Németország: a tulajdonosok beleegyezése nélkül is korlátozhatják a hőszivattyúk és az e-autók áramellátását

Németország: a tulajdonosok beleegyezése nélkül is korlátozhatják a hőszivattyúk és az e-autók áramellátását
  • A Gazdasági minisztérium terve ez.
  • Alkotmányjogászok nem tartják alkotmányosnak az eljárást, és szerintük nem a kormánynak, hanem a Bundestagnak kellene erről döntenie.
  • Mások azt emelik ki, hogy a szabadságjogok korlátozása csak a legvégső esetben fogadható el, és akkor sem huzamosabb időre.

A hőszivattyúk és az e-autók hamarosan túlterhelhetik az elektromos hálózatot. Az üzemeltetők számára ezért lehetővé kell tenni, hogy a jövőben a tulajdonosok beleegyezése nélkül is korlátozhassák a fogyasztást. A tervek már elég konkrétak, az autóipar megriadt - tudósít a WELT.

A tervek ismertetésekor a Szövetségi Hálózati Ügynökség munkatársai nem titkolták a fogyasztókra nézve hátrányos következményeket: "Az átállási intézkedések miatt szükséges kényelmi korlátozások elfogadása" - szerepelt az egyik dián.

Ez technikailag hangzik, de ami ez alatt értendő, az sok ember mindennapi életébe való jelentős beavatkozás: amikor a villamosenergia-hálózat energiaellátottsága szűkös, az üzemeltetőknek biztosítaniuk kell, hogy a hőszivattyúk és a magán e-autó töltőállomások átmenetileg kevesebb energiát kapjanak. A hálózati ügynökség nem lát alternatívát a kényszerszabályozásra.

A Bundestag jogászai jogszerűnek tartják az energiatakarékossági kötelezettséget

A szövetségi kormányzat beavatkozhat a lakossági magánszektorba a kötelező energiatakarékossági intézkedések előírásával.

A Bundestag tudományos szolgálatai ezt a bizonytalan energiaellátási helyzet miatt indokoltnak tartják. A gazdasági minisztérium ki akarja terjeszteni az energiatakarékossági rendeletet.

A múlt héten a Szövetségi Hálózati Ügynökség elnöke riadót fújt: az alacsony hőmérséklet miatt túl sok energia fogyna. "Ez nem folytatódhat januárban és februárban" - mondta Klaus Müller a ZDF-nek. Azt ajánlotta a polgároknak, hogy lehetőleg ne fűtsenek minden helyiséget.

Azt viszont nem mondta, hogy a szövetségi kormány a magánháztartásokat is kötelezheti erre - ezt a Bundestag tudományos szolgálatának új tanulmánya is erősíti meg, amely a WELT birtokába jutott.

A tanulmány azt vizsgálta, hogy az energiatakarékossági törvény 30. paragrafusa, amely alapján a szövetségi kormány július óta megelőző energiatakarékossági intézkedéseket rendelhet el, alkotmányos-e, és különösen azt, hogy a magánszemélyek milyen mértékben vonhatók felelősségre.

A 20 oldalas dokumentumban a Bundestag jogászai arra a következtetésre jutnak: igen, a paragrafus alkotmányos. A kereskedelmi gazdaság minden területét és a magánélet nagy részét érintheti egy ilyen intézkedés. "Elképzelhető lenne például, hogy a lakóterek maximálisan megengedett fűtésére, a melegvíz-fogyasztásra vagy általában a villamosenergia-ellátásra vonatkozó előírások legyenek a lakásszektorban" - áll a dokumentumban.

Volker Boehme-Neßler oldenburgi alkotmányjogász a WELT-nek alkotmányellenesnek minősítette a 30. bekezdést. Azt mondta, hogy a rendelet kiadására vonatkozó felhatalmazás túl homályosan van megfogalmazva, ráadásul az alapvető jogok ilyen lényeges megsértéséről a parlamentnek és nem a kormánynak kellene döntenie.

