Németország: a tulajdonosok beleegyezése nélkül is korlátozhatják a hőszivattyúk és az e-autók áramellátását

Németország: a tulajdonosok beleegyezése nélkül is korlátozhatják a hőszivattyúk és az e-autók áramellátását
 • A Gazdasági minisztérium terve ez.
 • Alkotmányjogászok nem tartják alkotmányosnak az eljárást, és szerintük nem a kormánynak, hanem a Bundestagnak kellene erről döntenie.
 • Mások azt emelik ki, hogy a szabadságjogok korlátozása csak a legvégső esetben fogadható el, és akkor sem huzamosabb időre.

A hőszivattyúk és az e-autók hamarosan túlterhelhetik az elektromos hálózatot. Az üzemeltetők számára ezért lehetővé kell tenni, hogy a jövőben a tulajdonosok beleegyezése nélkül is korlátozhassák a fogyasztást. A tervek már elég konkrétak, az autóipar megriadt - tudósít a WELT.

A tervek ismertetésekor a Szövetségi Hálózati Ügynökség munkatársai nem titkolták a fogyasztókra nézve hátrányos következményeket: "Az átállási intézkedések miatt szükséges kényelmi korlátozások elfogadása" - szerepelt az egyik dián.

Ez technikailag hangzik, de ami ez alatt értendő, az sok ember mindennapi életébe való jelentős beavatkozás: amikor a villamosenergia-hálózat energiaellátottsága szűkös, az üzemeltetőknek biztosítaniuk kell, hogy a hőszivattyúk és a magán e-autó töltőállomások átmenetileg kevesebb energiát kapjanak. A hálózati ügynökség nem lát alternatívát a kényszerszabályozásra.

A Bundestag jogászai jogszerűnek tartják az energiatakarékossági kötelezettséget

A szövetségi kormányzat beavatkozhat a lakossági magánszektorba a kötelező energiatakarékossági intézkedések előírásával.

A Bundestag tudományos szolgálatai ezt a bizonytalan energiaellátási helyzet miatt indokoltnak tartják. A gazdasági minisztérium ki akarja terjeszteni az energiatakarékossági rendeletet.

A múlt héten a Szövetségi Hálózati Ügynökség elnöke riadót fújt: az alacsony hőmérséklet miatt túl sok energia fogyna. "Ez nem folytatódhat januárban és februárban" - mondta Klaus Müller a ZDF-nek. Azt ajánlotta a polgároknak, hogy lehetőleg ne fűtsenek minden helyiséget.

Azt viszont nem mondta, hogy a szövetségi kormány a magánháztartásokat is kötelezheti erre - ezt a Bundestag tudományos szolgálatának új tanulmánya is erősíti meg, amely a WELT birtokába jutott.

A tanulmány azt vizsgálta, hogy az energiatakarékossági törvény 30. paragrafusa, amely alapján a szövetségi kormány július óta megelőző energiatakarékossági intézkedéseket rendelhet el, alkotmányos-e, és különösen azt, hogy a magánszemélyek milyen mértékben vonhatók felelősségre.

A 20 oldalas dokumentumban a Bundestag jogászai arra a következtetésre jutnak: igen, a paragrafus alkotmányos. A kereskedelmi gazdaság minden területét és a magánélet nagy részét érintheti egy ilyen intézkedés. "Elképzelhető lenne például, hogy a lakóterek maximálisan megengedett fűtésére, a melegvíz-fogyasztásra vagy általában a villamosenergia-ellátásra vonatkozó előírások legyenek a lakásszektorban" - áll a dokumentumban.

Volker Boehme-Neßler oldenburgi alkotmányjogász a WELT-nek alkotmányellenesnek minősítette a 30. bekezdést. Azt mondta, hogy a rendelet kiadására vonatkozó felhatalmazás túl homályosan van megfogalmazva, ráadásul az alapvető jogok ilyen lényeges megsértéséről a parlamentnek és nem a kormánynak kellene döntenie.

