A Fight Impunity NGO áll a brüsszeli korrupciós ügy szívében

A Fight Impunity NGO áll a brüsszeli korrupciós ügy szívében
  • Ezekről a "civil" szervezetekről mondta Eva Kaili élettársa, hogy azok csak a pénz "forgatásához" kellenek.

Federica Mogherini és Bernard Cazeneuve is tagja volt a Panzeri emberi jogi kampányának elnökségének. Most kiléptek, ő pedig börtönben ül - írja a Politico.

Ez volt az egyik legjobb kapcsolatokkal rendelkező emberi jogi csoport Brüsszelben, amely a brit nagykövet rezidenciájától néhány méterre lévő irodával, és az igazgatótanácsban számos nagy névvel büszkélkedhetett.

Most a szervezet az Európai Parlamentet elárasztó korrupciós botrány középpontjában áll; a vezető pártfogók kiléptek, és még a saját névtábláját is eltávolították az irodaajtóról.

A Fight Impunity-t 2019-ben alapította Pier Antonio Panzeri, egy korábbi baloldali európai parlamenti képviselő, hogy előmozdítsa az emberi jogok ügyét és bíróság elé állítsa a jogsértőket.

Panzeri és a Fight Impunity és a parlament egyik munkatársa, Francesco Giorgi mindketten előzetes letartóztatásban vannak. Ahogy Giorgi görög európai parlamenti képviselő barátnője, Eva Kaili is.

Niccolò Figà-Talamancát, a No Peace Without Justice nevű civil szervezet főtitkárát, akinek a Rue Ducale utcai irodájának címe megegyezik a Fight Impunity nevű szervezetével, az ügyészek elektronikus lábpereccel ellátva szabadon engedték.

A rendőrség összesen 1,5 millió eurónyi készpénzt foglalt le legalább 20 házkutatás során, amelyek során Belgiumban, Franciaországban és Olaszországban lakásokban, irodákban és szállodai szobákban razziáztak a korrupció és pénzmosás ügyében folytatott nyomozás részeként, amelyben nyilvánvalóan Katar képviselői is érintettek. 

Hétfőn a vizsgálat részeként letartóztatottak közül egy másik személy, a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség főtitkára, Luca Visentini azt mondta, hogy 50 000 eurós adományt kapott a főtitkári kampányához Panzeri alapította NGO-tól. Őt mostanra szabadon engedték.

Védekezése jól ismerős a hazai dollárbaloldal finanszírozásából: "Nem kértek tőlem semmit, és nem is kértem semmit a pénzért cserébe, és semmilyen feltételhez nem kötötték ezt az adományt" - mondta Visentini, visszautasítva a korrupció vádját.

Amikor a Fight Impunity megalakult, Gianfranco Dell'Alba, egy másik volt képviselő beleegyezett, hogy társalapítója legyen Panzeri szervezetének, hogy segítse azt, amit elmondása szerint jó ügynek tartott. Az úgynevezett Qatargate-válságba keveredett többi érintetthez hasonlóan Dell'Alba is ragaszkodik ahhoz, hogy becsapták.

A büntetlenség elleni küzdelem akkoriban "normálisnak" tűnt, mondta a POLITICO-nak. "Ami ezután történt, az számomra óriási sokk és óriási meglepetés volt". 

Nem világos, hogy a Fight Impunity mint szervezet hogyan vagy egyáltalán részt vehet-e megkérdőjelezhető cselszövésekben, azon túl, hogy kényelmetlenül közel helyezkedik el az állítólagos bűncselekmények hálójához. 

De az a kép rajzolódott ki, hogy Panzeri egy látszólag hiteles szervezetet épített fel, amely az EU magas rangú személyiségeinek hírnevére épített, akiket meggyőzött, hogy adják a projektjéhez a jóváhagyásukat. 

A vádlott ügyvédjei nem reagáltak a kommentárra vonatkozó megkeresésekre.

2019-ben Panzeri vesztette el parlamenti mandátumát és a kamara emberi jogi albizottságának elnöki tisztségét. Mivel meg akarta tartani a lábát Brüsszelben, felvette a kapcsolatot Dell'Albával. 

