Kül 2021-07-15 | 18:43
Rasszistának tartják a Wikipédiát, mert "túl sok fehér férfi írja"

Rasszistának tartják a Wikipédiát, mert "túl sok fehér férfi írja"

 • Ezt a német közszolgálati rádióban vitatták meg.
 • A Deutschlandfunk műsorvezetője, Christine Watty is egyetértett ezzel a tézissel.
 • Hangsúlyozta, hogy amikor "fehér férfiak" hozzászólásokat hoznak létre a Wikipédián, az automatikusan "uralmi tudás", amely elnyomja a migránsokat, a sötét bőrűeket és a nőket.
Kül 2021-06-09 | 20:32
Németország egyik legnagyobb klánja segélyezettként élt egy pazar villában

Németország egyik legnagyobb klánja segélyezettként élt egy pazar villában

 • A család állítólag legalább 400 000 euró szociális juttatást vett fel.
 • A nyomozók 290 000 euró készpénzt foglaltak le a segélyezett klántagok által lakott villában.
 • A rendőrök egy rendőrségi tankkal törték be az ingatlan kapuját.
 • Németországban egyre nagyobb gondot jelent a kiterjedt arab klánok okozta szervezett bűnözés.