Németország: a tulajdonosok beleegyezése nélkül is korlátozhatják a hőszivattyúk és az e-autók áramellátását

Németország: a tulajdonosok beleegyezése nélkül is korlátozhatják a hőszivattyúk és az e-autók áramellátását
 • A Gazdasági minisztérium terve ez.
 • Alkotmányjogászok nem tartják alkotmányosnak az eljárást, és szerintük nem a kormánynak, hanem a Bundestagnak kellene erről döntenie.
 • Mások azt emelik ki, hogy a szabadságjogok korlátozása csak a legvégső esetben fogadható el, és akkor sem huzamosabb időre.

A hőszivattyúk és az e-autók hamarosan túlterhelhetik az elektromos hálózatot. Az üzemeltetők számára ezért lehetővé kell tenni, hogy a jövőben a tulajdonosok beleegyezése nélkül is korlátozhassák a fogyasztást. A tervek már elég konkrétak, az autóipar megriadt - tudósít a WELT.

A tervek ismertetésekor a Szövetségi Hálózati Ügynökség munkatársai nem titkolták a fogyasztókra nézve hátrányos következményeket: "Az átállási intézkedések miatt szükséges kényelmi korlátozások elfogadása" - szerepelt az egyik dián.

Ez technikailag hangzik, de ami ez alatt értendő, az sok ember mindennapi életébe való jelentős beavatkozás: amikor a villamosenergia-hálózat energiaellátottsága szűkös, az üzemeltetőknek biztosítaniuk kell, hogy a hőszivattyúk és a magán e-autó töltőállomások átmenetileg kevesebb energiát kapjanak. A hálózati ügynökség nem lát alternatívát a kényszerszabályozásra.

A Bundestag jogászai jogszerűnek tartják az energiatakarékossági kötelezettséget

A szövetségi kormányzat beavatkozhat a lakossági magánszektorba a kötelező energiatakarékossági intézkedések előírásával.

A Bundestag tudományos szolgálatai ezt a bizonytalan energiaellátási helyzet miatt indokoltnak tartják. A gazdasági minisztérium ki akarja terjeszteni az energiatakarékossági rendeletet.

A múlt héten a Szövetségi Hálózati Ügynökség elnöke riadót fújt: az alacsony hőmérséklet miatt túl sok energia fogyna. "Ez nem folytatódhat januárban és februárban" - mondta Klaus Müller a ZDF-nek. Azt ajánlotta a polgároknak, hogy lehetőleg ne fűtsenek minden helyiséget.

Azt viszont nem mondta, hogy a szövetségi kormány a magánháztartásokat is kötelezheti erre - ezt a Bundestag tudományos szolgálatának új tanulmánya is erősíti meg, amely a WELT birtokába jutott.

A tanulmány azt vizsgálta, hogy az energiatakarékossági törvény 30. paragrafusa, amely alapján a szövetségi kormány július óta megelőző energiatakarékossági intézkedéseket rendelhet el, alkotmányos-e, és különösen azt, hogy a magánszemélyek milyen mértékben vonhatók felelősségre.

A 20 oldalas dokumentumban a Bundestag jogászai arra a következtetésre jutnak: igen, a paragrafus alkotmányos. A kereskedelmi gazdaság minden területét és a magánélet nagy részét érintheti egy ilyen intézkedés. "Elképzelhető lenne például, hogy a lakóterek maximálisan megengedett fűtésére, a melegvíz-fogyasztásra vagy általában a villamosenergia-ellátásra vonatkozó előírások legyenek a lakásszektorban" - áll a dokumentumban.

Volker Boehme-Neßler oldenburgi alkotmányjogász a WELT-nek alkotmányellenesnek minősítette a 30. bekezdést. Azt mondta, hogy a rendelet kiadására vonatkozó felhatalmazás túl homályosan van megfogalmazva, ráadásul az alapvető jogok ilyen lényeges megsértéséről a parlamentnek és nem a kormánynak kellene döntenie.