A Bundestag jogászai viszont a jelenlegi konstrukciót tartják indokoltnak: A bekezdés egy "sokrétű helyzetet" szabályoz, amelyet "kiszámíthatatlanságok" jellemeznek. A németországi energiaellátás helyzete jelenleg nagymértékben függ a nemzetközi politikai és gazdasági fejleményektől, de attól is, hogy "az árak alakulásáa miatt" mennyit takarítanak meg önkéntesen: "A fogyasztói oldalon többek között az időjárás, a 2022/2023-as téli hőmérséklet formájában meghatározó szerepet játszik. Nehéz megbecsülni, hogyan fog alakulni a helyzet, a változások hirtelen bekövetkezhetnek. Az energiaellátás azonnali veszélyeztetése esetén a lakosságra gyakorolt hatás mértéke nagyon nagy" - mondta. "Ez tehát nagymértékben megköveteli a gyors reagálás lehetőségét, amelynek során alig van idő a jogszabályok kiigazítására" - mondták a jogászok. Ennek fényében nem lenne szükség konkrétabb megfogalmazásra sem.

A szövetségi kormány a nyáron már több energiatakarékossági rendeletet is kiadott a 30. paragrafus alapján. Az "EnSiKuMaV" jelenleg megtiltja a magánmedencék és a középületek közös helyiségeinek fűtését, valamint a középületek és reklámberendezések éjszakai megvilágítását. Meghatározza továbbá a munkaterek maximális hőmérsékletét.

20 százalékos megtakarítási cél

Ha jelenleg - amint arra a Szövetségi Hálózati Ügynökség vezetője figyelmeztetett - a tárolt gáz egy százalékát fogyasztják el naponta, akkor most itt lenne az ideje, hogy elővigyázatosságból további energiatakarékossági intézkedéseket hozzanak?

A WELT megkérdezte a Szövetségi Hálózati Ügynökséget, de onnan a Szövetségi Gazdasági Minisztériumhoz irányították a lapot. Ott azt írták: "A jelenlegi alacsonyabb megtakarításokat elviselhetőnek tartjuk. Már eddig is sok mindent elértünk, de nem szabad lankadnia az erőfeszítéseinknek. A tél folyamán a legalább 20 százalékos megtakarítási cél továbbra is érvényben marad." A tervek szerint az EnSikuMaV-ot, amely február végén járna le, áprilisra meghosszabbítják.

Steffen Kotré, az AfD-frakció energiapolitikai szóvivője, aki a Tudományos Szolgálat jelentését megrendelte, szintén kritikusan nyilatkozott. A polgárok jogai elleni minden beavatkozást el kell utasítani - mondta a WELT-nek. Elmondta, hogy a legfontosabb prioritás az energiaellátás növelése. A szövetségi kormánynak biztosítania kell a megbízható energiaellátást. "Ehelyett atomerőműveket semmisíttet meg, széntüzelésű erőműveket állít le, és a gázellátást akadályozza egy olyan szankciós politikával, amely árt nekünk. Ennek ellensúlyozására a polgároknak megfelelő áram- és hőellátást kell nélkülözniük."
Boehme-Neßler alkotmányjogász számára sem meggyőző az érvelés: "Természetesen igaz, hogy a politikai és az energiagazdasági helyzet nagyon nehéz, zavaros és kiszámíthatatlan" - mondja a WELT-nek.

Ez azonban szerinte nem indokolja egy ilyen messzemenő törvény meghozatalát, mert a nehéz, összetett, meglepetésekkel teli helyzetek végső soron a politika tipikus keretfeltételei. "Végső soron ez az indoklás mindig felhasználható lesz a szabadságjogok kemény korlátozásának igazolására" - mondja.

"A politika művészete a problémák megoldása a szabadság gyors és széles körű korlátozása nélkül. Csak azért, mert a politika nehézségekkel szembesül, nem szabad elhamarkodottan és széles körben korlátoznia az alapvető jogokat."

