A Fight Impunity NGO áll a brüsszeli korrupciós ügy szívében

A Fight Impunity NGO áll a brüsszeli korrupciós ügy szívében
 • Ezekről a "civil" szervezetekről mondta Eva Kaili élettársa, hogy azok csak a pénz "forgatásához" kellenek.

Federica Mogherini és Bernard Cazeneuve is tagja volt a Panzeri emberi jogi kampányának elnökségének. Most kiléptek, ő pedig börtönben ül - írja a Politico.

Ez volt az egyik legjobb kapcsolatokkal rendelkező emberi jogi csoport Brüsszelben, amely a brit nagykövet rezidenciájától néhány méterre lévő irodával, és az igazgatótanácsban számos nagy névvel büszkélkedhetett.

Most a szervezet az Európai Parlamentet elárasztó korrupciós botrány középpontjában áll; a vezető pártfogók kiléptek, és még a saját névtábláját is eltávolították az irodaajtóról.

A Fight Impunity-t 2019-ben alapította Pier Antonio Panzeri, egy korábbi baloldali európai parlamenti képviselő, hogy előmozdítsa az emberi jogok ügyét és bíróság elé állítsa a jogsértőket.

Panzeri és a Fight Impunity és a parlament egyik munkatársa, Francesco Giorgi mindketten előzetes letartóztatásban vannak. Ahogy Giorgi görög európai parlamenti képviselő barátnője, Eva Kaili is.

Niccolò Figà-Talamancát, a No Peace Without Justice nevű civil szervezet főtitkárát, akinek a Rue Ducale utcai irodájának címe megegyezik a Fight Impunity nevű szervezetével, az ügyészek elektronikus lábpereccel ellátva szabadon engedték.

A rendőrség összesen 1,5 millió eurónyi készpénzt foglalt le legalább 20 házkutatás során, amelyek során Belgiumban, Franciaországban és Olaszországban lakásokban, irodákban és szállodai szobákban razziáztak a korrupció és pénzmosás ügyében folytatott nyomozás részeként, amelyben nyilvánvalóan Katar képviselői is érintettek. 

Hétfőn a vizsgálat részeként letartóztatottak közül egy másik személy, a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség főtitkára, Luca Visentini azt mondta, hogy 50 000 eurós adományt kapott a főtitkári kampányához Panzeri alapította NGO-tól. Őt mostanra szabadon engedték.

Védekezése jól ismerős a hazai dollárbaloldal finanszírozásából: "Nem kértek tőlem semmit, és nem is kértem semmit a pénzért cserébe, és semmilyen feltételhez nem kötötték ezt az adományt" - mondta Visentini, visszautasítva a korrupció vádját.

Amikor a Fight Impunity megalakult, Gianfranco Dell'Alba, egy másik volt képviselő beleegyezett, hogy társalapítója legyen Panzeri szervezetének, hogy segítse azt, amit elmondása szerint jó ügynek tartott. Az úgynevezett Qatargate-válságba keveredett többi érintetthez hasonlóan Dell'Alba is ragaszkodik ahhoz, hogy becsapták.

A büntetlenség elleni küzdelem akkoriban "normálisnak" tűnt, mondta a POLITICO-nak. "Ami ezután történt, az számomra óriási sokk és óriási meglepetés volt". 

Nem világos, hogy a Fight Impunity mint szervezet hogyan vagy egyáltalán részt vehet-e megkérdőjelezhető cselszövésekben, azon túl, hogy kényelmetlenül közel helyezkedik el az állítólagos bűncselekmények hálójához. 

De az a kép rajzolódott ki, hogy Panzeri egy látszólag hiteles szervezetet épített fel, amely az EU magas rangú személyiségeinek hírnevére épített, akiket meggyőzött, hogy adják a projektjéhez a jóváhagyásukat. 

A vádlott ügyvédjei nem reagáltak a kommentárra vonatkozó megkeresésekre.

2019-ben Panzeri vesztette el parlamenti mandátumát és a kamara emberi jogi albizottságának elnöki tisztségét. Mivel meg akarta tartani a lábát Brüsszelben, felvette a kapcsolatot Dell'Albával. 