A Bundestag jogászai viszont a jelenlegi konstrukciót tartják indokoltnak: A bekezdés egy "sokrétű helyzetet" szabályoz, amelyet "kiszámíthatatlanságok" jellemeznek. A németországi energiaellátás helyzete jelenleg nagymértékben függ a nemzetközi politikai és gazdasági fejleményektől, de attól is, hogy "az árak alakulásáa miatt" mennyit takarítanak meg önkéntesen: "A fogyasztói oldalon többek között az időjárás, a 2022/2023-as téli hőmérséklet formájában meghatározó szerepet játszik. Nehéz megbecsülni, hogyan fog alakulni a helyzet, a változások hirtelen bekövetkezhetnek. Az energiaellátás azonnali veszélyeztetése esetén a lakosságra gyakorolt hatás mértéke nagyon nagy" - mondta. "Ez tehát nagymértékben megköveteli a gyors reagálás lehetőségét, amelynek során alig van idő a jogszabályok kiigazítására" - mondták a jogászok. Ennek fényében nem lenne szükség konkrétabb megfogalmazásra sem.

A szövetségi kormány a nyáron már több energiatakarékossági rendeletet is kiadott a 30. paragrafus alapján. Az "EnSiKuMaV" jelenleg megtiltja a magánmedencék és a középületek közös helyiségeinek fűtését, valamint a középületek és reklámberendezések éjszakai megvilágítását. Meghatározza továbbá a munkaterek maximális hőmérsékletét.

20 százalékos megtakarítási cél

Ha jelenleg - amint arra a Szövetségi Hálózati Ügynökség vezetője figyelmeztetett - a tárolt gáz egy százalékát fogyasztják el naponta, akkor most itt lenne az ideje, hogy elővigyázatosságból további energiatakarékossági intézkedéseket hozzanak?

A WELT megkérdezte a Szövetségi Hálózati Ügynökséget, de onnan a Szövetségi Gazdasági Minisztériumhoz irányították a lapot. Ott azt írták: "A jelenlegi alacsonyabb megtakarításokat elviselhetőnek tartjuk. Már eddig is sok mindent elértünk, de nem szabad lankadnia az erőfeszítéseinknek. A tél folyamán a legalább 20 százalékos megtakarítási cél továbbra is érvényben marad." A tervek szerint az EnSikuMaV-ot, amely február végén járna le, áprilisra meghosszabbítják.

Steffen Kotré, az AfD-frakció energiapolitikai szóvivője, aki a Tudományos Szolgálat jelentését megrendelte, szintén kritikusan nyilatkozott. A polgárok jogai elleni minden beavatkozást el kell utasítani - mondta a WELT-nek. Elmondta, hogy a legfontosabb prioritás az energiaellátás növelése. A szövetségi kormánynak biztosítania kell a megbízható energiaellátást. "Ehelyett atomerőműveket semmisíttet meg, széntüzelésű erőműveket állít le, és a gázellátást akadályozza egy olyan szankciós politikával, amely árt nekünk. Ennek ellensúlyozására a polgároknak megfelelő áram- és hőellátást kell nélkülözniük."
Boehme-Neßler alkotmányjogász számára sem meggyőző az érvelés: "Természetesen igaz, hogy a politikai és az energiagazdasági helyzet nagyon nehéz, zavaros és kiszámíthatatlan" - mondja a WELT-nek.

Ez azonban szerinte nem indokolja egy ilyen messzemenő törvény meghozatalát, mert a nehéz, összetett, meglepetésekkel teli helyzetek végső soron a politika tipikus keretfeltételei. "Végső soron ez az indoklás mindig felhasználható lesz a szabadságjogok kemény korlátozásának igazolására" - mondja.

"A politika művészete a problémák megoldása a szabadság gyors és széles körű korlátozása nélkül. Csak azért, mert a politika nehézségekkel szembesül, nem szabad elhamarkodottan és széles körben korlátoznia az alapvető jogokat."

