Rasszizmusvita a szilveszteri háborús állapotokat követően Németországban

Rasszizmusvita a szilveszteri háborús állapotokat követően Németországban
  • A CDU szeretette volna megtudni az elkövetők keresztneveit, az SPD, a Zöldek és s Baloldal szerint ez populizmus és rasszizmus.

Hatalmas vita a szilveszteri randalírozók keresztnevei miatt - A zöld politikus azt jósolja: "A következő berlini generáció túlnyomórészt migráns hátterű lesz. Ehhez mindenkinek hozzá kellene szoknia" - tudósít a BILD.

Hatalmas vita van a politikában a szilveszteri botrány kezeléséről a berlini CDU tudni akarja azoknak a gyanúsítottaknak a keresztnevét, akiket a rendőrség német állampolgárként adott meg.

Az SPD, a Zöldek és a Baloldal belügyi politikusai most populizmussal, sőt rasszizmussal vádolják a kereszténydemokratákat.

Tom Schreiber (44, SPD) úgy fogalmazott: "Ezzel a CDU-ról lehullott a jobboldali populista maszkja". Vaszilij Franco (30, Zöldek) pedig azt mondta: "Ez a rasszista ellenérzések terjesztése".

A Twitteren élénk vitát váltott ki Niklas Schrader, a baloldal belpolitikai szóvivőjének bejegyzése: "A CDU 2022 szilveszterén kérdéseket nyújtott be a belügyi bizottsághoz, és a német gyanúsítottak keresztnevét kéri. Nyilván azért, hogy letagadják, hogy németek."

"Van egy problémánk, amely felett az SPD, a Zöldek és a baloldal szemet huny"

Kai Wegner (50), a berlini CDU vezetője felháborodott a vádakon.

A BILD-nek elmondta: "Berlinben van egy probléma, amely felett az SPD, a Zöldek és a baloldal szemet huny. Vannak fiatalok, akik itt születtek és nőttek fel, és még mindig nem érzik, hogy ide tartoznak. Minél pontosabban azonosítjuk az elkövetők csoportját, annál hatékonyabbak lesznek a megelőzési ajánlatok."

A politikus célja, "Meg kell nyernünk ezeket a fiatalokat a társadalmunk számára. Ki kell alakítaniuk bennük a demokráciánk iránti érzést, és tiszteletet kell tanúsítaniuk jogállamunk iránt, függetlenül attól, hogy milyen háttérrel rendelkeznek." Wegner azt is mondja: "A bíróságon nem számít, hogy Mehmetnek vagy Martinnak hívnak. A törvényeink mindenkire vonatkoznak, éspedig egyformán!"

Sebastian Czaja (39), a berlini FDP frakcióvezetője ellenkezik: "Egy személy keresztneve semmit nem mond el a személyről, ennek ellenkezőjét állítani problémás. Fontos, hogy a szilveszteri elkövetők most gyorsan következetes büntetést kapjanak, függetlenül attól, hogy Hassannak, Helmutnak vagy Halinának hívják őket."

A "Welt" (amelyet a BILD-hez hasonlóan az Axel Springer ad ki) jelentése szerint a német állampolgárságú letartóztatottak mintegy negyede kettős állampolgár. A jelentés szerint a 145 letartóztatott közül legalább 111-en maguk is bevándoroltak Németországba, vagy bevándorlók leszármazottai.

Jarasch zöldpárti politikus: "Ez a következő generáció Berlinben".

Bettina Jarasch (54) zöld közlekedési szenátor és csúcsjelölt az RBB rádióban tett nyilatkozatával keltett feltűnést.

Nem lehet a vitát az elkövetők migrációs hátterére szűkíteni - mondta Jarasch, a zöld politikus. Továbbá azt fűzte még hozzá: "A következő berlini generáció túlnyomórészt migráns hátterű. Ehhez mindenkinek hozzá kellene szoknia."

"SZÁNDÉKOSAN FEGYVERKÉNT HASZNÁLT RAKÉTÁK".

Szilveszteri csata a német utcákon

Háttér: Az évfordulón petárdázó huligánok rakétákkal lőtték a katasztrófavédelmi erőket, barikádokat emeltek és tüzeket gyújtottak. A berlini rendőrség 145 embert tartóztatott le. A neten terjedő videókon látható, amint egy randalírozó tűzoltó készüléket dob egy szolgálatban lévő mentőautóra. Berlin-Neuköllnben a szilveszteri huligánok felgyújtottak egy autóbuszt, és megtámadták a mentőegységeket. A zavargások drasztikus következményei: a rendőrségnek és a tűzoltóságnak együttesen közel 4000 hívása volt. A szilveszteri gyalázat során a káoszban több mint 30 mentőszolgálatot ellátó hivatásos sérült meg.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-26 | 14:37
A tálibok visszafoglalják Afganisztán nagy részét - most újabb menekülthullám indul Európa felé?

A tálibok visszafoglalják Afganisztán nagy részét - most újabb menekülthullám indul Európa felé?

  • Teszi fel a kérdést az osztrák EXXPRESS portál.
  • Az afgán központi kormány csak Kabult és környékét tartja ellenőrzése alatt.
  • Az ország többi részét a tálibok: egész körzetek adták meg magukat harc nélkül a táliboknak.
  • Már 2,2 millió ember él a tálibok uralma alatt, és ez a szám napról-napra nő.
  • Mindez egy hatalmas népvándorlás elindulását eredményezheti ismét.
Kül 2021-05-18 | 10:41
REKORD - 5000 migráns özönlött be Spanyolország afrikai exklávéjába

REKORD - 5000 migráns özönlött be Spanyolország afrikai exklávéjába

  • A spanyol média szerint az észak-afrikai exklávéba, Ceutába 24 óra alatt több mint 5000 migráns érkezett Marokkóból.
  • Közülük mintegy 1500-an kiskorúak. Az emberek a marokkói Fnideq városából a Földközi-tengeren át úsztak, vagy apálykor a tengerparton is gyalogoltak, egy ember meghalt.