Nem voltak barátok, mondta az utóbbi. Panzeri csak "olyan valaki volt, akit ismertem, mint sok-sok, sok-sok mást a buborékban" - mondta Dell'Alba, a brüsszeli politika elszigetelt világának szlengjét használva.

E bevallott közelség hiánya ellenére Panzeri felkérte Dell'Albát, hogy legyen az egyik jogi alapítója egy új civil szervezetnek, amely a háborús és emberiesség elleni bűncselekmények elkövetőinek felelősségre vonására irányuló globális erőfeszítések erősítésére törekszik. 

A Fight Impunity 2019. szeptember 25-én alakult meg Association Sans But Lucratif (ASBL) néven. Dell'Alba elmondta, hogy azért volt ott, hogy az alapítói létszám meglegyen. Ahhoz, hogy Belgiumban ilyen társaságot alapítsanak, "bizonyos létszámban kell jelen lenni" - mondta. Ez a minimum a belga törvények szerint kettő. A Fight Impunity alapító okiratában négy alapító szerepel.

Dell'Alba azt mondja, hogy most már "tagja" a civil szervezetnek, de azon túl, hogy ott volt a megalakulásnál, azt mondta, hogy "nem volt szerepe". Azt mondta, soha nem hallott említést a befolyásolási botrányba keveredett két országról, Marokkóról és Katarról. 

Panzerivel sem beszélt arról, hogy az általa alapított szervezetet hogyan finanszírozzák. Azt mondta, hogy a rendőrség sem kereste meg, és ezt az állítást az ügyészség a folyamatban lévő nyomozás miatt nem volt hajlandó kommentálni.

"Lehetsz tagja egy szervezetnek, tudva, hogy mi történik nyilvánosan, de nem feltétlenül tudsz minden és minden részletet arról, hogy mi történt a háttérben, vagy mi történt a felelős személyek elkövetésében" - mondta.

A színfalak mögött a vállalat nem működött normálisan. A belga törvények előírják, hogy az ASBL-eknek minden évben be kell nyújtaniuk beszámolójukat a cégbírósághoz. Ha három évig nem nyújtanak be beszámolót, a céget fel lehet számolni. A bíróság szerint a hároméves Fight Impunity "soha nem nyújtott be számlát".

A Fight Impunity az Európai Parlament átláthatósági nyilvántartásából is hiányzik, amely a Parlamentben tevékenységet folytatni kívánó civil szervezetektől megköveteli a közzétételt. Ennek ellenére maga Dell'Alba a Parlament birtokában lévő napirendek szerint két év alatt kétszer jelent meg a Panzeri korábbi emberi jogi albizottsága előtt, hogy bemutassa a Fight Impunity emberi jogokról szóló éves jelentését.

Az albizottság jelenlegi elnöke Maria Arena európai parlamenti képviselő - aki a botrány közepette ideiglenesen lemondott erről a tisztségéről, és akinek meg nem nevezett tanácsadójának irodájában a nyomozás részeként házkutatást tartott a rendőrség. Arena a POLITICO EU Influence című műsorában elmondta, hogy szerinte a Fight Impunity (Küzdelem a büntetlenség ellen) szerepel a nyilvántartásban.

A POLITICO által megkérdezett többi, a szervezetben részt vevő személyhez hasonlóan Dell'Alba is azt mondta, hogy meggyőzte őt a civil szervezet küldetése. Elmondta: "Az emberiségnek nem csak a saját érdekeit kell szem előtt tartania: Őszintén hiszem, hogy szükségünk van egy olyan rendszerre, amely elszámoltathatóvá teszi azokat, akik szörnyű bűncselekményeket követnek el". 

De a többi érintett személy minősége is vonzotta. A Fight Impunity honlapja szerint a tanácsadó testület tagja volt Federica Mogherini volt uniós külügyi vezető, Bernard Cazeneuve volt francia miniszterelnök és Dimitrisz Avramopulosz volt európai migrációs biztos. Ők most a letartóztatások nyomán lemondtak. Avramopulosz hétfőn azt mondta, hogy 2021 februárja és 2022 februárja között 60 ezer eurót kapott a Fight Impunity-től.

