Rasszizmusvita a szilveszteri háborús állapotokat követően Németországban

Rasszizmusvita a szilveszteri háborús állapotokat követően Németországban
  • A CDU szeretette volna megtudni az elkövetők keresztneveit, az SPD, a Zöldek és s Baloldal szerint ez populizmus és rasszizmus.

Hatalmas vita a szilveszteri randalírozók keresztnevei miatt - A zöld politikus azt jósolja: "A következő berlini generáció túlnyomórészt migráns hátterű lesz. Ehhez mindenkinek hozzá kellene szoknia" - tudósít a BILD.

Hatalmas vita van a politikában a szilveszteri botrány kezeléséről a berlini CDU tudni akarja azoknak a gyanúsítottaknak a keresztnevét, akiket a rendőrség német állampolgárként adott meg.

Az SPD, a Zöldek és a Baloldal belügyi politikusai most populizmussal, sőt rasszizmussal vádolják a kereszténydemokratákat.

Tom Schreiber (44, SPD) úgy fogalmazott: "Ezzel a CDU-ról lehullott a jobboldali populista maszkja". Vaszilij Franco (30, Zöldek) pedig azt mondta: "Ez a rasszista ellenérzések terjesztése".

A Twitteren élénk vitát váltott ki Niklas Schrader, a baloldal belpolitikai szóvivőjének bejegyzése: "A CDU 2022 szilveszterén kérdéseket nyújtott be a belügyi bizottsághoz, és a német gyanúsítottak keresztnevét kéri. Nyilván azért, hogy letagadják, hogy németek."

"Van egy problémánk, amely felett az SPD, a Zöldek és a baloldal szemet huny"

Kai Wegner (50), a berlini CDU vezetője felháborodott a vádakon.

A BILD-nek elmondta: "Berlinben van egy probléma, amely felett az SPD, a Zöldek és a baloldal szemet huny. Vannak fiatalok, akik itt születtek és nőttek fel, és még mindig nem érzik, hogy ide tartoznak. Minél pontosabban azonosítjuk az elkövetők csoportját, annál hatékonyabbak lesznek a megelőzési ajánlatok."

A politikus célja, "Meg kell nyernünk ezeket a fiatalokat a társadalmunk számára. Ki kell alakítaniuk bennük a demokráciánk iránti érzést, és tiszteletet kell tanúsítaniuk jogállamunk iránt, függetlenül attól, hogy milyen háttérrel rendelkeznek." Wegner azt is mondja: "A bíróságon nem számít, hogy Mehmetnek vagy Martinnak hívnak. A törvényeink mindenkire vonatkoznak, éspedig egyformán!"

Sebastian Czaja (39), a berlini FDP frakcióvezetője ellenkezik: "Egy személy keresztneve semmit nem mond el a személyről, ennek ellenkezőjét állítani problémás. Fontos, hogy a szilveszteri elkövetők most gyorsan következetes büntetést kapjanak, függetlenül attól, hogy Hassannak, Helmutnak vagy Halinának hívják őket."

A "Welt" (amelyet a BILD-hez hasonlóan az Axel Springer ad ki) jelentése szerint a német állampolgárságú letartóztatottak mintegy negyede kettős állampolgár. A jelentés szerint a 145 letartóztatott közül legalább 111-en maguk is bevándoroltak Németországba, vagy bevándorlók leszármazottai.

Jarasch zöldpárti politikus: "Ez a következő generáció Berlinben".

Bettina Jarasch (54) zöld közlekedési szenátor és csúcsjelölt az RBB rádióban tett nyilatkozatával keltett feltűnést.

Nem lehet a vitát az elkövetők migrációs hátterére szűkíteni - mondta Jarasch, a zöld politikus. Továbbá azt fűzte még hozzá: "A következő berlini generáció túlnyomórészt migráns hátterű. Ehhez mindenkinek hozzá kellene szoknia."

"SZÁNDÉKOSAN FEGYVERKÉNT HASZNÁLT RAKÉTÁK".

Szilveszteri csata a német utcákon

Háttér: Az évfordulón petárdázó huligánok rakétákkal lőtték a katasztrófavédelmi erőket, barikádokat emeltek és tüzeket gyújtottak. A berlini rendőrség 145 embert tartóztatott le. A neten terjedő videókon látható, amint egy randalírozó tűzoltó készüléket dob egy szolgálatban lévő mentőautóra. Berlin-Neuköllnben a szilveszteri huligánok felgyújtottak egy autóbuszt, és megtámadták a mentőegységeket. A zavargások drasztikus következményei: a rendőrségnek és a tűzoltóságnak együttesen közel 4000 hívása volt. A szilveszteri gyalázat során a káoszban több mint 30 mentőszolgálatot ellátó hivatásos sérült meg.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-04 | 09:32
Német Zöldek: "Németországnak a Földközi-tengerből kimentettek negyedét be kellene fogadnia"

