Rasszizmusvita a szilveszteri háborús állapotokat követően Németországban

Rasszizmusvita a szilveszteri háborús állapotokat követően Németországban
 • A CDU szeretette volna megtudni az elkövetők keresztneveit, az SPD, a Zöldek és s Baloldal szerint ez populizmus és rasszizmus.

Hatalmas vita a szilveszteri randalírozók keresztnevei miatt - A zöld politikus azt jósolja: "A következő berlini generáció túlnyomórészt migráns hátterű lesz. Ehhez mindenkinek hozzá kellene szoknia" - tudósít a BILD.

Hatalmas vita van a politikában a szilveszteri botrány kezeléséről a berlini CDU tudni akarja azoknak a gyanúsítottaknak a keresztnevét, akiket a rendőrség német állampolgárként adott meg.

Az SPD, a Zöldek és a Baloldal belügyi politikusai most populizmussal, sőt rasszizmussal vádolják a kereszténydemokratákat.

Tom Schreiber (44, SPD) úgy fogalmazott: "Ezzel a CDU-ról lehullott a jobboldali populista maszkja". Vaszilij Franco (30, Zöldek) pedig azt mondta: "Ez a rasszista ellenérzések terjesztése".

A Twitteren élénk vitát váltott ki Niklas Schrader, a baloldal belpolitikai szóvivőjének bejegyzése: "A CDU 2022 szilveszterén kérdéseket nyújtott be a belügyi bizottsághoz, és a német gyanúsítottak keresztnevét kéri. Nyilván azért, hogy letagadják, hogy németek."

"Van egy problémánk, amely felett az SPD, a Zöldek és a baloldal szemet huny"

Kai Wegner (50), a berlini CDU vezetője felháborodott a vádakon.

A BILD-nek elmondta: "Berlinben van egy probléma, amely felett az SPD, a Zöldek és a baloldal szemet huny. Vannak fiatalok, akik itt születtek és nőttek fel, és még mindig nem érzik, hogy ide tartoznak. Minél pontosabban azonosítjuk az elkövetők csoportját, annál hatékonyabbak lesznek a megelőzési ajánlatok."

A politikus célja, "Meg kell nyernünk ezeket a fiatalokat a társadalmunk számára. Ki kell alakítaniuk bennük a demokráciánk iránti érzést, és tiszteletet kell tanúsítaniuk jogállamunk iránt, függetlenül attól, hogy milyen háttérrel rendelkeznek." Wegner azt is mondja: "A bíróságon nem számít, hogy Mehmetnek vagy Martinnak hívnak. A törvényeink mindenkire vonatkoznak, éspedig egyformán!"

Sebastian Czaja (39), a berlini FDP frakcióvezetője ellenkezik: "Egy személy keresztneve semmit nem mond el a személyről, ennek ellenkezőjét állítani problémás. Fontos, hogy a szilveszteri elkövetők most gyorsan következetes büntetést kapjanak, függetlenül attól, hogy Hassannak, Helmutnak vagy Halinának hívják őket."

A "Welt" (amelyet a BILD-hez hasonlóan az Axel Springer ad ki) jelentése szerint a német állampolgárságú letartóztatottak mintegy negyede kettős állampolgár. A jelentés szerint a 145 letartóztatott közül legalább 111-en maguk is bevándoroltak Németországba, vagy bevándorlók leszármazottai.

Jarasch zöldpárti politikus: "Ez a következő generáció Berlinben".

Bettina Jarasch (54) zöld közlekedési szenátor és csúcsjelölt az RBB rádióban tett nyilatkozatával keltett feltűnést.

Nem lehet a vitát az elkövetők migrációs hátterére szűkíteni - mondta Jarasch, a zöld politikus. Továbbá azt fűzte még hozzá: "A következő berlini generáció túlnyomórészt migráns hátterű. Ehhez mindenkinek hozzá kellene szoknia."

"SZÁNDÉKOSAN FEGYVERKÉNT HASZNÁLT RAKÉTÁK".