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2022-03-25 | 15:05
Tiborcz megint segít: több száz menekültnek ajánlotta fel hotelszobáit

Tiborcz megint segít: több száz menekültnek ajánlotta fel hotelszobáit

 • Közel 100 ingatlant ki is bérel a menekülteknek.
 • Ilyenkor hol vannak a baloldali üzletemberek?
Sztori 2022-10-18 | 15:23
Ausztria: a menedékkérelmek beadásának stopját követeli egy néppárti politikusnő

Ausztria: a menedékkérelmek beadásának stopját követeli egy néppárti politikusnő

 • A migrációs helyzetre utalva az ÖVP egykori főtitkárnőja azt írta Twitterén, hogy "annak érdekében, hogy a helyzet ne romoljon tovább, le kell állítani a menedékkérelmek befogadását".
Sztori 2021-11-29 | 17:13
Karácsony belehülyült a paranoiába: szerinte a titkosszolgálat "figyeli" a buszsávokat

Karácsony belehülyült a paranoiába: szerinte a titkosszolgálat "figyeli" a buszsávokat

 • Vagy csak azért hazudik, hogy egy aktuális botrányra húzhassa rá, ahogy menti az irháját.
Sztori 2022-10-27 | 16:45
Vagyonadót követel a német baloldal Ukrajna újjáépítésének finanszírozására

Vagyonadót követel a német baloldal Ukrajna újjáépítésének finanszírozására

 • "Havonta négy-öt milliárd dollárra van szükségünk a költségvetésünkhöz. Úgy gondoljuk, hogy Németország havonta körülbelül 500 millió dollárt vállalhat, különösen 2023-ra való tekintettel. Az EU egészétől havonta körülbelül kétmilliárd dollárt remélünk" - mondta Volodimir Zelenszkij elnök gazdasági tanácsadója, Alekszandr Rodnyánszkij.
Sztori 2021-09-05 | 19:23
Karácsony a fiát a kiváltságos 1% magániskolájába járatja, de azzal kampányol, a 99%-ot akarja képviselni

Karácsony a fiát a kiváltságos 1% magániskolájába járatja, de azzal kampányol, a 99%-ot akarja képviselni

 • Megint lelepleződött a képmutató és elitista baloldal.
 • Karácsony az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumba íratta fiát.
 • Az éves tandíj 1,32 millió forint.
Sztori 2023-05-09 | 21:10
Átigazolási időszak: személyes és pénzügyi problémák miatt forrong a dollármédia

Átigazolási időszak: személyes és pénzügyi problémák miatt forrong a dollármédia

 • A Telexet nemrégiben egyik alapítója, Munk Veronika hagyta el egy szlovák progresszív lap kedvéért.
 • Legalábis így szólt a bejelentés, de a valóság az, hogy a Telex-szel gáláns cseh milliárdos a pozsonyi lapjához igazolta Munkot, nem függetlenül attól, hogy Szlovákiában hamarosan választások lesznek, és a globalista pártok igen csehül állnak.
 • A 444-től távozott két alapember, mindketten Uj Péter megbízható munkatársai voltak közel két évtizeden át.
 • Ott maradt azonban Uj másik, megbízható embere, W. Róbert, akinek botrányát eltussolták házon belül.
 • A progresszív dollármédiában nem az övé az első eset, hogy a vezetők szemet hunynak régi munkatársuk viselkedése fölött, korábban a Telexnél is megtörtént ez.
 • A dollármédiát szorongatja a finanszírozás: egyes médiumok megkapják a korábbi pénzeiket, mások pedig nem. "Átstrukturálás jön", fogalmaznak azok, akik látták már a terveket.
 • Kitartóan emlegetik, hogy az Action for Democracy-t vezető Korányi Dávid kavarja a lapokat és osztja továbbra is a pénzeket.
 • De már nem feltétlenül csak hivatalos médiára akarnak költeni, elkezdődött a nagy influenszer-casting is, hogy megpróbálják fölépíteni az ellen-Megafont.
 • Ehhez már bejáratott, nagy elérésekkel rendelkező influenszereket akarnak leigazolni és összevásárolni.
 • Az első ember, akivel a BENNFENTES információi szerint tárgyalnak, az az utóbbi időben a saját fejének börtönében meghülyült Puzsér Róbert.