Nem voltak barátok, mondta az utóbbi. Panzeri csak "olyan valaki volt, akit ismertem, mint sok-sok, sok-sok mást a buborékban" - mondta Dell'Alba, a brüsszeli politika elszigetelt világának szlengjét használva.

E bevallott közelség hiánya ellenére Panzeri felkérte Dell'Albát, hogy legyen az egyik jogi alapítója egy új civil szervezetnek, amely a háborús és emberiesség elleni bűncselekmények elkövetőinek felelősségre vonására irányuló globális erőfeszítések erősítésére törekszik. 

A Fight Impunity 2019. szeptember 25-én alakult meg Association Sans But Lucratif (ASBL) néven. Dell'Alba elmondta, hogy azért volt ott, hogy az alapítói létszám meglegyen. Ahhoz, hogy Belgiumban ilyen társaságot alapítsanak, "bizonyos létszámban kell jelen lenni" - mondta. Ez a minimum a belga törvények szerint kettő. A Fight Impunity alapító okiratában négy alapító szerepel.

Dell'Alba azt mondja, hogy most már "tagja" a civil szervezetnek, de azon túl, hogy ott volt a megalakulásnál, azt mondta, hogy "nem volt szerepe". Azt mondta, soha nem hallott említést a befolyásolási botrányba keveredett két országról, Marokkóról és Katarról. 

Panzerivel sem beszélt arról, hogy az általa alapított szervezetet hogyan finanszírozzák. Azt mondta, hogy a rendőrség sem kereste meg, és ezt az állítást az ügyészség a folyamatban lévő nyomozás miatt nem volt hajlandó kommentálni.

"Lehetsz tagja egy szervezetnek, tudva, hogy mi történik nyilvánosan, de nem feltétlenül tudsz minden és minden részletet arról, hogy mi történt a háttérben, vagy mi történt a felelős személyek elkövetésében" - mondta.

A színfalak mögött a vállalat nem működött normálisan. A belga törvények előírják, hogy az ASBL-eknek minden évben be kell nyújtaniuk beszámolójukat a cégbírósághoz. Ha három évig nem nyújtanak be beszámolót, a céget fel lehet számolni. A bíróság szerint a hároméves Fight Impunity "soha nem nyújtott be számlát".

A Fight Impunity az Európai Parlament átláthatósági nyilvántartásából is hiányzik, amely a Parlamentben tevékenységet folytatni kívánó civil szervezetektől megköveteli a közzétételt. Ennek ellenére maga Dell'Alba a Parlament birtokában lévő napirendek szerint két év alatt kétszer jelent meg a Panzeri korábbi emberi jogi albizottsága előtt, hogy bemutassa a Fight Impunity emberi jogokról szóló éves jelentését.

Az albizottság jelenlegi elnöke Maria Arena európai parlamenti képviselő - aki a botrány közepette ideiglenesen lemondott erről a tisztségéről, és akinek meg nem nevezett tanácsadójának irodájában a nyomozás részeként házkutatást tartott a rendőrség. Arena a POLITICO EU Influence című műsorában elmondta, hogy szerinte a Fight Impunity (Küzdelem a büntetlenség ellen) szerepel a nyilvántartásban.

A POLITICO által megkérdezett többi, a szervezetben részt vevő személyhez hasonlóan Dell'Alba is azt mondta, hogy meggyőzte őt a civil szervezet küldetése. Elmondta: "Az emberiségnek nem csak a saját érdekeit kell szem előtt tartania: Őszintén hiszem, hogy szükségünk van egy olyan rendszerre, amely elszámoltathatóvá teszi azokat, akik szörnyű bűncselekményeket követnek el". 

De a többi érintett személy minősége is vonzotta. A Fight Impunity honlapja szerint a tanácsadó testület tagja volt Federica Mogherini volt uniós külügyi vezető, Bernard Cazeneuve volt francia miniszterelnök és Dimitrisz Avramopulosz volt európai migrációs biztos. Ők most a letartóztatások nyomán lemondtak. Avramopulosz hétfőn azt mondta, hogy 2021 februárja és 2022 februárja között 60 ezer eurót kapott a Fight Impunity-től.