Német Zöldek: "Németországnak a Földközi-tengerből kimentettek negyedét be kellene fogadnia"

  • Ahogyan növekszik a Földközi-tengeren átcsempészett "csónakos" migránsok száma, úgy indult meg az Európában megszokott ping-pong a migránsokkal.
  • Kiújult a vita Németországban, hogy mely országnak hány migránst kellene befogadnia.
  • A nagykoalíciós szövetségi kormány ellenzi az önkéntes uniós szétosztásban a német részvételt, a Zöldek szerint egyedül Németországnak be kellene fogadnia az újonnan érkezettek negyedét.
  • A WELT által megkérdezett szakértők azt jelzik előre, hogy a nyári melegben nagyszámú migráns fog útra kelni, és a számuk újra leterheli majd Olaszországot.
  • A német nagypolitika pedig a szövetségi választási kampányra figyel, ősszel ugyanis választások lesznek Németországban.
Kül 2021-07-31 | 11:11
Berlin: négy sérültje van a késelésnek és a lövöldözésnek

Berlin: négy sérültje van a késelésnek és a lövöldözésnek

  • A dpa információi szerint a rendőrség az arab származású klánokkal való kapcsolatot vizsgálja.
Kül 2021-07-07 | 13:04
Folytatódik a német Karácsony vesszőfutása: 40 000 eurót markolt fel Baerbock az el nem készített disszertációjáért

Folytatódik a német Karácsony vesszőfutása: 40 000 eurót markolt fel Baerbock az el nem készített disszertációjáért

  • Nem véletlen, hogy már a legnagyobb, zöld-párti újságok is megüzenték neki: lépjen vissza a német kancellár-jelöltségtől.
Kül 2021-07-09 | 13:04
Techcenzúra a német választások előtt: a Twitter blokkolta a liberális FDP politikusának migrációkritikus bejegyzését

Techcenzúra a német választások előtt: a Twitter blokkolta a liberális FDP politikusának migrációkritikus bejegyzését

  • A Twitter a statisztikai adatokat is "gyűlöletkeltő viselkedésnek" azonosítja.
  • A német liberális politikus bűne az volt, hogy megosztott a Twitter-profilján egy BILD-cikket, mely arról szólt, az erőszakos támadások, a késes gyilkosságok, a szexuális bűnelkövetők között nagyon nagy számban vannak nem német migránsok.
  • A BILD ezt a cikket friss rendőrségi kriminálstatisztikai adatok alapján írta meg.
  • A Twitter szerint e cikk megosztása "gyűlöletkeltő viselkedés".
Kül 2021-08-20 | 14:08
Csúfos kudarc: a CNN arról ír, a Biden-kormányzatot hibáztatják a saját szakértői

Csúfos kudarc: a CNN arról ír, a Biden-kormányzatot hibáztatják a saját szakértői

  • A demokrata kurzussal kesztyűs kézzel bánó CNN által megszólaltatottak szerint az amerikai csapatkivonás elhibázott.
  • Erre a Biden-adminisztráció katonai és hírszerzési szakértői előre figylmeztették az Elnököt és az embereit.
  • Hónapok óta beszámoltak az amerikai vezetésnek, hogy Afganisztán el fog bukni.
  • Megindult az egymásra mutogatás a csúfos kudarc miatt.
Kül 2021-05-17 | 11:01
Egyiptomi-német politológus a WELT-nek: "A politikusok nem értették meg, hogy a migrációval antiszemitizmus is érkezik Németországba"

Egyiptomi-német politológus a WELT-nek: "A politikusok nem értették meg, hogy a migrációval antiszemitizmus is érkezik Németországba"

  • Az Izrael és a Hamász közötti konfliktus kiéleződését követően Németországban a BILD jelentése szerint több városban is antiszemita és a zsidókat szidalmazó tüntetések zajlottak.
  • Német sajtójelentések alapján egyes városokban a migráns fiatalok zsinagógákat is rongáltak.
  • Abdel-Samad egyiptomi-német politológus arról beszélt a WELT-nek, hogyan kerül ez a gyűlölet a német utcákra.
  • Abdel-Samad: "[Az antiszemitizmus] nagyon elterjedt. Sajnos ez az arab világban az oktatás része. Az ide érkező emberek a bőröndjeikben sok konfliktust is magukkal hoznak a hazájukból. Az antiszemitizmus pedig az arab világ oktatáspolitikájának része, hogy úgy mondjam."

 

Kül 2021-06-06 | 19:32
A BILD szerint a CDU nyert Szász-Anhaltban 35,8 százalékkal, második az AfD 23,1%-kal

A BILD szerint a CDU nyert Szász-Anhaltban 35,8 százalékkal, második az AfD 23,1%-kal

  • Harmadik a Linke, 10,9%-os eredménnyel, negyedik az SPD 8 százalékkal, ötödik az FDP 6,8 százalékkal, és hatodik a Grüne 6%-kal.