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2023-03-28 | 12:20
Friss kutatás: Amerika eldobja azokat az értékeket, amelyek korábban meghatározták, naggyá és erőssé tették

Friss kutatás: Amerika eldobja azokat az értékeket, amelyek korábban meghatározták, naggyá és erőssé tették

 • A hazaszeretet, a vallás és a kemény munka egyre kevésbé fontosak az amerikaiaknak, derül ki egy exkluzív Wall Street Journal-kutatásból.
Sztori 2023-03-05 | 13:46
A Magyarországon is kavaró Samantha Power, az USAID vezetője elismerte, hogy az USA háborúban áll Oroszországgal, "de az ukránok vannak a fronton"

A Magyarországon is kavaró Samantha Power, az USAID vezetője elismerte, hogy az USA háborúban áll Oroszországgal, "de az ukránok vannak a fronton"

 • Power nemrégiben Magyarországon járt David Pressman amerikai nagykövet meghívására.
 • Pressman és Power további támogatásokat jelentett be az eddig is bőségesen lefizetett dollármédiának és "civil" szervezeteknek.
 • Mérvadó amerikai republikánusok bírálják Powert és Pressmant, hogy egy, az Egyesült Államokkal azonos szövetségesi rendszerhez tartozó államban tevékenykedik az USAID, nem pedig egy fejlődő országban.
 • Szerintük az USAID-pénzek ilyen típusú felhasználása - amelyek egyébként adófizetői források -, csak arra jó, hogy Soros György magyarországi NGO-szervezeteinél landoljanak.
 • Gavin Wax, a New York-i Fiatal Republikánusok elnöke szerint Powerék célja egy színes forradalom kirobbantása és finanszírozása Magyarországon.
Sztori 2023-01-18 | 21:15
Példátlan nyomásgyakorlás az EP részéről: az európai zöldek indítványára felszálították Scholzot, adja át Ukrajnának a Leopardokat

Példátlan nyomásgyakorlás az EP részéről: az európai zöldek indítványára felszálították Scholzot, adja át Ukrajnának a Leopardokat

 • Napok óta éles vita folyik Berlinben arról, Németország adjon-e át Leopard tankokat az ukrán seregnek.
 • Az SPD-s Scholz kancellár óvatos, nem akarja magára haragítani Oroszország elnökét, Vlagyimir Putyint.
 • Az öreg SPD-sek között ugyanis még tartja magát a mondás, hogy abból nagy baj lesz, ha megint német tankok néznek farkasszemet az oroszokkal.
 • Karácsony Gergely hozzá hasonlóan sötétzöld német barátai - miközben évtizedeken át voltak békegalambok - mindenképpen a tankok átadását, azaz a háború további eszkalációját és elnyújtását akarják.
 • Ennek hangot is adnak, és ma elfogadtattak a szélsőbaloldali Európai Parlamenttel egy határozatot, amely felszólítja Scholzot, haladéktalanul adjon át Ukrajnának Leopardokat.
 • Továbbá járuljon hozzá, hogy ezt a lengyelek és a finnek is megtehessék.
 • Németország engedélyétől függ ugyanis, hogy ez a két állam átadhassa a saját német tankjait az ukrán hadseregnek.
Sztori 2023-02-25 | 15:48
Bő 300 millió ember előtt nyitotta meg az EU kapuit Portugália

Bő 300 millió ember előtt nyitotta meg az EU kapuit Portugália

 • A szocialista kormány úgy döntött ugyanis, hogy minden, a portugál nyelvű államok közösségében élő állampolgár automatikusan 1 éves tartózkodási engedélyt kap Portugáliában, mindössze 15 euróért cserébe.
 • Ez azt jelenti, hogy Portugália több mint 300 millió ember előtt nyitotta meg a kapukat, hiszen az EU-n belül a schengeni övezetben szabadon lehet mozogni.
Sztori 2023-03-02 | 21:05
EU-tanulmány: majdnem minden második ukrajnai menekült hosszú távon Németországban akar maradni

EU-tanulmány: majdnem minden második ukrajnai menekült hosszú távon Németországban akar maradni

 • Az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének felmérése több mint 14 ezer ukrán menekültet kérdezett meg tíz európai országban.
 • Az eredmények azt mutatják: Németországban a legmagasabb, 42 százalékos azoknak a menekülteknek az aránya, akik a befogadó országban szeretnének maradni.
 • A nyelvtanfolyamokon is különösen gyakran vesznek részt ebben az országban. Ezzel szemben Németország a munkaerő-piaci integráció tekintetében a sereghajtó.