A tanácsadó testületben szereplő másik nehézsúlyú személy Emma Bonino, az olasz politika egyik vezető személyisége, volt külügyminiszter. 

Dell'Albának és Boninónak hosszú közös múltja van. Ők jelentik a kapcsolatot a két szervezet között is, amelyek székhelye a brüsszeli Rue Ducale 41-ben található: Fight Impunity és No Peace Without Justice. Dell'Albát Bonino pártjában (az úgynevezett "Emma Bonino-listán") választották be az Európai Parlamentbe, és ő volt a kabinetfőnöke, amikor a nagy tekintélyű olasz politikus 2006 és 2008 között az európai politikáért felelős miniszter lett. Dell'Alba 1998 és 2009 között a No Peace Without Justice (Nincs béke igazság nélkül) szervezet főtitkára volt. A civil szervezetet Bonino indította el.

Bonino "teljesen kimaradt a történetből" - mondta Dell'Alba. A Qatargate-botrány kirobbanása után egy nemrégiben adott interjúban a Panzeriről beszélve Bonino azt mondta: "Nem emlékszem rá, lehet, hogy néhányszor találkoztam vele, amikor az Európai Parlamentben voltam". Pedig találkozott Panzerivel, aki az egyik tweetje szerint eléggé ismert figura a brüsszeli olasz körökben.

Jó társaságban

Panzeri gyorsan ki tudta alakítani egy komoly kampányt folytató civil szervezet benyomását azzal, hogy olyan tanácsadókat csatolt hozzá, mint Bonino, akik magas profilú, de látszólag korlátozott szerepkörrel rendelkeznek. Ez megteremtette a hitelességet. 

Az Európa Kollégium egyik segítője, ahol Mogherini rektor, azt mondta az EU Influence-nek, hogy Avramopulosz és Bonino jelenléte is szerepet játszott a döntésében. 

"Amikor elindítottuk ezt a kezdeményezést, [Panzeri] említette nekem, hogy vannak személyiségek, európai személyiségek, [akik] a tanácsadó testület tagjai" - mondta Dell'Alba a POLITICO-val folytatott egyórás telefonbeszélgetés során. "Úgy gondoltam, hogy jó társaságba kerültem".

Bonino hasonló meggyőződésének adott hangot. Egy másik, aki elmondta, hogy hitelesnek érezték magukat, Anthony Teasdale, aki az Európai Parlamenti Kutatószolgálatot (EPRS) vezette, amikor az júniusban a Fight Impunityvel közösen szervezett emberi jogi konferenciát. 

Az EPRS egy belső uniós agytröszt, amelyet a Parlament legbefolyásosabb köztisztviselője támogat: Klaus Welle főtitkár. Egy olasz médiajelentés szerint Welle arra készült, hogy a jövő hónapban csatlakozik a Fight Impunity igazgatótanácsához. Welle hivatala nem válaszolt a megkeresésre.

Sem Welle, sem a Panzeri által beszervezett elnökségi tagok közül senki nem tett utalást arra, hogy bármilyen szabálysértést követett volna el. 

Mivel Panzeri korábbi támogatói elhagyják őt, sokan azt mondják, hogy akaratlanul is áldozatok.

Dell'Alba szerint nem ez az első eset, hogy becsapják. 2017-ben otthagyta a Confindustria olasz ipari lobbi brüsszeli vezetőjeként betöltött állását, miután 500 000 eurót küldtek az ő utasítására egy cégen kívüli bankszámlára, válaszul egy, látszólag a főnöke által küldött e-mailre. Elmondása szerint ez egy átverés volt. 

"Adathalászat áldozata voltam" - mondta Dell'Alba, hozzátéve, hogy a szervezet tisztázta őt, és a Confindustriát teljes egészében visszafizették egy biztosítási kárigény révén. A Confindustria szóvivője megerősítette ezt a beszámolót. 