A tanácsadó testületben szereplő másik nehézsúlyú személy Emma Bonino, az olasz politika egyik vezető személyisége, volt külügyminiszter. 

Dell'Albának és Boninónak hosszú közös múltja van. Ők jelentik a kapcsolatot a két szervezet között is, amelyek székhelye a brüsszeli Rue Ducale 41-ben található: Fight Impunity és No Peace Without Justice. Dell'Albát Bonino pártjában (az úgynevezett "Emma Bonino-listán") választották be az Európai Parlamentbe, és ő volt a kabinetfőnöke, amikor a nagy tekintélyű olasz politikus 2006 és 2008 között az európai politikáért felelős miniszter lett. Dell'Alba 1998 és 2009 között a No Peace Without Justice (Nincs béke igazság nélkül) szervezet főtitkára volt. A civil szervezetet Bonino indította el.

Bonino "teljesen kimaradt a történetből" - mondta Dell'Alba. A Qatargate-botrány kirobbanása után egy nemrégiben adott interjúban a Panzeriről beszélve Bonino azt mondta: "Nem emlékszem rá, lehet, hogy néhányszor találkoztam vele, amikor az Európai Parlamentben voltam". Pedig találkozott Panzerivel, aki az egyik tweetje szerint eléggé ismert figura a brüsszeli olasz körökben.

Jó társaságban

Panzeri gyorsan ki tudta alakítani egy komoly kampányt folytató civil szervezet benyomását azzal, hogy olyan tanácsadókat csatolt hozzá, mint Bonino, akik magas profilú, de látszólag korlátozott szerepkörrel rendelkeznek. Ez megteremtette a hitelességet. 

Az Európa Kollégium egyik segítője, ahol Mogherini rektor, azt mondta az EU Influence-nek, hogy Avramopulosz és Bonino jelenléte is szerepet játszott a döntésében. 

"Amikor elindítottuk ezt a kezdeményezést, [Panzeri] említette nekem, hogy vannak személyiségek, európai személyiségek, [akik] a tanácsadó testület tagjai" - mondta Dell'Alba a POLITICO-val folytatott egyórás telefonbeszélgetés során. "Úgy gondoltam, hogy jó társaságba kerültem".

Bonino hasonló meggyőződésének adott hangot. Egy másik, aki elmondta, hogy hitelesnek érezték magukat, Anthony Teasdale, aki az Európai Parlamenti Kutatószolgálatot (EPRS) vezette, amikor az júniusban a Fight Impunityvel közösen szervezett emberi jogi konferenciát. 

Az EPRS egy belső uniós agytröszt, amelyet a Parlament legbefolyásosabb köztisztviselője támogat: Klaus Welle főtitkár. Egy olasz médiajelentés szerint Welle arra készült, hogy a jövő hónapban csatlakozik a Fight Impunity igazgatótanácsához. Welle hivatala nem válaszolt a megkeresésre.

Sem Welle, sem a Panzeri által beszervezett elnökségi tagok közül senki nem tett utalást arra, hogy bármilyen szabálysértést követett volna el. 

Mivel Panzeri korábbi támogatói elhagyják őt, sokan azt mondják, hogy akaratlanul is áldozatok.

Dell'Alba szerint nem ez az első eset, hogy becsapják. 2017-ben otthagyta a Confindustria olasz ipari lobbi brüsszeli vezetőjeként betöltött állását, miután 500 000 eurót küldtek az ő utasítására egy cégen kívüli bankszámlára, válaszul egy, látszólag a főnöke által küldött e-mailre. Elmondása szerint ez egy átverés volt. 

"Adathalászat áldozata voltam" - mondta Dell'Alba, hozzátéve, hogy a szervezet tisztázta őt, és a Confindustriát teljes egészében visszafizették egy biztosítási kárigény révén. A Confindustria szóvivője megerősítette ezt a beszámolót. 