Szilveszteri csata a német utcákon

Háttér: Az évfordulón petárdázó huligánok rakétákkal lőtték a katasztrófavédelmi erőket, barikádokat emeltek és tüzeket gyújtottak. A berlini rendőrség 145 embert tartóztatott le. A neten terjedő videókon látható, amint egy randalírozó tűzoltó készüléket dob egy szolgálatban lévő mentőautóra. Berlin-Neuköllnben a szilveszteri huligánok felgyújtottak egy autóbuszt, és megtámadták a mentőegységeket. A zavargások drasztikus következményei: a rendőrségnek és a tűzoltóságnak együttesen közel 4000 hívása volt. A szilveszteri gyalázat során a káoszban több mint 30 mentőszolgálatot ellátó hivatásos sérült meg.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-05-13 | 12:37
Úszik az olajban a globális klímacélokkal kampányoló Biden elnök környezete

Úszik az olajban a globális klímacélokkal kampányoló Biden elnök környezete

 • Kampánya során Joe Biden amerikai elnök azt ígérta, nem fogad el pénzt a fosszilis energiával foglalkozó iparágaktól.
 • Úgy tűnik a kabinetjének tagjai kevésbé válogatósak.
 • Az elnök klímaügyi különleges elnöki megbízottjának, John Kerry feleségének az apja 115 ezer dollárnyi olaj és gázipari befektetéssel rendelkezik.
Kül 2021-10-22 | 10:59
Orbán: a Bizottság klímavédelmi tervei megölik az európai középosztályt

Orbán: a Bizottság klímavédelmi tervei megölik az európai középosztályt

 • Márpedig stabil berendezkedés csak széles középosztály megléte mellett képzelhető el, ez a hüvelykszabály a politikában.
 • Orbán szerint az európai klímavitában egyik oldalon a józan ész képviselői, a másikon azok állnak, akik fantazmagóriákat kergetnek.
Kül 2021-07-07 | 19:33
Sajtószabadság a bezzeg Hollandiában: életveszélyben a fejbe lőtt bűnügyi újságíró

Sajtószabadság a bezzeg Hollandiában: életveszélyben a fejbe lőtt bűnügyi újságíró

 • Az egyik legismertebb holland bűnügyi újságíró, Peter de Vries életéért küzdenek az orvosok, akit kedden este ismeretlenek többször fejbe lőttek egy televízióstúdió előtt Amszterdamban.
 • Három gyanúsítottat már letartóztatott a rendőrség, köztük a lövéseket vélhetően leadó személyt.
 • Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője szerint támadás történt Hollandiában a sajtószabadság ellen, és Mark Rutte kormányfőnek a saját hazájával kellene foglalkoznia ahelyett, hogy "térdre kényszerítené Magyarországot".
Kül 2022-09-30 | 14:27
Lekapcsolják a mozgólépcsőket a német áruházakban

Lekapcsolják a mozgólépcsőket a német áruházakban

 • Így spórolnak az árammal.
 • Korábban erre a sorsra jutottak a kirakatok és a díszvilágítások is.
 • Nemrégiben egy környezetvédelmi szervezet azt kérte a német állampolgároktól, hogy mellőzzék a karácsonyi díszkivilágítást.
Kül 2021-08-13 | 11:25
Már a tizedik tartományi székhely is a tálibok kezén

Már a tizedik tartományi székhely is a tálibok kezén

 • Kandahár, Afanisztán 2. legnagyobb városa is a tálibok kezére jutott.
 • Alig 150 kilométerre járnak Kabultól.
 • Kabulból tömegesen menekül a polgári lakosság.
 • Szakértők egy újabb migrációs krízis veszélyeire figyelmeztetnek.
Kül 2021-08-02 | 12:20
A német belügyminiszter önzéssel vádolja Ausztriát

A német belügyminiszter önzéssel vádolja Ausztriát

 • Továbbra is forró krumpli a migráció Európában.
 • A német belügyminiszter vasárnap Ausztriát bírálta, csak azért, mert az a saját érdekeit próbálja érvényesíteni a migrációs politikában.
Kül 2021-05-13 | 11:36
A német Stern az osztrák botrányokról: Na szervusz, Ausztria - egy ország a sikeres modell és a banánköztársaság között

A német Stern az osztrák botrányokról: Na szervusz, Ausztria - egy ország a sikeres modell és a banánköztársaság között

 • Élénken foglalkoztatja a német sajtót az osztrák kancellár elleni nyomozás, és a miniszterelnököt elérő rengeteg korrupciós botrány.