Dell'Alba egyértelművé tette, hogy a korábbi epizód teljesen független a Panzeri körül kavargó katari vádaktól. "Ez már a múlt" - mondta.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Botrány 2021-12-03 | 11:28
Zöldfejlesztést hazudtak, erre kiderült, hogy irgalmatlan méretű ingatlanmutyit készítenek elő

Zöldfejlesztést hazudtak, erre kiderült, hogy irgalmatlan méretű ingatlanmutyit készítenek elő

  • Sorra kerül a korábban a fideszes városvezetés által megóvni kívánt Mocsárosdűlő is.
  • Karácsony és Szabó Tímea zöldfejlesztést hazudott a területre, erre kiderült, hogy összesen 300.000 négyzetméternél nagyobb ingatlanfejlesztést terveznek a területen.
Botrány 2021-10-04 | 13:19
A teljes ellenzéki médiát pofára ejtette az ózdi karlendítő, akit azzal mentegettek, csak "karlendítésnek látszó mozdulat" közben fotózták le

A teljes ellenzéki médiát pofára ejtette az ózdi karlendítő, akit azzal mentegettek, csak "karlendítésnek látszó mozdulat" közben fotózták le

  • Heteken keresztül mentegette Farkas Péter Barnabást az ellenzéki propagandamédia azzal, hogy "karlendítésnek látszó mozdulatot tesz".
  • Ezzel próbálták eladni az ózdi jobbikost a baloldali választók előtt.
  • Kár volt ebbe a sztoriba ennyire beleállniuk, mert újabb, teljesen egyértelmű kép szivárgott az ózdi náci karlendítőről.
Botrány 2022-03-30 | 17:41
Márki-Zay elismerte: titkos tárgyalást folytat az ukránokkal

Márki-Zay elismerte: titkos tárgyalást folytat az ukránokkal

  • Korábban fegyverszállítást követelt, majd legutóbb azt mondta, "Támogatjuk, hogy a NATO katonai segítséget nyújtson, persze!"
  • Tehát a baloldal teljesíteni akarja az ukrán elnök minden követelését.
  • Ezzel a baloldal a háborús konfliktusba rángatná Magyarországot.
Botrány 2021-08-05 | 17:32
Tüttő Kata áldozatpózba vágta magát a tengerparti lovaglás után

Tüttő Kata áldozatpózba vágta magát a tengerparti lovaglás után

  • Ha egy baloldali lebukik az életmódjával, vagy belebukik a hazugságaiba és a képmutatásába, akkor áldozatpózba vágja magát.
  • Karácsony is mindig ugyanezt csinálja.
Botrány 2022-03-17 | 11:18
Márki-Zay: Z. Kárpát mosolygott a náci karlendítése alatt, tehát nem gondolta komolyan

Márki-Zay: Z. Kárpát mosolygott a náci karlendítése alatt, tehát nem gondolta komolyan

  • Vigyorogva is lehet az ember rendes náci a baloldal listájának előkelő helyén.
Botrány 2022-04-02 | 14:36
Tömeges SMS-ek után egymillió kéretlen telefonhívást intéztek Bajnaiék

Tömeges SMS-ek után egymillió kéretlen telefonhívást intéztek Bajnaiék

  • Bajnaiék a kéretlen tömeges SMS-kiküldés után egymillió ember telefonját hívták fel, abszurd és hazug állításokkal.
  • A BENNFENTES pénteken számolt be róla, hogy Pécsett és Szegeden is agresszív automata hívásokkal traktálták az embereket.
  • Sem az SMS-t kapók, sem a telefonhívást fogadók nem adták meg a baloldalnak a telefonszámaikat.
  • A baloldal ellopta ezeket a Bajnai-féle DatAdat cégcsoportot felhasználva.
  • Az eset súlyos beavatkozás a magyar választásokba és egyértelműen kimerítheti a választási csalás gyanúját.
Botrány 2022-03-10 | 17:57
Az MSZP-s Horváth Csaba villájának kertjében gázfűtés gondoskodik a pálmafákról

Az MSZP-s Horváth Csaba villájának kertjében gázfűtés gondoskodik a pálmafákról

  • A szegény, nyomorgó baloldali politikus nem veti meg az úri luxust.