A Bundestag jogászai viszont a jelenlegi konstrukciót tartják indokoltnak: A bekezdés egy "sokrétű helyzetet" szabályoz, amelyet "kiszámíthatatlanságok" jellemeznek. A németországi energiaellátás helyzete jelenleg nagymértékben függ a nemzetközi politikai és gazdasági fejleményektől, de attól is, hogy "az árak alakulásáa miatt" mennyit takarítanak meg önkéntesen: "A fogyasztói oldalon többek között az időjárás, a 2022/2023-as téli hőmérséklet formájában meghatározó szerepet játszik. Nehéz megbecsülni, hogyan fog alakulni a helyzet, a változások hirtelen bekövetkezhetnek. Az energiaellátás azonnali veszélyeztetése esetén a lakosságra gyakorolt hatás mértéke nagyon nagy" - mondta. "Ez tehát nagymértékben megköveteli a gyors reagálás lehetőségét, amelynek során alig van idő a jogszabályok kiigazítására" - mondták a jogászok. Ennek fényében nem lenne szükség konkrétabb megfogalmazásra sem.

A szövetségi kormány a nyáron már több energiatakarékossági rendeletet is kiadott a 30. paragrafus alapján. Az "EnSiKuMaV" jelenleg megtiltja a magánmedencék és a középületek közös helyiségeinek fűtését, valamint a középületek és reklámberendezések éjszakai megvilágítását. Meghatározza továbbá a munkaterek maximális hőmérsékletét.

20 százalékos megtakarítási cél

Ha jelenleg - amint arra a Szövetségi Hálózati Ügynökség vezetője figyelmeztetett - a tárolt gáz egy százalékát fogyasztják el naponta, akkor most itt lenne az ideje, hogy elővigyázatosságból további energiatakarékossági intézkedéseket hozzanak?

A WELT megkérdezte a Szövetségi Hálózati Ügynökséget, de onnan a Szövetségi Gazdasági Minisztériumhoz irányították a lapot. Ott azt írták: "A jelenlegi alacsonyabb megtakarításokat elviselhetőnek tartjuk. Már eddig is sok mindent elértünk, de nem szabad lankadnia az erőfeszítéseinknek. A tél folyamán a legalább 20 százalékos megtakarítási cél továbbra is érvényben marad." A tervek szerint az EnSikuMaV-ot, amely február végén járna le, áprilisra meghosszabbítják.

Steffen Kotré, az AfD-frakció energiapolitikai szóvivője, aki a Tudományos Szolgálat jelentését megrendelte, szintén kritikusan nyilatkozott. A polgárok jogai elleni minden beavatkozást el kell utasítani - mondta a WELT-nek. Elmondta, hogy a legfontosabb prioritás az energiaellátás növelése. A szövetségi kormánynak biztosítania kell a megbízható energiaellátást. "Ehelyett atomerőműveket semmisíttet meg, széntüzelésű erőműveket állít le, és a gázellátást akadályozza egy olyan szankciós politikával, amely árt nekünk. Ennek ellensúlyozására a polgároknak megfelelő áram- és hőellátást kell nélkülözniük."
Boehme-Neßler alkotmányjogász számára sem meggyőző az érvelés: "Természetesen igaz, hogy a politikai és az energiagazdasági helyzet nagyon nehéz, zavaros és kiszámíthatatlan" - mondja a WELT-nek.

Ez azonban szerinte nem indokolja egy ilyen messzemenő törvény meghozatalát, mert a nehéz, összetett, meglepetésekkel teli helyzetek végső soron a politika tipikus keretfeltételei. "Végső soron ez az indoklás mindig felhasználható lesz a szabadságjogok kemény korlátozásának igazolására" - mondja.

"A politika művészete a problémák megoldása a szabadság gyors és széles körű korlátozása nélkül. Csak azért, mert a politika nehézségekkel szembesül, nem szabad elhamarkodottan és széles körben korlátoznia az alapvető jogokat."

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2023-02-20 | 20:37
Csökken a nyugati közvélemények Ukrajna-pártisága

Csökken a nyugati közvélemények Ukrajna-pártisága

  • Németországban és Lengyelországban is csökken az ukrajnai háború és a fegyverszállítások támogatása a közvéleményekben.
Sztori 2022-01-19 | 12:40
Csak egy trükk lenne Márki-Zay koronavírus-fertőzöttsége?

Csak egy trükk lenne Márki-Zay koronavírus-fertőzöttsége?