Dell'Alba egyértelművé tette, hogy a korábbi epizód teljesen független a Panzeri körül kavargó katari vádaktól. "Ez már a múlt" - mondta.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Botrány 2022-03-30 | 17:41
Márki-Zay elismerte: titkos tárgyalást folytat az ukránokkal

Márki-Zay elismerte: titkos tárgyalást folytat az ukránokkal

 • Korábban fegyverszállítást követelt, majd legutóbb azt mondta, "Támogatjuk, hogy a NATO katonai segítséget nyújtson, persze!"
 • Tehát a baloldal teljesíteni akarja az ukrán elnök minden követelését.
 • Ezzel a baloldal a háborús konfliktusba rángatná Magyarországot.
Botrány 2021-09-21 | 12:26
Jakabból kibukott az ordenáré nyilasproli

Jakabból kibukott az ordenáré nyilasproli

 • A miniszterelnököt Viktóriázta az Országgyűlésben Jakab.
Botrány 2022-02-25 | 16:30
250 milliót szakíthatott a korrupciós pénzből a szocialista Tóth Csaba

250 milliót szakíthatott a korrupciós pénzből a szocialista Tóth Csaba

 • Horváth Csaba és Tóth Csaba szocialista politikusok a zuglói parkolási nyereség felére tartottak igényt.
 • A gyanú szerint Tóth Csaba ezzel 250 milliót tehetett zsebre alig két év alatt.
 • Amikor ezt az ügyletet tető alá hozták Zuglóban, akkor pont Karácsony Gergely volt ott a polgármester.
Botrány 2021-09-08 | 14:16
Egy utcányi busz a dugóban vesztegel, de Karácsonyék azt tanácsolják, utazzunk tömegközlekedéssel

Egy utcányi busz a dugóban vesztegel, de Karácsonyék azt tanácsolják, utazzunk tömegközlekedéssel

 • Karácsonyék inkompetenciája egyetlen képben.
 • Számoljunk együtt! Vajon mennyi károsanyagot bocsát ki Karácsony miatt ez a rengeteg dugóban veszteglő busz?
 • Közben a Főpolgármester tanácsokat osztogat, azt mondja, válasszuk a tömegközlekedést az autós közelekdés helyett.
 • Minek? Hogy így is, úgy is a dugóban vesztegeljen mindenki?
 • Karácsonyék lassan szénmonoxidba és nitrogén-dioxidba fullasztják Budapestet.
Botrány 2022-02-09 | 10:16
Cseh Katalinnak vastagabb a bőr a képén, mint a Kínai Nagy Fal

Cseh Katalinnak vastagabb a bőr a képén, mint a Kínai Nagy Fal

 • Átláthatóságról és integritásról szóló online eseményen lépett fel a művésznő.
 • Ennek a "közösségi források jövőjének védelme" és a "fenntartható beruházások" voltak a témái.
 • Közben 4,8 milliárdos, EU-s pénzek jogtalan felhasználásának ügyében folyik egykori céghálója ellen a nyomozás.
Botrány 2021-11-11 | 12:23
Hónapokig hazudozott az ellenzék az orosz vakcináról, erre kiderült, hogy az az egyik legjobb

Hónapokig hazudozott az ellenzék az orosz vakcináról, erre kiderült, hogy az az egyik legjobb

 • Az ellenzék 2020-ban és 2021 elején azt állította, a Szputnyik-V vakcina "emberkísérlet", és ha azt valaki beadatja, akkor lebénul a karja.
 • Azzal a természetességgel hazudoztak, ahogyan mindenről szoktak. De ez a hazudozás azért volt végtelenül aljas, mert emberéleteket veszélyeztetett.
 • Vagyis az ellenzék akkor is inkább a hazudozó hergelés eszközéhez nyúlt, ha életveszélyben voltak a magyarok.
 • Az orosz egészségügyi miniszter most elárulta, hogy a magyar fél kiemelkedő hatékonyságról árulkodó adatokat küldött Oroszországba a Szputnyik-V vakcináról.
 • A miniszter elmondta, hogy a több mint egymillió orosz vakcinával oltott magyar között most sem haladja meg a 3-4 százalékot a fertőzöttek aránya, és mindössze 0,4 százalékuk lett súlyosabban beteg.
 • És a halálesetek is extrémen ritkák, mondta az orosz tárcavezető.
Botrány 2021-05-17 | 13:03
"Lelkes és tiszta civilek" - Budakalász 2019-ben megválasztott polgármestere a munkatársaival beszélte meg, hazudik a bíróságon a munkaügyi perben, amit a jogszerűtlenül kirúgott jegyző indított a város ellen