  • Kedden este a baloldal miniszterelnök-jelöltje az ATV-n szerepelt, nem tűnt betegnek.
  • Lehet, hogy ezzel készítik elő a leléptetését a hibát-hibára halmozó jelöltnek a elégedetlen ellenzéki pártok?
Sztori 2021-09-19 | 11:29
Folytatódik a harc: Hadházy egy Tóth Csabához köthető ingatlanügylet dokumentumait hozta nyilvánosságra

Folytatódik a harc: Hadházy egy Tóth Csabához köthető ingatlanügylet dokumentumait hozta nyilvánosságra

  • Korábban Tóth is biztosította arról Hadházyt, hogy "mindenkinek lehetnek sötét foltok a múltjában."
Sztori 2023-03-04 | 21:17
Nyugati szakértők: Ukrajna azért védi Bahmutot minden áron, mert eredményeket kell felmutatnia a Nyugat felé

Nyugati szakértők: Ukrajna azért védi Bahmutot minden áron, mert eredményeket kell felmutatnia a Nyugat felé

  • A szakértők egyéb hajmeresztő mondatokat is mondtak a Deutsche Wellének.
  • A brit Mike Martin nem hiszi, hogy a katonák hiánya okot jelenthetne arra, hogy Ukrajna felhagyjon az ellenállással.
  • Ralph Thiele nyugalmazott német ezredes úgy véli, "mindenkinek érdeke, hogy ez a háború most véget érjen", és "Oroszország legyőzése csak egy szófordulat".
  • Ugyanő azt is elmondta, az orosz elnök nukleáris fegyverek nélkül is tovább eszkalálhatja a háborút, például hiperszonikus fegyverek bevetésével.
  • "Ezeket mi észre sem vesszük, és nem lennénk képesek védekezni ellenük" - fogalamazott.
Sztori 2021-05-09 | 21:33
Helmuth Kohl Orbánnak: a magyar választók választották meg Önt, az Ön felelőssége főleg Magyarországért áll fönn, és ne hagyja, hogy ebben bárki korlátozza

Helmuth Kohl Orbánnak: a magyar választók választották meg Önt, az Ön felelőssége főleg Magyarországért áll fönn, és ne hagyja, hogy ebben bárki korlátozza

  • Hosszú interjút adott a miniszterelnök a postoj.sk szlovák portálnak.
  • A beszélgetésben szó esik Németország európai szerepéről, Merkel kancellárról, a V4-ekről, a migrációról és arról is, Orbán szerint merre található Európa jövője.
  • Orbán határozott véleménye, hogy a közép-európai népek sorsközösségben élnek, és ha nem szervezik meg a saját életüket, akkor megszervezik helyettük a németek, az oroszok, vagy az amerikaiak.
Sztori 2021-11-07 | 14:53
Gyurcsány évtizedes, szoros szövetségese is tiszteletét tette Cseh Katalin esküvőjén

Gyurcsány évtizedes, szoros szövetségese is tiszteletét tette Cseh Katalin esküvőjén

  • Ő azonban nem maradt sokáig, feltehetően nem akarta magát teljesen kompromittálni.
  • Gyurcsány Ferenc évtizedes szövetségese így csak egy gratulációt, egy puszit és egy kézfogást adott át  Cseh Katalin és Berg Dániel luxuslagziján.
  • Gyurcsány szövetségesének felbukkanása azért is érdekes, mert a Momentum azt állítja magáról, semmi köze az óbaloldalhoz és a gyurcsányi világhoz.
Sztori 2023-01-13 | 21:01
BILD: "Halálos integrációs hiba" - Svédország migránsbandák terrorjába süllyed

BILD: "Halálos integrációs hiba" - Svédország migránsbandák terrorjába süllyed

  • AK-47-esekkel, kézigránátokkal vannak felszerelkezve a migránsbandák.
  • Ilyet korábban nem láttunk - mondja a svéd rendőrkapitány.
Sztori 2023-02-17 | 14:28
Sötétzöld tombolás: "Elvesszük a németek álmát a saját autóról és otthonról"

Sötétzöld tombolás: "Elvesszük a németek álmát a saját autóról és otthonról"

  • Karácsony Gergely német barátai nagyon belehúztak, ott már nem csak hasztalan biciklisávokat festegetnek.
  • A cél az emberek elszegényítése, és az ipar tönkretétele egy sötétzöld őrület máza mögé rejtve.