"Lelkes és tiszta civilek" - Budakalász 2019-ben megválasztott polgármestere a munkatársaival beszélte meg, hazudik a bíróságon a munkaügyi perben, amit a jogszerűtlenül kirúgott jegyző indított a város ellen

 • 2019-ben a fideszellenes, ellenzéki média olyan embereket segített pozíciókba országszerte, akik lelkes civileknek maszkírozták magukat, tiszták és frissek, nem pedig olyanok, mint a "gonosz és korrupt fideszesek".
 • Országszerte és különösen a budapesti agglomerációban több településen is sikerült az alaptalan hangulatkeltéssel kipucolni az egyébként sikeresen és botránymentesen működő önkormányzatok éléről a helyi jobboldalt.
 • A választások után Budakalásznak is új, "civil" polgármestere és képviselőtestülete lett. Az új vezetés gyorsan megvált a jegyzőtől, mondvacsinált bizalomvesztésre hivatkozva.
 • Most ahogyan az szinte megszokott a baloldali kényszerösszefogástól, kiszivárgott egy újabb hangfelvétel.
 • Eszerint Göbl Richárd polgármestert a környezete emlékeztette arra, a jegyző rendben dolgozik, végrehajtja a feladatokat.
 • Ennek ellenére megváltak a jegyzőtől, és a hangfelvétel alapján azt is megbeszélték egymás között, hogy Göbl Richárd polgármester majd hazudik a bíróság előtt.
 • Mint az közismert, a magyar jog szerint a tanúknak igazmondási kötelezettsége van a bíróság előtt, így különösen botrányos, hogy a hivatalban lévő polgármesterről egy olyan hangfelvétel készült, ahol azt mondja: "De akkor én hazudok".
 • Miközben az új vezetés novemberben bocsátotta el a korábbi jegyzőt, utóda az a Deák Ferenc lett, akit Göbl Richárd polgármester akart, és aki közeli szomszédja a polgármesternek. Deák a még hivatalban lévő jegyzőnek személyesen elmondta, ő a jelöltje Göbl polgármesternek. Később el is nyerte a jegyzői állást.
Botrány 2021-07-26 | 10:41
A budapesti olimpián nyerészkedett Cseh Katka

A budapesti olimpián nyerészkedett Cseh Katka

 • Egy rejtélyes Anonymous-álarcos alak vezeti az újságírók kezét egy hete. Az ő útmutatásai alapján derült ki, hogy Cseh Katalin és családi vállalkozásához köthető cégháló 4,7 milliárd forint értékben nyert uniós támogatást.
 • Az origo korábban arról írt, hogy a cégek közbeszerzéseken is összejátszhattak. Cikkük megjelenése után a GVH és a Közbeszerzési Hatóság is eljárást indított.
 • A Pesti Srácok bebizonyította, hogy a cégek rendszeresen egyszerre változtattak telephelyet, akár a pályázati kiírásnak megfelelően.
 • Időközben Cseh Katalin elismerte, hogy maga is adott be pályázatot, azonban azt is állította, hogy nem történt semmi szabálytalan.
 • Arról is írtunk, hogy nem ez volt a családi Pannónia Nyomda Kft. első botránya, korábban a Momentumtól is kaptak megbízásokat a 2018-as kampányban, amely pénzekkel nem tudott megfelelően elszámolni a párt.
 • A Demokrata arról ír: az olimpiaellenes Cseh Katalin a budapesti olimpián is nyerészkedett.